Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:50 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Exco-Exco PAS Selangor: Gendang Gendut Tali Kecapi...Kenyang Perut Diam Diri

Posted: 06 Jan 2014 07:58 PM PSTPolemik penyalahgunaan kalimah Allah secara haram telahpun dilakukan oleh puak-puak kristian di gereja khatolik di Selangor. Ramai umat Islam membantah secara terang atau protes secara diam-diam. 

Malang dalam masa sama, adalah jugak segelintir manusia Melayu-Islam yang terlajak bersimpati dan menyokong puak-puak ekstremist ajaran palang salib ini. Kununnya inilah toleransi dan tahaluf siyasi yang diajar oleh Tok Guru dan "manusia anugerah tuhan" pujaan mereka. 

Sedangkan sudah nyata puak palang salib ni sendiri semakin keliru dengan identiti 'tuhan' dan 'tuhan-tuhan' mereka lantas mengambil kesempatan untuk menggunakan istilah Allah pula untuk menunjukkan kepada penganut mereka bahawa inilah Tuhan mereka yang sebenarnya. 

Sebelum ini mungkin mereka secara sedar atau tidak ditipu sekian lama oleh paderi-paderi dan bioskop-bioskop gereja mereka tentang kewujudan Allah.


Umat Islam pun dah lama mensyaki niat sebenar mereka mahu menggunakan kalimah Allah ini dalam penerbitan Majalah The Herald versi bahasa Melayu sedangkan dalam versi bahasa Tamil, Mandarin dan Iban tidak pula menggunakan nama dewa-dewa sembahan mereka seperti Krishna, Vishnu, Murugan, Buddha, Dewi Mazu atau Bunsu Petara sebagai ganti nama 'tuhan' dalam kitab bible tersebut? 

Jawapannya mudah, kerana menggunakan kalimah Allah amat dekat dengan jiwa umat Islam. Jadi mudahlah untuk memurtadkan bangsa Melayu-Islam ini sepertimana yang berhasil dilakukan puak missionary evangelist di Indonesia. Menyalahgunakan kalimah Allah adalah langkah pertama untuk mengelirukan dan menghuru harakan umat Melayu. Kesannya sudah terlihat sekarang.

Persoalannya apa yang telah dilakukan oleh 4 orang Exco-Exco PAS yang menganggotai Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor? Mereka lebih ramai berbanding DAP (3) dan PKR (3 - tidak termasuk MB Selangor dari PKR).Kini Islam makin melingkup sejak PAS dapat banyak kerusi DUN di Selangor. Walaupun mempunyai 15 kerusi DUN dengan 4 darinya dilantik menjadi Exco tetapi PAS begitu dayus dan lembik dalam hal membela kepentingan umat Islam dan Melayu yang masih menjadi teras dan majoriti di negeri ini. Sebaliknya PAS terus menerus tunduk wa'la ketakutan pada DAP dan PKR serta sering menuduh ini semua salah UMNO.

Adakah Exco-Exco PAS ini sudah kekenyangan disuap dengan gaji dan elaun sebanyak RM20,250 sebulan (selepas kenaikan elaun)? Perut mereka dirasakan begitu berat hingga lidah menjadi kelu untuk menyatakan kebenaran dan menyanggah kebathilan yang dilakukan oleh puak - puak mereka sendiri.

Mungkin bagi mereka penyalahgunaan kalimah Allah oleh gereja tidak ada apa-apa ertinya kerana yang lebih utama adalah 'kebajikan' dan perut rakyat yang terlebih dahulu perlu diisi sama seperti perut-perut mereka sebagai Exco dan ADUN. Walhal larangan penyalahgunaan kalimah suci Allah merupakan perbuatan derhaka terhadap titah perintah Tuanku Sultan Selangor sebagai Ketua Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu yang bertanggungjawab sepenuhnya keatas Jabatan Aganma Islam Selangor (JAIS).

Mungkin Exco Agama dan Exco-Exco Islam dalam PAS dan PKR mereka gelap mata mendapat habuan 3 kali ganda kenaikan elaun (elaun asal RM6,109.29) hingga tidak perasan dengan permainan licik penuh muslihat pihak gereja?

Pihak gereja secara nyata melanggar Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988.


