Followers

Nuffnang

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:53 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Indah khabar dari rupa, macam ini nak perintah negara...!!! Pemilihan 12 cabang PKR Selangor batal?

Posted: 11 May 2014 10:03 PM PDT


Pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Selangor yang berlangsung hari ini menyaksikan 12 daripada 22 cabang parti itu terpaksa dibatalkan ekoran bantahan daripada ahli-ahli yang mendakwa prosesnya tidak telus dan wujud unsur-unsur penipuan.

Proses pemilihan Cabang Kuala Selangor memperlihatkan insiden memalukan apabila kawasan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim itu terpaksa dibatalkan.

Pembatalan tersebut diumumkan oleh wakil petugas pemilihan PKR cabang berkenaan pada kira-kira pukul 2.30 petang selepas kira-kira 30 pengundi dipercayai penyokong calon ketua cabang, S. Manikavasagam tidak berpuas hati dengan proses pemilihan yang didakwa tidak telus selain wujud­nya unsur-unsur penipuan.

Mereka yang meluru masuk ke pusat pengundian di Dewan Orang Ramai Bestari Jaya di sini sebelum itu mempertikaikan cara Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) menguruskan proses pemilihan.

Selain campur tangan wakil calon, mereka juga tidak berpuas hati dengan kertas undi bagi Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang nama seorang calon Naib Ketua AMK Cabang Kuala Selangor, V. Bobi Nath dikatakan tidak disenaraikan sebagai calon.

Bobi Nath ketika ditemui berkata, dia terkejut dengan perkara itu kerana ketika pencalonan namanya disenaraikan sebagai calon bertanding jawatan Naib Ketua AMK PKR Cabang Kuala Selangor.

"Sekarang apabila lihat senarai calon pemilihan hari ini, nama saya tiada, nama saya dipadamkan. Saya ahli PKR, nama saya ada ketika pencalonan. Ini semua tipu, batalkan sahaja pemilihan ini," katanya.

Dalam pada itu, Abdul Khalid menerusi akuan Twitternya hari ini turut mengulas pembatalan pemilihan PKR Cabang Kuala Selangor dan beliau meminta maaf kepada ahli-ahli selain menyatakan PKR benar-benar memerlukan reformasi yang menyeluruh.

Di Kota Raja, situasi sama turut berlaku di PKR Cabang Kota Raja apabila pemilihannya terpaksa dibatalkan meskipun proses pengundian hampir berakhir pada kira-kira pukul 5 petang berikutan sekumpulan lelaki bertindak merampas peti undi dan melempar ke lantai dewan pusat pengundian di Dewan Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Klang (MPK).

Tindakan sekumpulan lelaki itu berikutan tidak berpuas hati dengan proses pemilihan parti di cabang ber­kenaan dan mereka sebelum itu cuba merempuh masuk ke dalam dewan pengundian terbabit di Kompleks Sukan MPK, Taman Sri Andalas namun dihalang oleh anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) yang bertugas.

Pembatalan pemilihan PKR Cabang Kota Raja itu diumumkan oleh wakil JPP, Nadarajan K. Raju pada kira-kira pukul 4.30 petang atas alasan peti undi dipecahkan.

Bagaimanapun, akibat tidak berpuas hati dihalang masuk, kumpulan lelaki berkenaan kemudiannya bertindak memanjat pagar setinggi dua meter dan masuk ke dalam dewan selain bertindak merampas peti undi dan melempar ke lantai.

Di Klang, pemilihan PKR Cabang Klang turut dibatalkan apabila tiga calon jawatan ketua cabang berkenaan masing-masing P. Krishnasamy, Zudin Asrmad dan Arahyah Ibrahim sepakat memboikot kerana mendakwa tidak telus.

Mereka mendakwa wujud pihak yang tidak bertanggungjawab cuba mensabotaj proses pemilihan parti itu di Cabang Klang dengan menukarkan senarai calon yang diberikan kepada para pengundi.

Ekoran dakwaan penukaran senarai calon itu, ketiga-tiga calon terbabit menggesa pemilihan dibatalkan sebelum diumumkan secara rasmi oleh wakil JPP pada kira-kira pukul 2.10 petang.

Di Sabak Bernam, pemilihan PKR Cabang Sabak Bernam dan Sungai Besar turut dibatalkan masing-masing pada pukul 1 petang dan 3 petang kerana ekoran ahli-ahli membantah dan tidak berpuas hati dengan proses pemilihan yang didakwa tidak telus dan mempunyai unsur penipuan.

Pada masa sama, pemilihan PKR bagi Cabang Subang, Sepang, Hulu La­ngat, Hulu Selangor, Kapar dan Sela­yang turut dibatalkan atas alasan sama.

Proses pemilihan PKR Cabang Shah Alam turut dibatalkan pada kira-kira pukul 6 petang apabila wujudnya bantahan terhadap proses pengundian yang dikatakan lemah dan tidak telus.

Pembatalan itu dibuat setelah wujudnya rasa tidak puas hati ahli-ahli parti yang mendakwa wujudnya pengundi yang membuang undi melebihi satu kali termasuklah calon Ketua Cabang yang berkempen di kawasan larangan serta kertas undi yang dipinda.

Di Shah Alam, calon Ketua Cabang PKR Shah Alam, Rodziah Ismail dilaporkan mencetuskan rasa tidak puas hati para penyokong lawannya, Yaakop Sapari apabila Exco tersebut didakwa berkempen di kawasan larangan serta meraih undi ketika proses pemilihan sedang berlangsung.

Di Kuala Langat, kekecohan turut berlaku ketika proses pemilihan PKR Cabang Kuala Langat pada kira-kira pukul 4.55 petang apabila sekumpulan lelaki dipercayai ahli parti menyerbu masuk serta melakukan provokasi ke atas pusat pengundian di Dewan Wawasan Batu 9, Teluk Panglima Garang selain memecahkan peti undi dipercayai tidak berpuas hati dengan perjalanan pemilihan.

Bagaimanapun, pemilihan cabang berkenaan tidak dibatalkan sebaliknya kesemua peti undi dihantar ke Ibu Pejabat PKR di Tropicana, Peta­ling Jaya untuk proses pengiraan.

Suara Politik
Belantan

Calon ketua cabang dakwa MB amal politik wang?

Posted: 11 May 2014 10:34 AM PDT


Pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Kuala Selangor yang berlangsung hari ini disifatkan tidak bersih apabila para pengundi didakwa dipengaruhi oleh politik wang.

