Followers

Nuffnang

Kami Sokong Tokguru

0

Posted by Unknown | Posted on 11:51 PTG | Posted in

sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Wanita Solehah Tidak Memandang dan Tidak Dipandang.

Posted: 24 Feb 2014 05:37 AM PST

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.


Assalamualaikum w.b.t/السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
. 006. Nota Buat Pengunjung Blog.. KLIK UNTUK KE MENU UTAMA.
Asal: http://peceq.blogspot.com/2013/06/631-wanita-solehah-tidak-memandang-dan.html

بسم الله الرحمن الرحيم 

"..KEHIDUPAN DUNIA HANYALAH KESENANGAN YANG MEMPERDAYA" [QS. ALI 'IMRAN (3):185]

 

Maaf, wajahmu itu bukan untuk tontonan umum, apa lagi tontonan khusus – Wanita Solehah Tidak Memandang & Tidak Dipandang
Hayatilah suatu kisah;
Kisah benar belaka;
Seorang pemuda dalam pencarian;
Mencari pemilik rusuk kirinya;
Sudah bertahun bersendirian;
Muncullah calon yang entah ke berapa;
Seperti biasa;
Diusulkan emak tersayang..
Bukan calang-calang calon yang diusulkan;
Lulusan universiti Timur Tengah;
Menghormati permintaan si anak;
Yang mahu pendamping Solehah;
Sejuk mata memandang;
Bertudung labuh litup;
Pandai berbahasa Arab;
Pendek kata tip top!..
Si pemuda mulakan istikharah;
Hampir berminggu;
Setelah meneliti gambar;
Mula mencari maklumat;
Sebelum sesi ta'aruf bermula..
Si pemuda menjenguk ke web;
Laman Friendster kegemaran ramai;
Yang kini mungkin Facebook;
Satu keajaiban!;
Si lelaki tidak pernah punya web sedemikian;
Tiba-tiba tergamam;
Si gadis masih anggun;
Bertudung labuh litup;
Namun, bergambar sakan;
Aduh!..
Terkejut bukan kepalang;
Calon solehah direject tanpa ihsan;
Bukan menjadi pilihan;
Kerana gambar ditayang;
Dengan penuh sakan;
Pemilihan terbatal..
Dia pernah berkata;
Perempuan cantik itu;
Tidak memandang & tidak dipandang;
Perempuan cantik itu;
Tidak mengenali & tidak dikenali;
Perempuan cantik itu;
Tidak menegur & tidak ditegur..
Akhirnya;
Solehah kempunan calon Soleh;
Merayu untuk dipertimbangkan;
Tapi sayang sekali;
Si pemuda tetap;
Tidak berganjak dengan keputusan;
Wahai Muslimah;
Aku & kamu;
Mari mempelajari & mencontohi;
Watak-watak wanita Salafussoleh;
Sifat, pengorbanan & perjuangan mereka;
Kerana wanita Solehah itu;
Lebih baik daripada;
Seribu lelaki yang Soleh..
Wahai adik-adik Muslimah marilah mengambil iktibar, jadilah Muslimah sebenar, jangan berselindung disebalik tudung litupmu itu. Sampaikanlah pada sahabat-sahabat kalian sekiranya mereka bertepatan dengan puisi ini. Terima kasih kepada penulis puisi ini.
Aku berbuat begini, bukan nak tunjuk baik atau berlagak alim kerana ilmuku bukanlah setinggi ilmu para ustazah atau wali-wali Allah Ta'ala. Tapi aku cuba berusaha untuk menjadi Muslimah Solehah. Biarpun dosa-dosa lalu belum habis kifarahnya. Tapi aku tetap akan berusaha untuk menepis dosa-dosa baru (sengaja atau tidak sengaja).
Aku postkan pesanan ini buatmu ukhtiku, mungkin kau sudah jemu dengan pesanan-pesanan sebegini, tapi tidak mengapa, selagi hayatku ada, aku tidak akan jemu untuk menyebarkannya. Untuk apa? Untuk siapa? Untuk bagaimana? Bila & di mana? Semuanya ada pada diri kita.
Jadi, hargailah anugerah kecantikan yang Allah Ta'ala bagi, dalam hati juga mahu bukan sekadar luaran (sekali lagi, peringatan untuk diriku juga). Simpan, simpan gambar-gambar anda seelok-eloknya. Kerana gambar-gambar itu boleh membawa sejuta tafsiran. Renungkanlah kerana saya prihatin.
Sumber:
muslimahdibawahbayu. VIA. .
Gambar: mutiarasolehah.