Malah mereka sebenarnya mempunyai agenda melakukan provokasi terhadap Sultan Selangor dengan memilih Klang memandangkan gereja Our Lady of Lourdes adalah pada kedudukan yang hanya dipisahkan oleh Bukit Istana dengan Istana Alam Shah (Istana Rasmi Kesultanan Selangor). Exco PAS Selat kelang 

Bagai tiada langsung peranan yang dimainkan oleh para exco dari PAS dalam mempertahankan maruah agama dan bangsa mereka di Selangor. Sudah lupakah dengan lafaz ikrar di hadapan Sultan sewaktu menerima watikah perlantikan menjadi Exco dulu? Mempertahankan agama pula merupakan wajib fisabilillah bagi setiap umat Islam!

Memang benar kata orang bijak pandai, apabila manusia lebih mementingkan usaha mengisi perut - perut mereka, maka soal akidah, kebenaran dan kejujuran tidak lagi menjadi keutamaan. Apabila perut-perut itu sudah kekenyangan mereka akan berusaha memuaskan nafsu di bawah perut pula!


FUZIAH, SALAHGUNA WANG BANJIR RM50,000 SHOPPING & TIDUR DI HOTEL MEWAH ...

Posted: 06 Jan 2014 08:10 AM PST

Antara Hotel Mewah 5 Star di Guangzhou
Semasa kejadian banjir besar melanda Kuantan bulan lalu, wang rakyat dari wang perbendaharaan negeri Selangor telah dikeluarkan sebanyak RM50,000 kerana Fuziah merayu-rayu kepada MB Selangor dan Anwar Ibrahim (kedua-duanya dari link PKR) yang menguasai kerajaan negeri Selangor. 

Menurut sumber dalaman di pejabat Menteri Besar Selangor, wang RM50,000 tersebut telah diberi secara 'lumpsump' kepada ahli parlimen Kuantan beberapa hari selepas permintaan Fuziah Salleh.

Sehingga ke hari ini,mangsa-mangsa banjir di Kuantan menyatakan Fuziah Salleh tidak ada memberikan wang RM50,000 itu kepada mereka!

Sekiranya wang rakyat yang dikutip oleh Kerajaan Negeri Selangor itu melalui cukai-cukai penjualan Arak, daging Babi local dan import tidak disalurkan dengan betul, bermakna ada kemungkinan wang RM50,000 itu digunakan oleh Fuziah Salleh sama ada untuk berjoli-shopping di Guangzhou atau menyewa Hotel Mewah di Kuantan semasa banjir.

Umum mengetahui bahawa selepas sahaja dihalau oleh Bung Mokhtar di Parlimen tempohari, Fuziah Salleh telah lari ke Kuantan tetapi dikesan tidur di sebuah hotel Mewah!
Hotel Mewah di Guangzhou City Kesukaan Wakil Rakyat Perempuan Dari Malaysia
Kini, rakyat tertanya-tanya mana senarai nama penerima sumbangan wang RM50,000? Adakah Fuziah terbawa senarai nama itu shopping di Guangzhou dan tertinggal di hotel mewah di sana. Antara hotel-hotel Mewah di Guangzhou ialah Mandarin Oriental Hotel 5 Star, Guangzhou Luxury 5 Star Hotel, Soluxe Guangzhou Hotel 5 Star.

Harga semalam di Mandarin Suite untuk 2 person ialah CNY52,888 semalam!Anda kiralah berapa semalam? Adakah kamu fikir seorang Wakil Rakyat akan shopping beribu ringgit sahaja? Adakah kamu fikir seorang Wakil Rakyat tidur di Hotel "cokiak" sahaja?
Kemewahan Bilik Beradu 2 Person Salah Sebuah Hotel Mewah Di Guangzhou
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diminta menyiasat ke manakah sumbangan wang RM50,000 itu digunakan? Adakah ianya disalurkan kepada mangsa-mangsa banjir atau digunakan untuk keperluan peribadi seperti shopping di Guangzhou dan tidur di Hotel Mewah di Kuantan semasa banjir? 

Kita pun tahu berapa jerrr Elaun seorang Wakil Rakyat pun!!!
Semasa Banjir Wave Kedua, Fuziah Korbankan Rakyat Kuantan Berholiday & Bershopping Di Guangzhou. So, Apa Dia Tahu Apa Berlaku Di Kuantan, Kelak 5 Tahun Dia Datang Menagih Undi Di Kuantan, Rakyat Kuantan Jangan Lupa Bagi Dia Penyapu Guangzhou...
Bersambung Tajuk Baru : Fuziah Salleh Didesak Dedahkan Kepada Rakyat Tuntutan Perjalanan Bulan Disember, 2013 Bagi Ahli Parlimen Kuantan. Di antara Perincian Tuntutan ialah :

1. Tuntutan Perjalanan Kuala Lumpur- Kuantan 
2. Tuntutan Penginapan Hotel di Kuantan 
3. Tuntutan Perjalanan Di Kawasan-Kawasan Banjir
4. Tuntutan Pelbagai
5. Tuntutan Perjalanan Rumah Ke Airport ( Untuk Ke Guangzhou?)

