Followers

Nuffnang

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:53 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


BERAKHIRNYA SALAK PANTAI TIMUR

Posted: 14 Jan 2014 09:50 AM PST

Berakhirnya projek salak pantai timur ..
Kalau dulu di pekan sehari sekitar kemaman,kuantan pekan dan rompin apabila musin salak dari sinilah sumbernya .. ladang salak seluar 5 ekar kepunyaan saudara Ishak Ahmad yang tumbuh subur menjadi nadi ekonomi dan sumber buah-buahan tempatan.
Kini  telah dimusnahkan kerana tanah tersebut akan dibangunkan perumahan generasi kedua Felda.
Saya amat yakin selepas ini salak luar akan menyambung warisan salak pantai timur ..
Kita akui perumahan generasi kedua felda amat penting dalam rancangan ... Tetapi tidak adakah kaedah lain tanpa memusnahkan pokok pertanian yang jarang orang lain mengusahakan seperti ini ?..
Mengapa tidak ada bantahan dari Jabatan Pertanian sendiri ?..
Tidak adakah kawasan lain untuk dibangunkan Perumahan ??


Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:45 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Takut disaman, Tian tarik semula fitnah terhadap UMNO?

Posted: 14 Jan 2014 09:37 PM PST


Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua hari ini menarik balik kenyataan fitnahnya yang mengaitkan UMNO dengan kejadian pencerobohan pengganas dari selatan Filipina di Lahad Datu, Sabah pada Februari tahun lalu.

Beliau turut melahirkan rasa kesal atas dakwaan yang dilemparkan terhadap parti politik itu seperti yang disiar dalam artikel bertajuk 'Insiden tembakan di Lahad Datu konspirasi terancang UMNO' dalam portal berita PKR, KeadilanDaily.com bertarikh 1 Mac tahun lalu.

Tian Chua atau nama sebenarnya Chua Tian Chang, 51, menarik balik kenyataan fitnah itu sebagai penyelesaian kes saman yang dikemukakan oleh UMNO terhadapnya dan Editor KeadilanDaily.com, Fazallah Pit serta penulis artikel, Aisha Geoffrey.

Saman fitnah itu yang sepatutnya dibicarakan hari ini dan Rabu, difailkan pada 15 Mac 2013 menerusi Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Ab. Rauf Yusoh.


Penyelesaian kes saman itu dibuat menerusi penghakiman persetujuan yang direkodkan oleh Pesuruhjaya Kehakiman, Rosilah Yop di kamar hakim di Mahkamah Tinggi di sini.

Terma lain yang terkandung dalam penghakiman tersebut ialah Fazallah dan Aisha bersetuju menarik balik artikel tersebut serta-merta daripada portal berkenaan.

Pada prosiding hari ini, peguam Datuk Mohd. Hafarizam Harun hadir mewakili UMNO dan peguam William Leong mewakili Tian Chua, Fazallah dan Aisha yang dinamakan sebagai defendan pertama hingga ketiga.

Tiada sebarang arahan dibuat oleh mahkamah berhubung kos.

Sementara itu di luar mahkamah, Tian Chua sekali lagi mengulangi rasa kesalnya berhubung dakwaan itu.

"Artikel ini memberi implikasi terhadap UMNO namun bukan niat saya hendak mengaitkan UMNO dan bersetuju demi mengelakkan kekeliruan, KeadilanDaily.com akan menarik balik artikel ini,'' kata beliau.


Dalam pernyataan tuntutannya, UMNO selaku plaintif mendakwa Tian Chua membuat kenyataan tersebut selepas ditemu ramah oleh wartawan portal itu.

Plaintif menyatakan, perkataan-perkataan fitnah itu membawa maksud, UMNO merancang insiden pencerobohan di Lahad Datu, UMNO pembelot negara yang kononnya membawa masuk pejuang Kesultanan Sulu di Lahad Datu dan UMNO sengaja mahu menakut-nakutkan rakyat dengan insiden tersebut.

Akibat penyiaran kata-kata fitnah itu, plaintif mendakwa, reputasi UMNO terjejas kerana kes pencerobohan di Lahad Datu melibatkan kedaulatan negara yang juga merupakan isu sensitif dan mengakibatkan pertumpahan darah serta tuntutan yang tidak wajar oleh pihak luar terhadap negeri Sabah yang diisytiharkan milik Malaysia sejak sekian lama.

Suara Politik
Belantan

Zuraida Mak Lampir Naik Meroyan Azmin DiSingkirkan Dari PKNS?

Posted: 14 Jan 2014 07:14 AM PST


Susulan pengguguran Timbalan Presiden PKR sebagai Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin menegaskan satu memorandum untuk mendapatkan penjelasan mengenai perkara itu akan diserahkan kepada presiden parti, esok.

Menurutnya, melalui satu mesyuarat yang telah diadakan semalam bersama Majlis Pimpinan Negeri Selangor, memutuskan tidak bersetuju dengan keputusan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang menggugurkan Mohamed Azmin dalam PKNS.

Beliau berkata, mereka sependapat menyatakan prestasi Mohamed Azmin sebagai Ahli Lembaga Pengarah PKNS adalah baik dan tidak wajar digugurkan.

"Kita telah adakan mesyuarat semalam bersama pentadbiran negeri, memang kita tak bersetuju Azmin digugurkan, kita mahukan penjelasan proses pengguguran itu dilakukan daripada menteri besar.

"Azmin mempunyai prestasi yang baik dalam PKNS... kita juga putuskan akan menghantar satu memo kepada Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk membantu mendapatkan penjelasan daripada menteri besar pada esok, dalam mesyuarat biro Pusat," katanya disini hari ini.

Tambahnya, keputusan pengguran Mohamed Azmin itu juga dakwanya, tidak dibincangkan bersama pimpinan negeri itu.

"Kita tak setuju... keputusan Abdul Khalid itu (ada berbincang), kena tanya beliau, kita tak setuju," katanya.


