Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:38 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Kurang berfikir mereka yang ingat pemisah Ukraine boleh dibeli

Posted: 22 Jul 2014 10:42 PM PDT


Laporan NEW YORK TIMES di SINI takjub dengan kejayaan PM berunding dengan pemisah Ukraine untuk serah mayat dan kotak hitam MH17 yang mana ia adalah sesuatu yang gagal dicapai negara2 lebih berkuasa.

Dato Najib berjaya runding dan capai persetujuan dengan ketua pemisah Ukraine, Alexander Borodai. Malah kotak hitam MH17 telah diserahkan pada wakil Malaysia di Bandar Donetsk dengan Ketua Pemisah Ukraine, Alexander Borodai hadir saksi.

Ini sesuatu yang dibanggakan dan mungkin ramai tidak tahu apa yang sedang berlaku di peringkat hubungan antarabangsa di mana PM telah berjayamenyelesaikan banyak isu-isu yang susah dan rumit diluar pengetahuan orang ramai.

Tak mahu perkecilkan pemimpin lain, sekarang atau dulu, tapi hebat apa yang dilakukan oleh PM.

Malangnya ada mangkuk yang tak guna otak tetapi cepat menuduh duit dibayar yang membolehkan ia dilakukan dengan cepat. Ingat ini pengundi PKR yang boleh dibayar untuk merusuh dan baling kerusi.

Mereka ini adalah pejuang kepada agenda masing-masing yang sedia mati untuk apa yang mereka tuntut. Ingat duit boleh beli mereka dengan mudah?

Satu lagi, kita buan biasa dengan tempat ini dan untuk bayar, mesti akan kepercayaan mereka. Dibuatnya mereka cerita satu dunia bahawa  Malaysia beli mereka, tak ke malu. Satu risiko untuk guna wang.


Unspinners percaya ianya ada kait rapat dengan pendedahan MiM SINI dan kemungkinan mereka sudah termalu terkantoi. Najib bijak tidak mahu hebahkan dan hanya mahu usahakan hal Malaysia.
Selepas gaduh pemiliihan, Kajang Move jadi komedi erotis keluarga 69

Posted: 22 Jul 2014 08:12 PM PDT


Belum semena-semana, sudah tersebar anak angkat Korea IC kod lahir luar negara 71, Datin Seri Wan Azizah akan angkat sumpahdi hadapan DYMM Sultan Selangor. Ini mesti psywar si Rafizi bongok.
 

Kah kah kah ...


Suami Wan Azizah yang memegang jawatan tidak rasmi Ketua Umum boleh umumkan pemegang jawatan Presiden rasmi akan gantikan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar. Locus standi pun tak kena macam cerita beruk goyangkan pokok.

Yang mahu digantikan itu setuju atau tidak untuk umum? Kah kah kah ....Haaa ... tak setuju pun. Kah kah kkah ...

Bukan saja Anwarinas dalam PAS si Yang Biadap Khalid Samad ditolak Sultan, kenyataan biadap ini pasti akan buat Sultan enggan terima ngadap. Apa Anwar yang nak ngadap? Dia bukan Presiden pun ...

Nak turunkan Khalid kena ada persetujuan Sultan, dan Khalid telah di turunkan berdasarkan undi tak percaya. TIdak ada krisis perlembagaan tapi hanya ikut saja Perlembagaan dan Undang-Undang Tubuh Negeri.

Mana nak tahu jika yang sibuk semua yang sibuk bising dan nak jadi MB pun semua bukan anak Selangor.

Satu anak Selangor yang nak sangat jadi MB pun siap berkata ...

Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah ...

Pasti Anwar akan menafikan dia yang gila kuasa tapi dedahkan Azmin yang lebih lama gila kuasa......
kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah ...


Hmmm ... tak akan dia kata gitu kerana dia kena tunjuk bukti terhadap Azmin .... Huhuhu

Sakit perut kawan hingga hampir jatuh kerusi.

Ini pula kedengaran. Ada kata Khalid pun mahu keluar masuk ke PAS. Macam mana pulak tu kalah Khalid dan Azmin pula teruskan gaduh dalam PAS. Nanti dari Kajang Move ada pula Mursyiduk PAS Move pula.....

Kah kah kah kah kah kah ....

Tiba-tiba satu pelawak dari Pahang yang tidak ada jawatan dan jadi AP pun lembab nak mampus pula buat statement ...Tunggu Khalid Samad buat statement ka ... biadap dan derhaka lagi lah ... Ha hahaha .... muahahaha 

PKR PKR .... demokrasi dan kebeasan ni? Politik jalanan orang tak bertamadun dan tahu undang-undang. 


Kah kah kah ... begini Malaysia kalau dema perintak kerajaan pusat. macam drama keluarga 69. Komedi pun iya dan erotis pun ye.

Kalau PAS tak setuju lagi dan DAP mungkin mahu, dan PKR campur-campur, pasti mereka perlu undi dari UMNO. Bukankah keadaan amat lawak dan pemikiran Pakatan Roit betul macam sekumpulan pak badut cakap cas bagus?


 

YB untuk Khalid Samad bermakna YANG BIADAP

Posted: 22 Jul 2014 08:00 AM PDT


Tidak salah Tuanku Selangor untuk menolak permintaan Khalid Samad untuk mengadap jika surat memohon untuk biadap, tidak bersopan dan kurang ajar.


Orang biasa pun tidak akan menerima permintaan sedemikian. Malah Khalid Samad tidak akan berani berlaku biadap, tidak sopan dan kurang ajar pada kepala gangster. Hanya menunjukkan ianya fitrah manusia untuk menolak sesiapa yang biadap, tidak bersopan dan kurang ajar.

Kita tahu nawaitu Khalid Samad pernah disuarakan untuk memulakan sesuatu untuk menjatuhkan institusi raja dan ini adalah pemulanya. Entah dari mana perangai kurang ajar Khalid datang?

Yang patut mengajar sepatutnya ibu bapa tapi kenapa pula abangnya Tan Sri Shahril Samad tidak biadap macam gitu? Begitu juga kakak Khalid.

Nak kata dari PAS ke? 


Atau pemimpin parti Islam yang suatu masa mempersoalkan UMNO berkerjasama dengan MCA kini ikut cakap DAP kafir zimmi yang rasis cauvanis dan membenci Islam dan orang Melayu?


Ye kot?

Macam mana nak perjuangkan negara Islam kalau ikut telunjuk kafir zimmi????

Kiki tak terajang cina langgar kereta begini? Cari cina ini...!!!

Posted: 22 Jul 2014 05:00 AM PDT


Marah penjenayah atau benci Melayu? 
Bukan ke penjenayah Cina lagi jahat dari peragut ini????

