Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:32 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


KETUM "gone", PKR "lost cause" PKR dan DAP bakal "problem"

Posted: 13 Aug 2014 09:00 PM PDT


Erdogan-Erdogan boleh berkokok dalam usaha nak pengaruhi keputusan 17hb tapi sesuatu yang tidak boleh dinafikan adalah Anwar akan masuk ke dalam. Muka pun dah serupa banduan dan begitu serabut.

Belum apa-apa... Saiful sudah guna peluang ini untuk saman malu RM50 juta.Anjing keling Anwar pun nampaknya pun lost cost juga. Kata-katanya bakal jadi masaalah dan rasanya sudah pasti akan disiasat bila ada dua bekas IGP bersama-sama 15 loyar, dan aktivis yang membuat petisyen kepada Ketua Hakim, AG dll untuk siasat atas hina mahkamh.Surendran kata ada konspirasi antara mahkamah dan Najib untuk kenakan Anwar.

Masaalah untuk Anwar menghampiri penjara akan lebih lagi masaalah buatnya. Anwar bukan lagi dizalimi tapi sudah tahap gila kausa yang menzalimi orang lain dan turun naikkan orang sesuaka hati macam diktator zalim.

Sementara itu, crowd pro Anwar yang berkumpul di SUK atau mana-mana sepanjang krisis Selangor ini begitu sedikit. PKR baru lepas dari pemilihan calun yang begitu memecahbelahkan. Siapa tak tahu ini semua angkara Anwar nak kenakan Khalid?

Khalid masih ada sekurang-kurang 30% undi dan ada juga pengikut. Pasti mereka akan mula komplen ke ROS. Cabang Miri dan beberap cabang Sarwak sudah file report.

Ahli-ahli yang tidak puashati dengan pemilihan dan bila lihat keadaan sekarang, lagi menyampah. Ramai rakyat yang berpersepsi negatif terhadap BN kini dah mula kata "Ah .... sama saja PKR DAP ini ...Tak boleh kita harapkan lagi"

Pasti akan berlaku ramai keluar parti satu persatu yang hanya akan merumitkan lagi keadaan.

Konvensyen - yang dikatakan stadium pun sudah dibatalkan oleh Khalid dan juga pelbagai kemudan PBT - pun bakal terbatal.

Selain itu, diakhir Konvensyen ada perpindahan AJK lama kepada AJK baru. Masaalahnya AJK baru tak sah dan pasti bakal di lawan di mahkamah dan ROS. PKR akan terbatal pendaftaran dan game over!!!

Jangan lupa DAP pun ada msaalah dengan keanggotaan CEC yang mana ada komplen terhadap kedua-dua pemilhena parti mereka!!!

Benda ini dah lama buat DAP dan masa ROS nak bertindak bila-bila saja. Jangan kata ini kerja kerajaan UMNO sebab dia bawah bidang kuasa dan tindak tanduk pegawai kerajaan ...

DAP akan bermasaalah bila Khalid mula "menyerang" melalui pendedahan dan saman untuk membersihkan nama baiknya.... 


Pikiaq balik PAS untuk bergabung balik dengan PKR dan DAP.

Dengan Khalid sekurang-kurangnya PAS terajui kerajaan. Sama PKR ... PAS tak dipedulikan.  DAP benci agenda ISlam PAS dan tak mahu PAS diajak berpakat dan beri kuasa. Tengok berapa exco DAP kasi di Pulau Pinang????

Tersirat sebalik Guan Eng warning Khalid

Posted: 13 Aug 2014 06:47 PM PDT


Ada beberapa sebab:

1. Anwar sudah tidak boleh cakap dan arah-arah sesiapa lagi. Sejak hadi enggan dengar arahan dia, Anwar terpaksa minta Lim Kit Siang untuk arah 4 exco PAS supaya tidak pergi. Lim Guan Eng juga diminta Anwar untuk talipon exco-exco PAS supaya tidak pergi mesyuarat....

.... tapi mereka tidak akur.

2. Sedarkah anda Lim Guan Eng nampak lebih menggelabah dari orang lain. Bukankah Tony Pua dah buat komen dan amaran yang kira bijak juga kepada PAS? Kenapa dia perlu sampai warning-warning?

Lim Guan Eng tahu bahawa dirinya akan dikaitkan jika Khalid mula membersihkan namanya. Khalid mahu dituduh ambil duit dari Tropicana tetapi kenapa tidak diungkit oleh Rafizi dan Saifuddin? Sebaliknya mereka ungkit mengenai Eco World yang mana telah beli tanah lebih mahal dari Tropicana.

Ada udang disebalik batu kan ....

Tropicana = Danny Tan dan Danny Tan rapat dengan Guan Eng. Untuk Danny Tan nak dapatkan tanah murah dari kerajaan Selangor, mestilah ada yang telah diberi pada Khalid dan diberi copy untuk study oleh pegawai Khalid.

