Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:36 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


BOCOR RAHSIA, HANIPA MAIDIN TENGKING HAJI HADI SEMASA MESYUARAT 25 OGOS

Posted: 29 Aug 2014 04:11 PM PDT

Sebaik sahaja mesyuarat PAS Pusat pada 25 Ogos selesai, Ahmad Lutfi Othman menghantar mesej di faceebooknya yang menggambarkan seperti beliau mengetahui apa yang berlaku dalam mesyuarat itu.
"Malangnya, sejurus mengetahui keputusan mesyuarat sama semalam (dan saya sendiri tidak pasti apa keperluan mengadakan mesyuarat itu), kegelisahan dan ketakutan saya itu muncul semula, malah dalam skala lebih serius.
"Soalnya, salahkah (atau tidak beradabkah) kalau saya menzahirkan rasa gelisah dan takut itu?," soalnya.
Ini membuka ruang kepada pengarang berita The Malaysian Insider, Amin Iskandar mendedahkan bahawa pada mesyuarat PAS pusat 25 Ogos itu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah berdepan dengan penentangan ahli partinya sendiri berkaitan dengan isu Menteri Besar Selangor.
Mesyuarat 25 Ogos menyaksikan ketegangan berlaku di antara Ahli Parlimen Sepang Mohamed Hanipa Maidin dan Hadi berhubung usaha PAS menyokong Azmin untuk jawatan tertinggi negeri itu berbanding Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
"Presiden tidak mahu Dr Wan Azizah, 13 Adun Selangor pula menolak Azmin, jadi hasilnya kita serahkan kepada Sultan untuk membuat pilihan," kata satu sumber kepada The Malaysian Insider.
The Malaysian Insider meneruskan pendedahan mendakwa bahawa Hadi yang menawarkan kepada Azmin supaya menyertai PAS untuk bersama beberapa rakannya dan ADUN UMNO bagi membentuk kerajaan bersama di Selangor.
Presiden PAS menafikan laporan The Malaysian Insider itu, namun portal itu tetap mempertahankan kebenaran laporannya itu.
Selepas The Malaysian Insider, semalam pengarang Malaysiakini, Abdul Rahim Sabri pula melakukan 'serangan' khusus terhadap Presiden PAS dalam laporannya :
8:31AM – 28 Aug 2014
Cadangan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang memilih Timbalan Presiden PKR Azmin Ali sebagai calon menteri besar Selangor jika dapat menarik beberapa lagi anggota PKR bekerjasama dengan Umno, menimbulkan keresahan anggota jawatankuasa (AJK) PAS.
Sekalipun pegawai kanan Hadi dan pemimpin PAS menafikan keras, ia tetap mengundang resah dan "penolakan dari dalam" kumpulan Erdogan, malah segelintir kumpulan pro-ulama yang "berang berbaur terkejut" dengan perkara itu.
Sumber-sumber PAS memberitahu Malaysiakini, mesyuarat AJK pusat Isnin lalu, ada pemimpin yang sudah malas 'bergaduh' dengan Hadi.
Malah ada juga yang 'bersingsing lengan' dengan presiden PAS itu dan ada juga yang mempertahankan keputusan 17 Ogos itu yang memilih Azmin di samping Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail.
Ekoran itu, pemimpin PAS dilihat dalam dilema – diluah mati emak, ditelan mati bapa – ekoran pendirian terbaru Hadi yang tidak selari dengan keputusan sebulat suara AJK Pusat PAS Ahad dua minggu lalu.
Ia sekaligus menambahkan parah krisis menteri besar Selangor.
Bagaimanapun penolakan itu, sumber-sumber parti memberitahu, tidak sampai ke tahap penolakan mutlak terhadapnya, termasuk dalam Muktamar PAS 2014 di Johor pada 18-20 September depan.
"PAS berada dalam keadaan dilema tetapi tidak sampai menolak Abdul Hadi (di muktamar). (Malah) ada pemimpin kanan PAS yang tak dipercayai oleh Abdul Hadi (ekoran penolakan itu).
"Mereka terkejut dan tidak setuju dengan dua perkara, bergabung dengan Umno dan mengajar parti rakan khianat (kepada Pakatan Rakyat)," kata sumber kepada dihubungi Malaysiakini semalam.
Sejarah 80-an berulang?
Mengimbau sejarah PAS lebih tiga dekad lalu, sumber-sumber berkata isyarat penolakan Hadi itu boleh berlaku sepertimana ketika Yang Dipertua PAS Datuk Asri Muda disingkirkan pada 1982 dan digantikan Yusof Rawa.
Sementara pada 1986 pula, Yusof pula diasak apabila idea penubuhan Majlis Perundingan Masyarakat Cina (CCC), sebuah badan bagi mempromosikan dasar PAS kepada bukan Islam, ditolak walaupun menjadi sebahagian daripada ucapan dasar yang dipertuanya.
"(Dengan kata lain, perwakilan ketika itu) menolak usul yang menjadi sebahagian daripada ucapan dasar, (dan ia) dianggap sebagai menolak presiden," katanya.
Sumber-sumber lain yang dekat dengan PAS pula mempersoal perubahan sikap Hadi yang dikatakan tiba-tiba menjadi negatif dan kelihatan terlalu marahkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam mesyuarat AJK PAS Pusat pada Isnin lalu.
Sumber itu tidak menolak kemungkinan wujudnya gerakan untuk menolak Hadi termasuk mencabarnya sebagai presiden pada pemilihan PAS tahun depan.
Antara alasan yang digunakan ekoran ekoran pendekatan "one man show" (bergerak sendiri) beliau dalam membuat keputusan politik.
Malah, kedua-dua kelompok dalam PAS – kumpulan Erdogan dan pro-ulama – kini dikatakan sama-sama cuba "membersihkan" satu sama lain.
"Presiden akan dicabar," kata sumber kepada Malaysiakini.
Sementara itu, mengakui PAS berdepan dengan "situasi berkecamuk" berhubung kemelut ini, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub mengakui "PAS pernah mengalami situasi penolakan" terhadap ketuanya sebelum ini.
Salahuddin: Ribut mana tak berhenti
"(Tetapi) biarlah masa menentukan. Untuk berlaku adil terhadap presiden (Hadi), beliau boleh berhujah, memberi pandangan, menjawab persoalan secara terbuka sebagai ketua parti. Maka berlaku interaksi dua hala.
"Perwakilan (juga) akan memberikan penilaian yang jujur dan muktamar terbuka untuk bercakap. Muktamar satu lagi medan untuk perwakilan berucap mengenai harapan, sindiran atau kritikan," katanya.
Beliau menjawab soalan sama ada cadangan bekerjasama dengan Umno yang dikemukakan Hadi itu boleh mencetuskan tanggapan buruk terhadap pemimpin nombor satu PAS itu, sekaligus menyebabkan beliau ditolak.
Salahuddin, bekas MP Kubang Kerian itu berkata, sebagai sebuah parti yang menjunjung demokrasi, PAS tidak mengongkong semua pihak dalam parti itu memberikan pandangan.
"Akhirnya satu keputusan dapat dicapai. Biarkan ia (krisis MB ) bergelora dan akhirnya berakhir dengan satu kematangan. Politik baru ini tidak boleh dielak. Ini yang anak muda mahu.
"Biarkan gelora itu berhenti (dengan sendirinya). Ribut mana yang tidak mahu berhenti," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:25 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


KES BUDAK KENA PUKUL DI MUAR DALAM SIASATAN POLIS

Posted: 29 Aug 2014 06:04 AM PDT

Muar, 28 Ogos - Ketua Polis Daerah Muar, ACP Azman bin Ayob dalam Sidang Medianya berkaitan video "Budak Kena Pukul Di Muar" yang telah dimuat di laman You tube tersebar berlaku di Muar. Polis bertindak menahan empat orang remaja lelaki untuk siasatan.
Siasatan mendapati kejadian sebenar berlaku pada 14 Ogos 2014 di tepi kebun sawit kawasan Air Hitam, Muar. Dalam video tersebut menunjukkan seorang remaja lelaki telah ditendang di kepala dan badan oleh dua orang remaja. Salah seorang remaja itu telah memukul mangsa dengan sebatang kayu tapi dapat ditepis oleh mangsa. Kejadian telah dirakam oleh rakan-rakan saspek dan telah kongsi dengan rakan yang lain.