IGP minta orang ramai bantu kenal pasti lelaki sepak remaja

21 JUL: Pihak polis meminta kerjasama orang ramai untuk tampil memberikan maklumat berkenaan kes seorang lelaki yang dipercayai memukul seorang remaja lelaki lain yang klip video kejadian itu tersebar di laman sosial baru-baru ini.

Menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam twitter beliau, kes tersebut dilaporkan berlaku pada tahun lalu dan pihak polis telahpun membuka kertas siasatan.

IGP kes lelaki sepak remaja

Namun demikian identiti pelaku yang memukul remaja berkenaan, yang dipercayai mencuri masih belum dikenal pasti dan bantuan orang ramai adalah diperlukan bagi mengesan lelaki tersebut.
Kenyataan Khalid melalui akaun Twitter beliau kemudiannya disiarkan pihak polis melalui laman Facebook rasmi Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Khalid mengambil tindakan ini setelah wujud desakan di laman media sosial yang mempertikaikan kes buli jalanan membabitkan seorang wanita dikenali sebagai "kes Kiki" sudah diselesaikan segera, namun lelaki yang memukul remaja dalam video di bawah ini masih bebas.- bnbbc.my

Siapa tahu siapa cina ini, alamat, tempat kerja/niaga dan handphone, sila tinggalkan dalam komen box.... ia tak akan disiarkan.

Pemain Brazil boleh training awal untuk World Cup akan datang di Malaysia. Traning tendang-tendang tak payah guna bola dulu ....

oyabun

0

Posted by Unknown | Posted on 11:07 PTG | Posted in

sumber :-

oyabun


Krisis MB Selangor : KENYATAAN MEDIA 22 JULAI 2014?

Posted: 22 Jul 2014 04:14 AM PDTPENGGANTIAN DAN PELANTIKAN MENTERI BESAR PERLU PATUHI UNDANG-UNDANG TUBUH KERAJAAN NEGERI

Saya menghormati keputusan politik Parti Keadilan Rakyat (Keadilan) yang mencalonkan Presiden Keadilan, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar yang baharu.

Namun begitu, saya berpegang teguh kepada enakmen Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri yang menetapkan tatacara yang khusus bagi pelantikan atau penggantian Menteri Besar.

Saya percaya mereka yang terlibat dalam usaha ini perlu melalui proses-proses tersebut untuk mencapai matlamat yang mereka inginkan.

Sehingga proses tersebut berlaku dan selesai, saya akan terus menjalankan tugas sebagai Menteri Besar dengan penuh tanggungjawab, tekun dan amanah seperti yang telah diamanahkan oleh rakyat Selangor yang telah memilih saya melalui proses pemilihan yang sah.

Saya berharap rakyat Selangor tidak mudah terpengaruh dengan berita-berita fitnah, bersifat provokasi dan kontroversi kerana Negeri Selangor mempunyai tatacara pelantikan Menteri Besar secara tertib dan beradab seperti yang termaktub dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri.

Pada masa yang sama, saya ingin menegaskan kepada seluruh rakyat Selangor dan para pelabur bahawa isu ini tidak sedikit pun menjejaskan sistem pentadbiran negeri.

YAB TAN SRI DATO' SERI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Oh Selangor-ku...

Wasabi Oyabun..

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:03 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


MH17 jadi mangsa konflik Ukraine - Rusia?

Posted: 22 Jul 2014 10:48 AM PDT


Angkara siapakah di sebalik tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang ditembak jatuh pada Khamis lalu yang mengorbankan 298 orang, termasuk 15 anak kapal di wilayah bergolak di timur Ukraine dekat sempadan Rusia. Pihak yang terbabit masih menjadi misteri dan terus menjadi tanda tanya.

Setakat ini, tidak ada mana-mana pihak yang mengaku bertanggungjawab melakukan jenayah itu, sama ada tentera Ukraine, pemberontak pro-Rusia mahupun kerajaan Rusia.

Ketika nahas itu berlaku, pesawat MH17 itu dilaporkan sedang terbang di lokasi kemalangan pada pukul 1415 GMT (pukul 10.45 malam waktu Malaysia), dan kira-kira dua jam selepas itu pesawat lain yang dinaiki Presiden Rusia, Vladimir Putin turut terbang di laluan yang hampir sama pada pukul 1621 GMT (pukul 12.21 tengah malam waktu Malaysia).


Apa yang menariknya ialah warna kedua-dua pesawat tersebut dan saiznya hampir sama, menimbulkan persoalan apakah pesawat yang dinaiki Putin yang sebenarnya menjadi sasaran penyerang dan bukan MH17.

Namun, hakikatnya pesawat MAS, MH17 yang menjadi mangsa terkena tembakan peluru berpandu oleh pihak yang masih tidak diketahui siapakah mereka dan apakah motif mereka.

Persoalannya, apakah benar, pesawat yang dinaiki Putin yang menjadi sasaran. Jika benar mengapa?

Itu adalah beberapa kemungkinan yang dikaitkan dengan tragedi pesawat MH17 ditembak jatuh di kawasan zon perang di wilayah bergolak Donetsk. Kumpulan pemberontak pro-Rusia pada 25 Mei lalu mengisytiharkan Donetsk keluar daripada Ukraine dan membentuk Republik Rakyat Donetsk, diikuti sebuah lagi wilayah iaitu Lugansk bertindak serupa keluar daripada Ukraine membentuk Republik Rakyat Lugansk.Sebelum itu, pada 6 Mac 2014, semenanjung Crimea dan Sevastopol telah mengisytiharkan keluar daripada Ukraine dan menyertai Persekutuan Rusia apabila Parlimen Crimea mengundi menyokong usul untuk menyertai Rusia dan diikuti dengan pungutan suara bagi mendapatkan mandat penduduk Crimea, sama ada mahu menyertai Rusia atau kekal sebagai sebahagian wilayah Ukraine.

Sebenarnya, krisis politik di Ukraine telah bermula sejak November tahun lalu, selepas Presiden Viktor Yanukovych mula 'menjauhkan diri' enggan menandatangani perjanjian kerjasama dengan Kesatuan Eropah (EU), sebaliknya menjalinkan hubungan yang lebih rapat dengan Moscow.

