Followers

Nuffnang

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:23 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


Tahaaluf Siasi dan Hudud

Posted: 10 Apr 2014 08:43 PM PDT

1. Tahaaluf Siasi ialah Kerjasama Politik. Ia dijalin dengan parti yang berbeza ideologi untuk bekerjasama dalam mendepani perkara yang disepakati bersama seperti membasmi rasuah, menentang kezaliman dan menolak penindasan. Terdapat di sana perkara yang tidak disepakati, maka ia urusan perjuangan dan tindakan parti masing - masing.

2. Tahaaluf Siasi adalah kerjasama politik. Justeru itu, ia hanya mencakupi urusan politik tanpa sekali - kali melibatkan dasar dan prinsip parti yang diperjuangkan. Masing - masing parti yang menjadi kompenan tahaaluf siasi tidak boleh mencampuri, memaksa apatah lagi menghalang dasar perjuangan yang dianut oleh parti - parti kompenan yang lain.

3. Tahaaluf Siasi adalah kerjasama politik bukan kerjasama dasar perjuangan, juga bukan kerjasama fikrah, ibadah dan aqidah. Ia kekal menjadi parti yang berbeza dengan sempadan masing - masing namun bekerjasama di antara satu sama lain dalam perkara yang dimeterai bersama.

4. Hudud ialah Kanun Jenayah Syariah Islam yang adil dan bijaksana justeru ia adalah bersumber dari Allah swt Tuhan yang mencipta manusia dan sekelian alam. Suatu yang telah ditetapkan oleh Allah swt secara muhkamat lagi muktamad di dalam Al Quranil Karim dan ia merupakan sebahagian dari Syariat Islam yang wajib ditegakkan oleh hamba Allah swt sebagai khalifah di atas muka bumi ini.

5. Hudud adalah hukum Islam dan ia sebahagian dari keseluruhan Islam yang menjadi dasar perjuangan PAS malah ianya termaktub di dalam perlembagaan PAS bahawa Islam adalah dasar PAS. Benar, ia bukan agenda dan perjuangan Pakatan Rakyat tetapi ia adalah dasar dan agenda perjuangan PAS. Insyaallah PAS akan mengemukakan Private Bill di Parlimen ke arah implementation Kanun Jenayah Syariah Islam II (Hudud) di Kelantan setelah sekian lama ia di luluskan di DUN Kelantan.

6. Hudud adalah juzuk Islam yang tidak boleh diperkecilkan. Ia adalah solusi kepada isu nasional yang sekian lama buntu ditangani oleh undang - undang dan peraturan manusia. Ini adalah masa terbaik untuk PAS mengemukakannya ke Parlimen, sementelah pula Menteri di Jabatan Menteri membuka laluan agar Private Bill dibentang pada sidang Dewan Rakyat akan datang. Ahli Parlimen muslim sewajibnya menyokong demikian juga Ahli Parlimen non muslim diharapkan turut memberi sokongan kerana ia adalah undang - undang Allah swt yang adil untuk semua.

7. Membentang "Private Bill" Kanun Jenayah Syariah Islam (Hudud) ke Parlimen tidak akan menjejaskan Tahaaluf Siasi atau kerjasama politik PAS dengan parti - parti rakan yang lain. Sebagaimana Tahaaluf Siasi juga bukanlah penghalang untuk PAS membentang Private Bill tersebut ke Parlimen.

Nasrudin bin Hassan
AJK PAS Pusat
AJK Ulamak PAS Pusat
Timbalan Pengerusi 1 LDPP

Kopi Beracun Yang Di Sahkan Oleh Kementerian Kesihatan

Posted: 10 Apr 2014 04:50 PM PDT

Kementerian Kesihatan mengesan 40 jenis minuman segera dijual di pasaran mengandungi bahan beracun dan kimia seperti Sildenafil, Tadalafil, Verdabafil dan Sibutramine yang boleh membawa maut jika diambil tanpa pengawasan doktor. Kebanyakan produk itu didapati dicampuri bahan racun berjadual yang digunakan sebagai perangsang seks dan bahan pelangsing yang kebanyakannya dibungkus di kilang haram di negara ini. Kebanyakan produk haram dijual secara terbuka oleh peniaga warga asing.

Penting! Cara mengesan produk minuman dicampur racun
Minuman yang sudah dicampur racun dan bahan kimia dapat dikesan dari segi harga jualannya yang tinggi, iaitu RM5 sepaket berbanding produk asli yang hanya dijual pada harga sekitar RM1 hingga RM1.50 sepaket. Selain itu, paketnya ada imej erotik seperti gambar wanita seksi seolah-olah mempromosi kekuatan seksual atau kaedah melangsingkan badan dengan cara mudah dan pantas.

Berikut adalah senarai kopi beracun. Ianya sudah diuji oleh Bahagian Penguatkuasaan Farmasi Kementerian Kesihatan dan dikenalpasti dicampur dengan bahan terlarang :-

1. Cafe Abang Yes,
2. Candi Gold,
3. Candy 193,
4. Extend Up Energy Drink,
5. Extremen,
6. Extrewomen,
7. Goji Guarana,
8. Goji Guarana Extra,
9. Goji More,
10. Goji Yumberry,
11. Guara Cafe,
12. HBW Ice Lemon Tea,
13. Hotton Vitality Candy,
14. Ie2 O,
15. King Cappucino,
16. Knight Cofee.
17. Kolek Cafe Power Plus,
18. Kopi Angguk,
19. Kopi Asmara,
20. Kopi Bagus AAA,
21. Kopi Campuran Kedai Kopi Ali Bagus,
22. Kopi Pahlawan,
23. Kopi Super Angguk,
24. Kopi Tenaga Tok Lebai Plus,
25. Maca Max,
26. Macagin Ginseng Candy,
27. Mentalk Candy,
28. Nexus MXP,
29. Night Cafe,
30. Red Energizer Candy For Men,
31. Royal Beverage Maqrifatun,
32. sasanergy Drink,
33. Trica Jus,
34. Tri-Max,
35. True SR,
36. vigor Candy,
37. Vitca-F,
38. Vitca-M,
39. Winnie Beauty V1,
40. XKL Sky Fruit Juice Premix.
41.CATUABA

Dengan adanya senarai ini, para penggemar kopi bolehlah menjadikannya sebagai rujukan. Ianya juga bagi mengelakkan kita dari terus menikmati air kopi mengandungi racun yang berbahaya !
http://djkakpahkpoh.gomofm.org/

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:10 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Kerajaan perlu tegas dan ajar si pariah besar kepala Air Asia

Posted: 10 Apr 2014 08:28 PM PDT


Dia juga yang dulu mintak macam-macam masa nak bina KLIA2 tapi akhirnya dia juga tikam belakang Malaysia airport untuk kata mereka liwat... opps lewat. Yang lewat si keling pariah Tony Fernandez.... Tan Sri pun tak nak sebut pasal dia ular.

Malaysia airport layan dia dan sediakan lebih besar fasiliti untuk menampung lebih banyak kapalterbang lain. Itu memang perlulah ... takkan Airport hanya untuk pariah ni.

Kalau ikutkan dia sebenarnya dia hanya nak padang saja supaya kos dia percuma dan penumpang tunggu dan beli tiket bawah pokok. Beg angkat sendiri.

BIla dah dibina, dia buat sial lagi dan tak mahu pulak pindah. Konon kata landasan tak selamat. Kamu engineer ke nak kata tak selamat? Dah di certified oleh profesyenal.

Sebenarnya keling pariah ni berniaga macam keling jual roti canai. Dia mahu semua free, tapi caj penumpang dan cukai yang diambil untuk kerajaan dan airport charges tak mahu dibayar.


Dapat peluang dari kerajaan BN tapi kuat mengkritik kerajaan BN. Kini pariah ni nak bersekongkol dengan PR terang-terang.

Jawapan kepada Tony fernandez senang saja.

Tutup airport LCCT sekarang. BIar dia rugi dan dimarah penumpang. Tarik balik lesen dan larang kegunaan airport kepada keling pariah ini jika tak mahu bayar cukai dan airport tax. Biar MAS dan Malindo yang buat duit. Dia tak boleh bertahan.

Di airport luar negara, apa yang ditentukan dia ikut.  Dulu cakap banyak konon Indonesia mahu sangat dia. Kini dia diam pasal Indonesia tak layan kerenah dia. Banyak negara tak kasi muka pada keling pariah yang diagong2kan sangat.

Selagi kerajaan tak bertegas, selagi itu keling pariah kawan baik Tan Sri Azman Mokhtar KHazanah akan terus besar kepala!!!

Dumb dumb Zairil, Sim and dumno calling commentator

Posted: 10 Apr 2014 06:32 PM PDT


One comment in our rebuttal of Zairil and Steven Sim here tried to ridicule our rebuttal but end up looking ridiculous. The remark reads below: 

What a poor rebuttal. You provided zero facts and just assumed many things besides a personal attack againts the authors. Typical dumno class...

The dumb DAPster see it as commendable and classy to wrongly used a tentative schedule as true. Then assumed Tan Sri Muhyiddin did only three hours of work related to education which is factually wrong.

Yet they say we are factually zero kah kah kah ... what a moron!

Read on DPM Office replay and it shows how shallow and stuid Zairil and Steven Sm are.