APANAMA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:34 PTG | Posted in

sumber :-

APANAMA


The porn-STAR

Posted: 06 Jan 2014 06:20 PM PST

Panglima Perang Cyber

0

Posted by Unknown | Posted on 11:31 PTG | Posted in

sumber :-

Panglima Perang Cyber


Berita Harian | Pengeluaran wang tanpa kad di ATM

Posted: 06 Jan 2014 07:14 PM PST

Pengeluaran wang tanpa kad di ATM
Dari kiri, Ketua Perbankan Maya dan Pembayaran, Mohd Suhail Amar Suresh Abdullah, Hong Tat dan Ketua Perkhidmatan Kewangan Komuniti, Hamirullah Boorhan ketika memperkenalkan perkhidmatan pengeluaran wang tanpa kad di mesin ATM.
Malayan Banking Bhd (Maybank) memperkenalkan kaedah baru pemindahan wang yang membolehkan penerimanya mengeluarkan wang di mana-mana mesin juruwang automatik (ATM) bank itu tanpa menggunakan kad bank.

Ia sekali gus menjadikannya sebagai bank pertama yang menawarkan perkhidmatan itu di ATM tanpa menggunakan kad di negara ini. 
Menerusinya, pelanggan Maybank yang mempunyai akaun perbankan dalam talian kini boleh menghantar wang terus kepada sesiapa sahaja di negara ini hanya menggunakan telefon mudah alih. 


Penerima pula, boleh mengeluarkan tunai serta merta di mana-mana ATM Maybank tanpa perlu memiliki kad ATM Maybank.

Sebagai langkah pertama bagi menggunakan perkhidmatan itu, pelanggan Maybank (pemberi wang) yang ingin menghantar tunai kepada individu lain perlu melaksanakannya menerusi laman web Maybank2u. 

Pemberi wang perlu menaip nombor telefon mudah alih penerima yang akan menerima nombor pengenalan transaksi (ID-1) menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada Maybank. 

Pada masa sama, pemberi juga akan menerima ID transaksi yang berbeza (ID-2) daripada Maybank menerusi SMS. 
Pemberi kemudian akan menghantar nombor pengenalan ID-2 kepada penerima. Penerima akan menggunakan kedua-dua nombor yang diperoleh itu untuk mengeluarkan tunai yang diberikan kepadanya di ATM Maybank.

Penerima perlu ke ATM Maybank dan menekan butang di paparan sentuh dan mengikut arahan yang disediakan.Sent from my iPhone

Pasar Rantau Panjang Terbakar Semalam

Posted: 06 Jan 2014 05:31 PM PST

Berita :

60 kedai di Rantau Panjang hangus

RANTAU PANJANG – Dianggarkan lebih 60 kedai Zon Bebas Cukai Rantau Panjang, musnah dalam kebakaran jam 11.25 malam tadi.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Negeri, Abd Jalil Ishak berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 11.30 dan anggota dari enam balai bergegas ke tempat kejadian.

Menurutnya,api berjaya dikawal dalam masa 20 minit dan pihaknya berjaya menyelamatkan dua deretan kedai daripada hangus.

"Setakat ini tiada kemalangan jiwa dilaporkan. Punca dan kerugian masih dalam siasatan," katanya.
Sent from my iPhone

Empat Setpol Angkat Sumpah depan PM @NajibRazak KSN @Alihamsa55

Posted: 06 Jan 2014 01:51 AM PST

Anak Tan Sri Onn dilantik Setpol PM
Nor Hayati Onn

PUTRAJAYA - Empat setiausaha politik mengangkat sumpah simpan rahsia di hadapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Majlis itu diadakan di Pejabat Perdana Menteri di sini.
   
Mereka ialah Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Datin Paduka Norhayati Onn, Setiausaha Politik kepada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dr Zuraidi Ishak, Setiausaha Politik kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Khairolnezam Shaari dan Setiausaha Politik kepada Menteri Belia dan Sukan, Datuk Megat Firdouz Megat Junid.
   