Jeng jeng jeng .... simple logic saja.

3. Beberapa nak muda dan kini tersebar bahawa Anwar mahukan MB Inc yang ada RM3 billion untuk diguna sebagai political funding. Siapa yang sudah minta duit dari Khalid tak henti-henti?

Ye ... PKR dan DAP.

Dan PAS tiada apa-apa bagi mu tapi tak faham kenapa ada pemimpin mahukan Wan Azizah yang dungu dan bakal beri modal kepada BN untuk lanyak PR.

Orang yang selalu meminta dari Khalid dan permintaan itu sering tanpa resit adalah Lim Guan Eng untuk biayai program politik DAP. INi yang Khalid terpaksa stop pasal dah melampau hingga jejas duit rakyat!!!

4. Lim Guan Eng takut dirinya yang sudah tahap Tok Pekong pada pengundi cina akan mula hilang dan terhakis kepercayaan mereka. Dia tahu orang CIna boleh berubah dan mereka pasi akan rasa mual bila lihat DAP pun 2 x 5 dengan persepsi negatif yang mereka lihat terhadap BN.

BIla cina mula congak balik, Guan ENg tahu boleh pecah undi cina dan DAP pun boleh terbarai. Hanya tinggal pemula saja dan banyaklah akan terbarai.

Itu baru sikit saja kami tunjuk ... hehehe

Oleh itu baik PAS usah terkait dengan DAP-jal ini. Nanti terpalit sekali bila hal ini terbarai. Masa ada hingga November untuk terbaraikan. Jika PAS nak pusing 17hb.... cepat semua ini terbarai dan PAS ikut sekali terbarai.


Yang Professor ini pula ... dah baik-baik pencen tapi nak ngada komen benda dia tak tahu. Jangan rumah Kg Tunku terjual dan hang duduk rumah orang tua-tua ...
 

Apa yang dikata? Apa yang difikir?

Posted: 13 Aug 2014 05:30 PM PDTDiamlah lu Apek ... Ini bukan PR, bukan PUKI ... tapi PASKI

Posted: 13 Aug 2014 08:35 AM PDT


Sudahlah Kit Siang ... lu punya trick provokasi tahun 50-60an sudah old school. Akhirnya terbarai juga.Relax my Muslim brother.


Lu perintahlah baik-baik.

Jaga itu Islam, jaga itu Melayu dan jaga itu semua rakyat juga.Pakatan bukan ...


PUKI pun bukan tetapi PAS dan Khalid Ibrahim .... PASKI.

Janji tiada DAP dan parti liwati!!!

Nak sangat kahwinlah! BUKAN MAIN PELACUR saja!!!

Posted: 13 Aug 2014 07:39 AM PDT


Pecat exco salah? Kah kah kah ... "trick" basi recycle dari Perak

Posted: 13 Aug 2014 05:22 AM PDT


Alahai ... trick basi dari Perak juga mahu recycle balik.


Mahu kerja ... opis boleh masuk ka?


Hahaha ... itu nampak ka .... Sultan sudah sign. Apa lupa mahu cerita?


Lu dulu manyak durhaka ...

[KEMASKINI]: 916 ke 150... KETUM memang "total loser"

Posted: 13 Aug 2014 04:21 AM PDT

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:21 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Pelawak Maidin meninggal dunia ... Al Fatihah

Posted: 13 Aug 2014 03:18 AM PDT


 1 / 1 
PELAWAK veteran yang terkenal dengan lakonan dalam filem Anak Mami, Maidin Ibrahim, 76, meninggal dunia pada pukul 2 petang tadi.
 
Menurut seorang anggota keluarganya yang enggan dikenali, Allahyarham meninggal dunia akibat serangan jantung di rumahnya di Kampung Pokok Tai, Gurun.    Allahyarham yang terkenal dengan panggilan Mamu Maidin itu
meninggalkan seorang isteri, Habira Ibrahim, lima anak serta tiga orang cucu.
 
Allahyarham yang dilahirkan di Pokok Keras, Bagan Lalang, Butterworth, Pulau Pinang itu mula bergiat dalam bidang seni dengan menyertai kumpulan boria di kampungnya sekitar 1950-an.
 
Allahyarham yang popular dengan lakonannya di dalam filem Anak Mami pernah membintangi sitkom Salam Pantai Timur dan pernah memenangi anugerah Aktor Pembantu Terbaik di Anugerah Skrin 2001 menerusi drama Pinang Durian. - Bernama

Akhirnya PKR dan DAP kini pengemis dan kembiri politik

Posted: 13 Aug 2014 01:31 AM PDT

Oleh Aspan Alias

Pakatan Rakyat sudah kehilangan satu lagi kerajaan negeri yang di menanginya pada PRU yang lepas. Selepas PRU yang lepas, masing-masing parti dalam Pakataan Rakyat memperolehi satu kerajaan masing-masing. DAP mentadbir Pulau Pinang dan PKR mendapat mandat untuk menjadi kerajaan di negeri Selangor.

