Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 11:48 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PRK Teluk Intan: Mah kalahkan Dyana 5-0, kata Ahmad Maslan penipu kepada pengundi

Posted: 29 May 2014 11:46 PM PDT

Pengalaman yang luas dalam bidang politik dan akademik menjadikan calon Barisan Nasional (BN) bagi Parlimen Teluk Intan, Datuk Mah Siew Keong mempunyai lima kelebihan berbanding calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud, kata Ahmad Maslan.

Ketua penerangan Umno itu berkata, lima kelebihan Mah itu sudah cukup menjadi garis panduan penduduk Teluk Intan berbanding Dyana yang merupakan calon muda dan mentah dalam bidang politik.
"Pendidikan, mari kita banding, Mah ada empat ijazah dari tiga universiti. Dyana ada ijazah dari UiTM. Mah lebih baik daripada segi pendidikan. Kita beri Mah 1, 0 Dyana.
"Kedua, Mah pernah menjadi Adun Pasir Bedamar, ahli Parlimen Teluk Intan dua penggal. Dyana pernah jadi apa?  Ada jawatan itu? Tidak ada. 2-0.
"Ketiga, Mah pernah menjadi ketua Gerakan Teluk Intan, pimpinan gerakan Perak, setiausaha agung parti, ketua pemuda dan sekarang presiden parti. Dyana ahli biasa DAP. 3-0," katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 70 penduduk Teluk Intan di Menara Condong, malam tadi.
Mah pada satu sidang media semalam masih melihat cabaran besar bertanding di Teluk Intan walaupun ketika ini menjawat presiden Gerakan.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Teluk Intan: Peluang DAP menang hanya 47 peratus - Kit Siang

Posted: 29 May 2014 11:43 PM PDT

PRK Teluk Intan: Peluang DAP menang hanya 47 peratus - Kit Siang

Posted: 29 May 2014 11:43 PM PDT

PRK Teluk Intan: Dyana calon terbaik bidas taktik kotor, seksis Umno di Dewan Rakyat

Posted: 29 May 2014 11:41 PM PDT

PRK Teluk Intan: Dyana calon terbaik bidas taktik kotor, seksis Umno di Dewan Rakyat

Posted: 29 May 2014 11:41 PM PDT

Dyana Sofya: "Politik Baru Di Malaysia"

Posted: 29 May 2014 10:52 PM PDT

PRK Teluk Intan: Fenomena Dyana Sofya " Kemunculan Politik Baru Di Malaysia "

Posted: 29 May 2014 08:12 PM PDT


Apa saja tentang Dyana 'terlaris' di Teluk Intan

ANALISIS Sama ada kalah atau menang selepas pilihan raya kecil Teluk Intan bakal berakhir tengah malam esok, calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud sudah menjadi 'ikon' dalam masa hampir dua minggu kempen berlangsung.

Masakan tidak, di tengah-tengah kehangatan pertembungan antara biru 'BN' dan merah 'DAP', mencuri perhatian orang ramai di sekitar Teluk Intan adalah kelibat baju-T merah berkolar bulat yang terpampang lakaran bayang wajah Dyana Sofya Mohd Daud di tengah-tengahnya.

Di bawah wajah Dyana itu tertera namanya dalam bahasa Melayu, Cina dan Tamil.

Sementara bahagian belakang baju-T itu pula tertera capaian Facebook laman kempen beliau.

Baju-T itu kelihatan dipakai ramai penyokong Pakatan Rakyat pada acara-acara kempen mereka tanpa mengira umur, jantina atau kaum dan ia juga bukan diedarkan secara percuma.

Baju-T itu yang dijual oleh DAP pada harga RM10 untuk semua saiz itu tanpa disedari bertindak sebagai papan iklan mudah alih buat Dyana.

Sesetengah penyokong Dyana kadangkala akan memintanya menurunkan tandatangan pada baju tersebut jika mereka terserempak dengannya sewaktu beliau berkempen.

Tindakan mengabadikan wajah Dyana pada baju-T itu secara tidak langsung menjadikannya seolah-olah sebaris dengan beberapa personaliti utama Pakatan Rakyat dalam masa dua minggu sahaja.

Selain Dyana, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat, dan Nurul Izzah Anwar adalah di antara personaliti Pakatan yang wajah mereka juga diabadikan dengan cara yang sama pada baju-T penyokong Pakatan selama ini.

Mungkin mengambil isyarat daripada kelarisan produk itu, DAP semalam turut bertindak melancarkan satu buku tulisan Dyana Sofya berjudul 'Di Sini Bermula' walaupun tempoh kempen tinggal sehari sahaja lagi.

Buku dengan wajah Dyana berpakaian kemeja putih sebagai muka depan itu laris di kalangan penyokongnya walaupun ia sekadar memuatkan rampaian 11 rencana dan kenyatan media beliau.