Majlis itu disaksikan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa. - Bernama
Sent from my iPhone

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:29 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Politik murahan pembangkang masih tidak berubah?

Posted: 06 Jan 2014 05:35 AM PSTLangkah pakatan pembangkang menyokong demonstrasi haram yang diadakan di Dataran Merdeka, malam menyambut tahun baru memberikan isyarat yang jelas bahawa 'kegilaan' politik pembangkang dalam usaha mereka meraih kuasa akan berterusan dalam tahun 2014.

Berdasarkan kenyataan dan tindak-tanduk pemimpin-pemimpin pembangkang sebelum tirai 2013 dilabuhkan, ia jelas membuktikan belum ada keinsafan dalam kalangan mereka untuk memastikan arena politik negara selepas ini akan berjalan melalui pendekatan politik berhemah.

Sebaliknya, kita bakal menyaksikan pembangkang terus dengan pendekatan mempolitikkan apa sahaja isu dengan harapan tindakan itu akan memudahkan laluan mereka menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 nanti.


Walaupun mengetahui banyak tindakan politik mereka sepanjang 2013 telah mewujudkan perasaan tidak selesa kepada rakyat dan ada pula yang menjejaskan imej negara di mata dunia namun pembangkang tidak menghiraukannya.

Berikut penulis paparkan jangkaan politik melibatkan parti-parti yang bergabung dalam pakatan pembangkang iaitu DAP, PKR dan Pas.

DAP

Parti ini akan terus menjadi parti paling berkuasa dalam pakatan pembangkang. Selain menguasai Pulau Pinang, perolehan kerusi Parlimen yang lebih banyak berbanding PKR dan Pas memungkinkan DAP akan menjadi parti dominan.

Kekuatan DAP amat ditagihkan oleh PKR dalam meraih sokongan kaum Cina, manakala Pas pula dilihat tidak mendapat apa-apa keuntungan memandangkan DAP sememangnya tidak pernah bersetuju dengan perjuangan politik Pas.


Bagaimanapun DAP tetap akan menjaga hubungan dengan Pas dalam usaha memastikan Pas terus memainkan peranannya bagi meraih undi orang Melayu untuk DAP dan PKR.

Selain itu, DAP yang sebelum ini begitu hebat mengkritik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam mengendalikan pilihan raya umum akan terus bergelut dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) berhubung pemilihan Jawatankuasa Kerja Parti (CEC).

PKR

Dengan sokongan DAP dan Pas, PKR akan terus memainkan isu yang bertujuan memainkan sentimen rakyat bagi membenci kerajaan BN. Melalui lidah rasminya Suara Keadilan, PKR akan terus menabur fitnah terhadap pemimpin-pemimpin BN.


Walaupun tidak mempunyai kekuatan yang hebat di peringkat akar umbi, namun PKR akan terus berjaya menumpang populariti DAP untuk meraih sokongan kaum Cina dan kesanggupan membantu bagi memperolehi sokongan orang Melayu. Tetapi dalam masa yang sama PKR akan terus kekal bersama-sama DAP menolak perjuangan Islam Pas.

Pas

Parti ini membuka tirai 2014 dengan semakin 'galak' menguar-uarkan slogan 'Rahmat Untuk Semua'. Slogan ini adalah tema ucapan dasar Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam muktamar parti itu baru-baru ini.

Di mana-mana sahaja kini slogan itu menjadi sandaran Pas untuk meraih sokongan rakyat khususnya orang Melayu. Selepas mendapati slogan 'Pas untuk semua' gagal mencapai sasarannya maka Pas mengubah pula kepada slogan baru.

Tidak kiralah apa pun slogan yang hendak digunakan oleh Pas apa yang pasti parti itu tetap dijangka terus menjadi 'pak turut' dalam pakatan pembangkang.Dalam masa yang sama, Pas juga dijangka mengekalkan pendekatan politik menjadikan slogan Islam hanya untuk kepentingan politik semata-mata. Ia memandangkan Pas sudah pasti ingin terus menjadi 'pak turut' setia dalam pakatan.

Keadaan itu berlaku kerana Pas ingin menjaga hubungan dengan DAP dan PKR. Berikutan pegangan tersebut juga, golongan ulama dalam parti itu akan terus tenggelam dan hanya akan menjadi 'penghias' organisasi semata-mata.

Demikian serba sedikit jangkaan berhubung situasi dalam pakatan pembangkang bagi tahun 2014.

