Followers

Nuffnang

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:35 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


Cerita dari Felda Teloi Kanan

Posted: 02 Feb 2014 11:33 PM PST

Cerita dari Felda Teloi Kanan yang saya jumpa di FaceBook ,menarik untuk kita fikir bersama

 
Kebanyakan generasi pertama sudah kian meninggalkan kita.namun generasi yg kedua juga ada antaranyan yang turutr serta menemui Allah terlebih dahulu.Suasana kkampong halaman kita semakin sunyi ada kalanya.takk seperti hari hari yang telah lalu.Buata masa sekarang.Penduduk semakin kurang mata pencarian mereka.dewasa ini pokok getah yg sedang di tebang saban hari.insyaallah.rezeki Allah tetap ada.Beberapa kejadian anak anak dan keluarga peneroka yang berebut harta dan hasil.terutama hasil dari penjualan kayu getah.desas desus berkaitran pembahagian wang saguhati FGVSB masih lagi tergial gial.Isu berkaitan wang saguhati dari felda yg juga di salah guna oleh pewaris.wang yg sepatut untuk tujuan kebajikan ibu bapa kita di bahagi bahagikan di antara anak anak.sepatutnya wang itu di habiskan untuk sedekah aruah ibu bapa kita.

Peneroka FELDA boleh dapatkan bantuan RISDA. Pengurusan FELDA minta peneroka serahkan Tanah Ladang Peringkat I yg pokok sudah tua yg perlu ditebang dan pembersiahn tanah utk tanaman semula kepada FELDA.

Maka peneroka pun serahkan kepada FELDA. Pihak pengurusan FELDA pula serahkan urusan kepada anak syarikat FELDA Technoplant Sdn Bhd. Setelah mendapat projek tersebut FELDA Technoplnat pula serahkan kepada 'sub-contractor' lantikan utk menjalankan projek tersebut. Pastinya peningkatan kos berlaku.

Bila pokok ditebang, lot tanah dibiarkan terlalu lama tanpa tindakan maka tumbuhlah semak samun. Kos makin tinggi untuk pembersihan semula. Janji anak getah mula sampai untuk ditanam semula hanya tinggal janji. Apa pun tak buat lagi hingga ke hari ini. Peningkatan kos berlaku kali kedua.

Macam mana dengan bantuan RISDA? Boleh kah peneroka dapatkannya jika segala urusan peneroka yang laksanakan sendiri sehingga pokok ditanam? Adakah pihak FELDA dah dapatkan semua bantuan tersebut dari RISDA? ......... Mohon pencerahan.
FELDA TELOI KANAN – 25 JAN 2014: Pokok getah tua tanah lot 6 ekar dah ditebang. Tanah naik semak samun rang semula.Kos nak buang semak makin meningkat lagilah. terkini, Pengurus FELDA Teloi Kanan minta peneroka tandatangani Borang Kelulusan Sewa Tanah Utk Tanaman Kontan (Tembikai) yang akan diserahkan kepada suatu syarikat. Apa yang membuatkan kita terkejut adalah kadar sewa RM800 setahun untuk 6 ekar!!!!!!!
Cuba tuan-tuan & puan-puan lihat fakta berikut. masuk akal kah?
i. Keluasan Tanah : 6 ekar
ii. Sewa : RM800 setahun
iii. Setahun : 365 hari
iv. Kadar sewa sehari : RM2.20 (RM800 bahagi 365 hari)
(6 ekar)

v. Kadar sewa sehari : 35 sen (RM2.20 bahagi 6 ekar)
(1 ekar)
Tanah FELDA Teloi Kanan adalah yang paling murah disewa didunia ini. Tahniah. Hebat sungguh apa yang berlaku.....hebat, memang hebat. Siapa yang hebat? Jom kita bincang.
Dengar cerita najib nak turun ke felda teloi timur rasmi jalan baru ke sik.... betoi ke

Jangan tanda tangan apa - apa dokemen yang melibatkan tanah Felda T.Kanan...terutama tanaman kontan....jika tembikai ditanan ...tumbesaran pokok getah akan terbantut...kulit pokok jadi kering...apa bila sampai masa boleh menoreh ..pokok tiada susu...tanah yang tanam dengan Tembikai akan jadi mati tidak subur...sebab penggunaan bahan kimia sepanjang proses tanaman Tembikai...tuan-tuan tanah jangan terpenggaruh dengan RM 800.00 setahun ...( Baca tulisan sdr kita Fadil ) sewa tanah Peneroka...yang diwar-warkan oleh Pengurus Felda dan kerjasama JKKR.....pengalaman peringkat 2 ..tanah 2 ekar yang mana terlibat dengan tanaman tembikai ...pokok tiada bersusu sampai sekarang....Tuan-tuan tanah ...tanah hak kita.......Tepuk Dada Tanya Selera...

APANAMA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:28 PTG | Posted in

sumber :-

APANAMA


Perak PKR state assemblyman QUITS!

Posted: 03 Feb 2014 10:55 PM PST

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:19 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Anwar hanya dilantik Exco...!!! Betoi ka Khalid Samad?

Posted: 03 Feb 2014 09:24 PM PST


Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim didakwa tidak akan dilantik sebagai Menteri Besar Selangor sebaliknya akan menjawat jawatan sebagai Exco sekiranya memenangi PRK Dun Kajang.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Khalid Samad berkata, selaku Adun ataupun Exco, Anwar boleh mengadakan pertemuan dengan pegawai Kerajaan Negeri dan memberi penjelasan berkaitan sesuatu isu berbangkit sekiranya mempunyai jawatan dalam Kerajaan Selangor.

"Saya difahamkan pilihan raya adalah untuk memperkukuhkan saf kepimpinan di Selangor dengan penglibatan Anwar paling kurang sebagai Adun. Paling maksimum pun sebagai Exco.

"Persoalan untuk menjawat jawatan menteri besar, beliau (Anwar) tidak berhak menentukan seorang diri. Lebih daripada itu Anwar perlu rujuk dan mendapat persetujuan ketiga-tiga parti," katanya semasa Diskusi Demokrasi di Malaysia anjuran Kerajaan Negeri Kelantan, di sini, hari ini.

Selain Khalid, bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah turut menjadi panel yang dipengerusikan Pensyarah Politik, Prof Madya Datuk Dr Mohamaad Agus Yusoff.

Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata, PKR dan Anwar menyedari bahawa terdapat usaha agresif dari pihak BN merampas Selangor seperti terjadinya isu rampasan Bible yang melibatkan jabatan agama negeri itu.


"Beliau (Anwar) ada pengalaman, sebagai Adun atau Exco. Beliau boleh berjumpa dengan pegawai yang terlibat dan memberikan penjelasan. Sekarang ini kalau beliau nak turun tak ada 'locus standi' (hubungan kuat), beliau bukan sebahagian dari pentadbiran kerajaan negeri Selangor, ia boleh membantu, bagi saya sebagai pemimpin Pas Selangor tidak ada ruginya,

"Bagaimanapun persoalan jawatan menteri besar ditimbulkan hanya untuk menakutkan orang ramai khususnya bukan Melayu dengan menggunakan isu, kalau nak kekal (Tan Sri) Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar, tentukan Anwar kalah, mereka (BN) menjadikan Abdul Khalid sebagai ikon pula," katanya.

Dalam pada Saifuddin menyifatkan tindakan PKR itu tidak salah dari sudut demokrasi, malah ia turut dilakukan oleh Umno pada 1997 bagi mengantikan bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib.