Pada Sabtu lalu, media melaporkan Mohamed Azmin yang juga Adun Gombak itu tidak dikekalkan sebagai ahli lembaga pengarah dalam PKNS bagi penggal baru.

Mohamed Azmin dimaklumkan mengenai perkara ini pada Khamis melalui panggilan telefon, menurut sumber dalaman parti. Mereka berkata bahawa Azmin tidak diberi masa untuk berbincang mengenai kemungkinan lanjutan tempoh perkhidmatan beliau.

"Dia menerima panggilan pada hari Khamis dan mendapat surat yang memberitahunya bahawa dia tidak lagi diperlukan dalam PKNS pada hari berikutnya," kata sumber berkenaan.

Dalam pada itu, ketika diminta mengulas adakah pengguguran Mohamed Azmin itu membuktikan pemimpin itu tidak sependapat dengan menteri besar dan cara untuk singkirkan pemimpin nombor dua parti itu, Zuraida berkata perkara itu perlu merujuk Abdul Khalid.

"Perkara itu kena merujuk menteri besarlah," katanya dalam keadaan tertawa.

Selain itu, Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang berkata isu pengguguran Mohamed Azmin daripada PKNS itu tidak akan menjejaskannya dalam pemilihan parti itu yang akan diadakan pada Mei depan.

"Tak akan mempengaruhi Azmin, dia ada kekuatan tersendiri, tak akan menjejaskan," tegasnya.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:42 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KASI BODOH ORANG ISLAM, KASI NAIK HARGA, KITA HASUT MARAHKAN NAJIB

Posted: 14 Jan 2014 06:00 AM PST

Tak dapat dinafikan, antara topik hangat dewasa ini adalah kenaikan harga.
Ia menjadi perdebatan dari kedai kopi sampailah ke laman sosial.
Apa yang dibimbangi, ada pihak menangguk di air keruh daripada senario ini.
Sesetengah kenaikan harga memang tak dapat dielakkan lagi dan pada masa sama, segala-galanya tidak harus dipersalahkan pada pihak kerajaan semata-mata.
Contohnya nota yang ditampal peniaga gerai ini.
Pada nota menggunakan tulisan Cina tersebut, dia mengisytiharkan bahawa harga makanan di gerainya terpaksa dinaikkan.
Bagaimanapun awal-awal dia memberitahu, jika terdapat sebarang kesulitan pelanggan harus memarahi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib dan bukan dirinya.
Sepatutnya, peniaga ini cukuplah sekadar memberitahu pelanggan bahawa harga makanannya terpaksa dinaikkan tanpa perlu memasukkan unsur-unsur hasutan di situ.
Sumber: www.utaranews.com

DARUL EHSAN TODAY

0

Posted by Unknown | Posted on 11:40 PTG | Posted in

sumber :-

DARUL EHSAN TODAY


IniKaliLahh... Melayu Selangor Padan Muka Laa...

Posted: 14 Jan 2014 06:00 PM PST


Penduduk Melayu Selayang kini telah menyesal mengundi DAP di kawasannya. Dia yang termakan dengan slogan "Ini kalilah!, kita Tukar!, kita Ubah!" telah bertukar sebaliknya diluar jangkaan. Ramai antara mereka yang menghantar anak mereka belajar di GiatMara Selayang akhirnya terpaksa memikirkan jalan untuk menghantar ketempat lain ekoran arahan exco DAP Selangor.

Salah seorang ibu bapa yang terlibat dalam memberi undi kepada wakil rakyat cina Selayang ini berkata -"kita harus bagi peluang kepada DAP memerintah, Jika nanti tidak suka, kita ubah kembali, 5 tahun tidak lama pun" -itulah kata-kata mereka sewaktu kempen PRU13 yang lepas. Sebenarnya ini sudah kali kesepuluh tempat Melayu dan kampung Melayu diroboh oleh pembangkang selepas PRU13.


William Leong Jee Keen hasil pilihan Melayu Selayang ini telah bersetuju bersama exco DAP Selangor untuk setuju meroboh serta merampas Institut Pendidikan GiatMara yang telah dibina di Selayang sejak 20 tahun lepas iaitu dari 1994 akhirnya pertama kali dalam sejarah diarah tutup atau akan dirobohkan serta merta pada masa terdekat.

Kedengaran berita bahawa William Leong Jee Keen hasil pilihan Melayu Selayang ini hendak membina kondominium bersaiz kecil diatas tapak Institut Pendidikan GiatMara ini. GiatMara merupakan usaha kerajaan BN yang memandang keperluan utk membela pelajar-pelajar yang tercicir dalam memasuki IPTA/IPTS.

Senarai tempat yang diroboh lepas PRU13:
1.Tempat pertama(1) diserang adalah hasil pilihan Melayu Penang iaitu di Uptown Bandar Perda pada bulan ramadhan diatas arahan DAP Lim Guan Eng. Tetapi dibuka semula kerana atas desakan orang Melayu Penang. Bukti sila scroll down

2.Tempat kedua(2) ditutup adalah hasil pilihan Melayu Kajang, iaitu di Bazar Ramadhan Reko Sentral Kajang, Tapak depan Econsave. Hasil pilihan Melayu Kajang yang mengundi PKR Lee Chin Cheh. Juga penutupan tapak itu atas arahan Exco Selangor DAP yang sama seperti didalam gambar. Bukti sila scroll down

3.Tempat ketiga(3) baru baru ini adalah hasil pilihan Melayu Cheras iaitu di Downtown Cheras, hasil pilihan Melayu yang mengundi DAP Tan Kok Wai yang telah merampas kesemua stall peniaga Melayu ditepi jalan Downtown Cheras yang sebelum ini tidak pernah menjadi masalah kepada orang Melayu untuk berniaga kerana umum semua orang tahu sejak dibuka lagi kawasan itu memang tempat pencarian wang bagi orang Melayu dan sesak itu adalah perkara normal. Bukti sila scroll down

