Followers

Nuffnang

oyabun

0

Posted by Unknown | Posted on 11:25 PTG | Posted in

sumber :-

oyabun


MH17: Mayat disusun di tepi jalan?

Posted: 20 Jul 2014 10:26 AM PDT


Sekumpulan wartawan yang mula sampai ke kawasan nahas penerbangan MH17 yang ditembak jatuh di timur Ukraine melaporkan bagaimana mayat-mayat penumpang diletakkan di tepi jalan.

Salah seorang wartawan BBC, Will Vernon merakamkan foto deretan mayat yang disusun di tepi jalan di sebuah kampung dekat Hrabove, hampir 800 kilometer dari Kiev.

Vernon, yang menyertai kumpulan pemantau Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE), turut melaporkan melalui Twitter bagaimana perjalanan mereka disekat oleh pemberontak. Mereka diminta meninggalkan kenderaan dan berjalan kaki ke lokasi kejadian.

Sekatan lain turut termasuk tidak boleh menyoal mana-mana orang dan tidak masuk ke sesetengah kawasan.

Foto kredit : Will Vernon

Wasabi Oyabun..

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:21 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


#MH17 : Ketua pemberontak sudah hubungi pakar Malaysia!

Posted: 20 Jul 2014 11:11 PM PDT


DONETSK: Ketua pemberontak Pro Russia, Alexander Borodai tampil dalam satu sidang media mengesahkan sudah menghubungi 12 pakar dari Malaysia. Kesemua mereka akan ke Donetsk untuk pengurusan mayat mangsa nahas MH17.

Borodai dalam sidang media ini menghuraikan beberapa perkara berbangkit. Pertama, mengenai pengurusan mangsa nahas serta akses ke lokasi kejadian. Selain itu, ketua puak pemisah pro Rusia ini mengesahkan mayat-mayat yang berjaya dikumpul tidak akan di bawa ke Kiev.Borodai turut mengulas mengenai kotak hitam MH17. Beliau mengesahkan kotak hitam berada dalam simpanan kumpulannya dan hanya akan menyerahkannya kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa, ICAO.

Suara Politik
Belantan

Mayat mangsa MH17 dipindahkan ke lokasi rahsia?

Posted: 20 Jul 2014 07:16 PM PDTTweet seorang koresponden bebas dan penerbit berita di Ukraine, Volodymyr Solohub (gambar bawah) lewat malam ini menimbulkan persoalan yang menakutkan.


Dipercayai, mayat mangsa MH17 telah mula dikeluarkan dari tempat kejadian dan dipindahkan dengan menggunakan lori ke lokasi yang tidak didedahkan. Pihak mana yang berbuat demikian tidak diketahui. Apa yang diketahui kawasan itu berada di bawah penguasaan pemberontak pro-Russia.

Apakah mayat akan dibawa ke Moscow? Pemandu lori yang ditahan para pemberita juga memberitahu dia tidak pasti ke mana mayat-mayat berkenaan akan dibawa.


Dengan wilayah di mana kapal terbang berkenaan yang dipercayai ditembak oleh kumpulan pemberontak pro-Russia terus bergolak, perkembangan terbaru ini pasti membimbangkan.

Pasukan penyiasat Malaysia juga belum dibenarkan masuk ke lokasi kejadian tetapi mayat mereka-mereka yang terkorban sudah mula dipindahkan.

Ini mungkin tindakan mahu memadam bukti. Jika mereka boleh menembak kapal awam tanpa rasa bersalah, tidak mustahil mereka boleh memindahkan begitu sahaja semua mayat yang ada tanpa sesiapa dapat melihatnya lagi.


Harap itu tidak berlaku kerana para waris mangsa mesti mahu menatap wajah yang tersayang buat kali terakhir dan mahu mereka dibawa pulang ke kampung halaman masing-masing.

Masa akan menentukan apa yang akan berlaku seterusnya.

Suara Politik
Belantan

CNN panggil balik wartawan yang kutuk Israel?

Posted: 20 Jul 2014 12:09 PM PDT


Semakin hari semakin lantang dan berani wartawan menyuarakan pendapat mereka berkaitan kekejaman dunia.

Sekiranya semalam kita laporkan wartawan Russia Today letak jawatan ekoran tidak setuju dengan perkara yang dilaporkan hari ini pula koresponden antarabangsa CNN, Diana Magnay dipanggil balik dari Israel ekoran tindakan beliau menggelar sekumpulan penduduk Israel sebagai sampah.