Bagaimanapun, katanya apa yang membezakan kedua-dua polimik itu adalah Umno sudah jelas menyatakan tujuan PRK itu adalah untuk membawa masuk peneraju baru, tidak seperti apa yang dilakukan oleh PKR kini.

"Memang kita tahu (Tan Sri) Muhammad Taib letak jawatan. Manakala Datuk Abu Hassan Omar beliau orang Selangor dan kita tahu kalau menang dalam PRK akan ganti Muhammad Taib sebagai menteri besar, sama ada membazir atau tidak itu isu berlainan, kita kena melaluinya kerana ia adalah sistem," katanya lagi.

Tak apa lah Khalid, kita tengok siapa yang kena 'kencing' dengan Anwar nanti...tungguu..!!!

Suara Politik
Belantan

Khalid Ibrahim Arah Faekah Henti Perang Twitter?

Posted: 03 Feb 2014 07:06 AM PSTMenteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengarahkan pegawai kanan dan penyokong setia beliau, Faekah Husin untuk menghentikan perang Twitternya kerana ia hanya mengeruhkan keadaan bersabit pilihan raya kecil Kajang.

Faekah bidas Anwar, sila baca di sini.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:13 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


FAEKAH BERLEBIH NAFSU SEKS?: DR. IRWAN JAWAB MOHD SAYUTI OMAR

Posted: 03 Feb 2014 07:00 PM PST

Barangkali secara ekspresi, wanita malu menunjukkan nafsu seksnya, sehingga cenderung menutupi. Namun, akhirnya meletup-letup saat melakukan hubungan seks dengan pasangan.
KOMPAS.com — Sebagian orang masih menganggap seks sebagai hal tabu dan sering dikaitkan dengan aktivitas orang dewasa yang belum pantas dilakukan orang yang belum menikah. Itulah kenapa kemudian seks menjadi bahan perbincangan yang dilakukan sembunyi-sembunyi.

Akibatnya, seks sering dikaitkan dengan mitos-mitos yang menjadi budaya masyarakat. Semakin sering didengar, semakin dianggap sebagai kebenaran. Padahal, yang namanya mitos belum tentu benar. Dengan pengetahuan seks yang baik (dalam bentuk pendidikan kesehatan reproduksi), mitos-mitos seperti ini sedikit demi sedikit akan hilang ditelan waktu. Nah, mitos apa saja yang sering beredar di masyarakat, berikut penjelasan Dr Iwan Setyawan, konsultan seks dari Klinik Curhat, Semarang.

Mitos: Nafsu wanita lebih besar dari pria
Secara umum tidak ada perbedaan dorongan seks antara wanita dan pria, karena secara hormonal mereka mempunyai kadar hormon seks estrogen, progesteron, maupun testoteron yang sama.

Barangkali secara ekspresi, wanita lebih malu untuk menunjukkan nafsu yang muncul, sehingga cenderung "menutupi" dan akhirnya tabungan nafsunya akan dikeluarkan secara meletup-letup pada saat melakukan hubungan seks dengan pasangan. Sebaliknya, pria cenderung lebih ekspresif dan blak-blakan soal seks, sehingga membuat nafsu yang mereka tunjukkan terlihat "biasa-biasa saja".

Mitos: Wanita ras tertentu nafsunya lebih hebat
Nafsu atau dorongan seks yang hebat sangat dipengaruhi oleh banyak faktor, antara lain gizi yang baik, pikiran yang sehat, dan pengaruh lingkungan. Misalnya, seseorang yang sering mengakses sesuatu yang membuatnya terangsang akan meningkatkan dorongan seks lebih cepat dibanding seseorang yang tidak merasa perlu mendapatkan rangsangan-rangsangan seperti itu.

Kalaupun ada ras atau komunitas tertentu yang mempunyai dorongan seks yang tinggi dan kelihatan lebih hebat, pasti karena kebetulan lingkungan mereka sudah terbiasa terstimulus oleh hal-hal yang bersifat erotis, atau karena kebiasaan-kebiasaan yang sering mereka lakukan, seperti olahraga teratur, pola makan seimbang, dan istirahat cukup. Pengetahuan seks yang baik juga sangat menentukan kehebatan seseorang pada saat melakukan hubungan seks.

Mitos: Posisi di atas membuat wanita cepat orgasme
Data yang diperoleh di lapangan menunjukkan sebagian wanita setelah menikah jarang atau bahkan tidak pernah mendapatkan kepuasan seksual atau orgasme, dengan beberapa alasan. Misalnya hubungan seks yang terlalu cepat, kurang variatif, atau karena mood wanita kurang baik pada saat itu.

Salah satu kunci kepuasan seks pada wanita adalah hubungan seks yang menyenangkan dalam posisi yang menguntungkan, di mana wanita memungkinkan bisa menentukan arah penetrasi yang tepat, sehingga kepuasan seks lebih mudah didapatkan. Tidak selalu harus dalam posisi di atas atau woman on top. Posisi apa pun akan tetap mampu menimbulkan orgasme dan bahkan multiple orgasms asal wanita dalam kondisi mood yang baik dan bergairah.

Mitos: Orgasme = G-spot
G-spot adalah titik erotis yang ditemukan oleh Grafenberg pada tahun 1980-an, yang kemudian dianggap sebagai area yang memudahkan seorang wanita mencapai kepuasan seksual (orgasme).

Para ahli menemukan bahwa bagian tersebut ternyata mengandung saraf-saraf yang sangat sensitif, yang apabila terangsang akan membuat wanita mengalami kepuasan luar biasa pada saat hubungan seksual. Padahal, kepuasan seksual wanita sangat banyak faktornya, antara lain mood  yang baik, posisi yang menyenangkan, dan pemanasan yang cukup, tidak hanya dari area G-spot. Tetapi memang, titik G-spot akan sangat membantu wanita mendapatkan orgasme.

Mitos: Vagina kering lebih oke
Mitos seperti ini justru menjerumuskan, karena kondisi vagina yang sangat lembab dengan keasaman tertentu sangat dibutuhkan untuk kenyamanan seseorang pada saat beraktivitas fisik, termasuk aktivitas seksual. Bisa dibayangkan jika vagina dalam keadaan kering, tentu hubungan seks menjadi sangat tidak menyenangkan dan pasti menyakitkan. Maka, tak salah bila dalam hubungan seks wanita membutuhkan pemanasan yang cukup, ditunjang mood yang baik, lubrikasi atau keluarnya cairan pelumas sangat membantu kenyamanan dalam hubungan seks. Coba bayangkan jika hubungan seks dilakukan dalam keadaan vagina kering dan tidak mengeluarkan pelumas....


Mitos: Kehamilan ditentukan oleh orgasme wanita
Beberapa pasangan suami-istri yang sudah sekian lama menikah dan belum punya keturunan menanyakan, apakah gara-gara tidak pernah mencapai orgasme setiap berhubungan seks membuat wanita tidak dapat hamil?

Faktanya, kehamilan tidak ditentukan oleh kepuasan seks, melainkan oleh pembuahan sel telur oleh sperma yang terjadi pada saat masa subur. Mereka berpikir bahwa pada saat orgasme terjadi pengeluaran sel telur yang siap dibuahi, padahal tidak demikian kenyataannya. Orgasme hanya mengeluarkan cairan yang diproduksi oleh kelenjar-kelenjar Bartholini dan tidak mengandung sel telur. Artinya, tidak ada kaitan antara kehamilan dan orgasme seorang wanita.


