Followers

Nuffnang

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:41 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


WANITA MENGAMUK DI KUANTAN ???

Posted: 16 Jul 2014 04:03 AM PDT

Saya perhatikan selepas Pak Lah meletak jawatan parti politik ditanah air kita ini , NGO yg dibawah naugan parti politik sering mengunakan isu perkauman untuk menghina satu kaum yang lain ...
Siapa yang mengajar perkara rasis ini...
Siapa yang memulakan ??

Antara kesanya masa kini lihatlah video dibawah ini..
Apa akan terjadi 20 tahun lagi sekiranya isu perkauman dimainkan ??
Mari kita berfikir..
Apabila Pelabuhan di swastakan... Kastam akan di swastakan...
Jangan menuding jari ... sebelum kita berfikir dulu...
Isunya ialah bahasa yg dia gunakan ...
SIAK Heong menunjukan kesan kemek di keretanya akibat dipukul wanta
berkenaan dengan menggunakan pengunci stereng"Saya menganggap dia bertindak demikian mungkin didorong perasaan marah kerana saya
 melanggar keretanya CDM25. Ketahui selanjutnya 

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:38 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Iban jangan ditipu DAP seperti Melayu ditipu PAP Singapura

Posted: 16 Jul 2014 08:31 PM PDT

Ketika SIngapura berpisah dari Malaysia, PAP melantik seorang Melayu yang berasal usul dari Perak sebagai President Singapura pertama bagi tahun 1965 ke 1970.

Ketika itu Perdana Menteri adalah Lee Kuan Yew dan Melayu ada hanya satu Menteri Kabinet, iaitu Menteri Kesihatan Ahmad Ibrahim. Cina ada 5 ahli kabinet dan India seorang iaitu Rajaratnam. Baca SINI

Komposisi orang Melayu di Singapura adalah dalam 15% ketika itu. Kini rakyat Singapura adalah 3.7 juta dengan Cina 74%, Melayu 13.4% dan India 9.2%. Baca SINI

Hari ini, Singapura ada 18 ahli Kebinet tetapi Melayu tetap hanya satu. Kaum India yang hanya 9% pun ada tiga Menteri penuh dengan salah satu dari dua jawatan Timbalan Perdana Menteri. Baca SINI


DAP sedang meletakkan umpan perkauman untuk mendapatan kuasa di DAP. Jika kaum Iban terperdaya kerana mereka akan terjerat dalam perangkap perkauman DAP. .

Mereka akan guna pelbagai kata-kata untuk membakar rasa marah di kalangan orang Iban sebagaimana selama ini DAP gunakan taknik subversif ala komunis untuk sentiasa membakar rasa benci kaum cina khususnya di kalangan anak muda untuk mendapatkan undi.

Sayang sekali, kerana rasa muhibbah dan timbang rasa sesama kaum begitu bbaik sekali di Sarawak seperti tertulis berikut:


Umpan yang diguna adalah janji kepada kaum Iban untukmendapat jawatan Ketua Menteri Sarawak.Isunya yang orang Iban harus sedar bahawa DAP yang akan lantik Ketua Menteri dari kalangan orang Dayak. Situ saja sudah jelas orang Iban akan dipermainkan.

Pertama, kata-kata itu angkuh sebenarnya. Bukan rakyat tapi DAP yang tentukan dan lantik Ketua Menteri Dayak.

Kedua, DAP tak janjikan untuk orang Iban tapi orang Dayang, suatu istilah yang kurang jelas,


DAP hanya letakkan Ketua Menteri dari orang Dayak tapi kuasa pastinya mereka masih pegang. Seandai DAP betul ikhlas mahu kongsi kuasa dengan orang Dayak, kenapa tidak letak Pengerusi DAP orang Dayak?

Kenapa tidak undi oorang Dayak dalam JK DAP negeri dan bukan hanya dilantik oleh JK DAP Sarawak?

DAP hanya mahu exploitasi sentimen orang Iban dna janji ini hanya untuk mereka ambil kuasa. Bila sudah dapat kuasa, mereka akan kekal berkuasa lebih dari Ketua Menteri yang hanya boneka atau mudah dirasuah.

Tidak hairan DAP akan menipu sebagaimana mereka menipu ahli-ahli dalam pemilihan CEC DAP dua kali!

Sedikit demi sedikit mereka akan kuatkan kuasa secara menipu atau tidak mempeduli rakan dan undang-undang. Akhirnya jangan hairan jadi seperti singapura di mana Melayu hanya ada satu saja perwakilan berbanding dengan kaum India yang lebih kecil jumlah.