Calon Ketua Cabang PKR Kuala Selangor, S. Manikavasagam mendakwa perkara itu berlaku di Jeram apabila calon lawannya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menerusi pegawainya memberikan wang RM50 kepada ahli PKR untuk mengundi Menteri Besar itu.

"Saya ada bukti, saya ada rakaman. Mereka (pihak Abdul Khalid) beri duit (kepada ahli). RM30 untuk mengundi jawatan pusat, RM20 untuk mengundi cabang.

"Dulu kita kata BN (Barisan Nasional) main duit, sekarang beliau sendiri yang buat seperti itu. Saya minta JPP (Jawatankuasa Pemilihan Pusat) supaya mengambil tindakan secepat mungkin," katanya.


Sementara itu Pengawas Pemilihan, Zainal Abidin Abu Samah menunjukan laporan pengawas pemilihan dan notis pembatalan pemilihan PKR Cabang Kuala Selangor atas sebab-sebab tertentu bertempat di dewan orang ramai Bestari Jaya disini hari ini.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:46 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GURU MELAYU TIDAK PATUT DIHALANG MENGAJAR DI SEKOLAH CINA

Posted: 11 May 2014 10:10 PM PDT


Menjelang PRK Bukit Gelugor dan PRK Teluk Intan yang ditandingi oleh calon-calon dari DAP, kesempatan tersebut telah digunakan oleh Lembaga Pengelola Sekolah SMJK Pulau Sebang, Melaka untuk membuat satu demonstrasi menentang Kementerian Pelajaran dan guru-guru Melayu.


Demonstrasi tersebut telah dibuat dari jam 6:00 pagi tadi sehingga jam 7:00 pagi di hadapan SMJK Pulau sebang berhubung isu Guru Penolong Kanan (GPK) 1 yang bukan dari aliran Cina ditugaskan di sekolah berkenaan. Bantahan dianjurkan oleh Lembaga Pengelola Sekolah (LPS) SMJK yang diketuai oleh LEE KHEE YOON, Pengerusi LPS SMJK Pulau Sebang.


LEE KHEE YOON merupakan salah seorang pemimpin DAP tempatan.

Bantahan tersebut telah dihadiri seramai lebih kurang 30 orang Cina. Antara yang dikenali termasuklah:


(1) YANG YIN CHONG - Pengerusi Dong Zhong Negeri Melaka
(2) LIM MENG KING - Setiausaha Dong Zhong Negeri Melaka
(3) LEE YON HUA - Presiden Sekolah-Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC) Malaysia.
(4) KHOO PAOY TIONG - ADUN Ayer Keroh
(5) GINIE LIM SIEW LIN - Naib Ketua PKR Cabang Alor Gajah
(6) VEERAPAN A/L SUPARMANIAM - ADUN Repah


Dalam tunjuk perasaan itu, kumpulan terbabit telah menaikkan dua sepanduk besar berukuran 2x6 kaki yang mengandungi tulisan dwi-bahasa iaitu Cina dan Melayu. Antara isi kandungan kain rentang tersebut adalah:


(a) KAMI MEMBANTAH GUU YANG TIDAK BERKELAYAKAN BAHASA CINA SEBAGAI GURU PENOLONG KANAN 1 SMJK PULAU SEBANG.


(b) TETAP MEMBANTAH JABATAN PELAJARAN NEGERI MEAKA MENGHANTAR SEORANG GURU PENOLONG KANAN 1 YANG TIDAK MEMPUNYAI ALIRAN CINA KE SMJK PULAU SEBANG.


Pengerusi Dong Zhong Negeri Melaka, Yan Yin Chong dalam ucapannya berkata, apa yang mereka lakukan adalah mempertahankan hak sekolah tersebut dan hanya menuntut agar guru yang beraliran Cina sahaja dibenarkan bertugas di sekolah berkenaan. Dia juga mendakwa, SMJK Pulau Sebang merupakan sekolah Cina TETAPI TELAH DIJAJAH oleh Melayu memandangkan 60% daripada guru-guru di sekolah tersebut adalah guru-guru Melayu.

Menurutnya lagi, disebabkan lebih ramai guru Melayu di sekolah itu, maka seluruh warisan, pendidikan dan kebudayaan serta kesenian orang Cina telah terhakis secara perlahan-lahan. Bukan itu sahaja, Kerajaan menerusi Kementerian Pelajaran mempunyai niat jahat untuk menghapuskan Cina dan seluruh sistem pendidikan Cina apabila secara beransur-ansur menjadikan sekolah-sekolah Cina sebagai sekolah campuran.


Pendapat Pengerusi Dong Zhong Melaka itu dipersetujui oleh Pengerusi Lembaga Pengelola Sekolah SMJK Pulau Sebang, Lee Khee Yoon yang berkata, LPS SMJK Pulau Sebang berpendirian, Jabatan Pelajaran Negeri Melaka seharusnya akur dengan tuntutan mereka agar dihantar seorang Guru Penolong Kanan 1 yang beraliran Cina.


Manakala Lee Yoon Hua pula berkata, sekolah-sekolah Cina perlu dipertahankan kerana wujud perjanjian semenjak tahun 1961 manakala demonstrasi yang dilakukan pagi tadi, tidak mempunyai sebarang maksud politik mahupun bertujuan perkauman walaupun yang dinyatakan adalah hak-hak Cina dan tentangan terhadap guru-guru Melayu. Malah dia turut menggesa agar orang Melayu turut bangun menentang dan mempertahankan hak-hak sekolah Cina.
Sependapat dengan Pengerusi Dong Zhong Melaka, Pengerusi Sekolah-Sekolah Jenis Kebangsaan Malaysia itu juga kecewa kerana Kementerian Pelajaran telah beransur-ansur menjadikan SJKC sebagai sekolah campuran.


Hari ini, jam 7:40 pagi tadi, Pengetua Sekolah SMJK Pulau Sebang, TEE KIM THIENG telah mengadakan pertemuan dengan semua guru-guru sekolah. Dalam pertemuan tersebut, Pengetua yang bimbang peruntukan daripada Kementerian Pelajaran disekat, telah memaklumkan bahawa sekolah tidak akan turut serta atau terlibat dengan bantahan Lembaga Pengelola Sekolah di luar pintu pagar sekolah. Sebaliknya, menurut pengetua itu lagi, sebagai penjawat awam, mereka seharusnya mengikut segala perancangan yang ditetapkan oleh pihak kerajaan.