Polis merampas senjata kayu yang disyaki digunakan dalam kejadian, sebagai bukti dan menangkap empat remaja berumur 14 hingga 15 tahun termasuk saspek utama kejadian. Siasatan dijalankan di bawah Kanun Keseksaan kerana kesalahan mendatangkan kecederaan.
ACP Azman bin Ayob berkata, 'Polis akan menjalankan siasatan terperinci dan mengenalpasti motif kejadian dan memastikan rakan-rakan sejenayah saspek yang lain dikesan bagi membantu siasatan yang dijalankan.' Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian ini diminta tampil menyalurkan maklumat ke Balai Polis berhampiran atau menghubungi Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Daerah Muar, DSP Azahar bin Muda di talian 06-9510020." Komuniti Sejahtera Komitmen Kami "

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:19 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Buat Anwar dan Wan Azizah : Inilah kriteria untuk menjadi Menteri Besar Selangor?

Posted: 29 Aug 2014 08:55 AM PDT


Seseorang yang ingin menjadi Menteri Besar Selangor perlu memenuhi beberapa kriteria yang ditetapkan dalam Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor.

Selain itu Perlembagaan Persekutuan Malaysia juga memainkan peranan dalam menentukan kelayakan seseorang untuk menjadi Menteri Besar.

Kriteria itu termasuklah seseorang itu adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor. Beliau juga mestilah mendapat sokongan majoriti ahli dewan undangan negeri (DUN).

Beliau juga mestilah seorang Melayu beragama Islam. Kriteria ini sudah dijelaskan apabila terdapat beberapa calon dalam tahun 2008. Pemilihan Tan Sri Khalid Ibrahim mengesahkan pentingnya kriteria ini.

Kriteria ketiga ialah kerakyatan. Kerakyatan di sini bukanlah kerakyatan negeri Selangor tetapi kerakyatan Malaysia. Kerakyatan ini bukan kerakyatan secara naturalisasi, tetapi kerakyatan secara kelahiran.

Mengapa Wan Azizah mempertikaikan hak istimewa orang Melayu

Apakah Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail memenuhi ketiga-tiga kriteria di atas?

Cuba kita lihat latar belakang Wan Azizah. Berdasarkan rekod yang ada, beliau lahir di Singapura pada 3 Disember 1952. Jika demikian beliau bukanlah seorang rakyat Persekutuan Tanah Melayu dan kemudiannya Malaysia kerana beliau bukanlah seorang rakyat Malaysia pada ketika kelahirannya.

Wan Azizah dikatakan seorang anak angkat. Jika ini disahkan benar, besar kemungkinan ibu bapa kandungnya juga bukanlah warganegara Malaysia. Jika ibu bapanya bukan warganegara Malaysia, Wan Azizah ialah seorang warganegara secara proses naturalisasi.

Pihak Jabatan Pendaftaran Negara boleh mengesahkan perkara ini.

Pentingkah kriteria kerakyatan ini? Di negara-negara lain, isu kerakyatan ini adalah amat penting. Seseorang warganegara yang memperolehi kewarganegaraan melalui proses naturalisasi dianggap tidak layak untuk memegang jawatan penting tertentu.


Di Amerika Syarikat, ada beberapa kali isu kerakyatan ini berbangkit. Pernah satu ketika dahulu Henry Kissinger dan Arnold Schwarzenegger dicadangkan menjadi Presiden Amerika Syarikat, tetapi idea ini tidak diteruskan apabila didapati mereka berdua ialah warganegara AS secara naturalisasi.

Jika AS yang kuat memperjuangkan demokrasi dan hak asasi manusia memberi penekanan yang kuat kepada soal kerakyatan, tidak ada sebab Selangor ataupun Malaysia perlu mengetepikan kriteria ini.

Mesti ada kebijaksanaan dalam meletakkan syarat kerakyatan dalam Undang-undang Tubuh Negeri Selangor.

Pihak Istana Selangor dan mungkin juga Kerajaan Selangor sudahpun menjalankan tapisan halus terhadap Wan Azizah dan tentunya, Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor dimaklumkan mengenai soal kerakyatan ini.

Jika pencalonan Wan Azizah tidak diterima oleh istana, ia bukan kerana beliau seorang wanita tetapi ia adalah berkaitan kerakyatan naturalisasi.

Oleh : DR. MOHD SAFAR HASIM

Suara Politik
Belantan

Apabila Khalid Samad hadapi 'krisis identiti' yang teruk?

Posted: 28 Aug 2014 11:54 PM PDT


Ada kecelaruan minda dan identiti berkaitan parti mana yang dinaunginya, PAS atau PKR?. Keadaan ini berlaku akibat penyakit kurang air dalam otak dan boleh menjadi lebih kronik yang menyebabkan terputusnya " saraf tunjang dalam otak ".

Jika sampai ketahap ini Khalid tidak akan kenal dirinya sendiri. Dia akan kata dirinya adalah ayam, itik ataupun lembu kerbau. Beliau juga akan gagal membezakan jantinanya!

Cara mengubatnya tidaklah terlalu sukar sebenarnya..Orang PAS yang cerdik-cerdik sikit tu, kena ludah muka Khalid Samad sekali lagi dengan kahak hijau, disusuli penampar sedas dua. Lepas tu ok lah tu...!!!

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:18 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Dah lama tak "doggie", Nurul akan dilembu NFC

Posted: 29 Aug 2014 09:30 PM PDT


Paham sajalah bila Nurul pilih untuk menjanda, tiada lagi pasangan untuk bersama. Sebaik saja kes memfitnah syarikat lembu sampai masanya, Nurul sedia saja untuk dilembukan balik oleh NFC.

NFCorp's defamation suit against Nurul Izzah to continue as mediation fails

By Ida Lim

August 29, 2014

KUALA LUMPUR, Aug 29 — The National Feedlot Corporation (NFCorp) will continue with its lawsuit against PKR's Nurul Izzah Anwar over her allegedly defamatory remarks in 2012, where she purportedly claimed that the company had used funds meant for a cattle-rearing project to buy eight luxury condominiums costing a total RM12 million.

NFCorp's lawyer Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah said both sides failed to reach a settlement, saying his client could not accept the two settlement terms proposed by the lawyers for Nurul Izzah and PKR secretary-general Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

"We have given a counter-proposal, they also feel they cannot accept. Also because there is a connected case which involves Rafizi (Ramli) which may have an impact if they decide to compromise on this. As a result we have no resolution," he said after mediation talks before High Court Judicial Commissioner Vazeer Alam Mydin.