KENYATAAN AKHBAR

LAWATAN KERJA RASMI YAB TIMBALAN PERDANA MENTERI KE DUBAI

Tuduhan Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari dan Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim Chee Keong  bahawa YAB Tan Sri Dato' Hj Muhyiddin Hj Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia menghabiskan masa lima hari di Dubai untuk percutian golf berdasarkan satu dokumen yang didakwa jadual lawatan YAB Timbalan Perdana Menteri ke Dubai adalah tidak benar dan berniat jahat. YAB Timbalan Perdana Menteri sebenarnya berada di Dubai dari 7-12 April 2014 dalam satu acara lawatan kerjarasmi ke Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Dokumen yang didedahkan oleh kedua-dua Ahli Parlimen tersebut bukan jadual sebenar lawatan kerja YAB Timbalan Perdana Menteri ke Dubai, sebaliknya deraf awal program yang masih dalam perbincangan. Adalah menjadi kelaziman dalam mana-mana program lawatan YAB Timbalan Perdana Menteri ke luar negara, akan terdapat beberapa perubahan pada deraf jadual lawatan sebelum ia dimuktamadkan. Ini kerana jadual yang diatur adalah tertakluk kepada pengesahan pihak-pihak yang terlibat di negara yang hendak dilawati. Contohnya, deraf jadual lawatan yang didedahkan oleh kedua-dua Ahli Parlimen tersebut tidak mengandungi acara rasmi YAB Timbalan Perdana Menteri di Dubai pada 8 April 2014.

Di dalam jadual akhir yang dimuktamadkan, YAB Timbalan Perdana Menteri mempunyai aktiviti rasmi yang ketat sepanjang berada di Dubai.Beliau telah diberikan penghormatan oleh kerajaan UAE untuk menyampaikan ucaptama di Annual Investment Meeting (AIM) pada 8 April 2014 di Dubai.Dalam pertemuan dengan Shaikh Mohammad Rashid Al-Maktoum Naib Presiden merangkap Perdana Menteri UAE dan Pemerintah Dubai beserta beberapa Ketua Kerajaan yang menghadiri AIM, YAB Timbalan Perdana Menteri telah berkongsi pengalaman Malaysia dalam menghadapi persekitaran perniagaan antarabangsa dan menarik pelaburan asing.AIM dihadiri oleh menteri-menteri yang bertanggungjawab mengenai pelaburan luar negara, pakar ekonomi, kewangan dan pembangunan, para pemimpin perniagaan dan ketua-ketua institusi antarabangsa.

Dalam pertemuan yang sama, YAB Timbalan Perdana Menteri telah berkesempatan menyampaikan ucapan terima kasih kerajaan Malaysia kepada Shaikh Mohammad bin Rashid Al-Maktoum atas bantuan kerajaan UAE dalam operasi pencarian pesawat MH 370 yang hilang di Lautan Hindi.

YAB Timbalan Perdana Menteri juga menghadiri Gulf Education and Training Exhibition 2014 dan melancarkan MalaysiaPavillion di Pusat Persidangan dan Pameran Antarabangsa Dubaipada 9 April 2014. Sebelum acara ini, beliau telah menerima kunjungan hormat Shaikh Nahyan Mubarak Al-Nahyan, Menteri Kebudayaan, Belia dan Pembangunan Sosial UAE dan Humaid Mohammed Al Qatami, Menteri Pendidikan UAE.

Shaikh Nahyan telah merakamkan penghargaan kepada Malaysia atas hubungan dua hala dalam bidang pendidikan. Lebih-lebih lagi penyertaan 27 institusi pengajian tinggi Malaysia adalah yang paling banyak dalam GETEX 2014. GETEX yang dianjurkan sejak 1983 merupakan forum pendidikan, latihan korporat dan pembangunan kerjaya terbesar di rantau Asia Barat. Malaysia menyertainya sejak 2004. Sehingga kini, lebih 25,000 pelajar dari rantau ini melanjutkan pengajian di Malaysia.

Dalam lawatan ini juga, YAB Timbalan Perdana Menteri telah meluangkan masa lebih satu jam dalam pertemuan sarapan pagi bersama Sunny Varkey, Pengerusi GEMS Education yang berpangkalan di Dubai. GEMS Education yang berpengalaman lebih 50 tahun dalam bidang pendidikan mempunyai rangkaian sekolah swasta di 151 buah negara termasuk UAE, Amerika Syarikat dan Singapura. Syarikat ini sedang dalam proses untuk membuka sebuah sekolah swasta dengan kadar yuran yang berpatutan di Malaysia. GEMS Education melihat Malaysia sebagai sebuah negara yang berpotensi di Asia Tenggara untuk syarikat itu membuat pelaburan yang besar dalam bidang pendidikan.

Di samping itu, YAB Timbalan Perdana Menterijuga dijadualkan menyertai dua majlis makan malam rangkaian perniagaan bersama ahli-ahli perniagaan ternama dari Malaysia dan UAE. Majlis makan malam ini dibiayai oleh Syarikat Ahmad Zaki Resources Berhad (AZRB) yang mempunyai operasi perniagaan di Dubai.Satu lagi majlis makan malam bersama ahli-ahli perniagaan Malaysia dan UAE dibiayai oleh Essa Al-Ghurair, Ahli Dewan Perniagaan Dubai dan Penasihat Panel Antarabangsa World Islamic Economic Forum (WIEF). Segala perbelanjaan bagi kedua-dua majlis makan malam ini tidak ditanggung oleh kerajaan Malaysia.

Semasa lawatan ini juga, YAB Timbalan Perdana Menteri mengadakan perbincangan dengan beberapa syarikat Malaysia yang mempunyai kepentingan perniagaan di UAE dan Timur Tengah. AntaranyaPetronas dan Eversendai Coproration Berhad. Eversendai ialah sebuah syarikat pembinaan terkemuka Malaysia yang terlibat dalam beberapa projek pembinaan mega di UAE. Antaranya bangunan tertinggi di dunia Burj Al-Khalifa, Emirates Towers, Ski Dubai, Rose Rayhaan Rotana Tower, Dubai Mall dan Dubai Festival City.

YAB Timbalan Perdana Menteri juga akan mengadakan perbincangan dengan pengurusan EMKE Lulu Group of Companies atas undangan pemiliknya Yusof Ali MA. Syarikat ini yang mempunyai lebih 100 hypermarket Lulu di negara-negara teluk merupakan pemilik rangkaian hypermarket terbesar di rantau ini. Syarikat ini sedang dalam proses untuk membuka pasar raya besar halal di Malaysia dengan usahasama bersama Felda. Perbincangan ini diadakan susulan daripada perjumpaan YAB Timbalan Perdana Menteri bersama Yusof Ali MA pada hujung tahun lalu.

Dalam usaha untuk memperkukuhkan hubungan perniagaan dan perdagangan antara Malaysia dan UAE, YAB Timbalan Perdana Menteri telah dijemput untuk menyertai acara golf bersama ahli-ahli perniagaan dari kedua-dua negara. Segala perbelanjaan untuk acara golf rangkaian perniagaan ini dibiayai sepenuhnya oleh syarikat-syarikat persendirian dan sama sekali tidak menggunakan peruntukan kerajaan. YAB Timbalan Perdana Menteri juga menyertai satu acara golf rasmi yang dianjurkan oleh Tourism Malaysia pada12 April 2014 bagi tujuan mempromosi Tahun Melawat Malaysia 2014. Makan tengah hari bagi acara golf ini ditaja oleh Khalfan Saeed Al-Kaabi, Pengerusi ASCORP Holdings dan Naib Presiden I Dewan Perniagaan dan Industri Abu Dhabi.

Sempena lawatan ke Dubai, YAB Timbalan Perdana Menteri dijemput menghadiri Majlis Makan Malam Bersama Diaspora Malaysia di UAE yang dianjurkan oleh Talent Corporation Berhad. Majlis makan malam ini adalah salah satu usaha Talent Corporation menarik profesional Malaysia di luar negara untuk menyumbang kepada pembangunan Malaysia.

Lawatan YAB Timbalan Perdana Menteri ke Dubai merupakan sebahagian daripada lawatan rasmi pemimpin kerajaan ke luar negara seperti lawatan-lawatan lain yang bertujuan memperkukuhkan kedudukan Malaysia di dalam persekitaran ekonomi dan politik antarabangsa yang semakin dinamik.Keseluruhan aktiviti YAB Timbalan Perdana Menteri sepanjang lawatan beliau ke Dubai menjurus ke arah meningkatkan hubungan perdagangan dan perniagaan antara Malaysia dan UAE serta menarik pelaburan asing ke Malaysia demi kepentingan negara.

Kedua-dua Ahli Parlimen DAP tersebut telah melemparkan tuduhan melulu yang tidak berasas dan berniat jahat terhadap YAB Timbalan Perdana Menteri. Tindakan mereka membuat tuduhan tanpa usul periksa dengan hanya berasaskan satu dokumen yang tidak disahkan adalah satu perbuatan yang tidak profesional. Pejabat ini amat kesal dengan tindakan tidak bertanggungjawab kedua-dua Ahli Parlimen DAP tersebut yang seolah-olah menggambarkan lawatan kerja YAB Timbalan Perdana Menteri ke Dubai bagi memperkukuhkan hubungan dua hala kedua-dua negara dan menarik pelaburan asing ke Malaysia sebagai satu percutian yang membazir wang rakyat.

Pejabat YAB Timbalan Perdana Menteri

10 April 2014

Buta ke pegawai-pegawai kerajaan ni?

Posted: 10 Apr 2014 05:30 AM PDTMacam mana pejabat Kadhir Muar Johor tak sedar bendera yang dikibarkan terbalik? Pekerja buat kerja tanpa tengok kerja masing-masing? ATau pegawai pejabat semua buta tak pantau pekerja buat kerja?

Manakala dah jelas petak parking untuk OKU tapi banyak-banyak orang agensi yang sepatutnya menunjukkan sikap mematuhi road sign dan peraturan jalanraya tapi dia sendiri yag tak patuh.

Hah ... tolong skit. Jangan cakap benda ni hal kecil dan sebut tak apa lah ada benda lebbih besar dan utama nak tegur. Pasal benda kecillah jadi besar.

Dalam hal lain, wanita berikut bekerja dengan agensi anti dadah.


Tapi mulut celupar macam anjing menyalak memaki polis:


Baca Flying Kick terajang kebodohan perempuan ini SINI.