Dengan pemecatan Khalid Ibrahim maka PKR telah hilang satu-satunya negeri iatu negeri Selangor dan sekarang Selangor di tadbir oleh Menteri Besar bebas tanpa parti dan empat orang Exco dari PAS.

PKR kehilangan kerajaan negeri terkaya di negara ini bukan di pecahkan oleh mana-mana pihak tetapi dicampakkan oleh PKR sendiri. Itu bukan lagi salah sesiapa dan PKR tidak boleh memindahkan kesalahannya sendiri kepada pihak dan individu lain.

Kesalahan Anwar bukan sahaja kepada rakan pimpinan seperti Khalid, tetapi kesalahannya terbit dari awal PKR di tubuhkan yang tidak selari di antara penjawat parti dan kerajaan.  Anwar menjadikan Khalid sebagai Menteri Besar bukan beliau mahukan Khalid sangat, tetapi Khalid di perguna untuk mengimbangi pengaruh pendukungnya sendiri seperti Azmin dan yang lain-lain.

Kalau di pandang dari sudut moral politik dalam PKR itu sendiri, Anwar sepatutnya memberikan peluang kepada Azmin, yang merupakan orang yang paling setia dengan beliau untuk mengendalikan kerajaan negeri Selangor sejajar dengan kedudukannya sebagai Pengerusi kepada PKR Selangor.

Oleh kerana Azmin terlalu rapat dan setia kepada Anwar, Ketua Umum parti itu hanya mengambil Azmin ini sebagai 'orang semendanya sahaja, dipanggil datang dan disuruh pergi'. Segala-galanya Azmin ini dianggapnya sebagai 'tali untuk mengelak dan sebagai tangkai untuk menjinjing' sahaja. Dia mengambil Azmin 'for granted' sejak dari mula lagi.

Sekarang Khalid telah dipecat dan apa pun 'consequence' terhadap tindakan pemecatan Khalid dari PKR itu sepatutnya menjadi tanggungan PKR dan Pakatan Rakyat sendiri. Sekarang Khalid adalah seorang Menteri Besar bebas yang diperkenan oleh Tuanku Sultan dan Khalid telah memecat semua anggota Exco Selangor dari DAP dan PKR, kedua-dua parti yang sangat kuat untuk menurunkan Khalid dari jawatannya untuk menyambung 'langkah kajang' yang di akui oleh Anwar sendiri, satu agenda hendak memberhentikan Khalid dari menjadi Menteri Besar Selangor.

Alih-alih sekarang LGE pula yang berang dengan pemecatan Khalid dan meminta Khalid terus dengan mengekalkan Exco dari DAP dan PKR dalam kerajaan Selangor yang sekarang adalah Kerajaan Khalid yang di sokong oleh Exco-Exco dari PAS. PKR dan DAP berkata yang Exco-Exco itu di lantik oleh Tuanku Sultan dan hanya Tuanku Sultan sahaja yang boleh memecat mereka. Tetapi PKR dan DAP juga terlupa kenapa mereka mahukan Khalid berhenti kerana perlantikan Khalid sebagai Menteri Besar dahulu pun adalah di atas perlantikan Tuanku Sultan.

Sekarang Tuanku telah meminta Khalid meneruskan tugasnya sebagai Menteri Besar dan masalah pemecatan Exco oleh Khalid itu biarlah Menteri Besar dan Tuanku Sultan untuk menyelesaikannya. Jika perlu pemecatan itu di persetujui oleh Tuanku, itu adalah urusan Khalid dengan pihak Istana. Pimpinan DAP dan PKR 'should stay outside and smoke cigars'.

DAP nampaknya sedang menghadapi masalah ciptaannya sendiri. DAP sekarang sangat panik kerana jika PAS akhirnya bersama dengan Khalid Ibrahim maka ia mengesahkan yang Pakatan Rakyat sudah kehilangan satu lagi kerajaan negeri yang di ketuai oleh PKR.

Ini semua adalah berpunca dari 'Kajang Move' anjuran Anwar Ibrahim dahulu dan sekarang untuk melangsungkan  'Kajang Move' itu tidak kesampaian kerana tersangkut di tengah jalan. 'Di sangka panas hingga ke petang, tetapi hujan di tengah hari'.

Kejatuhan kerajaan PR di Selangor adalah hasil dari tindakan Ketua Pembangkang itu sendiri. UMNO tidak pernah mempunyai apa-apa peranan dalam isu ini. Sekarang jika UMNO membuat kerja 'overtime' kerana keadaan, itu adalah kerana tindakan Pakatan Rakyat yang seolah-olah terminta-minta UMNO berbuat demikian.

