Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:53 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PANAS! Bukti Kilang RASIS Tak Nak Terima Jurutera Melayu?

Posted: 06 Jun 2014 01:44 AM PDT

Apa dah jadi dengan negara ini?


Cuba tengok antara pelanggan kepada kilang yang diskriminasi bumiputera.


Tak hairanlah kajian yang dibuat oleh pensyarah UKM membuktikan bahawa bumiputera sememangnya di anaktirikan di bumi sendiri.

Diskriminasi Terhadap Graduan Melayu Untuk Mendapatkan Pekerjaan
BANGI, 4 Jun 2013 – Kedudukan bangsa seseorang calon lebih diambil kira jika dibandingkan dengan kualiti kelayakan untuk dipanggil temu duga mendapatkan pekerjaan dalam syarikat dimiliki orang Cina dan syarikat Antarabangsa di negara ini.

Ini adalah penemuan dua orang pensyarah kanan Dr Lee Hwok Aun dan Dr Muhammed Abdul Khalid dari Jabatan Pengajian Pembangunan, Universiti Malaya hasil suatu eksperimen selama enam bulan yang mereka lakukan untuk mengetahui sama ada panggilan untuk temu duga calon-calon yang memohon didasarkan kepada etnik pemohon.

Dr Lee membentangkan penemuan mereka di seminar "Tahap Diskriminasi: Bangsa dan pengambilan Graduan di Malaysia" anjuran Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini hari ini.

Apa yang dihasilkan adalah berdasarkan suatu kajian mereka terhadap syarikat-syarikat di sini dengan menghantar 'resume'  kelayakan calon rekaan terdiri dari Melayu dan Cina yang mempunyai kelayakan yang hampir serupa yang baru lulus universiti kepada syarikat yang mengiklankan kerja kosong.

Analisa jumlah panggilan untuk di temu duga hasil dari permohonan yang mereka hantar itu mendapati secara keseluruhan 22.1% daripada pemohon Cina menerima panggilan untuk ditemu duga berbanding dengan hanya 4.2% pemohon Melayu yang dipanggil.

Dr Lee berkata mereka amat berhati-hati memastikan resume yang dihantar adalah hampir sama dari segi kualiti antara pemohon Melayu dan Cina untuk mengetahui apakah pemilihan berdasarkan bangsa pemohon.

Beliau bagaimana pun mengingatkan media berhati-hati membuat rumusan kerana kajian mereka hanya untuk mengetahui perbedaan pemilihan calon bukannya untuk mengetahui kenapa graduan Cina dipilih.

Walau bagaimanapun, beliau mengakui wujudnya diskriminasi terhadap graduan Melayu dari majikan. Didapati 24% pemohon berbangsa Cina dipanggil untuk temu duga berbanding hanya 6.8% pemohon Melayu diterima untuk temu duga bagi syarikat milik Cina.

Kajian mereka juga mendapati syarikat dimiliki Melayu sendiri memilih pemohon Cina di mana kadar panggilan balik terhadap pemohon dari graduan Cina adalah 6.8 % berbanding hanya 4.8% untuk graduan Melayu.

Dr Lee tidak pula mengatakan apakah itu menunjukkan orang Melayu tidak mendiskriminasi kaum Cina.

Bagi syarikat Antarabangsa 22.9% calon Cina dipanggil untuk temu duga manakala tidak seorang pun calon Melayu menerima panggilan.Kajian Dr Lee dan rakannya tidak melibatkan graduan dari luar negara. Bagaimana pun penemuan mereka turut menunjukkan calon dari Universiti Awam yang sudah lama ditubuhkan menjadi pilihan berbanding dengan universiti sewasta.

Dr Lee berharap kajian itu digunakan dalam konteks yang betul. Ia hanya menunjukkan wujudnya diskriminasi terhadap graduan Melayu tetapi untuk mengetahui kenapa berlaku diskriminasi itu kajian yang lebih mendalam perlu dijalankan.

Beliau berharap hasil kajian itu tidak seharunya digunakan untuk menuduh majikan Cina fanatik kaum walaupun terdapat diskriminasi terhadap orang Melayu dan memandangkan Melayu juga adalah kaum majoriti negara ini.

Dr Lee berkata adalah mustahil untuk mengetahui kenapa berlaku diskriminasi demikian tetapi mengakui terdapat isu yang harus ditangani tetapi ini akan menjadi sukar jika penemuan tersebut digunakan sebagai senjata untuk menegakkan agenda tertentu.

Beliau bagaimana pun berkata tentunya ada pihak yang tidak setuju dengan penemuan itu dan cuba menidakkannya tetapi hakikatnya masalah itu perlu diselesaikan.

Tidak ada jalan mudah untuk menyelesaikan masalah rumit mengenai hubungan kaum tetapi ia wajib dibincangkan di peringkat kebangsaan dengan niat yang ikhlas untuk mencari penyelesaian yang adil.

Hadir di seminar tersebut adalah Timbalan Pengarah IKMAS, Prof Dr Tham Siew Yean, ahli akademik dan wakil media.

Sumber : http://www.ukm.my/news/index.php/ms/berita-kampus/1464-discrimination-against-hiring-of-malay-graduates-.html

Siapa yang rasis sebenarnya?

*Fikir-fikirkan....

oyabun

0

Posted by Unknown | Posted on 11:44 PTG | Posted in

sumber :-

oyabun


Kritik JAIS: Khalid ambil mudah isu akidah umat Islam di Selangor?

Posted: 06 Jun 2014 09:04 PM PDT


Tindakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang mengkritik Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana menyerbu satu majlis perkahwinan di sebuah kuil di Petaling Jaya, Ahad lalu menunjukkan beliau memandang mudah isu membabitkan hal ehwal akidah umat Islam.

Presiden Ikatan Musli­min Malaysia (ISMA), Abdullah Zaik Abd. Rahman berkata, sebagai orang Islam, Abdul Khalid perlu menyokong dan mempertahankan tindakan JAIS demi kesucian Islam dan bukannya mempersoalkan tindakan itu.