4.Tempat keempat(4) pula telah diarah tutup oleh 3 Exco DAP dan 1 Exco Pkr seperti gambar diatas dimana hasil persetujuan ahli parlimen DAP Klang iaitu bertempat di Jalan Meru tambahan, Kapar, Klang. Walaupun tanah itu sebenarnya milik kerajaan negeri, tetapi sepatutnya ahli parlimen DAP Klang hasil pilihan Melayu Klang perlulah tampil berbincang bersama-sama peniaga untuk memberi notis awal serta memberi penyelesaian kepada peniaga peniaga Melayu ini. Bukti sila scroll down

5.Tempat kelima(5) baru-baru ini diserang di Penang dimana sekali lagi diatas arahan Lim Guan Eng. Untuk kes kelima ini anda boleh menghubungi Makcik Ila untuk mengetahui kes yang menganaya dirinya hasil arahan DAP ditalian 0174177739/0194117294- Makcik Ila. Perniagaan makcik Ila selaku ibu tunggal yang mempunyai 2 orang anak yang masih bersekolah, disamping mendapat bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat kerana kedaifan yang dihadapi, pihak Majlis Perbandaran tetap juga merampas stall dan juga perniagaan makcik Ila ini. Bukti sila scroll down

6.Tempat keenam(6) adalah di Taman Mesra, Kajang iaitu peniaga Selangor yang telah berniaga di Taman Mesra, Kajang selama puluhan tahun akhirnya telah dirobohkan secara mengejut dan tanpa sebarang notis. Kerajaan Negeri Selangor yang dipimpin oleh Exco DAP Selangor seharusnya memberi peluang budi bicara atau penempatan tapak baru kepada peniaga Melayu ini. Banyak lagi restoren cina di Taman Mesra, Kajang yang berniaga tanpa lesen, tetapi 1 pun tidak diusik. Bukti sila scroll down

7.Tempat ketujuh(7) adalah di kawasan Uptown Bandar Perda, depan kedai Emas. MPSP telah datang dan merampas gerai makanan Melayu sehingga menyebabkan salah seorang pemilik telah jatuh pengsan akibat pergelutan dan juga terkejut dengan tindakan MPSP. Walhal ada beberapa gerai cina berniaga secara haram, tetapi tidak dirampas oleh MPSP. Bukti sila scroll down

8.Tempat kelapan(8) adalah perobohan perkampungan Melayu di Kampung Mutiara, Batu Ferringhi dibawah Parlimen DAP Bukit Bendera. Penduduk Melayu yang telah dihadiahkan tapak badminton 2012 akhirnya sebulat suara memberi sokongan untuk memberi undi pada DAP. Akhirnya selepas PRU13 bulan Disember 2013 ini, kerajaan negeri telah menjual tanah seluruh Kampung Mutiara pada pemaju cina dan kerajaan negeri tidak menyediakan sebarang pampasan atau rumah ganti. Bukti sila scroll down

9.Tempat kesembilan(9) adalah di kawasan Gurney, sebelum roundbout, depan Mc'D. Peniaga ini hanya berniaga didepan rumahnya dan MPPP telah bertindak merobohkan gerainya kerana bertindak atas arahan wakil rakyat tempatnya bersama persetujuan Exco DAP Penang. Pak Cik Ali (nama samaran) telah menyesal memberi undi pada DAP kerana ini balasan yang diberi sehingga tidak dapat berniaga. Bukti sila scroll down

10.Tempat kesepuluh(9) kini adalah Institut Pendidikan GiatMara yang mahu diroboh serta diarahkan tutup hasil pilihan Melayu Selayang yang mengundi William Leong Jee Keen. GiatMara Selayang yang telah dibina sejak 20 tahun lepas kini terpaksa menutup Institut tersebut dan pelajar-pelajar mungkin terpaksa diberhentikan kerana cawangan lain juga telah penuh utk dipindahkan.

11.Kedengaran DAP tengah merancang untuk membuat beberapa pindaan dan perubahan dengan penutupan di peniaga kawasan Melayu Kelantan pula selepas ini. Tujuan pindaan dan perubahan tersebyt akan datang kepada Kelantan bertujuan untuk memajukan negeri dengan strategi yang berlainan dari PAS. DAP menasihatkan supaya PAS Kelantan akur sahaja apa apa tindakan DAP yang mahu dibuat di Kelantan, diatas semangat setiakawan.

Bukti DAP rampas stall Melayu di Uptown Bandar Perda, Penang: link

Bukti DAP rampas stall Melayu di Permatang Pauh, Penang: link

Bukti DAP tutup tapak bazar ramadhan Reko Sentral Kajang, Selangor (tapak depan Econsave): link

Bukti DAP rampas peniaga Melayu tepi jalan Downtown Cheras: link

Bukti DAP tutup periuk nasi Melayu di Jalan Meru Tambahan, Kapar, Klang: link

Bukti DAP rampas stall peniaga Melayu Ibu tunggal yang punya 2 anak kecil di Penang: link

Bukti DAP roboh gerai Melayu di Uptown Bandar Perda, Penang: link

Bukti DAP roboh perkampungan Melayu, Batu Ferringhi: link

oyabun

0

Posted by Unknown | Posted on 11:39 PTG | Posted in

sumber :-

oyabun


Khalid gugat Islam?

Posted: 14 Jan 2014 07:26 AM PST


Minggu lepas berlalu dengan sekali lagi umat Islam memperlihatkan kesabaran dalam isu serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas premis Persatuan Bible Malaysia (BSM) dan merampas Bible Bahasa Melayu yang mengandungi kalimah Allah.

Kenyataan Pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew tidak berganjak dengan pendiriannya dalam penggunaan kalimah Allah dan enggan memohon maaf, dilihat sebagai satu lagi penghinaan kepada umat Islam.

