Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:12 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Polis berbakti dan berkorban, sekurang-kurangnya bersopanlah BABI!!!

Posted: 28 Jul 2014 07:48 AM PDT


Keselamtan dan selesaan keluarga anda sebab ada mereka yang sedia berkorban. Sekurang-kurangnya hargailah pengorbanan mereka.


You think your f___ing tax is so much? 

Personal income tax only contribute 12% of government revenue. Your BABI investment won't pay government salary. Significant number of Chinese businesses evade tax to the government but demand so much.

Petronas pay 50% of government tax revenue. That is not inclusive of GLCs. Government generate the bulk of tax revenue and not YOU!!!

Read ABITW HERE.

Kesopanan dan kesusilaan adalah asas perpaduan negara kita.

Negara lain pun tak mahu terima warganegara baru yang tidak ada kesopanan dan kesusilaan kerana kewujudan mereka di negara lain hanya akan porak perandakan keamanan dan kesejahteraan negara tersebut.

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:10 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Anwar didesak jawab tuduhan?

Posted: 28 Jul 2014 04:42 PM PDT


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim diminta menjawab tuduhan mengatakan beliau telah mengarahkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya membeli syarikat konsesi air, Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn. Bhd. (Splash) pada harga RM2.5 bilion berbanding tawaran asal sebanyak RM250 juta.

Ketua Pemuda Pakatan Anak Selangor Menyokong Menteri Besar (Pasmeb), Norizwan Mohamed berkata, Anwar perlu memberi penjelasan kerana tindakan tersebut adalah satu cubaan rasuah dan pecah amanah menggunakan duit rakyat dalam jumlah yang sangat besar.

Norizwan berkata, terdapat beberapa dakwaan yang turut mengaitkan keengganan Abdul Khalid memenuhi permintaan itu menyebabkan desakan daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk beliau berundur daripada jawatannya dan digantikan dengan Presiden parti, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail semakin kuat.

"Sebagai penyokong, kami mahu bersangka baik tetapi dakwaan ini terlalu berat apabila sebuah syarikat yang nilainya adalah RM250 juta dikatakan mahu dibeli pada harga RM2.5 bilion iaitu 10 kali ganda lebih tinggi.

"Khabar angin ini tidak boleh dibiarkan, jadi kami mendesak Anwar sendiri memberi penjelasan memandangkan dakwaan mengatakan beliau yang mengarahkan Abdul Khalid supaya membeli dengan nilai yang terlalu tinggi," katanya dalam satu kenyataan kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Baru-baru ini, pengendali portal propembangkang, Raja Petra Kamarudin dalam pendedahannya mendakwa, Anwar menyokong supaya Splash dibeli dengan harga RM2.5 bilion dan telah mengatur satu pertemuan antara Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah (pemegang 30 peratus saham Splash) dengan Abdul Khalid untuk memastikan transaksi tersebut berjaya.

Raja Petra menerusi portal malaysia-today.net berkata, Abdul Khalid bagaimanapun enggan melakukannya menyebabkan kemarahan Anwar dan juga dikatakan menjadi sebab Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli mengeluarkan kenyataan Kerajaan PKR Selangor akan mengkaji semula perjanjian air di negeri itu selepas Wan Azizah dilantik Menteri Besar. - UMO

Suara Politik
Belantan

Isu MB Selangor: PKR-PAS Kembali bergolak?

Posted: 28 Jul 2014 09:13 AM PDT


Hubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS kembali bergolak apabila kedua-dua sekutu pakatan pembangkang itu dilihat tidak sehaluan dalam komplot menggulingkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Terbaharu, Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail mengingatkan PAS supaya menghormati persetujuan bersama yang dibuat pada mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat pada 23 Julai lalu mengenai isu pelantikan Menteri Besar.

Mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang membawa mandat dari parti masing-masing pada hari itu mengesahkan komitmen setiap parti bahawa pada dasarnya,

" PAS dan DAP menghormati prinsip pencalonan jawatan Menteri Besar adalah dari PKR."

Oleh yang demikian, PKR akan berpegang kepada keputusan rasmi Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat itu dalam hal pertukaran Menteri Besar Selangor," katanya menerusi kenyataan pada hari ini .

Manakala Presiden PAS dalam kenyataan terbaru menyebut bahawa PAS akan terus menyokong Khalid untuk terus memegang jawatan MB Selangor dan ini dilihat akan mencetuskan konflik yg lebih besar diantara kudua parti.

Tetapi satu tindakan cukup baik untuk parti itu yg dilihat hilang bisanya dan sudah lari dari landasan sebenar perjuangan bilamana PAS lebih dilihat menjadi "yes man" didalam Pakatan Rakyat oleh rakyat Malaysia?

Suara Politik
Belantan

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri.

Posted: 28 Jul 2014 06:43 AM PDT


Semangat fitrah makin kurang dihayati ketika rai Aidilfitri

Ramadan dan Syawal datang silih berganti. Kehadiran dua bulan berkat ini sememangnya dinantikan umat Islam. Ramadan adalah bulan ujian dan Syawal membawa bersamanya perayaan Aidilfitri meraikan kejayaan umat Islam berjaya melalui ujian Ramadan.

Sesuai dengan namanya, Aidilfitri adalah perayaan bagi meraikan tuntutan fitrah anugerah Allah kepada seluruh umat manusia. Fitrah makan dan minum, berkasih-sayang, menghubungkan silaturahim, mencintai keharmonian melalui tradisi bermaaf-maafan, berhias-hiasan, dan kasih-mengasihi sesama manusia tanpa mengenal darjat, taraf dan bangsa.

Islam sesungguhnya adalah agama yang memelihara tuntutan fitrah manusia sehingga diwujudkan suatu hari istimewa untuk meraikannya. Menariknya, meraikan fitrah tidak akan menjejaskan kredibiliti iman seseorang, sebaliknya, meninggalkan fitrah dianggap suatu pengkhianatan besar terhadap agama.

Namun, berapa ramaikah daripada kita yang menyedari hakikat ini sedangkan inilah dia semangat fitrah yang seharusnya diketahui, dirai dan dihayati umat Islam semua lebih-lebih lagi di Aidilfitri yang mulia.

Allah menegaskan bahawa 'fitrah' adalah 'ketetapan Allah yang telah ditentukan kepada umat manusia sejak awal penciptaannya. Imam al-Ghazali, Ismail Raji al-Faruqi dan Sayed Naquib al-Attas adalah kalangan sarjana Islam yang membincangkan secara terperinci berkaitan fitrah dalam karya ilmiah mereka.

Secara umumnya, mereka menyimpulkan bahawa fitrah sebagai suatu potensi dalam diri manusia yang cenderung kepada nilai positif sejagat meliputi kecenderungan kepada kehidupan beragama dan nilai dipegang agama.

Perbincangan mengenai Aidilfitri, sewajarnya umat Islam merenung kembali sejauh manakah Aidilfitri diraikan dalam suasana menghayati fitrah. Pada hari ini, umat Islam bersuka-ria, bergembira, menikmati juadah enak, memakai pakaian baru, menghias kediaman, ziarah-menziarahi, bermohon maaf antara sanak saudara dan taulan, mengeluarkan zakat fitrah untuk disedekahkan kepada yang memerlukan.

Kesimpulannya, Aidilfitri adalah hari di mana nilai positif sejagat diraikan sebagai satu tuntutan agama. Adalah malang sekali andainya Aidilfitri semata-mata menjadi hari di mana kita membalas dendam terhadap nafsu makan dan minum yang dikekang di Ramadan yang lalu.

Berpakaian baru dan menghias kediaman sekadar menunjuk-nunjuk. Ziarah-menziarahi dan bermohon maaf sekadar suatu tradisi. Zakat fitrah, sedekah raya semata-mata kerana memenuhi tanggung-jawab peribadi dan sosial.