"Tindakan JAIS dalam serbuan tempoh hari adalah wajar kerana kita kini berdepan dengan situasi yang bercelaru kesan daripada kegiatan mempromosi pluralisme agama yang merisaukan umat Islam.

"ISMA menganggap JAIS ada kepekaan yang tinggi dalam perkara yang melibatkan soal akidah orang Islam di Selangor berbanding Menteri Besarnya yang tidak sensitif dalam isu ini. Sepatutnya kita akan lebih risau jika JAIS tidak melakukan apa-apa tindakan kerana takut dicemuh," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Abdul Khalid yang menyifatkan tindakan JAIS menyerbu dan menahan seorang wanita yang menggunakan nama Melayu dan disyaki beragama Islam ketika melangsungkan perkahwinan di sebuah kuil itu tidak mengikuti prosedur operasi standard (SOP).

Dalam kejadian Ahad lalu, kira-kira 50 tetamu yang menghadiri majlis perkahwinan di kuil di Jalan SS 1/25, Petaling Jaya dikejutkan dengan kehadiran empat penguat kuasa JAIS dan 10 anggota polis.

Semakan terhadap MyKad pengantin perempuan itu menunjukkan dia merupakan seorang Islam dan JAIS membawanya untuk disiasat sebelum dibebaskan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom semalam turut mempertahankan tindakan JAIS yang dilihat lebih arif dalam melaksanakan tugas ketika melakukan serbuan di kuil berkenaan.

Sementara itu, Presiden Persatuan Belia Islam Nasional (Pembina), Ibrahim Mohd. Hassan berkata, tindakan JAIS adalah tepat memandangkan maklumat yang diperoleh jelas menunjukkan pengantin perempuan itu didaftarkan oleh bapanya sebagai Islam.

"Dalam hal ini, kita nasihatkan Menteri Besar Selangor supaya tidak cuba menjadi 'hero' dan mengkritik JAIS kerana beliau tidak perlu mencampuri urusan berkaitan agama Islam.

Biarlah JAIS bertindak mengikut bidang kuasa yang ada," katanya.

Wasabi Oyabun..

Pulau Tioman: Mayat ditemui bersama telefon bimbit?

Posted: 06 Jun 2014 09:57 AM PDT


Polis hari ini menjumpai sebuah telefon bimbit iPhone dipercayai milik lelaki yang mayatnya ditemui berdekatan sebuah chalet di Kampung Juara, Pulau Tioman semalam.

Menurut laporan berita Bernama, Ketua Polis Pahang, Datuk Sharifuddin Ab Ghani berkata, polis masih meneruskan operasi di kawasan mayat dijumpai. Ini adalah bagi mencari bahan bukti untuk membantu siasatan, termasuk dokumen pengenalan diri yang belum ditemui.

Selain daripada itu, polis masih belum dapat tentukan jika mayat lelaki itu adalah Gareth David Huntley, warga British yang hilang 27 Mei lepas kerana siasatan masih dilakukan.

Sampel DNA ibu Huntley, Janet Southwell telah diambil bagi membantu siasatan. Sampel berkenaan telah dihantar ke makmal Petaling Jaya dan keputusan dijangka akan dikeluarkan dalam masa dua hari.

Sharifuddin berkata siasatan awal mendapati tiada sebarang kecederaan ditemui pada anggota badan mayat dan menolak unsur jenayah sebagai punca kematian.

Bagaimanapun, beliau berkata Southwell akan berada di Kuantan beberapa hari lagi bagi membantu siasatan.

Mayat itu ditemui pada kira-kira 1.30 tengah hari semalam di tepi sungai, kurang 500 meter dari chalet penginapan Gareth di Pusat Perlindungan Penyu Kampung Juara.

Huntley merupakan sukarelawan pusat perlindungan penyu itu dan dilaporkan hilang pada 27 Mei lepas ketika dikatakan mahu ke Air Terjun Lubuk Teja berseorangan.

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:20 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Baik si Azwandin, baik si boss, Jailani Ngah ... sama-sama bebal!

Posted: 06 Jun 2014 06:21 PM PDT


Konon berjuang atas nama NGO Jaringan Melayu Malaysia tapi Azwandin bantai syarikat berkepentingan Melayu tanpa usul periksa dan main sesedap hati.


Sebelum itu, Azwandin cuba untuk dapatkan publisiti untuk membuat kenyataan tentang penyeludupan diesel tapi tak tahu apa pun. Nak tahu baca pendedahan ABITW di SINI semalam. SIap bagi klu ada anak Menteri sedang cuba terlibat nak pow taukeh cina di Sabah.

Macam manalah Dato Jailani Ngah cuba nak lobi pada PM untuk lantik si Azwandin sebagai Senator. Sah tahap intelek si boss sama dengan tahap intelek anak buah yang hanya budak kedai buku mengaku ada Masters GPA 4.0 dari Kanada.

Dari tahun 2011 lagi, Unspinners dah kata di SINI bahawa Azwandin ini double agent. Jangan percaya si palsu ini. Begitu juga jangan percaya si hati busuk Jailani.

Jika sebelum ini Unspinners sudah khabarkan kerja jahat Jailani untuk sebarkan khabar angin pemecatan Setpol PM Dato Khairun bin Aseh dan Setiausaha Agong UMNO, Tengku Dato Adnan Mansor, kini ada satu lagi cerita mengenai hati busuk Jailani tapi juga dedah kebodohannya.


Jailani juga ada menyebarkan khabar angin bahawa Dato Dr Zambery Kadir akan digugurkan. Rupanya barulah kami tahu bahawa dia balas dendam kerana ditegur oleh Dr Zambery.

Jailani sebarkan dan ada pegawai-pegawai di PMO jaja cerita sama bahawa Ustaz Kazim sudah setuju tapi sebenarnya Jailani saja britahu PM Kazim setuju tapi sebenarnya belum.

Ustaz Kazim amat rapat dengan Menteri Besar Perak, Dr Zambery Kadir.

Jailani dikatakan ada bertanya pada Zambery untuk bantu untuk dia cadang lantik Ustaz Kazim sebagai MT UMNO.