Shafee confirmed that no trial date has been fixed yet, adding that the lawsuit is up for case management before High Court judge Datuk Hue Siew Kheng on September 2.


Nampaknya Rafizi pun tak merasa lagi doggie tapi akan merasa dilembukan. Moo moo mooooo ....

Peringatan buat ahli politik. Nak main politik, main saja dengan ahli politik. Jangan main sauk semua orang termasuk ahli perniagaan. Dengan ahli perniagaan, mereka tak boleh kasi chance.

Mereka ada pekerja nak dibayar gaji. Ada bank nak diselesaikan. Ada pelbagai tanggungan.

Ahli politik hanya permainan kuasa. Dah berkuasa, jalankan tugas!

Orang Azmin balun Rafizi untuk tuntut jawatan MB

Posted: 29 Aug 2014 07:30 PM PDTRafizi wajar tutup mulut, kata Shuhaimi

The Malaysian Insider, 29 Ogos, 2014.

Rafizi Ramli hari ini dikecam ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor gara-gara kenyataannya menggesa wakil rakyat Pakatan Rakyat (PR) tidak menerima sebarang pencalonan menteri besar menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Adun Sri Muda Shuhaimi Shafiei berkata tindakan Naib Presiden PKR itu dilihat bukan sahaja menghina Adun Selangor, malah tidak wajar dilakukan seorang yang memegang jawatan tinggi, terutamanya apabila ia dibuat melalui kenyataan media.

Dakwanya, ini bukan pertama kali Rafizi membuat kenyataan yang disifatkan merosakkan hubungan PR, malah kenyataan terbarunya itu juga sudah ke tahap melebarkan perbezaan pendapat dalam gabungan pembangkang itu.

"Tidak perlu saya dan rakan rakan Adun diarah menarik diri kerana kami bukanlah orang yang dicalonkan sebagai menteri besar. Gesaan beliau dilihat sangat tidak manis, seolah-olah kami tidak ada pendirian selama ini.

"Cara beliau memberikan gambaran hanya pendapat beliau seorang sahaja yang bernas dan beliau sahaja yang layak memberikan pendapat lalu dengan mudahnya memaksakan kepada orang lain. Ini sangat perlu dielakkan," katanya.

Katanya, dia sangat terkejut dengan gesaan Rafizi dan disebabkan Rafizi membuat saranannya melalui media, dia juga menjawab gesaan itu melalui media.

Shuhaimi berkata pengarah strategi PKR itu seharusnya membawa cadangannya itu ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) untuk dibincangkan.

"Siapa Rafizi yang dilihat memaksa saya membuat itu dan ini? Jika beliau mempunyai cadangan yang difikirkan baik, bawalah ke dalam mesyuarat untuk kita bincangkan, perhalusi dan membuat keputusan.

Baca seterusnya di SINI


Suhaimi adalah orang Azmin dan kenyataannya menegur Rafizi boleh dilihat sebagai kumpulan Azmin yang sebelum ini hanya diam dan akur mula membuat tuntutan sebaik Wan Azizah disedari tidak akan dilantik MB sebab dia k Pop lahir Singapore.

Mungkin sekali, ini adalah langkah permulaan Azmin mendesak dan meneuntut jawatan MB untuk dirinya.

Namun begitu, Azmin perlu ingat bahawa Sultan tahu Azmin ada kes rasuah yang sedang dalam siasatan dan boleh menimbulkan masaalah kesinambungan pentadbiran. Sultan tahu akan kerendahan moral Azmin. Tak payah mimpi.

Sambil itu, usah Suhaimi ingat akan dilantik Sultan kerana dilahir Bagan Serai perak. Suhaimi pernah bersikap derhaka kepada Sultan.

Nik Nazmi pun usah mimpi kerana lahir di Kelantan.

Kedegilan Guan Eng simpan hasrat nak perang polis dan askar

Posted: 29 Aug 2014 05:30 PM PDT


Lim Guan Eng masih berdegil dan berkeras mengatakan PPS adalah sah dan fibenarksn di bawah kuasa kerajaan negeri.

Padahal semua pasukan keselamatan ditubuhkan dibawah Akta Pertubuhan dan tertakluk di bawah kuasa polis.

 Nawaitu jahat Guan Eng boleh dibaca....Unspinners suspek DAP menyembunyi senjata untuk lawan kerajaan dan pasukan keselamatsn seperti pasukan bintang tiga komunis.

Kok gitu .... Kalau takde alasan lain, jaga sikit mulut!!!

Posted: 29 Aug 2014 08:30 AM PDT


Akarumbi PAS tak sabar nak ludah Khalid S

Posted: 29 Aug 2014 05:30 AM PDT

Teruskan kalid samad
Cakap je apa yang kau nak cakap
Kami blogers teruja dengan pelbagai fatwa kau

IKRAR KAMI KEPADA KALID SAMAD

kami ketagih fatwa kalid samad
kami ketagih cakap kalid samad
kalid samad, cakap je lah apa kau nak cakap
rakyat suka kalid samad
dewan ulamak suka kalid samad
kalid samad ada 'pemuda' yang dinanti..

GAP

Belakang tabir Langkah Kajang ... marah ringtone tak guna k pop

Posted: 29 Aug 2014 02:30 AM PDTHal Langkah Kajang di video atas adalah yang kita nampak. Hal disebalik tabir lain pula ....


,Macam Nik Nazmi, Rafizi dan Saifuddin pasti percaya kata-kata ini

Posted: 29 Aug 2014 12:30 AM PDTOpposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim said today that he is "proud" of his wife's achievements, adding that the PKR president was well-qualified to take on the post of Selangor Mentri Besar.

"She's quite qualified in her own right, academically. She was leader of Opposition in the past. She has performed reasonably well. I'm proud of her. And that's not relevant to my personal political career," the PKR de facto leader said in a brief news conference at the Duta court complex here.
Ini namanya gila babi, dia tak sedar apa yang dia cakap.

Petik dari DET

Mesti ada orang macam Nik Nazmi, Rafizi dan Saifuddin Nasution percaya. Bak kata Mursyidul am TIBAI, Zahid Md Arip, Wan Azizah perlu tolong kasi Saifuddin jawatan dalam GLC dan gaji RM25 ribu bila jadi MB ....


MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Isu nepotisme: MP PAS Temerloh terus asak Anwar

Posted: 29 Aug 2014 09:59 PM PDT

Tak surut juga, kekecewaan sebahagian besar pemimpin PAS terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim biarpun saga kemelut pertukaran Menteri Besar Selangor sudah masuk minggu yang ke lima.
Yang paling ke depan meluahkan kenyataan secara terbuka adalah bekas Ketua Pemuda PAS Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi.
Ahli Parlimen Temerloh itu meneruskan kritikannya atas amalan nepotisme, yang kini menjmenjadi tumpuan dalam isu pencalonan presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ke jawatan menteri besar Selangor.
Dalam tulisannya di Facebook, MP Temerloh itu mempersoalkan sikap PAS dalam menangani isu tersebut pada masa ini, memandangkan parti Islam tersebut pernah terpalit dengan masalah sama pada 2009.
Beliau merujuk kepada isu pelantikan menantu kepada Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menteri besar Kelantan pada 2009 ke jawatan ketua pegawai eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan.
Katanya, menantu Nik Aziz itu, Abdul Ariffahmi Ab Rahman terpaksa berundur selepas pelantikan ke jawatan berkenaan mencetus kontroversi.
"Istilah nepotisme menjadi asas kritikan. PAS Pusat menasihati Kelantan dan Ariffahmi akur. Apakah selepas lima tahun, nepotisme tidak lagi menjadi isu pada hari ini?
"Atau nepotisme hanya untuk Ariffahmi menantu (Nik Aziz), tidak kepada yang lain?," soalnya dalam tulisan di Facebook.
Dengan sinis, beliau seterusnya menyatakan bahawa PAS sepatutnya sudah boleh menerima amalan nepotisme ketika parti Islam tersebut menghadapi isu pelantikan Ariffahmi.
"Kalau nepotisme dibenarkan dan diterima, kenapa baru sekarang? Sepatutnya ia sudah diterima pada lima tahun yang lalu.
"Barangkali lima tahun lalu tidak wajar isu nepotisme dibangkitkan bagi mewajarkan amalan nepotisme di hari ini," katanya.
Dalam kenyataannya di laman itu, beliau turut memuatkan pautan ke satu video berhubung kenyataan timbalan presiden PKR Azmin Ali, mengenai isu pemilihan calon untuk jawatan tersebut.
Pada Jumaat, AJK PAS Pusat itu pula secara sinis membidas tindakan Anwar mencalonkan isterinya sebagai calon tunggal MB Selangor.
Beliau berkata, ada pendapat tokoh ulama yang menolak wanita menjadi pemimpin utama bagi kerajaan negeri.
"Berdasarkan nas dan khilaf perbahasan ulama melantik wanita bagi mengetuai sebuah kerajaan negeri sebagai perkara biasa.
"Tetapi apabila ada pihak yang hanya mahu isterinya sahaja menjadi menteri besar bagi sebuah kerajaan negeri tanpa khilaf dan tidak perlu diperbahaskan lagi kerana ia keputusan yang muktamad, maka ini adalah satu perkara luar biasa," katanya.
Semalam Anwar yang juga Ketua Umum PKR berkata, keputusan menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal menteri besar Selangor yang baharu, adalah muktamad.
Dia itu juga mahu semua pihak, termasuk PAS menerima keputusan yang dimuktamadkan pada mesyuarat Majlis Presiden Pakatan pada 17 Ogos lepas.
Manakala pada Rabu lalu, pihak istana dilaporkan menitahkan supaya parti-parti komponen Pakatan untuk mengemukakan lebih banyak nama calon menteri besar sebelum atau pada 3 September ini.
Bagaimanapun, PKR dan DAP bertegas akan hanya menyokong Dr Wan Azizah untuk jawatan itu.-30/8/2014

Apa lagi Mahathir mahu?

Posted: 29 Aug 2014 09:26 PM PDT

Selepas menjatuhkan Tun Abdullah Ahmad Badawi yang dia sendiri memilihnya sebagai pengganti, dan mengangkat Datuk Seri Najib Razak yang diharapkan menjadi lebih baik daripada Abdullah, kini Dr Mahathir secara terbuka menarik balik sokongannya kepada Najib. Hanya menarik balik sokongan sahaja setakat ini, belum lagi meminta Najib berhenti untuk digantikan dengan orang lain.
Dan setakat ini pandangan Dr Mahathir khasnya di dalam Umno-BN masih didengar dan dianggap penting. Masih berpengaruh dan berkesan. Seorang perdana menteri telah dijatuhkannya dan seorang telah dinaikkannya. Sekurang-kurangnya begitulah tanggapan umum, yang menganggapnya masih berkuasa walaupun tidak lagi memegang jawatan.
Saya tertarik menulis perkara ini bukannya kerana masih berminat dengan beliau seperti suatu masa dahulu, ketika mana saya menganjurkan suatu "Malam Puisi Panjang Untuk Mahathir" (1982), dan menulis beberapa puisi panjang untuknya serta menerbitkan sebuah buku kumpulan puisi yang semuanya ditulis untuknya atau mengenainya – "Puisi Panjang Untuk Mahathir" (1997).
Memang waktu itu Dr Mahathir dianggap pejuang yang sedang mengangkat maruah dan martabat bangsa Melayu. Golongan penulis dan budayawan juga menganggapnya begitu, dan menghormati beliau. Majlis "Malam Puisi Panjang Untuk Mahathir" yang diadakan di Balai Seminar Dewan Bahasa dan Pustaka pada 14 April 1982 itu mendapat sambutan hebat golongan penulis, budayawan dan cendekiawan.
Dr Mahathir pun menjadi sangat terharu melihat sambutan ramai pada malam itu, dan mendengar puisi para penyair kepadanya. Maka pertama kalilah orang ramai menyaksikan dia menjadi sebak tak dapat meneruskan ucapan, lalu duduk menahan tangisnya.
Itu cerita lama di awal era pentadbirannya. Hubungan saya dengannya pun agak baik waktu itu. Malah sewaktu dia Timbalan Perdana Menteri lagi pernah dia membelanja saya bersama Usman Awang dan Ketua Pengarah DBP waktu itu menonton teater Inggeris, persembahan dari West End, di Hotel Regent.
Kemudian dia menghadiri persembahan teater kumpulan saya pula, di Panggung Eksperimen Universiti Malaya. Tak ingat persembahan yang mana, barangkali "Teater Tari Uda Dan Dara" dan "Kesucian Sinta Dinodai". Hanya saya ingat komennya selepas menonton, katanya persembahan itu terlalu "advanced" dan mendahului zaman.   
Apabila Teater Elit hendak mengadakan siri Malam Puisi Tanahair di seluruh negara, saya berjumpa Dr Mahathir memohon dia menjadi penaung. Tahu di mana saya berjumpa dia? Di dalam jet peribadinya, dalam penerbangan ke Alor Setar dan penerbangan balik, duduk berhadapan dengannya, bercakap mengenai puisi, bahasa dan budaya.
Tetapi itu semua cerita lamalah ya! Masa telah berlalu dan banyak telah berubah. Negara berubah, ekonomi berubah, masyarakat berubah, dan manusia pun berubah. Apalagi manusia yang memegang kuasa, agak mudah berubah sikap dan pemikirannya.