Namun begitu apa yang pasti pendekatan mempolitikkan apa juga perkara akan terus menjadi sandaran pakatan pembangkang kerana itu sahaja modal yang mereka miliki bagi mencapai cita-cita politik.

Selain itu, pembangkang akan kekal dengan sikap double standard dalam menghadapi isu yang melibatkan kerajaan. Pas tidak akan berani menegur kepincangan dalam pembangkang tetapi akan bersedia mempolitikkan apa juga langkah kerajaan.

Pembangkang juga sudah pasti sama sekali tidak akan memuji atau menyokong sebarang tindakan kerajaan biar pun demi kebaikan rakyat. Ini kerana pada pandangan mereka kalau tindakan itu dilakukan maka tergugatlah harapan mereka untuk menumbangkan kerajaan BN.

Berdasarkan keadaan itu, maka bersedialah semua pihak untuk terus menyaksikan adegan politik memualkan pakatan pembangkang seperti mana pernah kita saksikan sejak 2008.

Kelebihan menguasai beberapa negeri dan menambah kerusi Parlimen tidak pernah dijadikan sandaran pembangkang menjadi satu barisan pembangkang yang bertanggungjawab. Sebaliknya mereka, bersedia melakukan apa sahaja selagi cita-cita mereka untuk menawan Putrajaya tidak tercapai.


Atas sebab itulah, adalah penting sempena tahun 2014 ini, rakyat tanpa mengira apa juga latar belakang mereka memahami dan mengkaji taktik politik pembangkang ini. Janganlah terpengaruh dengan dakyah pembangkang, seolah-olah merekalah paling layak memerintah Malaysia sedangkan di negeri yang mereka kuasai pun penuh kekalutan dan masalah.

Kita mengakui kerajaan BN juga tidak sempurna, malah di mana-mana juga negara tidak akan ada kerajaan yang seratus peratus sempurna. Tetapi kerajaan sentiasa sahaja berusaha memperbaiki kelemahan khususnya dalam usaha melaksanakan langkah-langkah bagi meningkat taraf hidup rakyat dan mengurangkan beban mereka.

Sebab itulah, adalah penting kerajaan perlu bersedia menghadapi 'kegilaan' politik pembangkang dalam tahun 2014 ini. Ia termasuklah membuat persiapan untuk memberi maklum balas segera kepada sebarang tuduhan dan tohmahan pembangkang.

Sememangnya bukanlah mudah untuk berhadapan dakyah pembangkang kerana mereka bercakap berdasarkan fakta yang diputar belitkan tetapi kebenaran tetap kebenaran.

Apa yang penting ialah kebijaksanaan rakyat untuk membuat penilaian kerana merekalah penentu masa depan negara dan di tangan juga terdapat pilihan sama ada, ingin terus hidup dalam aman dan damai atau ketidakstabilan akibat terpengaruh dengan dakyah politik pembangkang.

Suara Politik
Belantan

Sedih...!!! Anak Melayu terus diperalat demi kepentingan siapa!

Posted: 06 Jan 2014 01:41 AM PST

Sekumpulan anak Melayu yang menyertai Himpunan Guling Kerajaan berarak dari Jalan Tuanku Abdul Rahman ke Dataran Merdeka pada Malam Sambutan Tahun Baharu 2014.

"Ini bukan soal kaum. Tapi hakikat majoriti demo adalah anak-anak Melayu. Yang lain semua bukan tak berjuang untuk negara…tapi tak rela diperalat. Kalau tak percaya, lihat saja berapa ramai adik-adik kaum Cina/India yang datang malam ini untuk demo? Mereka semua kat cinema, supermarket, dan lain-lain. Cerdiklah.

"Saya bukan rasis. Saya sedih lihat anak- anak Melayu diperalat untuk buat demo jalan pembangkang. Pernah nampak kaum lain? Fikirkanlah masa depan anda. Selalu dalam demo jalan, yang kena tangkap majoriti kaum Melayu. Kenapa adik-adik perlu diperguna? Pernah nampak adik-adik kaum Cina?"'

Itulah yang dicoretkan Ketua Pemuda Gerakan, Tan Keng Liang dalam Twitter pada malam sambutan tahun baharu bagi mengulas Himpunan Guling Kerajaan di Dataran Merdeka.


Mungkin ada orang Melayu yang akan terasa dengan kenyataan ini tetapi apa yang beliau katakan adalah satu fakta yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapa sahaja.

Renung, lihat dan kajilah siapakah yang paling ramai turun ke jalanan pada malam tersebut kononnya atas alasan bagi membantah kenaikan kos sara hidup. Sudah pasti jawapan yang kita dapati ialah anak Melayu.