Magnay sedang membuat liputan serangan tentera rejim Yahudi ke atas Gaza ketika beliau menulis pada laman Twitter, "Orang Israel di atas bukit di Sderot bersorak ketika bom singgah di #gaza; mengancam akan 'musnahkan kereta kami kalau saya salah cakap'. Sampah."

CNN bertindak segera memanggil balik Magnay dimana beliau kini ditugaskan pula di Russia.

Semakan di akaun Twitter wartawan itu juga menunjukkan tweet berkenaan telah dipadam.

Suara Politik
Belantan

#MH17: Pengganas didakwa pindahkan mayat?

Posted: 20 Jul 2014 08:52 AM PDT


Kerajaan Ukraine mendakwa kumpulan pengganas yang diketuai Russia telah memindahkan 38 mayat ke sebuah kawasan lain.

Kumpulan pengganas ini juga didakwa mengganggu tugas pasukan penyiasat antarabangsa di lokasi nahas MH17.

38 mayat itu dikatakan dibawa ke sebuah rumah mayat di Donetsk, di mana sekumpulan 'pakar' dari Russia akan menjalankan autopsi atau bedah siasat.

Bukan itu saja, difahamkan juga kumpulan pengganas ini sedang cuba membawa masuk kenderaan kargo untuk memindahkan bangkai pesawat ke Russia.

Laporan The Star menyebut, sebuah laman web kerajaan Ukraine juga mencatatkan bahawa kumpulan pengganas yang disokong Russia ini akan cuba menghapuskan sebarang bukti berlakunya jenayah antarabangsa.

Kenyataan di laman web tersebut meminta masyarakat antarabangsa agar memberi tekanan kepada Russia supaya mengeluarkan pasukan pengganas berkenaan dari Ukraine, dan Ukraine akan cuba sedaya upaya untuk mengembalikan mayat mangsa ke negara asal mereka.

Terkini : Kumpulan pemberontak ambil semua mayat penumpang MH17

Pemberontak Ukraine mengambil semua mayat 196 penumpang pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang ditemui pasukan penyelamat di kawasan kejadian dan dibawa ke lokasi yang tidak diketahui. - AFP

Suara Politik
Belantan

#MH17: Pemberontak Kiev cuba hapuskan bahan bukti?

Posted: 20 Jul 2014 01:55 AM PDT


Ukraine telah menuduh Russia membantu pihak pemisah menghapuskan bahan bukti di lokasi nahas pesawat MH17.

Menurut laporan AFP, kerajaan Ukraine mengeluarkan kenyataan berbunyi, " Kerajaan Ukraine mengesahkan bahawa golongan terrorist dengan sokongan Russia cuba menghapuskan bahan bukti jenayah antarabangsa ini."

Pemberontak pro Moscow telah mengasingkan 38 mayat daripada lokasi nahas dan dibawa ke Donetsk, menurut kenyataan tersebut.

Pihak pemisah juga menghalang laluan ke lokasi untuk pihak penyiasat Ukraine dan badan antarabangsa.

Salah seorang krew AFP menyatakan bahawa pihak pemisah juga menghalang wartawan daripada mendekati lokasi nahas.

Sementara itu, Mayat disusun di tepi jalan!

Sekumpulan wartawan yang mula sampai ke kawasan nahas penerbangan MH17 yang ditembak jatuh di timur Ukraine melaporkan bagaimana mayat-mayat penumpang diletakkan di tepi jalan.


Salah seorang wartawan BBC, Will Vernon merakamkan foto deretan mayat yang disusun di tepi jalan di sebuah kampung dekat Hrabove, hampir 800 kilometer dari Kiev.

Vernon, yang menyertai kumpulan pemantau Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE), turut melaporkan melalui Twitter bagaimana perjalanan mereka disekat oleh pemberontak. Mereka diminta meninggalkan kenderaan dan berjalan kaki ke lokasi kejadian.

Sekatan lain turut termasuk tidak boleh menyoal mana-mana orang dan tidak masuk ke sesetengah kawasan.

Foto kredit : Will Vernon

Suara Politik
Belantan

#MH17: Laporan kecurian di lokasi nahas?

Posted: 20 Jul 2014 12:52 AM PDT


Tatkala satu dunia masih meratap pemergian mangsa nahas pesawat Malaysia Airlines MH17, terdapat laporan yang menyatakan berlaku kecurian di lokasi nahas di timur Ukraine tersebut.