Perhatian: Pemaparan tajuk-tajuk, gambar-gambar dan segala bagai, adalah pandangan dan pendapat peribadi yang lebih menjurus kepada sikap dan sifat untuk menjadi lebih baik dengan mengamalkan gaya hidup menurut perentah dan larangan Allah S.W.T., antaranya bersikap dengan tiada prasangka, tidak bertujuan untuk kebencian, tidak berkeperluan untuk bersubahat dengan perkara bohong dan tiada kaitan dan berkepentingan dengan mana-mana individu. Jujur., aku hanyalah hamba Allah S.W.T., yang hina dina. BERSANGKA BAIK KERANA ALLAH S.W.T.. 

s3v3n

s3v3n


YA ALLAH, YA RAHMAN, YA RAHIIMM!....YA....RABB,

1) Surah Ali 'Imraan, Ayat: 38

رَبِّ هَبۡ لِى مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً۬ طَيِّبَةً‌ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ ٱلدُّعَآءِ

"Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kpdku dr sisiMu zuriat keturunan yg baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar(menerima) doa permohonan."

2) Surah Al-Baqarah,Ayat : 250

رَبَّنَآ أَفۡرِغۡ عَلَيۡنَا صَبۡرً۬ا وَثَبِّتۡ أَقۡدَامَنَا وَٱنصُرۡنَا عَلَى ٱلۡقَوۡمِ ٱلۡڪَـٰفِرِينَ

"Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kpd kami, & teguhkanlah tapak pendirian kami serta menangkanlah kami terhadap kaum yg kafir."

3) Surah Ali 'Imraan, Ayat: 147

رَبَّنَا ٱغۡفِرۡ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسۡرَافَنَا فِىٓ أَمۡرِنَا وَثَبِّتۡ أَقۡدَامَنَا وَٱنصُرۡنَا عَلَى ٱلۡقَوۡمِ ٱلۡڪَـٰفِرِينَ

"Wahai Tuhan kami! Ampunkanlah dosa2 kami & perbuatan kami yg melampau dlm urusan kami, & teguhkanlah tapak pendirian kami(dlm perjuangan); & tolonglah kami mencapai kemenangan terhadap kaum yg kafir."

4) Surah Ali 'Imraan, Ayat: 8

رَبَّنَا لَا تُزِغۡ قُلُوبَنَا بَعۡدَ إِذۡ هَدَيۡتَنَا وَهَبۡ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةً‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡوَهَّابُ

"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kpd kami, & kurniakanlah kpd kami limpah rahmat dr sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yg melimpah-limpah pemberianNya."

5) Surah A-li 'Imraan, Ayat: 16

رَبَّنَآ إِنَّنَآ ءَامَنَّا فَٱغۡفِرۡ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ ٱلنَّارِ

"Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah beriman, oleh itu, ampunkanlah dosa2 kami & peliharalah kami dr azab neraka."

6) Surah A-li 'Imraan, Ayat: 193 & 194

رَبَّنَا وَءَاتِنَا مَا وَعَدتَّنَا عَلَىٰ رُسُلِكَ وَلَا تُخۡزِنَا يَوۡمَ ٱلۡقِيَـٰمَةِ‌ۗ إِنَّكَ لَا تُخۡلِفُ ٱلۡمِيعَادَ رَّبَّنَآ إِنَّنَا سَمِعۡنَا مُنَادِيً۬ا يُنَادِى لِلۡإِيمَـٰنِ أَنۡ ءَامِنُواْ بِرَبِّكُمۡ فَـَٔامَنَّا‌ۚ رَبَّنَا فَٱغۡفِرۡ لَنَا ذُنُوبَنَا وَڪَفِّرۡ عَنَّا سَيِّـَٔاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ ٱلۡأَبۡرَارِ 

Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah mendengar seorang Penyeru(Rasul) yg menyeru kepada iman, katanya: ` Berimanlah kamu kpd Tuhan kamu ', maka kami pun beriman. Wahai Tuhan kami, ampunkanlah dosa2 kami, & hapuskanlah drpd kami kesalahan2 kami, & matikanlah kami bersama orang2 yg berbakti; Wahai Tuhan kami! Berikanlah kpd kami pahala yg telah Engkau janjikan kpd kami melalui Rasul2Mu, & janganlah Engkau hinakan kami pada hari kiamat; sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji."

7) Surah Al-A'raaf, Ayat: 126

"Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kpd kami, & matikanlah kami dlm keadaan Islam(berserah bulat-bulat kepadaMu)."

