Followers

Nuffnang

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:36 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


#MH370: PM Australia ulangi 2 objek mungkin tiada kaitan?

Posted: 21 Mar 2014 09:58 AM PDT


PORT MORSBY - Perdana Menteri Australia, Tony Abbott hari ini mengulangi amaran bahawa dua objek dikesan satelit di kawasan selatan Lautan Hindi mungkin tiada kaitan dengan kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.

Saluran televisyen CNN melaporkan, Abbott turut berjanji akan merungkai misteri kehilangan pesawat tersebut dalam usaha membantu ahli keluarga penumpang pesawat itu.

"Ia mungkin hanya satu bekas atau kontena yang terjatuh daripada sebuah kapal," katanya dalam lawatan ke Papua New Guinea. - Agensi

Suara Politik
Belantan

# MH370 Hari ke-13: Penemuan objek belum disahkan?

Posted: 21 Mar 2014 09:15 AM PDT


Penemuan dua objek oleh satelit Australia boleh dipercayai namun ia masih belum dapat disahkan, kata pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Menurut laporan Astro Awani, Hishammuddin mengakui penemuan dua objek oleh satelit Australia itu merupakan yang terbaik setakat ini.

"Ia yang terbaik setakat ini tetapi masih tidak boleh disahkan dan kita melihat semua penemuan pada tahap yang sama," katanya pada sidang media di Hotel Sama-Sama di sini, hari ini.

Awal hari ini, Perdana Menteri Australia Tony Abbot memaklumkan kepada parlimen negara tersebut mengenai penemuan dua imej satelit bersaiz 24 meter yang dipercayai tenggelam timbul di permukaan air berkemungkinan serpihan daripada pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Pakar kejuruteraan penerbangan berpendapat, objek bersaiz 24 meter ini berkemungkinan sayap pesawat Boeing 777-200ER!

Suara Politik
Belantan

Dasar suka sama suka, kenapa Anwar diam?

Posted: 21 Mar 2014 01:12 AM PDT


Baru-baru ini, Presiden Majlis Peguam Malaysia, Christopher Leong menyifatkan bahawa hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Rayuan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tidak wajar kerana perbuatan tersebut dilakukan `atas dasar suka sama suka antara dua orang dewasa'.

Katanya, kesalahan di bawah Seksyen 377A yang meletakkan liwat sebagai jenayah hanya diguna pakai sekiranya perbuatan tersebut dilakukan atas dasar paksaan sedangkan dalam kes ini dilakukan atas kerelaan mangsa.

Kenyataan Christopher ini mengejutkan banyak pihak dan boleh memberikan berbagai-bagai tafsiran dan implikasi.

Tafsiran pertama bahawa perbuatan itu berlaku. Implikasinya terhadap sistem nilai Islam adalah besar. Christopher mengambil pendirian sistem nilai liberal sedangkan Anwar dan Mohd. Saiful Bukhari Azlan ialah orang Islam.

Anwar ialah majikan Mohd. Saiful. Sebagai orang Islam pertimbangan syarak menjadi asas ukuran terhadap apa yang berlaku.

Anwar yang sedang berkempen di Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang menjadikan kes hukuman terhadap sebagai modal ceramah harus mempunyai sikap terhadap kenyataan Christopher itu.

Tafsiran yang terdapat dalam kalangan khalayak ialah negatif. Melainkan Anwar dan Wan Azizah menyaman Christopher dengan kenyataan itu. Bolehkah ini terjadi kerana selama ini Majlis Peguam bermula zaman Datuk S. Ambiga lagi menjadi rakan sekutu Anwar?

Isu hukuman lima tahun itu seperti biasa dijadikan modal politik meraih simpati. Terbitlah tuduhan biasa bahawa ia adalah konspirasi dan kezaliman berlaku terhadap Anwar.

Khalayak amat maklum bahawa perbicaraan panjang di Mahkamah Tinggi dengan 69 penangguhan dan tidak tampil saksi-saksi alibi bagi pihak Anwar adalah suatu testimoni bahawa ia bukan sebuah mahkamah kanggaru.


Mahkamah Rayuan meneliti apa yang berlaku di Mahkamah Tinggi dan beberapa kesamaran didengar semula dengan asas hujah dan bukti. Ternyata pihak pembelaan tidak mampu mempertahankan hukuman Mahkamah Tinggi dan akhirnya keputusan baru dibuat.

Yang nyata waktu keputusan Mahkamah Rayuan dibuat tidak ramai penyokong Anwar berada di mahkamah. Apakah ini petanda bahawa sokongan terhadap Anwar sudah semakin merosot?

Anwar dan Wan Azizah cuba menggunakan PRK DUN Kajang sebagai medan meraih simpati. Ia sudah menjadi politik peribadi bukannya politik yang mendukung isu-isu rakyat dan isu-isu nasional.

Yang paling hairan sekali Pas tidak membuat apa-apa komen mengenai kenyataan Christopher itu. Sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam perlakuan "suka sama suka" itu mempunyai kesan terhadap hukum syarak.

Apakah kerana pertimbangan politik PRK DUN Kajang, Pas mengambil sikap berdiam diri dibimbangi kalau Pas mengambil pendirian ia boleh menjejaskan sokongan rakyat terhadap Wan Azizah?