Ekoran laporan tersebut, ramai yang menyuarakan kemarahan terhadap pihak berkuasa Ukraine dan Russia yang ketika ini masih menuding jari sesama sendiri.

Belanda yang kehilangan 192 warganegara mereka akibat nahas tersebut, menyuarakan rasa marah dengan pihak pemisah yang mencuri barang milik mangsa nahas termasuk wang, barang kemas dan kad kredit.

Ada laporan yang menyatakan pihak pemisah memaparkan hasil tangkapan mereka di laman media sosial.

Sementara itu Perdana Menteri Australia Tony Abbot beritahu bahawa pasukan penyiasat daripada Organisation for Security and Co-operation in Europe (OSCE) diberi kebenaran sementara ke lokasi nahas namun ditembak sebaik mereka cuba memerhatikan debris pesawat.

Suara Politik
Belantan

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:21 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Pemantau Dibenar Lihat Kawasan Nahas, Dinafi Akses Ke Beberapa Bangkai Pesawat

Posted: 20 Jul 2014 07:47 AM PDTAlexander Hug (dua, kanan) ketika berada di salah satu kawasan nahas MH17.
DONETSK: Pemantau antarabangsa pada Ahad berkata mereka telah dibenarkan untuk melihat lebih banyak tapak nahas pesawat MH17 yang terhempas di timur Ukraine, walaupun kumpulan lelaki bersenjata masih menghalang mereka daripada menghampiri beberapa bangkai pesawat.

Dalam adegan yang kadangkala tegang bersama pemberontak pro-Rusia yang jelas tidak selesa dengan kehadiran pemantau dan media pada masa kini, seorang pegawai tertinggi di Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama di Eropah berkata akses memasuki kawasan nahas adalah bertambah baik sejak mereka tiba pada Jumaat.

Mengawal tapak dan memelihara bukti adalah penting bagi penyelidik untuk cuba membuat kesimpulan, dan siapa yang menyebabkan pesawat terhempas, tetapi beberapa pegawai telah mencadangkan bahawa tempat kejadian telah dikompromi.

"Kami kini mempunyai kemungkinan untuk melihat lebih banyak tempat kejadian yang besar ini. Kami telah membuat pemerhatian keadaan di sini apabila ia ditunjukkan kepada kami," kata Timbalan Ketua Misi Pemantauanan Khas OSCE ke Ukraine, Alexander Hug.

"Kami juga mempunyai kemungkinan untuk bercakap dengan orang-orang yang bertanggungjawab di sini dan ... untuk bercakap dengan penduduk kampung tempatan."

Beliau memberitahu pemberita: "Dalam mana-mana tugas, kerjasama diperolehi dari masa ke masa ... kami mempunyai akses yang lebih baik hari ini."

Pada Jumaat, tugas sekumpulan pemantau telah terjejas dengan adanya anggota bersenjata yang bertindak dengan cara yang kurang sopan dan tidak profesional.

Ada di antaranya yang kelihatan sedikit mabuk, menurut seorang jurucakap OSCE.

Pada Sabtu, lelaki bersenjata membentuk barisan di sepanjang pinggir kawasan padang di mana pesawat itu terhempas, membunuh semua 298 orang di atas kapal, kononnya bagi menunjukkan mereka mengawal kawasan tersebut.

Pemberontak pro-Rusia, yang inginkan kemerdekaan di wilayah Donbass timur Ukraine, mengatakan mereka tidak menyentuh kawasan nahas, tetapi sekurang-kurangnya beberapa orang daripada mereka di tempat kejadian berkata, beberapa mayat telah diangkut dengan trak.

Pemimpin-pemimpin dunia telah menggesa siasatan segera terhadap bencana pesawat, Khamis, yang berkemungkinan menandakan detik penting hubungan antara Rusia dan Barat semakin merosot.

Beberapa pegawai bimbang kesuntukan masa bagi memastikan siasatan menyeluruh dan forensik dijalankan.

"Saya tidak fikir ia terlalu lewat. Tetapi dengan setiap hari yang berlalu anda kehilangan peluang untuk melindungi dan menjamin tempat kejadian dan mayat," kata Michael Bociurkiw, seorang jurucakap OSCE, sambil menambah dia berpandangan petugas keselamatan diletakkan di kawasan nahas apabila mereka datang ke situ.

"Ini kawasan yang besar. Anda perlu ramai orang untuk melindungi mayat dan memberikan mereka penghormatan yang sepatutnya."

Beliau pada sidang media kemudiannya memberitahu buat kali pertama pemantau melihat pekerja penyelamat mengalihkan mayat-mayat dari tapak dan memasukkannya ke dalam beg.