Gelombang kebangkitan rakyat Ukraine itu melarat pada 16 Januari 2014, sehingga mencetuskan keganasan berdarah mengakibatkan 98 orang terkorban dan kira-kira 1,500 lagi cedera serta 100 yang lain dilaporkan hilang.Protes

Ekoran protes ganas pada 22 Februari lalu, Parlimen Ukraine mendapati Yanukovych gagal melaksanakan tugasnya dengan berkesan, dan Parlimen melaksanakan kuasa Perlembagaan untuk mengadakan pilihan raya baharu Presiden pada 25 Mei lalu yang dimenangi calon pro-EU, Petro Poroshenko menewaskan lawannya Yulia Tymoshenko.

Namun, kemenangan Poroshenko memburukkan lagi krisis politik di Ukraine apabila aktivis pro-Rusia di wilayah Crimea, Donetsk, Lugansk dan beberapa bandar lain membentuk kumpulan militia dan bangkit memberontak.

Tentera Rusia mula masuk ke Crimea pada 28 Februari lalu dan pada bulan Mac, Presiden Ukraine dalam buangan, Yanukovych meminta Rusia menggunakan pasukan tentera untuk mengembalikan kedaulatan, keamanan, undang-undang, kestabilan dan mempertahankan penduduk Ukraine.


Pada hari yang sama, Presiden Rusia, Vladimir Putin meminta Parlimen Rusia meluluskan usul menghantar tentera ke Ukraine dan sehari selepas itu mengambil alih kuasa di semenanjung Crimea. Rusia mendakwa tindakannya itu adalah bagi mempertahankan kawalannya ke atas pelabuhannya di Laut Hitam di Crimea.

Seperti di Crimea, keganasan di wilayah Donetsk dan Lugansk bertukar menjadi pemberontakan apabila aktivis pro-Rusia membentuk pasukan militia dan bertindak menawan bangunan-bangunan kerajaan dan balai polis.

Tindakan Poroshenko menghantar pasukan tentera bagi menamatkan pemberontakan bersenjata di wilayah Donetsk dan mengembalikan kedaulatan Ukraine di Crimea telah memburukkan keadaan apabila keganasan bertukar menjadi perang saudara dan wilayah itu menjadi zon perang.

Rundingan di Geneva antara EU, Rusia, Ukraine dan Amerika Syarikat (AS) diadakan bagi mencari penyelesaian kepada konflik di timur Ukraine, bagaimanapun tiada kemajuan dicapai setakat ini.Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, lebih 110,000 pelarian Ukraine melarikan diri ke Rusia ekoran konflik politik di timur Ukraine dan 54,000 lagi melarikan diri ke wilayah Ukraine yang lain.

Berbalik kepada misteri siapakah yang menembak jatuh pesawat MH17? Selain Rusia, dua lagi pihak yang paling kuat disabitkan dengan insiden itu ialah Ukraine dan pemberontak pro-Rusia.

Jika pesawat yang dinaiki Putin benar-benar menjadi sasaran serangan, tidak mungkin tentera Rusia mempunyai agenda untuk menembak jatuh pesawat yang dinaiki Presidennya sendiri.

Dalam hal ini, tentera Ukraine mempunyai alasan kuat untuk melancarkan serangan peluru berpandu itu, tetapi persoalannya ialah pemberontak pro-Rusia tidak mempunyai pesawat pejuang mahupun helikopter tempur.

Maka, tidak ada alasan untuk tentera Ukraine menggunakan peluru berpandu untuk menyerang aset tentera milik pemberontak pro-Rusia yang kesemuanya berada di darat.


Kini dakwaan yang cukup kuat ditujukan kepada pemberontak pro-Rusia yang mungkin bertanggungjawab menembak jatuh pesawat MH17 setelah tersalah anggap pesawat itu sebagai pesawat pejuang Ukraine.

Namun, berbalik kepada andaian awal pesawat Putin adalah sasaran penyerang, sekali lagi, tidak mungkin pemberontak pro-Rusia ingin menembak jatuh pesawat Presiden Putin yang banyak memberi sokongan dan bantuan ketenteraan kepada kumpulan pemberontak pro-Rusia.

Bukti rakaman

Setakat ini, bukti rakaman perbualan telefon bimbit ketua militia pro-Rusia, Igor Strelkov semasa serangan itu berlaku yang dipintas oleh risikan Ukraine, sedikit sebanyak menyokong dakwaan pemberontak pro-Rusia terlibat dalam serangan ke atas MH17.

Malahan perisikan AS turut mendakwa pemberontak pro-Rusia menerima bantuan teknikal daripada pakar-pakar tentera Rusia untuk mengendalikan peluru berpandu SAM yang dibekalkan oleh Rusia menggunakan sistem peluru berpandu BUK 9K37.Selain itu, perlu diketahui AS sendiri mempunyai sistem pertahanan peluru berpandu yang dikenali sebagai Ballistic Missile Defence European Capability (BMD) di rantau itu yang digunakan untuk memantau sistem peluru berpandu Iran. AS merahsiakan tentang sistem peluru berpandu BMD itu yang kemudian digantikan dengan Aegis Ballistic Missile Defence System bagi mengelak musuh mengetahui kemampuannya.

Insiden pesawat MAS MH17 ditembak jatuh di timur Ukraine adalah satu insiden yang malang.

Namun, tragedi itu sedikit pun tidak menjejaskan MAS sebagai sebuah syarikat penerbangan yang berwibawa, lebih-lebih lagi nahas terbaharu ini berlaku selepas lebih empat bulan sebuah lagi pesawat MAS, MH370, diisytiharkan berakhir di Lautan Hindi selepas hilang dari radar ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China pada 8 Mac lalu.

Aset MAS tidak harus dipertikaikan kemampuannya dan kecemerlangan perkhidmatan MAS tidak harus dipersoalkan kerana kedua-dua nahas tersebut sedikit pun tidak membabitkan masalah jentera mahupun kemampuan anak kapalnya.Jika diambil tiga nahas yang melibatkan pesawat MAS setakat ini, yang pertama nahas pesawat MAS di Gelang Patah, Johor pada 1977 (93 penumpang dan 7 anak kapal terkorban), kehilangan pesawat MH370 (227 penumpang dan 12 anak kapal terkorban) di Lautan Hindi dan yang terbaharu kemalangan pesawat MH17 (283 dan 15 anak kapal terkroban), kesemuanya tiada kaitan dengan aset MAS atau perkhidmatannya.


Nahas pesawat MAS di Gelang Patah melibatkan serangan pengganas, nahas pesawat MH370 pula merupakan satu kehilangan misteri penuh kontroversi dan nahas ketiga MH17 pula akibat ditembak jatuh oleh pihak yang masih tidak diketahui, dan bukan disebabkan masalah teknikal atau masalah juruterbang.

Langkah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)mahu menubuhkan pasukan penyiasat antarabangsa bagi menyiasat insiden pesawat MH17 ditembak jatuh diharap akan dapat merungkai misteri tentang angkara siapa di sebalik jenayah itu.