Isu syarak seharusnya menjadi keutamaan bagi Pas. Pada masa dahulu Pas lebih utamakan kepentingan politik mengatasi kepentingan syarak dalam banyak perkara. Kenyataan Christopher ini menjadi salah satu lagi isu yang menyebabkan Pas kelu dan kaku.

Sepatutnya isu hukuman lima tahun penjara tidak sepatutnya menjadi bahan kempen Anwar dan Wan Azizah dengan pelbagai tuduhan. Anwar masih ada satu saluran iaitu Mahkamah Persekutuan untuk menegakkan kebenaran bagi pihak dirinya.

Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria menafikan dakwaan campur tangan dalam keputusan badan kehakiman. Bagi hakim katanya, apa saja keputusan mereka buat perlu memberikan sebab dan sebab itu tertakluk kepada penelitian Mahkamah Rayuan.

Menuduh pihak tertentu melakukan konspirasi memang mudah dan memikat orang lain. Melakukan konspirasi melibatkan banyak pihak. Apakah ada asas bukti yang kukuh menyatakan konspirasi itu terjadi? Ia hanya bersifat provokasi untuk mengalihkan isu dan melakukan helah peribadi.

Pengundi Kajang harus bijaksana menilai antara politik simpati yang mengulangi skrip lama kepada politik realiti yang menuntut kewibawaan dan integriti.

Sekiranya ini tidak berlaku senario politik negara masih diwarnai pandangan popular sekadar mendapatkan simpati. Ia adalah tidak sihat.

Suara Politik
Belantan

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:31 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Marah, Keluarga Penumpang MAS MH370 Sebut Pemerintah Malaysia Pembunuh

Posted: 21 Mar 2014 11:16 PM PDT

Beijing - Insiden kembali terjadi dalam pertemuan keluarga penumpang pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 asal China dengan pejabat otoritas Malaysia. Marah atas ketidakjelasan informasi, keluarga penumpang meneriaki pejabat tinggi otoritas Malaysia.

Pertemuan ini digelar selama 30 menit di sebuah ballroom hotel di Beijing, China, pagi ini. Tim yang terdiri atas sejumlah pejabat tinggi otoritas Malaysia secara bergiliran menjawab beragam pertanyaan yang diajukan keluarga penumpang. Pertanyaan didaftarkan sehari sebelumnya.

Tim tersebut terdiri atas Duta Besar Malaysia untuk China Datuk Iskandar Sarudin, kemudian Komandan Operasi Udara RMAF Letnan Jenderal Datuk Seri Ackbal Abdul Samad dan Direktur Layaran Lalu Lintas Udara Ahmad Nizar Zolfakar. Usai menjawab pertanyaan, para pejabat tinggi tersebut langsung berdiri dan meninggalkan ruangan tanpa menjawab pertanyaan tambahan yang hendak diajukan keluarga penumpang.

Keluarga penumpang pun merasa kaget atas perlakuan ini. Bahkan ada dari mereka yang sengaja membawa presentasi PowerPoint untuk menunjukkan keraguan mereka atas hilangnya MAS MH370. Keributan kecil pun terjadi ketika keluarga penumpang meneriaki para pejabat tinggi Malaysia, meminta mereka tinggal di ruangan.

"Anda telah menyaksikan bagaimana pemerintah Malaysia memperlakukan kami! Anda pikir bagaimana mereka memperlakukan keluarga kami yang ada di dalam pesawat tersebut?" teriak salah satu keluarga penumpang, seperti dilansir The Star, Sabtu (22/3/2014).

"Ada dua pembunuh di sini! Yang satu adalah pelaku pembajakan di dalam pesawat, dan satu lagi adalah pemerintah Malaysia!" imbuhnya.

Keluarga penumpang mengungkapkan keyakinan mereka bahwa pemerintah Malaysia tengah menyembunyikan kebenaran atas hilangnya MAS MH370 tersebut. Pemerintah Malaysia juga dituding mengindari keluarga korban.

"Katakan tidak pada kebohongan! Umumkan kebenaran! Kembalikan keluarga tercinta kami!" teriak keluarga penumpang yang lain.

Sejumlah keluarga penumpang lainnya berusaha menenangkan situasi. "Mereka tidak bisa datang dan pergi dari China sesuka mereka. Warga China harus bersatu," ucap keluarga penumpang lain yang berusha menenangkan mereka yang terbawa emosi.

"Percaya pada pemerintah kita sendiri. Pejabat kita tengah berurusan dengan mereka sekarang. Kita tidak akan membiarkan mereka pergi. Mari duduk dan menunggu mereka di sini," tandasnya. - Detik 


(nvc/gah) 

MH370 : Selepas bawa manggis, CEO mengaku MH370 bawa bateri litium

Posted: 21 Mar 2014 07:12 PM PDT


MARCH 22, 2014
Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya sebelum ini berkata, pesawat MH370 bawa manggis, tiada bahan mudah terbakar. Gambar fail The Malaysian Insider. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya sebelum ini berkata, pesawat MH370 bawa manggis, tiada bahan mudah terbakar. Gambar fail The Malaysian Insider.Selepas mengeluarkan kenyataan Malaysia Airlines pesawat MH370 tidak mempunyai sebarang kargo bahaya dan hanya membawa beberapa tan manggis, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya akhirnya mengaku pesawat itu turut membawa bateri lithium yang mudah terbakar, lapor Mail Online.
Versi online akhbar United Kingdom, Daily Mail itu berkata, pengakuan itu menimbulkan semula spekulasi kehilangannya dua minggu lalu berpunca daripada kebakaran.
Pada 17 Mac, Ahmad Jauhari pada sidang medianya berkata, pesawat MH370 itu membawa antara tiga ke empat tan manggis ke China, dengan menekankan bahawa tidak ada bahan mudah terbakar dalam pesawat itu. – 22 Mac, 2014.