"Biasanya beg-beg ini diletakkan di kedua-dua belah jalan yang ditutup. Beberapa beg dibiar terbuka dan terdedah kepada unsur-unsur. Kami tidak tahu mengapa. Kami mengira hari ini ada 55 beg mayat dan 50 lokasi yang ditandakan 'mempunyai mayat'," katanya .

MH17: We recovered "black boxes," says rebel leader

Posted: 20 Jul 2014 07:22 AM PDT

An OSCE inspector document the bodybags lying in one of the train's refrigerated coaches that carry the bodies at the railway station of Torez.

An OSCE inspector document the bodybags lying in one of the train's refrigerated coaches that carry the bodies at the railway station of Torez
DONETSK, Ukraine: Pro-Russian rebels in eastern Ukraine recovered objects which appear to be the black boxes of downed Malaysia Airlines MH17 and are willing to hand them over to international investigators.

"Jet parts resembling the black boxes were discovered at the crash site," said Alexander Borodai, prime minister of the self-proclaimed Donetsk People's Republic, adding that they would be handed over to "international experts if they arrive".


Borodai also said bodies which have been removed from the crash site will be kept in refrigerated carriages on a train near the scene "until the experts arrive".

He said his teams had taken the corpses away from the crash site "out of respect for the families" and because "it is becoming inhumane in these conditions".

"We couldn't wait any longer because of the heat and also because there are many dogs and wild animals in the zone," he added. - AFP

Kiki #CDM25 dihadapkan ke Mahkamah Selasa depan

Posted: 20 Jul 2014 05:43 AM PDT


KUANTAN - Siti Fairrah Ashyikin Kamaruddin atau Kiki, 30, yang didakwa bertindak ganas dengan membuli seorang warga emas di sini Isnin lalu akan dituduh di Mahkamah Majistret di sini Selasa depan.
Ketua Polis Daerah Kuantan Asisten Komisioner Abdul Aziz Salleh berkata, wanita itu akan didakwa mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana merosakkan harta benda.
Ia memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-dua sekali, jika sabit kesalahan.
"Dia yang ditahan pada pukul 4 petang Khamis lalu di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan dibebaskan dengan jaminan lewat malam hari yang sama. "Kiki dibebaskan selepas polis berpuas hati dengan keterangan yang diberikannya," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Dalam pada itu, beliau berkata, sehingga kini polis masih belum menemui pengunci stereng kereta yang dibuang oleh wanita itu di kawasan Pasar Besar Kuantan di sini pada hari kejadian.
Kejadian wanita itu membuli warga tua, Sim Siak Heong, 68, dirakam oleh orang awam sebelum video berdurasi 2.33 minit yang dimuat naik ke laman sosial seperti Facebook, Twitter dan YouTube menjadi viral dan trending sehingga membangkitkan kemarahan orang ramai terhadap Kiki.
Wanita terbabit dilihat telah membuli seorang warga emas berumur 68 tahun selepas warga emas itu dikatakan melanggar keretanya.
Dia dilihat mengetuk-ngetuk kereta lelaki berkenaan dengan pengunci stereng kereta sambil memaki mangsa.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, yang memandang serius kejadian itu, mengakui terkejut melihat perlakuan wanita terbabit yang bertindak mengetuk kereta warga tua berkenaan sebelum mengarahkan siasatan terhadap kejadian itu. - KOSMO