Jawatan KM hanya satu tapi yang penting semua pihak ada bersama dalam perkongsian kuasa yang mana semua pihak diwakili dan ada suara masing-masing.

Kuda PAP dan Boneka Yahudi usah pura-pura sokong Gaza

Posted: 16 Jul 2014 05:05 PM PDT


Kononnya Pemuda PAS dengan NGO Islam akan mengadakan himpunan besar-besaran Solidariti Untuk Gaza (S4G) pada hari Jumaat 18 Julai ini.

Orang ramai diseru membawa bersama bendera Malaysia dan Palestin bagi menyatakan kebersamaan Malaysia buat Palestin.

Apa erti mengaku konon Malaysia bersama Palestin jika pemimpin yang dijangka akan hadhir hanya pemimpin PAS seperti Timbalan Presiden Tuan Haji Mohamad Sabu, Naib-naib Presiden DatukTuan Ibrahim Tuan Man, Dato Haji Husam Musa, Solehudin Ayub dan Ketua Pemuda PAS sendiri Suhaizan Kaiat?


Mana pemimpin politik lain dari BN atau setidaknya DAP yang mana PAP Singapura melaporkan berita kesal rakyat Israel yang hanya 13 mati berbanding beribu rakyat Palestin di Gaza yang terbunuh?


Sudah tentu ajak DAP, ajak PKR khususnya Dato Seri Anwar Ibrahim untuk turut serta dan kutuk Amerika dan Israel.


Agak-agak ada lagi tidak Apology Tour yang mana Anwar mengelilingi kepala-kepala Yahudi dan Media di New York dan Washington?

Nampaknya NGO yang dikatakan akan turut serta pun hanyalah NGO pro pembangkang seperti  Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Pertubuhan IKRAM Malaysia (Ikram), Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi-institusi Pengajian Tinggi Malaysia (Haluan), Persatuan Ulama Malaysia (PUM), Muslim Care, Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (Gamis) dan lain-lain.

Yang mahu berhimpun ini hanya NGO kuda tunggangan PAP dan boneka Yahudi!!!  


Ada antara mereka rapat dengan BERSIH yang dibiayai CIA.

Ini bukan NGO Islam tetapi hanya kumpulan NGO yang ngaku Islam tapi mulut sudah ditampil dengan kulit babi DAP dari bersuara tentang hak dan kepentingan Islam malah ada sudah jadi sesat untuk lebih utama perjuangkan hak dan kepentingan ugama lain dari ugama sendiri.

NGO yang sebenar bersuara untuk Islam seperti Perkasa, ISMA, PPMM, MPM dan lain-lain yang layak ngaku NGO Islam.


Organisasi macam Sister in Islam atau lebih tepat Sister in Sesat membawa Islam Liberal manakala Islamic Renaissancce Front membawa juga agenda Islam Liberal yang disudukan dengan fahaman syiah dan bakal kedepan untuk tenggelamkan SIS yang sudah teruk imej.

Mana suara mereka?

Semua kumpulan ini bersekongkol dengan SUARAM, tapi kenapa tiada dengar SUARAM berseuara membantah Israel dan Amerika?


Nak betul-betul kerjakan Israel, senjatanya doa dan sedunia boikot brangan Yahudi 


Khalid ikut Anwar jadi biadap, angkuh, dan ketepi ugama sendiri demi kuasa

Posted: 16 Jul 2014 06:28 AM PDT


Tidak pernah berlaku Sultan begitu murka hingga menyebut nama seorang rakyat. Inilah pertama kali berlaku pada Khalid Samad, seorang bukan orang Selangor tapi diletak PAS sebagai wakil rakyat di Selangor.


Kemurkaan Sultan ada asas kerana kuasa MAIS itu termaktub dalam undang-undang tubuh negeri. Khalid yang orang Johor dan tidak pula lahir di Johor patut tahu Undang-Undang Tubuh Negeri sebelum main cakap dan hentam saja. 


Inilah akibat ikut Anwar Ibrahim ....


Dari militan Islam ketika menuntut jadi Islam liberal yang sesat Ambiga perisik CIA yang penuh retorik tapi tak pernah konsisten

Posted: 16 Jul 2014 03:30 AM PDT


Pendik kata, Negara-Ku yang hanya auta keling putar alam. Apabila dia dikonar bagi jenyataan yang tak konsisten, dia akan putar alam ke arah yang turut tak konsisten.