Selain manggis dan litium, MH370 bawa pekerja Freescale Semiconductor yang bernilai tinggi

MARCH 22, 2014
Keluarga penumpang dan anak kapal MH370 sama ada di Beijing atau di Malaysia masih menunggu dengan penuh harapan supaya pesawat itu ditemui. Gambar fail The Malaysian Insider.Keluarga penumpang dan anak kapal MH370 sama ada di Beijing atau di Malaysia masih menunggu dengan penuh harapan supaya pesawat itu ditemui. Gambar fail The Malaysian Insider.Selain membawa manggis dan bateri litium yang dianggap sebagai bahan mudah terbakar, pesawat MH370 juga membawa sekumpulan 20 pekerja Freescale Semiconductor dengan empat daripada mereka adalah antara lima pemegang hak cipta yang baru didaftarkan.
Apa yang hendak dipatenkan oleh mereka ialah memaksimakan 'dies' dalam sekeping 'wafer' yang sedang dimajukan oleh Freescale.
Blog Anak Sungai Derhaka dari Malaysia berkata, kehilangan mereka sama dengan apa yang berlaku kepada tragedi penerbangan Jepun, JAL 123 yang membunuh 17 jurutera daripada firma yang membangunkan satu perisian hasil kajian seorang profesor Universiti Tokyo, Jepun.
Apa yang dibangunkan oleh mereka ialah perisian TRON dan pada ketika itu TRON didakwa jauh lebih maju daripada Google Chrome yang ada pada masa ini.
Ia adalah percuma dan akan digunakan oleh seluruh sektor awam di Jepun.
Pembangunan perisian tersebut terbantut apabila semua jurutera yang terlibat terbunuh dalam tragedi itu dan Microsoft kemudian menguasai pasaran.
Tiga hari lalu dalam satu sidang media, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata pesawat Malaysia Airlines MH370 tidak membawa kargo berbahaya atau bernilai tinggi tetapi beberapa tan manggis.
Kenyataan itu dikeluarkan bagi menjawab beberapa spekulasi yang mengatakan pesawat itu mungkin dirampas kerana membawa kargo yang bernilai tinggi.
Ia juga bagi menjawab spekulasi yang mengatakan pesawat tersebut meletup di udara dan menjunam ke dalam laut selari dengan beberapa laporan polis yang dibuat di beberapa negeri di pantai timur semenanjung.
"Penilaiannya itu sebenarnya kurang tepat jika dikatakan manggis itu adalah kargo yang bernilai tinggi.
"Sebenarnya beliau sepatutnya mengambil kira siapakah penumpang yang di bawa pesawat tersebut kerana bagi kebanyakan industri, pekerja yang mahir dan professional adalah aset amat berharga. Dalam hal ini 20 pekerja Freescale itu adalah aset," kata penulis blog itu.
Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Bernama, syarikat Freescale yang berpangkalan di Austin, Texas, Amerika Syarikat itu berkata, pekerjanya terdiri daripada 12 rakyat Malaysia dan lapan dari China.
Menurut syarikat itu, seluruh komuniti Freescale Semiconductor sedih dengan kejadian berkenaan dan akan terus memantau situasi serta memaklumkan sebarang perkembangan apabila memperolehnya.
"Pada masa ini, kami memberi tumpuan kepada pekerja kami dan anggota keluarga mereka," kata Presiden dan Ketua Pegawai Esekutif Freescale, Gregg Lowe dalam kenyataan itu.
"Doa kami untuk semua yang terlibat dalam kejadian tragik ini," katanya.
Menurut kenyataan itu, syarikat meminta kaunselor dan profesional lain melalui Program Bantuan Pekerja Freescale, memberikan sokongan sepanjang masa kepada mereka yang terbabit dalam tragedi ini.
'Dies' adalah litar atau 'circuit' yang dibina di atas 'wafer', 'dies' adalah apa terkandung di dalam mikrocip.
Bergantung kepada tujuan ia dibina saiz 'dies' adalah berbeza antara satu sama lain dan dibina di atas wafer yang diperbuat daripada silikon dan seramik.
Oleh itu, jumlahnya juga adalah berbeza bergantung kepada saiz 'wafer' yang biasanya bergaris pusat 4", 6" atau 8.
Dalam setiap 'wafer' biasanya terkandung lebih atau kurang daripada 5,000 'dies'.
Menurut blog itu, kebanyakan peralatan elokronik kini dikuasai atau digerakkan oleh 'dies' yang terdapat dalam mikrocip.
Silikon adalah bahan yang sesuai digunakan untuk membangunkan cip yang maju dan bahan ini adalah mahal.
Memaksimakan 'dies' di dalam sekeping 'wafer' bermakna memaksimakan keuntungan.
Dalam hal pekerja Freescale Semiconductor of Austin ini pula hak paten yang baharu didaftarkan itu berada di bawah pegangan 5 individu dengan setiap individu menguasai 20% daripada royalti.
Sebanyak 20% dikuasai oleh Peidong Wang dari Freescale Semiconductor of Suzhou, China; 20% dikuasai oleh Zhijun Chen, juga dari Freescale Semiconductor of Suzhou, China.
Manakala 20% dikuasai oleh Zhihong Cheng dan 20% Li Ying, dari Freescale Semiconductor of Suzhou, China dan Freescale Semiconductor sendiri 20%.
"Jika salah seorang daripada di atas terbunuh atau hilang maka ia tetap akan dibahagikan sama rata dan jika empat daripada lima itu terbunuh atau hilang maka keseluruhan royalti akan dibayar kepada yang tinggal," kata blog itu.
Menurut blog itu, pemilik Freescale Semiconductor adalah seorang Yahudi yang terkenal iaitu Jacob Rothschild melalui Blackstone.
"Apa pun ini hanyalah salah satu kebarangkalian yang ada, betul atau tidak kita tunggulah apa hasil siasatan rasmi pihak berkuasa," kata blog itu. – 22 Mac, 2014.