US percaya Rusia bekalkan 'Buk' pada puak pemisah yang menembak jatuh MH17

Posted: 20 Jul 2014 03:00 AM PDT


WASHINGTON: The United States believes Moscow provided Ukrainian rebels with the missile launchers that downed Malaysia Airlines Flight MH17, and moved them back into Russia after it was hit, US newspapers reported late Saturday.
A US official speaking on condition of anonymity told the Washington Post intelligence services were "starting to get indications... a little more than a week ago" that three Russian launchers had been moved into Ukraine.
The Post said Vitaly Nayda, Ukraine's counterintelligence chief, had photographs and related evidence that three Buk M-1 antiaircraft missile systems moved from rebel-held territory into Russia early Friday, less than 12 hours after the plane was downed.
"We do believe they were trying to move back into Russia at least three Buk [missile launch] systems," the US official told the Post.
Kiev has accused the pro-Moscow militias of using a Russian-supplied Buk system to down the jet after confusing it with a Ukrainian military transporter.
According to Nayda, two antiaircraft systems were spotted entering Russia at 2am on Friday, one with its full complement of four missiles but the other apparently missing a missile.
Two hours later, at 4am, Nayda said a convoy of vehicles that included one of the launchers crossed into Russia.
The Buk systems, also known as the SA-11 Gadfly, are self-propelled tracked vehicles that carry surface to air missiles.
US President Barack Obama and major world leaders believe the Malaysia Airlines jet was blown out of the sky at 33,000 feet (10,000 metres) by a sophisticated surface-to-air missile fired from rebel-controlled territory.
The attack killed all 298 people on board.
Ukraine accuses Russia of helping the militias to hide and destroy key evidence that could prove their alleged involvement.
"The assumption is they're trying to remove evidence of what they did," an unnamed senior US official told The Wall Street Journal.
The WSJ also quoted the official as saying new US intelligence assessments indicate Moscow likely provided pro-Russia separatists with sophisticated antiaircraft systems in recent days, matching the evidence put forward by Ukraine.
Russian President Vladimir Putin rejects all charges of providing funding or military support to the pro-Russian insurgents, and blames Ukrainian authorities for the tragedy.
Rebel commanders have also denied being in possession of any functioning Buk systems. – AFP

MH17: Rusia Kantoi Ubah Maklumat Wikipedia

Posted: 20 Jul 2014 01:19 AM PDT

Rekod kemaskini di laman mikro 'Twitter Bot' RuGovEdits - Sumber TwitterRekod kemaskini di laman mikro 'Twitter Bot' RuGovEdits - Sumber TwitterKERAJAAN Rusia dikatakan telah mengubah beberapa maklumat di Wikipedia mengenai kejadian nahas pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 yang berlaku di timur Ukraine pada Khamis.
'Twitter Bot' yang tugasnya untuk memantau sebarang suntingan yang melibatkan alamat IP kerajaan telah merekod perubahan maklumat di bahagian 'Kemalangan Udara Awam', lapor The Telegraph.
Maklumat asli yang dikatakan telah diubah adalah "pesawat tersebut telah ditembak jatuh oleh pengganas yang menggunakan sistem peluru berpandu BUK yang diperolehi dari kerajaan Rusia" kepada "pesawat tersebut ditembak jatuh oleh askar Ukraine".
Rekod kemaskini tersebut kemudian disiar di laman mikro Twitter https://twitter.com/RuGovEdits
Khamis lepas, pesawat malang yang membawa 298 penumpang termasuk anak kapal dikatakan ditembak dengan menggunakan sistem peluru berpandu anti-pesawat jenis BUK sebelum terhempas di Ukraine dekat sempadan Rusia.
Sehingga kini belum dapat dipastikan kesahihan maklumat yang mengatakan ia ditembak jatuh namun kerajaan Ukraine mendakwa, insiden didalangi puak pemisah pro-Rusia.

MH17: PM Belanda Beri Amaran Putin Punya 'Peluang Terakhir' Bantu Mangsa

Posted: 19 Jul 2014 11:55 PM PDT


Mark Rutte


AMSTERDAM: Presiden Rusia Vladimir Putin mempunyai satu peluang terakhir untuk menunjukkan beliau serius mahu membantu penyelamat mencari mayat-mayat mangsa kemalangan pesawat penerbangan MH17, kata Perdana Menteri Belanda, Sabtu.

Lebih daripada separuh penumpang di atas kapal yang terhempas berhampiran sebuah kampung di timur Ukraine, adalah rakyat Belanda, dan gambar-gambar barangan peribadi dan pasport bertaburan, dikenalpasti milik penumpang Belanda digeledah di lokasi kemalangan telah mengejutkan rakyat Belanda.

"Saya terkejut dengan gambar-gambar yang menunjukkan kelakuan yang benar-benar 'tidak menghormati' di kawasan tragis ini. Ia memualkan," kata Mark Rutte, merujuk kepada dakwaan bahawa mayat-mayat penumpang, termasuk 193 daripada negaranya, telah diseret dan dibiarkan reput di tempat kejadian.

"Dia mempunyai satu peluang terakhir untuk menunjukkan dia memang bermaksud untuk membantu," kata Rutte mengenai Putin, beberapa minit selepas perbualan dengan pemimpin Rusia itu yang disifatkan sebagai perbualan 'penuh perasaan'.

Tambahnya, pemimpin Jerman, Britain dan Australia turut berkongsi pandangan beliau.