AZMIN ALI PATUT JAWAB TUDUHAN INI

Posted: 03 Feb 2014 05:07 PM PST


Semua orang tahu nafsu sebenar Azmin Ali untuk menjadi MB Selangor. Semua orang tahu Anwar mahu memenuhi keinginan Azmin Ali, tetapi pada masa yang sama Anwar turut mengasihi MB Khalid. 

Kelemahan Anwar ialah dia tidak berjaya meredakan pergaduhan dua kem ini. Akhirnya, di antara Azmin ALi dan MB Khalid, Anwar menunjukkan kecenderungannya yang lebih kepada Azmin Ali.

Satu-satunya kesilapan besar MB Khalid ialah apabila dia kowtim banyak hal dengan Kerajaan Persekutuan dalam bab ekonomi. Perkara ini tidak disenangi. MB Khalid semasa diwawancara suatu masa dahulu berkata kepentingan Kerajaan Pusat kepada pembangunan dan kesejahteraan negeri amatlah penting. 

Kesilapan MB Khalid ialah di dalam politik, tidak boleh memberi markah percuma kepada BN. Akibatnya, anda akan disingkirkan.

6 SOSOK TOKOH PEMBOHONG DUNIA VERSI INDONESIA

Posted: 03 Feb 2014 08:00 AM PST
1. Grigory Otrpyev 

Ia adalah seorang penipu nomor satu yang tercatat dalam sejarah, bagaimana tidak ia mengaku sebagai anak bungsu dari Ivan IV Vasilyevich, Dimitriy Ioannovich, selama 21 Juli 1605 hingga kematiannya pada 17 Mei 1606.

Namun kemudian publik lebih percaya bahwa Dimitriy sebenarnya telah terbunuh di Kota Uglich, dan Dimitriy palsu ini bernama Grigory Otrpyev. Penipu ini mengaku bahwa ibunya adalah istri dari Tsar Ivan, telah mengantisipasi pembunuhan tersebut dan mengirimnya ke sebuah kuil untuk bersembunyi.

Sejumlah orang Rusia yang mengenal Tsar Ivan kemudian mengklaim bahwa memang Dimitriy muda menyerupai tsaveris muda. Dimitriy digambarkan memiliki kemampuan aristokrasi pada umumnya, berkuda, berilmu pengetahuan dan berbicara baik bahasa Rusia maupun Polandia. Sejumlah pengikutnya adalah orang-orang terhormat mereka mendukung untuk melawan Tsar Gugonov.

Ketika Tsar Gugonov mati mendadak, pasukan Rusia berpihak kepadanya (Dimitriy), pada 1 Juni, pengikutnya memenjarakan raja yang baru dimahkotai, Feodor II dan ibu yang kemudian mereka dibunuh. Grigory kemudian mengangkan dirinya menjadi Tsar. Namun dikarenakan beredar rumor bahwa Grigory akan merubah Rusia menjadi sebuah negara katolik, ia pun mati ditembak mati.2. Claude des Armoises 

Beberapa penipu mengaku menjadi Joan of Arc, setelah kematiannya pada tahun 1431. Salah satu yang cukup sukses adalah Claude des Armoises, yang merupakan istri dari seorang ksatria, Robert des Armoises. Pada tahun 1436 ia mengklaim dirinya sebagai Jean of Arc, terlebih didukung oleh saudara-saudaranya Joan.

Dia melakukan sebuah sandiwara dan memerankan Joan hingga tahun 1436, mendapatkan berbagai hadiah dan subsidi. Sebuah catatan sejarah menyatakan, "di tahun ini telah datang seorang perempuan muda, ia gadis dari Prancis, dan memainkan peranannya dengan baik sehingga banyak orang tertipu olehnya, khususnya para bangsawan" beberapa penulis modern mengulas kembali teks ini, dan menyatakan bahwa ada seseorang yang menggantikan Joan of Arc saat ia dieksekusi. Namun perkiraan ini sangat dangkal, dengan dinulifikasikan para saksi yang menghadiri eksekusi Joan of Arc.3. Pseudo-Nero (Nero Palsu) 

Setelah sang Kaisar Nero melakukan bunuh diri di sebuah desa para budak di Pahon, pada Juni 68 M. Setelah peristiwa tersebut banyak bermunculan Nero-nero palsu antara musim gugur tahun 69 M hingga pemerintahan Kaisar Domitian. Nero palsu yang pertama muncul di musim gugur atau di awal musim dingin tahun 69 M, Provinsi Achaia, sekarang dikenal dengan Yunani.

Nero memang beberapa kali pernah mengunjungi Yunani pada (66-67M) untuk berpartisioasi dalam sebuah acara permainan Panhellenik, dan inilah yang mungkin dijadikan sebagai bukti yang memperkuat penipuannya. Dan bahkan menurut peneliti sejarah penipu tersebut adalah seorang budak dari kota Pontus, ataupun budak dari Itali. Tidak banyak yang bisa diketahui sejarah hidup Nero palsu ini, dan hanya menyatakan bahwa Nero palsu mendekatinya bersama pasukan pembelotnya. Lalu mereka pergi ke laut, tempat ia memyatakan dirinya sebagai seorang Nero. Namun ia akhirnya ditangkap dan dipenggal.4. Margaret Palsu 

Margaret Palsu (1260-1301), seorag perempuan berkebangsaan Norwegia yang menyerupai Margaret, Gadis dari Norway. Margaret yang sebenarnya meninggal 1290, di Orkney, dan sang ayang Raja Eirik II dari Norwegia meninggal di tahun 1299, yang dilakukan oleh adiknya sendiri, Hakon V. pada saat yang bersamaan datanglah seorang perempuan di Bergen, Norway, turun dari kapal yang berlayar dari Lübeck, Jerman.

Ia mengklaim dirinya sebagai Margaret, dan menyangkal segala sangkaan publik terhadap kematiannya. Ia menyatakan bahwa dirinya tidak mati di Orkney, namun dikirimkan ke Jerman, tempat ia menikah. Beberapa orang di Kota dan termasuk agamawan mendukung pengakuannya, walaupun Raja Eirik mengidentifikasi mayat putrinya, dan walaupun perempuan tersebut nampak seperti berusia 40 tahun, padahal Margaret yang sebenarnya akan berusia 17 tahun. Margaret palsu serta suaminya kemudian terbukti melakukan sebuah penipuan, sebagai sang suami dipengggal dan Margaret palsu dibakar.
5. Raictor 

Raictor adalah pendeta Ortodoks Timur yang berpura-pura sebagai Kaisar Michael VII, dari Kekaisaran Byzantin, dan berpartisipasi dalam misi Normandia yang dipimpin oleh Robert Guiscard untuk menghancurkan Kekaisaran Byzantin, yang saat itu dalam keadaan kacau.