Sebanyak 200 naskhah buku itu yang dijual pada harga RM20 setiap satu, habis disambar hadirin ceramah di padang sebelah Bank OCBC, Jalan Mahkota, semalam.

Sama ada kalah atau menang selepas pilihan raya kecil Teluk Intan bakal berakhir tengah malam esok, barang Dyana Sofya terbukti 'baik' dan laku di bandar ini! -mk
Surat terbuka untuk orang Teluk Intan - Dyana Sofya

Tuan/puan orang Teluk Intan yang baik budi,

Dua minggu sudah begitu memerah tenaga, namun sangat mengujakan. Sejak dinamakan oleh DAP sebagai calon pilihanraya kecil Teluk Intan, saya melalui pelbagai pengalaman dalam masa dua minggu ini jika dibanding dengan usia 27 tahun saya.

Dengan tiba-tiba saya menjadi tumpuan menteri-menteri UMNO yang tidak dapat menahan diri daripada memberi komen tentang rupa paras saya. Datuk Abdul Rahman Dahlan memberitahu tuan-tuan supaya jangan undi saya hanya sebab saya memakai gincu. Datuk Zahid Hamidi pula berkata saya ini tidak lah cantik sangat jika jumpa berdepan. Datuk Ahmad Maslan pula menekankan bahawa isterinya sendiri, bahkan Datuk Tajuddin Abdul Rahman pun boleh menang jika ini satu pertandingan ratu cantik.

Rupa paras saya langsung tidak penting dalam pilihanraya kecil yang sangat penting ini. Saya tidak masuk DAP untuk menyertai pertandingan ratu cantik. Saya menyeru orang Teluk Intan untuk menilai saya melalui nilai, prinsip dan impian saya untuk Malaysia yang lebih baik. Saya mahu memenangi pilihanraya ini bukan kerana rupa paras, tapi kerana kebolehan saya untuk membawa perubahan dalam lanskap politik Malaysia di Parlimen.

Lawan politik saya telah menyerang dengan ganas dan bersembunyi di sebalik blog-blog yang menyokong Barisan Nasional, dan juga risalah-risalah yang menfitnah saya dengan menggunakan gambar palsu dan tuduhan-tuduhan tidak berasas tentang moral dan etika saya. Sewaktu melawat beberapa pasar malam, saya bertemu beberapa pembuli dari kalangan penyokong UMNO yang mengejek-ejek, menggangu malah cuba menghalang laluan kempen.

Terdapat menteri yang malah turut menyebarkan penipuan bahawa saya bukan seorang peguam dan tidak mempunyai ijazah undang-undang. Walaupun saya telah membuktikan bahawa saya telah diiktiraf sebagai peguam pada tahun 2011, itu nampaknya tidak relevan bagi BN, yang begitu terdesak untuk menang dengan apa cara sekali pun.

Serangan paling jahat datang daripada seorang bekas menteri yang menuduh saya ini seorang pengkhianat Melayu. Jelas sekali mereka tidak peduli bahawa pengkhianat sebenar orang Melayu adalah pemimpin BN yang menyalahgunakan kuasa, memperkayakan kroni dan sanak saudara serta melakukan rasuah yang merugikan kita semua.

Taktik kotor dan jahat oleh pihak lawan tidak akan mematahkan semangat saya untuk memperjuangkan hak kesemua rakyat Malaysia, terutamanya mereka yang terpinggir dan didiskriminasi. Saya tidak akan merasa lemah semangat dan saya tidak akan menjadi pengkhianat kepada rakyat Malaysia.

Sementara pemimpin UMNO melabel saya sebagai pengkhianat orang Melayu, pemimpin Gerakan pula menyerang saya kononnya saya ini ekstremis Melayu kerana dakwaan hubungan saya dengan pertubuhan Perkasa. BN terus melakukan pendekatan pecah dan perintah di mana mereka memberi mesej berbeza kepada kaum-kaum yang berbeza.

Biar saya jelaskan di sini. Pada waktu saya diminta ibu saya untuk membantu dengan tugas-tugas mendaftarkan peserta atau memakaikan bunga kepada VIP sewaktu penubuhan Perkasa ketika saya masih seorang mahasiswa lebih 5 tahun lalu, saya tidak terlibat dengan aktiviti Perkasa, dan saya juga bukan seorang ahli. Bahkan ibu saya sendiri menjauhkan diri daripada Perkasa dan tidak lagi aktif setelah beliau tidak bersetuju dengan aktiviti dan prinsipnya.

Saya membesar dalam keluarga UMNO dan melihat sendiri bagaimana Perkasa berfungsi, dan ini meyakinkan saya bahawa DAP mempunyai platform dan nilai-nilai terbaik demi memperjuangkan negara Malaysia yang lebih demokratik, adil dan makmur dari segi ekonomi.