Kelmarin Presiden BSM, Lee Min Choon menegaskan persatuan itu tetap akan mengedarkan Bible bahasa Melayu yang mempunyai kalimah Allah.

Ternyata kenyataan Andrew dan Min Choon membarakan lagi kemarahan umat Islam. Ingatkan isu tersebut akan reda rupa-rupanya makin panas. Awang bimbang jika suasana seperti itu berterusan dikhuatiri ia membawa pertelingkahan agama.

Sudah tentu kedua-duanya mendapat dorongan luar biasa daripada arahan Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim yang menekan JAIS iaitu memulangkan rampasan Bible tersebut dan prosedur operasi standard (SOP) yang baharu antara lain arahan merujuk kepada exco kerajaan negeri terlebih dahulu.

Nampaknya sekali lagi Khalid membenarkan dirinya tunduk kepada tekanan DAP selain terbawa-bawa pendekatan liberal PKR. Antara menjaga kesucian Islam dan kepentingan politik, beliau memilih yang kedua.


Pada hal, Sultan Selangor pada 14 Disember lalu menitahkan bahawa semua rakyat negeri itu tanpa mengira agama dan keturunan perlu patuh terhadap larangan penggunaan kalimah Allah oleh kalangan bukan Islam.

Keputusan Mahkamah Rayuan dalam isu tersebut juga sudah jelas. Menteri Besar jenis apakah beliau?

Sepatutnya Khalid lantang menyanggah cubaan berbahaya tiga wakil rakyat DAP yang mahu Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988 dipinda.

Cadangan tersebut mempunyai implikasi besar terutama kepada gejala murtad. Khalid tidak boleh menjadi dayus dan kelihatan bersubahat dengan pemimpin DAP memudaratkan kepentingan Islam.

Mesejnya, janganlah berharap PKR akan mempertahankan kesucian Islam. Dalam isu ini, Khalid perlu memohon maaf kepada umat Islam, Sultan Selangor dan JAIS.

Kepada Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Awang bersyukur kerana tidak tunduk kepada Khalid, sebaliknya terus mempertahankan tindakan JAIS.

Begitu juga kepada para ulama dan mufti termasuk daripada Pas serta badan-badan bukan kerajaan (NGO) Islam yang bersatu hati.

Inilah ujian kepada masa depan umat Islam. Berserah begitu sahaja dalam isu kalimah Allah atau bangkit mempertahankannya habis-habisan ketika pihak lain jauh lebih berani dan ke hadapan.

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:36 PTG | Posted in

sumber :-

Kami Sokong Tokguru

0

Posted by Unknown | Posted on 11:30 PTG | Posted in

sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Kisah Awan Mengikuti Orang Bertaubat

Posted: 14 Jan 2014 11:00 PM PST

Diriwayatkan bahawa seorang penjual daging terpesona dengan seorang jirannya. Suatu ketika, gadis itu ditugaskan untuk menyelesaikan urusan keluarganya di mukim yang lain. Si penjual daging mengekorinya dari belakang sehingga berjaya menemui gadis tersebut. 

Si tukang penjual daging memanggil gadis itu dan mengajaknya menikmati peluang yang jarang berlaku dan indah itu (maksiat). Tetapi gadis itu menjawab, "Jangan lakukan. Walaupun sangat mencintaimu, aku sangat takut kepada Allah."

Mendengar jawapan itu, si tukang jagal merasa dunia berputar. Kerana menyesal dan sedar hatinya gementar, tenggoroknya kering dan hatinya semakin berdebar, dia lalu berkata, " Kau takut kepada Allah sedangkan aku tidak."

Dia pulang dan bertaubat. Semasa dalam perjalanan dia mengalami kehausan dan nyaris mati. Dia kemudiannya bertemu seorang soleh. Mereka berjalan bersama. Mereka melihat gumpalan awan berjalan menaungi mereka berdua sehingga mereka sampai di sebuah kampung. 

Mereka berdua yakin bahawa awan itu untuk orang yang soleh. Kemudian mereka berpisah di kampung tersebut. Awan itu menjadi condong dan terus menaungi si penjual daging itu sehingga dia tiba di rumahnya. Orang soleh tadi hairan melihat kejadian tersebut. 

Lalu dia mengikuti si penjual daging tadi dan terus bertanya kepadanya dan dijawabnya juga di tempat itu. Maka lelakii soleh itu berkata, " Janganlah hairan terhadap apa yang kau lihat, kerana orang yang bertaubat kepada Allah itu berada di suatu tempat yang tidak seorang pun berada di situ."

Gambar Terbaru Bob Lokman

Posted: 14 Jan 2014 10:05 PM PST

HARAKAHDAILY
KUALA LUMPUR: Bekas pelawak pelakon dan komposer, Bob Lokman kini terlantar di hospital ekoran masalah paru-paru berair dan jantungnya yang lemah.

Sejak berita keadaan kesihatannya tersebar di media sosial dan juga portal berita, tidak putus-putus warga perihatin termasuk rakan dan kenalan datang mengunjungi beliau di Hospital UiTM Sungai Buloh .

Bob Lokman atau nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman merupakan antara artis yang melakukan hijrah dalam hidupnya.

Dari seorang artis dan selebriti, beliau berhijrah menumpukan sepenuh masa kepada kerja-kerja dakwah sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Beliau menyertai PAS di pentas Himpunan 30K Pemuda PAS di Kota Sarang Semut Kedah Darul Aman pada tahun 2011.
Bagi anak muda, filem pendek Oley 1 dan Oley 2 terbitan Dewan Pemuda PAS Malaysia sebelum ini tentunya mengingatkan mereka kepada susuk tubuh ini.

Beliau antara pelakon dalam filem tersebut yang sering memberi sentuhan berkesan melalui kata-katanya.

Dalam pada itu, Lajnah Dakwah PAS Pusat kelmarin turut meluangkan masa mengunjungi beliau yang sedang mendapat rawatan di hospital tersebut.

Kunjungan tersebut diketuai Timbalan Pengerusi 1 lajnah itu, Nasrudin Hassan.