Alexios I Komenos dijatuhkan oleh Nikephoros III Botaneiates dan juga diserang oleh sebuah invasi bangsa Balkan pimpinan Robert Guiscard, Duke of Apulia. Guiscard memanfaatkan kejatuhan Michael VII oleh Nikephoros III pada tahun 1078. Guiscard pun mengetahui bahwa Raictor bukanlah siapa-siapa, sehingga ia memanfaatkannya. Namun ketika Robert Guiscard merasa cukup puas atas apa yang didapatnya, Raictor pun disingkirkan secara perlahan-lahan.6. Anwar Ibrahim

Sosok pria mantan Wakil Perdana Menteri Malaysia ini pernah dicapot dari  jabatannya akibat kasus sodomi dan korupsi. Mantan narapidana ini justeru pantas dikenali kerana kelicikannya membohongi setiap orang Malaysia bagi melindungi kasus-kasus peribadinya itu. Antaranya yang paling diingati orang Malaysia adalah kasus pembohongan 16 September 2008 yang mana Anwar mengklaim sejumlah 80 ahli parlimen pemerintah akan menyertai front opposisi bagi membentuk sebuah pemerintahan baru.  Terkini Anwar akan mengikuti sebuah kontestan pemilihan wakil bagian Kajang dalam propinsi Selangor dalam ambisinya menjadi Menteri Besar (persis Gabenor Wilayah). Dalam pemilihan umum 2013 lalu Anwar ternyata masih gagal mengumpul sokongan untuk menjadi Perdana Menteri.  

Sosok pria yang rakus kuasa ini ternyata amat menyukai kaum sejenisnya terutama pria-pria ganteng. Selain itu beliau turut terkait dengan beberapa hubungan terlarang termasuk dengan isteri pejabatnya Azmin Ali dan juga pekerja seks komersial (PSK) dari negara China. 

Kelmarin dulu beliau terusir dari negara Jepang lantaran enggan menuruti aturan aparat imigrasi di negara sakura tersebut. Puterinya; Nurul Izzah kini turut tersandung dengan kasus penceraian dengan suaminya terkait kasus cemburu kerana suaminya itu berselingkuh dengan perempuan lain. Dalam masa terhampir, Anwar akan menghadapi sekali lagi kasus sodominya dengan mantan asistannya; Azlan Bukhari. Kasus ini akan terus menghantui serta menamatkan karier politiknya sebelum beliau mati.   

Panglima Perang Cyber

0

Posted by Unknown | Posted on 11:11 PTG | Posted in

sumber :-

Panglima Perang Cyber


#PRKKajang : senarai Pemimpin PAS tak setuju PKR beri laluan kepada @Anwaribrahim

Posted: 03 Feb 2014 04:54 AM PST

Post Pic

 
SHAH ALAM: Pemimpin tertinggi PAS tetap akan menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Kajang kelak walaupun timbul tentangan daripada akar umbi, demikian menurut Pengerusi Pilihan Raya parti itu, Dr Hatta Ramli.
 
"Kita telah mengumumkan hal itu oleh Naib Presiden, Sallehuddin Ayub dan Timbalan Presiden, Mohamad Sabu bahawa kita akan beri kerjasama untuk memastikan kemenangan calon PR di Kajang.
 
"Setakat ini pendirian kita untuk sokong Anwar dan memastikan kemenangan besar PR di Kajang. Kita sedang SPR menunggu mengumumkan tarikh penamaan calon dan akan terus turun untuk dapatkan kemenangan itu," katanya ketika dihubungiAntarapos.
 
Sebelum ini, bekas Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasruddin Hassan Tantawi menyelar tindakan ADUN Kajang, Lee Chin Cheh mengosongkan kerusi itu sebagai memberi laluan kepada Ketua Umum PKR itu bertanding.
 
Nasruddin menyifatkan tindakan itu tidak boleh diterima kerana tidak mempunyai alasan yang kukuh, malah mengkhianati kepercayaan rakyat yang mengundi Pakatan Rakyat pada PRU-13, Mei lepas.
 
Pimpinan PAS lain yang turut membidas PRK ini adalah Ketua Pemuda PAS Selangor, Syarhan Humaizi Abdul Halim, bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Rani Osman dan Ketua Penerangan Dewan Ulama, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.
 
Gesaan untuk meletakkan calon Menteri Besar dari PAS turut disuarakan atas alasan memenangi lebih kerusi berbanding PKR pada PRU-13 lalu.
 
Hatta bagaimanapun enggan mengulas lanjut apabila diajukan kewajaran melantik Anwar sebagai Menteri Besar yang baru, sebaliknya mahu fokus dalam memenangi PRK ini terlebih dahulu.
 
"Tak ada walau-walau.
 
"Itulah jawapan saya, tak usah bawa yang lainlah," jelasnya ringkas.
 
Pengosongan kerusi Kajang itu dikatakan sebagai tiket mudah Anwar diangkat sebagai Menteri Besar Selangor yang baru menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
 
Ia juga 'sebahagian' daripada jalan penyelesaian kepada kemelut Khalid dan Pengerusi PKR Selangor, Azmin Ali.Sent from my iPhone

3,000 bekas ahli PKR tubuh bilik gerakan dedah sandiwara @anwaribrahim #PRKKajang

Posted: 03 Feb 2014 04:50 AM PST

3,000 bekas ahli PKR tubuh bilik gerakan dedah sandiwara PRK Kajang

Post Pic

 
 
KUALA LUMPUR: Lebih 3,000 bekas pemimpin pusat, cabang dan ahli PKR akan menubuhkan bilik gerakan khas bagi menggerakan kempen menentang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang.
 
Bekas Pengasas PKR, Ng Lum Yong berkata penubuhan bilik gerakan itu sudah dimuktamadkan menerusi perbincangan baru-baru ini dan pihaknya akan memulakan kempen seawal 10 Febuari ini.
 
Katanya, fokus kempen antara lain untuk menyedarkan pengundi lain untuk menyedarkan pengundi di DUN Kajang mengenai keperibadian Ketua Pembangkang itu dan retorik sebenarnya dalam memanipulasi isu termasuk cubaan mengalihkan perhatian rakyat daripada mengikuti kes liwat yang sedang dihadapinya.
 
"Sekarang ini kita masih meneliti kawasan strategik yang akan dikunjungi jentera kempen. Semua kampung dan penempatan akan dimasuki bagi sesi penerangan hal sebenar mengenai politik Anwar.
 
"Selain penerangan dan ceramah, bilik gerakan ini akan menjadi pusat maklumat kepada mana-mana pengundi untuk mengetahui mengenai PKRselain menjawab isu dan fitnah kosong yang dilemparkan pembangkang," katanya dipetik Berita Harian.
 
Antara pemimpin yang akan menyertai bilik gerakan itu ialah bekas ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, Datuk Zulkifli Nordin, ahli Dewan Negara, Senator Ezam Mohd Noor serta bekas Setiausaha Sulit Anwar Ibrahim, Anuar Shaari.
 
Mengulas lanjut, beliau berkata PRK kali ini jelas manipulasi terancang yang diatur untuk menutup pelbagai kelemahan dalam pentadbiran PKR di Selangor.
 
Justeru, rakyat wajar disedarkan mengenai kemelut itu dan jangan lagi mudah percaya dengan sandiwara politik songsang yang dibawa Anwar.
 
"Saya kenal sangat dia (Anwar) ini, sebab itu dia boleh arah sesiapa saja letak jawatan untuk membolehkan dia bertanding walaupun di Selangor Azmin Ali (Timbalan Presiden PKR) lebih berkuasa kerana dia adalah Pengerusi PKR negeri," katanya lagi.
 
Sementara itu, Anuar berkata tindakan Anwar menawarkan diri menyertai kepimpinan Selangordilihat seperti 'ketam mengajar anaknya berjalan betul'.
 
Anwar dibelengu masalah moral yang cukup serius dan tiada kredibiliti langsung untuk menyelesaikan kemelut Selangor. Malahan campur tangan dia di negeri itu bakal meranapkan Selangor kerana Anwar lebih utamakan kepentingan diri daripada kepentingan rakyat," tambahnya.Sent from my iPhone

#PRKAJANG - Artikel : 'Kajang Move' @Anwaribrahim vs @Khalid_Ibrahim

Posted: 03 Feb 2014 01:39 AM PST


PENGUNDI DUN Kajang kini terjerat dalam permainan politik PKR. - Gambar hiasan.