Menteri Luar Frans Timmermans, yang berada di Kiev dengan pasukan pakar-pakar forensik Belanda cuba untuk mendapat akses selamat di lokasi kemalangan dengan berkata akses setakat ini adalah terlalu terhad bagi membolehkan mereka menjalankan tugas mengenal pasti mangsa dan membawa mereka pulang.

Sebuah akhbar Belanda mencetak gambar komander pemberontak yang dikatakan telah menembak jatuh pesawat Boeing 777 di muka depan dengan tajuk utama 'Pembunuh-pembunuh'.

Akhbar harian De Telegraaf menggesa kerajaan Belanda untuk memikirkan semula dasar kekangan ke arah Rusia.

"Kerajaan mesti menjelaskan kepada dunia bahawa kita berada di pihak kita dengan kemarahan," kata akhbar itu.

Disebabkan tanda-tanda risiko yang ditunjukkan untuk mengakses bangkai pesawat, Malaysia Airlines yang sebelum ini telah berjanji untuk membawa saudara-mara mangsa ke lokasi kemalangan, memberitahu televisyen nasional ia tidak dapat lagi berbuat demikian kerana ia tidak dapat menjamin keselamatan saudara-mara mangsa.-mStar/Reuters
Pic: AFPPic: AFPKUALA LUMPUR: THE horrific Malaysia Airlines flight MH17 crash that broke many hearts did not deter opportunists from robbing the dead.
At the crash site near Donetsk in eastern Ukraine, where victims' bodies lay broken and scattered about, wallets and handbags were empty.
USA Today highlighted an observation by freelance photojournalist Filip Warwick at the site.
Warwick said while scouring the area, he noticed that he did not come across a single wallet with money in it, mobile phone or a camera.
"They've all mysteriously gone missing," he wrote.
He said in some areas, backpacks and luggage were grouped together and it was clear that looters had opened and rifled through some of them.
"A black handbag lay on the field, turning muddy from the rain. A beige wallet lay next to it, open. Near it, credit cards and photographs carefully lined up next to each other on the wet grass, ordinary pictures of loved ones: son, daughter, father and mother.
"The scene was replicated across the field — camera holders missing cameras, wallets missing cash and cosmetics and other items scattered in random patterns.
Australian journalist Demjin Doroschenko, who has been covering the Ukraine-Russian tensions for six months, rushed to the scene when he heard of the incident.
The 43-year-old said he rummaged through some of the passengers' belongings to retrieve personal information of the victims.
However, he noticed that many of the passengers had items from their luggage stolen and not one wallet found had any money in it.
"I arrived last night when almost no one else was here, so I started looking around the site for Australians.
"I got a boarding pass from a woman in Perth and another pass from another Australian man.
"I'm going to find their families and get their stuff back to them so they can have something that they had when they were on the flight," he told news.com.au.
Investigators also faced massive hurdles as they sought access to the grisly crash site of the plane in eastern Ukraine, with the area controlled by rebels blamed for downing the jet with a surface-to-air Buk missile.
Despite a hail of calls from around the globe for a swift probe into the crash, initial efforts by international monitors to gain full access to the site have been impeded by pro-Russian separatists locked in fighting with Ukraine forces.
The fate of the vital black boxes — at least one of which was reported to have been recovered — was unknown, AFP reported.
AFP journalists at the site said dozens of mutilated corpses remained scattered around the vast area, the scale of which appeared to have overwhelmed local rescue workers.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:19 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KIKI DIDAKWA BAGAIMANA SI APEK INI?

Posted: 20 Jul 2014 10:47 PM PDT


Kes Kiki vs Uncle Cina, Kuantan - Uncle Cina langgar Kiki, Uncle Cina salah sebab langgar kereta orang. Kiki mengamuk dan hentak kereta Uncle Cina dengan 'steering lock'. Kiki kena tangkap dan reman dan akan didakwa di mahkamah Isnin ini. Kiki memang salah sebab menjadi pembuli. Uncle Cina pula lepas bebas walaupun langgar kereta orang.

Kes Budak Melayu vs Taiko Cina (video di bawah) - Analogi dalam video di bawah - Budak Melayu itu mencuri, memang salah. Taiko Cina pukul budak Melayu itu yang tidak dapat pertahankan dirinya. Adakah budak Melayu itu seorang sahaja yang bersalah kerana mencuri? Bukankah budak Melayu ini seperti Uncle Cina dalam kes Kiki dan Taiko Cina di atas adalah pembuli seperti Kiki? Bukankah wajar Taiko Cina berkenaan direman dan didakwa sebab jadi pembuli?