Cadangan itu telah dibangkang oleh Zambery atas alasan lebih baik Ustaz Kazim bebas dari mana-mana parti politik dan berdakwah secara bebas. Rupanya Jailani tak peduli dan usaha juga untuk hubungi Ustaz Kazim.

Sebaik saja nama Ustaz Kazim diumumkan tanpa persetujuannya lagi, Zambery telah dihubungi Ustaz Kazim tapi Zambery syorkan lebih baik dia tak sertai mana-mana parti politik.

Dalam satu majlis Zambery telah menegur Jailani kerana telah berurus di belakangnya dan degil tidak dengar nasihat. Selepas menegur Jailani, PM muncul dan Zambery meminta maaf pada PM kerana dia baru saja menegur pegawainya.

PM setuju dengan pandangan Zambery maka berakhir kisah Ustaz Kazim.

Apabila Kazim dan PM setuju dengan pandangan Zambery untuk tidak diteruskan, Jailani menyimpan dendam terhadap Zambery. Padahal dia yang buat kerja bodoh. Jika rancangannya diterima dan jadi, UMNO akan kelihatan lagi bodoh.


Sebaik saja Jailani menyebarkan khabar angin dua MB akan digugurkan, dia mengambil peluang itu untuk sebarkan khabar angin Zambery akan turut dipecat. Tujuan dia menyebarkan khabar angin adalah untuk mengenakan tekanan ke atas PM dan akhirnya ketiga mereka akan dipecat.

Harap PM sedar akan betapa jahat dan busuk hati Jailani ini lalu segera memecat dia. Orang hati busuk tuhan tak kabulkan doa yang dibacanya walau macam mana hebat bacaan Arabnya..

Tambah lagi, pemecatan Jailani akan bantu meletakkan Azwandin di tempat paling sesuai buatnya iaitu untuk kerja sebagai pembantu di kedai buku.

Tak jumpa NGO pondan, elok Pemuda ajak JMM dan Azwandin Master GPA 4.0

Posted: 06 Jun 2014 08:29 AM PDT


Sebaik termalu disentap Setiausaha Agong Perkasa kerana membuat kenyataan yang menghina, khabarnya terkial-kial ahli exco Pemuda Khairul Firdaus Akbar Khan cuba hubungi Perkasa untuk menjelaskan.

Namun ahli-ahli Perkasa Sabah sudah khabarkan Perkasa Pusat bahwa dia ni tak boleh dipercayai. Itulah kasar sangat bercakap tanpa guna otak. Baca Din Turtle SINI

Maka termangu-mangu kredibiliti Biro NGO Pemuda termalu. Lagi malu bila mereka yang biro tersebut bakal dekati adalah NGO yang tidak ada taring dan standing.

Sudahlah Pemuda termalu apabbia sebaik mereka mengajak Dyana Sofya menyertai UMNO, calun DAP untuk Telok Intan itu ditelanjang hais akan latarbelakangnya yang tidak seindah rupa paras.

Nasihat kami buat Pemuda adalah baiki dan betulkan diri sendiri sebelum nak guna taktik murah untuk membina rangkaian palsu dan superficial tapi mahu dabik dada macam hebat kemudian hari.

Kalau nak sangat adakan satu NGO yang elok Pemuda ajak kerana boleh kerjasama buat kerja bodoh.


Masaalahnya ketuanya cuba membohong orang ramai dia ada Masters dari Kanada tapi yang melucukan mana ada ijazah Masters sampai masih mengunakan sistem GAP untuk dia perolehi angkat sempurna 4.0.

Bertambah masalah lagi adalah mamat yang hanya budak kerja di kedai buku bercitacita mahu naik sebagai Senator atas bantuan Setpol PM bernama Dato Jailani Ngah dan seorang bekas Pengurus Nestle yang hampir dipecat.


Dalam isu terbaru, tanpa susul periksa dia mahu saman Cadbury di aatas kononnya coklat itu mengandungi DNA khinzir.

Sekarang dijelaskan oleh JAKIM yang lebih mahir ilmu agama dan makmal teknikal dalam hal halal haram bahawa Cadbury tidak mengandungi DNA khinzir, hendak juga dilihat Azwandin teruskan.

JMM atau Jaringan Melayu Malaysia yang konon dipimpin Azwandin tapi tak berdaftar di ROS  rupanya terperangkap dalam mainan pihak tertentu untuk sabotaj syarikat Cadbury tempatan yang punya pemegang saham Melayu dan majoriti pekerja Melayu Islam.

Hmmm ... masa amik SPM berapa gred kau?

Tak percaya polis tapi buat laporan polis?

Posted: 06 Jun 2014 05:00 AM PDTUnspinners tak suka jenaka memanggil kaum India ular. Tak semua kaum India begitu. Hanya segelintir yang cakap berbelit-belit. Ikutkan kaum lain termasuk Melayu pun cakap berbelt-belit.

Namun begitu kalau Unspinners panggil N Surendran dan Latheefa Koya ular, pasti kaum India setuju. Bagi yang tak setuju, boleh bersetuju dengan penjelasan dari kisah berikut dari Bulletin 247:


... dengan kemarahan orang ramai terhadap kedua-duanya, peguam PKR, N.Surendran dan pasangannya, Latheefa Koya dilaporkan akan membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi esok, jam 11:00 pagi berhubung penyiaran twitter-twitter yang dikatakan telah dipalsukan. ....N.Surendran dan Latheefa Koya merupakan antara peguam-peguam Pakatan Rakyat yang cukup kuat membela penjenayah dan sangat gembira apabila ada anggota-anggota polis, khususnya yang berbangsa Melayu mati dibunuh oleh penjenayah.


Baca sepenuhnya di Bulletin 247 SINI

Nak nafi apa Surendran bila kamu juga sering fitnah dan beri amaran pada polis ...


Kamu buat laporan ... mestilah polis siasat. Bila tak siasat, kamu tuduh polis macam-macam!!!