Apa yang mengecewakan sebahagian besar mereka dikenal pasti sebagai penuntut institusi pengajian tinggi (IPT). Ada yang berjubah, bertudung labuh dan berpurdah tetapi sanggup berembun pukul 1-2 pagi bersama-sama kaum lelaki kononnya atas nama perjuangan.

Kehadiran ribuan anak Melayu pada malam tersebut yang turut dihadiri oleh beberapa pemimpin pembangkang sudah membuktikan kata-kata Keng Liang bahawa anak Melayu sememangnya mudah diperalatkan atau dalam bahasa kasar diperbodohkan.

Salah satu kumpulan yang menganjurkan perhimpunan dengan bangga menulis dalam Facebook mereka bahawa perhimpunan haram itu mencapai kejayaan. Ya, betul memang ia mencapai kejayaan, tetapi bagaimanakah kejayaan tersebut diukur?Apakah ia dianggap satu kejayaan apabila mereka yang berarak menyusahkan pengguna jalan raya lain? Apakah ia diiktiraf satu kejayaan apabila penunjuk perasaan merempuh hadangan polis? Apakah ia satu kejayaan apabila peserta demonstrasi bertindak biadab mengganggu konsert tahun baharu yang dihadiri oleh ribuan orang awam yang tidak mahu terlibat dalam demonstrasi tersebut?

Apakah ia satu kejayaan apabila anak- anak Melayu diperbodohkan untuk berkumpul beramai-ramai terpekik terlolong memaki kerajaan di jalanan serta menunjukkan isyarat lucah?

Kalau tindakan-tindakan itulah dianggap satu kejayaan, ternyatalah puak-puak tersebut sememangnya satu kelompok yang tidak bertanggungjawab, tidak bertamadun, berfikiran jumud dan bangga tidak kena tempat.

Sejak awal lagi, sudah banyak pihak melahirkan kebimbangan bahawa perhimpunan haram itu tidak akan mendatangkan apa-apa manfaat sebaliknya hanya akan membawa kemudaratan, apatah lagi ia dilakukan ketika ambang tahun baharu 2014.

Kebimbangan itu menjadi kenyataan berikutan apa yang berlaku. Oleh itu, pihak yang menganjurkan perhimpunan haram tersebut harus bertanggungjawab dan bersedia menghadapi tindakan tegas hasil siasatan yang akan dijalankan oleh pihak berkuasa.


Ia memandangkan pihak berkuasa khususnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat sudah cukup bertolak ansur apabila membenarkan peserta demonstrasi memasuki kawasan Dataran Merdeka, tetapi ternyata kebaikan itu dibalas dengan kebiadaban. Justeru sekarang bukanlah lagi masa untuk berkompromi.

Mereka yang bertanggungjawab mencetuskan kekacauan pada malam tersebut sehingga memungkinkan konsert di Dataran Merdeka dibatalkan harus dibawa ke muka pengadilan. Pedulikan apa juga yang hendak dikatakan oleh puak pembangkang dan sekutunya termasuklah Majlis Peguam.

Kalau mahu bercakap soal hak asasi, penganjur dan peserta demonstrasi pada malam itu sudah pun melakukan pencabulan terhadap hak tersebut apabila mengganggu ketenteraman orang lain.

Dalam soal penyertaan anak-anak Melayu ini, ia hakikatnya bukanlah satu yang luar biasa atau menghairankan sememangnya pakatan pembangkang amat memahami kumpulan itu paling mudah dipengaruhi untuk turun ke jalanan.

Bantahan terhadap kos sara hidup melalui fakta yang diputar belitkan adalah helah pembangkang untuk memastikan budaya demonstrasi yang dipelopori oleh mereka berterusan.


Pembangkang memahami jika bantahan itu mahu dilakukan melalui pentas-pentas ceramah ia tidak akan berjaya kerana jumlah hadirin ke ceramah mereka sudah tidak sehebat dulu lagi.

Justeru demonstrasi jalanan adalah cara terbaik kerana mengetahui sebahagian anak Melayu memang suka seumpama itu untuk berseronok.

Sudah pastilah dalam memperkatakan hal ini, 'sekalung tahniah untuk Pas' kerana sekali lagi menjadi parti yang paling setia mengerahkan ahli dan penyokongnya untuk turun ke jalanan.