Dr Mahathir pun demikian – sikap dan pemikirannya pun berubah. Tidak sama antara era permulaan pentadbirannya dengan era setelah lama memegang dan mengumpul kuasa serta mengecap nikmatnya, apatah lagi setelah anaknya pun terlibat dalam perniagaan besar, dan perlukan pertolongannya.
Maka saya pun sudah lamalah juga menarik balik sokongan terhadap kepemimpinannya itu. Berikutan berlakunya Kegawatan Ekonomi 1997, saya menerbitkan sebuah buku "Gawat – Gagalnya Formula Mahathir" (1998). Buku itu secara terbuka mengkritik kepemimpinan Dr Mahathir, dan sejak itu saya tidak lagi menyokong kepemimpinannya.
Kemuncak kritikan saya terhadap Dr Mahathir ialah ketika api Reformasi (pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Fadzil Noor) marak menyala sekitar tahun 1999. Kali ini saya bergabung dengan gerakan Reformasi itu, dan menyumbang melalui bacaan puisi yang saya lafazkan di pentas politik hampir di seluruh negara pada waktu itu. Puisi paling banyak saya bacakan dan paling mendapat sambutan ialah yang berjudul "Macam Orang Gila". Antara bait-baitnya ialah:
"Macam-macam hendak dibuatnya/ Orang pun sanggup menjadi khadamnya/ Asalkan duit dapat berjuta orang sanggup jadi khadam/ Mamak bendahara suka tak terhingga/ Terlupalah dia akan fitrah manusia/ Sangka dia dialah kuasa/ Kata dia semua mesti jadi/ Mahu dia semua orang mesti ikut.
"Siapkan mahligai mahamewah untuk beta!/ Siapkan jet mahacanggih untuk beta!/ Selamatkan perkapalan ananda beta/ Gunakan duit petronas jangan peduli berapa harga.
"Duit rakyat duit dia/ Amanah rakyat harta bapak dia/ Dia bukan lagi manusia biasa/ Mahunya jadi manusia maha/ Negara jadi harta dia/ Rakyat hamba dia/ Siapa tak suka, hokum/ Siapa lawan, pancung!/ Siapa mencabar, tangkap/ Rupa-rupanya timbalan dia sendiri/ Tangkap dan kurung!/ dan racun!
"Rakyat memeprotes, dia tak kira/ Tangkap siapa saja yang mencabar/ Rakyat semakin marah, dia tak peduli/ Ulamak tegur dia ulamak dia hina/ Dia bukan lagi manusia biasa/ Ingat dia dia mahakuasa/ Tapi rakyat tengok dia/ MACAM ORANG GILA/ Timbalan yang dipenjarakan terus dihina, tak kira di mana/ Dia ingat dia mahabijaksana/ Tapi rakyat tengok dia/ MACAM ORANG GILA..."
Apakah perkembangannya yang mutakhir ini boleh dilihat sebagai kesinambungan daripada puisi tersebut? Barangkali ya dan barangkali tidak. Itu tidak penting. Tetapi ternyata Dr Mahathir masih beranggapan dia masih berkuasa dan berpengaruh dalam mencaturkan "permainan kuasa" di negara ini. Dan orang ramai pun masih ramai beranggapan dan percayakan demikian.
Tun Musa Hitam (Timbalan Perdana Menteri pertama daripada empat orang di bawah Dr Mahathir) berpendapat Dr Mahathir akan terus berusaha menjatuhkan siapa saja yang menjadi perdana menteri, sehinggalah seorang klon dirinya sendiri menjadi perdana menteri.
Sementara itu, saya mendengar ramai mengatakan perkara hampir sama, iaitu Dr Mahathir akan terus berusaha menjatuhkan seorang demi seorang perdana menteri Malaysia, sehinggalah anaknya sendiri Mukhriz duduk di kerusi perdana menteri. Itulah matlamatnya.
Dalam perancangannya, mungkin sudah ada selepas ini siapa dan selepas itu siapa, sehinggalah sampai kepada giliran Mukhriz yang sekarang menjadi menteri besar Kedah.
Mengikut teori ini, sesiapa pun yang menjadi perdana menteri Malaysia sekarang tidak akan lama duduk di kerusi kuasa itu. Dr Mahathir akan memberikan sokongannya sekejap, dan kemudian akan menarik balik sokongannya, untuk mengangkat orang lain pula, dan mengulangi cara atau proses yang sama itu sehinggalah tercapai matlamatnya untuk menabalkan Mukhriz.
Soalnya sekarang, siapakah lebih pintar daripada Dr Mahathir untuk menghalang dia melaksanakan perancangannya itu? Apakah Anwar yang mencabar Dr Mahathir sejak 1998 itu masih berkemampuan meneruskan gerakan reformasinya (tanpa Fadzil Noor), dan menghalang kemaraan tokoh yang bergerak di luar gelanggang rasmi ini?
Nampaknya buat masa ini Anwar terlalu sibuk dengan permasalahan untuk menabalkan isterinya Dr Wan Azizah ke jawatan menteri besar Selangor. Dan nampaknya jalan bagi Dr Mahathir pun tidaklah akan banyak halangannya. – 30 Ogos, 2014.

'Jangan Manipulasikan Kenyataan Saya' - Raisyyah Rania

Posted: 29 Aug 2014 04:09 PM PDTRaisyyah kesal ada pihak memanipulasikan kenyataannya di status Facebook miliknya.

PETALING JAYA: Model muaalaf yang kini menggunakan nama Raisyyah Rania bertegas mana-mana pihak termasuklah media yang ingin mengambil kenyataan menerusi status yang ditulis di Facebook miliknya agar tidak memanipulasikan maksud yang disampaikan itu.

Raisyyah atau lebih dikenali sebagai Felixia Yeap, 27, berkata, terdapat media sering memanipulasikan kenyataannya termasuklah sebuah akhbar telah memetik statusnya dengan laporan salah mengenai isu pasangan model berpakaian pengantin separuh bogel di Ipoh, Perak baru-baru ini.

"Saya terkejut sebab berita itu dipaparkan tanpa pengetahuan saya dan tajuk yang diberi itu agak kasar, kedengaran seperti angkuh.


"Walhal, saya tidak pernah berniat untuk marah sesiapa pun. Saya hanya ikhlas menyeru orang ramai untuk berpakaian lebih sopan di tempat awam dan jika perlu berpakaian sedemikian atas sebab kerja (seperti model tersebut) maka ia sepatutnya dilakukan di tempat yang tertutup.

"Diharap setiap kenyataan saya di Facebook tidak lagi dimanipulasikan," katanya kepadamStar Online yang dihubungi menerusi aplikasi Whatsapp pada Jumaat.Rabu lalu, Raisyyah telah menyelar sebuah akhbar di Instagram miliknya  apabila tajuk berita yang digunakan iaitu 'Tolonglah jaga maruah!" seolah-olah menunjukkan dia begitu angkuh bercakap perihal menutup aurat.

Dia juga mendakwa kenyataannya telah dimanipulasikan.

Sementara itu, Raisyyah juga berharap agar mana-mana pihak tidak keliru lagi dengan kerjayanya di mana dia sebenarnya masih seorang model, bukan bekas model seperti yang ditulis itu.

"Ramai yang menganggap saya sudah bersara daripada kerja-kerja peragaan sedangkan saya masih seorang model cuma bezanya saya kini model dengan pakaian yang menutup aurat sahaja.

"Sebagai seorang model, kita akan dilihat orang ramai, maka saya juga berharap model juga dapat menjadi contoh yang baik kepada gadis-gadis lain dari segi cara berpakaian," tuturnya.