Saya yakin bahawa Malaysia telah rosak akibat 57 tahun poltik perkauman melalui sistem pecah dan perintah oleh BN. Saya sedih melihat bagaimana pemimpin BN dan proksi mereka seperti Perkasa menghasut rakyat pelbagai kaum untuk membenci sesama sendiri, berbanding berjuang demi kebaikan sesama sendiri.

Saya mahu buktikan kepada rakyat Malaysia bahawa bukan hanya orang Cina yang boleh membantu orang Cina, bukan hanya Melayu yang boleh membantu Melayu, dan bukan hanya orang India boleh membantu orang India.

Saya ingin menunjukkan contoh, demi membina sebuah negara di mana seorang Melayu boleh membantu seorang Cina, seorang Cina boleh membantu seorang India dan seorang India boleh membantu seorang Melayu. Impian saya adalah untuk MeMalaysiakan semula Malaysia.

Saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga atas budi baik dan kasih sayang yang ditunjukkan kepada saya oleh orang Teluk Intan. Sambutan hangat dan kasih sayang dari semua kaum – Melayu, India dan Cina memperkukuhkan keyakinan saya terhadap masyarakat negara ini, serta memperkuatkan keazaman saya untuk berjuang demi Malaysia.

Dengan sokongan pengundi Teluk Intan, saya berharap dapat menunaikan janji saya untuk berpindah dan tinggal di daerah yang begitu indah dan bersejarah ini. Saya berjanji untuk memberikan khidmat bakti kepada anda dengan penuh komitmen dan dedikasi, dan memastikan ngauman Teluk Intan menggegarkan Parlimen Malaysia.

Dyana Sofya Mohd Daud
ERA DYANA SOFIA : MUNCULNYA POLITIK BARU DI MALAYSIA

Satu trend baru kelihatan dalam masa berkempen PRK Kawasan Teluk Intan ialah kecondongan kepimpinan parti komponen Pakatan Rakyat untuk menonjolkan golongan muda supaya bergiat cergas dalam politik. Perkembangan ini amat jelas kelihatan pada kepimpinan PAS ataupun DAP mahupun PKR. Dan tentunya amat berbeza dengan 'fahaman' yang masih ditonjolkan oleh UMNO (BN) yang masih berpaut kepada cara lama ia itu seolah-olah mengenepikan orang muda. Dengan sebab itulah sekiranya Dyana mengikut jejak langkah ibunya menyertai puteri UMNO berkemungkinan beliau tidak akan dapat menduduki tempat sebagaimana beliau diletakkan oleh DAP kini.

DS Anwar Ibrahim, TG Haji Hadi dan YB Saudara Lim Kit Siang nampaknya telah mengorak langkah yang luar biasa memberikan perhatian khusus kepada anak muda. YB Lim misalnya telah mempertaruhkan tindakannya dengan pengorbanan yang bukan kecil meletakkan Dyana bertanding di PRK Teluk Intan. Seorang calon muda. Melayu. Masih dikira tidak berpengalaman dalam sepak terajang politik, tetapi 'disuruh' bertanding di situ. Menunjukkan bahawa YB Saudara Lim Kit Siang telah 'memperjudikan' masa hadapan politiknya. Pastinya ada suara-suara sumbang yang menentang tindakannya itu. Namun disebabkan keyakinannya untuk mengenengahkan anak muda sebagai calon maka keputusan terpaksa dibuat.

Melalui gerak gerinya, dapat 'dibaca' bahahwa sememangnya beliau sangat mengharapkan kemenangan Dyana, kerana kemenangan itu nanti akan membawa kepada implikasi yang amat besar. Melalui gerak gerinya juga dapat 'dibaca' bahawa sememangnya hasrat YB Lim Kit Siang berusaha untuk 'memadamkan' tanggapan banyak pihak yang mengatakan bahawa partinya DAP adalah parti milik orang Cina. Tetapi dengan mengemukakan Dyana sebagai calon, gambaran sedmikian sudah mula agak pudar. Dan akan lenyap sekiranya Dyana menang dalam PRK nanti dengan undian dari berbagai kaum yang dapat membuktikan dengan jelas bahawa DAP adalah sebuah parti yang tidak memihak kepada mana-mana kaum di Malaysia..

Aku yakin kemenangan Dyana nanti (Insyallah) akan merupakan titik tolak dalam pembentukan satu rupa bangsa Malaysia yang akan dicorakkan oleh anak muda dengan restu dan bimbingan 'orang tua' yang berpengalaman. Aku perhatikan tindak tanduk YB TG Haji Hadi adalah luar biasa sekali dalam PRK Teluk Intan ini. "kemesraan' dan hubungan 'bapak-anak' yang ditonjolkannya terhadap Dyana adalah merupakan sesuatu yang luar biasa. Aku tidak tahu apakah tarikan yang ada pada anak gadis ini yang menyebabkan seolah-olah TG Haji Hadi sanggup memberikan sokongan PAS yang tidak berbelah bagi pada DAP untuk memenangi PRK ini.