Mampukah semangat fitrah ini dihayati seandainya lebih ramai daripada kita memilih untuk duduk saja di rumah menonton rancangan menarik yang disajikan. Daripada sudut ekstrem, ada antara kita memilih memulakan puasa sunat seawal dua Aidilfitri sehingga menghalang budaya ziarah-menziarahi yang digalakkan di Aidilfitri.

Sesungguhnya, Aidilfitri adalah bukti rahmat Allah kepada umat Islam. Dari sudut sejarah, Allah menggantikan dua perayaan jahiliah kepada dua perayaan mulia iaitu Aidilfitri dan Aidiladha.

Jadi sempena di hari yang mulia ini, saya mengambil kesempatan disini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua rakan-rakan bloggers yang jauh mahupun yang dekat dan juga pengikut-pengikut setia belantan.blogspot.com. serta pembaca dan pengulas yang budiman. Jika ada tersalah kata atau terkasar bahasa semasa saya berkarya di blog ini harap dapat kalian semua maafkan. Maaf Zahir Dan Batin.

Ikhlas dari
Suara Politik
Belantan

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:08 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


POLIMIK ISU MB SELANGOR DALAM SATU SUDUT

Posted: 28 Jul 2014 05:38 PM PDT

POLIMIK ISU MB SELANGOR

Dari Kaji Selidik yang ADMIN buat di alam cyber terhadap golongan ATAS PAGAR dalam Perlantikan Wan Azizah sebagai MB Negeri Selangor bagi menggantikan Tan Seri Khalid.

Antara rumusan yang dapat Admin simpul daripada kaji selidik tersebut.

1. Rata-rata golongan muda agak terkejut dengan perletakan jawatan MB tetapi selaku golongan yang sentiasa berdepan dengan segala kemudahan capaian maklumat.. mereka lebih terbuka dalam mendepani isu tersebut..

2 ) Mereka melihat ini merupakan suatu perkara baru yg berlaku di dalam iklim politik negara kita kerana sejak negara merdeka perkara sebegini tidak pernah berlaku..

3 ) PR telah membawa suatu idea baru bagaimana untuk merancakkan suasana politik negara agar rakyat sentiasa peka dengan perkembangan semasa..

4 ) Setiap tahun ada sahaja strategi dan plan baru bagi memacu kemajuan pergerakan politik dalam negara kita dan PR telah membuktikan bahawa mereka sebuah parti yang prograsive serta berani melakukan perubahan berdasarkan tuntutan semasa.. Walaupun menurunkan Tan Seri Khalid akan menerima kecaman dari sebahagian Ahli dan menjadi bahan Propaganda musuh2 politik PR tetapi demi meneruskan Plan serta strategi yang telah dirangka oleh Pucuk pimpinan dalam PR demi kemajuan negeri Selangor maka ianya tetap diteruskan..

4 ) UMNO BN dilihat seperti tidak bermaya dan tidak sebijak PR dalam mengatur strategi malah mereka hanya meneruskan dasar yang diwarisi sejak negara mencapai kemerdekaan .Golongan Muda melihat bagaimana kerosakan demi kerosakan berlaku di dalam Parti UMNO itu sendiri bila mana Menteri Kabinet, MB malah hingga kepada Perdana Menteri sendiri tidak mampu ditukar oleh ahli parti..

Lihat sahaja berapa banyak kes yang pernah dilakukan oleh ke semua MB UMNO seperti Khir Toyo dengan rasuah, Muhyidin Yasin dengan penjualan tanah rezab melayu kepada YTL yang menjadi Proxy singapura. tidak ada seorang pun ahli Parti yang mampu menegur apatah lagi bagi mengubah keadaan tersebut..

DAN yang LEBIH PARAH Jawatan PM yang disandang oleh Mahather selama lebih dari 20 tahun menyebabkan golongan kaya semakin kaya dan golongan miskin semakin terpinggir - Mahather sendiri merupakan antara bekas Perdana Menteri paling kaya hasil dari merompak harta negara..

5 ) Persoalan yang bermain di dalam benak golongan muda Atas Pagar selama ini apakah UMNO BN mampu menukar para pemimpin mereka dalam mengatur strategi-strategi baru demi kemajuan negara.. atau UMNO hanya mengikut cara lamanya dengan mengekalkan terus para pemimpin tersebut selagi mereka belum mati ..Dah mati baru nak cari pengganti yang baru..

6 ) Bagi golongan atas Pagar setiap pemimpin seperti Menteri Kabinet, MB dan PM hanya boleh menyandang jawatan tersebut paling lama pun 2 penggal ( 8-9 ) tahun sahaja selepas itu harus diganti dengan muka-muka yang baru bagi mendepani perubahan serta tuntutan semasa.. Juga bagi mengelakkan kerakusan dan salah guna kuasa serta Rasuah..

Apa yang mampu dilakukan oleh Taib Mahmud selaku KM di Sarawak lebih dari 30 tahun..?? Rakyat tetap miskin dan melarat.tetapi Taib Mahmud berjaya mengkayakan adik beradik dan anak beranaknya... Mengapa Taib Mahmud yang lemah dari segi urus tadbir Negeri Sarawak tidak digugurkan dari jawatannya selepas 10 tahun menjadi KM, mengapa perlu tunggu hingga lebih 30 tahun..?? Apa faedahnya menyimpan UNGKA TUA tersebut kepada Rakyat Sarawak ??

7 ) Bagi Kalangan Wanita Muda rata-rata mereka melahirkan rasa syukur jika Kak Wan dilantik menjadi MB setidak-tidaknya PR telah memecah rekod sebagai sebuah parti yang menghargai kemampuan seorang Ibu dan seorang Wanita dalam mengurus tadbir negeri,, dan yang paling membanggakan Kak Wan bukannya memerintah negeri yang paling kecil di Malaysia seperti Perlis tetapi Kak Wan diberi amanah bagi mentadbir sebuah negeri yang paling maju serta menjadi Lubuk Emas kepada Negara Malaysia..

8 ) Bagi mereka tidak timbul soal Kak Wan mahu merompak aset negeri Selangor yang berjumlah RM 3 Bilion kerana jika Kak Wan dan DSAI mahu menjadi Bilionair 20 tahun dahulu pun mereka sekeluarga boleh menjadi kaya dengan syarat mengikut telunjuk Mahather..Tak perlu Kak Wan bersusah payah dan tak perlu juga Anwar Ibrahim meringkok dalam Penjara.. Cukup sekadar menyembah Mahather setiap hari mereka sudah boleh menjadi Bilionair..

9 ) Bagi Ahli serta penyokong PR masih terdapat segelintir dari mereka yang mempetikai mengapa Tan Seri Khalid digugurkan. Bagi Admin golongan ini masih lagi membawa Sentimen Kepartian walaupun mereka duduk di bawah satu bumbung yang dinamakan " Pakatan Rakyat "


Jangan termakan dengan dakyah serta Propaganda UMNO yang sememangnya mahu melaga-lagakan ahli dan para penyokong PR..

DAP juga yg stady sebab mereka professional serta bijak membaca strategi serta corak politik dalam negara kita

Sejak Isu MB ini semakin ramai para Cyber Troopers UMNO yang bersalin kulit menjadi Ahli PKR dan PAS...


Dua (2) negeri terlepas iaitu Terengganu dan diikuti dengan Kedah (kedua2nya hanya sepenggal). Bagi kes Kedah umum sudah mengetahui krisis dan kemelut antara MB dengan exco tetapi TGHH selaku Presiden berlepas tangan dan tidak mahu campurtangan kononnya untuk menjaga hati hingga menjadi barah. Akhirnya Kedah terlepas semula kepada UMNO.

Begitu juga dengan kes Selangor. Bagi awal penggal pertama TS Khalid telah melaksanakan tugasnya dengan cemerlang kerana kebajikan rakyat terjaga, dasar dan polisi Pakatan Rakyat terpelihara kerana Tan Sri Khalid tegas dan segala tindak tanduknya selari dengan dasar Pakatan Rakyat.