AMbiga bukan cerdik dalam berhujah tapi hanya cakap tanpa berfikir. 

Tiga cara masyarakat dirosakkan

Posted: 16 Jul 2014 12:00 AM PDTAssalamualaikum wrt wbt
Wahai sekalian sahabat budiman :

Ketika orang China hendak hidup dalam keadaan aman, mereka membina tembok besar, dengan anggapan tiada siapa mampu memanjatnya kerana terlalu tinggi, namun hakikatnya dalam seratus tahun pertama sahaja mereka diserang sebanyak tiga kali, setiap kali musuh mereka hendak serang mereka tak perlu robohkan atau panjat tembok besar. Mereka hanya perlu rasuah para pengawal dan masuk melalui pintu.

Masyarakat China ketika itu sibuk membina tembok dan lupa nak membina jati diri pengawal mereka.
Membina jati diri manusia lebih utama dari segala binaan lain dan inilah yang kita perlukan untuk anak-anak dan pelajar-pelajar kita pada hari ini.

Seorang orientalis berkata : kalau nak runtuhkan sebuah tamadun atau masyarakat maka ada 3 cara ;

1. Runtuhkan ikatan kekeluargaan.
2. Runtuhkan sistem pendidikan.
3. Jatuhkan idola-idola masyarakat yang berwibawa.

Untuk meruntuhkan ikatan kekeluargaan ketepikan peranan IBU dalam keluarga. Biarkan para wanita rasa diri mereka tak sempurna bila mereka digelar suri rumah.

Untuk meruntuhkan sistem pendidikan berikan tekanan kepada para GURU. Jangan berikan mereka kedudukan dalam masyarakat, hilangkan rasa hormat terhadap mereka di kalangan para pelajar.

Untuk menjatuhkan idola-idola masyarakat yang berwibawa, jatuhkan kedudukan para ulama, biarkan mereka sibuk berpecah sesama sendiri sehingga masyarakat sekeliling hilang kepercayaan terhadap mereka.

MAKA APABILA PERANAN IBU HILANG, PERANAN GURU DIPERLEKEHKAN DAN PARA ULAMA SIBUK MENCERCA SESAMA SENDIRI, MAKA SIAPAKAH YANG AKAN MENGAJAR MASYARAKAT ITU ERTI KEHIDUPAN YANG HAKIKI?

Renungan bersama.
Kiriman Datin Seri Ismalina Ismail, Timbalan Presiden Mimbar Permuafakatan Ibubapa Malaysia, dari seorang hamba Allah.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:37 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PERINTAH BERKURUNG SEBAGAI LANGKAH HALANG PENCEROBOH

Posted: 16 Jul 2014 06:42 PM PDT


Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan perintah berkurung pada waktu-waktu tertentu di Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Sandakan bagi melindungi dan mengukuhkan tahap keselamatan kawasan Pantai Timur Sabah.

Perintah berkurung ini untuk mengawasi semua pergerakan dari laut menggunakan bot atau kapal. Ia sebagai langkah awal untuk menghalang sebarang elemen pencerobohan di Sabah.

Dalam masa sama, Polis Diraja Malaysia ( PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia ( ATM ) juga akan menambah 680 pegawai dan anggota di kawasan berkenaan untuk mengawasi semua kawasan peranginan dan sangkar ikan.

Hasil mesyuarat bersama juga memutuskan penambahan aset air oleh TDLM dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia ( APMM ) serta aset udara oleh PDRM.

TUNGGU ANWAR DIPENJARA BARU TUKAR MB, KATA SUMBER DALAMAN HAJI HADI

Posted: 16 Jul 2014 05:00 PM PDT

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang didakwa sengaja melengah-lengahkan peletakan jawatan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor sementara menunggu Datuk Seri Anwar Ibrahim kembali semula ke penjara.