Kesimpulan - Kiki ditangkap sebab membuli berdasarkan video yang di'viral'kan di laman sosial internet oleh 'keyboard warriors'. Kenapa Taiko Cina berkenaan tidak ditangkap dan direman kerana menjadi pembuli wahai pihak yang berkuasa? Kita akui budak Melayu ini memang salah. Tapi yang tukang sepak kepala dia tu CSI Melayu 'keyboard warriors' tak nak siasat? Dia memang dibenarkan undang-undang untuk menyepak kepala orang kah? Ke dia baru datang dari Korea, beli kasut dekat India dan belajar sepak kepala orang dekat Malaysia?

SUBHANALLAH: SEMAKIN RAMAI ASKAR YAHUDI MAMPOS DI GAZA, ALLAHUAKHBAR!!!

Posted: 20 Jul 2014 09:43 PM PDT


JERUSALEM: 13 orang tentera penceroboh Yahudi Zionis Israel (IDF) dari Brigade ke 13 Golani dilaporkan terbunuh dalam pertempuran sengit di daratan dengan para tentera jihad Palestine; Brigade Al Qassam dan Brigade Saraya Al Quds di Gaza pada Sabtu 19 Julai lalu.

Dikhabarkan jumlah tersebut semakin meningkat kepada 18 orang sementara berpuluh-puluh lagi tentera Yahudi tersebut cedera parah. 

Sumber: 


Sebuah kereta kebal tentera Yahudi zionis turut dihancurkan dengan senjata pejuang Palestine.

Manakala sekurang-kurangnya 430 rakyat Palestine gugur syahid dan ribuan tercedera kebanyakkannya wanita dan anak-anak kecil dalam konflik yang berlarutan sepanjang Ramadhan ini.

Jumlah tentera Yahudi yang terkorban dan cedera membimbangkan Israel kerana tidak menyangka tentangan hebat pejuang-pejuang Palestine
Penduduk Yahudi yang cedera terkena bedilan roket pejuang palestine di bawa ke hospital di Tel Aviv.

Sjn. Adar Barsano, 20, dan Mejar Amotz Greenberg, 45 antara askar Yahudi Zionis yang terbunuh dalam pertempuran dengan pejuang Al Qassam di Gaza pada 19 Julai lalu.
Left Bar Rahav, 21 dari Divisyen Kejuruteraan IDF turut ditembak mati oleh pejuang Palestine

Tentera Israel dilihat sengaja melakukan peperangan di bulan Ramadan ini bagi melemahkan semangat rakyat Palestine. Mereka fikir umat Islam Palestine akan bertambah lemah jika tidak makan dan minum. Sebaliknya perjuangan suci umat Palestine semakin membara.

Yahudi mungkin menyangka peperangan di 10 malam terakhir ini akan mengganggu tumpuan umat Islam Palestine dan umat seluruh dunia mencari keberkatan malam Lailatul Qadar.

Yahudi sentiasa menyangka apabila ramai wanita dan anak-anak dibunuh, maka akan lenyaplah generasi pelapis dan pejuang Palestine. 


Zionis beranggapan lagi ramai pejuang terkorban maka semakin mudah menawan dan menindas umat Palestine.

Allah dah janji dalam Surah Ali Imran ayat 169 yang bermaksud: 

"dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur syahid) pada jalan Allah itu mati, (Mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki".

Umat Islam pernah menang berperang di bulan Ramadhan antaranya;

Perang Badar (dengan tentera Quraisy Mekah - 2H)
Perang Al Fatah (pembukaan Kota Mekah -8H)
Perang Tabuk (dengan tentera Rom - 9H) 
Perang Qadisiyah (mengalahkan tentera Parsi -16H) 
Pembukaan Andalusia (dengan tentera Sepanyol - 92H), 
Perang Zallaqah (mengalahkan kristian Portugal - 459H)
Perang Benteng Shafad (antara tentera Salahuddin Al Ayubi dengan tentera Salib- 584H) 
Perang Ain Jalut (mengalahkan tentera Mongul - 658H/1260M)
Perang Serbia (Uthmaniyah mengalahkan tentera Kristian Serb - 927H) 
Peperangan Yakhliz (mengalahkan Russia - 1294H) 
Pertempuran Bar Lev (Israel berundur dari Semenanjung Sinai -1971M)


Itu belum lagi kejayaan tentera-tentera Mujahiddin mengalahkan regim Soviet Union di Afghanistan sepanjang tahun 1980an) di dalam bulan Ramadhan. 