"Semangat perjuangannya terus kental dan meminta supaya saya mendoakannya agar beliau kembali mampu meneruskan usaha dakwahnya seperti biasa.

"Pastinya beliau memerlukan doa dari semua agar kembali sembuh seperti biasa. Saya mewakili Lajnah Dakwah mengambil kesempatan menyeru semua ummat Islam agar mendoakan kesihatan beliau.

Bagi mereka yang budiman dan ingin menyumbang untuk meringankan beban beliau boleh salurkan sumbangan anda ke akaun isteri beliau bernombor 4416206406 (Public Bank) atas nama Relawati Daud.

Info Sains,Bisa labah-Labah Sebagai Ubat Mati Pucuk

Posted: 14 Jan 2014 02:00 PM PST

London: Satu ubat yang diperbuat menggunakan cecair bisa labah-labah paling berbisa di dunia mungkin boleh menjadi penawar terbaik mati pucuk.

Penyelidik dari Brazil dan Amerika Syarikat mendapati, bisa labah-labah 'Wandering Spider' dari Brazil mengandungi toksin yang membantu aliran darah dan seterusnya menghilangkan mati pucuk selepas 20 minit memasuki sistem tubuh, lapor akhbar di sini.
 

Labah-labah berkenaan bertanggungjawab membunuh lebih ramai orang berbanding spesies lain. Mangsa yang kena bisanya biasanya maut selepas sejam kena gigitan.

Beberapa ujian yang dilakukan pada tikus menunjukkan prestasi aliran darah meningkat selepas bisanya memasuki badan dan melepaskan oksid nitrik, sejenis kimia yang mencairkan darah dan membantu aliran darah menjadi lebih baik.

Proses itu sama seperti yang dilakukan ubat anti mati pucuk. Meskipun ubat seperti Viagra, Cialis dan Levitra berjaya membantu ramai lelaki sejak 10 tahun lalu, 30 peratus lelaki masih mendapati prestasi mereka masih sama.

Oleh itu, ubat daripada bisa labah-labah mungkin dapat menjadi kaedah lain. - Agensi

_ijoks2009
Tidaklah Allah jadikan segala sesuatu itu dengan sia-sia

Wajah Yang Elok Kenapa Di Ubah Jadi Buruk

Posted: 14 Jan 2014 09:38 AM PST

Inilah antara manusia-manusia yang sakit,yang tidak berpuashati dengan wajah cantik yang Allah berikan kepada mereka

FotoGambar kecil, Wajah asal Maria Jose Cristerna sebelum melakukan transformasi wajah.
Rawatan kosmetik belah lidah, wajah pontianak, implan tanduk kini trend hangat di Barat


Kisah Babi Dan Syaitan(Kuliah Ust. Ismail kamus)

Posted: 14 Jan 2014 08:07 AM PST


MERBOK TIMES

0

Posted by Unknown | Posted on 11:27 PTG | Posted in

sumber :-

MERBOK TIMES


MAZIDUL KATA MUKHRIZ TERLEWAT 15 HARI

Posted: 14 Jan 2014 07:20 PM PST

Pendedahan blog Mazidul Akmal Sidek tentang isu Pusat Tahfiz Amal, PTA, di jalan Yan-Kuala Kedah yang telah berbelas tahun memperhambakan kanak-kanak dan remaja di bawah umur untuk mengutip derma, nampaknya tidak ada apa-apa respon dari pejabat MB atau Exco Agama atau mana-mana agensi yang bertindak.

Mazidul di dalam blognya www.mazidulakmal.com akan terus bersuara selagi papan kekuncinya tidak rosak.

Apa dah jadi dengan media team Mukhriz?

KENYATAAN 'KANGKUNG' NAJIB JADI MAINAN DAN GURAUAN BODOH

Posted: 14 Jan 2014 06:26 PM PST

Kenyataan Najib berhubung penurunan harga kangkung dalam pasaran menjadi bahan ejekan, mainan dan gurauan bodoh.

Lihat BBC News Trending:- 
                                                                    BBC News

Lajak Perahu boleh diundur, Lajak Bercakap Buruk Imejnya.

AZLI SHUKRI

0

Posted by Unknown | Posted on 11:12 PTG | Posted in

sumber :-

AZLI SHUKRI


Kembali ke Pangkal Jalan : Mesej Nazir kepada Siapa?

Posted: 14 Jan 2014 08:20 PM PST

[TMI] Tiga puluh lapan tahun dahulu pada hari ini, 14 Januari 1976, Tun Abdul Razak Hussein menghembuskan nafas terakhirnya di London selepas komplikasi leukemia. Malaysia kehilangan perdana menteri. Saya kehilangan. Malaysia ketika itu berusia 19 tahun. Saya pula sembilan tahun. Hari-hari selepas itu diselubungi kesedihan peribadi dan seluruh negara berkabung. Empat adik-beradik termasuk saya sedaya upaya cuba menenangkan ibu kami, sementara rakyat yang baik hati seluruh negara bersimpati memberikan peringatan bahawa kami tidak keseorangan semasa menghadapi tragedi ini.

Saya perlu mengakui semasa kecil pada waktu itu serta jadual bapa yang terlalu sibuk, kadang kala saya mengeluh kerana pengorbanan bapa kepada negara menyebabkan masanya untuk bersama keluarga terlalu sedikit. Bagaimanapun, saya sangat berbangga dengan dedikasi bapa kepada negara yang masih muda ketika itu. Saya tidak berpeluang mengenali bapa. Namun, tertanam dalam diri saya adalah nilai yang diterapkan oleh beliau, integriti yang beliau asuh menjangkaui semua. Ya, menjangkau semua termasuk keluarga saya. Saya imbau kembali ketika abang saya dan saya mendekatinya pada suatu petang dan meminta kolam renang dibina di Seri Taman, kediaman rasmi Perdana Menteri yang kami tinggal. Berlatarbelakangkan seorang peguam, bapa menyuruh kami memberi hujah secara logik dan rasional. Dan kami lakukannya, walaupun hujah kami amat baik, tiba-tiba wajahnya berubah dan matanya merenung kami dengan keadaan menjengkelkan.