Dengan kehadiran dan penglibatan DS Anwar Ibrahim sudah cukup memberikan bukti bahawasanya ketiga-tiga kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat mengharapkan kemenangan DAP dalam PRK. Seolah-olah kemenangan itu nanti akan merupakan kemenangan calon muda yang akan mencorak dan menentukan masa depan politik negara.

Anak-anak muda di seluruh negara sudah dapat 'membaca' dan memerhati bahawa sebenarnya Pakatan Rakyat sedang melatih dan membimbing anak-anak muda supaya terjun ke kancah politik. Dan sememangnya PRU 14 nanati adalah PRU yang akan ditentu dan dimiliki oleh anak muda. Anak muda akan menjadi penentu segalanya. Dengan demikian kepimpinan Pakatan Rakyat telah mengorak langkah dengan menampilkan orang muda untuk ditonjolkan menduduki kerusi di parlimen atau di dewan undangan negeri nanti.
-abuhassanadam


ANWAR IBRAHIM DYANA SOFYA 'POLITIK BARU'

Posted: 29 May 2014 07:32 PM PDT

Mah jadi menteri: Najib kini gugup, kata Guan Eng

Posted: 29 May 2014 07:29 PM PDT

PRK Teluk Intan: Pengundi yang Celik dan Cerdik akan menolak BN

Posted: 29 May 2014 05:10 PM PDT

Semalam kita membaca kenyataan Mah Siew Keong bahawa PRK Teluk Intan adalah PRK yang paling kotor sekali. Tidak ada misteri siapa yang melakukan kotor itu Mah. Ianya kotor kerana BN menggunakan cara2 yang ganas, jijik lagi kotor. Daripada penyokong upahan yang kerja mereka mengacau dan menakutkan; kepada budak2 upahan yang mengoyak dan mengotori poster sendiri. Jika ada poster BN yang disimbah cat dan lain2 lagi, ianya kerja budak2 suruhan BN.Budaya samseng UMNO ialah membaling batu dan menyimbah cat.
Biarlah pengundi Teluk Intan sedar bahawa penyokong dan perkerja Pakatan Rakyat tidak buat kerja2 begini.
Sebagai bandingan- lihat kenyataan ketua polis Pulau Pinang yang mengatakan bahawa PRK Bukit Gelugor adalah yang  paling baik dan aman. Ianya baik dan aman kerana BN tidak ada calun- terutama UMNO yang baru mahu berlajar perasaan hilang kuasa. Hilang kuasa membawa kepada hilang akal mereka.Ia jadi huru hara hanya jika UMNO bertanding.
Kerana hilang akal maka pemimpin UMNO berkempen menyerang peribadi seorang anak muda berumur 27 tahun. Kerana Dyana Daud bakal mencipta sejarah sebagai MP yang termuda dari DAP mewakili Pakatan Rakyat. Melayu bangsa nya, dan Islam Agama nya. UMNO tidak terfikir lansung bahawa Pakatan Rakyat  terutama DAP mempunyai pandangan jauh dan stratejik meletakkan calun Melayu.
Ianya menyebabkan orang UMNO khususnya menjadi sasau fikiran kerana selama ini mereka berhempas pulas menggambarkan DAP sebagai parti rasis Cina , cauvinistik cina, komunis, yang mesti dibenci oleh semua orang Melayu. Kemasukan dan pemilihan Dyana Daud sebagai calun Melayu atas tiket DAP memmecahkan prejudis dan mental blockage yang selama ini mahu diterap UMNO.
Read More / Baca Lagi >>

Kempen UMNO@BN Guna Bahasa Jawa Dan Banjar Dipersenda Pengundi Teluk Intan

Posted: 29 May 2014 05:05 PM PDT

Badut PRK Teluk Intan.....
Setelah hilang harapan untuk mendapat sokongan daripada pengundi Cina di Teluk Intan sehingga Naib Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi segera melabelkan mereka sebagai golongan yang tidak bersyukur, sasaran BN kini lebih kepada pengundi Melayu untuk memastikan kemenangan calonnya, Mah Siew Keong pada pilihanraya 31 Mei depan ini.

Pengundi Melayu bukan saja dikunjungi dari rumah ke rumah, diberikan buah tangan, hamper dan pelbagai pemberian lainnya, usaha membeli jiwa juga turut dilakukan dengan cuba menunjukkan adanya ikatan sedarah sedaging antara pengundi dengan pemimpin tertentu dalam UMNO dan kerajaan.

Di kalangan pengundi Melayu dari suku Banjar misalnya, BN telah menggunakan Menteri Kewangan Kedua, Ahmad Husni Hanadzlah dan Timbalan Menteri Kewangan, Ahmad Maslan yang mempunyai darah Banjar untuk berkempen dan bertemu dengan komuniti itu.