Jadi mungkin bantuan yang diperlukan ketika ini oleh umat Palestine adalah pelbagai kelengkapan senjata api, selain nasihat strategi ketenteraan, doa dan ubat-ubatan serta bekalan makanan.

Jadi teruslah menyumbang dan berdoa untuk kejayaan umat Palestine di Gaza.

Brigade Al Qassam

Brigade Saraya Al Quds

Tapi apa pula kata Anwar dan DAP yer?TAHNIAH: HADIAH RAMADHAN DARI LIM GUAN ENG KEPADA PENGUNJUNG KOMTAR

Posted: 20 Jul 2014 06:00 PM PDT


Komtar semalam mendapat hadiah busat daripada regim DAP.

Para peniaga di tingkat 3 berhampiran pintu masuk utama dibanjiri oleh air kumbahan najis shit yang 'semerbak harumnya' (termasuk najis si Ketua Menteri sendiri)

Cuba bayangkan betapa busuknya air najis ini bertakung di seluruh tingkat 3 dan mengalir turun ke tingkat bawah..hampir kesemua peniaga terpaksa tutup kedai dan membersih kedai masing masing.

Susah juga bila ada pengunjung Melayu nak beli persiapan Ramadhan dan Syawal.

Tetapi di tingkat atas Komtar.. Diktator Lim Guan Eng dan barisan Exco regim DAP duduk dikerusi empuk berhawa dingin sambil melihat tanah-tanah kosong di sekitar pulau yang hendak dibangunkan dengan projek-projek mega yang menghalau penduduk kampung..


Hampir tidak ada seorang pun wakil regim DAP turun untuk menghulurkan bantuan. Alasannya bercuti hari minggu... ada komitmen lain... 

Sejak diperintah DAP, Komtar mencipta sejarah dibanjiri najis-najis kumbahan - sesuatu yang langsung tak pernah berlaku di zaman pemerintahan BN dulu.

Tahniah DAP kerana menghadiahkan air-air taik kepada pengunjung dan peniaga Komtar. Jasa kalian cukup bagus. 

Patut lepas ni para pengunjung menghadiahkan tahi-tahi kepada DAP termasuklah menghadiahkan apa saja bentuk cenderamata termasuk kek berbentuk tahik.

Kek berbentuk tahi sempena ulangtahun ke 4 pemerintahan LGE dulu.
Ingat DAP ingat tahik..ingat najis kumbahan!

Khabarnya, pusat operasi Red Bean Army (RBA) di tingkat atas Komtar sedang bertungkus lumus spin isu ini untuk menyalahkan BN lagi...kononnya sistem kumbahan yang dibuat kerajaan BN dulu tak sesuai...

Nampak sangat RBA terdesak kerana nak cuci tahik yang dibuat oleh regim DAP.


PROFESOR AGUS - POLITIK ANWAR GILA DAN PKR SESAT

Posted: 20 Jul 2014 04:24 PM PDT

Add caption
Penganalisis politik, Profesor Dato' Dr. Mohammad Agus Yusoff berpendapat politik Pakatan Rakyat di Selangor telah menemui jalan 'sesat' apabila berlaku krisis dalaman yang kritikal di negeri itu.
"Rumusan penelitian saya adalah: Teruknya perebutan kuasa dalam politik, semakin pincangnya politik PKR, rapuhnya kerjasama dalam PR, kacaunya politik bila terlalu banyak campur tangan, dan politik ini penuh dengan opurtunis yang menunggu untuk mengambil peluang.
"Lalu saya terfikir. Mananya perjuangan untuk membela nasib rakyat dan menegakkan hak rakyat? Nampaknya membela naisb rakyat bukan lagi keutamaan pemimpin politik. Kegilaan mereka ialah berebut kuasa dan mengekalkan kuasa.
"Sesat politik macam ini," katanya dalam laman sosial mohammadagus.yusoff.
Agus yang juga Pensyarah Kanan, Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi, Fakulti Sains Sosial, Universiti Kebangsaan Malaysia berkata beliau telah menggunakan kaedah 'participant observation' untuk mencapai kesimpulan tersebut.
"Saya mengambil masa lama untuk meneliti faktor yang menyebabkan berlakunya krisis dalam kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.
"Metodologi saya mudah. Saya menemu bual tokoh-tokoh politik tempatan dan nasional, mendengar cerita dari ahli parti, berbincang dengan rakan wartawan dan juga rakan sejawatan," katanya lagi.