Namun segala-galanya mula berubah apabila memasuki penggal kedua apabila kes hutangnya mula menghantui hidupnya. Penyelesaian hutangnya sebanyak RM70 juta telah diselesaikan diluar mahkamah tetapi segala syarat dan termanya tidak dimaklumkan kepada pucuk kepimpinan. Ditambah lagi dengan isu2 berikut:

1. Pada penggal pertama Tan Sri Khalid begitu bertegas dalam isu penstrukuran semula air dan menolak mentah2 projek Langat 2. Tapi apa sudah jadi pada penggal kedua? Secara tiba2 Tan Sri Khalid telah menandatangani MOU dengan Kerajaan Pusat tanpa memaklumkannya kepada pucuk kepimpinan malah para exconya tidak diajak berunding. Bermakna beliau telah membuat keputusan bersendirian dan membelakangkan pimpinan parti sendiri dan PR. Maka terkial-kial Datuk Seri Anwar untuk menjawab semua persoalan yang dibangkitkan dalam isu MOU ini;

2. Dasar PR tidak mahu lebuhraya bertol kerana akan membebankan rakyat. Tetapi Tan Sri Khalid telah memberikan persetujuan akan meluluskan projek lebuhraya bertol KIDEX jika ia memberi manfaat kepada rakyat. Isunya kawasan Petaling Jaya itu ramai penyokong DAP dan ini telah menimbulkan kemarahan pengundi dan pemimpin mereka. Tanpa berunding apa2 terus beri persetujuan.

3. Tan Sri Khalid begitu berbangga dengan simpanan Kerajaan Negeri berjumlah RM3 bilion tetapi kebajkan rakyat diabaikan;

a. Bila nak dipecat barulah umumkan projek perumahan mampu milik rakyat;
b. Isu sampah berlarutan bertahun2 dan sampai sekarang tidak dapat diselesaikan;
c. Banyak jalan-jalan untuk kegunaan rakyat berlubang2 dan tidak diperbaiki dan telah menyusahkan rakyat dan mereka merungut;
d. Isu rampasan bible Bahasa Melayu tidak diselesaikan secara tuntas telah menyebabkan kemarahan penganut agama Kristian.

Sebenarnya banyak isu yang telah menyebabkan pemimpin PKR hilang sabar walaupun telah ditegur berkali2 tetapi Tan Sri Khalid tidak mahu berubah malah semakin degil. Menambahkan kemarahan itu secara sengaja berbaik2 pula dengan pemimpin Kerajaan Pusat. Dari segi untuk menjaga hubungan baik antara kerajaan negeri dengan kerajaan pusat mungkin tidak ada salahnya tetapi menimbulkan tanggapan di kalangan rakyat kerana akibat hubungan yang akrab itu menyebabkan Tan Sri Khalid berubah dan menyebabkan dasar PR sudah tidak dipatuhi. Akhirnya nanti rakyat akan marah,meluat dan tidak puashati dan mengambil keputusan menukar semula kerajaan.

Masalahnya mengapa PAS perlu campur tangan dalam keputusan yang dibuat oleh PKR.. Khalid orang PKR bukannya orang PAS....

Jika menurut Akhlak Islamiyah PAS sepatutnya akur dengan keputusan yang telah dibuat oleh PKR.. PKR hanya mahu mengugurkan ahlinya sendiri dari memegang jawatan sebagai MB bukannya Ahli PAS yang mereka mahu pecat.

Jangan nanti orang kata PAS lebih sudu dari kuah... kerana perjanjian telah termeterai antara DAP. PAS dan PKR bahawa kerusi MB telah diberikan Status Quo nya kepada PKR.

Suami kalau mahu menceraikan isterinya pasti bersebab hanya mereka sahaja yang tahu kerana mereka duduk bersama dan tidur bersama.. Begitulah halnya dengan parti Politik Tan Seri Khalid duduk bersama dengan pemimpin PKR dan hanya mereka sahaja yang tahu apa masalahnya...

Persoalannya bila masa Tan Seri Khalid duduk bersama-sama dengan PAS di dalam satu rumah ( Parti ) dan Keputusan siapa calon itu hak PKR utk menentukannya.. Nak jadi Abang Besar kerr sampai semua keputusan parti lain nak ikut campur sama..

DAP lebih pandai menghormati Hak orang lain sebab itu DAP tidak mahu mencampuri urusan pemilihan MB yang dibuat oleh PKR. Meraka akan menerima siapa sahaja Calon yang dipilih olah pucuk pimpinan PKR sebagai calon MB Selangor. Dan berpegang pada Janji Status Quo yang menjadi milik PKR sebagai peneraju negeri Selangor..

Kita tunggu lepas raya ni kalau dapat persetujuan aku akan blast.. Jangan khianat dalam perjuangan. Pasti mengegarkan dgn isu Pengkhiatan pemimpin melayu diera Milinium ni selepas Tragedi pengkhianatan dalam Angkatan Perpaduan UMMAH dan S46

UMNO juga yg menang kerana mereka mampu menjanjikan pelbagai Jawatan dan Tawaran.. Kita bakal hancur dan kalau nak bina kembali tunggulah 100 tahun lagi kerana rakyat tidak akan mudah bagi melupa segala pengkhianatan demi pengkhianatan yg dilakukan oleh para pemimpin mereka.

Aku dapat maklumat daripada pelbagai sumber DAN tragedi yg bakal berlaku ni hampir sama dgn Tragedi Pengkhianatan yang berlaku di dalam Angkatan Perpaduan UMMAH dan S46. Malah kalau terjadi Mala Petaka dan Impactnya lebih besar dari kes Angkatan Perpaduan UMMAH dan S46.

Aku masih berpegang amanat Ustadz Fadil Nor " Kita dalam PAS wajib membantu Anwar Ibrahim bagi menumbangkan UMNO " sebab tu selaku org PAS aku tidak mungkin sekali2 mengkhiati amanat Ustadz Fadhil Nor tersebut terpulanglah pada kalian semua.


INGAT DALAM KITA LEKA UMNO SENTIASA BERUSAHA..

Unit Task Force UMNO memang telah diwujudkan di dalam media sosial dalakm ISU MB Selangor ini bagi mengelirukan ahli dan para pendudukung PR bagi memecah belahkan perpaduan serta kesatuan PR...

Print Screen tentang perbincangan sulit PAS PUSAT dalam perancangan membentuk Kerajaan Perpaduan bersama UMNO bagi negeri Kelantan dan Selangor tersebar luas dan telah dan diakui sendiri kebenarannya oleh Nik Abduh.

Ketika ini PAS tengah sibuk mengesan siapakah pengkhianat dalam kalangan AJK PAS PUSAT yg menyebarkan Print Screen tersebut.

Perjanjiannya Najib, kalau terbentuk Kerajaan Perpaduan kerusi MB akan diserahkan kepada PAS, bermakna TSKI pun tidak akn jadi MB.

JUSTERU itu Najib menwarkan kerusi MB kepada PAS jika terbentuknya Kerajaan Perpaduan di Selangor.

Menurut maklumat yg aku terima dari UMNO jika terbentuk Kerajaan Perpaduan maka kerusi MB akan diserahkan kepada UMNO atas persetujuan Sultan yang sememangnya memihak kepada UMNO sejak azali lagi..

Pucuk pimpinan DAP yang terkejut dgn Perbincangan Sulit dalam AJK PAS PUSAT menyatakan bahawa mereka mulai meragui keikhlasan PAS dalam Pakatan Rakyat..

DAN jika berlaku Pembubaran Dewan Undangan Negeri selangor. DAP akan mengarahkan seluruh ahli serta penyokongnya di Selangor agar tidak mengundi calon PAS.

Note :

PAS kena ingat dan terima Fakta. Kebanyakkan kerusi yang dimenangi oleh PAS di Selangor adalah atas tiket pengundi cina.

Jika dicampur keseluruhan kertas undi di selangor majoriti yang mengundi PR pada PRU 13 yang lalu adalah dari kalangan bangsa cina.