Dakwaan itu dibuat oleh blogger pro PAS, tulangbesi.malaysiawaves hari ini.
"Presiden PAS sedang cuba melengah-lengahkan untuk membincangkan perletakan jawatan MB Selangor.
"Melengahkan masa sementara menunggu Anwar dipenjarakan," katanya.
Tulangbesi.malaysiawaves turut mendakwa Presiden PAS telah dipengaruhi oleh orang-orang di sekelilingnya iaitu satu kumpulan yang dinamakan 'Ilmuan' yang terdiri daripada Dr Khazani Abdullah, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, Raja Idris Raja Kamarudin, Zaharudin Muhammad (Din Ayam) dan sebagainya.
"Orang-orang macam Ilmuan, Khazani, Samsuri, Raja Idris, Din Ayam dan sebagainya lebih berpengaruh berbanding keseluruhan jentera parti.
"Presiden tak dapat mengatasi pengaruh menantu serta keliling kelalang," katanya yang dipercayai merujuk kepada Zaharudin, menantu Presiden PAS dan kumpulan 'Ilmuan'.
Pendedahan kumpulan 'Ilmuan' telah dibuat Tulangbesi.malaysiawaves sejak dari tahun 2010, melalui kemunculan blog 'anti-Husam' untuk menghalang Datuk Husam Musa menguasai kepimpinan tertinggi PAS.
Nama-nama kumpulan 'Ilmuan' di sebalik blog 'anti-Husam' dakwa Tulangbesi.malaysiawaves adalah Suhaimi Embong dan Dr. Kamaruzzaman Yusoff (Dr Kayu), Dr Khazani Abdullah (CEO Sigtech), Dr Supyan Husin, Ahmad Samsuri Mokhtar (SU Politik Presiden), Roslan SMS dan ramai lagi.
Tujuan penubuhan kumpulan 'Ilmuan' itu adalah untuk menjatuhkan kumpulan 'Erdogan' dalam PAS seperti Khalid Samad, Dr Dzulkifly Ahmad, Dr Hatta Ramli, Husam Musa, Dr Syed Azman dan sebagainya.
Berkaitan dengan penyingkiran Khalid sebagai MB Selangor, Tulangbesi.malaysiawaves berpendapat sudah tidak perlu lagi menunggu Presiden PAS, sebaliknya ia dilakukan melalui undi tidak percaya di dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN).
"Tulang Besi rasa, tak payah tunggu presiden PAS.
"Buat sahaja undi tak percaya pada Khalid Ibrahim.
Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan," katanya.
Semalam Tulangbesi.malaysiawaves turut membuat pendedahan dengan mendakwa Presiden PAS tidak pernah menghadiri Mesyuarat Pakatan Rakyat selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).
"Presiden (PAS) juga tidak pernah menghadiri mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat setelah PRU13 yang lepas.
"Apa jaminan yang Presiden akan hadir mesyuarat yang bakal diadakan sebelum Hari Raya ini?
"Kalau tidak bertukar MB Selangor, harapan PR dan PAS untuk kekal memerintah Selangor adalah tipis.
"Khalid Ibrahim hanya akan meneruskan pemerintahan UMNO di Selangor melalui pegawai-pegawai JPA yang berpusat di SUK Selangor," dakwanya lagi.


KHALID SAMAD MAKIN KURANG AJAR, DIA PERLI DAN SINDIR PULA SULTAN SELANGOR

Posted: 16 Jul 2014 08:14 AM PDT

SINDIR SULTAN SELANGOR MELALUI TWEETER
"Jangan kerana hendak elak kemurkaan manusia terundang kemurkaan Allah," tulis Khalid di akaun Twitter-nya lewat tengah malam tadi menerusi akaun Twitter beliau, @KhalidSamad. 
(KENAPA BANDINGKAN KEMURKAAN SULTAN SELANGOR DENGAN KEMURKAAN ALLAH SWT, SUDAH TENTULAH SEMUA MANUSIA ADALAH HAMBA ALLAH SWT. ISUNYA KHALID SAMAD KURANG AJAR KEPADA SULTAN SELANGOR BUKAN BARU SEKALI, MAKA BERURUSANLAH DENGAN SULTAN SELANGOR, JANGAN LARIKAN ISU SEBENAR. RAKYAT SELANGOR MESTI BANGUN MENGHALAU KERANA DIA BUKAN ANAK JATI SELANGOR, SUDAH TAHU BUAT SALAH KEPALA BATU TIDAK SAMPAI 24 JAM DIA SINDIR PULA SULTAN)
Khalid mencadangkan agar MAIS tidak lagi diberi kuasa untuk menjaga kedaulatan agama Islam di negeri itu.
Semalam, Sultan Sharafuddin Idris Shah Sangat Murka dengan kurangajar Khalid itu.
Baginda bertitah bahawa tindakan Khalid mempersoalkan kuasa MAIS menunjukkan sikap biadab kepada kuasa baginda sebagai ketua agama Islam.
Baginda bertitah, ini bukan kali pertama Khalid kurang ajar mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS serta Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor yang dianggapnya lapuk.

Pelik Bin Ajaib : Perhatikan apa yang tak kena?

Posted: 16 Jul 2014 01:22 AM PDT

Nak tanya sikit kawan-kawan....