UMNO yang begitu mengantuk, tiba-tiba Pakatan Rakyat terutamanya PKR tersorong-sorongkan bantal kepada mereka. Jadi jangan disalahkan UMNO jika mereka tidur nyenyak kerana PKR sendiri yang menyorongkan bantal kepada UMNO yang sudah begitu lama mengantuk itu.

Sekarang PKR dan DAP tidak dapat tidur kerana bantal-bantalnya telah diserahkan kepada UMNO. Sekarang PR sedang tercari-cari tempat berlindung kerana rumah yang dibinanya telah roboh akibat tindakan bodoh mereka sendiri.

Sekarang dari menjadi penguasa kerajaan yang megah dan kuat, sekarang ini ada tanda-tanda PKR dan DAP sudah menjadi pengemis dan kembiri politik di Selangor jika kita baca kenyataan-kenyataan dari pimpinan DAP dan PKR semalam. Salah seorang rakan politik saya yang begitu lama tidak saya temui berkata, "I feel sorry for DAP, Kenapalah mereka menumpang pokok yang hendak rebah tu"

Ada pepatah orang kampung saya, 'togah dek lonjak, posok ketayap dikopalo'.
http://aspanaliasnet.blogspot.com

Tiada cadangan lantik exco BN buat masa ini - MB Selangor

Posted: 13 Aug 2014 12:56 AM PDT


Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, beliau tiada rancangan untuk membuat lantikan baru bagi menggantikan exco DAP dan PKR yang dipecatnya semalam.

Katanya, cadangan melantik exco daripada Umno juga tidak ada buat masa ini."Buat masa ini belum buat keputusan, sebenarnya keputusan untuk menambah penyertaan ahli exco perlu mendapat perhatian dan kelulusan sultan.

"Itu tidak ada (cadangan lantik Exco Umno), saya akan berbincang dengan ahli-ahli exco yang bersama saya dan juga saya akan membuat perbincangan dengan DYMM Sultan Selangor.

"Buat masa ini, perkara ini tidak berbangkit," kata beliau, dalam sidang media selepas mesyuarat exco Selangor di Shah Alam hari ini.

Khalid hari ini mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dengan kehadiran empat anggota exco PAS.

Isu MB Selangor : Exco PAS Letak Jawatan Jika Umno Sertai Kerajaan

Posted: 13 Aug 2014 12:02 AM PDTPETALING JAYA: PAS memberi kata dua kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bahawa empat exco mereka akan meletak jawatan sekiranya wakil rakyat Umno dilantik menganggotai kabinet Selangor.
Penegasan itu dinyatakan Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abdul Samad selepas parti itu dikecam oleh rakan sekutu mereka dalam Pakatan Rakyat kerana menolak gesaan memboikot mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri.
"PAS akan keluar daripada kerajaan jika Adun Umno dilantik sebagai exco. PAS masih berada di dalam Pakatan Rakyat.
"PAS akan menjaga kepentingan Pakatan Rakyat di dalam kerajaan," katanya menerusi kenyataan pada Rabu.
Bagaimanapun beliau kecewa apabila PAS dituduh sebagai pengkhianat Pakatan Rakyat apabila mematuhi arahan pucuk pimpinan parti untuk terus menjalankan tugas sebagai exco.
"Kami juga mahu memastikan Umno tidak mengambil kesempatan dalam keadaan sekarang.
"Tetapi kami menghadapi risiko dituduh telah mengkhianati Pakatan Rakyat," katanya.
Pada Selasa, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng meminta empat exco PAS Selangor supaya memboikot mesyuarat exco yang dijadual berlangsung pagi Rabu bagi menunjukkan bantahan dan solidariti PR terhadap tindakan Abdul Khalid memecat enam exco PKR dan DAP pada lewat petang Selasa.
Bagaimanapun empat exco PAS yang masih berada dalam kebinet Abdul Khalid iaitu Dr Halimah Ali, Dr Ahmad Yunus Hairi, Sallehen Mukhyi dan Iskandar sendiri hadir pada mesyuarat berkenaan awal hari ini.Pecat Exco: Surat Perkenan Sultan Selangor Didedah

Diterbitkan: Rabu, 13 Ogos 2014 2:47 PM
PETALING JAYA: Selepas didakwa bertindak tidak mengikut undang-undang, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akhirnya mendedahkan surat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung pemecatan lima exco Pakatan Rakyat negeri itu.

Salinan surat perkenan Sultan Selangor berhubung pemecatan lima exco Pakatan Rakyat yang didedahkan  Khalid di laman Twitternya. 
Menerusi surat bertarikh 12 Ogos yang dialamatkan kepada Khalid itu, baginda mengambil maklum mengenai cadangan untuk menamatkan perkhidmatan lima exco iaitu dua daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan tiga lagi yang mewakili DAP.