Takkan polis trafik tak boleh jalankan kerja untuk saman. Apakah langsung semua polis trafik rasuah atau tahan untuk ugut duit?

Bodoh bingai! Tahukah menghina polis dan mana-mana pegawai kerajaan menjalankan tugas adalah satu kesalahan?

Patut diberhentikan dari kerja atas sikap membodohkan majikan kerajaan sendiri dan tak tahu undang-undang dan tatacara kerja kerajaan..

Detail perempuan ini adalah berikut:

NORITA SALAMAH BINTI ZAMAN,
KP/ 861202-12-5026,

28 THN,
PEMBANTU ANTIDADAH, AGENSI ANTIDADAH KEBANGSAAN (AADK) BEAUFORT, SABAH
HANDPHONE SAMSUNG S4 DAN PERALATAN KOMPUTER DELL

Penyokong Lajim kot? Hehehe .... esok pagi ada cerita.

Apa pasal cerdiknya Pemuda UMNO?

Posted: 10 Apr 2014 05:30 AM PDT


Pemuda UMNO wilayah persekutuan menghantar memorandum kepada Prima untuk meminta kuota khas 30% kepada orang muda bumiputera.

Kalau hanya minta 30% untuk Bumiputera, maknanya 70% untuk bangsa lain. Akhirnya kalahlah kawasan kepada DAP. Cerdik betul Pemud UMNO.

Mintaklah 65% mennikut peratusan penduduk.

Satu hal lagi, kenapa Pemuda hanya perjuangkan orang muda Bumiputera? BUkankah sepatutnya perjuangkan semua kaum Bumiputera yang tertindas kepada kapitalisma Tiongkok?


Ini satu lagi untuk orang muda saja. Dahlah tu KJ kata benci Perkasa sebab cemburu mereka lebih mantap dari Pemuda tapi guna perkataan perkasa. ... hehehe.

Yang dipanggil adalah orang CIMB yang mana kita tahu Bank itu tak pedulikan Melayu. Loan tak kasi Melayu. Pekerja hampir semua dikasi cina dan tak bukan peluang untuk Melayu dan Bumiputera amnya.

Untuk siapa Pemuda UMNO berjuang.


Si makreb ni apasal bodoh beno...

Bior la ketua biro uagam cakap. Sedor ke diri kemaksiatan mu diketahui.

Cepat pembangkang buat instagram ini dan segera malukan Pemuda UMNO.

Takde ke otak Pemuda UMNO ni????

Zairil and Steven Sim's fail to include 2 days of travel time in reckless accusation of Muhyiddin

Posted: 10 Apr 2014 12:30 AM PDT

Zairil and Steven are in the above picture trying to create an issue but actually telling the world they are unable to handle their domestic matters and their spouse are hopeless and not supportive of their MP other half. Suggest the quit politics and be hoomemakers.

DAP MPs' Steven Sim and Zairil Khir Johari raised issue on Muhyiddin trip to Dubai which include golf but accused it as making it a private visit for rest and recreation.

It only shows how ignorance DAP is in the way of the working of government and the extent needed to build relations and bring investment and businesses to Malaysia.

Most likely, it is not that they do not know but merely refusing to understand but making an issue to paint a distorted picture of the Deputy Prime Minister and government.

The statement as published in Malaysia Chronicles here, below and inspersed with our comments in red:

OURS OF WORK IN 5 DAYS! 

'Lazy' Muhyiddin off on golfing holiday NOT working visit

Written by Steven Sim, Zairil Khir Johari


According to leaked documents (see attachment) posted on what appears to be a whistle-blower blog (http://peniupwisel2020.blogspot.com/2014/04/timbalan-perdana-menteri-membazir-lagi.html), Deputy Prime Minister and Minister of Education Tan Sri Muhyiddin Yassin appears to be enjoying a five-day golf holiday in Dubai at the expense of Malaysian taxpayers.

Special aircraft: Three hours of work in five days

The itinerary for Muhyiddin's "working visit" to Dubai, United Arab Emirates from 8 to 12 April 2014, on the ostensible pretext of attending the Gulf Education and Training Exhibition (GETEX) 2014, reveals that the Deputy Prime Minister is travelling by "special aircraft."

Staying at the five-star Shangri-La Hotel Dubai for the entire five-day trip, Muhyiddin's duties at GETEX requires him to attend the official opening ceremony, officiate the Education Malaysia Pavilion, and take courtesy calls from the UAE Minister of Education and the Minister of Culture, Youth and Social Development. Finally, he is scheduled to sign an MOU on higher education. All the above programmes are scheduled to occupy his time from 10am to 1pm on 9 April, from whence he would depart to the Montgomerie Golf Club, to be followed by a cruise dinner.

[Has travel time been included in the 5 days so-called fun and games of Muhyiddin. If so, then the 8th and the 12th has to be struck off, thus leaving on 3 days of "work". 

So Zairil and Sim's accusation should be 3 hours of work in 3 working days. That is either a naughty spin or Zairil and Steven SIm did not properly read the whistleblower blog posting.] 

The remaining (two days) days in Dubai will be spent on "private programmes" and the occasional informal dinner with a few business figures and Malaysian diaspora. On the final day, he has another golf engagement.

[If Zairil and Sim bother to check the "private programmes" and functions including the golf is common in meeting business people because it allows for personal relationship to be developed. And if they bother to check, there is nothing unusual in his itinery.

Maybe it is unusual for a chocolate manufacturing business in which it may have gone bad and had to resort to politics to make a living. Lucky someone is a bastard son of a Tan Sri and useful tool for DAP to ridicule UMNO.]


In other words, Muhyiddin is spending five days in Dubai for only three hours' worth of official education business, 10 hours on the golf course and two whole days on "private programmes." Surely, there are many questions to be answered, especially if this trip is to be paid for by the public purse.

[After the stupid unjustified accusations, they now go to the typical DAP mode of money as though there was abuse.]

Is this what MOE's budget is spent on?

The rakyat has the right to know who is footing the bill for this luxury trip, including the cost of the "special aircraft," hotel stay at the five-star Shangri-La Dubai for the entire delegation, and other costs accrued that will be borne by the Government, including the Ministry of Education, Education Malaysia, Talentcorp (which is sponsoring the Malaysian diaspora dinner on 11 April) and the Prime Minister's Department (where the DPM's Office is parked under).

[Off course it government. It will not look right that Muhyiddin get himself sponsored as it can compromised the government's reputation. Furthermore, the events are to benefit the country and only fair for government to bear the cost as per the Deputy prime Minister's entitlement. That entitlement is what the civil servants provided for.]


The Ministry of Education (MOE) has been allocated the largest budget amongst all ministries for 2014 (RM54 billion or 21 per cent of the Federal Budget), yet student outcomes have been the worst in recent times. Not only have Malaysian students fared badly in international assessments such as PISA (Programme for International Students Assessment) and TIMSS (Trends in International Math and Science Study), the MOE has also recently revealed that English proficiency has declined badly amongst our teachers and students, according to a report by Cambridge English.

The one in blue has no relevance and too distance in connection to the issue raised but an embelishment intended to potray as though government wasted money at expense of quality of education.

Government works according to budget. Education programs has its budget and administration and other expenses has its allocated budget. Using the allocated budget does not encroached into programs for education. 

Certainly so when the budget could be coming from the DPM office and not MOE. 

Even if it is from MOE, Muhyiddin is stretching the opportunity from the trip made using MOE allocated budget to also do other matter for nation interest. That is killing two three birds with one stone. Comprende?


While there is no doubt that education is a critical area to be focusing our resources on, the Government should be spending on real programmes that improve student outcomes and not on expensive leisure trips for the Deputy Prime Minister to play golf.

That is cheap and cliche typical of shallow DAP style of arguing.

By the way, the golf programmes are corporate programmes in which there are many business captains and leaders that DPM could meet, get acquinted and strengthen personal toes already made but cost borne by them.

DO raise that please!

We also call upon the Auditor-General to investigate not only this trip to Dubai, but also any other trips Muhyiddin my have undertaken in recent times.

Shallow call... find other issues la stupid!

Steven Sim Chee Keong, Member of Parliament for Bukit Mertajam

Zairil Khir Johari, Member of Parliament for Bukit BenderaManjung Mari

0

Posted by Unknown | Posted on 9:40 PTG | Posted in

sumber :-

Manjung Mari


Lawak bodoh menteri umno yang menjijikkan...

Posted: 10 Apr 2014 07:30 PM PDT

Apakah ini sebagai satu lawak bodoh atau menteri ini memang seorang yang ....... ?..Aduhai,, sedih woi kalau macam ni punya menteri, rakyat tengah menggelopor dengan pelbagai isu yang mencengkam kehidupan seharian,, menteri pula duk sibuk buat lawak bodoh yang tak ada nilai walapun sekupang..ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:23 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


PDRM Nafi Foto Kejadian Tembak Menembak Yang Dikatakan Berlaku Di Puchong

Posted: 10 Apr 2014 09:30 AM PDT


Exco Selangor Tidak Mahu Tinggal Di Banglo Yang "Tidak Selesa"

Posted: 10 Apr 2014 08:30 AM PDT
Kerajaan Selangor membelanjakan sebanyak lebih RM6 juta untuk 10 unit rumah kerajaan yang jarang digunakan, dedah Laporan Ketua Audit Negara 2013. 

Laporan itu juga mendapati unit rumah kerajaan itu pernah disewa pada sekitar tahun 2010 hingga Jun 2013 tetapi kadar sewa itu jauh lebih rendah berbanding belanja kerja penyelenggaraan dan kos utilitinya yang berjumlah RM6.24 juta. 

Laporan tersebut mencacatkan meskipun rumah-rumah tersebut dan dewannya telah digunakan untuk majlis rasmi kerajaan serta program yang dilaksanakan oleh jawatankuasa tetap Dewan Undangan Negeri Selangor, namun sewanya telah dikecualikan. 