Apa yang tak kena dengan resit ni yer?

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:29 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


"ERA..apa faedah la ko jemput kakak stering lock ke konti? ... cheap publicity

Posted: 16 Jul 2014 11:11 PM PDT

Pic: Hitz fm FBPic: Hitz fm FBBy today, almost all Malaysians with internet access would have seen the now world famous video clip of a woman in Kuantan, Pahang having a raging meltdown over a minor car dent and very nearly physically assaulting the elderly man who had caused the dent.
Although the man charged for the minor traffic accident has decided to forgive and declined to file assault charges against the woman despite overwhelming proof, the polis have stated that they will investigate the incident nevertheless.
Everyone following the incident breathed a sigh of relief at the amicable outcome and thought the matter resolved but today, many Malaysians reacted with disbelief that the woman who had displayed such unacceptable bad behaviour has been turned into a celebrity by being interviewed on the Malaysian radio stations ERA & HITZ FM morning shows.
Does 2 minutes of displaying aggressive and shameful road bully behaviour qualify one for celebrity status?
Clearly both these stations thought it did. However, the moment the interview aired, it became clear that the Malaysian public did not feel the same way as a stream of negative and critical comments flooded the stations' Facebook and Twitter posts. Comments like "Stop treating her like a celebrity'", "Thankful, that I am never gonna listen to your station again!" and "Boycott HITZFM!" started streaming in.
Comments also started pouring in through ERA FM & TV such as "ERA..apa faedah la ko jemput kakak stering lock ke konti? Pasang lagu raya la lg bagus" and "Kenapa ERA tak jemput orang yang betul2 berbual baik kepada orang lain? What kind of radio station are you..".
Clearly, most Malaysian are not ready to accept this cheap publicity stunt and questioned the ulterior motive behind the stations' move in inviting Kiki Kamaruddin on air to explain her side of the story. Many blogs were filled with cynical comments about the two stations and asked whether they were taking advantage of this woman who rose to dubious fame overnight to increase their own publicity regardless of whether it was good or bad.
- mD

Saya Mohon Maaf Kepada Rakyat Malaysia - Kiki #CDM25

Posted: 16 Jul 2014 09:37 PM PDT
Diterbitkan: Khamis, 17 Julai 2014 8:34 AM


PETALING JAYA: Wanita yang mengamuk selepas keretanya secara tidak sengaja dilanggar warga emas baru-baru ini membuat permohonan maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia pada pagi Khamis.

Dikenali sebagai Kiki, dia meluahkan rasa kesal atas kejadian di Kuantan, Pahang itu menerusi siaran langsung radio Era FM pada pukul 7.45 pagi Khamis.

"Saya mohon maaf kepada semua rakyat Malaysia, itu memang salah saya dan tidak akan buat lagi. Saya belajar dari kesilapan," katanya yang mengakui buat pertama kali membuat permohonan maaf secara terbuka itu ketika dijemput ke studio radio berkenaan.

Kiki atau nama sebenarnya, Siti Fairrah Ashykin dikenali ramai berikutan video beliau mengamuk dan melemparkan kata-kata kesat terhadap seorang warga emas yang secara tidak sengaja melanggar kereta mewahnya menjadi 'Trending' di laman Twitter, Facebook dan Blog.


Kiki juga berharap semua pihak tidak percaya dengan apa yang disiarkan menerusi laman sosial kerana dia kita tidak lagi mempunyai Facebook (FB), Twitter, Instagram atau emel kerana ia digodam pihak tertentu dan bukannya datang dari dirinya.

"Mulanya saya ingat berdiam diri adalah yang terbaik tetapi bila saya dapati ia menyebabkan ramai pihak terus menghentam perbuatan saya yang memang saya akui salah, jadi saya rasa elok saya tampil dan bersuara.

"Sebenarnya, antara saya dan Uncle Sim (Sim Siak Heong) sudah selesai kerana saya sendiri sudah memohon maaf padanya semasa kami bertemu di Balai Polis Trafik Kuantan selepas kejadian itu," katanya.

Menerusi siaran radio itu juga, pengusaha pakej perkahwinan itu juga diberi peluang berbicara dgn warga emas berkenaan dan  kedua-duanya memohon maaf dan menerima pengakuan masing-masing.

"Uncle Sim, saya minta maaf sangat-sangat kepada uncle, aunty dan famili," kata Kiki dengan nada sebak berikutan tindakannya umpama pembuli jalan itu.