Begitu mudah sekali ahli dan penyokong Pas diperbodohkan untuk menyertai perhimpunan haram itu dengan diiringi oleh pula oleh beberapa pemimpin parti tersebut.

Kita tidak menafikan ada juga ahli PKR yang menyertainya tetapi berapa ramai? Bagaimana dengan DAP, apakah mereka juga begitu gigih membuat seruan supaya ahli dan berapa ramai penyokong mereka menghadiri perhimpunan itu? Sudah pasti tidak!.

Ini kerana mereka tahu Pas akan mampu mengerahkan ahli dan penyokong parti itu memandangkan mereka adalah kelompok yang kononnya setia kepada arahan parti.Sekali lagi, Pas diperalatkan untuk memuaskan nafsu politik PKR dan DAP. Di negeri-negeri yang diperintah oleh PKR dan DAP, tiada demonstrasi sebaliknya ia diserikan dengan konsert dan pertunjukan bunga api, tetapi di Kuala Lumpur, ahli dan penyokong 'diperkudakan' untuk menyertai perhimpunan haram. Demikianlah 'kejahilan' Pas dalam berpolitik dan setia membuta tuli dalam pakatan pembangkang.

Bagaimanapun sama ada teguran mengenai penglibatan anak Melayu ini dibuat oleh Keng Liang atau sesiapa sahaja, ia sudah pasti tidak akan diterima oleh puak-puak yang turun ke jalanan pada malam tersebut.

Sebaliknya, mereka berbangga kerana dapat memaki hamun kerajaan, dapat merempuh hadangan polis dan mengganggu konsert tahun baharu. Malah mereka juga ketawa riang apabila melihat kebiadaban seorang lelaki India memukul poster wajah Perdana Menteri.


'Tahniahlah' kepada pemimpin-pemimpin pembangkang yang berjaya memiliki penyokong-penyokong taksub seumpama itu yang sudah tidak mampu lagi menilai kesan sesuatu perbuatan akibat dipengaruhi oleh politik kebencian yang dicetuskan oleh pembangkang.

Namun dalam masa sama, kita yakin majoriti rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan kedamaian mengutuk perbuatan penunjuk perasaan pada malam tersebut manakala majoriti orang Melayu berasa kecewa kerana sekali lagi melihat anak-anak Melayu begitu mudah diperalatkan untuk melakukan kerja bodoh, diperbodohkan dan memperbodohkan diri.

Suara Politik
Belantan

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:17 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Burung apa tu nak? ……. Burung Murai…

Posted: 06 Jan 2014 09:01 PM PST


PETALING JAYA: Google honoured the late Malaysian filmmaker Yasmin Ahmad with a special doodle to celebrate her 56th birthday on Tuesday, while netizens paid tribute to her.
Yasmin, who passed away at age 51 on July 15, 2009, was well-known for her touching Petronas advertisements and award-winning feature films such as Rabun,SepetGubraMukhsinMuallaf and Talentime.
Although some of her work courted controversy due to the on-screen portrayal of certain events and relationships considered taboo in conservative Malaysia, the writer and director was ultimately a well-loved local personality.
In a statement issued Tuesday, Google stated that the doodle "commemorates the life and work of Yasmin Ahmad, who sought to bring together Malaysians of every gender, ethnicity and persuasion".
According to Google Malaysia's Head of Communications and Public Affairs, Zeffri Yusof, they decided to celebrate Yasmin's 56th birthday with a doodle as she remains a very inspiring figure.
"Every once in a while, Google decorates its logo with a doodle to celebrate certain personalities. Yasmin's doodle will stay on Google's homepage for one day," he toldThe Star Online.
The Google doodle team, which works out of the headquarters in Mountain View, California, are responsible for all Google doodles worldwide.
"The local office will suggest people whom we think are suitable. It's a very difficult process, as there are more than a 1,000 doodles every year in over 70 countries," said Zeffri.
When Google Malaysia got the go ahead, they shared some of the iconic imagery associated with Yasmin.
The doodle is thus based on Sepet's visual style, as it is her "most-cited movie" and most recognised work both locally and overseas.
It prompted many netizens to mourn her passing anew, but many more expressed their delight with the thoughtful tribute.
Tweeter @aaronixxz was surprised to see the familiar face upon opening Google's homepage, and shared a screenshot of the soft, watercolour-style doodle with his followers.
In his #YasminTribute, @iamcoolirish named her as one of Malaysia's most iconic ladies who inspired many to "share brilliant ideas and also unite us."
@nataliebrittan shared a memory of how Yasmin's seminal Sepet film moved her heart: "I remember crying really hard in the car scene where Orked speaks to Jason on the phone for the last time."
@SyarifahAlysha missed the late director's creative work, especially in Petronas advertisements, with @Amu_Ma agreeing that they "portrayed unity very uniquely" in multiracial Malaysia.
@FarzAida also pegged Muallaf as her "favourite movie of all time."
Another admirer of her creative output was @Janggut_Ciput, who held her impactful advertisements with solid, eye-opening morals in awe.
If not for Yasmin's untimely passing, @ellemeelo felt that she would be directing Hollywood films by now, calling her "our @mirapaglinair".
Mira Nair, who also celebrates her 56th birthday this year, is an award-winning Indian filmmaker, with films such as Monsoon WeddingAmelia and The Namesakeunder her belt.
On Facebook, Kenny Teoh expressed his gratitude to Google, saying "Happy birthday Madam Yasmin!"
Pathmasundari Sunderam, who has "never missed any of her masterpieces", offered a most heartfelt tribute to Yasmin's work: "I actually cried more than I laughed. A great loss to Malaysian filmdom. My all time favourite was Sepet! I keep watching it as if am watching it for the first time ... She may have left us, but she lives in every masterpiece of hers."
In the statement, Google also thanked Yasmin's family for their permission and approval. - Star