Pertemuan itu turut dihadiri oleh Cikgu Md. Nor bin Md. Yusof yang dibantah oleh Lembaga Pengelola Sekolah.


Cikgu Md. Nor bin Md. Yusof telah dihantar ke SMJK Pulau Sebang sebagai Penolong Kanan 1 untuk menggantikan Cikgu Hj. Radzuan bin Kamaruddin yang sudah bersara pada 28 Februari 2014 lalu. Sama seperti Cikgu Radzuan, Cikgu Md. Nor juga tidak fasih berbahasa Cina. Cikgu Md. Nor telah melapor diri untuk memulakan tugas di SMJK Pulau Sebang pada 2 Mei 2014 lalu.


SMJK Pulau Sebang merupakan SEKOLAH BANTUAN MODAL KERAJAAN yang mempunyai 69 orang guru. Terdapat seramai 40 orang guru Melayu, 19 orang Cina dan 9 orang India bertugas di sekolah berkenaan. Pelajar-pelajarnya pula adalah seramai 993 orang dengan pecahannya 72 orang Melayu, 743 orang Cina dan 178 orang India.


http://buletinsengal.blogspot.com/2014/05/ahli-lembaga-pengelola-sekolah-cina.html

AHLI PAS PERTIKAI TANDA-TANGAN HADI TERKETAR-KETAR BERBEZA DENGAN YANG ASAL

Posted: 11 May 2014 08:47 AM PDT

Tandatangan Sebenar Hj. Hadi Awang Kelihatan Lancar

Tandatangannya Terketar-Ketar
Emel ahli PAS : Pertanyaan ahli PAS yang kecewa, kenapa Mat Sabu yang umumkan? Bukankah Hj. Hadi ada di situ selepas mesyuarat? Adakah berlaku Hijack? Rampasan Kuasa? Kudeta?


ANWAR LARI KE LUAR NEGARA, MALU PILHANRAYA PKR MACAM HANTU MELOLONG BERANTAKAN

Posted: 11 May 2014 07:13 AM PDT

Di Sepang - Enam peti undi di pusat pemilihan PKR Cabang Sepang terpaksa dibawa ke PKR pusat untuk kiraan semula. Perkara itu berlaku disebabkan terdapat bantahan daripada calon bertanding berhubung pengiraan yang dilaksanakan di Dewan Orang Ramai Bukit Changgang. Hanya 946 pengundi daripada 5,851 ahli PKR cabang Sepang keluar mengundi bagi memilih pemimpin di kawasan tersebut.

Di Gombak - Ada orang bagaikan hantu nak menendang. Tindakan calon Ahli Jawatankuasa Cabang Gombak dan beberapa petugas membantu ahli memangkah undi dalam pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini menimbulkan kekecohan sehingga berlaku pergaduhan dan perang mulut di pusat mengundi.

Rentetan kejadian itu menyebabkan seorang ahli naik berang dan cuba menendang peti undi bagi membolehkan pembatalan dibuat dan pemilihan dijalankan semula.

Keadaan itu mencetuskan suasana tegang antara penyokong-penyokong calon dan petugas lain yang mempertikai ketelusan perjalanan proses membuang undi yang dijalankan di Kompleks Muhibbah, Gombak di sini hari ini.


Di Kota  Raja - Malaysakini melaporkan  Antara yang terlibat adalah cabang Kota Raja susulan kejadian melibatkan satu peti undi yang didakwa "dipecahkan" yang menyebabkan satu pergelutan berlaku.

Penyandang ketua cabang tersebut Dr Xavier Jayakumar mendakwa seorang lelaki cuba merampas peti undi tersebut dan menghempaskannya ke lantai menyebabkan kertas undi bertaburan. "Satu pergelutan berlaku tetapi tiada kecederaan," katanya ketika dihubungi.

Katanya, kejadian tersebut belaku pada kira-kira jam 4 petang selepas lebih 1,000 anggota cabang tersebut menunaikan tanggungjawab mereka di sebuah pusat komuniti di Klang. Proses pengundian yang sepatutnya berakhir pada jam 5 petang digantung selepas kejadian itu.

"Sangat sedih sekali kerana perkara ini berlaku... Kami akan membuat laporan pada jawatankuasa pemilihan," katanya. Xavier yang bertanding untuk mempertahankan jawatannya menegaskan, individu didakwa menghempaskan peti undi tersebut bukan seorang penyokongnya.

Ini merupakan kejadian kedua yang berlaku dalam cabang PKPR Kota Raja semasa pemilihan kali ini. Anggota cabang tersebut didakwa membaling kerusi ke arah satu sama lain semasa parti itu mula memperkenalkan sistem pemilihan baru pada tahun 2010.

MASA UNTUK SPR PULA KETAWAKAN  ANWAR
Di Kuala Selangor - Dibatalkan kerana Penipuan

Di Sabak Bernam - Dibatalkan kerana tidak telus dan penipuan

Di Hulu Langat - Dibatalkan Tipu Menipu

Di Klang - Dibatalkan Tidak telus dan  menipu

Di Subang - Dibatalkan kerana Menipu

Di Sungai Besar - Dibatalkan Tipu Menipu


Di Sarawak dan di negeri-negeri lain aktiviti tipu-menipu, bayar-membayar undi, sogok-menyogok, aktiviti baling peti undi, aktiviti tendang-menendang jadi bahan ketawa DAP dan rakyat.

Dan paling hebat dalam sejarah Undi Dikira Dalam Bilik Hotel !

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:42 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Krisis MAS: Hampir 300 Kru Kabin Letak Jawatan

Posted: 11 May 2014 08:53 PM PDT

Diterbitkan: Isnin, 12 Mei 2014 9:29 AM

EKSKLUSIF PETALING JAYA: Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) yang menanggung beban akibat tragedi MH370 kini berdepan masalah dalaman serius apabila hampir 300 kru kabinnya meletak jawatan menyebabkan syarikat kerugian dari segi kos latihan mencecah RM30 juta dalam tempoh dua tahun.

Faktor tekanan kerja, selain 'dipancing' syarikat penerbangan lain antara yang mendorong kira-kira 120 juruteknik pesawat, jurutera (40), pramugari dan pramugara (80) dan 30 juruterbang menamatkan perkhidmatan mereka di syarikat berkenaan.