"Beta tiada halangan jika YAB Tan Sri Menteri Besar menamatkan khidmat mereka," titah baginda seperti yang terkandung dalam surat tersebut.

Pada Selasa, Khalid mengemukakan surat cadangan bagi meminta perkenan Sultan Selangor supaya kelima-lima exco daripada PKR dan DAP yang tidak menyokong pentadbirannya digugurkan serta-merta.

Tiga anggota exco daripada DAP ialah Datuk Teng Chang Khim, V. Ganabatirau dan Ean Yong Hian Wah, sementara exco daripada PKR ialah Elizabeth Wong Keat Ping dan Dr Daroyah Alwi.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:09 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


SERABAINYA MUKA...TANDA SERABUTNYA PEMIKIRAN

Posted: 13 Aug 2014 09:30 AM PDT


Ape ke hal Pak KETUM?

Makin serabut dan serabai?

Itulah dah tahu Ketum tu memabukkan kenapa yang pi teguk jugak...

Tak pa... 50 Januari tahun-tahun mendatang boleh cuba lagi...

Selamat malam Pak KETUM, jangan tak lena tidur...jumpa di mahkamah esok!

Jangan lupa sediakan duit RM50 juta yer...

WARKAH HATI, TUANKU SULTAN SELANGOR

Posted: 13 Aug 2014 07:36 AM PDT

DYMM SULTAN SHARAFUDDIN IDRIS SHAH AL-HAJ 
Ampun Tuanku Sembah Patik Mohon Diampun,

Adapun patik merafak sembah warkah ini kerana rasa bangga patik kepada Tuanku, tatkala kerajaan di bawah negeri Tuanku berada di dalam cacamerba, Tuanku muncul menjadi penyelamat daripada negeri Selangor rosak binasa.

Tuanku telah membuktikan kepada seluruh pelusuk gugusan nusantara Melayu ini, betapa Tuanku telah mengangkat martabat Kesultanan Raja-Raja Melayu di singgahsananya. Bahawa Raja-Raja Melayu masih berdaulat, ada daulahnya dan senantiasa di bawah lindungan Allah SWT.

Tuanku,

Tatkala musuh dalam selimut begitu rakus menggila, ketika negeri Tuanku dibelasah oleh mereka yang tamak haloba, bilamana negeri Tuanku diperhina oleh mereka yang buta sejarah... Tuanku telah menunjuk jalan bahawa Raja-Raja Melayu daulahnya akan digunakan apabila sampai masanya, bahawa daulah Tuanku boleh mematikan apa jua kesombongan mereka yang buta hati, bahawa daulah Tuanku jua memberi jalan kebahagiaan kepada rakyat jelata Tuanku.

Patik sungguh rasa bangga dan terharu, sebagai orang Melayu yang duduk di tanah jajahan Tuanku, patik mohon menyampaikan khabar gumbira bahawa rakyat jelata Tuanku berasa sungguh-sungguh bertuah dan menumpahkan lagi kasih sayangnya kepada Tuanku di atas kebijaksanaan Tuanku menyelesaikan kemelut politik di negeri jajahan Tuanku ini.

Sesungguhnya hari ini menjadi sejarah yang terbukti, bahawa tanah Melayu ini ada Rajanya, Rajanya ada di singgahsana, Rajanya menjadi penyelamat di kala kitul-kitul bermaharajalela. Syabas Tuanku.

Semoga Allah SWT memberikan hidayahNYA kepada Tuanku untuk terus memerintah negeri Selangor ini dengan aman dan sejahtera.

Daulat Tuanku.


MISTERI ANGKA 50: PUNCA MULUT ANWAR TERPACUL MENYEBUTNYA...

Posted: 13 Aug 2014 06:08 AM PDT

Angka 50 Januari kini menjadi sebutan di kalangan rakyat bukan sahaja di Selangor atau Malaysia, tetapi di seluruh dunia.

Bila diselidiki ternyata sebenarnya terdapat dua insiden utama yang mungkin menganggu minda si KETUM hingga tersebut 50 Januari.

Ntah mungkin kerana terlalu confidence dengan Langkah Kajangnya yang kononnya akan berjaya menggulingkan si Khalid Ibrahim seperti mana jayanya aksi guling menguling para pencacai haprak Pakatan di jalanan untuk menguling kerajaan BN atau berjayanya aksi gulingan Anwar di ranjang.