Ahmad Husni yang dikatakan mempunyai darah Banjar dari sebelah neneknya yang berasal daripada Bagan Serai, Perak memang didapati boleh berkomunikasi dalam bahasa itu, begitu juga dengan Ahmad Maslan daripada Benut, Johor yang kedua-dua ibu dan bapanya daripada suku Banjar.

Pengundi-pengundi di Kampung Banjar dan Sungai Tungku misalnya telah didatangi oleh kedua-dua pemimpin tersebut yang bercakap dalam bahasa Banjar sambil mengakui sesama Banjar di negara ini tetap bersaudara (kulaan) walaupun terpisah tinggal di beberapa negeri dan seterusnya meminta mereka memastikan kemenangan BN dalam pilihanraya kecil ini.

Di kalangan suku Jawa pula, peranan yang sama dimainkan oleh Ahmad Zahid Hamidi yang memang diketahui berketurunan Jawa daripada Bagan Datoh, Perak.
Read More / Baca Lagi >>

EPIC KANTOI AHMAD MASLAN DI TELUK INTAN..TAK TIPU BUKAN UMNO@BN NAMANYA..!!!

Posted: 29 May 2014 04:28 PM PDTERA DYANA SOFIA : MUNCULNYA POLITIK BARU DI MALAYSIA

Posted: 29 May 2014 04:10 PM PDT

Satu trend baru kelihatan dalam masa berkempen PRK Kawasan Teluk Intan ialah kecondongan kepimpinan parti komponen Pakatan Rakyat untuk menonjolkan golongan muda supaya bergiat cergas dalam politik. Perkembangan ini amat jelas kelihatan pada kepimpinan PAS ataupun DAP mahupun PKR. Dan tentunya amat berbeza dengan 'fahaman' yang masih ditonjolkan oleh UMNO (BN) yang masih berpaut kepada cara lama ia itu seolah-olah mengenepikan orang muda. Dengan sebab itulah sekiranya Dyana mengikut jejak langkah ibunya menyertai puteri UMNO berkemungkinan beliau tidak akan dapat menduduki tempat sebagaimana beliau diletakkan oleh DAP kini.

DS Anwar Ibrahim, TG Haji Hadi dan YB Saudara Lim Kit Siang nampaknya telah mengorak langkah yang luar biasa memberikan perhatian khusus kepada anak muda. YB Lim misalnya telah mempertaruhkan tindakannya dengan pengorbanan yang bukan kecil meletakkan Dyana bertanding di PRK Teluk Intan. Seorang calon muda. Melayu. Masih dikira tidak berpengalaman dalam sepak terajang politik, tetapi 'disuruh' bertanding di situ. Menunjukkan bahawa YB Saudara Lim Kit Siang telah 'memperjudikan' masa hadapan politiknya. Pastinya ada suara-suara sumbang yang menentang tindakannya itu. Namun disebabkan keyakinannya untuk mengenengahkan anak muda sebagai calon maka keputusan terpaksa dibuat.

Melalui gerak gerinya, dapat 'dibaca' bahahwa sememangnya beliau sangat mengharapkan kemenangan Dyana, kerana kemenangan itu nanti akan membawa kepada implikasi yang amat besar. Melalui gerak gerinya juga dapat 'dibaca' bahawa sememangnya hasrat YB Lim Kit Siang berusaha untuk 'memadamkan' tanggapan banyak pihak yang mengatakan bahawa partinya DAP adalah parti milik orang Cina. Tetapi dengan mengemukakan Dyana sebagai calon, gambaran sedmikian sudah mula agak pudar. Dan akan lenyap sekiranya Dyana menang dalam PRK nanti dengan undian dari berbagai kaum yang dapat membuktikan dengan jelas bahawa DAP adalah sebuah parti yang tidak memihak kepada mana-mana kaum di Malaysia..

Aku yakin kemenangan Dyana nanti (Insyallah) akan merupakan titik tolak dalam pembentukan satu rupa bangsa Malaysia yang akan dicorakkan oleh anak muda dengan restu dan bimbingan 'orang tua' yang berpengalaman. Aku perhatikan tindak tanduk YB TG Haji Hadi adalah luar biasa sekali dalam PRK Teluk Intan ini. "kemesraan' dan hubungan 'bapak-anak' yang ditonjolkannya terhadap Dyana adalah merupakan sesuatu yang luar biasa. Aku tidak tahu apakah tarikan yang ada pada anak gadis ini yang menyebabkan seolah-olah TG Haji Hadi sanggup memberikan sokongan PAS yang tidak berbelah bagi pada DAP untuk memenangi PRK ini.