Ujian perlu dibuat jika sah serpihan MH370

Posted: 21 Mar 2014 06:02 AM PDT


  • MH370
 1 / 1 
CANBERRA - Penemuan serpihan kelmarin di barat daya Perth masih belum disahkan milik pesawat MH370.

Namun, beberapa prosedur harus dilalui bagi merungkai teka-teki tersebut.

Pakar penyiasatan tempatan memaklumkan, serpihan terbabit perlu disahkan milik pesawat MH370 terlebih dahulu sebelum mencari kotak hitam.

Perkara pertama akan dilakukan adalah penyiasat akan menyelaraskan serpihan dijumpai sama ada ia milik B77-200ER atau bukan.Jika terdapat nombor siri pada serpihan terbabit, ini bermakna proses pengesahan pesawat lebih mudah dilakukan.

Proses seterusnya jika serpihan terbabit disahkan milik pesawat, penyiasat akan bekerjasama dengan oceanographers untuk memulakan ujian arus dan angin bagi melakukan demonstrasi bagaimana serpihan itu boleh berada di kawasan terbabit.

Biasanya, kepingan besar pesawat akan karam di lautan dalam, manakala keping kecil akan ditiup angin dan ditolak arus hingga menjadi serpihan dan dihanyutkan ratusan batu dari bangkai utama. -ABC News

Geng rogol Mumbai dipenjara seumur hidup

Posted: 21 Mar 2014 05:04 AM PDT


Diterbitkan: Jumaat, 21 Mac 2014 6:21 PM

Anggota polis mengawasi salah seorang daripada ahli 'Geng Rogol Mumbai' untuk dibawa ke mahkamah dari penjara. Mahkamah Sesyen Mumbai menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas tiga ahli kumpulan itu yang merogol seorang jurugambar dan operator telefon pada Julai dan Ogos lalu. -foto AP

MUMBAI: Mahkamah Sesyen Mumbai pada Jumaat telah menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas tiga orang lelaki yang didapati bersalah merogol seorang jurugambar dan operator telefon di sebuah kilang yang ditinggalkan di sini Julai dan Ogos tahun lalu.
Ketiga-tiga mereka - Mohammed Salim Ansari, Vijay Mohan Jadhav dan Mohammed Kasim Hafeez Shaikh dikenali sebagai 'Geng rogol Mumbai' dan kes yang melibatkan mereka telah mendapat perhatian dunia yang mempersoalkan tentang keselamatan kaum wanita di negara ini.
"Mahkamah ini harus mengambil kira kepentingan ramai dan jenis jenayah yang mereka lakukan ke atas wanita agar satu mesej yang jelas dapat dihantar kepada masyarakat betapa kita dan seluruh dunia mengutuk perbuatan terkeji ini," kata hakim Shalini Phansalkar Joshi ketika membacakan hukuman yang telah dikenakan ke atas tertuduh.
Kata hakim itu, hukuman yang dijatuhkan hari ini (Jumaat) hanyalah berkait dengan kes rogol ke atas operator telefon.
Untuk kes rogol ke atas seorang jurugambar, keputusan akan dibacakan Isnin ini.
Ketiga-tiga tertuduh yang dikawal ketat oleh anggota-anggota polis hanya menundukkan kepala sambil menyapu air mata ketika hukuman dibacakan kepada mereka.
Tertuduh keempat, Mohammed Ashwaq Sheikh, juga turut dihukum penjara seumur hidup manakala seorang lagi yang dituduh merogol jurugambar, Siraj Rehmat Khan, akan mengetahui nasibnya, Isnin.
Kelima-lima mereka berusia antara 18 hingga 27 tahun ketika ditahan dan suspek juvenil dibicarakan berasingan.
Kes ini terbongkar apabila operator telefon membuat keputusan untuk tampil ke hadapan selepas membaca kisah jurugambar yang dirogol di tempat yang sama dengannya.- mStar

Mencari MH370 : Objek hanyut 400 km

Posted: 21 Mar 2014 01:30 AM PDT

KUALA LUMPUR: Dua objek disyaki serpihan daripada pesawat Malaysia Airlines MH370 yang dikatakan ditemui di selatan Lautan Hindi dipercayai hanyut sejauh 300 hingga 400 kilometer (km) ke lokasi imej dirakam satelit Australia.
Pakar Oseanografi di University of Western Australia Profesor Charitha Pattiaratch berkata, ini berdasarkan arus kuat di kawasan mencari dan menyelamat berada dalam lingkungan Pentas Naturalist yang berukuran 250 km lebar dan 400 km panjang.
Katanya, kawasan itu juga dikelilingi laut sedalam kira-kira 5,000 meter yang boleh menenggelamkan puncak Gunung Kinabalu yang mempunyai ketinggian 4,095 meter.