Bapa menjelaskan Seri Taman mungkin adalah rumah kami, tapi rumah tersebut adalah milik kerajaan maka ia juga milik rakyat. Sebarang kos perbelanjaan rumah tersebut datang daripada dana awam, mustahil untuk beliau membenarkan kutipan hasil negara dibelanjakan pada sesuatu perkara remeh seperti kolam renang. "Apa yang rakyat akan kata?" soal bapa. Sepanjang saya membesar, saya sering mendengar daripada orang ramai yang mengenali bapa secara rapat, termasuk mereka yang berkerja di dalam kerajaan, politik, individu terlibat dalam mencapai kemerdekaan dan juga rakan peribadi beliau. Ia adalah salah satu cara saya untuk mengenali bapa. Apa yang mencuri perhatian saya adalah hampir semua perbualan mengenai bapa adalah tentang kualiti yang menjadikan diri bapa seorang yang berharga. Sebagai seorang penjaga amanah aset negara, kesederhanaan bapa adalah lagenda. "Kamu perlu kira setiap sen, atau ia akan dipertanggungjawabkan ke atas diri kamu," seorang bekas menteri memberitahu saya. Jadi, saya sudah mengetahuinya. Bukan hanya di dalam episod kolam renang tetapi banyak peristiwa lain lagi.

Abang saya sering bercakap mengenai peluang yang jarang-jarang sekali kami dapat iaitu semasa menemaninya dalam lawatan rasmi ke Switzerland. Bapa pastikan segala perbelanjaan dikeluarkan daripada poketnya sendiri, sangat berhati-hati dengan kos yang ditanggung kerajaan sehingga beliau memilih hotel lebih murah daripada yang asalnya ditempah, mereka berulang kali makan di restoran paling murah di sekitar hotel tersebut. Kemudian lawatan terakhirnya ke Eropah pada Oktober 1975 untuk mendapatkan rawatan perubatan. Bapa mungkin tahu lawatan tersebut mungkin yang terakhir buatnya, namun beliau tidak membenarkan ibu menemaninya untuk menjimatkan wang. Ia mungkin kerana kebimbangan tentang situasi kewangannya selepas meninggal dunia. Ibu hanya menemaninya seminggu kemudiaan atas kelulusan Kabinet dengan peruntukan khas yang diluluskan untuk perjalanannya. Ketelusannya sering menjadi bualan mulut ramai pihak. Bapa didorong oleh konsep dalam perkhidmatan awam yang dianggap kolot dan ketinggalan pada zaman ini di mana setiap kakitangan awam perlu berkhidmat untuk rakyat dan amanah diberikan mestilah tidak boleh dikhianati.

Seorang kakitangan awam pertama sekali beramanah dan orang ramai mesti tidak dikhianati. Satu lagi perkara yang sentiasa didengar adalah mengenai staminanya. Ramai yang hairan selepas mengetahui bapa mengidap leukemia kerana beliau sering aktif semasa di dalam pejabatnya, sering menghadiri tugas rasmi, melibatkan diri dalam setiap perincian dasar di samping lawatan mengejutnya ke kawasan yang sering diperkatakan di seluruh negara bagi membolehkan beliau mendengar secara terus daripada orang ramai tentang apa yang sedang berlaku di bawah. Sudah pasti ramai juga yang sudah hilang kiraan terhadap dedikasi Tun Razak kepada pembangunan luar bandar.

Beliau mengamalkan "Rakyat Didahulukan", sebelum slogan tersebut kedengaran. Paling penting, ramai yang sebulat suara tekankan adalah komitmen bapa kepada perpaduan negara ke arah membina sebuah negara bagi setiap warganegara untuk berpayung di bawah negara Malaysia. Visi tersebut diterjemahkan di bawah dua inisiatif yang diterajui bapa saya susulan tragedi berdarah 13 Mei 1969, pengenalan Rukunegara pada 1979 dan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada 1971. Rukunegara menyeimbangkan tradisi budaya asli dan warisan atas tuntutan sebuah negara yang moden dan sekular. Matlamat DEB seperti digariskan dalam pengumuman polisi bertujuan menganjurkan pelaksanaan perpaduan negara menerusi kajian sosio-ekonomi paling penting yang direncanakan menerusi misi berkembar untuk membasmi kemiskinan tanpa mengira kaum dan penstrukturan semula fungsi ekonomi berasaskan identifikasi etnik.

Perdebatan mengenai DEB berterusan hingga hari ini. Diri saya sendiri secara terbuka berkata sesuatu tersasar dalam pelaksanaannya. Penetapan kuota sering dilihat sebagai jalan mudah kepada beberapa perkara yang mereka pilih mewujudkan satu jurang intra etnik dalam kelas dan status, di samping dipanaskan lagi dengan tekanan antara etnik. Kedua-dua perkembangan ini dilihat walaupun bukanlah semuanya membelakangi matlamat DEB yang diperkenalkan Tun Razak iaitu mengukuhkan perpaduan negara. Apa yang silapnya? Sesetengah orang berhujah ia berpunca daripada langkah drastik sendiri.