MELIHAT kepada suasana mainan politik tempatan semasa, ramai pemerhati politik yang berkelayakan apatah lagi yang tidak bertauliah pening memikirkan hala tuju yang ingin dibawa oleh politikus yang dilantik mewakili suara pendesak rakyat ke dalam dewan yang mulia.

Fenomena 'Kajang Move' ciptaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) pasti menjadi tajuk perbualan hangat setidak-tidaknya untuk beberapa bulan ini oleh peminat-peminat politik tempatan.

Secara ringkasnya 'Kajang Move' dicetuskan oleh Lee Chin Cheh wakil rakyat dari PKR yang dipilih oleh penghuni N25 Kajang kira-kira 7 bulan yang lalu, yang secara tiba-tiba melepaskan segala amanah yang diberikan oleh rakyat tanpa menjelaskan sebab pengunduran beliau, seperti mana surat yang diserahkan kepada Speaker DUN Selangor, Hannah Yeoh Tseow Suan bertarikh 27 Januari 2014 secara serahan tangan.

Walaupun tindakan ini sejajar dengan Artikel 68 Perlembagaan Negeri Selangor yang menyatakan seseorang wakil rakyat boleh mengosongkan kerusi mereka hanya dengan menyatakan secara bertulis kepada Speaker Dewan, ia tetap mengundang kontroversi kerana bertentangan dengan prinsip 'Bersih' yang mereka sering laung-laungkan.

Apatah lagi ketika rakyat dibebani dengan kenaikan kos sara hidup, mereka pula sewenang-wenangnya membazirkan wang milik rakyat untuk mengadakan sebuah pilihan raya kecil yang tidak perlu diadakan sebenarnya.

Tindakan tersebut telah menyebabkan Suruhanjaya Pilihan Raya terpaksa memperuntukkan kos operasi sekurang-kurangnya RM2 juta tidak termasuk untuk perbelanjaan yang terpaksa dikeluarkan oleh agensi-agensi lain seperti polis, tentera, pihak media dan parti-parti politik yang terbabit.

Drama ini bertambah menarik apabila sehari selepas itu, iaitu pada tanggal 28 Januari Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa beliau sendiri akan bertanding di bawah panji PKR untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Chin Cheh.

Populariti

Ramai daripada kita ternganga melihat percaturan apa yang cuba dilakukan oleh PKR. Mencari satu kerusi selamat untuk diberikan kepada ketua mereka sudah pastinya mengundang spekulatif yang negatif.

Walaupun banyak penafian yang dikeluarkan oleh pusat PKR namun ia tidak mampu meniup goyangan angin menderu.

Kalau dilihat pada ulasan yang diberikan oleh Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli percaturan ini sekadar pergerakan taktikal bertitik tolak daripada gerakan dalaman UMNO sendiri yang memaksa mereka bertindak sebegini rupa.

Menyalahkan UMNO untuk mereka menghalalkan sesuatu bukanlah perkara baru dalam PKR. Politik PKR sebenarnya tidak sesusah pengiraan aljebra untuk difahami. Mengapa isu ini dimainkan secara besar-besaran.

Ramai sudah mengetahui Selangor merupakan sebuah negeri "lubuk emas" buat siapa sahaja yang menerajuinya. Selangor merupakan negeri kelima terkecil di Malaysia, mencapai status negeri maju 15 tahun lebih awal berbanding negeri-negeri lain di negara ini.

Negeri yang hampir 6 juta penduduk ini mempunyai pendapatan per kapita RM36,135 mengikut unjuran 2012.

Ini menunjukkan betapa peri pentingnya Selangor dalam minda politikus. Ia boleh menjadi sumber kewangan dalam menaja banyak perkara yang boleh membantu populariti seseorang pemimpin.

Namun bagi PKR kepimpinan yang ada sekarang gagal membantu ke arah itu, maka wujudlah pergeseran yang tidak pernah reda antara Menteri Besar selama 6 tahun dengan pucuk kepimpinan parti.

Bagi pimpinan PKR pusat, Selangor adalah milik mereka walaupun mereka mempunyai kerusi yang kurang sedikit berbanding sekutu mereka dalam pakatan pembangkang.

Kekuatan Anwar Ibrahim dalam mempengaruhi dan menjadi orang suruhan cukup kuat berdasarkan formula; Kelantan untuk Pas; Pulau Pinang milik DAP dan Selangor empunyanya PKR.

Berdasarkan konsep 'keadilan' ini, maka secara tidak langsung segala perkara yang berkaitan dengan hal ehwal Selangor jarang sekali mereka merujuk kepada rakan-rakan sepermainan kerana untuk PKR ia tidak perlu mendapat sebarang 'konsensus'.

Tanpa kita sedari, PKR tanpa Selangor mereka hanyalah parti cebisan, maka silap langkah tamatlah cita-cita mereka menawan Putrajaya apatah lagi matlamat Anwar untuk menjadi Perdana Menteri.

Berdasarkan senario ini, PKR memerlukan satu kekuatan untuk mengimbangi kuasa rakan-rakan sekutu mereka. Bukan menyaingi UMNO seperti yang cuba ditutup rapat oleh Rafizi. Maka tidak boleh dinafikan, antara kekuatan yang mereka perlukan ialah penyaluran kewangan yang padu.

Seperti mana semua maklum Menteri Besar Selangor ketika ini Tan Sri Khalid Ibrahim, merupakan bekas tokoh korporat yang hebat.

Kehebatan penglibatan korporat beliau gagal diterjemahkan dalam bahasa politik PKR. Beliau mengendalikan Selangor seperti sebuah syarikat yang ada untung dan rugi kewangannya.

Duit tidak boleh dibelanja sewenang-wenangnya tanpa memikirkan risiko masa depan. Gaya pentadbiran sebegini menyebabkan ramai rakan yang berbumbungkan PKR tersekat langkah.

Ramai yang bercita-cita untuk melobi hasil politik tersekat dengan langkah berhati-hati Khalid. Kekalutan ini menimbulkan keresahan buat rakan-rakan dalam parti yang menyebabkan perlunya berlaku perubahan drastik di Selangor.

Apabila Anwar mengumumkan beliau akan bertanding di Kajang secara tidak langsung beliau memberi isyarat pengunduran buat Khalid kerana mana mungkin seorang yang bergelar Ketua Pembangkang yang juga mantan Timbalan Perdana Menteri akan menerima tudingan daripada seseorang yang dianggap mentah dalam mainan sepak terajang politik.

Kalaulah kehadiran Anwar di Selangor hanya sebagai penasihat pengurusan negeri, tidak cukupkah dengan jawatan sebagai penasihat ekonomi Selangor. Dan tidak cukupkah Saifuddin Nasution proksi Anwar menjadi Ketua Staf di pejabat Menteri Besar?

Pastinya, tindakan ini bukan sekadar untuk Anwar menjadi ADUN tanpa 'bisa', beliau yang kita kenali mesti mahukan sesuatu yang lebih besar.

Dan seperti mana tiupan angin, khabar mengatakan Khalid hanya akan berundur jika musuh politik beliau Azmin Ali tidak diangkat menjadi Menteri Besar, maka apa pilihan yang PKR ada selain meletakan Penasihat mereka sebagai teraju utama negeri itu.