"Berdasarkan faktor arus, serpihan itu kemungkinan hanyut dari barat ke timur sebelum dikesan satelit kira-kira 2,500 km dari Perth. Perairannya tetap dalam walaupun di mana saja pasukan mencari berada," katanya.
Foto
KAPAL Hoegh St Petersburg dijangka tiba di kawasan barat Australia di mana kemungkinan serpihan pesawat hilang MH370 telah dikesan. FOTO AP

Sementara itu, mengikut maklumat pada laman Twitter Lembaga Keselamatan Maritim Australia (AMSA), pasukan penyelamat menghadapi cabaran cuaca dan persekitaran.

Kru pesawat Tentera Udara Diraja Australia (RAAF) berhadapan masalah mengesan objek berkenaan akibat cuaca buruk. Penglihatan kru pesawat RAAF P-3 Orion dibatasi awan dan hujan.

Menteri Pertahanan Australia David Johnston juga mengakui kawasan itu adalah 'terpencil' di dunia.

"Operasi mengenal pasti dan mengesahkan maklumat yang dikesan satelit ini merumitkan terutama dari segi logistik," katanya dalam temuramah televisyen di Australia.

Dalam pada itu, Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, walaupun petunjuk terbaru ini nampak meyakinkan, ia masih perlu disahkan terlebih dulu.

Beliau menjelaskan beberapa pesawat milik Australia, New Zealand dan Amerika Syarikat sedang dalam perjalanan ke lokasi objek berkenaan dan akan menghantar laporan apabila maklumat diperoleh lengkap.

Menurutnya, pengesahan sama ada objek yang dikesan adalah pesawat MH370 akan diumumkan secepat mungkin. "Selain aset tentera, kapal dagang yang berada berhampiran turut memberi maklum balas terhadap permintaan bantuan oleh Australia," katanya dalam sidang media di Hotel Sama-sama, di sini, hari ini.

Dua objek masing-masing sepanjang kira-kira 24 meter dan lima meter dikesan satelit Australia dan penemuan ini diumumkan Perdana Menteri Australia Tony Abbott pada sidang Parlimen di Canberra hari ini.

Beliau juga memaklumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melalui panggilan telefon pada 10 pagi tadi. Empat pesawat tentera dikerah untuk mengenal pasti dua objek yang dikesan satelit Australia, kata Pengurus besar Bahagian Respons Kecemasan Lembaga Keselamatan Maritim Australia (AMSA) John Young.

Sebuah pesawat C-130 Hercules RAAF ditugaskan oleh Pusat Penyelarasan Menyelamat Australia (RCC Australia) AMSA untuk menjatuhkan boya penanda datum yang akan digunakan bagi memberikan maklumat mengenai pergerakan air bagi membantu dalam pemodelan aliran, kata Young. Boya itu juga akan menyediakan satu titik rujukan berterusan jika tugas menempatkan semula objek berlanjutan.

Tiga pesawat lain juga akan ke kawasan itu termasuk sebuah pesawat Orion Tentera Udara Diraja New Zealand dan pesawat P8 Poseidon Tentera Laut Amerika Syarikat. "Pesawat Poseidon dijangka tiba 3 petang. Pesawat kedua Orion RAAF dijangka berlepas dari pangkalan Pearce RAAF pada 6 petang.

Pesawat Orion New Zealand dijangka berlepas 8 malam," katanya. Kapal Tentera Laut Diraja Australia, HMAS Success, juga dalam perjalanan ke kawasan itu tetapi akan mengambil masa beberapa hari sebelum tiba.

Kapal itu dilengkapi dengan kemudahan untuk mendapatkan semula mana-mana objek di lokasi dan jika terbukti daripada MH370, katanya. Sementara itu, syarikat perkapalan Hoeeg Autoliners mengesahkan sebuah kapal pengangkut Norway tiba di kawasan berkenaan untuk turut serta dalam gerakan mencari.

Bagaimanapun, gerakan mencari hari ini agak terbatas berikutan matahari terbenam pada jam 1300 GMT, kata jurucakap Hooeg Autoliners Christian Dahll.

Kapal pengangkut yang didaftarkan di St Petersburg itu dalam perjalanan dari Port Louis, Mauritius ke Melbourne apabila ia diminta pihak berkuasa Australia untuk mengubah laluannya di Lautan Hindi bagi melalui kawasan yang dikenal pasti penemuan objek berkenaan. Operasi SAR ditangguhkan malam ini dan akan bersambung semula pada Jumaat. - Agensi

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:28 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


TERKINI: Molotov Cocktail dijumpai di JDM PKR!!!! Ankara Chegu Bard nak tuduh UMNO

Posted: 21 Mar 2014 10:20 PM PDT


Bila dituduh reformasi ini hanya mahu membawa kehancuran dan kekecuhan, marah puak-puak PKR. Namun ini yang dijumpai pagi tadi di ilek Gerakan JDM PKR di Taman Berlian.