Dengan kehadiran dan penglibatan DS Anwar Ibrahim sudah cukup memberikan bukti bahawasanya ketiga-tiga kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat mengharapkan kemenangan DAP dalam PRK. Seolah-olah kemenangan itu nanti akan merupakan kemenangan calon muda yang akan mencorak dan menentukan masa depan politik negara.

Anak-anak muda di seluruh negara sudah dapat 'membaca' dan memerhati bahawa sebenarnya Pakatan Rakyat sedang melatih dan membimbing anak-anak muda supaya terjun ke kancah politik. Dan sememangnya PRU 14 nanati adalah PRU yang akan ditentu dan dimiliki oleh anak muda. Anak muda akan menjadi penentu segalanya. Dengan demikian kepimpinan Pakatan Rakyat telah mengorak langkah dengan menampilkan orang muda untuk ditonjolkan menduduki kerusi di parlimen atau di dewan undangan negeri nanti.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Teluk Intan: Dyana lancar buku sulung bertajuk ‘Di sini Bermula’

Posted: 29 May 2014 04:07 PM PDT


image (12)
TELUK INTAN, 29 MEI: Tidak seperti biasa, ceramah Pakatan Rakyat malam ini menampilkan kelainan apabila turut menjadi pentas pelancaran buku sulung calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud, bertajuk 'Di sini Bermula'.
Buku itu dilancarkan Dyana sendiri dengan diiringi pimpinan Pakatan Rakyat, antaranya Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang dari PKR Rashid Hasnon.
Dalam ucapan ringkas selepas pelancaran, Kit Siang menyatakan kekagumannya terhadap Dyana yang berjaya menerbitkan buku pertama seawal usia 27 tahun.
"Buku pertama saya, 'Time Bombs in Malaysia' terbit pada tahun 1978, ketika saya berusia 37 tahun. Namun, Dyana berjaya terbitkan pada umur 27 tahun," katanya bangga.
Beliau juga menyifatkan buku itu pasti akan menyangkal tohmahan Barisan Nasional bahawa Dyana adalah 'boneka' semata-mata.
"Mereka kata Dyana ini boneka, alat dan tiada fikiran sendiri…Saya kata beliau adalah 3B – brain, beauty, bravery (bijak, cantik, berani)," katanya lagi.
Buku tersebut menampilkan kumpulan tulisan Dyana yang disiarkan pelbagai media sebelum ini.
Dalam pada itu, Dyana menyatakan penghargaannya kepada Kit Siang yang tanpa henti mendorong beliau untuk menyampaikan buah fikiran dalam bentuk tulisan.
"Ketika awal berkhidmat (sebagai setiausaha politik Kit Siang), mentor saya selalu kata, 'awak perlu mula menulis, perlu terus menulis'.
"Jadi, saya tujukan buku ini kepada beliau yang sentiasa mendorong saya. Buku ini adalah tulisan seikhlas hati saya," katanya lagi.

Habuan PRK Teluk Intan...Depa kata hadiah aje..!!!

Posted: 29 May 2014 04:05 PM PDT
Samseng UMNO Di PDM Padang Tembak, Teluk Intan

Posted: 29 May 2014 03:54 PM PDT
Lensa: Walkabout & Kempen PRK Teluk Intan Hari Ke 10

Posted: 29 May 2014 06:58 AM PDT

Paduka Seri Sultan Dr Nazrin Shah: Everything About Perak's New Ruler

Posted: 29 May 2014 06:40 AM PDT

PIC: rajanazrin.comPIC: rajanazrin.comHIS Royal Highness Sultan Dr Nazrin Shah, born on 27 November 1956 in Penang, was the Raja Muda (Regent) of the state of Perak.

He is the eldest son of the late Sultan of Perak, Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah and the Raja Permaisuri of Perak, Tuanku Bainun. He previously also served as the Regent of Perak from 1989 to 1994 when his father became the ninth King of Malaysia.

In the international arena, His Royal Highness represents the government of Malaysia in his role as Financial Ambassador of the Malaysian International Islamic Financial Centre (MIFC). His Royal Highness is also Malaysia's Special Envoy for Interfaith and Inter-Civilisational Dialogue.

His Royal Highness is Pro-Chancellor of the University of Malaya; President of the Perak Council on Islam and Malay Customs; Eminent Fellow of the Institute of Strategic and International Studies, Malaysia; Royal Fellow of the Malaysian Institute of Defence and Security; Member of the Chancellor's Court of Benefactor, University of Oxford and Honorary Fellow of Worcester College, University of Oxford.

He is a Member of the Board of Trustees of the Oxford Centre for Islamic Studies, University of Oxford; Chairman of the Board of Governors of the Malay College, Kuala Kangsar; Royal Patron of the Kuala Lumpur Business Club; and Chairman of the 'MERDEKA AWARD' Board of Trustees.
His Royal Highness holds a B.A. (Hons) degree in Philosophy, Politics and Economics from Oxford University; a Master in Public Administration from the Kennedy School of Government, Harvard University; and a Ph.D. in Political Economy and Government from Harvard University.  His research interests are in the areas of economic and political development in Southeast Asia, economic growth in developing countries and economic history.