Kredibiliti JAKIM tercemar sebab pernah khianat pengusaha makanan Melayu

Posted: 06 Jun 2014 01:00 AM PDT


Episod cadbury ini dikatakan oleh artikel MyKMU SINI sebagai mencemar kredibiliti JAKIM. Adalah sedikit sedikit tapi sebenarnya kredibliti KAIM dah lama tercemar akibat tindak tanduk sekumpulan pegawai JAKIM yang pernah khianati bangsa dna ummah sendiri.


Pernah seorang pengusaha kilang mee kuning Melayu Muslim menceritakan bagaimana susahnya untuk kilangnya dapatkan logo halal. Hingga habuk perabut dan dinding pejabat yang tak mungkin menjejaskan proses pegilangan pun dipersoalkan.

Kilang itu sangat bersih dan bleh dikatakan suci. Tuan punya orang Islam yang sendiri menguruskan memang seorang pembersih dan begitu prihatin tentang kualiti dan kesucian keluarannya.

Sampai beberapa kali mereka datang hingga akhirnya tuan punya sedar tok lebai-tok leba ini seolah-olah memberi signal mahu disogok. Oleh kerana tuan punya ada kenal orang maka difahami memang tiada isu dalam report maka Pengarah tersebut arah disegerakan keulusan.

Mee kuning keluaran cina banyak dipasaran. Mereka guna jenama Melayu dan arab. Malahn ada gambar masjid tapi dikeluarkan di Sg Buloh. Harga murah walaupun tepung dan gula asyik naik. Ada kala diguna tepung expired yang tak ada harga tapi diputihkan. Turut diguna pengawait beracun untuk kasi mee kuning tahan lama.

Melayu yang banyak makan mee yang tak sihat ini. Tapi JAKIM diam saja bila berikan cina logo halal.

Malah kita tertanya juga bagaimana logo Halal dah begitu jelas berikut:


Tapi bagaimana barangan berikut dengan logo halal palsu boleh dibiarkan begitu saja?


Apa Bahagian halal JAKIM buat? Taukeh cina dah jolok ke?


Dalam hal cina jolok pegawai JAKIM, ada kisah seorang anak Allahyarham bekas Menteri Besar tahun 80an menceur diri dalam perniagaan ayam dengan niat untuk memastikan ayam halal untuk orang Islam makan.

Difahamkan dia mempersoalkan samada halal atau tidak ayam-ayam kepunyaan syarikat cina macam Leong Hp, Dinding dan macam-macam lagi. Malahan Ayamas kepunyaan KFC pun sudah mula dikhuatiri pihak tertentu sejak ahli perniagaan cina SIngapore bernama Peter Lim ambilalih.

Apabia perniagaannya bertambah maju dan mula dapat bersaing pembekal cina, maka datanglah JAKIM yang mengumumkan jenama ayam orang Islam ini tidak halal. Adalah cina sudah bayar orang supaya memperlihatkan proses seolah-olah tak halal ketika JAKIM raid.

Puak JAKIM ni, yang agar melampau strict ikut peraturan, tak ambil peduli penjelasan pengusaha ini. Lalu ditutup kilang selama 2 bulan. Mampuih wang pusingan pengusaha Melayu yang genuine ini dan terus tutup kedai.

Kalau buka pun bbukan senang nak dapatkan balik keyakinan.

Cina pengusaha ayam pun tepuk tangan. Melayu tak dapat kacau pasaran mereka.

PEgawai JAKIM pasti suka cina sumbat perut Melayu dengan ayam haram. Akibatnya anak-anak dan generasi Islam kemudian jadi degil, hati hitam dan lalai hal ugama hingga dan ada akhirnya murtad sebab bermula makan makanan tak halal.

FIkir-fikirlah bahawa majoriti hingga 90% orang JAKIM adalah antara orang PAS atau simpati apda PAS..

 

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:20 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Piala Dunia: Senarai 23 Isteri Dan Teman Wanita Pemain Terkenal

Posted: 06 Jun 2014 08:27 PM PDT


Diterbitkan: Sabtu, 7 Jun 2014 9:33 AM

  (Ubah saiz teks)
TANGGAL 12 Jun ini akan menyaksikan pemain terbaik dunia berentap untuk mencapai gelaran nombor satu untuk negara masing-masing.
Selain aksi memukau mereka, kehadiran isteri dan teman wanita pemain berkelas dunia yang menjadi pujaan ramai turut akan menarik perhatian.
Berikutan itu mStar Online menyenaraikan 23 isteri dan teman wanita pemain berbakat dunia yang dikenali sebagai WAGS seperti yang dilaporkan Sportsmail.

 Irina Shayk (Cristiano Ronaldo)
 

Shakira (Gerard Pique)


Bruna Marquezine (Neymar)
 


Ann-Kathrin Brommel (Mario Gotze)


Antonella Roccuzzo (Lionel Messi)


Edurne Garcia Almagro (David De Gea)
 


Carla Kompany (Vincent Kompany)
 Carla Kompany watches the One Goal Foundation Football Funday at Salford City StadiumSara Carbonero (Iker Casillas)
Iker Casillas and Sara Carbonero celebrate the christening of their first child Iker Casillas and Sara Carbonero celebrate the christening of their first child


Michela Quattrociocche (Alberto Aquilani)
Michela Quattrociocche attends John Richmond during Milan Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2014 Alberto Aquilani and his wife Michela


Yolanthe Sneijder-Cabau (Wesley Sneijder)
Kiss: Wesley Sneijder and his wife Yolanthe Sneijder-Cabau at Schiphol Airport in Amsterdam
Honour: Yolanthe was crowned as Dutch FHM's Sexiest Dutch Woman three times in four years

Daniella Semaan (Cesc Fabregas)
Moving on: Daniella Semaan left a millionaire husband in 2011 to be with Cesc Fabregas


Fanny Neguesha (Mario Balotelli)
Fanny Neguesha looks on during the FIFA Confederations Cup in Brazil Fanny Neguesha strolling in Milan


Leticia Sahagun (Javier Hernandez)
Lety Sahagun attends the Magnum 25th Anniversary at Ex Convento De San Hipolito on April 24, 2014 Lety Sahagun attends the Magnum 25th Anniversary at Ex Convento De San Hipolito on April 24, 2014