Bahan letupan ini dikessan oleh Nor Azlan Ketua JDM PKR di Jalan 9, Sungai Jelok, Taman Berlian.

Perkara begini sudah dijangka akan dilakukan oleh Chegu Bard dan kumpulan SAMM dia.


Tujuannya adlaah untuk persalahkan UMNO dan BN.

Setakat ini mereka tak lagi membuat laporan polis keran anak menunggu bapa angkat JDM sebelum membuat tindakan selanjut.

Azlan dengan cepat dan marah mengesyaki dan persalahkan sebagai angkara UMNO tanpa menyedari bahawa ikut skrip Chegu bard dia sanggup korbankan orang sendiri untuk tujuan menyalahkan dan menuduh UMNO.

Kalau Azlan tahu apa lagi yang telah dilakukan Chegu Bard malam tadi tapi orangnya telah kantoi, mahu nak dibunuh Chegu ni. Gerak kerja Chegu Bard memang mesti ada kerja jahat.

Inilah cikgu perosak yang tak layak jadi cikgu kerana tak tahu mengira dan mengeja tapi seorang anarkis yang lebih menjahanam masyarakat dari mendidik anak masyarakat.


Sudahlah usah percaya PKR punya auta.... mereka ni memang Parti Kongkek Rakyat...


Tak percaya tengok gambar di atas ... Nenekdoll Neng Azizah pun nak di scrabo ...


MH370: Chef bontot ayam, Media asing putar alam, tapi Australia pun lembab?

Posted: 21 Mar 2014 08:28 PM PDT


Sebelum ini, kisah nasi lemak telanjang, sekarang ini pula ...


Memang pondan tua ni mulut macam pantat ayam ...


Sudahlah tu .... puak-puak media asing pun terdedah kaki menipu dalam laporan mereka untuk saja memperlekehkan usaha kerajaan mencari mangsa pesawat MH370 hanya untuk memuaskan kehendak mereka untuk dapat berita.

Janganlah ingat mereka hebat dan berkredibiliti sangat ...
Kuala Lumpur pun mereka tidak tahu di mana?

Bila pilot Melayu bergambar dengan gadis-gadis omputih, bising mereka ...
Macam jahat sangat layan omputih masuk cockpit. Padahal dia ada banyak baiknya. BAca SINI

Tapi kenapa diam pula bila omputih pula? Malah lagi bahaya .... Mana media kita?

Mana dengan autanya CNN yang konon buat LIVE tapi sebenarnya recording....


Baca Anwar-CNN: Lying to the Liars?


Takde pula mereka kata Anwar kata kenal di Parlimen, komdian isteri nafi kata tak kenal. Reaksi Anwar adalah nahi nahi ...Dengan TV Indon dia putar belit. Di pentas ceramah kata kenal balik dan pilot menangis ketika diumumkan keputusan perbicacraan liwat. AKhirnya di CNN dia kata pilot ahli BN.


Laporan media barat kaadang-kadang pelik dan bukan boleh dipercayai.
Dah berapa hari kenapa baru pihak Australia laporkan? Bbarang-barang ini ukan kecil dan dijumpai 2,500 batu dari Perth. Baca SINI

Tapi tak ada sessiapa berani tegur media barat. Malah media kita pun dah ikut bashing kerajaan yang dah bertungkus lumus.

Percaya sangat karut marut dari barat. 

Oleh itu, awas baca laporan media barat. Baca MIM SINI. Kini mereka ngaku ada recording 54 minute percakapan pilot dengan control tower. Biar betul? Baca MIM SINI

Kalau nak dengar dengar cakap yang pakar dan ikhlas dari sumber media yang tak putarbelit. Baca SINI

Keadaan nak jumpa lagi susah. Kita dah usaha bersungguh-sungguh dan begitu lama. Kita akan terus berusaha.

Kawasan kini sebesar 2.24 million sq nautical miles. Baca SINIJangan berharap sangat ....pasti lagi kerajaan akan dibantai asing. Otak-otak udang yang tidak ada kepakaran pun akan bising memandai.


Pembangkang sudah ambil peluang. Anwar kata boleh tangani lebih baik. I ulang u saman?


Mari kita bedoa ....Tanpa perlu permit polis dan ISA, hanya 4 ribu? Kah kah kah ....

Posted: 21 Mar 2014 05:20 PM PDT


Nampak saja banyak kerana menggunakan trick mengamil gambar. Lihat berikut macam real banyak:


Semua ini ambil close shot dan fokus ke depan. Bila macai terpaksa tipu kerana tak serami yang dikehendaki, itu dah nampak dah pemulaan Reformasi II lembab.


Masa pukul 8 pun, masih ramai berikut:


Stadium Kajang boleh isi 10,000 bila penuh. Tapi ada ke penuh?


Yang hampir ke pentas pun jarang-jarang dan kaddang kaddang.

Pendik kata, 10 ribu yang di target tak tercapai. Malulah mereka pada penggiat reformasi yang dahulu yang kini dah berbalik ke pangkal jalan. Masa mereka dahulu boleh kumpul 40-50,000 senang senang. Ada sampai 100,000 ...