8) Surah Asy-Syu'araa', Ayat: 83~85

"Wahai Tuhanku, berikanlah daku ilmu pengetahuan ugama, & hubungkanlah daku dgn orang2 yg soleh; "Dan jadikanlah bagiku sebutan yg baik (nama yg harum) dlm kalangan orang2 yg dtg kemudian; "Dan jadikanlah daku dr orang2 yg mewarisi Syurga Jannatun-Naiim."

9) Surah An-Naml, Ayat: 19

" Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kpdku & kpd ibu bapaku, & supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yg Engkau redai; & masukkanlah daku - dgn limpah rahmatMu - dlm kumpulan hamba2Mu yg soleh."

10) Surah Al-A'raaf, Ayat: 23

"Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, & kalau Engkau tidak mengampunkan kami & memberi rahmat kpd kami, nescaya menjadilah kami dr orang2 yg rugi."

11) Surah Al-A'raaf, Ayat: 151

"Wahai Tuhanku, ampunkanlah bagiku & bagi saudaraku, & masukkanlah kami ke dlm rahmatMu, kerana Engkaulah shj Yg Maha Mengasihani dr segala yg lain mengasihani."

12) Surah Hud, Ayat: 47

"Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku berlindung kpdMu drpd memohon sesuatu yg aku tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; & jika Engkau tidak mengampunkan dosaku, & memberi rahmat kpdku, nescaya menjadilah aku dr orang yg rugi."

13) Surah Ibrahim, Ayat: 40

"Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan."

14) Surah Al-Mu'minun, Ayat: 109

"Wahai Tuhan kami, kami telah beriman; oleh itu ampunkanlah dosa kami serta berilah rahmat kepada kami, dan sememangnya Engkaulah jua sebaik-baik Pemberi rahmat."

15) Surah Al-Mu'minun, Ayat: 118

"Wahai Tuhanku, berikanlah ampun dan kurniakan rahmat, dan sememangnya Engkaulah sahaja sebaik-baik Pemberi rahmat!."

16) Surah Al-Hasyr, Ayat: 10

"Wahai Tuhan Kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman, dan janganlah Engkau jadikan dalam hati perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah Belas kasihan dan RahmatMu."

17) Surah Al-Mumtahanah, Ayat: 4~5

"Wahai Tuhan kami! Kepada Engkaulah sahaja kami berserah diri, dan kepada Engkaulah kami rujuk bertaubat, serta kepada Engkaulah jua tempat kembai. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau jadikan pendirian dan keyakinan kami terpesong kerana penindasan orang-orang kafir, dan ampunkanlah dosa kami wahai Tuhan kami; sesungguhnya Engkaulah sahaja Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana."

18) Surah At-Tahriim, Ayat: 8

"Wahai Tuhan kami! Sempurnakanlah bagi kami cahaya kami, dan limpahkanlah keampunan kepada kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu."

19) Surah Nuh, Ayat: 28

"Wahai Tuhanku! Ampunkanlah bagiku, dan bagi kedua ibu bapaku, serta bagi sesiapa yang masuk ke rumahku dengan keadaan beriman; dan (ampunkanlah) bagi sekalian orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan (dalam segala zaman); dan janganlah Engkau tambahi orang-orang yang zalim melainkan kebinasaan!."

20) Surah Al-Anbiyaa', Ayat: 89

"Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi."

21) Surah Al-Baqarah, Ayat: 286

"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir."

22) Surah Al-Anbiyaa', Ayat: 83

"Sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani."

23) Surah Az-Zukhruf, Ayat: 13~14

" Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya.Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali!."

24) Surah Al-Kahf, Ayat: 10

"Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan ugama kami."

25) Surah Al-Anbiyaa', Ayat: 87

"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri."

26) Surah Al-Baqarah, Ayat:127

"Wahai Tuhan kami! Terimalah daripada kami (amal kami); sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui; Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani."

27) Surah Al-Israa', Ayat: 80

"Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku ke dalam urusan ugamaku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku dari sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku."

28) Surah Taha, Ayat: 25~28

"Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku;"Dan mudahkanlah bagiku, tugasku;"Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku,"Supaya mereka faham perkataanku."

29) Surah Al-Mu'minun, Ayat: 97~98

"Wahai Tuhanku, aku berlindung kepadaMu dari hasutan Syaitan-syaitan."Dan aku berlindung kepadaMu, wahai Tuhanku, supaya Syaitan-syaitan itu tidak menghampiriku."

30) Surah Al-Ahqaaf, Ayat: 15

"Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)."

31) Surah Al-Furqaan, Ayat: 74

"Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa."

32) Surah Al-Furqaan, Ayat: 65

"Wahai Tuhan kami, sisihkanlah azab neraka Jahannam dari kami, sesungguhnya azab seksanya itu adalah mengertikan."