Amra Silajdzic (Edin Dzeko)
Partner: City striker Edin Dzeko is dating Amra Silajdzic, who speaks Bosnian, French and English

Evangelina Anderson (Martin Demichelis)
Fashion: Evangelina Anderson, wife Martin Demichelis, at Cesar Escariolo Charity Catwalk in Marbella

Pilar Rubio (Sergio Ramos)
Actress and model Pilar Rubio presents the new advertising campaign for a SOL beer in Madrid Actress and model Pilar Rubio presents the new advertising campaign for a SOL beer in MadridSam Cooke (Chris Smalling)
Glamour: Chris Smalling and Sam Cooke attend the Manchester United Player of the Year awards


Laia Grassi (Alexis Sanchez)
Laia Grassi on Instagram Laia Grassi on InstagramSarah Brandner (Bastian Schweinsteiger)
Sarah Brandner attends photocall for the TV Show "Dalli Dalli" in Hamburg Sarah Brandner, the partner of Germany player Bastian Schweinsteiger


Melissa Satta (Kevin-Prince Boateng)
Melissa Satta in Milan in 2013 Melissa Satta, girlfriend of AC Milan's Kevin Prince Boateng, is seen at the Milan derbyColeen Rooney (Wayne Rooney)
Wayne Rooney of Manchester United with his son Kai Rooney and wife Coleen Rooney Colleen Rooney at the Glastonbury Festival 2013


Bethany Dempsey (Clint Dempsey)
Glamorous: Bethany Dempsey is a mother of two and has a Master's degree


Claire Koscielny (Laurent Koscielny)
Sharp: Laurent Koscielny and his wife Claire at the Laureus Sports Awards in Westminster

mStar

Gelatin Haiwan Termasuk Babi, Halal Dimakan – Yusof Al-Qardhawi

Posted: 06 Jun 2014 07:14 PM PDTYusof Al-Qardhawi

Shah Alam – Ulama tersohor dunia Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi memberitahu gelatin haiwan termasuk babi adalah halal untuk digunakan, termasuk di dalam produk makanan setelah ia ditransformasikan menjadi bahan yang lain.

Memetik kenyataan daripada laman rasmi ulama tersebut, beliau menjawab kekeliruan pengguna, terutamanya dari masyarakat Islam berkenaan status halal sesuatu produk yang dicampuri unsur mengelirukan termasuk haiwan tersebut.

"Di sana terdapat perkara yang dilupakan oleh banyak pihak iaitu isu transformasi bahan (perubahan zat). Kami berkata: Apabila sesuatu najis ditransformasikan, ia menjadi suci, iaitu sesuatu bahan itu mungkin pada asalnya adalah babi, kemudian ia bertransformasimenjadi sesuatu bahan yang lain – asalnya ialah babi tetapi ia diambil dan ditransformasikan menjadi sesuatu yang lain – contohnya menjadi sabun.


"Para fuqaha' berkata, contohnya, sesuatu perkara seperti tinja dan sebagainya, apabila ia diambil dan dikenakan api serta dinyalakan, maka abunya adalah halal kerana ia telah menjadi bahan yang lain. Mereka berkata: Jika seekor anjing masuk ke dalam takung garam dan mati di dalam takung garam itu hingga garam memusnahkannya, hinggakan apabila kamu mencarinya kamu tidak menjumpainya disebabkan anjing itu sendiri telah menjadi garam, maka garam itu boleh digunakan untuk makan, minum dan segala-galanya, kerana ia telah mengalami transformasi bahan.

"Hukum ditetapkan bergantung kepada `illah (sebab) yang ada dan yang tiada. Maka `illah dalam hal ini ialah ia tidak kembali wujud. Oleh itu, apabila daging atau tulang babi telah bertransformasi, – dan saya mendengar daripada saudara kami Dr. Muhammad Hiwari, dan dia adalah antara doktor akademik yang tinggal di German untuk tempoh yang sangat panjang, dan dia mempunyai kajian yang sangat baik dalam hal ini, – dia berkata kepada kamu: Kemuncak hal ini adalah, ia boleh diambil dan digunakan sebagai ubat gigi, dan digunakan sebagai sabun, dan digunakan sebagai gelatin (atau jeli) yang asalnya ialah babi, kerana ia telah menjadi sebatian kimia yang baru menyebabkannya tertakluk kepada hukum yang baru (iaitu halal)," ujar Yusuf Al- Qardhawi dipetik sebagai berkata.
Bulan lalu, rakyat Malaysia dikejutkan dengan dakwaan laporan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang mengatakan dua produk coklat Cadbury – coklat susu dengan kacang Hazel serta coklat susu dengan badam, dikesan mengandungi DNA babi atau 'porcine'.

Apa yang menjadi persoalan sehingga kini adalah KKM dikatakan membuat ujikaji itu, sehingga terjumpa DNA babi, setelah memilih coklat berkenaan secara rawak di pasaran.

Setelah isu itu mencetuskan kemarahan ramai pihak Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) pula memainkan peranannya dan membuat ujikaji yang sama namun coklat itu diambil terus dari kilang Cadbury dan bukannya diambil secara rawak dari pasaran, seperti mana dibuat KKM.

Perkembangan terbaru selepas ujikaji yang dilakukan oleh Jakim itu mengesahkan dua produk Cadbury tersebut adalah tiada unsur babi sekaligus halal untuk dimakan.

Meskipun begitu, rakyat Malaysia kini masih berasa was-was berikutan masyarakat terdedah kepada membeli coklat yang sama diambil KKM untuk ujikaji itu dan bukannya produk yang selamat (dari kilang) sepertimana di analisa Jakim

Nurul Husna 9, dapat ganti rugi RM2.78 juta

Posted: 06 Jun 2014 05:36 PM PDT

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini hari ini memberi RM2.78 juta kepada seorang kanak-kanak berumur sembilan tahun sebagai ganti rugi dalam satu saman ke atas kerajaan, hospital dan 28 yang lain berhubung kecuaian perubatan kerana didakwa menyebabkan dia mengalami kerosakan otak.