Dengan duit diberi pada penuntut IPT dan PKR Selangor janjikan2 ribu, cuma 4 ribu saja. Tolak 1 ribu yang hanya saja-sja anka tengok, 1 ribu penyokong tulen. Kah kah kah ....

Masa itu  Anwar dalam penjara. Sekarang Anwar masih bebas kerana stay of execution. Dia dah kempen sebulan lebih dahulu dari hari penamaan. Dah kompang sedunia dia akan adakan malam reformasi II. Tapi banyak ni naaa?


Koman betul cuma banyak tu. Pasti Anwar kata ada 40,000 malam tadi ... kah kah kah . Stadium besar tu nak hadhirin macam seramai Stadium Merdeka.

Malah taktik untuk pergi ke luar bandar untuk kumpul orang dahulu sebelum finale Mei 1hb di Putrajaya pun boleh nampak tak ada sokongan.

Dengan polis tak tahan dan tak ada orang kacau atau sabotaj, masih tak sedar ianya tidak ada sokongan.


Bab sabotaj ini ... Chegu Bard, don't think we did not what you are doing atau lain kata, jangan ngat kami tak tahu apa kamu buat untuk cederakan hadhiran yang ada.

Wali hang pun tak dapat tolong bila ada bukti. 

KEMASKINI 9:30 AM:


Malah Chegu Bard kata Anwar Ibrahim seorang wali. Kah kah kah .... wali bontot.

Muahaha ... kah kah kah .... ha ha ha .... 10 ribu Malaysiakini .... kikiki .... ku ku ku ... he he he ....hu hu hu ....reformasi! reformasi! reformasi! dah basi .... muahaha


Siap superimpose beb!!! Wakakakaka ....

Sebenarnya BN tidak zalimi Anwar tapi Anwar zalimi diri sendiri

Posted: 21 Mar 2014 07:29 AM PDT


Anwar dan rakan-rakan akan auta kononnya dia tidak bersalah dan kerajaan BN menzaliminya di stadium Kajang.


Skripnya ikut apa yang kami perolehi dan bincang di SINI semalam.

Menurut Dato Zulkifli Nordin, Anwar menzalimi dirinya sendiri dan bukan kerajaan BN zalimi Anwar. Ikuti video berikut:Baca 9 sebab Anwar menzalimi diri sendiri dan bukan kerajaan BN zalimi Anwar di blog Zulkifli Nordin di SINI.

TERKINI 9:45 PM Selawat Perdana vs Se-liwat Perdana

Posted: 21 Mar 2014 07:04 AM PDT

Gambar buat ingatan:
Ini reformasi sebenar. Transformasi untuk lebih mendekati Allah dan mencintai kekasihnya. ALLAHU AKBAR!!!

Gambar 9:40 PM

Untuk perbandingan:

Pada lebih kurang pukul 10, baru dalam 3 ribu di Stadium Kajang. Dari jauh nampak padat terutama di dekat pentas tapi sebenarny jarang-jarang.
-------------------------------

Pada 8:50 gambar terbaru dari Putrajaya:
Gambar pada pukul 8:00


Setakat 8:30 PM ....
Baru dalam 500 ... mungkin bertambah tapi lama lagi baru start pasal nak tunggu 10 ribu.

Dari pengguna jalanraya, kata mereka jalan macam biasa. Tak beza jam dari biasa.

Si dogol Chegu Bard buat dajal kalau stadium kosong

Posted: 21 Mar 2014 03:24 AM PDT


Tengahhari tadi ada seekor beruk samdol cuba nak buat flashmob depan IPK kajang. Tiada yang menyedari kewujudannya ...

Inilah yang dipeningkan so si dogol Chegu Bard sekarang. Setakat tadi .... agak kosong stadium. Macam tiada persediaan di situ.


Setakat didengar khabar Chegu Bard akan buat dajal jika tiada kehadhiran. Setakat ini dia sudah buat kerja merepek dengan laporan polisnya berdasarkan tuduhan rekaan.
Fitnah dibuat untuk laga-lagakan UMNO dan MCA di Kajang.

Selain itu, terjumpa risalah jahat Chegu Bard tersebar di rumah kawasan Melayu...


Tuduhan ciptaan yang sangat kreatif namun nampak sangat pada mata yang cekap bahawa ianya fitnah.

Tersebar khabar bahawa SAMM akan membuat sabotaj terhadap BN seperti yang dilakukan di PRK Sg Limau bagi meraih simpati pengundi DUN Kajang.


Salah satu adalah membuat flyers gambar Datin Sri Wan Azizah sebagai PELACUR seperti yang dilakukan terhadap Chew Mei Fun oleh RBA tetapi kali ini disebar sekitar kawasan PDM bermajoriti Melayu bagi memberi gambaran buruk terhadap UMNO dan rakyat akan menyalahkan Barisan Nasional.


Wahai si dogol ... hujan lebat di Kajang...  berjuanglah dalam hujan.

Reformasi II dijangka "fail", Azmin-Tian Chua tentang Anwar-Khalid

Posted: 20 Mar 2014 11:42 PM PDT

Malam ini Reformasi II akan diilancarkan. Yang tak ada otak ke situ.