Pertama, mungkin Anwar tengah kebingungan yang beliau telah dihadapkan dengan saman malu dan ganti rugi mangsa liwatnya si Saiful pada tuduhan liwat pada 23 Jun lalu yang mana sebutan pengurusan kes akan berlangsung pada 10 Oktober mendatang. Anwar disaman RM50 juta...fuh

Bahkan, Anwar baru-baru ini telah dikehendaki hadir ke mahkamah pada 8 Ogos lalu untuk mendengar kes keputusan rayuannya bersabit kes liwat di mana hukuman telah pun dijatuhkan iaitu penjara 5 tahun. Namun beliau menggunakan taktik yang peguamnya sakit lalu beliau tidak dapat hadir ke mahkamah. 

Kesnya akan disebut lagi esok 14 Ogos.

Kedua, akibat nafsu serakah Anwar menggulingkan Menteri Besar Selangor berkemungkinan wang rakyat sebanyak RM50 juta bakal dibazirkan oleh Kerajaan Pusat melalui SPR demi sebuah pilihanraya negeri yang mungkin terpaksa diadakan.

Ketiga, akibat kegilaan tahap maksimum si KETUM untuk menabalkan bininya menjadi Menteri Besar yang baharu beliau tersasul menyebut 50 Januari. 

Ntah bila gamaknya akan berlaku 50 Januari itu?


Adakah Anwar dalam khayalan seperti mana khayalnya beliau dengan langkah 16 September dan Black 505

Atau mungkinkah Anwar terbayang spender Levi's 501 yang pernah beliau hadiahkan pada si Saiful demi menggoda anak muda tersebut ke ranjang?

Atau mungkin sudah 50 kali Anwar bercakap bohong sepanjang krisis MB di Selangor.

Atau mungkin juga si KETUM teringatkan buku 50 Dalil Mengapa Anwar Ibrahim Tidak Boleh Jadi PM yang menghantui dirinya selama ini?     

Apapun angka 50 akan tetap menghantui hidup Anwar...

Mungkin selepas ini selama 50 tahun sejarah Anwar akan dikenang sebagai manusia durjana dalam sejarah negara sebelum tibanya kiamat. Wallahualam

Apapun selamat menonton wayang 50 Januari ini...
ANWAR PAKSA JUAL TANAH PNSB KEPADA TROPICANA

Posted: 12 Aug 2014 11:54 PM PDT


Maklumat telah didedahkan kepada umum bahawa orang yang mendesak PNSB bagi power of attorney kepada Tropicana dalam kes jual tanah PNSB kepada Tropicana ialah PENASIHAT EKONOMI SELANGOR ketika itu. Patutlah Khalid Ibrahim sebagai MB marah sangat kepada Penasihat Ekonomi

SURAT SULTAN

Posted: 12 Aug 2014 11:08 PM PDT


AZLI SHUKRI

0

Posted by Unknown | Posted on 11:02 PTG | Posted in

sumber :-

AZLI SHUKRI


Surat yang Tidak Akan Dibaca Oleh Anwar

Posted: 13 Aug 2014 06:27 PM PDT

Salam Datuk Seri, Saya perlu akui bahawa saya bukan penyokong tegar Datuk Seri selama ini.

Meskipun demikian, pada PRU13 yang lalu, saya diamanahkan menjaga Facebook Datuk Seri dan juga Datuk Seri Wan Azizah, saya menjaganya dengan baik dengan hasrat membantu PR mencapai kemenangan.

Di dalam isu Menteri Besar Selangor, Datuk Seri perlu jelaskan matlamatkan Datuk Seri. Adakah Datuk Seri hanya ingin Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ditukarkan? Atau Datuk Seri inginkan Datuk Seri Wan Azizah menjadi Menteri Besar? Kedua-dua objektif itu berbeza.

Seperti mana PRK Kajang, meskipun ada di kalangan PR tidak bersetuju dengan PRK Kajang, tapi semua turun berkempen untuk kemenangan Datuk Seri Wan Azizah, demi menjaga keutuhan PR.

Kerusi Dun Kajang adalah kerusi PKR, yang PKR boleh menentukannya siapa calon tanpa merujuk kepada Pas dan DAP. Tapi Datuk Seri, jangan pula Datuk Seri anggap kerusi Menteri Besar Selangor sama dengan kerusi Dun Kajang. Kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik ketiga-tiga parti – Pas, DAP dan PKR.

Cuma persetujuannya ialah hanya mereka di kalangan PKR yang dipersetujui ketiga-tiga parti boleh dilantik menjawat jawatan terpenting ini. Atas setiakawan, Pas dan DAP telah lama mengisytiharkan bahawa kerusi Menteri Besar Selangor perlu dilantik dari kalangan PKR. Tiada siapa yang ingin merampas kerusi itu daripada PKR.

Itu sudah satu kejayaan bagi Datuk Seri dan PKR. Akan tetapi, ini tidak bermakna Datuk Seri dan PKR tidak perlu mendapatkan pandangan daripada Pas dan DAP terhadap calon ganti kepada Tan Sri Khalid Ibrahim. PR bergerak atas nama konsensus – di mana setiap parti ada kuasa vetonya.