Seperti yang dinyatakan, walaupun dinafikan, politik PKR tidak sesusah pengiraan aljebra.


DR. AHMAD ZAHARUDDIN SANI SABRI ialah Timbalan Pengarah Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir.Sent from my iPhone

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:06 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


PAS terus dikuda DAP dan PKR

Posted: 03 Feb 2014 10:30 PM PST

3,000 bekas PKR nak tentang Anwar

Posted: 03 Feb 2014 06:26 PM PST

Apa kata kita pula bikin satira Nuwor da Terasa Cock?

Posted: 03 Feb 2014 04:22 PM PST

PKR tauGAY-ed Selangor's voters tacit approval

Posted: 03 Feb 2014 04:30 AM PST

Mengingatkan balik ancaman IFC

Posted: 03 Feb 2014 12:30 AM PST

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Macam ni punya orang pun ada ... Lepas gian pada patung

Posted: 03 Feb 2014 09:18 PM PST

SUSPEK (tengah) enggan menjelaskan mengapa dia tergamak memuaskan nafsu pada patung.SUSPEK (tengah) enggan menjelaskan mengapa dia tergamak memuaskan nafsu pada patung.

BRASILIA: Seorang pencuri dirakamkan cuba mengadakan hubungan seks dengan patung peraga pakaian selepas memecah masuk sebuah pusat beli-belah di Jaragua, lapor media semalam.
Aksi lelaki terbabit terdedah selepas pengawal keselamatan di pusat beli-belah itu menyemak rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di premis berkenaan untuk mencari maklumat mengenai beberapa kejadian curi di situ.
Melalui rakaman CCTV itu pengawal keselamatan melihat seorang lelaki mencuri beberapa pasang pakaian.
Pada satu ketika lelaki terbabit dilihat menegakkan sebuah patung di dinding sebelum mencium 'payudara' dan melakukan aksi lucah.
Lelaki itu yang menutup mukanya menggunakan kemeja-T dipakai kemudian memakai semula seluarnya sebelum beredar.
Rakaman itu dimuat naik ke YouTube dan sudah dilihat beribu kali sehingga semalam.
Suspek akhirnya ditahan selepas pihak berkuasa dimaklumkan dan mereka mengenal pasti lelaki terbabit apabila dia kembali ke situ.
Pihak polis percaya suspek mencuri baju berkenaan untuk dijual bagi mendapatkan dadah.
Sementara itu, pengurus pusat beli-belah berkenaan Ricardo Carvalho menganggap kejadian itu "terlalu pelik." "Bayangkan jika dia memecah masuk rumah orang, tidak mustahil dia melakukan perkara seperti itu terhadap seseorang," katanya dalam satu kenyataan.
Suspek pula mendakwa dia memasuki pusat beli-belah itu kerana "tiada kerja lain." Bagaimanapun, dia enggan mengulas perbuatan lucahnya itu. -Agensi- MD

Salahkah Anwar terus mengejar cita-cita jadi PM?

Posted: 03 Feb 2014 08:14 PM PST

FEBRUARY 04, 2014
Kejutan yang dilakukan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dan kemungkinan besar menjadi menteri besar Selangor selepas itu, membuatkan orang ramai bercakap kembali mengenai cita-citanya mahu menjadi perdana menteri. Dalam PRU13 lalu, cita-cita Anwar itu tidak kesampaian berikutan jumlah kerusi yang dimenangi oleh PR hanyalah 89 berbanding BN sebanyak 133.
Meskipun kekurangan bilangan kerusi tetapi dengan penguasaan undi popular sebanyak 51%, lantas menyebabkan Anwar menangguhkan persaraannya. Beliau barangkali meyakini peluang sebenarnya ialah pada PRU14.
Meskipun tidak berjaya menggapai cita-cita ke Putrajaya, Anwar tetap penting dalam perjalanan politik negara. Beliau tidak tenggelam begitu sahaja. Berita mengenainya jarang tidak menarik perhatian ramai. Dengan berjawatan ketua pembangkang, beliau sering bercakap mengenai perpaduan, konsensus nasional, kritikannya terhadap Najib, teguran kepada kerajaan dan semuanya menjadi berita yang diperbualkan rakyat. Malah kejadian beliau dihalang memasuki Jepun juga menjadi bahan berita yang menarik dan ini membuktikan Anwar masih merupakan bahan berita menarik, di sebalik kegagalannya dalam PRU13 lalu.
Jika Tun Dr Mahathir Mohamad sering dikatakan sebagai sumber berita yang menarik bagi akhbar dan media baru, Anwar mungkin berada di kedudukan kedua dalam perkara ini.
Namun sejak berita mengenai kekosongan kerusi DUN Kajang dan diikuti dengan keputusan rasmi beliau bertanding di kerusi itu, Anwar kembali menjadi sorotan ramai. Beliau menjadi perhatian media dan berita mengenainya dikejar setiap saat oleh pencari berita, tidak kira yang memihak atau memperlekehnya. Beliau dilaporkan akan menjadi menteri besar Selangor dan akan menjadikan jawatan itu sebagai tangga untuk melangkah ke Putrajaya pula.
Dr Mahathir sendiri mengakui hakikat itu dengan menyatakan keupayaan mentadbir negeri dengan baik akan dijadikan tiket bagi membuktikan kemampuannya mentadbir negara pula. Tambah Dr Mahathir, jawatan menteri besar Selangor hanyalah tangga untuk Anwar mengejar cita-citanya yang sebenar iaitu menjadi perdana menteri.
Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin juga mengakui hakikat sama dengan membayangkan melalui jawatan menteri besar yang disandangnya, Anwar akan menjadi pencabar hebat untuk merampas kerusi perdana menteri yang kini disandang oleh Datuk Seri Najib Razak.
Pada masa sama, menyedari bahawa jawatan menteri besar mungkin memberi kelebihan kepada Anwar dan Pakatan Rakyat dalam PRU14 nanti, usaha menghalangnya menduduki kerusi itu turut dibuat. Untuk BN menewaskan Anwar di Kajang, mungkin sesuatu yang mustahil berdasarkan mood dan kedudukan BN yang tidak popular ketika itu, lantas usaha menghasut mengenai kuasa Sultan Selangor pula dilakukan.
Ahli akademik, peguam, pemimpin NGO dan peguam pencen tiba-tiba ghairah membuat tafsiran mengenai kuasa Sultan Selangor dalam melantik menteri besar. Semua memberi hujah yang cenderung untuk menghalang Anwar daripada menjadi menteri besar dengan memberi bayangan sultan ada hak menolak Anwar dan memilih calon yang disukai oleh baginda.
Mereka yang memberi hujah dan pandangan ini bukan saja menampakkan warna yang jelas sebagai pro BN dan tidak mahu Anwar menjadi menteri besar dengan harapan sultan akan menerima bulat-bulat hujah dan tafsiran mereka tanpa menyedari bahawa sultan juga ada kebijaksanaan sendiri di samping baginda juga mempunyai penasihat yang cukup arif mengenai undang-undang serta perlembagaan negeri.
Terlihat ketakutan yang amat sangat di kalangan sesetengah pihak kiranya Anwar berjaya menduduki kerusi menteri besar Selangor akan memudahkan lagi laluannya menuju Putrajaya.
Menghalang Anwar daripada menjadi menteri besar sepatutnya dilakukan dengan usaha yang lebih keras bagi memastikan beliau tewas di Kajang dan bukannya dengan cuba menghasut sultan atau mengajar baginda mengenai tafsiran undang-undang dan perlembagaan negeri.
Soal sama ada percaturan Anwar kali ini akan memudah atau menyulitkan lagi matlamatnya ke Putrajaya biarlah masa dan takdir Tuhan yang menentukan. Tetapi Anwar memang seorang yang tidak mudah putus asa serta mempunyai daya juang tinggi. Beberapa bekas menteri turut melahirkan kekaguman terhadap daya juang Anwar dan berkata, jika mereka yang dihadapkan dengan pelbagai cabaran dan dugaan seperti itu, sudah lama mengambil jalan berundur dan mengalah saja.
Di sebalik pelbagai cabaran, dugaan serta masalah yang membelengunya, sumbangan beliau juga sebenarnya adalah besar. Anwar berjaya mewujudkan barisan pembangkang yang kuat melalui kesepakatan beberapa parti dan ini amat baik dalam sistem demokrasi. Kewujudan pembangkang yang kuat dan tidak berjaya dibentuk oleh mana-mana pemimpin sebelum ini menyumbang beberapa faedah yang bermanfaat kepada rakyat dan ini haruslah diakui sebagai sumbangan terbesarnya kepada rakyat dan negara.
Melalui kekuatan pembangkang ini, kerajaan menjadi lebih bertanggungjawab dan tidak boleh lagi bertindak sesuka hati mentadbir negara. Tindakan kerajaan mewujudkan BR1M serta pelbagai bentuk bantuan lainnya, menukar pinjaman tabung PTPTN menjadi biasiswa dan lain-lainnya tidak lain adalah bertujuan menunjukkan kerajaan lebih prihatin kepada rakyat bawahan dan menyaingi janji yang dilakukan oleh pembangkang.
Sekiranya kekuatan pembangkang ini berterusan dan politik kita menjadi sistem dua parti iaitu BN dan PR, nikmat yang diperolehi oleh rakyat tentu lebih berganda lagi. Sesiapa yang menjadi kerajaan akan berusaha memberikan yang terbaik kepada rakyat agar dalam pilihan raya yang seterusnya mereka terus diberikan sokongan.
Mana-mana kerajaan yang tidak baik, tidak amanah dan tidak menunaikan janji pula boleh ditukar oleh rakyat dengan memberi peluang kepada parti lain pula menjadi kerajaan. Inilah sistem yang menjadi amalan di beberapa negara maju sekarang ini.
Dalam konteks negara kita, walaupun pengejaran cita-cita Anwar menjadi perdana menteri tidak dinafikan mempunyai unsur untuk kepuasan peribadi dan matlamat yang dipendam sejak sekian lama tetapi memandangkan bersamanya turut berkembang suasana politik yang semakin matang, faedah untuk rakyat juga turut ada.
Ini kerana Anwar dan Pakatan Rakyat, dalam usaha menarik sokongan, menjanjikan pelbagai faedah serta pembaharuan untuk rakyat dan negara jika mereka diberi kuasa. Kiranya janji-janji itu diyakini dapat ditunaikan dan pembaharuan yang dijanjikan juga boleh menjadi kenyataan, tidak mustahil mereka mampu mengungguli kuasa.
Setelah kuasa diperolehi pula, sekiranya ia gagal ditunaikan, rakyat juga mempunyai pilihan untuk kembali menerima BN semula. Namun sekiranya mereka mampu menunaikan janji dan terbukti menggembirakan rakyat, sokongan akan terus diterima.
Sistem dua parti dan kerajaan yang boleh bertukar ganti harus diakui lebih baik daripada membiarkan sesebuah kerajaan memerintah selama 50 atau 100 tahun tanpa hentinya. Inilah yang seharusnya difahami di sebalik Anwar terus berusaha mengejar cita-citanya. – shahbudindotcom.blogspot.com, 4 Februari, 2014.- TMI