Bagi saya ia adalah kerana pelaksanaannya tersasar daripada fokus dalam pendekatan taktikal daripada komitmen kepada matlamat asalnya. DEB pastinya membasmi kemiskinan dan mengurangkan ketidakseimbangan ekonomi dengan menghasilkan kelas pertengahan kaum Melayu. Bagaimanapun dalam maksud lebih luas, yang lebih baik dapat kita katakan adalah DEB pada awalnya berjaya menghakis jurang konflik perkauman selepas 13 Mei. Berterima kasih kepada DEB, Malaysia tidak mengikut jejak seperti yang berlaku di Sri Lanka, di mana mereka terjebak dalam pertelingkahan berdekad lamanya antara pendatang Tamil dan orang asal Sinhalese. Ia bukan satu pencapaian kecil. Tapi janji DEB untuk memperkukuhkan perpaduan negara tidak dapat direalisasikan. Malah, wujud pula tanda ketegangan antara etnik yang sekali lagi berada pada tahap membimbangkan. Apa yang boleh dilakukan? Peribahasa Melayu berkata: "Sesat di hujung jalan, balik ke pangkal jalan".

Pada pandangan saya, balik ke pangkal bermakna kita melihat semula kepada nilai, komitmen, visi dan ini termasuklah apa yang dibawa dan ditunjukkan oleh Tun Razak. Saya sudah nyatakan pada awal tentang ketelusan beliau, komitmennya terhadap konsep penjawat awam dan visi progresifnya, bagi menjadikan Malaysia yang lebih bersatu padu dan kaya. Tapi biarlah saya akhirinya dengan menekankan dua legasi utama Tun Razak. Satu, beliau adalah demokrat sebenar. Dua tahun selepas mengendalikan Majlis Gerakan Negara (Mageran), beliau membubarkan jawatankuasa dan memperkenalkan sistem demokratik. Beliau memegang kuasa secara mutlak dalam MAGERAN, tetapi pandangan luas dan nilai-nilai yang ditunjukkannya bersandar pada satu asas pemerintahan demokrasi, bukannya diktator.

Cara beliau membuat keputusannya boleh digambar sebegini: Beliau membawa masuk semua diperlukan penglibatannya dan mengadakan perbincangan konsultatif sebelum membuat sebarang keputusan penting untuk dilaksanakan. Beliau tidak pernah meminggirkan mereka yang mempunyai pandangan berbeza, beliau mengalu-alukan kepelbagaian pendapat bagi mendapatkan hasil terbaik bagi membuat keputusan muktamad yang tepat. Kedua, ketika beliau komited untuk memperbaiki kualiti hidup majoriti bumiputera bagi mengelak berulangnya satu lagi "13 Mei", beliau melihat perkara tersebut sebagai hak istimewa negara daripada sudut perkauman. Perkara tersebut bagi saya menjelaskan kesungguhan untuk melibatkan semua rakyat Malaysia yang terbaik dan cemerlang ke arah usaha tersebut, tanpa mengira latar belakang kaum atau etnik mereka. Periksalah mereka yang pernah bekerja dengan beliau dan pentadbirannya sebelum ini. Pada ketika itu semua rakyat Malaysia bersatu di bawah satu kesungguhan untuk membina negara ini di atas abu 13 Mei. Itu adalah legasi Tun Razak kepada Malaysia. Kita boleh menghargainya dengan kembali ke "Pangkal Jalan".  - 14 Januari 2014.

Datuk Seri Mohd Nazir Razak adalah anak perdana menteri kedua Allahyarham Tun Abdul Razak dan adik kepada perdana menteri Datuk Seri Najib Razak. Dia adalah Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB.

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:05 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Puak pro Mahathir mahu dia kembali gantikan Najib

Posted: 14 Jan 2014 03:58 PM PST

Nostalgia untuk zaman yang lebih baik mendominasi minggu ini apabila veteran Umno secara terbuka menggesa Tun Dr Mahathir Mohamad kembali semula menerajui negara manakala adik perdana menteri memintanya kembali kepada integriti sebagaimana yang dilaksanakan oleh bapa mereka yang juga bekas perdana menteri.
Tetapi zaman yang lebih baik ialah apabila Umno adalah dominan dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA ) digunakan untuk menutup mulut mereka yang berbeza pendapat, sesuatu yang Tan Sri Zainuddin Maidin sentuh apabila meminta Dr Mahathir dikembalikan untuk memimpin negara.
Beliau adalah penyokong tegar Dr Mahathir terkini yang menegaskan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mesti turun. Beberapa blogger pro-Dr Mahathir membuat penyataan yang sama dalam minggu selepas pemilihan Umno lalu ketika kem Najib menang dengan bergaya.
Mereka juga bersikap sama terhadap Tun Abdullah Ahmad Badawi, yang meletak jawatan sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno pada April 2009, setahun selepas Barisan Nasional (BN) mengalami kekalahan bersejarah dalam Pilihan Raya Umum 2008 apabila hilang majoriti 2/3.
Tetapi Umno terpaksa memilih Najib, anak perdana menteri kedua Tun Abdul Razak Hussein dan lelaki yang dididik untuk kerja itu selepas bapanya meninggal dunia 38 tahun lalu, semalam.
Dan Dr Mahathir bersetuju dengan pilihan itu, di mana beliau menyertai semula Umno sehari selepas Najib menjadi presiden parti. Itu adalah lima tahun lalu dan Najib mengambil kuasa dengan menyedari bahawa zaman kerajaan serba tahu sudah berlalu, melembutkan tekanan undang-undang berkaitan keselamatan dan meliberalisasikan ekonomi, mahu mengubah Malaysia menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020, dan ia mengecewakan golongan pro-Dr Mahathir.
Pada tahun lalu apabila BN kalah lebih teruk dalam Pilihan Raya Umum 2013, Putrajaya memberikan semula beberapa kebebasan dan keutamaan kepada agenda ekonomi Bumiputera. Namun, golongan pro-Dr Mahathir tetap tidak gembira dan kini mahu perubahan.
Jadi, Najib mesti pergi dan Malaysia perlu kembali ke zaman Mahathir di mana pertumbuhan negara adalah tinggi dan mereka yang tidak bersetuju perlu tinggal di Kamunting, padahal baru beberapa hari lalu kita melihat tahanan terakhir ISA meninggalkan pintu kemnya.
Tetapi cadangan ini tidak boleh dilaksanakan. Zaman Mahathir mencipta terlalu ramai "kucing gemuk" yang hanya berjaya kerana mereka adalah kroni dan anggota polis yang bergantung kepada ISA untuk menjaga keamanan dan bukannya melalui kerja detektif sebenar.
Tidak menghairankan apabila sesetengah pihak mahu kembali ke era itu, untuk menjaga wang dan kuasa mereka dalam tahap persaingan ekonomi di padang permainan yang semakin sama rata dan ekonomi global yang semakin mengecil.
Tetapi siapakah di kalangan ahli parlimen Umno boleh menggantikan Najib? Yang pro-Dr Mahathir namakan tidak ada, kecuali Dr Mahathir sendiri mengetuai majlis orang tua untuk melakar masa depan Malaysia.
Itulah yang boleh dikatakan tentang bakat yang ada dalam Umno selepas sekian lama Dr Mahathir berkuasa. Ia memperlihatkan apa yang boleh diperolehi daripada demokrasi terpimpin Umno.
Untuk golongan pro-Dr Mahathir, hanya doktor yang baik ini boleh menyelamatkan negara dan pulang ke tahun-tahun kegemilangan 1980-an apabila Malaysia merupakan harimau ekonomi Asia bersama dengan Indonesia, Filipina dan Thailand.
Tidak ada orang lain. Tidak seperti syair pujian Datuk Seri Nazir Razak kepada bapanya yang dilihat sebagai seorang yang berintegriti, seorang demokrat dan pejuang nasionalis bagi negara ini lebih daripada untuk bangsa atau keluarganya sendiri.
Kedua-dua pro-Dr Mahathir dan Nazir adalah sentimental zaman gemilang, satu untuk seorang lelaki dan satu lagi untuk kehebatan seorang lelaki - sesuatu yang tidak ada pada Najib.
Namun, Najib mempunyai mandat untuk sekurang-kurangnya tiga tahun lagi, kecuali berlaku pemberontakan parti. Tetapi dia mesti membuat keputusan, sama ada untuk melayan karenah golongan pro-Dr Mahathir dan berhenti atau menjadi perdana menteri seperti bapanya.
Dia mesti membuat keputusan segera atau nostalgia ini akan menjadikan dia dan negara jatuh lebih dalam. – 15 Januari, 2014. - TMI