Kebiasaannya, tindakan meletak jawatan itu berlaku apabila kru kabin selesai menjalani latihan yang dibiayai sepenuhnya syarikat yang dikatakan semakin kurang memberi tumpuan terhadap kebajikan kakitangan sejak tiga tahun lalu.

Sumber memberitahu mStar Online,  sudah beberapa tahun syarikat  gagal memberi bonus, keistimewaan kakitangan mendapat tiket penerbangan untuk bercuti bersama keluarga juga terhapus, selain beban tugas yang meningkat kerana kekurangan kakitangan.

"Pelbagai faktor ini menyebabkan kakitangan semakin tidak bersemangat untuk terus berkhidmat dengan syarikat hingga sejumlah besarnya berhenti tanpa mengambil kira sumbangan syarikat yang membiayai sepenuhnya latihan bagi mendapat tauliah Jabatan Penerbangan Awam (DCA).

"Setiap kali kakitangan terbabit akan menamatkan latihan, sudah ada tawaran kerja daripada syarikat penerbangan lain dengan kadar gaji lebih tinggi, ia seolah-olah ada sindiket yang memerhati setiap kakitangan MAS dan menunggu masa sesuai untuk 'memancing' mereka," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Maklumat yang diperoleh menunjukkan MAS memperuntukan sejumlah dana yang besar untuk program latihan kakitangannya iaitu RM200,000 untuk setiap juruterbang MAS yang wajib menjalani latihan selama dua tahun dan RM190,000 pula kos bagi melatih jurutera penerbangan untuk tempoh latihan lima tahun.

Selain itu, kos latihan selama dua tahun untuk setiap juruteknik pula sebanyak RM75,000, manakala bagi pramugari dan pramugara pula tempoh latihan sepanjang empat bulan membabitkan perbelanjaan RM50,000 seorang.

Sumber itu berkata, sebagai syarikat penerbangan nasional, setiap tenaga pakar MAS 'ada harga' di pasaran industri penerbangan, sama ada di dalam atau luar negara.

"Siapa nak kerja dengan MAS kalau ada syarikat yang tawarkan gaji lebih RM30,000 sebulan bagi jurutera berpengalaman antara tujuh hingga 10 tahun dan ada juga juruteknik yang ditawarkan RM8,000 sebulan berbanding hanya RM3,000 di MAS," katanya.

Ditanya sama ada tragedi MH370 memberi kesan terhadap kakitangan syarikat itu, sumber itu berkata, ia menambah kesengsaraan mereka kerana tentunya syarikat yang menanggung rugi RM1.7 bilion sebelum ini akan berada dalam situasi lebih parah.

"Kalau bukan kerana MH370 pun semangat kerja kakitangan MAS sudah luntur sejak tiga tahun ini," katanya.

Menurut sumber itu lagi, jadual kerja kru kabin yang membebankan memaksa mereka bekerja untuk tempoh lama termasuk melalui penerbangan antarabangsa dan disambung dengan tugasan domestik sebelum dibenarkan bercuti.

"Situasi ini menyebabkan kru kabin tertekan daripada segi mental terutama apabila terpaksa berpisah lama dengan keluarga," katanya.

Bagaimanapun, pengurusan MAS tidak dapat dihubungi bagi mendapatkan komen.

Santai Pagi : Mat Saleh nyanyi lagu Melayu - Akulah kekasihmu AXL - di Bukit Bintang

Posted: 11 May 2014 10:02 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

0

Posted by Unknown | Posted on 11:34 PTG | Posted in

sumber :-

DARUL EHSAN TODAY


Hukum Hudud. Tak Sampai 1% Tekanan Yang PAS Terima Berbanding Kerajaan Brunei...

Posted: 11 May 2014 07:00 PM PDT


Siapa yang menentang hudud di malaysia? DAP, PKR dan MCA, UMNO kini sudah menyokong pelaksanaan hukum Allah itu...

Jadi aku tak nampak bertapa hebatnya tekanan yang di terima oleh pas dalam melaksanakan undang-undang syariah itu berbanding dengan tekanan yang cukup-cukup hebat yang di terima oleh kerajaan Brunei...

Setakat pas hilang sokongan cina apalah sangat, masih ramai orang melayu/Islam yang bersama-sama ingin melihat undang-undang syariah itu dilaksanakan sepenuhnya...

Cuba kita lihat brunei, setiap hari DYMM Sultan Hasanal Bolkiah menerima tekanan dari pihak luar yang tidak senang dengan keputusan baginda untuk melaksanakan hudud, tak cukup dengan tekanan dari negara-negara kafir harbi, Baginda turut di hina oleh beberapa stesen penyiaran milik yahudi seperti cnn dan lain-lain...

Baginda sultan tahu akan tekanan yang dia hadapi, malah sekiranya puak-puak ini serius memberi tekanan terhadap brunei, ia mampu menjahanamkan ekonomi negara itu...

Bak kata baginda, "siapakah kita di hadapan Allah untuk mengatakan tidak atau tunggu dulu sedangkan undang-undang ini bukanlah baru di gubal tetapi telah termaktub didalam Al-Quran dan Al-Hadis semenjak dari 1400tahun lebih"

Jadi setakat pas di ugut oleh dap dan pkr, pada aku itu celah gigi je, sultan brunei kena ugut lebih hebat dari itu...

Ucapan Tuanku Sultan Brunei klik sini...

VIDEO: Tengok Apa Yang Berlaku Bila Kaldai Pun Nak Berpolitik Juga...

Posted: 11 May 2014 07:51 AM PDT

Bila kaldai atau baghal nak berpolitik, maka inilah terjadi...

Aku tak pasti kat mana kejadian ini berlaku, tapi apa yang nyata ia berlaku di negeri selangor dan semasa pemilihan cabang pkr...

Enjoy...

oyabun

0

Posted by Unknown | Posted on 11:24 PTG | Posted in

sumber :-

oyabun


Jangan berselindung, berterus terang sajalah DAP!

Posted: 11 May 2014 11:04 AM PDT


Entah apa mimpi yang menguliti tidur­nya, seorang wakil rakyat DAP dari Pulau Pinang secara tiba-tiba mencadangkan penubuhan sebuah jawatankuasa transgender di negeri itu. 'Tujuannya' bagi membela golongan berkenaan. Juga bagi membuktikan 'kesamarataan' yang diamalkan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang.