PAS sokong Anwar di Kajang, soal MB Selangor tidak timbul, kata presiden

Posted: 03 Feb 2014 07:13 PM PST

FEBRUARY 04, 2014
PAS akan bantu PKR di DUN Kajang, kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Gambar fail.PAS akan bantu PKR di DUN Kajang, kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Gambar fail.Mesyuarat Lajnah Politik dan Pilihan Raya PAS malam tadi memutuskan akan membantu PKR dalam pilihan raya kecil di Kajang, kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Abdul Hadi dalam satu kenyataan berkata, Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dr Hatta Ramli dilantik mengetuai jentera pilihan raya PAS dalam pilihan raya kecil kali ini.
Bagaimanapun, katanya, isu kedudukan jawatan menteri besar Selangor tidak berbangkit.
Kenyataan Abdul Hadi melenyapkan semua desas desus dan kenyataan pemimpin muda PAS sebelum ini yang menimbulkan ura-ura parti Islam itu akan memboikot pilihan raya kecil itu.
Selain itu, ia turut mengesahkan laporan media sebelum ini bahawa beliau tidak bersetuju Anwar menggantikan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Pilihan raya kecil ini akan diadakan berikutan peletakan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang dari PKR, Lee Chin Cheh baru-baru ini.
Abdul Khalid, pada satu sidang media minggu lalu memaklumkan PKR akan memilih ketua umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon mereka.
Keputusan Lajnah Politik dan Pilihan Raya PAS adalah antara korum mesyuarat yang berpengaruh dalam parti itu kerana ia disertai oleh hampir semua pimpinan utama dan dipengerusikan oleh Abdul Hadi sendiri.
Mesyuarat itu diadakan jam 9.00 malam tadi di Pejabat Agung PAS.
"Bersesuaian dengan semangat dalam Pakatan Rakyat maka PAS Pusat dan PAS Negeri Selangor akan membantu jentera pilihan raya PKR berdasarkan kepada keperluannya dalam menghadapi PRK ini," kata Abdul Hadi dalam kenyataannya.
Selain itu, mesyuarat itu juga merakamkan kecaman terhadap hukuman gantung sampai mati yang diputuskan oleh Tribunal Jenayah Perang di Bangladesh terhadap mantan Menteri Pertanian (2001 - 2003) dan Menteri Industri (2003 - 2006) Bangladesh yang juga merupakan Ameer Jamaat Islami Bangladesh, Maulana Matiur Rahman Nizami.
Beliau dikatakan dinafikan perbicaraan yang adil dan berdepan dengan berbagai ancaman ketika perbicaraan.
Abdul Hadi berkata, PAS turut mendesak tribunal tidak sepatutnya menjadi penghukum politik kepada kerajaan yang terdesak, dan seharusnya mendengar kritikan badan guaman dan hak asasi manusia antarabangsa. - 4 Febuari, 2014.-TMI

PRK Kajang: Nallakaruppan Pula Nak Lawan Anwar

Posted: 03 Feb 2014 09:07 AM PST


Datuk S. Nallakaruppan
PETALING JAYA: Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang berkemungkinan menyaksikan seorang lagi kenalan rapat kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim menawarkan diri bertanding menentang Ketua Pembangkang itu.
Senator Datuk S. Nallakaruppan yang juga Presiden Parti Kebangsaan India Malaysia (MUIP) pada Isnin menyatakan minat untuk bertanding menentang Anwar dalam PRK itu nanti.
Pengumuman rasmi mengenai hasratnya itu akan dibuat pada sidang media khas di pejabat MUIP petang Selasa.
"Ya benar (mahu bertanding). Tunggu pengumuman esok (Selasa)," katanya ringkas ketika dihubungi mStar Online di sini.
Sebelum ini bekas pembantu peguam bela Anwar, Yuktes Vijay turut menyatakan hasrat bertanding sebagai calon bebas pada PRK Kajang.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat khas pada Rabu ini bagi menentukan tarikh penamaan calon dan hari pengundian.
Kerusi DUN Kajang kosong selepas Adun kawasan itu, Lee Chin Cheh dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) meletak jawatan pada 27 Januari lepas.
Pakatan pembangkang menamakan Anwar sebagai calon mereka jika pilihan raya kecil diadakan. [mStar 4/2/14]