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


'Pengkhianat' Porak-Perandakan PAS3

Posted: 28 Jul 2014 11:04 PM PDT


PETALING JAYA: Pembocoran maklumat sulit berhubung cadangan supaya PAS keluar daripada Pakatan Rakyat disifatkan sebagai perbuatan khianat di saat banyak pihak meramalkan perpecahan bakal berlaku dalam pakatan pembangkang selepas Aidilfitri.

Kesal dengan kebocoran maklumat rahsia berkenaan, Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat, Nik Abduh Nik Abdul Aziz berkata, tindakan individu yang menjadi dalang dalam parti itu jelas dibuat dengan niat jahat.

Penjelasan Nik Abduh berhubung kebocoran perbualan AJK PAS Pusat mengenai kedudukan PAS dalam Pakatan Rakyat.

Jelas beliau, paparan skrin aplikasi WhatsApp yang seolah-olah menggambarkan seorang AJK PAS Pusat, Dr Mohd Zuhdi Marzuki sebagai penggerak disebalik cadangan berkenaan diambil dalam konteks yang tidak menyeluruh.

"Itu pengkhianatan terbesar dalam PAS Pusat. Print screen perbincangan yang paling sulit dah rahsia.daripada Pakatan Rakyat.


Paparan skrin perbincangan AJK PAS Pusat yang bocor kepada umum.

Akuinya, senario kemungkinan PAS bertekad untuk kembali bergerak tanpa sokongan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP dibincangkan secara terpeinci oleh Jawatankuasa PAS Pusat.

Dedah Mohd Zuhdi, cadangan supaya PAS meninggalkan Pakatan Rakyat mula diusulkan oleh seorang pemimpin kanan mereka yang tidak dinamakan.

Katanya lagi, cadangan berkenaan turut disokong oleh tidak kurang 10  AJK PAS Pusat yang dikatakan 'rapat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim'.

Pendedahan ini merupakan penjelasan Mohd Zuhdi mengenai dakwaan bahawa beliau merupakan individu yang memainkan peranan penting dalam merangka strategi PAS di Selangor khususnya membabitkan krisis Menteri Besar negeri itu.

Menerusi mesej itu, Mohd Zuhdi turut mencadangkan supaya PAS bergabung dengan Umno.

Mohd Zuhdi yang secara tidak langsung mengakui kesahihan paparan skrin itu bagaimanapun menafikan beliau termasuk dalam senarai pimpinan PAS yang menyokong supaya PAS meninggalkan Pakatan Rakyat.

"Ia (maklumat bocor) dilakukan untuk memalitkan nama saya dengan gerakan membawa PAS keluar daripada Pakatan Rakyat, setelah saya melakukan beberapa kritikan keras ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung kemelut isu Menteri Besar Selangor.

"Sebenarnya maklumat perbincangan yang dibocorkan itu adalah respon saya kepada permintaan ahli-ahli perbincangan supaya mengemukakan analisis senario  tentang cadangan seorang pimpinan kanan PAS yang mengusulkan PAS keluar daripada Pakatan Rakyat," katanya menerusi kenyataan pada Isnin.

Tambah Mohd Zuhdi, mesejnya dalam aplikasi itu hanyalah imaginasi beliau mengenai senario jika PAS benar-benar mahu meninggalkan Pakatan Rakyat.

"Disebabkan permintaan tersebut (buat analisis senario) saya pun mula melakukan analisis ringkas dengan meramalkan senario yang akan berlaku jika PAS keluar PR.

"Untuk melakukan analisis senario ini, selain daripada memerlukan fakta-fakta semasa, daya imaginasi penganalisis juga harus diambil kira," katanya.

Dedah Mohd Marzuki lagi, kumpulan yang menyokong supaya PAS meninggalkan Pakatan Rakyat itu turut mengusulkan supaya mesyuarat PAS Pusat pada 10 Ogos ini memberi fokus kepada isu masa depan parti.

"Mereka menyambut usul keluar Pakatan Rakyat yang dicadangkan itu dengan ada yang menambah supaya mesyuarat PAS Pusat pada 10 Ogos akan datang hendaklah mendahulukan perbincangan usul ini daripada membincangkan kemelut isu Menteri Besar Selangor.

"Terdapat juga yang menyarankan, PAS lebih baik bersendirian supaya ahli-ahli PAS lebih bebas mengkritik dan mencegah kemungkaran sebagaimana ketegasan PAS yang dikenali sebelum ini," katanya.

Dr Zuhdi khianat Pakatan, kata Rafizi

Posted: 28 Jul 2014 09:52 PM PDT

Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli menganggap Pengarah Pusat Penyelidikan Operasi PAS Pusat Dr Zuhdi Marzuki mengkhianati PKR dan DAP kerana kenyataan yang dibuatnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 29 Julai, 2014. Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli menganggap Pengarah Pusat Penyelidikan Operasi PAS Pusat Dr Zuhdi Marzuki mengkhianati PKR dan DAP kerana kenyataan yang dibuatnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 29 Julai, 2014. 
Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli menganggap kenyataan Pengarah Pusat Penyelidikan Operasi PAS Pusat Dr Zuhdi Marzuki yang mempertimbangkan supaya PAS keluar Pakatan Rakyat (PR) tidak boleh diterima dan mengkhianati PKR dan DAP.
Rafizi berkata, cadangan Zuhdi itu melanggar pelbagai dasar, ketetapan dan perjanjian yang dibuat oleh PAS dalam Pakatan termasuk Buku Jingga.
"Perbezaan pendapat memang dibenarkan di dalam mana-mana organisasi.
"Namun, pendapat dan sentimen yang dizahirkan oleh seorang Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS ini yang lebih biasa kita dengar dari Perkasa dan Isma memberi gambaran bahawa masih ada unsur-unsur yang khianat kepada prinsip Pakatan Rakyat di dalam pucuk pimpinan PAS, walaupun PAS mendapat laba (keuntungan) besar dari kebersamaan di dalam Pakatan Rakyat," katanya dalam kenyataan hari ini. – 29 Julai, 2014.
MENYUSUL LAGI
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dr-zuhdi-khianat-pakatan-kata-pkr#sthash.Jb4Trf3b.dpuf

Data kotak hitam sahkan MH17 ditembak

Posted: 28 Jul 2014 06:45 PM PDT

  • MH17
 1 / 1 
MOSCOW – RUSIA. Data yang diperoleh daripada kotak hitam MH17 yang terhempas baru-baru ini menunjukkan kapal terbang itu telah ditembak jatuh sehingga menyebabkan berlakunya letupan besar.

Melalui laporan sebuah portal hari ini, kenyataan tersebut didakwa didedahkan oleh jurucakap Majlis Pertahanan dan Keselamatan Ukraine, Andriv Lysenko.

Bagaimanapun pihak berkuasa Eropah yang turut menganalisa data dan maklumat yang terdapat dalam kotak hitam terbabit masih belum membuat sebarang pendedahan setakat ini.

Pesawat MH17 yang membawa 298 penumpang dan anak kapal termasuk bayi telah disahkan ditembak jatuh pada 17 Julai lalu pada ketinggian 33,000 kaki di udara.

Nahas tersebut telah mengorbankan kesemua nyawa penumpang dan anak kapalnya.

Dalam pada itu, Malaysia kini sedang mengadakan usaha rundingan bagi menggesa Belanda untuk mempercepatkan proses mengecam dan bedah siasat ke atas mangsa bagi memastikan jenazah rakyat Malaysia dapat dibawa pulang secepat mungkin.

Data penerbangan dan perakam suara kokpit pesawat pesawat tersebut direka dan dipasarkan pada pertengahan tahun 1990-an dan ia mungkin akan menyukarkan pasukan penyiasat untuk memperoleh data jelas dan lengkap.