Peguam Manmohan S Dhillon yang mewakili Nurul Husna Muhammad Hafiz berkata, Pesuruhjaya Kehakiman Vazeer Alam Mydin Meera memerintahkan wang itu dibayar kepada ibu bapa kanak-kanak itu Muhammad Hafiz Abd Wasit dan Dr Nor Azalina Mohd Songib yang bertindak sebagai pemegang amanah kanak-kanak itu.

Mahkamah memberi ganti rugi wang sejumlah itu selepas mendengar testimoni tentang kuantum ganti rugi daripada ibu bapa dan tiga pakar perubatan, katanya kepada pemberita.

Manmohan berkata, pada 3 September tahun lepas, kerajaan, hospital dan semua defendan mengaku bertanggungjawab atas kecuaian itu.


Beliau berkata, RM2.78 juta itu adalah RM345,031.9 untuk ganti rugi khas, RM151,330 bagi ganti rugi praperbicaraan, RM350,000 bagi ganti rugi kesakitan dan penderitaan dan RM1,937,810 bagi ganti rugi masa depan.

"Mahkamah memberitahu bahawa kedua-dua ibu bapa bahawa mereka adalah pemegang amanah dan mesti menggunakan wang itu untuk kanak-kanak itu," katanya sambil menambah bahawa mahkamah juga memerintahkan defendan membayar kos RM213,864 kepada plaintif.

Bapa kanak-kanak itu, Muhammad Hafiz, yang bekerja sebagai pegawai bank, ketika ditanya berhubung keputusan itu berkata, beliau berpuas hati dengan kuantum itu dan wang itu akan digunakan untuk menjaga anaknya pada masa depan.

Pada Disember 2012, Nurul Husna memfailkan saman melalui ibu bapanya. Nurul Husna dan ibunya, Dr Nor Azalina tidak hadir di mahkamah hari ini.

Dalam pernyataan tuntutannya Dr Nor Azalina mendakwa Nurul Husna mengalami kerosakan otak yang teruk dan tidak boleh dipulihkan berikutan kecuaian defendan.

Dr Nor Azalina berkata, beliau melahirkan Nurul Husna di Hospital Selayang pada 22 Julai, 2005.

Dalam saman itu, mereka menamakan kerajaan, 21 doktor dan lapan kakitangan perubatan termasuk jururawat, yang terbabit dalam merawat dan menguruskan kanak-kanak itu di hospital, sebagai defendan.

Dr Nor Azalina berkata, kecuaian dan pelanggaran tanggungjawab kontraktual untuk melaksanakan kemahiran dan penjagaan yang sewajarnya menyebabkan dia mengalami kebimbangan dan penderitaan mental.

Katanya sepanjang hayatnya Nurul Husna akan bergantung kepada orang lain untuk semua aktiviti kehidupan hariannya.

Peguam kanan Persekutuan Zaliha Mohd Janis mewakili defendan. - Bernama

Pelajar Islam di Gereja ... ini cerita sebenar

Posted: 06 Jun 2014 07:39 AM PDT


Siapa yang tidak terkejut melihat gambar yang papar wajah pemuda dan gadis macam Melayu terlibat dalam aktiviti keagamaan di dalam gereja.Sejak tersebar menerusi laman facebook sejak beberapa hari lalu ia mencetuskan pelbagai tandatanya.

Entah kerja mana pihak yang cuba cetus keresahan.

Namun kita boleh menarik nafas lega kerana sudah sah gambar itu bukan di Malaysia dan ada cerita sebenar disebaliknya.


Gambar-gambar bekenaan ialah dari Indonesia. Ia adalah lawatan mahasiswa Fakulti Ilmu Tarbiyah dan Keguruan IAIN Walisongo, Semarang ke gereja St.Fx.Kebon Dalem pada 31 Mei lalu.

Malah Polis Diraja Malaysia (PDRM) sendiri telah mengesahkan gambar sekumpulan remaja beragama Islam yang terlibat dalam aktiviti keagamaan di sebuah gereja yang tersebar di laman media sosial bukannya berlaku di Malaysia.

Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (Komunikasi Korporat), Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Asisten Komisioner Asmawati Ahmad berkata, polis setakat ini tidak menerima sebarang laporan rasmi berhubung isu tersebut.

"Penyebaran gambar-gambar melalui media sosial yang seakan-akan cuba membayangkan bahawa sekumpulan muslim terlibat dalam aktiviti keagamaan di sebuah gereja, telah mencetuskan kegusaran dan ketidaktenteraman di kalangan masyarakat Islam di negara ini.


"Adalah disahkan bahawa gambar-gambar tersebut bukan melibatkan sebarang rakaman upacara yang berlaku di Malaysia," katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Asmawati turut menasihatkan orang ramai supaya tidak memuat naik atau menyebarkan sebarang bahan yang tidak sahih di laman sosial kerana ia boleh menjejaskan keselamatan dan ketenteraan awam

Menurut entri dalam Facebook asal yang menyiarkannya di Indonesia program mahasiswa itu dimulakan dengan penjelasan mengenai agama Kristian (Katolik) selain terlibat dalam upacara keagamaan mazhab tersebut.

Antara aktiviti lain yang dinyatakan semasa program itu adalah solat Maghrib untuk mahasiswa beragama Islam dan sesi dialog mengenai perbezaan antara agama Islam dan Kristian.

Gambar-gambar tersebut mula tersebar di laman sosial sejak minggu lalu, menunjukkan sekumpulan remaja Islam memegang lilin di dalam sebuah gereja.

Sementara itu, laman web www.pmiigusdur.com turut menceritakan lawatan sekumpulan mahasiswa beragama Islam ke gereja tersebut.