Ahmad Maslan Hanya Menghodohkan Lagi Wajah UMNO

Posted: 03 Feb 2014 05:39 AM PST

Satu-satunya pemimpin dalam dunia, dari zaman kuno hingga dunia moden, yang mengaku dirinya seorang yang pandai sambil membanggakan pencapaian CGPA 3.85 ketika di universiti, Ahmad Maslan yang kini menjawat jawatan Ketua Penerangan UMNO dan Timbalan Menteri Kewangan, hari ini tampil dengan satu lagi "kecerdikannya" menjelang kempen pilihanraya kecil DUN Kajang yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Selepas mengadakan taklimat tertutup anjuran UMNO Hulu Langat, beliau memberitahu, kes liwat Anwar Ibrahim yang masih belum selesai di mahkamah dan video seks yang menyerupai Ketua Pembangkang itu akan menjadi bahan kempen utama sepanjang pilihanraya itu nanti.Menurut beliau, pengundi DUN Kajang perlu diingatkan bahawa pembangkang menawarkan seorang calon yang masih mempunyai beban kes di mahkamah dan tidak menjadi kesalahan untuk UMNO bercerita tentang peribadi calon pembangkang itu kerana kita mahu pengundi memilih calon yang benar-benar sesuai sebagai wakil rakyat mereka.

Dengan awal-awal lagi sudah memberi signal akan membangkitkan dan menjaja cerita seks dan liwat mengenai Anwar Ibrahim yang bakal bertanding di DUN Kajang, ia tidak lain memperlihatkan UMNO dan BN benar-benar sudah kekeringan modal untuk menghadapi pilihanraya ini.

Ini kerana isu seks dan liwat bukanlah lagi modal yang mendatangkan untung kepada UMNO, BN dan kerajaan memandangkan dalam kempen PRU 13 itu, isu tersebut sudah pun dimainkan semahu-mahunya dan hasilnya kemenangan BN berkurangan daripada 140 kerusi pada 2008 menjadi hanya 133 kerusi saja. Dalam masa yang sama, undi popular BN pula hanyalah 47 peratus berbanding pembangkang 5i peratus.

Ini bermakna isu seks dan liwat yang melibatkan Anwar telah gagal mempengaruhi pengundi dan langsung tidak mendatangkan kesan untuk melemahkan kekuatan Anwar serta Pakatan Rakyat.

Tambahan pula, dengan faktor pengundi Kajang yang sebahagiannya merupakan penduduk bandar, separa bandar dan terdedah kepada maklumat dunia baru, isu tersebut tidak lebih umpama lauk basi yang tidak akan dijamah oleh sesiapa, malah tercium baunya saja sudah dicampakkan ke dalam tong sampah. Dengan memainkan isu itu, bukan saja peluang BN untuk menang bertambah tipis, malah akan menyebabkan jumlah undi yang diperolehi juga terus merudum.

Melalui CGPA 3.85 yang dimilikinya, Ahmad Maslan sepatutnya juga harus sedar bahawa kemenangan BN di banyak kerusi dalam pilihanraya umum lalu adalah atas sumbangan pengundi luar bandar dan kampung yang tidak terdedah kepada maklumat internet dan ia berbeza sama-sekali dengan pengundi Kajang.

Bagi kebanyakan pengundi Kajang dan rakyat ketika ini, isu yang membelenggu mereka ialah berkenaan kenaikan harga barang dan beban kos hidup serta beberapa isu lain seperti kerajaan yang baik, pentadbiran yang telus, pemimpin yang berjiwa rakyat dan seumpamanya. Cerita lucah, seks dan liwat bukan makanan orang Kajang. Jika isu sebenar yang menjadi keperluan rakyat tidak ditangani dan dijelaskan dengan baik dan asyik bercakap soal seks dan liwat saja, rakyat akhirnya akan lebih membenci serta menjauhi UMNO, BN serta kerajaan.

Dengan awal-awal sudah memberitahu bahawa cerita seks dan liwat akan menjadi modal kempen BN, maka sudah tentulah dapat dijangkakan bahawa kempen BN nanti akan meriah dengan suara-suara daripada NGO seperti TIBAI dan Umi Hafilda yang memang sejak dulu amat pakar bercerita tentang perkara-perkara lucah dan porno mengenai Anwar Ibrahim sedangkan sumbangan mereka juga dianggap gagal selama ini.

Blogger dan pengendali laman sosial pro BN yang turut stim dengan cerita seks ini pastinya juga akan memainkan isu tersebut semahu-mahunya sepanjang kempen pilihanraya DUN Kajang nanti.

Tidak mustahil juga, atas nama kempen pilihanraya akan diadakan tayangan terbuka video seks yang didakwa menyerupai Anwar itu. Di rumah-rumah pengundi pula, mungkin akan diposkan video yang sama untuk meracuni pemikiran pengundi.

Akhirnya apa yang berlaku ialah semua orang hanya bercakap dan bercerita soal seks dan liwat sepanjang kempen itu. Orang yang menonton video seks juga jadi bertambah. Tidak akan ada lagi yang bercakap soal perjuangan UMNO, kebaikan kerajaan dan sebagainya. Yang difokuskan oleh jentera penerangan yang diketuai oleh Ahmad Maslan hanyalah seks dan liwat sedangkan pembangkang atau Pakatan Rakyat terus berkempen dengan menawarkan agenda perubahan, mendedahkan pembaziran dan keborosan pemimpin, kenaikan harga barang dan seumpamanya yang kelihatan relevan dengan keperluan rakyat serta pengundi.

Bukan saja peluang kempen tidak digunakan untuk menerangkan asas perjuangan UMNO dan dasar-dasar kerajaan serta menangkis pelbagai tuduhan, malah dengan menjaja cerita seks dan lucah sendirinya menjadikan wajah UMNO dan kerajaan semakin kotor dan hodoh. UMNO dan kerajaan dianggap seolah-olah hanya tahu menjaja cerita berunsur seks dan lucah untuk menutup pelbagai kelemahan dan kepincangannya dan bukan menerangkan keadaan yang sebenarnya.

Lagi pula kes liwat Anwar dalam proses mahkamah lagi dan biarlah mahkamah menentukan keadilannya manakala kes video seks pula sudah dinafikan melalui laporan polis.

Berterusan menjajanya hanya akan menjadikan wajah UMNO dan kerajaan terus hodoh di mata pengundi. Daripada bertanding di DUN Kajang semata-mata bermodalkan cerita seks, lucah dan liwat sedangkan Pakatan Rakyat menawarkan Anwar Ibrahim bertanding di situ dengan cita-cita yang lebih membara, bukan saja untuk mengekalkan penguasaan di Selangor, bahkan untuk menawan Putrajaya dalam PRU 14, adalah lebih wajar BN memutuskan tidak meletakkan calonnya dalam pilihanraya kecil ini.

Sekurang-kurangnya wajah hodoh UMNO dan kerajaan kerana "terlebih cerdiknya" Ahmad Maslan dapat dielakkan. (sH 02/02/2014)