Dalam hal pengganti Khalid, Datuk Seri tahu ada kuasa veto keempat iaitu istana Selangor, kuasa yang terbesar dalam kemelut ini. Ramai yang sudah memberi nasihat kepada PKR bahawa pandangan istana perlu dijadikan pertimbangan dalam strategi politik PKR. Akan tetapi, sangat malang, nasihat ini telah dibawa angin. Datuk Seri dan PKR telah mengambil langkah untuk memecat Tan Sri Khalid.

Semua memahami itu satu langkah terdesak supaya Pas dan DAP memotong nama Tan Sri Khalid daripada senarai calon dari PKR yang layak menjadi Menteri Besar Selangor. Kita boleh memahami mengapa Datuk Seri inginkan isteri Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor, selaku Presiden PKR. Akan tetapi, itu kehendak Datuk Seri dan PKR. Ini bukan bermakna semua akan menerimanya.

Halangan pertama ialah istana – sebagaimana nasib yang dihadapi Datuk Seri Shahidan Kassim dan Datuk Seri Idris Jusoh. Saya percaya Datuk Seri juga sayangkan PR dan negeri Selangor. Dan dengan itu, Datuk Seri tidak mahu Dun dibubarkan, sebab itulah Datuk Seri cuba berjumpa dengan Sultan dan berunding dengan Pas dan DAP.

Atas dasar itu, Datuk Seri sekarang kena mempertimbangkan untuk situasi menang-menang. Datuk Seri perlu mengalah untuk mengemukakan Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor. Lantiklah calon lain dari PKR yang diperkenan Sultan. Dengan ini, kerusi Menteri Besar Selangor masih akan kekal di tangan PKR dan kerajaan negeri Selangor masih kekal di tangan PR.

Selama ini pun, Tan Sri Abdul Khalid tiada jawatan besar di dalam PKR ketika menjawat Menteri Besar Selangor. Jadi, sepatutnya tiada masalah untuk mengemukakan calon lain. Untuk PR menjadi kuat, ketiga-tiga parti perlu kuat secara sendirian.

Usah lagi paksa Pas memberi jawapan, PKR akan kehilangan Selangor tanpa Pas. Pas dan DAP ada prinsip mereka sendiri. Nasib baik, kedua-duanya ada perbezaan prinsip, jika tidak, Pas dan DAP dah cukup kuota Adun untuk membentuk kerajaan tanpa PKR. Datuk Seri sudah mendapat signal jelas dari PAS bahawa Pas ingin kekal bekerjasama dengan PR daripada kenyataan Presiden dan juga Majlis Syura Pas.

Pas dah berkali-kali tegaskan bahawa mereka tidak akan bekerjasama dengan Umno. Lebih besar lagi, Pas telah membuat ketetapan tidak akan menuntut kerusi Menteri Besar dari PKR. Itu sudah satu kemenangan besar untuk Datuk Seri dan PKR.

Tapi di dunia ini, you cannot win all. You gotta give some to take some. Yang Datuk Seri dan PKR perlu lakukan sekarang ialah mencari satu nama calon pengganti Tan Sri Abdul Khalid yang boleh diterima istana (selain Datuk Seri Wan Azizah), dan dengan ini, segalanya akan selesai. Asalkan Datuk Seri dapat clearkan laluan istana, semua akan menyokong tanpa syarat.

Pada ketika itu, Datuk Seri dan PKR boleh terus menerajui Negeri Selangor dengan aman dan damai tanpa Tan Sri Abdul Khalid, orang yang dituduh menjadi duri dalam daging PKR. Dengan itu, objektif terbesar Datuk Seri dan PKR tercapai, cuma objektif kedua sedikit tersasar, tapi ia sudah cukup bagus.

Kalau sekiranya objektif kedua lebih besar daripada objektif membuang Tan Sri Abdul Khalid, maaflah saya kerana tersalah anggap. Lawan tetap lawan. Tapi lawan Datuk Seri bukanlah PAS dan DAP mahupun istana.

Akhir sekali, PR melambangkan kejayaan kareer politik Datuk Seri. Mendapat 52 peratus undi popular di PRU13 ialah satu kejayaan. Bagi saya, itulah yang Datuk Seri perlu pertahankan.

Timmy Say
Sumber Klik Sini.. 

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:02 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Masih adakah DNA integriti perjuangan PKR?

Posted: 12 Aug 2014 11:19 PM PDT


Hasrat Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menyingkirkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim daripada jawatan nombor satu di Se­langor akhirnya berkubur dengan perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah agar jawatan tersebut terus dipegang oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang tersebut.

Isu perebutan jawatan antara ADUN Kajang, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dengan Abdul Khalid semakin rancak sejak Kajang Move digerakkan di negeri ini.