Pakatan hancur jika krisis MB Selangor tidak selesai, kata penganalisa

Posted: 28 Jul 2014 05:12 AM PDT

"Kalau mereka tidak boleh mencapai persetujuan tentang siapa bakal calon menteri besar, saya rasa susah untuk Pakatan meneruskan kelangsungannya.
"Kedua-dua PKR dan DAP hendak Khalid keluar, sementara PAS sendirian dalam menyokong Khalid," kata ketua Merdeka Center itu kepada The Malaysian Insider.
Di tengah-tengah usaha untuk menukar Tan Sri Khalid Ibrahim, presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang terang-terangan mengumumkan sokongannya terhadap menteri besar yang sudah masuk penggal kedua itu, mengatakan Khalid tidak pernah mengkhianati amanah rakyat.
Pendirian Hadi disokong pemimpin berpengaruh parti Islam itu, Mursyidul Am Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Ini membuatkan situasi makin bercelaru kerana Pakatan pada hari Rabu telah bersetuju yang Selangor perlukan seorang menteri besar baru.
Disebabkan itu, Ibrahim berkata PAS telah letakkan dirinya dalam keadaan yang rapuh dan mungkin sedang menuju satu krisis kepimpinan.
Dewan Ulama parti itu juga menyatakan sokongan terhadap Hadi dan ini boleh memberi kesan besar kepada parti sehingga ke tahap melumpuhkannya, memandangkan satu kumpulan pemimpin lagi bersetuju bekas ahli korporat, Khalid, itu mesti turun dari jawatannya. – 28 Julai, 2014.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pakatan-hancur-jika-krisis-mb-selangor-tidak-selesai-kata-penganalisa?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed#sthash.NRUja5mx.dpuf

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:19 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Gaza violence strains US-Israel relationship

Posted: 28 Jul 2014 09:12 PM PDT

16 dead and over 50 injured in new Israeli airstrike

Posted: 28 Jul 2014 09:11 PM PDT

19 TENTERA ISRAEL DIBUNUH PADA SYAWAL PERTAMA !!!

Posted: 28 Jul 2014 08:55 PM PDT

Aman Palestin

Untuk Syawal yang pertama, Laporan rasmi Briged Izzuddin Al-Qassam mengesahkan berjaya membunuh seramai 19 orang tentera penjajah Israel.

10 orang tentera penjajah dibunuh ketika misi serangan hendap di menara kawalan Nahal Oz dan baki 9 di sekitar medan pertempuran di pinggir bandar Gaza.


Butiran Misi Nahal Oz akan diterjemah sebentar sahaja lagi..

Gaza 11:57 PM Perang Hari ke-22
Sumber; Al-Qassam

Perang Hari ke-22

Sebahagian kisah di medan perang diceritakan oleh sebahagian para pejuang Palestin ketika bertempur di barisan hadapan selama 22 hari pertempuran darat.

Kisah Komando 1
Skuad khas komando Briged Izzuddin Al-Qassam ketika ditugaskan menyerang tentera penjajah Israel di pinggir Bandar Gaza, mereka menunggu masa untuk menyerang di dalam sebuah lubang, namun pintu lubang tersebut dijadikan tempat parking segerombolan kereta kebal tentera penjajah Israel(tanpa mereka sedari kewujudan pejuang di bawahnya). 4 orang komando yang terperangka berpuasa selama 10 hari tanpa minuman dan makanan serta bertahan menunggu kereta kebal tersebut beredar supaya mereka dapat keluar, akhirnya mereka berjaya keluar selepas hari yang ke 10.

Kisah Komando 2
Ketua skuad komando mengarahkan seorang ahlinya yang keletihan supaya berundur dan mencari ganti namun ditolak seraya berkata "aku tidak akan berundur kecuali aku dapat membunuh 2 orang tentera penceroboh(Israel) atau aku akan pulang setelah syahid.."
Read More / Baca Lagi >>

Saiful rindu kemeriahan raya Kampung Chubadak, tiada lagi kemesraan dirasa

Posted: 28 Jul 2014 08:43 PM PDT

image-1KUALA LUMPUR, 29 JULAI: Suasana hiba dan sayu menyelubungi Saiful Asyraf sekeluarga apabila terkenangkan suasana kemeriahan hari raya Aidilfitri di Kampung Chubadak Tambahan yang didiaminya sejak lahir lagi.
Lebih menyedihkan lagi pada Aidilfitri kali ini, Saiful, 27 dan keluarganya bukan sahaja kehilangan tempat berteduh, bahkan tidak dapat mengadakan persiapan hari raya seperti baju Melayu terutama buat adiknya yang masih bersekolah serta yang baru berumur empat dan dua tahun.
"Tinggal tempat baru memang menyukarkan. Dulu rumah sendiri cuma bayar bil api dan air sahaja, tak payah bayar sewa. Raya kali ini saya boleh katakan kosong. Dah tolak sewa dan bayaran lain, dalam poket tinggal kosong, jadi tiadalah duit untuk belanja raya.
"Tidak ada persiapan raya langsung. Baju raya untuk saya dan adik juga memang tiada walaupun sehelai termasuk adik bongsu yang berumur dua tahun. Rumah pun kecil.
"Aidilfitri kali ini memang sayu, terkenangkan semula rumah yang kita bina dengan titik peluh sendiri. Kenangan masa menghadapi banjir dan bermacam lagi. Ini kali kedua rumah dirobohkan DBKL tetapi kali pertama beraya tanpa rumah sendiri," katanya ketika dihubungi Selangor Kini, di sini, baru-baru ini.
Saiful yang juga anak sulong itu berkata, ketika ini beliau dan keluarga terpaksa menyewa sementara di sebuah rumah di taman perumahan di Gombak dengan kadar sewa RM700 sebulan.
Saiful yang kini menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan bagi membantu menyara keluarga seramai sembilan beradik itu berkata, selain hari raya, suasana bulan puasa juga berbeza.
"Ayah dah berumur 60 tahun dan baru sahaja beransur pulih daripada penyakit angin ahmar baru-baru ini. Dia memang tak boleh buat kerja kuat dan berjalan jauh.
"Di Kampung Chubadak, kami berbalas juadah dan berbuka di surau beramai-ramai serta tarawih di surau 21 rakaat diselang-seli dengan tazkirah. Tetapi di tempat baru ini lain, jiran sibuk dengan hal masing-masing, bahkan tarawih cuma lapan rakaat sahaja dan suasana puasa di sini tiada rasa apa-apa," katanya.

PAS DI PERSIMPANGAN...!!