Wakil rakyat itu kelihatan bersungguh-sungguh dengan idea tersebut. Khabarnya sudah dipanjangkan kepada kerajaan negeri. Beliau berharap perkara itu dapat dibahaskan dalam sidang Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, dua minggu lagi.

'Menariknya' saranan itu muncul di tengah-tengah kehangatan isu penolakan masyarakat terhadap perjuangan Gabu­ngan NGO-NGO Hak Asasi Manusia (Comango) berhubung isu lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

Tidak dapat dipastikan apa motif wakil rakyat berkenaan mengutarakan cada­ngan tersebut. Ada beberapa andaian yang boleh ditelah. Satunya jumlah golongan berkenaan semakin meningkat di di Pulau Pinang. Kedua, nasib golongan tersebut di bahagian pulau dan tanah besar Seberang Perai sangat tidak terbela sehingga memerlukan sebuah jawatankuasa khas bagi kumpulan ini.

Mereka mungkin juga dipinggirkan, menerima layanan buruk, sering menjadi mangsa prejudis dan diskriminasi di bawah pemerintahan khalifah sekarang.

Jika cadangan ini diterima, Pulau Pinang akan menjadi negeri pertama yang mempunyai jawatankuasa khas berhubung transgender, tahniah!

Jawatankuasa ini nanti sudah tentu berfungsi sebagai satu platform rasmi untuk golongan itu.

Bunyinya suci dan sungguh mulia. Platform tersebut akan memperjuangkan isu-isu berkaitan transgender.


Pada peringkat awal mungkin berkisar kepada 'kempen-kempen' bertujuan memberi kesedaran kepada rakyat Pulau Pinang untuk memahami 'kehidupan' golongan ini.

Kempen-kempen 'kesedaran' ini sudah pasti berselang-seli dengan kisah-kisah 'azab dan lara' golongan transgender yang kononnya terpinggir, menjadi mangsa diskriminasi, menerima layanan buruk ma­syarakat, majikan dan di tempat kerja serta pelbagai lagi.

Jangan terkejut, fasa seterusnya akan meneroka bab-bab kesamarataan mengikut definisi dan budaya hidup golongan ini. Antaranya hak mereka untuk berpasangan, mendirikan berumahtangga, berkeluarga dan hak meluahkan jantina palsu masing-masing di khalayak secara terbuka.

Kalaulah ini berlaku, nampaknya sama seperti apa yang sudah berlaku di kebanyakan negara Barat.

Golongan ini bebas berarak di jalan raya memperjuangkan hak-hak di atas. Juga salin tak tumpah dengan wajah perjuangan Comango.

Jadi apa motif sebenar cadangan ini diutarakan. Tidak dapat dipastikan adakah itu satu cadangan yang tulus dan jujur atau sekadar satu lagi provokasi terbaharu. Apa perlunya sebuah jawatankuasa untuk transgender kerana sejak dua penggal memerintah, kerajaan negeri sudah mempunyai satu portfolio khas menjaga hal-ehwal kebajikan rakyat.


Banyak NGO sudah mula bersuara. Mereka melihat saranan itu sebagai melampau, ekstrem dan tidak masuk akal apatah lagi keluar dari mulut seorang wakil rakyat. Sesetengahnya pula melihat saranan ini sebagai percubaan mempromosi budaya songsang secara berselindung.

Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) awal-awal lagi sudah menghidu 'bau busuk' di sebalik cadangan tersebut malah menyifatkannya sebagai tidak masuk akal.

Menentang cadangan ini bukan bermakna menentang golongan transgender, tetapi menentang satu agenda halus sebuah parti politik yang berselindung di sebalik nama kesamarataan.

Wakil-wakil rakyat di Pulau Pinang perlu waras dalam menilai perkara tersebut. Tidak perlulah bersungguh-sungguh sangat. Banyak lagi jawatankuasa lain yang lebih berfaedah boleh ditubuhkan.

Kenapa tidak wujudkan jawatankuasa khas bagi membantu dan membela nasib penduduk-penduduk miskin duduk di kampung-kampung tradisional seper­ti Kampung Buah Pala, Kampung Pokok Asam dan Kampung Tengah.

Sudahkah ditubuhkan jawatankuasa ba­gi membela nasib penjaja-penjaja kecil di sekitar Batu Feringghi, Padang Kota atau di tengah-tengah bandar Georgetown yang sering menjadi mangsa tindakan penguatkuasaan pihak berkuasa tempatan.

Apa pula nasib nelayan pantai di Kampung Tanjung Tokong yang terjejas teruk kehidupan mereka akibat kerakusan pembangunan projek-projek jutaan ringgit. Sudahkah ada satu jawatankuasa khas untuk mereka?

Janganlah berselindung di sebalik nama kebajikan, kesamarataan dan hak asasi. Berterus terang sahajalah, kalaupun mahu menyokong Comango.

Wasabi Oyabun..

Panglima Perang Cyber

0

Posted by Unknown | Posted on 11:23 PTG | Posted in

sumber :-

Panglima Perang Cyber


Now Everyone Has To Pay RM3 KLIA2 Airport Fees | Wee Choo Keong

Posted: 11 May 2014 07:20 PM PDT

AirAsia imposes RM3.00 airport fees per passenger. Just look at the

AirAsia imposes RM3.00 KLIA2 Airport Fees per passenger.  Cebu Pacific Air, Tiger Air and Malindo Air do not charge such airport fees.

 

Updates on 11-5-2014 @ 1:45 pm:  

AirAsia has said that it has to pass on the charge of RM3.00 KLIA2 Airport Fees to passengers because of MAHB's charges for  aerobridge, check-in system and others.  It was crystal clear that AirAsia was trying hard to pass the blame to MAHB for AirAsia's own imposition of the KLIA2 Airport Fees of RM3.00.  It would appear that the nation has been burdened with endless problematic AirAsia.  Please read below the view of Malindo Air on the AirAsia's KLIA2 Airport Fees of RM3.00.

Malindo Air chief executive officer Chandran Ramamurthy told The Rakyat Post that his airline's prices were all-inclusive and confirmed that the RM3 free, as MAHB had said, was set by AirAsia.  "We don't want to burden our passengers with our operations cost. The airport does not charge RM3 per passenger. AirAsia came up with RM3 based on their own calculations."  For the full report by The Rakyat Post, please read HERE. 