Pelajar dakwa dicabul timbalan pengarah

Posted: 14 Jan 2014 07:05 AM PST


SEREMBAN – Timbalan Pengarah sebuah jabatan, didakwa mencabul seorang pelajar praktikal di pejabatnya di Wisma Persekutuan, di sini.

Menurut sumber, kejadian dipercayai berlaku minggu lepas terbongkar selepas pelajar berusia 20-an itu mengadu kepada kakitangan jabatan berkenaan.

Difahamkan, ketika kejadian hanya mangsa dan suspek berada dalam sebuah bilik di pejabat berkenaan.

"Ketika mangsa sedang membuat kerja, suspek secara tiba-tiba menghampiri mangsa lalu mengusap pipi mangsa sebelum tangannya merayap ke anggota badan lain.


"Mangsa kemudian menepis tangan suspek kerana tidak selesa dengan kelakuan timbalan pengarah berusia lingkungan 40-an itu. Namun suspek tidak mengendahkannya lalu meneruskan niat jahatnya itu dengan penuh ghairah," katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Menurut sumber, mangsa yang berasal dari Jelebu itu merupakan pelajar di sebuah kolej swasta di Pahang, baru menjalani latihan praktikal di pejabat berkenaan, kira-kira sebulan lalu.

"Akibat tindakan timbalan pengarah tersebut, mangsa kini dilaporkan trauma namun dipercayai masih menjalani latihan praktikal di situ.

"Kakitangan pejabat yang mengetahui mangsa dicabul menasihatkannya agar membuat laporan polis," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Zainal Abu ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kes berkenaan.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebatan atau mana-mana dua seksyen ini jika sabit kesalahan. - sinar harian

"Sultan Melaka" ditahan

Posted: 13 Jan 2014 11:50 PM PST

Raja Noor Jan Shah Raja Tuah.
MELAKA: Polis pada Selasa menahan Raja Noor Jan Shah Raja Tuah yang mendakwa dirinya 'Sultan Melaka' bagi membantu siasatan mengikut Akta Hasutan berhubung dakwaan telah mengadakan beberapa majlis penganugerahan pingat, bintang dan darjah kebesaran yang tidak diiktiraf.
Timbalan Ketua Polis Melaka Datuk Shah Gzali Khan Shahadat berkata Raja Noor Jan Shah ditahan pada 10.50 pagi Selasa ketika dalam perjalanan ke Pulau Besar di sini dipercayai bagi menghadiri majlis kesyukuran kewujudan kembali "Kesultanan Melayu Melaka".
"Penahanan dibuat berdasarkan laporan polis dibuat ramai penduduk, tak kurang 10 laporan dibuat antaranya oleh pertubuhan dan NGO (badan bukan kerajaan)yang menyatakan keresahan mereka setelah melihat majlis penganugerahan berkenaan serta jemputan dan pelawaan menghadiri majlis itu," katanya kepada pemberita di sini, Selasa.
Pada 8 Januari lepas, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron berkata Kerajaan Negeri Melaka menolak tuntutan Raja Noor Jan Shah untuk diiktiraf sebagai 'Sultan Melaka' dan menegaskan kerajaan negeri hanya mengiktiraf pingat, bintang dan darjah kebesaran diberikan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob.
Shah Gzali Khan berkata siasatan mendapati kira-kira 50 pengikut Raja Noor Jan Shah dalam perjalanan ke Pulau Besar dipercayai untuk menghadiri majlis kesyukuran itu.
"Tiada tangkapan dibuat ke atas pengikut ini, tetapi bergantung kepada tindak tanduk mereka sekiranya mereka menghalang polis dan penjawat awam melakukan tugas, mereka akan ditahan," katanya. - BERNAMA