Anggaran sewa itu berjumlah RM150,000. "Bagi tempoh berkenaan, Kerajaan Negeri telah menanggung sebahagian perbelanjaan kerja penyenggaraan dan kos utiliti berjumlah RM5.89 juta. Selain itu, semakan Audit juga mendapati sehingga 30 Ogos 2013, tanah tapak Rumah Kerajaan masih di bawah hak milik PKNS walaupun bangunan Rumah Kerajaan telah diserahkan oleh PKNS kepada Kerajaan Negeri pada 30 April 2005. 

 "PKNS masih menanggung cukai tanah bagi tapak rumah kerajaan berjumlah RM8,027 setahun," kata laporan tersebut. Kediaman di Seksyen 7 Shah Alam itu dibina semasa Barisan Nasional menerajui kerajaan negeri Selangor dengan Datuk Seri Dr. Khir Toyo sebagai Menteri Besar. 

Sebelum pililihan raya 2008, Pakatan Rakyat mengkritik kewujudan kuarters berkenaan dan ada di kalangan pemimpinnya yang melaungkan mahu menjualnya jika menang pilihan raya negeri. Selepas pilihan raya 2008 itu dan selepas jadi kerajaan negeri, Pakatan Rakyat bagaimanapun tidak menjual kuarters berkenaan.

Hudud : Timbalan Dewan Ulama PAS Terengganu Kecam Karpal Singh

Posted: 10 Apr 2014 07:00 AM PDT
Timbalan Ketua Dewan Ulama Pas Terengganu, Dr Abu Bakar Abdullah menyelar kenyataan Ahli Parlimen Bukit Gelugur, Karpal Singh yang mengkritik hasrat Kelantan melaksanakan hukum hudud di negeri itu.

Meminta kenyataan Karpal tidak perlu dilayan, beliau menjelaskan ia bukanlah kenyataan kali pertama daripada pemimpin DAP itu yang membantah pelaksanaan undang-undang tersebut setiap kali timbul isu hudud.

Menurutnya, tidak timbul sama ada Karpal tidak bersetuju atau sebaliknya kerana perkara 76 Perlembagaan Persekutuan telah membenarkan Kerajaan Persekutuan memberi izin kepada kerajaan negeri melaksanakan undang-undang Islam.

"Lagipun sebelum ini memang sedia ada draf atau kanun yang telah diluluskan oleh Dun seperti Kelantan. PR juga setuju bagi negeri-negeri yang ada kanun tersebut untuk dilaksanakannya.

"Sepatutnya Karpal Singh tidak buat kenyataan begitu. Ini hak umat Islam, kewajipan umat Islam perlu dihormati," katanya.

 

Video Kenyataan Wan Azizah Kecam Operasi Pencarian #MH370

Posted: 10 Apr 2014 05:30 AM PDT


Amerika Syarikat Nafikan Secara Rasmi Pesawat #MH370 Disembunyikan Di Diego Garcia

Posted: 10 Apr 2014 03:30 AM PDT


Agenda Halus DAP Untuk Hapuskan Kepentingan Bumiputera Satu Persatu Semakin Berjaya Dengan Bantuan PAS

Posted: 10 Apr 2014 12:47 AM PDT


Satu Saat Boleh Cari #MH370 ?, Bukti Keangkuhan Anwar Ibrahim

Posted: 09 Apr 2014 10:33 PM PDT


Cursing Malay : Terus Terang

0

Posted by Unknown | Posted on 9:19 PTG | Posted in

sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Sampai Bila Penghidap Autisme Nak Dilayan Macam Budak-Budak?

Posted: 10 Apr 2014 02:05 AM PDT


Aku ingat lagi perasaan aku waktu aku mengadap dia dulu lepas dia register kelas aku. Semua budak lari dari dia. Takut ke, malu ke, aku tak tau la. More like memandang rendah barangkali.....Dari dia start belajar dengan aku sampai la dia grad, dia kata dia suka melukis. Dan dia suka Michael Jackson. Dua benda yang dia suka tu la dia buat betul2.

Mana lagi kau nak jumpa student yang tengah class dia bangun dan moon walk secara spontan, kan?Orang unik aje buat camtu.

Aku memang kagum dengan dia, aku lagi kagum dengan mak bapak dia. Kalau mak bapak orang lain, anak autisme ni, mesti diorang ramai yang putus harapan dan give up tak nak anak dia belajar dan terdedah dengan dunia luar. Ya lah, takut apa2 terjadi kat anak dia. Dia ni pulak, ada high possibility boleh mengamuk kalau dia stress dengan sesuatu. Takleh push-push dia. Kalau dia dah termasuk dalam "dunia" dia...jangan kacau.

Mak bapak dia ni gigih mintak tolong aku , "be patient, be patient, be patient."

Kadang2 rasa nak penumbuk dia memang ada. Buat apa nak tipu. Kau cakap dengan dia, dia menyanyi lagu cina. Kau terangkan sesuatu, rupa2 nya dia dah tidur. Tapi lama kelamaan bila kau dah paham macam mana nak attract attention dia, mengajar pelajar autisme adalah satu pengalaman yang sangat unik.

Sekarang ni, dah dua kali exhibition dia buat! Bapah ah, aku pun tak pernah ada exhibition sendiri. Ini yang membuatkan aku nak jadi exhibitionist ni!

Mak bapak, jika anak anda ada autisme, tolong jangan give up. Kau carik apa minat dia, kau pastikan kau terus push diri dia supaya bersaing macam biasa dengan orang lain kemudian kau hantar dia jumpa aku, aku boleh ajar dia buat animasi.

Tiap2 orang yang ada autisme ni ada talent dia.
Jangan sia2 kan.

Aku sarankan agar semua guru2 pendidikan khas diberi bonus 6 bulan setiap tahun.

ps - maaf lah kru MHI tapi aku rasa agak terkilan tengok kau treat dia macam budak2 tadika. Apa salahnya kau treat dia macam orang biasa? Umur dia 28 tahun tu. Kenapalah bila tau aje orang itu ada autism, automatik kita punya treatment kat dia lebih childish dan ayat2 yang kita guna macam kita sedang bercakap dengan budak2?

Kau takkan cakap camtu dengan lelaki yang berumur 28 tahun kan?

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:07 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


[LIVE]Forum 4 Beradik - Ust Azli, Ust Amri, Ust Amir dan Ust Aswad

Posted: 10 Apr 2014 07:03 AM PDT


Pemilihan PKR: Saifudin calon pilihan akar umbi SIRI 7

Posted: 10 Apr 2014 01:37 AM PDT

Pemilihan PKR: Saifudin calon pilihan akar umbi

Ulasan: Kempen pemilihan jawatan tertinggi PKR telah pun bermula. Tetapi fokus pemilihan tertumpu kepada jawatan Timbalan Presiden yang akan menentukan hala tuju parti reformis itu jika ketua umum Anwar Ibrahim dipejarakan semula oleh kerajaan BN melalui proses rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Calon yang mengisi tempat kedua penting seharusnya seseorang yang  tidak mempunyai perwatakan 'melawan tokey' dan boleh bekerjasama dengan Presiden Dr Wan Azizah ketika ketiadaan Anwar. Bagi jawatan presiden, hampir pasti Anwar akan menarik diri daripada terus bertanding kerana Akta Pertubuhan tidak membenarkan seseorang yang dihukum penjara melebihi setahun memegang apa-apa jawatan dalam pertubuhan.

Ketika tempoh genting, presiden memerlukan seseorang yang mudah melaksanakan arahan. Tumpuan ahli PKR adalah untuk melengkapkan parti denagn pemimpin penyambung kekuatan Anwar, bukannya memberi masalah baharu kepada Anwar di dalam penjara.

Persaingan jawatan terkini berlegar sekitar Azmin Ali, Saifudin Nasution dan Khalid Ibrahim. Tiga calon lain dianggap tidak sesuai untuk mengisi kerusi timbalan.

Watak tidak disenangani

Tiga watak yang bersaing hebat boleh disemak rekod masing-masing daripada jawatan yang sedang disandang. Azmin mempertahankan Timbalan Presiden, Khalid MB Selangor dan Saifudin Setiausaha Agung PKR.

Bagaimanapun, Azmin paling tidak sesuai sebagai timbalan semasa ketiadaan Anwar. Gaya kepimpinannya yang lebih mengutamakan sekumpulan kecil pemimpin parti dan membentuk puak tersendiri dilihat menyukarkan presiden untuk menyatukan parti.

PKR sejak sekian lama diresapi pelbagai jenis NGO yang mempunyai gaya kepimpinan berbeza. Perjuangan NGO sebahagiannya diterapkan dalam parti oleh kepimpinan peringkat cabang. NGO lebih merakyat dan menuntut pemimpin utama parti mesra rakyat. Azmin kurang mesra bersama rakyat.

Masalah juga akan berlaku kepada Wan Azizah yang tidak sebulu dengan Azmin dalam kepimpinan parti. Sumber dalam PKR mendakwa Azmin kadang kala tidak mengikut arahan Dr Wan. Beliau juga didakwa dalam pilihan raya umum lalu banyak meletakkan calon yang rapat dengan dirinya di peringkat Dun mahupun Parlimen.

Azmin turut mempunyai gaya kepimpinan yang kurang menyenangkan pemimpin PKR lain. Tidak banyak pemimpin yang sesuai berurusan dengannya.

Beliau juga bukan reformis sejati. Azmin tidak gemar tunjuk perasaan jalanan. Puak yang pro demonstrasi melabelkan Azmin golongan pejabat, bukan pro jalan raya. Gadingan Azmin - Dr Wan dilihat tidak bermasalah ketika ini kerana kekuatan Anwar.

Oleh itu, Azmin bukanlah calon pilihan untuk dikekalkan ketika ketiadaan Anwar beberapa bulan dari sekarang sehingga PRU ke 14.