Menurut laman web itu, lawatan untuk mempelajari dan memahami kepercayaan agama Kristian Katolik sudah lama dirancang oleh mahasiswa fakulti tersebut.-6/6/2014 - AD

DYANA: Usah terjun tingkap dengar loceng amaran

Posted: 06 Jun 2014 06:31 AM PDT
Oleh Ahmad Lutfi Othman
DEBARAN jantung saya ketika menunggu pengumuman keputusan PRK Teluk Intan, malam Isnin, 31 Mei lalu, tidaklah sekencang semasa menonton siaran langsung pertandingan akhir Piala Thomas di antara Malaysia dan Jepun, seminggu sebelumnya.
Saya terpaksa menenangkan diri, dengan berbaring di atas katil, di bilik bersebelahan ruang tengah, sambil mengurut dada, secara psikologi untuk meredakan ketegangan.
Walaupun isteri menasihatkan agar terus tidur sahaja -- tambahan pula agak letih sebaik pulang dari meninjau kawasan pilihan raya pada Sabtu dan Ahad -- saya tetap gagahi juga.
Dan terbukti, ada nikmatnya melalui situasi cemas "turun-naik menang-kalah" menyaksikan pemain negara bersilih ganti mengutip mata dengan bakat baru Jepun!
Pastinya Dyana memasuki gelanggang jauh lebih yakin dan bergaya daripada pasukan Malaysia melangkah ke New Delhi. Sandaran bekalan majoriti DAP sebanyak 7,313 pada PRU13 agak melegakan.
Sebelum buat pertama kali melihat Menara Condong Intan pada 24 Mei, saya tidak pernah membayangkan jumlah kerusi Parlimen DAP akan merosot. Poster dan banner Dyana, dengan paparan jauh lebih menarik berbanding calon BN, menyuntik lebih keyakinan.
Bagaimanapun, apabila berbicara langsung dengan beberapa penduduk tempatan, semuanya penyokong Pakatan, khususnya di markas induk jentera kempen PAS, saya agak terkedu.
Rupanya kerjasama erat dan kesungguhan yang ditunjukkan aktivis PAS -- sehingga tergambar olah-olah Parti Islam itu sendiri yang bertanding, sekurang-kurangnya di kawasan Dun Changkat Jong -- bukan bermakna laluan Dyana menjadi lebih mudah.
Awalnya timbul rungutan tentang kontroversi hudud ekoran soalan perangkap wartawan terhadap Dyana, juga melarat pemakaian tudung.
"Sdr jangan remehkan sesuatu yang nampak kecil dan terpencil, tetapi dalam konteks Teluk Intan, sebenarnya boleh menjadi persoalan besar atau dapat dibesar-besarkan, di sini masih dianggap kampung," bisik seorang pesara semasa meraikan saya.
"Dyana seorang Muslim, berbeda dengan majoriti pemimpin DAP yang lain, dan kena ingat ini pilihan raya kecil, isu pakai tudung dan T-shirt pendek pun boleh timbulkan keraguan. Saya tak pasti, apakah ada calon Umno dari kalangan wanita, yang tidak bertudung?" tambahnya lancar selepas melihat saya terdiam.
Saya cuba mendefinisikan penyertaan Dyana, wanita muda Melayu berpendidikan tinggi, sebagai calon DAP, terutama untuk menyuburkan budaya politik baru, sekali gus memecahkan tembok perkauman, di samping menyisihkan kempen kebencian.
Ia diharap turut memberi impak besar dan merintis dimensi baru terhadap lanskap siasah negara yang masih sendat dengan bagasi sejarah yang terus memetakkan rakyat pelbagai bangsa dan agama.
Saya tidak pasti apakah rakan baru itu dapat menangkap maksud dan penekanan saya. Bagaimanapun rasa cemas apabila diberitahu "ada protes dalaman terhadap Dyana" reda apabila seorang pimpinan PAS meyakinkan saya bahawa ia akan reda selepas Presiden Tuan Guru Abdul Hadi Awang turun membuat penjelasan keesokannya.
Ketika meninggalkan Teluk Intan, walaupun keyakinan terjejas, namun saya masih percaya Dyana akan menyalakan obor baru yang cukup bercahaya dan sukar dipadam, sebagai persiapan berdepan PRU14.
Justeru, mengakhiri kolum Catatan Hujung, yang ditulis pendek pada 27 Mei, ketika kesan diabetik pada mata agak teruk, saya merakamkan: "Harapnya, penglihatan saya dapat pulih sepenuhnya untuk menyaksikan cahaya itu."
Namun begitu, menjelang hari pengundian, sahabat yang berkampung di Teluk Intan memaklumkan: "Dulu kita bimbang dengan pengundi Melayu, yang masih ragu-ragu untuk mengundi DAP, tapi sekarang lebih bermasalah lagi ... pengundi Cina luar kawasan, yang hampir semuanya penyokong Pakatan mungkin tidak balik. Orang berusia di sini khabarnya lebih tertarik dengan calon BN, anak tempatan, dijamin Najib Razak akan jadi menteri bila menang."
Difahamkan kemenangan besar pada PRU13 disumbangkan oleh peratusan mengundi yang tinggi iaitu 80.6%, berbanding hanya 70% lima tahun sebelum itu, dengan catatan majoriti kemenangan DAP waktu itu, 1,470 undi.
Malah ada yang berani mengunjurkan: "Orang Cina melebihi usia 50 tahun, dan jumlahnya ramai di sini, lebih selesa dengan Mah Siew Keong, juga ada faktor perkauman, lagipun dia dan keluarganya dekat dengan masyarakat setempat. Kalau Melayu tidak beralih banyak, apatah lagi sokongan India merosot, juga tidak puas hati sebab DAP tak letak calon India, kacau!"
"Pengundi Cina lebih pragmatis dan mudah berubah berdasarkan keadaan dan manfaat yang dihitung. Kesetiaan kepada parti tidak sepertimana orang Melayu, mereka bukan deposit tetap untuk sesiapa," demikian ingatan guru politik saya, lama dahulu, sebelum PRU12 lagi.
Disebabkan pertarungan sengit antara Dyana-Mah, selain warna-warni gemerlapan kempen, dan kesungguhan untuk menarik seramai mungkin pengundi Melayu, kami di Harakah memberikan liputan agak istimewa, seolah-olah calon PAS yang bertanding.
Sekitar Maghrib, 31 Mei, SMS wartawan Harakah Perak, Faeez Azahar, sekadar mengesahkan kerisauan saya: "Kalah, 238 undi." Sudah pasti, seperti penyokong Pakatan yang lain, saya turut kecewa.
"Pengundi Cina begitu ghairah untuk ubah kerajaan dalam PRU13. Dari jauh, serata pelosok dunia, mereka terbang balik mengundi, sebab yakin Putrajaya dapat ditawan. Saya tak dapat bayangkan bagaimana kita mahu kembalikan momentum itu, apatah lagi selepas kalah Teluk Intan," seorang pembaca Harakah meluahkan dalam emel, pagi esoknya, Ahad.
"Tan Sri Khalid Ibrahim bukan saja kalah dalam PRK Ijok, malah dimalukan apabila ucapannya yang tersasul sokong BN disiarkan berulang kali di TV, tapi tak lama kemudian, selepas PRU13 dia diangkat MB Selangor," saya memberi respons, mengulangi hujah untuk "menyedapkan hati".
Dyana masih muda; peluangnya terbuka luas. Eksperimen DAP mencalonkan tokoh muda Melayu di kawasan bukan majoriti Melayu perlu dihargai. Dan saya yakin, Dyana bukan setakat tidak mudah mengalah, malah mendapat ilmu dan pengalaman politik melimpah-ruah sepanjang kempen.
Ya, kepada Dyana dan DAP, ada kejutan tidak terduga, termasuk "pantang-larang" dan sensitiviti yang perlu diimbangi. Buat pemain aktif, DAP dan PAS khususnya, usah sembrono mencari daleh. Perlawanan ini tidak terhenti dengan kalah atau menang.
Apa pun, saya lebih suka melihatnya sebagai loceng amaran, buat mengejutkan yang leka-alpa, terutama yang masih beranggapan Pakatan dalam mood berbulan madu lagi, terutama dengan pengundi bukan Melayu.
Tapi, janganlah mereka yang bingkas bangun mendengar deringan yang membingitkan itu terus bertindak melulu sehingga mungkin terjun melalui tingkap tanpa sedar!
Sesama Pakatan pula. uruskanlah perbedaan dengan bijaksana. Pengundi sentiasa menilai ...
Seperti juga menonton final Piala Thomas di antara Malaysia dan Jepun, saya tetap "enjoy" dengan ulasan-ulasan yang dibuat terhadap kekalahan Dyana, meskipun semacam ada tafsiran berbeda pemimpin Pakatan.
Sememangnya persefahaman dan keserasian pemimpin Pakatan akan terus diuji. -HARAKAHDAILY