Posted: 28 Jul 2014 07:49 PM PDT

Walaupun DS Anwar Ibrahim mengatakan bahawa Pakatan Rakyat masih kukuh, namun sikap yang ditunjukkan setengah pemimpin PAS menggambarkan bahawa mereka tidak melihat senario politik secara keseluruhan (the big picture) dan berkemungkinan besar akan membawa perpecahan dalam PKR sebagaimana yang dilihat oleh setengah penganalisis. Dan sekiranya keadaan demikian berlaku, maka harapan rakyat untuk melahirkan Malaysia yang maju dan sejahtera akan berkecai. Akan hancur luluhlah perasaan rakyat yang meletakkan harapan yang begitu tinggi kepada Pakatan Rakyat pada PRU 13 yang lalu.
Dalam kemelut politik di Selangor yang berlaku kini, menampakkan bahawa ada pemimpin yang sependapat bahawa TS Khalid Ibrahim tidak perlu ditukar berdasarkan perkhidmatannya yang cemerlang. Sekiranya dilihat dari satu sudut, apa yang diperkatakan oleh mereka itu ada betulnya. Namun sekiranya dilihat dari berbagai sudut lain mungkin pihak parti PKR, PAS dan DAP telah ternampak kecacatannya lantas berpandangan bahawa Selangor perlu mendapat Menteri Besar yang baru. Pertukaran tidak bermakna bahawa TS Khalid gagal dalam menjalankan tugasnya, tetapi lebih merupakan untuk memperelokkan lagi pentadbiran negeri Selangor disamping 'mempertahankan kubu yang sentiasa diserang beberapa kali'. Jikalau adapun kecacatannya pentadbiran TS Khalid  tentulah tidak sebagaimana dan seteruk yang berlaku kepada pentadbiran setengah negeri dibawah pentadbiran Barisan Nasional. Negeri-negeri itu agak 'selamat' disebabkan mendapat perlindungan pusat.
Apa yang dikatakan oleh setengah pemimpin tentang TS Khalid Ibrahim itu ada yang betulnya. Tetapi apakah pandangan sebahgian besar kepimpinan PAS pusat mengenai TS Khalid Ibrahim itu salah belaka? Mengikut apa yang disuarakan oleh Dato Saifuddin Nasution, Setiausaha PKR bahawa dalam satu mesyuarat yang diadakan, seluruh kepimpinan Pakatan Rakyat telah bersetuju untuk menggantikan TS Khalid dengan seorang tokoh baru. Malah mengikut DS Anwar Ibrahim bahawa TS Khalid juga sedar bahawa perkhidmatannya akan diganti dengan tokoh lain. Dan menggambarkan bahawa TS Khalid bersetuju dengan perancangan itu. Malah dalam 'Langkah Kajang' TS Khalid sendiri selaku pengarah PRK berkenaan.
Kepimpinan PAS tentunya dalam dilemma untuk membuat keputusan dalam soal kemelut politik di Selangor ini. Perasaan 'malu alah' tetap timbul di hati setengah pemimpin berkenaan terhadap kedua-dua pandangan pemimpin atasan mereka. Namun sekiranya diteliti dan diperhalusi bahawa apa yang disuarakan itu hanyalah merupakan pandangan masing-masing.
Read More / Baca Lagi >>

Menyahut cabaran zaman

Posted: 28 Jul 2014 07:46 PM PDT


DAP untuk Malaysia

oleh LIEW CHIN TONG

Perdebatan masih berlanjutan di kalangan penyokong tradisional DAP, sama ada keputusan meletakkan Dyana Sofia sebagai calon PRK Teluk Intan itu tepat atau tidak. Ada yang mempertikaikan daya seorang Dyana Sofia untuk mencetuskan gelombang di kalangan masyarakat Melayu, tidak kurang juga yang masih meragui latar belakangnya, misalnya Dyana berasal dari keluarga UMNO.
Saya ingin mengimbas tempoh sedekad yang lalu, untuk kita memahami konteks mengapa Dyana disarungkan jersi DAP di gelanggang PRK Teluk Intan. Dari sejarah parti, DAP menuai hasil yang agak lumayan dalam PRU pada tahun 1986 dan 1990. PRU pada tahun 1995, 1999, dan 2004 tidak memihak kepada DAP kerana Barisan Nasional berjaya menarik pengundi Cina di tengah.
Saya menyertai DAP selepas PRU pada tahun 1999, sebagai pembantu politik kepada Teresa Kok. Saya menyaksikan sendiri bagaimana DAP melalui saat-saat paling murung ketika itu – di mana kita kehilangan sokongan komuniti Cina berbahasa mandarin. Begitu yakin dan sombong MCA dan Gerakan ketika itu, kerana untuk mereka, DAP sudah hilang di dunia ini.
Teresa cuba sedaya-upaya untuk menarik sokongan komuniti Cina berbahasa Inggeris, tetapi hasilnya tidak setimpal dengan usaha yang dicurahkan. Ramai pengundi Cina dari golongan menengah menyokong Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam PRU pada tahun 2004, termasuk sesetengah anggota dan pemimpin yang menyertai DAP selepas itu.
Berulangkali saya menyebut aksi Hishammuddin Hussein menjulang keris sebagai garis pemisah dalam politik kita, menjurus kepada peralihan sokongan bukan-Melayu secara besar-besaran kepada pembangkang. Namun proses ini tidak berlaku begitu sahaja, banyak usaha yang dicurahkan pemimpin DAP ketika itu.
Misalnya, bekas ahli parlimen Batu Gajah Fong Po Kuan cuba menarik anak muda Cina yang secara tradisionalnya bukan penyokong DAP (ramai profesional yang menyertai DAP selepas itu pernah menyertai jamuan malam sambil bersembang isu politik bersama Fong Po Kuan dan Anthony Loke). Generasi ini adalah golongan kolar putih yang terpengaruh dengan Wawasan 2020, terpukau untuk menyokong politik sederhana dan terbuka yang palsu oleh BN ketika itu.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Boleh: Ibu kota 'ditakluk', warga asing naik tocang

Posted: 28 Jul 2014 07:44 PM PDT

Sempena Aidilfitri, umat Islam di warga kota di kampung halaman masing-masing dengan meninggalkan ibu kota sekali gus menyaksikan para warga asing 'menakluk' ibu kota hari ini.
Walaupun ia bukan lagi satu fenomena baharu bagi kita setiap tahun, namun kali ini kebanjiran mereka boleh dikatakan agak keterlaluan.
Tinjauan MalaysiaGazette hari ini, mendapati puluhan ribu warga asing terdiri dari Bangladesh, Pakistan, Myanmar, Nepal dan Indonesia yang tidak dapat pulang berhari raya mula menyerbu beberapa kawasan utama tumpuan ramai sempena Aidilfitri pertama hari ini.
Jalan-jalan serta beberapa lokasi tumpuan seperti, Jalan Tun Perak, Tun H.S.Lee, Lebuh Ampang, Masjid India selain pusat membeli belah Kota Raya, Sentral Market serta stesen LRT Masjid Jamek dan Pasar Seni 'diserang' puluhan ribu warga asing.
Suasana itu menyebabkan laluan di kawasan-kawasan utama itu mengalami kesesakan teruk sehingga dapat kelihatan warga asing berkumpul beramai-ramai mendominasi hampir setiap sudut di Kota Raya, selain penuh melimpah dalam setiap bas Rapid KL.
Tindakan mereka melintas jalan tanpa menghiraukan jenjantas, lampu isyarat trafik dan kenderaan di atas jalan menyebabkan pemandu khususnya teksi dan bas hilang sabar dan membunyikan hon secara berterusan dan terpaksa bergerak perlahan.
Read More / Baca Lagi >>

Rara to Isma: It's my right to join DAP

Posted: 28 Jul 2014 07:31 PM PDT

Hannah Yeoh: Public servants need better remuneration

Posted: 28 Jul 2014 07:30 PM PDT

Siapa biaya ISIS? - Dr Maszlee Malik

Posted: 28 Jul 2014 07:30 PM PDT

CNN reporter ducks after explosion in Gaza

Posted: 28 Jul 2014 07:28 PM PDT

Panic on the streets of Gaza

Posted: 28 Jul 2014 07:27 PM PDT

Kerry under fire in Israel

Posted: 28 Jul 2014 05:57 PM PDT

Truce hopes fade as Gaza pummelled again

Posted: 28 Jul 2014 05:54 PM PDT

Hamas, Israel trade blame for blasts.