Khalid banyak kelemahan

Calon yang dianggap popular selepas Azmin adalah Khalid Ibrahim. Khalid juga tidak sesuai untuk diangkat ke kedudukan Timbalan Presiden. Pemikiran Khalid lebih kepada birokrat sejati dan tidak mencetus idea penentangan berimpak tinggi kepada BN.

Cara beliau menandatangani perjanjian air dengan kerajaan BN tanpa dibawa ke pengetahuan Exco Selangor terlebih dahulu, dan hanya membenarkan setiausahanya sahaja untuk mengkaji dokumen tersebut diragui akan mendatangkan kebaikan kepada parti jika dipilih sebagai Timbalan.

Terdapat sumber dalaman parti mendakwa Khalid pernah melanggar beberapa arahan Dr Wan ketika proses menggantikan pegawai penting di MBI, GLC di bawah naungan MB. Oleh kerana amalan melantik pegawai tinggi atau pengerusi MBI meletakkan orang politik yang berkelayakan bagi memberi impak kepada perjalanan kerajaan negeri seiring politik PKR, maka Dr Wan mencadangkan nama tertentu mewakili parti tetapi ditolak mentah-mentah oleh Khalid.

Akibatnya, dana sangat sukar untuk diperoleh pegawai khas Adun Pakatan Rakyat Selangor. Sikap Khalid yang terlalu berkira juga ditegur Anwar. Ketua Umum menghantar Setiausaha Agung parti Saifudin Nasution menjadi ketua staf di pejabat Menteri Besar.

Bagaimanapun akibat campurtangan setiausaha politik Khalid, Saifudin tidak diberi apa-apa kuasa bersesuaian dengan kedudukannya. Sebaliknya diberi potforlio berkaitan luar bandar dan semua gerak kerjanya wajib melapor kepada setiausaha Khalid. Saifundin meletak jawatan kerana tidak diberi kebebasan bekerja.

Gaya kepimpinan Khalid yang 'lebih Umno daripada Umno' mustahil melayakkan beliau menerajui parti reformasi. Malah gaya kepimpinan mengutamakan dua setiausaha tidak pernah dipraktikkan dalam Umno sekali pun.

Dalam perebutan ini, hanya Saifudin yang dikira layak dipilih sebagai pemimpin nombor dua parti. Beliau datang dari era reformasi. Pernah berkelana ke Indonesia ketika Dr Mahathir mengganas di dalam negara, kemudian pulang membantu bersungguh-sungguh PKR dalam pilihan raya 1999, 2004 dan 2008 sehingga PKR menjadi cemerlang seperti hari ini.

Saifudin juga disenangi oleh ahli akar umbi dan gaya kepimpinannya amat mesra rakyat. Beliau juga tidak mengutamakan kelompok tertentu atau 'inner circle' di sekelilingnya. Jauh sekali mengutamakan pertimbangan setiausaha politik berbanding pertimbangan majoriti ahli parti.

Namun perkara paling penting adalah Saifudin sangat disayangi Anwar kerana ketaatannya dan sekiranya dipilih akan mampu melaksanakan arahan Anwar ketika pemimpin itu tidak berada bersama saf kepimpinan PKR. Saifudin juga rapat dengan Dr Wan dan para pemimpin PKR kepercayaan Anwar.

Faktor terakhir ini tidak ada pada Khalid dan Azmin. Kedua-duanya dilihat tidak senang dengan pemimpin PKR yang dipercayai Anwar.

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:04 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


China tangguh hantar Panda ke Kuala Lumpur..!!

Posted: 10 Apr 2014 08:53 PM PDT


Selangor catat pelaburan ke-2 tertinggi negara dengan RM9.8 bilion

Posted: 10 Apr 2014 08:49 PM PDT

pelaburan selangorSHAH ALAM 11 APRIL : Selangor mencatatkan pelaburan kedua tertinggi antara negeri di Malaysia dengan jumlah sebanyak RM9.833 bilion pada tahun 2013.
Exco Pelaburan, Ean Yong Hian Wah berkata jumlah pelaburan itu adalah daripada 228 projek yang diluluskan melalui pelabur asing dan tempatan.
Katanya, sebanyak RM3.62 bilion diperolehi daripada pelaburan asing, manakala sebanyak RM6.2 bilion daripada pelaburan tempatan.
"Jumlah pelaburan di negeri ini menunjukkan bahawa ekonomi Selangor masih lagi mantap dan merupakan destinasi pelaburan yang popular bagi pelabur asing dan tempatan," katanya yang menjawab pertanyaan Haslin Hassan (PAS-Tanjung Sepat).
Ean berkata di kalangan pelaburan asing di Selangor, Jepun menanam pelaburan tertinggi dengan nilai pelaburan sebanyak RM1.017 bilion.
Diikuti dengan Singapura iaitu sebanyak RM840 juta, Amerika Syarikat sebanyak RM459 juta, China sebanyak RM228 juta dan Switzerland sebanyak RM212 juta.
Read More / Baca Lagi >>

SUAMI ISTERI Bersama Di SYURGA - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 10 Apr 2014 08:26 PM PDT

Jangan Kata "Siapa Tak Kahwin Nabi Tak Mengaku Umat!" - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 10 Apr 2014 08:25 PM PDT

"Nikmat Isteri..!" - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 10 Apr 2014 08:23 PM PDT

PENCURI Di Kenduri Kahwin - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 10 Apr 2014 08:22 PM PDT

Dalam Ini Malaysia..!!

Posted: 10 Apr 2014 07:53 PM PDT

Masih lagi percaya slogan   kerajaan BN 1M'sia Rakyat Di Dahulukan Prestasi Di Utamakan? .. masih lagi terpedaya dengan Tradisi Membela Rakyat .. masih lagi terpegun dengan laungan Nasib Rakyat akan Terbela di Bawah Pemerintahan UMNO ... masih lagi yakin dengan kata-kata BN Menang Rakyat Senang??????

Kalau sejelas dan semudah ini pun para macai UMNO tidak mampu nak berfikir dan menilai ... lebih baik berhenti jadi manusia.

MH370: Mengapa Terhempas Di Gaung Yang Terdalam?

Posted: 10 Apr 2014 07:41 PM PDT

Memang cukup mengyakinkan; lima pancaran yang konsisten dengan pancaran kotak hitam pesawat terbang dikesan 1,770 km Northwest Perth, dan pancaran itu dipercayai lebih 15,000 kaki di dasar laut. Jika benarlah pancaran itu daripada data recorder dan voice recorder pesawat malang itu, maka untuk mengangatnya merupakan operasi julungkali dilakukan pada kedalaman itu. Sebagai perbandingan, kedalaman di mana kapal Titanic tenggelam berkedalaman 12.500 kaki.
Sukar dibayangkan, apa keadaan pesawat malang itu, memandangkan sehingga kini tiada sebarang serpihan yang dijumpai yang boleh dihubungkan dengan pesawat berpenumpang 239 bersama kru itu. Apakah penumpang masih bersama talipinggang dan duduk dikerusi masing-masing? atau dan atau. Pesawat itu hilang pada radar pada 1.22 pagi Sabtu 8 Mac, ketika mana, isyarat pasangkan tali pinggang sudah dipadam. Kemungkinan makan dan minum belum dihidangkan, memandagkan penerbangan Kuala Lumpur Beijing memakan masa lebih 5 jam. Biasanya pada penerbangan seumpama ini, makanan dan minuman akan disediakan apabila pesawat terbang pada ketinggian stabil, iaitu 35,000 kaki atas permukaan laut. Memandangkan kehilangan pesawat itu,  hilang daripada radar kurang sejam selepas mengudara, besar kemungkinan penumpang  berada ditempat duduk masing-masing menanti makanan dan minuman disediakan.
Read More / Baca Lagi >>

Antara Lutut Teresa Kok Dan Bini Bung Mokhtar ..Kita lihat siapa yang kena..!!!

Posted: 10 Apr 2014 07:40 PM PDT

Kata Bung pakaian Teresa Kok tak sesuai semasa persidangan."Skirtnya (singkat) sehingga paras lutut, saya boleh lihat lututnya, bagaimana pakaian ini boleh dibenarkan?," soalnya.

Teresa Kok bangun dan meninta Bung menarik balik kenyataan tersebut."Bajunya seperti baju-T, semuanya warna merah. Ini bukan cara berpakaian di Parlimen," kata Bung Moktar lagi.

Tidak berpuas hati dengan kenyataan itu, Kok seterusnya membangkitkan bahawa Bung Moktar juga bersalah kerana memakai tali leher berwarna kuning."Awak tidak ada kerja lainkah?," soalnya kepada Bung Moktar.

Pelajar sekolah yang mengunjungi Parlimen juga boleh menganggap "boleh memakai pakaian sesuka hati" jika Kok dibenarkan berpakaian begitu, kata Bung lagi.

"Tak apalah, saya benarkan (Kok berada dalam Dewan)," kata Ismail.Teresa Kok meminta dua orang jurugambar merakam gambarnya di luar Dewan selepas itu."Saya minta mereka tolong ambil gambar saya. Tengok, apa salahnya baju saya? Tak cantik ke?

"Gila ahli-ahli Parlimen lelaki BN ini," katanya lagi dipetik Malaysiakini.Bung amat-amat ambil kisah skirt Teresa Kok yang ke paras lutut.Bagaimana pula dengan lutut bini si Bung ni ?

Kami mahu GST dimansuh, bukan tangguh

Posted: 10 Apr 2014 07:37 PM PDT


IRFAN ES

Saya pelik melihat rakan-rakan saya dan juga pejuang-pejuang Facebook agak segan membicarakan tentang GST yang baru saja diluluskan di Dewan Rakyat, yang disokong penuh oleh ahli-ahli parlimen BN pada 7 April lepas.

GST adalah sesuatu yang tidak diperlukan oleh negara ini. Ia menaikkan harga segala barangan di sekeliling kita dari yang sekecil-kecil hingga yang sebesar-besarnya. Ia mengakibatkan yang miskin menjadi lebih miskin.