Surat untuk saudara Lim Kit Siang

Posted: 29 Aug 2014 07:30 AM PDT

Saudara Lim Kit Siang yang dihormati. Pertama saya memohon maaf kerana tidak tahu apakah yang patut saya panggil saudara. Kalau mengikut budaya dan adab Melayu, saya sepatutnya memanggil saudara ayahanda atau sekurang-kurangnya pakcik kerana umur sudah hampir sama dengan arwah bapa saya.
Tetapi menghormati panggilan yang digemari dalam parti saudara, DAP, saya membahasakan diri tuan saudara.
Saya mula bekerjasama rapat dengan parti saudara, iaitu DAP pada 2000 lagi. Ketika itu, akhbar tempat saya bekerja Harakah dihadkan pengeluarannya oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) daripada 2 kali seminggu ke 2 kali sebulan.
Sedangkan dalam masa yang sama DAP mempunyai  empat permit iaitu Roket Bahasa Inggeris, Mandarin, Tamil dan Melayu. Ini bermakna, Roket berhak diterbitkan 4 kali sebulan berbanding dengan Harakah hanya 2 kali sebulan.
Dalam pilihan raya umum pada 1999, DAP mendapat pukulan besar apabila ditolak pengundi ketika orang Melayu berpindah sepenuhnya kepada PAS ekoran tragedi mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim. PAS berjaya mendapat Kelantan dan Terengganu sedangkan saudara sendiri hilang kerusi Parlimen bersama mendiang Karpal Singh walaupun DAP dan PAS sama-sama dalam Barisan Alternatif atau BA.
Orang DAP datang berjumpa dengan kami di Harakah, berbincang bagaimana kita boleh bekerjasama untuk mengeluarkan media bersama kerana kami mempunyai waktu lapang yang banyak kerana Harakah, manakala DAP pula mempunyai permit yang tidak dimanafaatkan.
Hasil perbincangan, kita bersetuju untuk Harakah mengurus terbitkan Roket berbahasa Melayu dan Inggeris. Saya masih ingat lagi, Ronnie Liu dilantik sebagai ketua pengarangnya manakala Elizabeth Wong pengarang Bahasa Inggeris manakala Rahmat Haron pengarang Bahasa Melayu untuk Roket.
Ketika itu majikan saya Datuk Mustafa Ali berkata kepada saya:"Zul, jika awak berjaya mempertahankan kerjasama ini, PAS dan DAP tidak akan berpecah."
Betul sebagaimana dikatakan beliau. Belum sempat DAP pergi meninggalkan PAS dan BA, kerjasama antara Harakah dan Roket bertahan setahun lebih saja. Bukan kerana kami di pihak editorial bergaduh tetapi kerana pemasaran yang tidak berapa baik dan tidak menjadi projek yang menguntungkan sebagaimana Harakah.
Saya ingat lagi, semasa mesyuarat bersama terakhir PAS dan DAP di sebuah hotel, saya diberikan kebenaran membawa jurugambar Harakah mengambil gambar mesyuarat itu di mana saudara dan mendiang Karpal juga ada dalam mesyuarat itu. Mesyuarat itu kemudiannya menjadi mesyuarat terakhir apabila DAP mengumumkan meninggalkan BA menjelang pilihan raya negeri Sarawak 2003.
Ekoran itu, pada pilihan raya umum 2004, PAS kalah teruk. BN menang besar. PAS hilang  Terengganu. Kerajaan Kelantan hanya bertahan dengan lebihan tiga kerusi dan selepas pilihan raya kecil bertahan dengan kelebihan satu kerusi saja hingga 2008.
Bagi mencari puncanya, PAS menubuhkan Jawatankuasa Postmortem dan selepas itu mengenal pasti 2 sebab utama - dokumen negara Islam yang tidak sempat diterangkan dan nama buruk Islam ekoran Islamofobia Barat akibat tragedi September Eleven di Amerika. Pilihan raya pertama Tun Abdullah Ahmad Badawi selepas mengambil alih jawatan daripada Tun Dr Mahathir Mohamad juga menjadi puncanya.
Saudara Lim,
PAS dan DAP tidak pernah bekerjasama secara rasmi selepas itu. Namun, selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 pada 2008, PAS, DAP dan PKR menang besar. Kita berjaya menguasai 6 negeri iaitu Kelantan, Kedah, Selangor, Pulau Pinang, Perak dan Wilayah Persekutuan.
Bagi membentuk kerajaan di Selangor, PAS dan DAP di samping PKR dipaksa bekerjasama oleh rakyat. Lalu terbentuklah Pakatan Rakyat selepas itu. Bukan atas kehendak pemimpin ketiga-tiga parti tetapi dipaksa rakyat agar bekerjasama.
Rakyat sangat berpuas hati dengan kita. Hasilnya kita menang lebih besar di seluruh negara dalam PRU13. Kita berjaya mendapat undi popular lebih besar dari BN iaitu 53%. Namun dalam masa yang sama kita kalah dan hilang Kedah. Bukan kerana rakyat tolak Pakatan tetapi rakyat benci dan meluat kerana bergaduh sesama sendiri.
Saudara Lim,
Tragedi Kedah kini sedang melanda Selangor. PAS, PKR dan DAP bergaduh di depan rakyat Selangor. Isunya adalah kerana kita tidak berpuas hati dengan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana dia tidak merujuk kepada kita, parti yang meletakkan beliau di kerusi menteri besar itu, dalam segala tindak tanduknya. Dia ada pasukan sendiri dalam menguruskan Selangor. Dia membelakangkan pemimpin Pakatan dan paling tragiknya dia membelakangkan pemimpin partinya sendiri, PKR.
Setelah lebih setahun bersabar, akhirnya PKR mengambil keputusan menukar Khalid dengan mencalonkan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Sebagaimana kita semua tahu, PAS mempunyai pandangan yang sedikit berbeza dengan PKR. Bagi PAS, Khalid sangat popular di kalangan rakyat, jadi tidak ada sebab untuk menukar beliau. PAS juga kurang bersetuju dengan Dr Wan Azizah kerana beberapa alasan yang rasanya pemimpin PAS yang lebih tahu bukannya saya. Dalam pada itu hubungan PAS dengan Istana Selangor juga memainkan peranan.
Namun selepas PKR memecat Khalid, tidak ada lagi sebab untuk PAS mempertahankan Khalid kerana PAS berjanji setia di depan rakyat dengan PKR dan bukan individu bernama Khalid Ibrahim. Atas dasar itu, PAS sudah sebulat suara bersetuju untuk tidak mempertahankan Khalid melalui mesyuaratnya pada 17 Ogos lalu. PAS mencadangkan 2 nama untuk dipilih menjadi menteri besar iaitu Dr Wan Azizah dan timbalannya Mohamed Azmin Ali.
Namun, mesyuarat PR pada sebelah petangnya memaksa PAS untuk memilih satu nama saja iaitu Dr Wan Azizah. Setelah dibawa balik kepada mesyuarat PAS Pusat, keputusan dibuat menyerahkan sepenuhnya kepada Tuanku Sultan Selangor untuk membuat keputusan.
Bermulalah dilema PR yang sebenarnya.
Saudara Lim,
Sebagaimana yang saudara tahu, PAS ini parti Islam dan ramai ahli dan penyokongnya adalah orang Melayu di kampung dan luar bandar. Di kerusi sebegitulah juga PAS bertanding. Penyokong utamanya terletak di negeri Melayu iaitu Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.
Sentimen orang Melayu ini adalah dengan raja mereka. Raja dianggap pelindung agama mereka iaitu Islam. Oleh itu mereka sangat menghormati raja-raja Melayu ini.