Posted: 28 Jul 2014 05:54 PM PDT

Saya tidak mencuri duit sesiapa - Tunku Mahkota Johor

Posted: 28 Jul 2014 05:48 PM PDT

"Cigarette Racing Speedboat" dicat dengan warna rasmi merah dan biru pasukan JDT
"Cigarette Racing Speedboat" dicat dengan warna rasmi merah dan biru pasukan JDT
 
"Saya tidak mencuri duit sesiapa," tegas Tunku Mahkota Johor berikutan kritikan-kritikan yang diterimanya sejurus selepas gambar bot laju peribadinya disiarkan oleh laman web rasmi pasukan bolasepak Johor Darul Takzim baru-baru ini.
Gambar yang disiarkan oleh laman sosial terbabit menunjukkan bot laju peribadi dinamakan Tunku Ismail Sultan Ibrahim "Cigarette Racing Speedboat" dicat dengan warna rasmi merah dan biru pasukan JDT.
Menurut baginda yang juga Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ), beberapa pihak telah menanyakan isu berkenaan duit rakyat selepas gambar bot laju peribadinya disiarkan oleh laman sosial itu.
Baginda berharap dapat menjelaskan mengenai isu itu dan melenyapkan isu yang ditimbulkan oleh beberapa pihak itu.
Menurut Tunku Ismail, Kesultanan Johor pernah melanggar perlembagaan negeri pada 1899 apabila Almarhum Sultan Ibrahim pernah menolak gaji yang diterimanya daripada kerajaan negeri.
"Almarhum sebaliknya telah menyalurkan dana (gaji) kepada yayasan yang sekarang ini dikenali sebagai Yayasan Iskandar," kata baginda dan menambah, yayasan itu berfungsi untuk membantu rakyat negeri Johor yang memerlukan.
Sehingga kini dana Yayasan Iskandar menurutnya, telah digunakan untuk membiayai pembelajaran, menunaikan ibadah haji, meningkatkan kemudahan sekolah-sekolah agama dan pelbagai lagi.
Read More / Baca Lagi >>

No longer about Khalid but PAS U-turn from Pakatan: Snap polls in S'gor LIKELY - lawyers

Posted: 28 Jul 2014 05:45 PM PDT

KUALA LUMPUR - Selangor voters may have to face the ballot boxes again soon if the apparent deadlock in Pakatan Rakyat (PR) over Tan Sri Khalid Ibrahim's position as mentri besar drags on, lawyers said.
The legal experts said should the embattled second-term mentri besar continue to resist his party's attempted ouster, the only way for PKR to remove him from the coveted post is by pushing a no-confidence motion in the state assembly.
"If the motion is passed, Khalid will have to tender his resignation together with the resignation letters from his team of executive councillors," Syahredzan Johan explained.
But, the lawyer stressed, the mentri besar could again choose to resist the move by advising the Selangor Sultan to accede to statewide elections.
Syahredzan noted, however, that pushing for a no-confidence vote against Khalid could be a risky outcome for Pakatan Rakyat (PR) and, more specifically, for PKR as the party does not command the majority in the 56-seat Selangor assembly.

Collectively, PR's three member parties control the majority of the House with 44 seats ― 15 each for DAP and PAS, and 14 for PKR.
Unfortunately for PKR, however, its attempted ouster of Khalid has not received the blessings of all its allies in the pact. For example, a faction in PAS, led by none other than the Islamist party's president Datuk Seri Abdul Hadi Awang and several other powerful leaders, has shown strong backing for Khalid.
"There is no certainty that if they push for the vote, all from DAP or PAS would back them," Syahredzan pointed out.
Should the Barisan Nasional (BN) coalition, which has a total of 12 seats in the House, choose to back Khalid in the vote by siding with PAS, a hung assembly could trigger in statewide polls for the country's richest state.
BN's main party Umno, which won all 12 of the state seats, has already indicated plans to milk the ongoing leadership crisis to its benefit, and is even eyeing the possibility of wresting Selangor back from PR should snap polls be called.
"We are ready, we have been preparing for this...this problem (MB crisis) has gone on for far too long and affected the state," Selangor opposition leader Datuk Shamsudin Lias told the Malay Mail Online.
The Umno leader said his party will decide whether to back Khalid in a no-confidence motion after observing whether PAS splits from its PR partners in the vote.
"When the time comes, we will decide where to place our vote or support," he said.
DAP and PKR leaders are reportedly in agreement to remove Khalid, but last Friday, Hadi questioned the move, insisting that there were no tangible reasons to replace the embattled mentri besar.
The PAS president has since earned the support of the party's powerful ulama council, including the wing's acting chief Datuk Ahmad Yakob and PAS spiritual adviser Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Datuk Dr Shad Saleem Faruqi, emeritus professor of law at Universiti Teknologi MARA (UiTM), said even if Khalid's party colleagues move the no-confidence vote against him in the assembly, the mentri besar could still curry support from BN-Umno lawmakers.
"Support may come from the unlikeliest people… BN might try to back him now that PR is looking to get rid of him," said Shad Saleem.
The buck, however, ultimately stops with the state ruler.
Read More / Baca Lagi >>

Gaza: 91 Tenteranya Dibunuh - Israel Tidak Akan Mengaku!

Posted: 28 Jul 2014 05:39 PM PDT

Israeli soldiers mourn during the funeral ceremony for Israeli soldier Moshe Malko

91 Israeli soldiers killed in Gaza war: Hamas
At least 91 Israeli soldiers have been killed since the launch of a deadly Israeli offensive in the Gaza Strip, Hamas's armed wing has claimed.
In a Monday statement, the Ezzeddin al-Qassam Brigades said that its fighters had killed 91 Israeli officers and soldiers in battles in the Gaza Strip.
According to the statement, hundreds of Israeli soldiers have also been injured in the Palestinian territory.
Israeli authorities say that 43 soldiers and three civilians have been killed since July 7 when Israel launched a military offensive in the Gaza Strip with the stated aim of halting rocket fire.
At least 1035 Palestinians have been killed and more than 6000 others injured in relentless Israeli attacks since the onslaught began almost three weeks ago.
The Israeli offensive – codenamed "Protective Edge" - is the self-proclaimed Jewish state's third major offensive against the densely populated Gaza Strip - home to 1.8 million Palestinians - within the last six years.
Report by Ola Attalah for Anadolu Agency
Gambar sebahagian dari mangsa kebinatangan tentera Israel
Read More / Baca Lagi >>

Surat terbuka kepada pimpinan Pakatan Rakyat

Posted: 28 Jul 2014 05:23 PM PDT

Ooi Kok-Hin

Terlebih dahulu, saya mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua rakyat Malaysia sama ada yang di tanah air atau di perantauan.
Mudah-mudahan juga dalam "mood" perayaan ini, para pemimpin Pakatan Rakyat dan barisan penyokong dapat menyusun gencatan senjata dan merenung kembali perjalanan 15 tahun bersama.
Ianya bukan satu jalan yang lurus, bahkan berliku-liku. Kadang-kadang kamu berkongsi gembira, bermuzarakah dalam mesyuarat sehingga lewat malam, bersolidariti dalam demonstrasi, dan bertolak-ansur demi kepentingan yang lebih besar.
Ada kalanya pula kamu bertekak, mempertikaikan posisi dan kenyataan yang lagi satu, atau tidak mengendahkan satu sama lain. Apa pun, pahit manis diharungi bersama di bawah satu rumah sehingga sekarang.
Lima belas tahun lalu, PAS membentuk Barisan Alternatif (BA) bersama-sama Parti Keadilan Nasional, DAP dan Parti Rakyat.
Keempat-empat presiden parti, iaitu Allahyarham Ustaz Fadzil Noor, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Lim Kit Siang dan Dr Syed Husin Ali menunjukkan solidariti dengan membentuk BA dan mengeluarkan "manifesto bersama ke arah Malaysia yang adil".
Antara fokus manifesto bersama itu adalah menentang korupsi dan percabulan hak asasi, mengukuhkan ekonomi dan mengurangkan beban rakyat, dan membina demokrasi, perpaduan nasional dan kontrak sosial yang menuju alaf baru.
Lihat sahaja isu ini masih kritikal pada masa sekarang dan ini merupakan bukti kepada satu fakta yang tidak begitu mendapat perhatian media dan disklusi politik: perjuangan belum selesai!
Benar, DAP keluar daripada BA selepas PAS tegas dengan komitmen menubuhkan Negara Islam. Saki-baki BA berpecah berikutan perundingan kerusi yang panas.
Akibatnya bukan sahaja hasrat mana-mana pihak termasuk impian Negara Islam tidak tercapai, malah Umno-Barisan Nasional menang besar dalam pilihanan raya seterusnya.
DAP tidak ke mana, Keadilan hampir pupus dan PAS kehilangan Terengganu sampai hari ini. Kegagalan politik menyediakan "check and balance" menimbulkan pelbagai isu yang melanda negara – rasuah berleluasa, pihak berkuasa angkuh, kroni semakin rakus, golongan pelampau menjadi berani dan sombong, ekonomi "stagnant" dan rakyat berpecah.
Negara semakin jauh dari semua fokus dan impian yang digariskan dalam manifesto bersama kerana ahli politik kehilangan fokus.
Fokus itu amat penting dalam kehidupan. Kita tidak boleh berlari sana sini dan mengejar segala apa benda setiap hari.
Kita tidak akan mencapai mana matlamat tanpa prioriti dan "sense of purpose".
Read More / Baca Lagi >>