Ia menyebabkan seorang ibu terpaksa bekerja membantu menyara keluarga meninggalkan anak-anak di rumah pengasuh. Ia menyebabkan seorang bapa terpaksa bekerja lebih masa untuk menambah pendapatan lalu meninggalkan ruang yang amat sedikit untuk bersama dan mendidik anak-anak. Lalu anak-anak tidak diasuh dengan sempurna, lalu terpengaruh dengan perkara yang tidak baik, lalu makin bertambahlah masalah sosial di negara ini. Anda katakan keharmonian negara bermula dari rumah tangga yang sempurna, jadi bagaimana?

GST menyebabkan rakyat tertekan dengan kos sara hidup yang tinggi. Tekanan tidak baik untuk kesihatan. Tekanan perasaan menyebabkan manusia hilang kawalan. Jenayah akan menjadi-jadi.

Tekanan perasaan menyebabkan manusia lebih jauh dari Tuhan. Anda pernah dengar cerita-cerita di Facebook tentang umat Islam yang terpaksa murtad untuk mendapatkan bantuan kewangan disebabkan kefakiran hidup? Pernahkah anda mendengar hadis bahawa hampir-hampir kefakiran itu membawa kepada kekufuran? Dan anda masih mengatakan anda seorang pejuang akidah?
Read More / Baca Lagi >>

Putrajaya nafi TUDM dikerah cari MH370 pada pagi pesawat hilang..!!

Posted: 10 Apr 2014 07:01 PM PDT


Tweet asal H20Comms memberi respons kepada laporan CNN. – Gambar diambil dari Twitter, 11 April, 2014. Tweet asal H20Comms memberi respons kepada laporan CNN. – Gambar diambil dari Twitter, 11 April, 2014.
Putrajaya menafikan laporan CNN bahawa Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dikerah mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 pada pagi pesawat itu dilapor hilang.
Pasukan komunikasi pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam mesej di Twitter malam tadi mendakwa laporan CNN satu tuduhan tidak benar.
"Terbaru dakwaan @CNN bahawa pesawat TUDM dikerahkan selepas pesawat @MAS #MH370 dilaporkan hilang pada awal 8/3 adalah tuduhan tidak benar," menurut akaun Twitter @H2OComms pada 10.29 malam tadi.
Hishammuddin kemudiannya mengirim semula tweet itu melalui akaun rasminya, @HishammuddinH2O.
Pengguna Twitter mencurigai sama ada CNN dibayar untuk memberikan laporan yang salah kepada Malaysia.

Jawatankuasa Teknikal Hudud diarah tutup mulut, kata Mufti Kelantan

Posted: 10 Apr 2014 07:00 PM PDT

Ahli Jawatankuasa Teknikal Hudud diarahkan untuk tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung perkembangan pelaksanaan hudud di negeri itu yang dijangka akan dilaksanakan pada tahun hadapan, kata Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad (gambar).
Beliau berkata hanya Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dan timbalannya, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dibenarkan memberikan kenyataan berhubung pelaksanaan hudud di negeri itu.
"Sebagai salah seorang ahli jawatankuasa, saya tidak ada sebarang ulasan untuk anda bagi menghormati keputusan mesyuarat," katanya kepada akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini.
Bernama melaporkan pada Rabu, Setiausaha Publisiti Kebangsan DAP Tony Pua dan Naib Presiden PKR, N Surendran memberi peringatan keras kepada PAS bahawa hudud tidak pernah menjadi kesepakatan dalam pembangkang dan cubaan membentangkan rang undang-undang itu di Parlimen akan ditentang.
Pua berkata DAP yang terdiri daripada 38 ahli Parlimen tidak akan menyokong rang undang-undang yang dicadangkan kerajaan Kelantan berkenaan Hudud jika ia dibahaskan di Parlimen.
Sementara itu, Ahmad dilihat tidak berganjak dengan keputusan untuk membawa usul pendirian melalui ahli Parlimen Kelantan, meskipun rakan sekutu Pakatan Rakyat (PR) menyatakan tentangan mereka.
"Keputusan (untuk membentangkan rang undang-undang) kita sudah buat," lapor Utusan Malaysia.
Dalam satu pertemuan bersama Kelab Penyokong Kerajaan Kelantan (KPKK) semalam, Ahmad turut menggambarkan pendirian sama berhubung pelaksanaan hudud di negeri itu.
Read More / Baca Lagi >>

'Karpal tak akan berundur secara senyap-senyap'

Posted: 10 Apr 2014 06:50 PM PDT

 
Hampir 30 tahun berlalu, walaupun berdepan dengan banyak ancaman dalam hidupnya, Karpal Singh tetap enggan berundur secara senyap-senyap melalui pintu belakang .

Pernah beliau diminta oleh pegawai polis supaya secara rahsia meninggalkan bilik mahkamah bagi mengelak bahaya ancaman seorang lelaki, yang mendakwa mempunyai kuasa ghaib, yang mengancam untuk menyerang Karpal kerana menyaman sultan.

Karpal enggan, dengan berkata " jika saya pergi melalui pintu belakang sekarang, saya akan melalui pintu belakang sepanjang hidup saya."

Ahli politik dan peguam yang kini berusia 74 tahun itu kekal
dengan sikap tabahnya itu sehinggalah hari ini, dalam menghadapi satu lagi percubaan oleh kerajaan untuk bukan sahaja menguburkan kerjaya politiknya , tetapi juga untuk menyumbatnya ke dalam penjara.

Hukuman bagi sabitannya terhadap tuduhan hasutan baru-baru ini - denda sebanyak RM4,000  - menghalang Karpal daripada memegang jawatan politik dan dikenakan tempoh hilang kelayakan selama lima tahun untuk bertanding kerusi Parlimen.

Malaysia tidak mempunyai had umur untuk menjadi anggota Parlimen, dan Karpal berkata usianya akan mencecah 82 tahun apabila dia layak semula kembali ke arena politik.

Read More / Baca Lagi >>

MAS diselar atas insiden kehilangan data kotak hitam 2012 London, menurut laporan

Posted: 10 Apr 2014 06:48 PM PDTnsiden kehilangan data rakaman kokpit di London pada 2012 yang ditimbulkan penyiasat kemalangan udara Britain akan menjadi satu lagi kesan hitam pada reputasi Malaysia Airlines, keadaan yang CEO Ahmad Jauhari Yahya akui, 'banyak perlu dilakukan' dalam memulihkan imej penerbangan tempatan itu. – Gambar AFP, 11 April, 2014.  
Insiden kehilangan data rakaman kokpit di London pada 2012 yang ditimbulkan penyiasat kemalangan udara Britain akan menjadi satu lagi kesan hitam pada reputasi Malaysia Airlines, keadaan yang CEO Ahmad Jauhari Yahya akui, 'banyak perlu dilakukan' dalam memulihkan imej penerbangan tempatan itu. – Gambar AFP, 11 April, 2014. 

Sementara anggota operasi pencarian pesawat Malaysia Airlines MH370 sedang mencari sumber isyarat denyutan yang dikesan dalam beberapa hari ini di Lautan Hindi, penyiasat kemalangan udara Britain menyelar Malaysia Airlines kerana gagal menyimpan rakaman penerbangan semasa satu insiden di Lapangan Terbang Heathrow pada 2012, lapor Associated Press hari ini.
Dalam insiden 17 Ogos 2012 itu, sebuah Boeing 747 yang menuju ke Kuala Lumpur dengan 340 penumpang terpaksa patah balik selepas berlepas kerana kegagalan enjin dan elektrik.
Para juruterbang berpatah balik dengan menerbangkan pesawat tersebut secara manual dan mendarat dengan selamat.
Bagaimanapun, penyiasat daripada Jabatan Penyiasatan Kemalangan Udara meneliti dalam laporan mendapati segala maklumat audio berkaitan dengan insiden tersebut hilang kerana perakam suara kokpitnya masih berjalan selepas mendarat dan memadamkan data sebelumnya.
"Siasatan tersebut menampakkan prosedur yang dijalankan operator penerbangan tersebut tidaklah begitu teliti dalam memastikan semua rakaman dapat dipelihara dalam cara yang cekap jika berlaku apa-apa, seperti kemalangan," kata laporan tersebut.
Laporan itu juga menambah penerbangan itu sanggup melatih pekerjanya untuk memastikan mereka mengambil setiap langkah untuk menyelamatkan rakaman sebaik sahaja adanya kecemasan.
Laporan terkini daripada pakar penyiasat kemalangan udara ini merupakan satu lagi tamparan hebat kepada Malaysia Airlines yang sedang berdepan dengan kehilangan pesawat MH370 serta persaingan yang sengit daripada penerbangan lain..
Ketua Pegawai Eksekutif  Malaysia Airlines Ahmad Jauhari Yahya berkata baru-baru ini syarikat penerbangan tersebut ada 'banyak yang perlu dilakukan' dalam memulihkan imejnya selepas kehilangan MH370.
Read More / Baca Lagi >>

Adakah peguam Umno Shafee "senjata baru upahan" Putrajaya, soal peguam dan bekas hakim

Posted: 10 Apr 2014 06:39 PM PDT


Pelantikan peguam Umno, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah untuk mewakili Pendaftar Pertubuhan (RoS) dalam kes sivilnya dengan DAP menimbulkan persoalan sama ada beliau adalah 'senjata' untuk mencantas mereka yang melawan kerajaan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 11 April, 2014. Pelantikan peguam Umno, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah untuk mewakili Pendaftar Pertubuhan (RoS) dalam kes sivilnya dengan DAP menimbulkan persoalan sama ada beliau adalah 'senjata' untuk mencantas mereka yang melawan kerajaan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 11 April, 2014. Peguam dan bekas hakim mempersoalkan mengapa peguam Umno Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dilantik mewakili Pendaftar Pertubuhan (RoS) dalam kes sivil antara agensi tersebut dengan DAP berhubung pemilihan dalaman parti tersebut.
Kebimbangan disuarakan sama ada Shafee menjadi "senjata upahan" baru Putrajaya untuk menundukkan individu atau pertubuhan yang melawan kerajaan.
Mereka mempersoalkan langkah tersebut, memandangkan Pejabat Peguam Negara sebagai penasihat perundangan persekutuan yang sepatutnya dilantik mewakili RoS.
Malah kata mereka, secara tradisinya Pejabat Peguam Negara sepatutnya mewakili RoS dan ini menimbulkan kehairanan apabila mereka dikecualikan kali ini.
Peguam DAP, Gobind Singh Deo berkata mengetahui mengenai pelantikan Shafee semasa semakan kehakiman permohonan pengurusan kes di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Rabu.
Gobind berkata seorang peguam rendah daripada firma undang-undang Shafee memberitahu pendaftar mahkamah RoS menghubungi peguam kanan tersebut untuk mendapatkan khidmat beliau.
 