Memberi responsnya, warga emas berusia 68 tahun itu berkata, beliau memaafkan Kiki atas perbuatannya itu, bagaimanapun sedih kerana pihak polis akan mengambil tindakan terhadap Kiki.

"Saya sedih, walaupun sudah maafkan awak tetapi polis tetap nak ambil tindakan terhadap awak dan saya harap awak tidak anggap ia berlaku kerana saya," katanya yang turut mengucapkan selamat berbuka puasa dan Selamat Hari Raya kepada Kiki.
Pada Rabu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar sendiri memaklumkan pihaknya sedang menyiasat kejadian itu dan akan mengambil tindakan terhadap Kiki.

Pengguna Internet gempar lelaki bunuh diri di pusat membeli-belah Bangsar

Posted: 16 Jul 2014 08:01 AM PDTBerita mengenai seorang lelaki berumur 26 tahun yang dilaporkan terjun dari tempat tinggi di sebuah pusat membeli belah di Bangsar selepas bergaduh dengan ibunya beberapa jam lalu kini tersebar luas di laman media sosial.
Kebanyakan pengguna Internet mula berkongsi berita tentang insiden tersebut di laman Twitter masing-masing.
Mangsa, Alif Alexandre Faizal Weber, dipercayai terjun daripada tingkat empat pasaraya berkenaan dan kemudiannya jatuh di hadapan premis Morreli Gelato kira-kira jam 2.30 petang tadi.
Lelaki itu dikatakan meninggal dunia di tempat kejadian.
Penolong Ketua Pesuruhjaya Polis Brickfields Muhammad Az-lee Abdullah mengklasifikasikan kes tersebut sebagai kematian mengejut.
Beliau juga berkata Alif yang merupakan pelajar universiti selama dua tahun sebelum gugur taraf, serta menghadapi gangguan psikologi.
Dalam mesej Whatsapp, Az-lee berkata Alif menghadapi gangguan psikologi selama setahun sebelum mula mendapatkan rawatan.
"Dia tidak bekerja and menghabiskan semua masanya dengan ibunya, walaupun untuk beriadah atau aktiviti lain."
Dua orang staf Bangsar Shopping Centre ternampak ibu Ali cuba menghalangnya daripada terjun, tetapi gagal.
Mayat Alif dihantar ke Hospital Universiti Malaya untuk bedah siasat. – 16 Julai, 2014.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pengguna-internet-gempar-lelaki-bunuh-diri-di-pusat-membeli-belah-bangsar#sthash.OSDU7JqB.dpuf

Apology on Facebook was done by hackers, says Kiki #CDM25

Posted: 16 Jul 2014 06:13 AM PDT

PETALING JAYA: The woman who allegedly spewed verbal abuseand repeatedly hammered an elderly man's vehicle after the latter accidentally hit her brand new Peugeot has alleged her Facebook page was hacked.
Speaking to Star Online, Siti Fairrah Ashykin or fondly known as Kiki alleged someone had hacked into her Facebook page called Kiki Kerja Kahwin and posted statuses of her allegedly apologising to the elderly man and Malaysians.
"I deactivated my Facebook account yesterday and haven't been posting anything on my company page since yesterday as well. Somebody hacked into my account," she said Wednesday.
Relating to the incident, Kiki said that she lost control of herself that day and didn't know why she reacted like that.
"I couldn't think at the time. It was spur of the moment. It was a huge mistake by me.
"After that incident, we went to the police station in Kuantan and settled things amicably. I calmed down and immediately said sorry to the uncle.
"Knowing my mistake, I apologised to him many times.
"I even met his wife and hugged her. The uncle accepted my apology and told me not to do that anymore," said the 30-year-old.
The incident, which happened on Monday afternoon, saw fierce online onslaught and she became a victim of widespread cyber bullying.
"Once the video went viral on Tuesday, I opted to remain silent at first. But since #CDM25 trended on Twitter and people started to curse at me, I can't keep quiet. I made a mistake; whatever abuse is being hurled at me...I accept it because I made a terrible mistake," she said.
Police have told that they will be investigating the matter as it is classified as road bullying incident, said Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar.
"Since the police has said that, I will accept it. If there are any queries from the police, I will cooperate with them.
"I just want to say sorry to all Malaysians for my actions.
The elderly man, affectionately nicknamed "uncle" by Netizens, will not be pressing charges.
According to his son Robin Sim, although traumatised, the man has decided to forgive the woman.
Telecommunications company Digi has offered to pay for all damages incurred by the elderly man and the enraged woman in the "Kuantan road bully incident."
The offer which was posted on their Facebook page has been shared 850 times and received more than 1,530 likes in the first three hours.
"Things might have gotten out of hand but we saw a really patient uncle who showed us the value of empathy.
"Uncle, if you're reading this, please let us know in the comments below. We'd love to pay for the repairs of your car.
"To the one who was upset, we know it was a tough situation but if you could find it in your heart to forgive, we'll fix yours too," said the post.
A video of the incident, which occurred in Kuantan, was uploaded onto YouTube and instantly went viral.
In the footage taken by a passing motorist, the screaming assailant called the elderly man "very stupid" and hurled racist remarks at him. She also demanded that he pay RM2,000 in compensation.
She repeatedly hammered the man's vehicle with a steering lock.
The man remained calm despite the woman's outburst and offered to pay for the damage.
Netizens incensed at the unnecessarily violent tantrum and rude behaviour, exposed the woman's identity, contact details and Facebook account, including information of the bridal company where she works