Maruah Khalid tercalar jika terus berkuasa, kata pemimpin DAP

Posted: 28 Jul 2014 05:14 PM PDT

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang masih kekal sebagai menteri besar Selangor sehingga kini dikatakan menimbulkan rasa letih dengan sikap degil beliau di kalangan pemimpin kanan DAP. – Gambar fail  The Malaysian Insider, 29 Julai, 2014.
Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang masih kekal sebagai menteri besar Selangor sehingga kini dikatakan menimbulkan rasa letih dengan sikap degil beliau di kalangan pemimpin kanan DAP.
Beberapa pemimpin kanan DAP menyuarakan kebimbangan mengenai kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang masih kekal sebagai menteri besar Selangor apabila kedegilannya berisiko menyebabkan PKR dan parti lain dalam Pakatan Rakyat hilang sokongan.
Pemimpin DAP itu yang enggan dikenali kerana tidak dibenarkan parti untuk membuat kenyataan secara umum berkata, DAP sudah muak dengan pentadbiran kuku besi Khalid dan kedegilannya untuk meneruskan khidmat walaupun sedia maklum akan digantikan sejak Mac lalu.
"Tindakannya yang berkeras untuk terus kekal walaupun hilang kepercayaan daripada parti dan rakan Pakatan adalah sangat tidak bermaruah," katanya.
Khalid yang juga bekas tokoh korporat itu menjadi menteri besar sejak enam tahun lalu apabila PKR dan sekutunya menang mengejut dengan mengalahkan Barisan Nasional (BN) semasa Pilihan Raya Umum (PRU) tahun 2008.
Katanya, kelemahan Khalid semakin terserlah selepas habis penggal pertama pentadbirannya.
Usaha untuk menegur Khalid mengenai isu tertunggak di negeri terkaya itu dilakukan sejak PRU tahun lalu, tetapi Khalid terus membuat haluannya sendiri.
"Benda sepatutnya menjadi lebih baik tetapi sebaliknya bertambah buruk.
"Beliau bukan seorang yang menepati janji," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

RAMAI PENGANALISIS MENGANDAIKAN PAKATAN RAKYAT AKAN BERPECAH SELEPAS HARI RAYA AIDILFITRI

Posted: 28 Jul 2014 05:13 PM PDT


Menidakkan keputusan Timbalan Presiden PAS, Mohamad @ Mat Sabu yang sebelum ini mewakili PAS dalam Mesyuarat Pakatan Rakyat yang bersetuju dengan untuk menggantikan Khalid Ibrahim kepada Wan Azizah Wan Ismail sebaga Menteri Besar Selangor yang baharu.

Bagaimanapun keputusan Mat Sabu itu tidak sependapat dengan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang yang bertegas bahawa Khalid Ibrahim telah melaksanakan tugasnya dengan baik dan tidak ada sebab untuk menggantikannya dalam masa terdekat ini.

Akibat daripada ketegasan Presiden PAS itu telah menyebabkan keputusan Mesyuarat Pakatan Rakyat sebelum ini terbatal dan tidak boleh digunakan sebagai resolusi bagi membenarkan pertukaran Menteri Besar Selangor.

Tarikh 10 Ogos ini dianggap sebagai tarikh penentu terhadap masa depan Pakatan Pembangkang yang diwakili PKR, PAS dan DAP.

Ini kerana pada tarikh itu PAS akan bermesyuarat dan jika keputusannya masih sama dengan memihak kepada Khalid Ibrahim maka Pakatan Rakyat akan bercerai talak 3.
Read More / Baca Lagi >>

Deadly Ebola Virus Threatens West Africa

Posted: 28 Jul 2014 04:50 PM PDT

Children killed in missile attack on Gaza refugee camp

Posted: 28 Jul 2014 04:46 PM PDT

Isu MB: Hentikan perbincangan di luar mesyuarat - Mustafa Ali

Posted: 28 Jul 2014 04:17 PM PDT

KUALA TERENGGANU: Semua peringkat kepimpinan PAS diseru supaya menghentikan perbincangan mengenai kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali meminta semua pihak supaya bersabar menunggu keputusan mesyuarat PAS Pusat mengenai perkara itu pada 10 Ogos nanti.

Beliau menyatakan demikian setelah mengikuti perkembangan beberapa hari lalu berhubung isu kedudukan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor yang mendapat reaksi daripada pelbagai peringkat kepimpinan PAS dan mengeluarkan kenyataan secara terbuka.

"Sebahagian daripada reaksi tersebut telah melanggar etika berikhtilaf yang tidak selari dengan etika berbeza pendapat dalam jamaah dan ini menimbulkan persepsi yang tidak baik terhadap parti," ujarnya kepada Harakahdaily di sini.

Kata beliau, tidak seharusnya berlaku kenyataan dalam banyak hal yang menyerang peribadi antara satu sama lain dalam kalangan pemimpin PAS.

"Kita harus kembali kepada adab berikhtilaf atau berbeza pendapat yang harus dijurus dan diuruskan mengikut tatasusila kaedah kita berjamaah," ujar beliau lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Mesej PAS bocor: Kerjasama dengan Umno di S'gor...??? Siapa yang nak khianat kini....!!!

Posted: 28 Jul 2014 04:14 PM PDT

Satu paparan skrin aplikasi kiriman mesej Whatapps yang terbocor mendedahkan pemimpin jawatankuasa PAS pusat secara aktif membincangkan mengenai kemungkinan senario parti itu meninggalkan Pakatan Rakyat.

Ini mungkin petunjuk terbesar setakat ini bahawa ancaman perpecahan Pakatan itu menjadi benar, apabila paparan skrin itu tersebar dalam Facebook yang menunjukkan ahli jawatankuasa PAS Mohd Zuhdi Marzuki sedang membincangkan bekerjasama dengan Umno.

Beliau, seorang pensyarah, menggariskan satu senario bagaimana PAS boleh keluar daripada Pakatan dan kemudian membentuk satu kerajaan dengan majoriti mudah di DUN Selangor melalui bantuan Umno, dengan mengekalkan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai menteri besar.

Perbualan yang berlaku dalam kumpulan WhatApps melibatkan semua pemimpin jawatankuasa PAS pusat.

Seorang anggota jawatankuasa yang tidak tidak mahu dinamakan, mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa paparan skrin WhatApps itu adalah asli.

Beliau kemudiannya dalam Facebooknya tidak menafikan kandungan mesej tersebut sebaliknya menafikan beliau sebahagian daripada kumpulan itu yang membangkitkan idea meninggalkan Pakatan.

"Berikutan dengan perbincangan itu, saya mencadangkan supaya dibuat analisis senario apa yang akan berlaku jika PAS keluar PR dari segi kerajaan negeri yang PAS bersama di dalamnya, situasi penerimaan ahli-ahli dan lain-lain. Cadangan itu dialu-alukan dan mereka meminta saya mengemukakannya.

"Saya menegaskan saya tidak termasuk dalam senarai mereka yang menyokong usul keluar PR itu.

Semoga dengan penjelasan ini, nama saya dapat dibersihkan daripada tanggapan buruk pelbagai golongan ekoran sikap segelintir pihak di dalam PAS yang membangkitkan fitnah yang sedang tidur," tulisan Mohd Zuhdi dalam Facebooknya dipetik.-MKINI