DAP, parti pembangkang utama Malaysia mencabar RoS kerana tidak mengiiktiraf senarai Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) selepas pemilihan terbaru pada September lalu.
Pemilihan kedua parti itu diadakan sembilan bulan kemudiaan, susulan arahan daripada RoS supaya mengadakan pemilihan semula.
Hakim bersara berkata Pejabat Peguam Negara memiliki peguam terbaik seperti Amarjeet Singh, Alice Loke dan Narkunavathi Sundareson untuk mengendalikan kes sivil.
"Saya masih tidak dapat lihat mengapa mereka tidak mampu mengendalikan hal tersebut melainkan ia pertarungan politik antara DAP dan Barisan Nasional," kata bekas hakim tersebut yang enggan mendedahkan identitinya.
Beliau menyifatkan langkah tersebut menyebabkan kemampuan Pejabat Peguam Negara menjadi pertikaian.
Read More / Baca Lagi >>

Memali: Mahathir Ingat-Ingat Lupa Rupanya...!!!!

Posted: 10 Apr 2014 06:37 PM PDT

Setelah mengambil masa hampir dua minggu, bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad akhirnya mengaku bahawa beliau memang berada di dalam negara ketika terjadinya peristiwa Memali pada 19 November 1985, sekaligus mengesahkan dakwaan yang dibuat oleh bekas Timbalan Perdana Menteri, Musa Hitam dalam sebuah diskusi politik di Kota Bharu pada 27 Mac lalu.

Dalam tulisan di blognya, Mahathir juga mengesahkan beliau hanya berlepas ke China pada 20 November iaitu sehari selepas tragedi tersebut.

Mahathir bagaimanapun mempertahankan dirinya dengan mengatakan bahawa dakwaan beliau berada di China itu bukan datang datang daripada pihaknya, bahkan dalam buku memoirnya juga tidak pernah menyebut perkara itu.

Sebelum ini ketika Musa Hitam membuat kenyataan di Kota Bharu itu, Mahathir meminta diberi masa untuk menyemak kebenaran apa yang dinyatakan oleh bekas timbalannya dengan alasan beliau tidak ingat mengenainya memandangkan ia sudah begitu lama berlaku.

Musa Hitam kemudiannya tampil dengan kenyataan akhbar yang panjang lebar untuk mengukuhkan lagi dakwaannya bahawa sememangnya Mahathir berada di dalam negara, sambil mengatakan beliau bersama pemangku Ketua Polis Negara ketika itu juga sempat memberi taklimat mengenai Memali kepada Perdana Menteri.

Musa juga menyebut bahawa beliau memujuk Mahathir agak membatalkan lawatannya ke China dengan tiga alasan iaitu kejadian Memali itu melibatkan Melayu dan Islam, berlakunya pula di negeri Kedah serta untuk menunjukkan keprihatinan dan ambil berat terhadap kejadian itu.

Bagaimanapun, menurut Musa lagi, Mahathir menolak pujukannya dan meneruskan juga lawatannya ke China itu.

Namun demikian, Mahathir mengatakan beliau tidak ingat bahawa Musa pernah memujuknya untuk tidak meneruskan lawatan itu.

Read More / Baca Lagi >>

Mula Terbongkar: Pesawat TUDM cari MH370 pada 8 Mac, tidak beritahu sesiapa.,.!!!

Posted: 10 Apr 2014 05:46 PM PDT


Pesawat AP-3C Orion pulang ke pangkalan Base Pearce selepas seharian mencari di Lautan Hindi untuk pesawat hilang, MH370 pada 8 April. Menurut laporan CNN, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada 8 pagi hari kehilangan pesawat itu menggerakkan operasi pencarian, tetapi tidak memaklumkan Jabatan Penerbangan Awam (DCA). – Gambar Reuters, 11 April, 2014.  
Pesawat AP-3C Orion pulang ke pangkalan Base Pearce selepas seharian mencari di Lautan Hindi untuk pesawat hilang, MH370 pada 8 April. Menurut laporan CNN, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada 8 pagi hari kehilangan pesawat itu menggerakkan operasi pencarian, tetapi tidak memaklumkan Jabatan Penerbangan Awam (DCA). – Gambar Reuters, 11 April, 2014. 

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menggerakkan sebuah pesawat untuk operasi pencarian MH370 kira-kira pukul 8 pagi, 8 Mac lalu sebaik saja Malaysia Airlines melaporkan pesawatnya hilang, lapor CNN.
Pesawat tersebut berlepas sebelum data sokongan pihak berkuasa menunjukkan pesawat tersebut terbang ke arah barat, kata seorang pegawai kanan kerajaan Malaysia kepada CNN.
Namun, TUDM tidak memaklumkan kepada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) atau operasi mencari dan menyelamat sehingga tiga hari kemudian pada 11 Mac lalu, seorang sumber terlibat dalam siasatan itu memberitahu CNN.
CNN difahamkan bahawa juruterbang MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah adalah individu terakhir yang bercakap dengan pusat kawalan udara dengan berkata 'Selamat malam, Malaysia Tiga-Tujuh-Kosong.
Sumber tersebut berkata kepada CNN tiada apa yang luar biasa mengenai suara tersebut yang tidak menunjukkan beliau berada dalam keadaan tertekan.
Salah seorang sumber yang terlibat dalam siasatan itu memberitahu CNN bahawa polis mengambil keterangan lima lagi juruterbang MAS lain yang mengenali juruterbang dan pembantu juruterbang itu.
"Tiada suara pihak ketiga kedengaran," menurut sumber itu.

Pesawat MH370 hilang ketika dalam perjalanan ke Beijing dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 8 Mac lalu.

Sehingga kini, pesawat Boeing 777 itu masih belum ditemui.

"Keselamatan Negara"

Posted: 10 Apr 2014 05:05 PM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad

1. Semasa saya menjadi perdana menteri, masalah keselamatan negara dipikul bersama oleh saya dan timbalan perdana menteri.
2. Ada kalanya saya memegang jawatan menteri pertahanan dan timbalan perdana menteri memegang jawatan menteri dalam negeri yang bertanggungjawab ke atas polis.
Ada kalanya, apabila saya tentukan saya sebagai perdana menteri akan mengambil tugas menteri dalam negeri, maka timbalan perdana menteri akan dilantik sebagai menteri pertahanan.
Hanya beberapa kali apabila keadaan mendesak maka jawatan menteri pertahanan diberikan kepada menteri biasa. Amalan ini disebabkan soal keselamatan negara begitu penting.
3. Pada 20 November 1985, saya mengepalai satu rombongan swasta yang amat besar kerana saya anggap terdapat banyak peluang dagangan dengan negara China yang baru sahaja dibuka untuk penyertaan peniaga luar.
4. Saya tidak ingat yang Tun Musa datang berjumpa saya untuk saya tidak pergi ke Beijing, tetapi beliau berada di lapangan terbang bersama dengan ramai orang yang ingin ucap selamat pemergian saya ke Cina.
Di waktu itu pun saya tidak ingat yang Tun Musa menasihati supaya saya tidak pergi ke luar negeri.
5. Kejadian peristiwa Memali berlaku pada 19 November 1985, sehari sebelum saya terbang. Memanglah dalam operasi polis seperti ini kemalangan boleh berlaku.
Empat anggota polis terbunuh dan 16 penjenayah. Ramai juga yang cedera.
6. Saya begitu yakin bahawa timbalan perdana menteri dapat menangani keadaan sehingga saya melantik beliau sebagai pemangku perdana menteri.
Beliaulah yang menjawab YB Tuan Gooi Hock Seng (Bukit Bendera) yang mohon menangguh mesyuarat Dewan Rakyat pada 20 November 1985 untuk membincangkan "Perintah Berkurung akibat Pembunuhan di Baling Kedah" (Hansard).
7. Saya kembali ke tanah air pada 28 November 1985. Semasa berada di luar negara, tidak ada apa-apa yang berlaku yang tidak boleh ditangani oleh timbalan perdana menteri yang memangku jawatan perdana menteri.
Read More / Baca Lagi >>

Ambillah Pengajaran Dari Proses Pilihan Raya Indonesia

Posted: 10 Apr 2014 05:01 PM PDT

Oleh Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusoff
Selama dua minggu di Indonesia, saya melawati beberapa daerah untuk meneliti proses pilihan raya di negara ini. Tujuan saya sederhana: untuk meneliti kebaikan sistem pilihan raya di negara orang bagi memperbaiki kelemahan sistem pilihan raya di negara kita.