 

Everyone thought that AirAsia is a very powerful airline when it announced that it will stay put in LCCT despite the completion of KLIA2.  Now Everyone Can Laugh Out Loud at the 180 degree u-turn when AirAsia starts to operate at KLIA2 today.Read moreSent from my iPhone

Artikel Pelajar Mesir Hukum Sambut Hari Ibu - Berbeza Pandangan @Ustazharidrus

Posted: 11 May 2014 06:04 PM PDT

Petikan artikel : 


Pengharaman sambutan Hari Ibu

Kelompok yang mengharamkan, antaranya ialahSyeikh Muhammad bin Sholih Al-'Utsaimindan  Al-marhum Sheikh Abdul Aziz bin Bazyang pernah mengeluarkan fatwa mengenai perkara ini.

Mereka berpendapat bahawa menyambut Hari Ibu adalah perbuatan bida'ah berdasarkan hadisRasulullah s.a.w. iaitu,

"Barangsiapa yang mengadakan perkara-perkara yang baru dalam urusanku ini (Islam) yang tidak bersumber darinya, maka amalan tersebut akan tertolak".

Justeru, perayaan hari ibu tidak diperbolehkan. Sebarang simbol-simbol yang menggambarkan perayaan seperti pemberian hadiah, bersuka ria juga tidak boleh diadakan.

Pengharusan sambutan Hari Ibu

Bagi kelompok yang mengharuskan pula turut bersetuju bahawa perkara ini ialah perkara yang diada-adakan, namun ia bukanlah bida'ah dalam ibadat tetapi hanyalah bida'ah dalam adat kebiasaan. Antara ulama dalam kelompok ini ialah,

Sheikh Faisal Mawlawi

Beliau yang merupakan Timbalan Pengerusi Majlis Fatwa dan Pengkajian Hukum Eropah (dipengerusikan oleh Sheikh Professor Dr Yusuf Abdullah al-Qaradawi) memberi pandangan bahawa dibolehkan untuk menyambut Hari Ibu dengan dua syarat iaitu :

1) sambutan itu hanyalah penghormatan tambahan  yang dilakukan lanjutan daripada penghormatan sehari-hari yang diberikan selayaknya untuk ibu

2) sambutan itu tidaklah dianggap sebagai satu perayaan dalam mafhum syarak iaitu menyamai Aidiladha dan Aidilfitri yang ada asasnya yang jelas dalam nusus syariah.

Dr Muhammad al-Banna

Beliau juga turut berpendapat yang sama dengan tambahan syarat yang lain untuk menyambut Hari Ibu iaitu: 

1) Tidak berlaku di dalamnya perkara-perkara yang diharamkan oleh syariah seperti pergaulan bebas diantara lelaki dan perempuan.

2. Tidak dimaksudkan untuk menyerupai orang-orang Barat dan bukan Islam.

3. Hendaklah kandungan perayaan itu diteruskan sepanjang tahun iaitu tidak terbatas kepada hari tersebut sahaja.

Antara ulama lain yang turut memberi pandangan bahawa menyambut Hari Ibu adalah dibolehkan ialah Dr Muhammad Bakar Ismail, Profesor Tafsir dan Ilmu-ilmu al-Quran di Universiti Al-Azhar al-Syarif dan Dr 'Abdul Fattah Asyur, juga seorang ulama' al-Azhar.

Manakala, Sheikh Hamid al-Athar, ahli Kesatuan Ulama' Islam Sedunia (yang dipengerusikan oleh Sheikh al-Qaradawi) memberi pandangan beliau bahawa perayaan Hari Ibu pada suatu tarikh yang dikhususkan adalah makruh dan tidak jauh hukumnya dengan haram, bukan disebabkan bid'ah tetapi kerana mengikut orang-orang bukan Islam pada adat kebiasaan dan perayaan-perayaan mereka.


Seterusnya :

http://www.perubatan.org/v3/cerna-minda/147-umum/2100-wajarkah-hari-ibu-disambut


Mohon sebarkan...

Pandangan Ust Azhar Idrus dihormati namun ia bukan pandangan majoriti ulama. Harap semua berlapang dada. 

Sent from my iPhone

Reaksi Saari Amri tentang Drummer Ukays Sertai Jihad di Syria

Posted: 11 May 2014 08:17 AM PDT


Jihad

Kuala Lumpur – Dia pernah dikenali kerana menganggotai kumpulan Ukays pada satu ketika dahulu.

Siapa tahu selepas kelibatnya dalam arena seni suara pudar, Akil Zainal atau lebih dikenali Akil beralih arah menceburi perniagaan beruniform di sekitar Bukit Bintang, di ibu negara.

Namanya kembali hangat selepas beberapa gambar yang dimuatnaik di laman media sosial menunjukkan Akil memegang AK-47.

Bagi segelintir peminat Ukays perkembangan itu mengejutkan dan pendedahan laporan akhbar yang mengaitkan kemunculan kumpulan bersenjata yang berjuang menentang kerajaan pimpinan Presiden Bashar al Assad di Syria turut membabitkan Akil.

Perkara itu The Rakyat Post panjangkan kepada salah seorang rakannnya yang juga penyanyi utama kumpulan Ukays, Amir.

Menurutnya, berita terbaru mengenai Akil amat mengejutkan kerana telah lama tidak bersua.

"Saya akui saya tidak terlalu rapat dengan Akil dan dah lama tidak berjumpa dengannya.

"Saya tahu Akil memang di Syria sekarang tetapi saya tidak pasti bila dia pergi dan apa yang dia buat di sana.

"Kali terakhir saya berjumpa dia mungkin dalam enam atau tujuh tahun lalu. Ketika itu dia berniaga di Bukit Bintang" kata Amir.

Amir yang pernah popular dengan beberapa lagu termasuk Di Sana Menanti Di Sini Menunggu mengakui selepas berpecah menyebabkan anggota Ukays kurang berjumpa.

Sementara itu, Presiden Yayasan Artis 1Malaysia (YA1M) Datuk Dj Dave berkata pihaknya sedang merangka satu rancangan untuk mengadakan ceramah agama kepada anak seni bagi memberi kesedaran serta menegelak mereka terjebak dengan kumpulan yang menyimpang daripada ajaran Islam.

"Kami merancang untuk mengadakan ceramah agama bagi golongan seniman bermula Ramadhan ini.

"Jadi dengan cara ini diharap dapat membantu artis supaya lebih dibimbing ke arah jalan yang betul dan boleh bezakan yang benar dan salah.