He has written articles and spoken on a wide range of issues including constitutional monarchy, nation building, Islam, Islamic finance, ethno-religious relations, education and socio-economic development. His Royal Highness was conferred an honorary Master of Business Administration by the Cranfield Institute of Technology, United Kingdom in 1993, an honorary Doctor of Economics by Soka University, Japan in 1999 and an honorary membership of Magdalene College, University of Cambridge, United Kingdom in 2005.

The 426th Armed Forces Council, which convened on 1 April 2004, appointed His Royal Highness as an honorary officer of the Malaysian armed forces, with the rank of Brigadier General.
His Royal Highness is married to Tuanku Zara Salim. They have a son and a daughter.

-Source from rajanazrin.com

Surat terbuka untuk orang Teluk Intan - Dyana Sofya

Posted: 29 May 2014 06:35 AM PDT


_DSC4880
Tuan/puan orang Teluk Intan yang baik budi,

Dua minggu sudah begitu memerah tenaga, namun sangat mengujakan. Sejak dinamakan oleh DAP sebagai calon pilihanraya kecil Teluk Intan, saya melalui pelbagai pengalaman dalam masa dua minggu ini jika dibanding dengan usia 27 tahun saya.
Dengan tiba-tiba saya menjadi tumpuan menteri-menteri UMNO yang tidak dapat menahan diri daripada memberi komen tentang rupa paras saya. Datuk Abdul Rahman Dahlan memberitahu tuan-tuan supaya jangan undi saya hanya sebab saya memakai gincu. Datuk Zahid Hamidi pula berkata saya ini tidak lah cantik sangat jika jumpa berdepan. Datuk Ahmad Maslan pula menekankan bahawa isterinya sendiri, bahkan Datuk Tajuddin Abdul Rahman pun boleh menang jika ini satu pertandingan ratu cantik.
Rupa paras saya langsung tidak penting dalam pilihanraya kecil yang sangat penting ini. Saya tidak masuk DAP untuk menyertai pertandingan ratu cantik. Saya menyeru orang Teluk Intan untuk menilai saya melalui nilai, prinsip dan impian saya untuk Malaysia yang lebih baik. Saya mahu memenangi pilihanraya ini bukan kerana rupa paras, tapi kerana kebolehan saya untuk membawa perubahan dalam lanskap politik Malaysia di Parlimen.
Lawan politik saya telah menyerang dengan ganas dan bersembunyi di sebalik blog-blog yang menyokong Barisan Nasional, dan juga risalah-risalah yang menfitnah saya dengan menggunakan gambar palsu dan tuduhan-tuduhan tidak berasas tentang moral dan etika saya. Sewaktu melawat beberapa pasar malam, saya bertemu beberapa pembuli dari kalangan penyokong UMNO yang mengejek-ejek, menggangu malah cuba menghalang laluan kempen.
Terdapat menteri yang malah turut menyebarkan penipuan bahawa saya bukan seorang peguam dan tidak mempunyai ijazah undang-undang. Walaupun saya telah membuktikan bahawa saya telah diiktiraf sebagai peguam pada tahun 2011, itu nampaknya tidak relevan bagi BN, yang begitu terdesak untuk menang dengan apa cara sekali pun.
Serangan paling jahat datang daripada seorang bekas menteri yang menuduh saya ini seorang pengkhianat Melayu. Jelas sekali mereka tidak peduli bahawa pengkhianat sebenar orang Melayu adalah pemimpin BN yang menyalahgunakan kuasa, memperkayakan kroni dan sanak saudara serta melakukan rasuah yang merugikan kita semua.
Taktik kotor dan jahat oleh pihak lawan tidak akan mematahkan semangat saya untuk memperjuangkan hak kesemua rakyat Malaysia, terutamanya mereka yang terpinggir dan didiskriminasi. Saya tidak akan merasa lemah semangat dan saya tidak akan menjadi pengkhianat kepada rakyat Malaysia.
Sementara pemimpin UMNO melabel saya sebagai pengkhianat orang Melayu, pemimpin Gerakan pula menyerang saya kononnya saya ini ekstremis Melayu kerana dakwaan hubungan saya dengan pertubuhan Perkasa. BN terus melakukan pendekatan pecah dan perintah di mana mereka memberi mesej berbeza kepada kaum-kaum yang berbeza.
Biar saya jelaskan di sini. Pada waktu saya diminta ibu saya untuk membantu dengan tugas-tugas mendaftarkan peserta atau memakaikan bunga kepada VIP sewaktu penubuhan Perkasa ketika saya masih seorang mahasiswa lebih 5 tahun lalu, saya tidak terlibat dengan aktiviti Perkasa, dan saya juga bukan seorang ahli. Bahkan ibu saya sendiri menjauhkan diri daripada Perkasa dan tidak lagi aktif setelah beliau tidak bersetuju dengan aktiviti dan prinsipnya.
Read More / Baca Lagi >>

Sultan Perak yang baharu bijaksana dan berjiwa rakyat

Posted: 29 May 2014 06:33 AM PDT

Sultan pertama di Malaysia yang lulus dari Harvard University.