Selama saya menulis, saya gembira dengan komen kawan-kawan. Walaupun ada segelintirnya yang teremosi, tetapi secara umumnya komen kawan-kawan adalah cukup bermanfaat. Cumanya, jika saya boleh tegur, elaklah dari memberi komen yang bersifat 'menyumpah menyeranah.' Ubah sedikit cara berbahasa dan berdebat. In Sha Allah, mutu perbincangan kita akan ada nilai tambahnya.
Analisis akhirnya, membandingkan sistem pilihan raya di Indonesia di Malaysia, saya dapati kita mempunyai banyak kelebihan dan kehebatan. Logistik kita hebat, kempen poster kita hebat, belanja kita hebat dan banyak lagi hebatnya.
Begitupun hebatnya, kita perlu tingkatkan lagi pelaksanaan proses pilihan raya kita dengan beberapa penambaikan. Antaranya:
i. Media kita perlu lebih terbuka supaya tidak lagi menyajikan pandangan sebelah pihak.
ii. Media kita tidaklah perlu terlalu mempropagandakan sesuatu isu sehingga menceroboh intelek rakyat.
iii. Media kita hendaklah mengajak pemimpin utama berbahas di tv supaya rakyat berpeluang menilai keupayaan dan kewibawaan mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Nasib malang institusi pendidikan di Kedah

Posted: 10 Apr 2014 05:00 PM PDT

OLEH ZULKIFLI YAHAYA  
KERAJAAN BN Kedah kini diulit kebanggaan apabila berjaya melancarkan Pelan Induk Pembangunan Perdana Quay bernilai RM4 bilion di Teluk Burau Langkawi pada 30 Mac lalu yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Apapun ianya bukan projek kerajaan negeri pimpinan Datuk Paduka Mukhriz Mahathir. Jutawan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary turut hadir yang membayangkan bahawa beliau adalah pelabur utama projek tersebut.
Sejak BN mendapat mandat mentadbir Kedah hampir setahun lalu, memang tiada projek besar yang dibuat oleh negeri. Kesemua projek besar didatangkan oleh Pusat atau swasta, sedang kerajaan negeri cuma 'tumpang tui' mencari nama. Ia berbeza sama sekali dengan kerajaan negeri pimpinan Almarhum Ustaz Azizan dahulu yang mampu melaksanakan projek berskala besar, khususnya di bidang pendidikan.
Jangankan projek besar, projek kecil pun tidak mampu dilakukan lebih-lebih lagi yang melibatkan bidang pendidikan. Apa sudah jadi dengan Maahad Tahfiz Sains di Pulau Tuba, Langkawi? Kerajaan terdahulu telah meluluskan bajet RM16 juta untuk pembinaan fasa pertama. Bajet sudah disediakan, sepatutnya bina sajalah. Setahun berlalu, tiada apa yang dibangunkan.

Maktab Mahmud
Cuma berita yang bertiup kencang projek tersebut dibatalkan kerana kononnya Langkawi adalah pulau peranginan. Lebih untung buat projek pelancongan. Cara golongan sekular menilai untung rugi, berbeza dengan golongan cintakan ilmu menilainya.
Hujung tahun lalu kerajaan negeri dengan mudahnya menyerahkan sembilan  buah Maktab Mahmud cawangan yang menjadi sekolah kebanggaan milik negeri kepada Pusat di bawah pentadbiran Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) Kementerian Pelajaran. Dengan berlepas tangan terhadap urusan pendidikan tersebut, kerajaan negeri dapat menjimatkan RM26 juta.
Setelah sekolah tersebut di bawah pentadbiran kerajaan Persekutuan, maka apa yang membimbangkan adalah silibus Azhariah yang menjadi kekuatan Maktab Mahmud sejak sekian lama akan pupus. Apa pula yang mereka buat dengan penjimatan RM26 juta itu? Entahlah tidak tahu ke mana lesapnya jumlah peruntukan yang besar itu.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita: 'Restoran jamban' idea pelik

Posted: 10 Apr 2014 04:55 PM PDTRestoran berkonsepkan tandas yang beroperasi di pasar raya Johor Bahru City Mall, Johor Bahru.JOHOR BAHRU - Entah di mana silapnya apabila sebuah restoran berkonsepkan tandas yang mengundang rasa jijik dalam kalangan masyarakat tempatan dibenarkan beroperasi di tingkat enam pasar raya Johor Bahru City Mall di sini.
Masakan tidak, pengunjung pastinya berasa geli apabila disajikan hidangan menggunakan bekas makanan menyerupai peralatan tandas seperti jamban dan tindakan pihak restoran itu dianggap suatu budaya kotor.
Pun begitu, pihak Restoran T Bowl yang memperkenalkan restoran berkonsepkan tandas itu menafikan mereka mempromosi- kan budaya pelik dan kotor dalam kalangan masyarakat tempatan.
Pengurusnya, John Chai Wen Joan, 23, (gambar kecil) menegaskan, restoran itu tetap menghormati budaya dan kebersihan di negara ini dan pihaknya sekadar mengetengah suatu konsep idea baharu.
"Memang benar konsep ini seperti kamu lihat di Jepun atau Taiwan, namun suasana di restoran kami tidak sama.

Malaysia Kita: Panda China Tiba Rabu Depan

Posted: 10 Apr 2014 04:49 PM PDTPanda betina, Fengyi yang bakal menambah tarikan di Zoo Negara
KUALA LUMPUR: Selepas dua tahun menanti, akhirnya pasangan panda, Fu Wa dan Fengyi akan mula menjalani  kehidupan baharu di Zoo Negara, mulai minggu depan. Haiwan yang menjadi lambang kebanggaan China itu dijangka tiba pada Rabu depan menggunakan MASkargo.
Sumber memaklumkan, kehadiran pasangan panda itu sekali gus menolak spekulasi kononnya ia ditangguhkan atas sebab tragedi yang menimpa MH370, di mana majoriti penumpang dari negara berkenaan.
"Majlis khas akan diadakan sebaik panda itu tiba ke sini minggu depan. Selain itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengumumkan nama untuk kedua-dua panda berkenaan," katanya kepada mStar online di sini, Khamis.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita: "Kaki berapi"

Posted: 10 Apr 2014 04:47 PM PDT

Kuala Terengganu: "Saya disoal bertubi-tubi sebelum dibakar hingga kaki hampir rentung," kata Addin Rusdam, 15, menceritakan detik cemas dia dan rakannya selepas kakinya dibakar seorang pemuda yang menuduh dia mencuri telefon bimbit.
Pelajar tingkatan tiga itu berkata, akibat kejadian 26 Mac lalu, dia dan rakannya, Ahmad Zahirul Amin Abdullah, 16, kini terlantar di wad dan baru selesai menjalani pembedahan menampal kulit paha di kedua-dua tapak kaki dan betis mereka yang melecur teruk.
Menceritakan semula kejadian, Addin berkata, dia dan rakannya itu dihubungi suspek berusia 30-an untuk datang ke sebuah rumah di Kampung Sura, Dungun.

Menurutnya, sebaik tiba di rumah berkenaan, mereka diasak dengan soalan berkaitan kehilangan telefon bimbit milik anak saudara lelaki itu yang juga kenalannya di sekolah. Turut berada di rumah itu ialah tiga lelaki lain.
FotoAHMAD Zahirul dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Katanya, bapa saudara rakannya itu tidak berpuas hati apabila mereka memberitahu tidak tahu menahu mengenai kehilangan telefon bimbit berkenaan.

Malaysia Kita: "Pil tambah dosa"

Posted: 10 Apr 2014 04:45 PM PDT

Kuala Lumpur: Maut atau mandul. Itu risiko kepada wanita hamil luar nikah yang menggugurkan kandungan mereka bersendirian dengan menggunakan pil diperoleh daripada doktor tidak bertauliah yang berlambak di laman sosial.
Pakar sakit puan Dr Adilah Ahmat berkata, akibat terdesak selepas hamil tanpa berkahwin ramai wanita termasuk golongan remaja merujuk di Internet untuk menggugurkan kandungan mereka.
Menurutnya, maklumat diperoleh mendapati kaedah paling popular ialah menggunakan pil Misoprostol yang sebenarnya dijual untuk merawat penyakit ulser gastrik dengan cara menelannya.

"Bagaimanapun, pil itu disalahgunakan untuk menggugurkan janin dengan cara ia disumbat di dalam kemaluan. Hanya dalam tempoh tiga jam si pemakan akan turun darah dan berlakulah keguguran.
FotoJANIN yang digugurkan hasil daripada hubungan terlarang. Gambar kecil, pil Misoprostol berbentuk enam segi yang boleh menyebabkan keguguran.

"Bunyinya memang mudah, tapi hakikatnya tidak begitu kerana ia amat bahaya," katanya yang juga Perunding Perbidanan dan Sakit Puan dan Rawatan Kesuburan Kaedah Persenyawaan Tabung Uji (IVF) Hospital Pantai.

Presiden FAM: ‘Saya sedia dicabar!’

Posted: 10 Apr 2014 04:44 PM PDT

Kuala Lumpur: Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Sultan Ahmad Shah sedia menerima sebarang cabaran sekiranya ada individu mahu mencabar kedudukannya sebagai peneraju badan induk bola sepak negara itu.
Katanya, sebagai manusia biasa, beliau tidak terkecuali kerana cabaran wujud dalam apa juga keadaan di dunia ini.

"Ia bukan perkara baru, tapi normal. Ini negara bebas, saya tidak mempunyai masalah jika ada individu yang mahu mencabar, silakan...tak kisah siapa sekalipun namun pendirian saya akan dibincang pada 19 April (Mesyuarat Jawatankuasa Exco FAM) ini," katanya selepas menerima penajaan dua kereta bagi pihak FAM daripada DRB-Hicom, semalam.

Malah Sultan Ahmad Shah menegaskan, beliau masih lagi Presiden FAM sehingga berlangsung Kongres Pemilihan FAM ke-50 pada 25 Mei nanti.
FotoSULTAN Ahmad Shah (tiga dari kiri) melihat kereta sumbangan DRB Hicom.

"Saya berhatikan batu, bertelingakan tempayan, seperti kata orang Melayu. Mereka boleh kata apa pun mengenai saya," katanya.