PAS diberitahu oleh rakan-rakannya yang rapat dengan istana Sultan mereka kurang berkenan dengan Dr Wan Azizah. Ia terbukti apabila nama Dr Wan Azizah dikemukakan beserta dengan akuan bersumpah 29 penyokongnya, Sultan menghantar surat balas meminta setiap parti dalam PR menghantar lebih 2 calon untuk dipilih sebagai MB.
Ketika itu cepat-cepat DAP dan PKR membuat kenyataan kekal dengan satu nama Dr Wan Azizah. Ia seolah-olah menolak mentah-mentah permintaan istana itu. Bahkan ada juga semacam sikap akan bertembung dengan istana jika istana tetap menolak Dr Wan Azizah.
Di sinilah PAS mengambil sikap berbeza. PAS tidak akan bertembung dengan istana. Ini saya terangkan di atas. Pengalaman Datuk Seri Idris Jusoh di Terengganu dan Datuk Seri Shahidan Kasim di Perlis menjadi sandaran PAS. Tambah-tambah lagi dalam keadaan kita bukannya kerajaan yang menguasai negara. Datuk Seri Najib Razak sendiri tidak sedia bertembung apabila rela mengenepikan Idris dan Shahidan selepas ditolak istana.
Di sinilah sebenarnya saudara boleh memainkan peranan. Peranan yang perlu saudara mainkan adalah memikirkan maslahat yang lebih besar iaitu kepentingan kerajaan PR dan Pakatan Rakyat bukannya untuk memastikan Dr Wan Azizah menjadi menteri besar.
Kita bermasalah sebelum ini adalah dengan Khalid. Pelbagai pertuduhan kita buat terhadap Khalid. Ok jelas, semua bersetuju Khalid must go (harus pergi). Tetapi adakah kita juga mesti bersetuju Dr Wan Azizah mesti jadi MB.
Saya secara peribadi tidak bermasalah dengan Dr Wan Azizah kerana bagi saya jika beliau menjadi MB, ia mungkin akan menjadi MB yang popular kerana dia tidak lagi menunjukkan kekuatan personaliti tersendiri sebagaimana Khalid. Beliau akan menjadi umpama Ronald Reagan, presiden Amerika. Penggal pertama beliau menang, namun beliau beroleh kemenangan yang lebih besar pada penggal kedua.
Kenapa? Kerana Reagan seorang pelakon yang baik. Dia berjaya bekerja berpasukan dan melaksanakan segala arahan penasihatnya dengan baik. Jadi, bagi saya Dr Wan Azizah akan menjadi MB yang popular jika dilantik.
Namun begitu saudara Lim, kita hanya sepakat untuk menamatkan khidmat Khalid tetapi tidak sepakat dengan Dr Wan Azizah. Pemimpin PAS kurang bersetuju dengan beliau berdasarkan apa yang saya katakan sebelum ini. Apa salahnya kita mencari kata sepakat. Kalau tidak sepakat dengan Dr Wan Azizah, kita cari calon lain yang membolehkan kita capai kata sepakat.
Di sinilah peranan saudara sangat diperlukan. Saudara perlu menjadi orang tengah dan faktor pendamai. Ketika PAS dan PKR tidak mencapai kata sepakat, saudara sebagai orang tua perlu memainkan peranan mendamaikan kedua-duanya bukan memihak kepada mana-mana pihak.
Tindakan DAP sejak kebelakangan ini saya lihat seolah-olah memaksa PAS pergi bekerjasama dengan Umno, sedangkan itu adalah mimpi ngeri untuk rakyat Malaysia yang berbilang kaum ini.
Bayangkan apabila PAS dan Umno bergabung. Malaysia akan diperintah 60% orang Melayu yang sangat kuat. Ketika itu orang Cina dan India akan menjadi pembangkang. Apa akan jadi kepada negara ini?
Umno pula sangat hendakkan PAS kerana dia lemah sekarang. Cuba masa dia kuat, dia akan menendang PAS keluar semula sebagaimana berlaku sebelum ini.
Ingat tak lagi saudara bagaimana Malaysia diperintah ketika Umno mendapat sokongan kuat orang Melayu di zaman Dr Mahathir dulu. Ingat lagi bagaimana saudara dan pemimpin DAP dan PAS yang lain terpaksa meiengkok di Kem Kemunting Taiping melalui Operasi Lalang. Padahal apinya dihidupkan dan ditiup pemimpin Umno atau lebih tepat lagi Najib sendiri di Stadium TPCA.
Saya membuat penyataan ini bukan saja-saja saudara Lim. Cara PKR dan DAP bertindak dalam isu Selangor sekarang ini sememangnya memaksa dan menolak PAS ke dalam jurang yang dalam. Ketika mahu jatuh, PAS akan berpegang kepada apa saja yang boleh dipegangnya untuk menyelamatkan diri. Yang paling saya bimbangi adalah yang PAS terpegang itu adalah ranting zaitun yang dihulur Umno.
Lihat cara PKR mencuri dua Adunnya Saari Sungib dari Hulu Klang dan Hasnol Baharuddin dari Morib. Mana-mana parti pun akan marah apabila dibuat demikian. Mana-mana pemimpin pun akan emosional apabila ditikam dari belakang oleh rakannya sendiri. Kerana emosional dalam keadaan luka itulah berlakunya tindak balas daripada PAS dengan cuba mencuri Adun dari PKR pula.
Saudara Lim yang dihormati,
Ketika suasana gawat ini, peranan saudara untuk menjadi faktor penyatu sangat penting. Fikirlah kepentingan kerajaan negeri yang kita bina bersama ini. Fikirlah mandat rakyat yang diberikan kepada kita ini.
Mungkin sekarang PKR dan PAS sudah kurang rasional kerana mahu menjaga ego masing-masing. Tetapi tidak ada sebab saudara juga turut emosional dan bertindak mengikut perasaan. Mari kita jaga kepentingan yang lebih besar iaitu PR. Mari kita lihat matlamat yang lebih besar iaitu negara Malaysia yang kita cintai ini.
Mari kita jadikan Selangor jambatan untuk kita ke Putrajaya. Saudara boleh pujuk para pemimpin PR agar memahami matlamat kita ini. Saya yakin mereka akan mendengar pandangan saudara.
Kita ke Putrajaya bukan untuk kepentingan kita saja tetapi untuk kepentingan Malaysia, negara yang kita cintai ini. Kita perlu pertahankan format politik dua parti bukan atas dasar perkauman ini untuk membolehkan rakyat membuat pilihan yang bijak bukan berdasarkan sentimen perkauman.
Saya bimbang, jika kita gagal pertahankan apa yang ada dan gagal membuktikan kemampuan kita, peluang ini tidak akan datang lagi di masa depan.
Sebelum ini saya mengirimkan surat kepada Tok Guru Nik Aziz untuk memastikan PAS kekal dalam PR. Tetapi dengan keuzuran beliau, saya yakin beliau tidak boleh berbuat banyak. Namun beliaulah selama ini yang melakukan kerja mempertahankan PR itu.
Kali ini saya menulis surat panjang ini untuk saudara pula. Saya yakin saudara benar-benar mampu untuk melaksanakan kerja mulia untuk Malaysia ini. Bertindaklah saudara.
Jangan tolak PAS ke tepi juram yang dalam itu, saya bimbang PAS terpegang ranting zaitun dari Umno jika mereka dipaksa berbuat demikian. Ketika itu, jika ianya berlaku, sayalah antara orangnya yang akan mempersalahkan saudara kerana gagal memainkan peranan untuk menghalang perkara itu daripada berlaku.
Saudara juga kena ingat, inilah yang Umno sangat mahu sekarang, menghulurkan tangan kepada PAS ketika dia lemah dan seterusnya memecahkan PR. Dengan cara inilah Umno akan kekal di Putrajaya dan kita sentiasa berada di pinggiran sahaja.
Akhir kalam, terima kasih kerana saudara sudi membaca surat saya ini. Mungkin agak panjang dan agak emosional tetapi saya yakin saudara tidak rugi meluangkan masa untuk membacanya.
Sekian, terima kasih. –
Zulkifli Sulong @ TMI
29 Ogos, 2014.