Yang ada otak pergi Putrajaya untuk Selawat Perdana kerana itu lagi baik buat mereka. Satu ibadat dan meningkatkan keimanan dan kasih pada Nabi Muhammad.


Kalau ikut usaha kumpulkan orang seperti hari mahkamah buat keputusan yang mana tidak ramai  muncul dan kena tukar ke bilek gerakan, acara malam ini kena berusaha sungguh-sungguh untuk dipenuhkan stadium.


Ia agak susah bila PAS memboikot PRK Kajang. PKR Selangor pun hanya boleh kumpulkan 2 ribu saja. Namun begitu, pelbagai usaha telah dilakukan untuk dapatkan 10 ribu kehadhiran yang mana difokuskan kepada orang muda dan bantuan dari 50 wakil pelajar IPTA dari UM, UKM dan UPM.

Ada insentif wang akan diberi. Oleh itu, student IPT perlu pastikan dapat wang. Pelajar SPTM dan SPM yang dapat result konon akan diberi duit malam ini oleh kerajaan negeri. Walau bagaimana pun, itu hanya satu pembohongan. Result baru dapat, mesti makan proses.

Amat berperanan sekali adalah budak-budak SAMM biayaan Tan Sri Khalid Ibrahim di bawah Chegu Bard. Mereka jaga sekuriti, AV, upacara naikkan bendera, rondaan geng motor sepanjang hari esuk, dll.


Syed Shahrir ada menyuarakn kerisaun dalam hal sekuriti tapi dituduhnya BN. Dengan Pemuda BN macam pondan, itu hanya cakap saja.

Yang patut dia risau adalah kelahi dalam PKR sendiri.

Yang jaga sekuriti adalah dalam 100 orang AMK Selangor dan 50 budak SAMM, tapi dirisaukan AMK bawah Sam Ketot boleh sabotaj.

Walaupun Sam Ketot dan Azmin dihalau ke Bailingan untuk bantu calun PKR dan elakkan perkelahian dengan orang Khalid, namun mereka sudah kembali ke Kajang.


Sebenarnya yang nak sabotaj adalah SAMM dan rancangan mereka lagi ganas. Wan Azizah akan digampangkan dalam risalah sebagai pelacur untuk disebarkan kawasan Melayu. 

Cikgu dogol ini rancang nak main "reverse psychology" untuk persalahkan Pemuda BN dan dapatkan undi simpati.

Pemuda BN blur saja.... 


Walaupun Azmil persoal banci Unisel [baca FMT SINI], dia sebenarnya tidak lagi berniat nak pertahankan jawatan Timbalan tapi dia mahu jawatan Presiden.

Ikut perkiraan politiknya, Anwar akan masuk penjara dan dia sedia tentang Anwar.

Wan Azizah sudah tidak boleh jadi Presiden pasal sudah dua penggal. Maka Anwar saja yang dilihat akan tanding Presiden. Dia mahu jadi Presiden dalam penjara.

Azmin sebarkan risalah bahasa cina bermaksud Kajang Move tak jadi

Setelah dikecewakan tiga kali tidak dapat jadi MB, Azmin mula lihat cara ini tidak praktikal. Dia tidak mahu hanya jadi budak pejabat dari Anwar di penjara dengan parti melalui dirinya sebagai Timbalan.


Nampaknya gandingan Azmin-Anwar akan pecah dan Anwar akan berbalik kepada keluarganya sebagaimana petanda dilihat dari Wan Azizah menggantikan anwar di Kajang.

Anwar akan berpaut pada gandingan Wan Azizah-Khalid (yang dulu bersama Zaid Ibrahim). Azmin turut lihat Anwar tidak berusaha bela anak-anak buahnya dalam PKNS Holdings dan biaran Khalid bermaharajalela.

Azmin rasa Anwar sudah tidak viable lagi kerana bila keluar dari penjara, Anwar sudah terlalu tua. Tanpa pejuang-pejuang hardcore yang sudah tinggalkan PKR, dia tidak lihat Reformasi II boleh sekuat dulu.
Masa reformasi dulu boleh kumpul 40-50 ribu dan sampai 100 ribu, kali ini nakkan 10 ribu kena tabur duit banyak-banyak tarik orang muda. Yang tua tak minat sangat melainkan yang bodoh-bodoh tak cerdik lagi dan senang di kelentong.

Azmin sedar masa dah tiba untuk kehadapan dan ambilalih pucuk pimpinan sekarang atau kerjaya politiknya akan mula malap lepas ini.

Dia turut sedar hanya masa menunggu PAS akan bergilak menendang puak-puak Erdogan dan Anwarinas. Tanpa PAS yang disaman dan dihina PKR, Reformasi II tak boleh berjaya.

Azmin sudah tidak tahan. Berapa lama dia perlu ekor si nenek tua yang seagai presiden, ceramah tak pandai dan dalam mesyuarat asyik lari fokus lepas satu jam. Wan Azizah hanya pandai masa belajar nak jadi doktor. Selain dari itu, dia tidak berapa cerdik.


Ikut rancangan, Tian Chua akan lawan tan Sri Khalid Ibrahim untuk Timbalan Presiden dan bukan Azmin sebagaimana dijangka.

Dalam politik, tiada kesetiaan berkekalan dan anak liwat .... opps anak didik pun akan lawan taukeh bila sudah sampai masanya.