"Saya nasihatkan kepada golongan artis terutamanya yang mula berjinak untuk belajar agama supaya bergaul dengan orang yang betul-betul membawa syiar Islam yang sebenar, jangan terpedaya dengan mereka yang terlalu janjikan syurga hingga boleh menyesatkan," katanya.

Namun katanya apa yang berlaku kepada Akil mungkin kerana dia salah memilih rakan sehingga membawanya menyertai kumpulan bersenjata di Syria.

"Tidak sepatutnya perkara seperti ini berlaku kepada artis kita. Dia mungkin terpengaruh dengan maksud jihad yang sebenar," katanya ketika mengakhiri perbualan telefon.Panglima : dalam suasana sekarang mempertahan negara lebih utama dari menyertai perjuangan di Syria.

Jihad perlu dipimpin Khalifah Islam dan sekarang kita masih gagal mengembalikan Khalifah selepas Empayar Othmaniyyah runtuh angkara musuh dari dalam.

Harap jangan terpengaruh dengan cerita kita boleh memperolehi jihad dengan mudah. Jihad ekonomi jihad pendidikan juga penting untuk membolehkan kita dihormati.

Yahudi tidak ramai namun mereka menguasai dunia dengan menguasai politik dan ekonomi tanpa perlu meletupkan diri atau jihad sebegini ...


Sent from my iPhone

PAS tidak akan bawa hudud ke Parlimen Jun ini

Posted: 11 May 2014 07:25 AM PDT


pas-tidak-bawa-usul-hudud-di-parlimen

PAS membuat keputusan untuk tidak meneruskan cadangan membawa Rang Undang-Undang Jenayah Persendirian II atau hudud di Dewan Rakyat pada persidangan Parlimen, Jun ini.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, keputusan itu dicapai dalam mesyuarat jawatankuasa PAS Pusat, hari ini.

Ianya juga setelah mengambil kira penubuhan jawatankuasa teknikal antara kerajaan Kelantan dan Kerajaan Pusat untuk meneliti cadangan pelaksanaan hudud.

"PAS mengambil maklum dan bersetuju dengan cadangan penubuhan satu jawatankuasa teknikal antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri Kelantan untuk meneliti dan mengemukakan cadangan tindakan ke arah pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 Negeri Kelantan.

"Ini bagi memberi ruang kepada jawatankuasa teknikal di atas untuk merumuskan cadangan dan tindakan selanjutnya," katanya dalam kenyataan.

Persidangan Dewan Rakyat 9 Jun ini hanya berlangsung lapan hari.

Tidak dinyatakan sama ada PAS akan meneruskan cadangan itu pada persidangan Dewan Rakyat pada Oktober dan berakie Disember nanti.

Kenyataan tersebut dibacakan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu atau Mat Sabu selepas mesyuarat itu di Ibu Pejabat PAS Pusat, sebentar tadi.

Sebelum ini, PAS Kelantan melalui anggota Parlimennya akan membawa usul rang undang-undang persendirian (hukum hudud) di Dewan Rakyat selewat-lewatnya Disember ini.-


http://din.huluselangor.net/?p=50054


Panglima : kenapa mat Sabu baca kenyataan ? kenapa seperti ada sesuatu cuba disembunyikan ? Adakah ada perbedaan PAS Pusat dan Pas Kelantan?

Sent from my iPhone

Video Pergaduhan Pemilihan PKR - Apa Nak Jadi ???

Posted: 11 May 2014 06:23 AM PDT


PKR Kuala Langat

Kuala Langat – Ekoran provokasi yang melampau dan tidak berpuas hati dengan proses pengundian yang dijalankan, satu pergaduhan tercetus antara para penyokong calon yang bertanding ketika pemilihan PKR Cabang Kuala Langat.

Pergaduhan melibatkan antara para penyokong penyandang Ketua Cabang PKR, Abdullah Sani Abdul Hamid yang juga merupakan ahli parlimen Kuala Langat dengan pencabar Radhakrishnan a/l Nallusamy.

Ekoran pergaduhan itu, proses pengundian yang diadakan di Dewan Wawasan, Batu 9, Kampung Medan, Teluk Panglima Garang tengah hari itu terpaksa dibatalkan.

Abdullah Sani gagal untuk dihubungi, bagi mengulas mengenai kejadian tersebut.

Selain itu difahamkan, proses pengundian di lapan cabang PKR Selangor turut dibatalkan ekoran pelbagai dakwaan penipuan dan sabotaj.

Cabang-cabang tersebut ialah Subang, Sabak Bernam, Kuala Langat, Sepang, Klang, Kuala Selangor, Kota Raja dan Selayang.

Salah satu cabang bermasalah itu iaitu di Kuala Selangor membabitkan penyertaan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang bertanding jawatan ketua cabang berkenaan.

Abdul Khalid yang juga calon bagi jawatan timbalan presiden PKR, berdepan tuduhan mengamalkan politik wang sebagai umpang mendapatkan undi dikawasannya.

Tuduhan berkenaan dibuat pencabarnya untuk jawatan Ketua Cabang Kuala Selangor, S. Manikavasagam yang bersedia mengemukakan bukti dalam tempoh terdekat.


http://www.suara.tv/?p=9649


Sent from my iPhone

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:17 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Guan Eng risau DAP terpaksa bertanding menentang bayang-bayangnya

Posted: 11 May 2014 09:28 PM PDT


Ketika menjawab pertanyaan wartawan di hadapan perkarangan Dewan Sri Pinang, Lim Guan eng memperlekehkan BN kerana takut bertanding dalam PRK Bukit Gelugor.

Katanya, dia hairan PM boleh mengaku secara terbuka menghantar proksi dalam PRK dengan berkata PM boleh keluarkan kenyataan BN tidak bertanding tetapi DAP tidak akan menang mudah.

Dia turut juga memperlecehkan BN yang kalau tidak berani lawan, jangan hantar proksi ke PRK ini dan hanya menganggap PRK ini sebagai permainan mereeka. 

Seterusnya dia berkata BN mempermainkan rakyat lalu terus memberi amaran seperti bunyi macam mendiang Karpal Singh, "PRK ini jangan main-main".

Dari kata-katanya hairan kenapa dia tak puashati dengan kemenangan yang sudah pasti. Adakah dia masih dibayangi penurunnan jumlah keluar pengundi cina di PRK Kajang?

Guan ENg seolah-olah tahu bahawa tanpa penglibatan BN, ianya seolah-olah akan membuat cina bertambah jemu dengan DAP.