Khalid mahu kekal MB hingga habis penggal ...

Posted: 16 Jul 2014 03:28 AM PDT


Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bertekad untuk kekal menerajui Selangor sehingga pilihan raya umum akan datang.

Katanya, beliau mahu mengambil masa bagi menunaikan janji kepada rakyat Selangor, yang memberi kemenangan besar kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum lalu.

"Ini bulan Ramadhan. Saya dah nyatakan dulu yang saya mahu kekal sampai tamat penggal saya sepertimana saya janjikan kepada rakyat Selangor."Saya telah mengangkat sumpah untuk menguruskan negeri ini sehingga pilihan raya akan datang," kata beliau dalam sidang media selepas mesyuarat exco Selangor hari ini.

Katanya lagi, beliau tidak gusar dengan tekanan ke atasnya agar berundur dari jawatan tersebut.

"Saya dah biasa dengan tekanan ini," kata beliau ketika ditanya lanjut mengenai kritikan yang timbul ke atas pentadbirannya, termasuk dari rakan sekutu dan pemimpin partinya sendiri.

Malah, ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim turut mengakui bahawa parti itu sedang meneliti isu berhubung kedudukan Khalid sebagai menteri besar.

Saya tak kan murtad - Syefura

Posted: 16 Jul 2014 01:48 AM PDT

 | July 16, 2014
Syefura OthmanSEREMBAN: Syefura Othman, 25, gadis Melayu terbaru yang menyertai parti DAP, membidas kritikan pihak luar dan berkata beliau tidak akan murtad hanya kerana telah menyertai DAP.
"Saya tengok ada orang kata bila saya sertai DAP seolah-olah saya dah lupa asal usul, bangsa dan agama saya.
"Saya tak kan murtad hanya kerana saya jadi ahli DAP. Saya tetap Melayu dan tetap menjunjung Islam.
"Malah ketika ini saya sedang membaca buku Hikayat Merong Mahawangsa.
"Mereka yang melatah bila tengok orang Melayu masuk DAP ini adalah orang yang takut pada bayang-bayang sendiri.
"Saya memilih DAP kerana ia lebih terbuka dan lebih memberi ruang kepada bakat politik anak muda terutamanya golongan wanita," kata Syefura.
Majlis Buka Puasa DAP SerembanSyefura yang menampilkan imej muslimah memberikan jawapan positif apabila ditanya FMT samaada lebih ramai anak muda Melayu terutama anak gadis yang mahu menyertai DAP selepas melihat langkah Syefura.
"Ya, saya akan membawa lebih ramai sahabat perempuan saya masuk DAP. Sebab sejak saya menjadi ahli ada sahabat-sahabat perempuan saya sudah mula bertanya tentang penglibatan saya serta tentang parti itu sendiri.
"Saya percaya apabila lebih ramai orang Melayu menyertai DAP, maka pengkritik di luar sana tak boleh melabelkan DAP sebagai parti rasis atau parti Cina," Syefura berkata demikian di majlis Iftar DAP cawangan Seremban bersama kepimpinan PAS dan PKR setempat serta media.
Turut hadir adalah Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke Siew Fook (DAP), Ketua Pemuda DAP Malaysia dan Ahli Parlimen Rasah, Teo Kok Seong, Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Mohd Taufek Abdul Ghani, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sikamat Aminuddin Harun dan ADUN Nilai J Arulkumar.