Lebih tepat lagi, pihak yang terlibat perlu dikenakan hukuman yang setimpal.
Suara Politik
Belantan

#MH17: Gambar Pemisah Pro-Russia serahkan kotak hitam kepada Malaysia!

Posted: 22 Jul 2014 03:33 AM PDT


Alexander Borodai akhirnya tunaikan janji beliau dan menyerahkan kotak hitam milik pesawat MH17 kepada delegasi kerajaan Malaysia di Timur Ukraine.

Sepanjang mesyuarat penyerahan kotak hitam tersebut, yang asalnya ditunda selama hampir tiga jam, Borodai menegaskan bahawa kumpulan pemberontak tidak bertanggungjawab dalam nahas pesawat MH17.


Beliau juga menyatakan bahawa penyerahan kotak hitam tersebut merupakan atas panggilan dan permintaan secara langsung dari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.


Puak pemisah juga bersetuju menyerahkan mayat mangsa nahas MH17 seperti yang diminta oleh Perdana Menteri. Ini dimeterai dalam memorandum yang ditandatangani pihak Malaysia dan Donetsk.

Prime Minister Welcomes Progress on MH17 Agreement

I am pleased to confirm that the first two conditions have now been met. The train carrying the remains of those who lost their lives has arrived in Kharkhiv, where arrangements will be made to move them to Amsterdam.

And the Malaysian team have taken custody of the black boxes, which appear to be in good condition. They will held securely in Malaysian custody while the international investigation team is being formalised. At that time, we will pass the black boxes to the international investigation team for further analysis.

These were extraordinary circumstances which called for extraordinary measures. There were risks involved in pursuing this agreement. But we felt an obligation to explore all avenues to break the impasse, and secure the return of the remains and the black boxes. After meeting the families, I felt that we owed it to them to act.

So far, the agreement has been honoured. Malaysia requests that this co-operation continue, and that investigators are granted the full access to the site which was agreed.

I am relieved that we have been able to secure the breakthrough that has allowed us to move forward.

I would like to thank the Malaysian team on the ground, who have worked hard to support this operation. Thanks to their efforts, we are closer to finding out what happened to aircraft, and fulfilling our shared responsibility to those who lost their lives.Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:03 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Kenyataan Penuh DS @NajibRazak Pembentangan Usul #MH17 di Parlimen #Justice4MH17

Posted: 22 Jul 2014 10:52 PM PDT


Pembentangan Usul Mengenai Tragedi Malang Yang Menimpa Pesawat MAS, MH17 Pada 17 Julai 2014, Di Bawah Peraturan 27(3), Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat
Tuan Yang Dipertua,

1. Kira-kira jam 11 malam, pada hari Khamis 17 Julai 2014, bersamaan 19 Ramadan 1435 Hijrah, satu tarikh yang tidak akan luput dalam ingatan, apabila saya menerima panggilan daripada Pengerusi Malaysian Airlines, Tan Sri Md Nor Yusof, berkaitan MH17.
2. Ternyata, belum pun reda tragedi MH370, kini peristiwa tragik MH17 berlaku tanpa diundang.
3. Bahawa, atas ketentuan Ilahi jua, satu peristiwa tragik telah berlaku. Dunia secara umum dan khususnya kita rakyat Malaysia, telah dikejutkan dengan tragedi tidak terduga, apabila pesawat komersial Boeing 777-200 Malaysia Airlines penerbangan MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur diberitakan terhempas.
4. Dalam tempoh kurang 2 jam, saya telah tiba di bilik operasi MAS KLIA, bersama beberapa orang Menteri. Kami diberi taklimat daripada pihak pengurusan MAS tentang apa yang berlaku. Setelah itu, tanpa berlengah, saya tidak putus-putus menghubungi dan dihubungi oleh beberapa pemimpin dunia antaranya Presiden Obama dari Amerika Syarikat, Perdana Menteri Mark Rutte dari negara Belanda dan Presiden Ukraine Petro Poroshenko tentang musibah yang terjadi.
5. Selepas itu, lebih kurang pukul 2 pagi, saya telah membuat keputusan segera untuk menghantar pasukan khas ke kawasan bencana tersebut.
6. Akhirnya, sekitar jam 5 pagi, saya telah mengadakan sidang akhbar khas, untuk memaklumkan kepada rakyat Malaysia dan seluruh dunia, tentang apa sebenarnya yang sedang berlaku pada ketika itu.
7. Untuk makluman dewan yang mulia ini, penerbangan tersebut berlepas kira-kira jam 12.15 tengahari waktu tempatan, dijadualkan tiba di KLIA pada jam 6.10 pagi waktu Malaysia. Pesawat itu membawa sejumlah 298 orang, yang terdiri daripada 283 penumpang dan 15 anak kapal. Seramai 43 orang daripadanya merupakan warganegara Malaysia termasuklah 2 orang bayi.
8. Pihak Malaysian Airlines turut mengesahkan menerima makluman daripada Pusat Kawalan Trafik Udara atau ATC, Ukraine yang ia terputus hubungan dengan pesawat MH17 pada pukul 10.15 malam waktu tempatan, kira-kira 50 kilometer dari sempadan Rusia-Ukraine.
Pernyataan Takziah dan Belasungkawa

Tuan Yang Dipertua,

9. Justeru, bagi mewakili pihak Kerajaan dan rakyat Malaysia, saya menzahirkan perasaan amat dukacita, rasa sangat sedih dan kepiluan yang amat sangat terhadap tragedi yang menimpa penumpang-penumpang serta anak-anak kapal pesawat MH17.
10. Lanjutan itu, ucapan takziah dan belasungkawa serta simpati yang sangat mendalam juga, terutama kepada kepada seluruh anggota keluarga, rakan taulan dan kenalan mangsa-mangsa tragedi. Adalah diharapkan semoga mereka semua terus cekal dan tabah dalam menempuh dugaan yang amat berat lagi mencabar ini.
11. Dalam hal ini, kita juga telah memutuskan pada 18 hingga 21 Julai 2014 lalu, Kerajaan telah mengisytiharkan panji-panji negara yakni jalur gemilang, dikibarkan separuh tiang di seluruh negara.
12. Kepada yang beragama Islam, marilah kita sedekahkan Ummul Kitab Al-fatihah dan kepada yang beragama lain, kita bertafakur sejenak.
Fakta-Fakta Mustahak