Rafizi angkuh, sombong - PKR Selangor

Posted: 29 Aug 2014 03:48 AM PDTPKR Selangor mempersoalkan gesaan Naib Presiden PKR Rafizi Ramli supaya anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) mereka di negeri itu membuat kenyataan terbuka menarik diri daripada sebarang pencalonan sebagai menteri.Mengaku terkejut dengan kenyataan itu, ketua penerangannya Shuhaimi Shafiei berkata, gesaan Rafizi itu sebenarnya tidak perlu dan hanya "menghina" mereka dan PKR negeri.

"Saya berpandangan tidak perlu saya dan rakan-rakan ADUN diarah tarik diri kerana kami bukanlah orang yang dicalonkan sebagai MB.

"Cabaran beliau dilihat menghina kami, seolah olah kami tidak ada pendirian," katanya yang juga ADUN Sri Muda.

Shuhaimi juga menegaskan tindakan semua ADUN PKR di Selangor sudah menandatangani akuan berkanun (SD) menyatakan sokongan kepada Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail sebagai menteri besar, yang menurutnya sudah cukup untuk membuktikan sokongan.

Malah, katanya, timbalan presiden dan pengerusi PKR Selangor Azmin Ali , yang dicalonkan PAS sebelum ini, juga secara terbuka mengatakan mengikut keputusan parti dan menandatangani SD menyokong Azizah.

"Justeru itu tidak ada kewajaran cabaran Rafizi dan beliau tidak perlu mempertikaikan kesetiaan saya / kami kepada parti," katanya lagi.

Rafizi yang baru sahaja dipilih sebagai naib presiden PKR hari ini mengucapkan tahniah kepada Ketua Angkatan Muda PKR Nik Nazmi Nik Ahmad kerana menarik diri daripada pencalonan sebagai menteri besar yang dibuat Pemuda PAS.

Dalam masa yang sama, Rafizi turut menyeru ADUN PKR lain di Selangor supaya mengambil tindakan itu sebagai menghormati keputusan parti itu dan sebagai lambang kesetiaan.

'Angkuh dan bongkak'

Dalam kenyataannya hari ini, Shuhami juga mempersoalkan tindakan Rafizi sebagai naib presiden "mencabar" mereka di media dalam isu itu.

"Soalannya saya, siapa Rafizi yang hendak menyuruh saya membuat itu dan ini? Jika beliau mempunyai cadangan yang difikirkan baik, bawalah ke dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat untuk kita bincangkan dan membuat keputusan," katanya.

Justeru, katanya, kenyataan Rafizi, termasuk "sebulan dua ini banyak merosakkan hubungan dalam Pakatan dan kini dia melebarkan lagi retak yang sedia ada dalam PKR".

"Cara beliau memberikan gambaran bahawa hanya pendapat beliau seorang sahaja yang betul dan beliau sahaja yang layak memberikan pendapat," kata Shuhaimi.

Beliau juga berkata, tiba masanya untuk Azizah sebagai presiden dan Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim menegur "cara melampau Rafizi" kerana banyak memberi persepsi yang tidak baik pada Pakatan.

"Amaran saya kepada Rafizi, hentikan segera sikap tergopoh-gapah beliau. Ia bakal menyerlahkan sikap sebenar seorang anak muda yang gelojoh dan mempunyai agenda peribadi dalam pelantikan menteri besar yang baru ini.

"Ia jelas mempamerkan sikap seorang yang angkuh dan bongkak," katanya dengan nada keras.

Beliau juga menggesa tindak-tanduk itu dihentikan 'Wayang Langkah Kajang' sudah tamat dan Tan Sri Khalid Ibrahim juga mengalah.

"Berilah ruang kepada pihak istana melakukan tugas terakhir mengikut undang undang tubuh negeri dengan teratur," katanya.

"Macamlah Saya Jual Dadah," Kata Ramli MS

Posted: 29 Aug 2014 02:50 AM PDT

s


Ramli MS 
PETALING JAYA: Konduktor muzik terkenal Datuk Ramli Mohamed Salleh atau Ramli MS berkata ada sebab beliau merahsiakan pernikahannya dengan penyanyi Alyah yang dilakukan di Batam, Indonesia kira-kira setahun lalu.

Bagaimanapun Ramli tidak berhasrat untuk berkongsi sebab kenapa beliau berbuat demikian.

"Dah setahun kami kahwin, tentu ada sebabnya kami rahsiakan perkara ini. Kenapa kamu semua nak sibuk? Ini adalah hak mutlak asasi saya," katanya kepada mStar Online dalam nada bergurau ketika dihubungi di sini pada Khamis.


Ramli diminta mengulas mengenai kontroversi perkahwinannya dengan Alyah atau nama sebenarnya Noor Hasilah Hassan, 33, selepas rahsia itu terbongkar apabila sekumpulan pegawai penguatkuasa, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) membuat serbuan di rumah mereka di Bandar Kinrara, Puchong kira-kira pukul 7.30 pagi, Khamis.

Dalam serbuan itu kedua-dua pasangan tersebut memberi kerjasama yang baik kepada anggota penguatkuasa selain berjaya meyakinkan pernikahan mereka yang dilakukan di Batam, Indonesia itu.

Pengarah Jais, Ahmad Zaharin Mohd Saad dalam satu kenyataannya kepada sebuah portal berkata pasangan berkenaan akan menyerahkan dokumen berkaitan kepada pihaknya pada Selasa ini untuk penelitian.

Pada awal pagi Khamis, sekumpulan pegawai penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyerbu sebuah banglo mewah Ramli di Bandar Kinrara, Puchong Selangor bagi menyiasat status hubungannya dengan Alyah.

Dalam serbuan kira-kira pukul 7.30 pagi itu, pasangan berkenaan dipercayai berjaya meyakinkan pegawai penguatkuasa mengenai status rumah tangga mereka dan diminta hadir ke pejabat Jais untuk memberi keterangan selain dinasihatkan mendaftarkan perkahwinan mereka.

Pasangan itu dipercayai bernikah di Batam, Indonesia kira-kira setahun lalu.

Ramli MS dan Alyah sudah bernikah sejak setahun yang lalu.
Sementara itu, Ramli menyifatkan kontroversi perkahwinannya itu terlalu diperbesarkan seolah-olah beliau melakukan kesalahan serius seperti menjual dadah.
"Kamu semua ingat... macamlah saya jual pil kuda atau ekstasi... hahaha."

"Sedangkan kami (Ramli dan pihak Jais) siap bergurau senda lagi di dalam rumah. Macam pihak polis buat sekatan jalan. Mereka tahan, bertanya dan kemudian kita jalan.

"Tetapi orang luar buat cerita macam saya jual dadah... haha," ujarnya pula menerusi SMS tersebut.

Sebelum ini Ramli mengunci mulut apabila ditanya gosip perkahwinannya dengan Alyah.

Penyanyi itu pula tidak banyak bercerita mengenai hubungan mereka tetapi meminta pihak media bertanyakan sendiri kepada Ramli jika ingin penjelasan dengan alasan biar ia disahkan sendiri oleh pihak lelaki.