IPOH: Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, 58, putera sulung Almarhum Sultan Azlan Shah yang dilantik sebagai Sultan Perak yang baharu, adalah seorang yang bijaksana dan berjiwa rakyat.
Berkelulusan doktor falsafah dalam bidang Ekonomi, Politik dan Kerajaan daripada Harvard University, baginda diisytiharkan sebagai Sultan Perak yang baharu pada istiadat pelantikan dan perisytiharan yang diadakan di Balairong Seri Istana Iskandariah sebelum istiadat pemakaman ayahanda baginda.
Keputusan melantik baginda sebagai Sultan Perak yang baharu dibuat dalam mesyuarat khas Dewan Negara Perak petang semalam yang dipengerusikan oleh Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja Jen (B) Tan Sri Mohd Zahidi Zainuddin berikutan kemangkatan Sultan Azlan Shah semalam.
Sultan Nazrin Shah, yang berkahwin dengan Tuanku Zara dan mempunyai seorang putera Raja Azlan Muzaffar Shah, empat tahun, dan seorang puteri Raja Nazira Safya, dua tahun, dilantik sebagai Raja Kecil Besar Perak berikutan pelantikan ayahanda baginda sebagai Sultan Perak ke-34 pada 16 Feb 1984.
Mengikut hirarki sistem penggiliran Kesultanan Perak, kedudukan Raja Kecil Besar adalah di tempat ketiga selepas Raja Di-Hilir dan Raja Muda sebelum dilantik sebagai Sultan.
Sementara itu, kedudukan di bawah Raja Kecil Besar adalah Raja Kechil Sulong, Raja Kechil Tengah dan Raja Kechil Bongsu.
Pada 1987 apabila Raja Muda Raja Ahmad Saifuddin Almarhum Sultan Iskandar Shah mangkat, Raja Ahmad Hisham Raja Abdul Malik, 80, Raja Di-Hilir pada masa itu telah memberi laluan kepada Sultan Nazrin Shah untuk naik menjadi Raja Muda atas faktor usia.
Semasa ayahanda baginda dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong, Sultan Nazrin Shah telah dilantik sebagai Pemangku Raja Perak mulai April 1989 hingga 1994.
Read More / Baca Lagi >>

'Malaysia pentingkan panda berbanding janda?'

Posted: 29 May 2014 06:26 AM PDT

 
 Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar berkata dana RM60 juta untuk memelihara beruang panda dari kerajaan China itu lebih bermanfaat jika disalurkan untuk membantu golongan tidak bernasib baik.

Katanya, jumlah RM60 juta yang perlu dibelanjakan untuk menempatkan haiwan tersebut sepatutnya boleh digunakan untuk membantu ibu tunggal dan janda yang dalam kesusahan.

"Apa manfaat yang boleh didapati negara? Ikut bancian 2010, lebih 880,000 orang janda dan ibu tunggal ada di negara ini.

"Kerajaan Malaysia lebih pentingkan panda dari janda? " katanya dengan nada berjenaka dalam sidang media di Pejabat Agung PAS hari ini.

Tambahnya, kerajaan sebelum ini mendakwa kedatangan pasangan haiwan tersebut akan menguntungkan Malaysia dan juga menjadi tanda hubungan dengan China.

"Tetapi kita kena bayar RM60 juta dan China tak bayar apa-apa," katanya.

Oleh yang demikian, tindakan tersebut Mahfuz menyifatkan kerajaan Malaysia sebagai "kerajaan bahlol" kerana membuat perjanjian seperti itu.

"Ini perjanjian paling tolol dari kerajaan bahlol," kata beliau lagi.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G Palanivel minggu lalu mengumumkan, jumlah kira-kira RM60 juta itu termasuk kos untuk pembinaan rumah untuk haiwan berkenaan yang berjumlah RM25 juta.

Read More / Baca Lagi >>

Pemborong & peruncit boikot produk Cadbury

Posted: 29 May 2014 06:08 AM PDT

Hierarki pewarisan takhta Perak

Posted: 29 May 2014 06:06 AM PDT

Kenali Sultan Perak baharu, Sultan Nazrin Shah

Posted: 29 May 2014 06:05 AM PDT

3 beranak antara suspek kes rogol beramai-ramai

Posted: 29 May 2014 06:05 AM PDT