Tuan Yang Dipertua,

13. Beberapa fakta penting yang perlu diperincikan dalam dewan yang mulia ini.
14. Fakta pertama: Jumlah mangsa yang terkorban. Bagi makluman semua, Malaysia Airlines telah menyenaraikan kewarganegaraan penumpang dan anak kapal pesawat MH17 yang terlibat dengan insiden ini. Senarai kemaskini pada 18 Julai 2014 berdasarkan pecahan warganegara yang dikenal pasti adalah seperti berikut:

Belanda- 192 orang
Malaysia- 43 orang (termasuk 15 anak kapal dan 2 bayi)
Australia- 27 orang
Indonesia- 12 orang (termasuk seorang bayi)
United Kingdom- 10 orang (termasuk 1 dwi-kerakyatan UK/Afrika selatan)
Jerman- 4 orang
Belgium- 4 orang
Filipina- 3 orang
Amerika- 1 orang (dwi kerakyatan Amerika/Belanda)
Kanada- 1 orang
New Zealand- 1 orang
Ini menjadikan kesemua mangsa yang terkorban berjumlah 298 orang, terdiri daripada 283 penumpang dan 15 anak kapal. Ini termasuk 83 orang kanak-kanak dan 3 bayi yang tidak berdosa.

Tuan Yang Dipertua,

15. Fakta kedua: Laluan Penerbangan MAS diperakui selamat. Berkaitan laluan penerbangan yang digunakan oleh MAS pula, perlu saya jelaskan, bahawa laluan penerbangan yang direntasi pesawat MH17 ini merupakan laluan yang diperakui selamat dan diluluskan oleh International Civil Aviation Organization atau Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa ICAO, serta negara Ukraine yang ruang udaranya turut dijadikan laluan penerbangan. Tambahan lagi, Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa atau IATA juga telah menyatakan ruang udara yang direntasi pesawat itu adalah laluan udara yang selamat.
16. Sebagai contoh, lima belas daripada 16 syarikat penerbangan dalam Persatuan Penerbangan Asia Pasifik turut menggunakan laluan ini untuk ke Ukraine. Syarikat penerbangan Eropah juga menggunakan laluan sama dan merentasi ruang udara yang sama. Malah, beberapa jam sebelum nahas, beberapa pesawat penumpang syarikat penerbangan dari beberapa negara Asia turut menggunakan laluan yang sama.
17. Untuk makluman juga, menurut Wall Street Journal, yang memetik laporan dari Eurocontrol, terdapat 400 penerbangan komersial, termasuk 150 penerbangan antarabangsa dilaporkan merentasi ruang udara Timur Ukraine setiap hari. Malah, 2 hari sebelum berlakunya tragedi ini, sebanyak 75 penerbangan dari pelbagai syarikat penerbangan yang berbeza turut menggunakan laluan yang sama, sepertimana laluan yang digunakan oleh Pesawat MH17. Lagi pula, ketika pada hari kejadian itu juga, juruterbang Pesawat MH17 tidak menerima sebarang arahan untuk menukar laluan penerbangan.
18. Fakta ketiga: Fizikal dan Teknikal Pesawat MAS berkeadaan baik. Berkait soal keadaan fizikal serta teknikal pesawat pula, pada awal pagi 18 Julai 2014 lalu, MAS telah mengeluarkan kenyataan dan mengesahkan bahawa pesawat MH17 berada dalam keadaan baik. MAS turut mengesahkan semua sistem pesawat berfungsi seperti biasa, terutamanya Aircraft Communications Addressing And Reporting System (ACARS) dan transponder pesawat.
19. Fakta keempat: Undang-Undang Antarabangsa. Tindakan menembak jatuh pesawat ini, bukan sahaja perbuatan yang sangat zalim, malah bertentangan serta melanggar prinsip sepertimana yang ditetapkan oleh undang-undang antarabangsa melalui Convention on International Civil Aviation atau lebih dikenali sebagai Chicago Convention dan diiktiraf oleh Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau PBB dalam Resolusi 1067 (1996).
20. Dalam hal ini, PBB telah sebulat suara menerima pakai resolusi bagi mendesak puak pemisah memberi akses tanpa halangan ke tempat kejadian di mana pesawat MH17 terhempas di Ukraine. Ia juga mendesak agar semua kegiatan ketenteraan, termasuk oleh kumpulan bersenjata, dihentikan serta-merta di sekeliling kawasan terbabit dengan insiden berkenaan, bagi membolehkan penyiasatan antarabangsa dilakukan dengan selamat.
21. Sehubungan itu, saya juga telah mengarahkan Peguam Negara untuk mengkaji perkara ini dengan mendalam dan teliti, bagi memastikan sebarang tindakan yang akan diambil oleh Malaysia kelak, berlandaskan serta selaras dengan undang-undang antarabangsa yang terpakai dalam hal keadaan sebegini.
Tuntutan dan Gesaan Malaysia

Tuan Yang Dipertua,

22. Sebagai makluman Ahli-Ahli Yang Berhormat, pada 17 Julai 2014, iaitu beberapa jam selepas pesawat MH17 terhempas, pegawai di Amerika Syarikat dan Ukraine mendakwa pesawat tersebut telah ditembak jatuh di Timur Ukraine.
23. Jika benar dakwaan tersebut berlaku, kita mengutuk sekeras-kerasnya tindakan yang tidak berperikemanusiaan, tidak bertamadun, biadap dan bersifat ganas lagi tidak bertanggungjawab oleh pihak yang dipercayai menembak jatuh pesawat malang MH17.
24. Namun demikian, buat masa ini, kita tidak menuding jari kepada mana-mana pihak, sehinggalah bukti benar-benar sahih dapat diperolehi.
25. Saya difahamkan bahawa kawasan berlakunya kejadian tersebut, telah dikuasai serta dikawal oleh kumpulan pemisah. Namun demikian, saya merasa agak marah dan kecewa disebabkan oleh dua perkara iaitu:
Perkara pertama: Apabila saya dimaklumkan bahawa mereka tidak menghormati kawasan tragedi kemalangan itu sebagai kawasan larangan serta tidak mengikut atau mematuhi piawai amalan antarabangsa untuk mempastikan bahan-bahan bukti tidak hilang dan tidak tercemar.
Perkara kedua: Kelewatan dalam mengendalikan tragedi itu, yang menyebabkan kegagalan memberi penghormatan dan menjaga maruah mayat-mayat mangsa yang sepatutnya mereka terima.
26. Di samping itu juga, Malaysia menggesa ICAO, selaku penjaga keselamatan penerbangan awam sedunia, untuk mengeluarkan resolusi yang mengutuk sekeras-kerasnya serangan ke atas pesawat MH17, sebagaimana yang telah dibuat terdahulu dalam kes penembakan pesawat udara yang lain.
27. Tambahan pula, perbuatan menembak jatuh pesawat komersial MH17 ini, suatu tindakan sangat zalim dan merupakan jenayah yang sangat kejam dan sangat ganas.