[VIDEO] USTAZ AZHAR IDRUS ULAS PASAL TUDUNG FAREEDA YANG SINGKAT.

Posted: 06 Jun 2014 04:27 AM PDT

Ramai yang komplen pasal tudung Fareeda yang dikatakan singkat paras dada dan tak ikut peraturan yang betul dalam kaedah menutup aurat yang sempurna.. Tudung jenama tu bukannya dijual dengan harga yang murah beb.., dengar kata sampai RM150 sehelai..

Tapi sayang lah kalau beli mahal-mahal padahal sekadar ikut gaya berfesyen je.. Tujuan tudung untuk menutup aurat dah diabaikan bila tudung jenama tu singkat dan tak menutupi dada..

Kita bukannya nak sekat rezeki orang melayu berniaga, tapi apa salahnya kalau tudung tu dilabuhkan sikit bagi sesuai dengan kehendak syarak.. Jangan kira fesyen je dan bagi alasan dorang hanya berniaga.., bukannya berdakwah pulak.

Kat bawah ni ada sikit video dari Azhar Idrus berkenaan tudung singkat paras dada.. Wajib beb melabuhkan tudung untuk tutup bahagian atas tu dari pandangan umum.. Jangan main ikut sedap nak berfesyen je...

Dan syarikat tudung tu jangan pulak hanya tahu kira nak untung tanpa mengira benda-benda wajib yang lain.. Tak ada sapa nak kisah kalau korang untung juta-juta jual tudung.., tapi ramai akan kisah kalau tudung yang korang jual tu tak bawak apa-apa keuntungan pada si pemakai! Peace!! -MPP

Rogol gadis bawah umur : Pesalah dirotan di depan keluarga & orang ramai di Mahkamah Ampang

Posted: 06 Jun 2014 12:32 AM PDT

Oleh Nor Azura Abdul Jalil
Ampang: Seorang penuntut kolej mendapat pembalasan dan pengajaran apabila disebat lapan kali menggunakan rotan halus di hadapan ahli keluarga dan orang awam di Mahkamah Sesyen Ampang di sini, selepas mengaku salah terhadap dua pertuduhan merogol seorang gadis bawah umur, tahun lalu.
Ainur Asyriq Aizamuddin, 19, disebat oleh pegawai dari Penjara Kajang di hadapan Hakim Manira Mohd Nor sambil disaksikan ibu bapa remaja itu, wartawan dan orang awam yang berada di galeri awam mahkamah.
Pada 14 Mei lalu, bagi pertuduhan pertama, mahkamah menjatuhkan hukuman perintah kehadiran wajib dalam tempoh tiga bulan, setiap hari selama empat jam ke atas tertuduh mengikut Seksyen 5(1) Akta Kehadiran Wajib 1954 dan bon jaminan bercagaran RM6,000 dengan seorang penjamin.
Foto

Sementara itu, pada prosiding hari ini, tertuduh yang bertubuh kurus kelihatan tenang ketika diperintahkan membongkok di bahagian meja hadapan galeri mahkamah untuk disebat menggunakan rotan sepanjang anggaran satu meter.

Sesekali, tertuduh mengaduh kesakitan ketika disebat.

Terdahulu, mahkamah memerintahkan doktor yang hadir memeriksa tahap kesihatan pesalah muda berkenaan sebelum sebatan dijalankan.

Selepas dia disahkan sihat, proses sebatan dimulakan terhadap tertuduh.

Pada 13 Disember 2013, tertuduh mengaku salah terhadap dua tuduhan merogol mangsa yang juga teman wanitanya yang ketika itu berusia 15 tahun 11 bulan masing-masing pada 29 November 2013 jam 9 pagi dan 7 Disember 2013 jam 4 petang di sebuah rumah, dekat sini.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan (Akta 574) yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.- myMetro