Soalnya, adakah gerakan menukar tampuk pentadbiran Selangor tersebut membolehkan PKR terus mendabik dada sebagai parti yang mengutamakan integriti dalam perjuangan?

Integriti dari segi bahasa membawa erti keutuhan dari semua segi yang baik. Dalam bahasa Malaysia maknawinya menjurus ke arah perwatakan seseorang.

Maksud integriti mengikut Kamus Dwibahasa Dewan Bahasa dan Pustaka, 1985, ialah kejujuran dan ketulusan; kesempurnaan; keutuhan.

Daripada maksud kamus di atas, integriti adalah sifat jati diri yang merangkumi juga keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi, boleh dipercayai dan boleh pegang cakapnya.


Melihat kepada kemelut yang melanda Abdul Khalid yang terkenal dengan nilai integriti yang tidak bertolak ansur melibatkan isu kewangan, musuh-musuh politiknya turut menggunakan senjata sama untuk menjatuhkannya.

Apa yang dikesalkan PKR masih mahu menguar-uarkan kepada dunia bahawa mereka amat mementingkan 'DNA' integriti dalam diri pemimpin mereka. Dalam isu Menteri Besar (MB) Selangor segalanya ibarat senjata makan tuan kerana dengan pemecatan Abdul Khalid daripada PKR, beliau telah diadili dengan asas integriti yang amat diragui.

Ke manakah perginya peguam-peguam PKR yang hebat berhujah membela segala pejuang reformasi? Bukankah Abdul Khalid dipecat oleh jawatankuasa disiplin dengan cara yang tidak mencerminkan konsep keadilan dan integriti dalam pengadilan seorang yang begitu berjasa kepada PKR.

Tidakkah pemimpin, ahli-ahli PKR yang menyokong Abdul Khalid sebagai Timbalan Presiden dan rakyat Selangor sedar bahawa beliaulah yang menjadi ikon PKR dalam bab integriti pasca Pilihan Raya Umum ke-12 hingga PRU-13 yang baru lalu?

Di Selangor seharusnya semua pihak membuka mata bahawa untuk menjadi pemimpin nombor satu bukan sekadar hebat dalam bidang ekonomi atau pandai membaca undang-undang tetapi perlu juga mahir bab integriti dalam kepimpinan dan persahabatan.


Soalnya adakah Wan Azizah, seorang doktor perubatan boleh dianggap melepasi integriti diri sebagai seorang yang layak menjadi menteri besar sebuah negeri yang terkaya dan termaju di negara ini? Dia bukan seperti bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang bukan sahaja doktor perubatan tetapi juga seorang pemikir dan pemimpin UMNO yang naik dari bawah hingga ke puncak dunia.

Apabila Abdul Khalid dipecat daripada PKR, seluruh negara terpana kerana selama ini PKR sendiri yang melabelkan beliau sebagai ikon integriti parti mereka. Namun hari ini jawatankuasa disiplin PKR telah menolak hak asasi untuk 'ikon' mereka bersuara membela diri terhadap setiap tuduhan.

Ke mana perginya konsep hak asasi untuk memberi peluang pihak dituduh bersuara sebagai mana frasa 'dengar juga pihak sebelah sana' (Audi alteram partem)?

Dengan kata lain, ke manakah hilangnya prinsip keadilan di dalam DNA perjuangan PKR sehingga penghakiman terhadap Abdul Khalid menjadi sedemikian rupa? Adakah jawapan surat tunjuk sebab Abdul Khalid tidak bernilai hingga ia dijadikan satu-satunya keterangan membela dirinya?


Bukankah Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim diberi peluang merayu dalam kes liwat beliau sehingga ke peringkat Mahkamah Persekutuan. Mengapa kes Abdul Khalid diberi pengecualian? Di mana nilai integriti pucuk pimpinan PKR hingga sanggup mengetepikan ikon integriti mereka demi seorang ADUN yang langsung tidak berpengalaman untuk mentadbir sebuah negeri sekalipun.

Rakyat Selangor perlu menilai senario politik PKR yang tidak menghormati prinsip perjuangan mereka yang telus dalam melaksanakan sesuatu agenda.

Hari ini tembelang mereka sudah pecah apabila DNA integriti mereka gagal ditemui dalam kes pemecatan Abdul Khalid yang bukan sahaja menyebabkan beliau menjadi MB tanpa parti malahan satu-satunya ikon integriti yang diragui oleh partinya sendiri.

Jika hak asasi pemimpin hebat mereka sendiri tidak dihargai bagaimana pula dengan hak-hak rakyat untuk mendapat air bersih yang cukup, rumah yang selesa dan lain-lain pada masa depan?

Jadi apa perlunya menukar MB jika integriti sebagai aspek asas diperlekehkan?

Suara Politik
Belantan