Tuan Yang Dipertua,

28. Seperti yang dinyatakan dalam Annex 13, Konvensyen ICAO, Kerajaan Ukraine perlu bertanggungjawab untuk menjalankan siasatan yang membawa kepada berlakunya nahas itu. Laporan kemaskini siasatan perlu diberikan kepada keluarga terdekat sepertimana tertakluk di dalam garis panduan ICAO.
29. Semestinya, Malaysia akan menawarkan sokongan penuh tidak berbelah bahagi untuk terlibat sama dalam siasatan ini. Untuk makluman, Menteri Pengangkutan Malaysia, Yang Berhormat Dato' Sri Liow Tiong Lai dan Menteri Luar, Dato' Sri Anifah Aman antara yang telahpun berada di Kiev, Ukraine.
30. Oleh yang demikian, Malaysia juga mengalu-alukan gesaan untuk siasatan oleh badan bebas antarabangsa mengenai nahas itu, dan mendesak semua pihak untuk bekerjasama bagi memastikan siasatan itu dapat diselesaikan. Kita menuntut dan menyokong siasatan antarabangsa yang bebas dalam tragedi ini. Pihak yang bertanggungjawab terhadap berlakunya tragedi ini perlu dibawa dan dihadapkan ke muka pengadilan.
31. Berkait dengan itu, pada jumaat lalu, kita telah menghantar sebuah pesawat yang membawa satu pasukan khas sejumlah 133 orang, terdiri daripada pasukan SMART, pegawai-pegawai teknikal, kumpulan perubatan dan Jakim ke kawasan bencana. Satu Pasukan Penyiasatan Khas juga terdiri daripada wakil dari Malaysia, Belanda, Britain dan Amerika Syarikat telah dibentuk.
32. Kepada ahli keluarga dan waris mangsa nahas pula, MAS telah pun menghantar seramai 40 kakitangannya ke Amsterdam untuk memberi bantuan dan sokongan moral kepada ahli keluarga mangsa.
33. Selanjutnya, saya juga telah menerima banyak panggilan daripada pemimpin-pemimpin dunia yang memberi sokongan dan simpati serta berjanji akan menghulurkan pertolongan dalam apa jua bentuk yang terdaya. Tentunya, bagi pihak Kerajaan dan rakyat Malaysia, saya merakamkan berbanyak-banyak terima kasih atas sokongan mereka dan masyarakat dunia kepada Malaysia.

Tuan Yang Dipertua,

Kejayaan Tiga Persetujuan
34. Ketahuilah, secara prinsipnya apa telah dilakukan ke atas mayat mangsa adalah perbuatan yang salah, namun, setidak-tidaknya hasil perundingan dengan ketua kumpulan pemisah, kita berjaya mengurangkan kerosakan yang lebih besar.
35. Lantas, tidak semua tindakan perlu kita hebahkan. Dengan izin, "sometimes we must work quietly in the service of a better outcome" yakni, adakalanya kita mesti bekerja secara senyap dalam perkhidmatan demi mendapatkan keberhasilan yang lebih baik, terutama ketika berhubung dengan ketua kumpulan pemisah, dengan nawaitu dan hasrat murni bagi memastikan mangsa-mangsa dapat dikembalikan serta diberi penghormatan untuk disemadikan, meskipun masanya sudah berlalu.
36. Alhamdulillah, pada hari Isnin 21 haribulan Julai 2014 yang lalu, dalam keadaan yang sukar, saya terpaksa mengambil keputusan berisiko, demi kepentingan mayat-mayat mangsa tragedi dan untuk mendapatkan kepastian serta realiti sebenar tentang apa yang telah berlaku.
37. Dalam hal ini, saya telah berunding dengan Alexander Borodai, iaitu Ketua Pemisah Pro-Rusia, kerana kawasan berkenaan dikuasai oleh mereka. Hasil rundingan tersebut telah berjaya mencapai tiga persetujuan iaitu:
i) Pertama: Kesemua mayat mangsa MH17 yang ditemui, yang dianggarkan berjumlah 282, telah dibawa dari Torev ke bandar Kharkiv di Ukraine dengan menaiki keretapi, sebelum diterbangkan ke Amsterdam dengan diiringi oleh enam anggota pasukan penyelamat Malaysia pada jam 1 pagi, hari Selasa 22 Julai 2014 dan telah sampai pada pukul 11.00 pagi waktu tempatan. Selepas kerja-kerja forensik yang akan dilakukan di Amsterdam, kesemua mayat rakyat Malaysia akan dibawa pulang ke tanahair dengan seberapa segera. Saya lakukan perkara-perkara ini dan akan berusaha sedaya mungkin, sebab saya sudah berjanji sewaktu bertemu dengan keluarga mangsa, seboleh-bolehnya menjelang syawal ini, semua mayat mangsa dapat disemadikan dengan selamat. Barulah damai dan tenteram hati-hati pihak keluarga korban tragedi.
ii) Kedua: Dua kotak hitam pesawat MH17 telah diserahkan kepada pasukan Malaysia di Donetsk, pada pukul 9 malam, hari Isnin 21 Julai 2014, waktu Ukraine, untuk dijadikan hak milik Malaysia. Tanpanya, agak sukar untuk kita meneruskan siasatan. Kotak hitam tersebut telah diserahkan kepada pasukan penyiasat yang diketuai oleh negara Belanda dan akan dihantar ke London untuk siasatan lanjut.
iii) Ketiga: Semua anggota penyiasat bebas antarabangsa diberi akses masuk dan jaminan keselamatan ke lokasi nahas untuk melakukan siasatan komprehensif terhadap tragedi MH17. Namun begitu, perkara tersebut belum lagi menjadi kenyataan sepenuhnya.
Solidariti dan Perpaduan