Hahaha... Lelaki India 'Junjung' Motosikal Sambil Panjat Tangga

Posted: 16 Jul 2014 12:22 AM PDT
Diterbitkan: Rabu, 16 Julai 2014 11:02 AM
MENGIMBANGI sebarang objek di kepala anda bukanlah satu tugas yang mudah.

Apabila sebuah motosikal diletakkan di atas kepala dan anda berjaya memanjat tangga, ia bermakna anda telah memasuki alam yang luarbiasa.

Tetapi rakaman menakjubkan ini menunjukkan seorang lelaki India mampu membuktikan perkara tersebut bukanlah mustahil.

Paparan kekuatan dan penyeimbangan luar biasa itu perlu dilihat sendiri untuk dipercayai.

Hanya empat lelaki diperlukan untuk mengangkat motosikal dan meletakkannya di kepala lelaki luar biasa itu sebelum dia bertindak memanjat tangga yang disandarkan pada sebuah bas.

Menarik perhatian apabila motosikal itu tidak bergoyang, malah tidak menunjukkan tanda-tanda untuk jatuh ketika ia 'diangkut' dengan kepala untuk diletakkan di atas bas.

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:13 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG GOTZE!

Posted: 16 Jul 2014 10:12 AM PDTMario Gotze bukanlah pemain tumpuan yang dimiliki pasukan Jerman sehinggalah dia menjadi hero dengan menjaringkan gol kemenangan pada masa tambahan, untuk membolehkan Jerman menjulang trofi Piala Dunia.

Gotze tidak bermain ketika Jerman menewaskan tuan rumah Brazil 7-1 dalam aksi separuh akhir, malah hanya muncul sebagai pemain gantian ketika perlawanan berbaki 7 minit semasa menewaskan Perancis di peringkat suku akhir.

Dia sekali lagi diketepikan untuk membarisi kesebelasan utama pada perlawanan akhir, sebelum tampil menggantikan Miroslav Klose di minit ke-88. Tetapi dialah pemain yang menghadiahkan Jerman Piala Dunia ke-4 menerusi rembatan di minit ke-113 selepas menerima hantaran daripada Andre Schurrle.Berikut adalah perkara yang anda perlu tahu tentang pemain ini:

- Masih berumur 22 tahun.

- Membuat perpindahan kontroversi bernilai 37 juta euro (RM160 juta) daripada Borussia Dortmund (kelab sejak zaman kanak-kanak) ke pesaing Bayern Munich pada musim lalu. Penyokong Dortmund menganggap ia sebagai pengkhianatan yang tidak boleh dimaafkan dan sejak perjanjian itu diumumkan dua bulan sebelum akhir musim ini, penyokong Dortmund terus marah sehingga ada banner tertulis: "Mengejar wang menunjukkan betapa kurangnya kesetiaan anda. F *** off Gotze!."

- Perpindahan itu membuatkan Gotze menjadi pemain kedua termahal Jerman untuk sepanjang zaman, selepas Mesut Ozil yang berpindah daripada Real Madrid ke Arsenal beberapa bulan kemudian dengan yuran bernilai 50 juta euro (RM217 juta).

- Bayern membuat permohonan maaf kepada pengeluar kit Adidas selepas Gotze muncul di sidang media pertamanya dengan memakai baju Nike.

- Tampil bersama pasukan yang memenangi kejuaraan 'treble' musim sebelum ini, Gotze menjadi pemain kegemaran Pep Guardiola tetapi dia masih berhempas pulas untuk menempatkan diri dalam kesebelasan utama Bayern.

- Gotze menamatkan musimnya dengan 15 gol dan 14 'assist' dalam keseluruhan pertandingan.

- Kerjaya profesional Gotze hanya melibatkan lima musim, tetapi dia telah memenangi dua gelaran Bundesliga dan DFB Pokal bersama Dortmund, serta memenangi DFB Pokal, Piala Super UEFA dan Piala Dunia Kelab FIFA pada musim lalu bersama Bayern. Dan kini, dia memiliki Piala Dunia.

- Diberi gelaran "Messi Jerman," tetapi Gotze memberitahu wartawan: "Tidak, saya mahu menjadi Cristiano Ronaldo Jerman."

- Sebelum menjejakkan kaki dalam perlawanan akhir Piala Dunia, pengurus Jerman Joachim Low memberitahu Gotze: "Tunjukkan kepada dunia bahawa kamu lebih bagus daripada Messi dan kamu boleh memutuskan keputusan perlawanan.

- Dan dia kini memiliki Piala Dunia, mengatasi Ronaldo mahupun Messi.

Suara Politik
Belantan