Pastinya DAP akan lagi bongkak dan angkuh tanpa check and balance dan pengundi cina masih lagi lalai dengan politik benci yang sentiasa dibakar oleh permainan perkauman cina oleh DAP hingga seolah-olah hilang pertimbangan sebbagai warganegara Malaysia.

Entahlah ... Guan ENg menjanjikan warganegara apa untuk kaum Cina Pulau Pinang???


Dilemma Haji Hadi: Hudud atau helah?

Posted: 11 May 2014 07:27 PM PDT


Sempat Haji Hadi angkat tangan bersama-sama calun serta LGE, Haji Hadi dan Wan Azizah.Entahlah samada ianya akibat ugutan Lim Kit Siang bahawa PR boleh hancur jika PAS terus dengan agenda hudud maka hilanglah angan-angan PAS untuk berkuasa ATAU pun benar-benar PAS serahkan pada Jawatankausa Teknikal untuk kaji balik hudud, pastinya Haji Hadi seronok dapat berada di hari penamaan calun.

Mungkin sempat untuk PAS merasa keseronokan untuk menang satu lagi kemenangan pilihanraya kecil bersama Pakatan Rakyat. Maka berusaha PAS untuk spin demi menjustiifikasikan pendirian baru PAS tentang hudud yang mana pasti mereka tidak kata PAS tak tolak lagi hudud tapi terserah kepada Jawatankausa Teknikal.

AKhirnya Jawatankausa itu akan dipersalahkan juga. Belum apa-apa lagi suara proksi PAS nak mempersalahkan sudah kedengaran.


Katanya ada perjanjian antara PAS dan DAP tentang Hudud.

Yang menjadi bingung di pagi penamaan calun untuk PRK Bukit Gelugur adalah kewujudan ahli PAS yang bertanding mempertahankan agenda hudud PAS dan menuntut hukum hudud untuk Pulau Pinang.
Ke mana agaknya cndong Hadi sekarang?


Usahlah nak kata calun itu ahli UMNO untuk mengelak.

Dengan dua muslimut sebagai mengiringi calun, takkanlah orang UMNO juga??? Wanita atau Puteri UMNO pakai tudung aau rambut berwarna merah menyala atau merah jambu.


Pilih Hadi ... calun PAS atau calun DAP? Hudud atau tak mahu hudud? Perjuangan untuk syurga atau dunia?

Pilih! Pilih! Pilih!
 

SPR jangan lupa DAP parti tak sah

Posted: 11 May 2014 05:01 PM PDT
Kempen Bt Gelugor mula di Alor Setar: Adakah Melayu PAS dan PKR sedar?

Posted: 11 May 2014 05:30 AM PDT


Penamaan calun untuk PRK Bukut Gelugor hanya bermula esuk tapi gerak kerja DAP untuk berkempen sudah bermula dalam satu ceramah oleh Interim DAP kedah di Alor Setar dua hari lepas pada Mei 9hb.

Walaupun hadirin ke ceramah DAP yang diadakan di Dewan Kang Har Tong, Alor Setar hanya dihadiri oleh 100 orang tapi isu-isu yang diperkatakan oleh Setiausaha Agong DAP, Anthony Loke, Penolongnya, Vincent Wu, penceramah kurang ajar DAP, Hew Kuan Yau, ADUN Derga, Tan Kok Yew dan ADUN Darulaman, Teoh Boon Kok di negeri yang 80% Melayu amat lantang.

Ini hanya mengesahkan sesuatu yang lama dikatakan tentang niat DAP tapi akibat persaingan kausa, Melayu PAS dan PKR sanggup ketepikan kepentingan bangsa dan ummah. UMNO turut mengikut rerntak pembangkang yang direncana DAP.

Tan Kok Yew memulakan serangan dengan menyerang Menteri Besar yang dikatakan masih tidak melakukan perubahan kepada negeri Kedah.Tetapi perubahan yang dia maksudkan adalah supaya  amalan tanah rizab Melayu yang dijanjikan kepada Melayu untuk memberikan bangsa bukan Melayu menjadi warganegara Tanah Melayu.

Serangan terhadap kontrak sosial itu diteruskan oleh Hew Kuan Yau yang mempersoalkan kerajaan tidak adil kepada pelajar cemerlang 10 A tidak masuk IPTA.

Buat masa ini, pelajar Melayu dan pribumi begitu kurang sekali dapat masuk belajar dalam jurusan yang bernilai tinggi dalam mendpaat kerja baik kerana kemasukan didominasi bukan cina.

Nampaknya DAP yang berkokok tentang keadilan sebenarnya tidak mahu keadilan sosial untuk kaum lain melainkan kaum cina.


Takyahlah nak berlaku jadi Melayu bila isu nampak sangat ditimbulkan oleh cina!!!


Hampir kesemua penceramah menyuarakan penentangan terhadap hukum hudud dan menuduh UMNO memainkan isu hudud dan perkauman selepas PRU13.

Padahal isu hudud ini adalah isu hakcipta terpelihara PAS dan DAP pernah berserirama dengan PAS hingga ada pemimpim PAS percaya DAP setuju dengan perlaksanaan hudud.

ANthony Loke terus dipermainkan permainan persepsi undi majoriti kononnya berpihak kepada Pakatan Rakyat padahal itu bukan cara sistem berparlimen negara ini. Isu ini ditimbulkan untuk meniup rasa curiga terhadap kerajaan seolah-olah persempedanan semula akan dilakukan secara tidak adil.

Hasrat DAP hanya satu iaitu untuk membanyakkan lagi kerusi bandar melebihi kerusi luar bandar supaya memudahkan DAP menguasai negara ini.


GST terus ditimbulkan seolah-olah ianya akan menyusahkan semua rakyat kerana barangan yang  kita beli akan dikenakan 6 peratus. Tapi itu bukan sebenarnya yang dipertahankan oleh Anthony Loke.

Hew pula memutarbelit tujuan diadakan GST dengan berkata negara luar ada GST kerana mereka tidak amal rasuah tidak seperti Malaysia yang banyak rasuah.


Kalau betullah ia menyusahkan rakyat, kenapa sedikit sangat orang cina turun menentang GST? Sebab mereka tahu mereka bersalah!!!


Haiyee perasan ke PAS semua ini???

Calun DAP sanggup lakukan apa saja demi wang

Posted: 11 May 2014 02:30 AM PDT


Pasti dikatakan memberi hak keadilan pada penjenayah.