Tuan Yang Dipertua,

38. Hakikatnya, inilah takwim yang sungguh bertragis bagi kita. Meskipun begitu, pada saat dan detik-detik sukar lagi amat menduga di bulan Ramadan inilah kita semestinya memperkukuhkan lagi solidariti dan semangat perpaduan sesama kita, demi menghadapi semuanya ini. Insya Allah.
39. Tiada kata-kata yang dapat melukiskan kesedihan. Tiada umpama yang dapat menjadi ganti kehilangan insan yang dikasihi. Maka itu, demi menghadapi waktu-waktu sukar ini, tidak kira apa latar belakang politik dan agama, kita sewajibnya bersatu hati sebagai satu negara, 1Malaysia.
40. Sehubungan itu, janganlah membuat spekulasi yang boleh mengaibkan mangsa dan keluarga mangsa. Ini bukan masanya untuk kita berwenang-wenang di sosial media menceritakan sesuatu yang barangkali faktanya tidak tepat atau tidak sahih.
41. Pada kesempatan ini, saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Ketua Pembangkang dan Ahli Yang Berhormat Gelang Patah serta ketua-ketua parti lain, kerana tampil memberi kenyataan yang menyifatkan tragedi MH17, seumpama pembunuhan beramai-ramai dan pembunuhnya mestilah dibawa ke muka pengadilan.
42. Meskipun begitu, dalam masa kita masih diselubungi perasaan dukacita dan kesedihan yang amat sangat, kita sesekali tidak pernah lupa tentang nasib buruk yang menimpa saudara seakidah kita rakyat Palestin di bumi Gaza, telah mengorbankan banyak nyawa yang tidak berdosa, akibat kekejaman serta kezaliman. Oleh itu, kita mendesak supaya gencatan senjata dilakukan serta merta.
Penutup

Tuan Yang Dipertua,

43. Jelasnya, walaupun banyak ikhtiar yang telah kita lakukan, namun masih ada lagi tugasan yang perlu diselesaikan. Walaupun masih getir dan mencabar serta menempuh pelbagai rintangan, kita tidak sekali-kali akan berhenti separuh jalan.
44. Lantaran itu, kita menggesa penyiasatan mestilah dilakukan oleh sebuah pasukan bebas bagi menyiasat punca-punca pesawat MH17 terhempas. Beberapa persoalan yang inginkan jawapan segera seperti adakah ia ditembak dengan peluru berpandu, angkara siapa, siapa bekalkan persenjataan, apa motif mereka sebenarnya?
45. Lanjutan, adakah ia ditembak secara terancang, dengan niat menjatuhkan pesawat komersial atau kesilapan yang tidak disengajakan? Pasti semuanya ini, perlukan bukti yang jelas dan benar-benar sahih.
46. Walau apa pun yang dilakukan, ini tidak akan dapat mengembalikan apa yang telah hilang. Bayangkan bagaimana anak yang berusia setahun membesar tanpa kasih sayang ayahnya iaitu Ahmad Hakimi Hanapi, seorang pembantu juruterbang, yang menjadi mangsa korban dalam tragedi ini. Tambah memilukan, ibunya pula telah kehilangan suami.
47. Bagaimana pula nasib dan masa depan Amarpal Singh, alangkah gundah hatinya sebagai seorang pelajar perubatan, di mana kos pengajian selama ini, telah ditanggung oleh ayahnya yang menjadi mangsa tragedi ini?
48. Cuba fikirkan betapa leburnya hati seorang nenek, Jamillah Noriah Abang Anuar, dari Kuching, Sarawak yang kehilangan 6 ahli keluarga tersayangnya.
49. Bak kata pepatah, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Secara peribadi, saya merasai apa yang mereka alami apabila nenek tiri saya sendiri merupakan salah seorang daripada mangsa tersebut.
50. Berkait insiden itu juga, tambah memilukan, dunia telah kehilangan sekumpulan pakar saintis yang terlibat dalam penyelidikan berkaitan AIDS dan HIV, sedang dalam perjalanan untuk menghadiri Persidangan AIDS Antarabangsa di Australia.
51. Sebenarnya, banyak lagi kisah-kisah yang tidak dapat saya utarakan di sini. Sebagai contoh, negara Belanda telah kehilangan sejumlah 192 rakyatnya dalam tragedi MH17. Jumlah ini sangat besar berdasarkan nisbah peratusan penduduk negaranya.
52. Sebab itu, saya berpendirian bahawa pergolakan geo-politik ini tidak menguntungkan sesiapa. Ini hanya menyebabkan manusia semakin menderita apabila kehilangan orang tersayang dan dunia pula kehilangan insan-insan berwibawa.
53. Justeru, kepada keluarga mangsa tragedi MH17, usahlah merasa bimbang, kerana selagi jawapan belum ketemu, selagi itulah kita tidak berhenti mencari kebenarannya. Sesukar dan sepayah mana pun, keadilan yang dituntut, pasti akan kita kembalikan kepada keluarga mangsa.

Tuan Yang Dipertua,

54. Sesungguhnya jua, let us walk through this difficult time together. Marilah kita jalani tempoh-tempoh dan waktu-waktu yang payah ini bersama-sama, bersatu dalam kesedihan. Moga-moga yang Maha Berkuasa memberi bantuan dan pencerahannya agar ada cahaya penyelesaian di hujung.
55. Atas segalanya, sempena keberkatan dan hari-hari akhir ramadan al-mubarak ini, banyakkanlah berdoa dan berharap agar Allah SWT memberi bantuan serta pertolongan, dalam ikhtiar-ikhtiar kita mencari penyelesaian. Mengambil iktibar mafhum pengertian surah Al-Insyirah, pada setiap kesukaran itu pastinya ada hikmah-hikmah menanti yang telah ditetapkan oleh Maha Pencipta. Dalam segala kudrat manusia, kepada Allah kita membuat segala penyerahan dan mengembalikan segala urusan.

Tuan Yang Dipertua, saya mohon mencadang.

Sekian, terima kasih.


KHALID BONGKAK, SATU INCI PUN TAK MAHU MOHON AMPUN KEPADA RAJA SELANGOR

Posted: 22 Jul 2014 08:00 PM PDT

Akibat terlalu lantang mengkritik Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dinasihat supaya mengemukakan permohonan maaf secara terbuka kepada rakyat di negeri ini.

Nasihat berkenaan disampaikan Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani yang berharap supaya Khalid berani berhadapan dengan rakyat berhubung tindakannya yang menimbulkan kemurkaan Sultan Sharafuddin Idris Shah.
"Kalau beliau nak minta maaf pun, mintalah maaf secara terbuka kepada umum kerana bukan tuanku sahaja yang tersinggung," katanya kepada mStar Online di sini, Selasa.
Selain itu, Mohamad Munir berkata, sehingga kini Sultan Sharafuddin masih belum memberi perkenan terhadap permohonan Khalid untuk menghadap baginda bagi memberi penjelasan mengenai kenyataannya tentang Mais.
"Sultan belum beritahu sama ada tolak atau terima permohonan beliau untuk menghadap.
"Pada masa ini tuanku tengah sibuk," katanya.
Mengulas mengenai kandungan sebenar surat permohonan Khalid, Mohamad Munir berkata, ia hanya menyatakan hasratnya untuk menjelaskan kepada Sultan Selangor mengenai maksud kenyataannya.
"Komen saya…mengapa nak bagi penjelasan lagi kerana semua (pihak) sudah tahu dan jelas.
"Kalau nak bagi penjelasan juga, bagilah kepada umum kerana beliau sebelum ini buat kenyataan terbuka," katanya.
Sebelum ini Sultan Sharafuddin melahirkan kemurkaan baginda terhadap Khalid Samad yang mendesak supaya Mais tidak lagi diberi kuasa dalam menjaga kedaulatan agama Islam di negeri itu.
Menyifatkan wakil rakyat PAS itu bersifat biadap, baginda bertitah supaya Khalid yang bukan berasal dari Selangor supaya memahami sejarah negeri dan mendalami undang-undang yang terpakai di Negeri Selangor terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.

Selamat Hari Lahir DS @NajibRazak , Bapa Diplomasi Negara #Justice4MH17

Posted: 22 Jul 2014 04:16 PM PDT

Tanggal 23 Julai 2014, genaplah umur YAB Perdana Menteri Malaysia 61 tahun. Selamat hari lahir YAB.


Jika Perdana Menteri terdahulu telah diberi pelbagai gelaran, bagi penulis DS Najib Razak layak diberi Bapa Diplomasi Negara.


Lihatlah bagaimana peranan DIPLOMASI NAJIB memudahkan Malaysia mendapatkan kerjasama daripada pihak pemberontak di Ukraine, sesuatu yang tidak mampu dilakukan oleh pemimpin dunia lain termasuk pemimpin dari negara kuasa besar.


Mungkin pengkritik YAB Perdana Menteri terutamanya dari dalam negara boleh menuduh apa sahaja namun kejayaan DS Najib bukan sahaja dalam menguruskan tragedi MH17, beliau juga berjaya menggunakan DIPLOMASI NAJIB untuk mendapatkan sokongan negara-negara lain ketika tragedi MH370.


Di sini penulis cuba untuk mengajak rakyat Malaysia memahami kepentingan DASAR LUAR NEGARA ketika dalam pasca Perang Dingin di mana geo politik atau geo strategik Malaysia tersepit antara kuasa-kuasa besar dunia terutamanya antara Amerika Syarikat dan China. Bagi penulis, contoh kekuatan Dasar Luar Negara adalah peristiwa yang berlaku pada tahun ini iaitu lawatan Presiden Obama dan penerimaan Panda dari Negara China. Mungkin pihak pembangkang melihat, memperolok penerimaan Panda dari Negara China tetapi hakikatnya 'timing' Negara menerima Panda selepas kedatangan Presiden Obama menunjukkan Malaysia bukan negara yang tunduk kepada Amerika Syarikat, malah bebas untuk mempunyai hubungan baik dengan kuasa besar China.

Tidak lupa juga, Malaysia juga berjaya menjadi pengantara dalam dua konflik di rantau ini. Yang pertama dalam konflik Selatan Filipina....


...dan juga konflik di Selatan Thai.


Mana datang kesemua kejayaan Dasar Luar Negara jika tidak kerana lawatan-lawatan pemimpin negara ke negara lain? Hubungan diplomatik bukan boleh terhasil dengan panggilan telefon sahaja, ianya perlu dimulai dengan lawatan rasmi antara pemimpin-pemimpin tertinggi kedua-dua negara.Tidak lupa juga peranan duta dan wakil-wakil negara di luar negara yang memastikan hubungan baik ini sentiasa terpelihara. Penulis berharap agar rakyat memahami kepentingan lawatan rasmi dan tidak mudah terpengaruh apabila pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab mempolitikkan lawatan luar negeri pemimpin negara.Sebagai penutup, mari saksikan video ini.............
*Selamat hari lahir Bapa Diplomasi Negara.

APA KES WARTAWAN MALAYSIA DI UKRAINE ?

Posted: 22 Jul 2014 02:04 PM PDTKepada Wartawan yang gila mahu mengejar glamour menjadi orang yang pertama, mahu berlumba-lumba menjadi orang pertama... Utamakanlah keselamatan pasukan petugas utama Malaysia. Ini bukan masa dan tempat untuk mencari publisiti. Keluarga mangsa-mangsa tragedi menanti di tanahair, dan kesilapan yang seperti di atas boleh membunuh orang lain, malah boleh merosakkan usaha yang telah dirancang.


MUMMY GADUH BESAR DENGAN ANWAR

Posted: 22 Jul 2014 08:14 AM PDT

Azizah Calon MB Selangor Bukti Zaman Reformasi Sudah Berakhir

Pengumuman Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menamakan isterinya merangkap Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baharu menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dilihat mengundang pelbagai kritikan di media sosial.
‎Kebanyakan pendapat dilihat berbaur kritikan berkenaan isu nepotisme dan kronisme yang disifatkan menular dalam parti komponen Pakatan Rakyat (PR) tersebut.

Gambar Pelbagai Bangsa Berhimpun Menuntut #Justice4MH17 di Kedutaan Ukraine

Posted: 22 Jul 2014 01:37 AM PDT

Pelbagai bangsa berkumpul menzahirkan solidariti menuntut keadilan untuk tragedi  pesawat MH17 di Kedutaan Ukraine sebentar tadi.Untuk berita penuh, sila ke sini : http://merdeka-online.com/home/mh17-keadilan-untuk-mh17/

Bila tengok gambar ni, teringat gambar DS Samy Vellu dan Datuk Khalid Yunus pernah menggegarkan kedutaan asing satu masa dahulu.

Pelbagai bangsa ada tapi mana pergi BANGSA DAP?

*Mereka sanggup bertahun-tahun kempen Justice 4 Teoh Beng Hock tapi tak sanggup bersama-sama menuntut keadilan #Justice4MH17 bila berlakunya tragedi yang melibatkan pelbagai bangsa dan warganegara seperti ini.Beza Antara Kejayaan DS @najibrazak dan Anwar Ibrahim #MH17

Posted: 22 Jul 2014 12:04 AM PDT

Mesej yang dari seorang teman...

Bezakan dua kejayaan ini...

Anwar berjaya menamakan isterinya, Wan Azizah bakal MB Selangor yang gajinya lebih besar dari PM...


.....manakala DS Najib telah berjaya menghubungi ketua pemberontak Ukraine yang akhirnya membenarkan proses bawa keluar mayat mangsa nahas MH17, mendapatkan kotak hitam pesawat tersebut dan menjamin keselamatan pasukan khasdi Ukraine....


.....di mana satu pencapaian yang gagal dibuat oleh negara kuasa besar tetapi gaji PM lebih kecil daripada MB Selangor.

*Fikir-fikirkan.