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:08 PTG | Posted in

sumber :-

DARUL EHSAN TODAY

0

Posted by Unknown | Posted on 11:08 PTG | Posted in

sumber :-

DARUL EHSAN TODAY


Contoh Kitab Injil Berbahasa Iban Guna Kalimah Allah...

Posted: 05 Jan 2014 11:20 PM PST


Kitab injil berbahasa iban guna kalimah Allah bukan retorik, ianya memang wujud, jadi tindakan jais merampas beribu-ribu kitab itu di selangor tidak menjadi satu kesalahan besar.. baca lanjut di sini

Kami Sokong Tokguru

0

Posted by Unknown | Posted on 11:07 PTG | Posted in

sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Sudah Sampai Masanya Kita Buka Lembaran Baru Dalam Politik Malaysia

Posted: 06 Jan 2014 05:39 PM PST


Mana-mana pemimpin tidak kira daripada Barisan Nasional (BN) mahupun Pakatan Rakyat (Pakatan) harus bersama-sama menanam sikap terbuka menerima pandangan atau kritikan yang disuarakan rakyat dalam membaikpulih pentadbiran mereka, kata penganalisis politik, Profesor Datuk Dr Agus Yusoff.

Ini katanya, wujud keadaan pada hari ini apabila golongan pemimpin hanya selesa menerima pujian dan penghargaan daripada orang-orang sekeliling mereka sehingga bertindak pejam mata dengan kesengsaraan dan bebanan rakyat akar umbi.

Agus berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin bahawa kerajaan yang suka berprasangka buruk terhadap rakyatnya apabila dikritik tidak harus menjadi kerajaan.

"Saya setuju dengan apa yang Dr Asri cakap. Sudah sampai masanya, siapa pun kita untuk buka lembaran baru dalam politik, gaya dan cara baru dalam politik.

"Masalah kita disini bukan setakat itu sahaja. Adanya pemimpin kita yang alergik dengan pandangan yang berbeza dan ada pemimpin hanya suka kepada pujian yang melambung. Ini masalah.

"Selagi kita tak mengubah sikap ini, jiwa kita tak besar dan kita takkan dapat ubah kelemahan dan kekurangan pentadbiran kita sedia ada.

"Sebab pandangan kritikal dan analitikal serta berbeza ini yang baik untuk negara ini kadang-kadang datang dari rakyat marhaen," katanya ketika dihubungi Antarapos.

Asri semalam melalui posting di akaun Facebooknya selain itu turut berkata, jika sikap sedemikian berterusan di dalam pentadbiran kerajaan, maka tidak mustahil apabila rakyatnya mula membenci pemerintah sedia ada.

Malah tambahnya, kritikan yang disuarakan rakyat tidak semestinya bermaksud mereka memihak kepada mana-mana parti parti politik, khususnya pembangkang.

Agus bagaimanapun berkata, kenyataan itu mungkin muncul akibat sikap berdiam diri kerajaan persekutuan dalam isu kekecewaan rakyat yang kini berdepan dengan isu kenaikan harga pelbagai barangan dan perkhidmatan.

"Ia tidak perlu (spesifik) mana-mana kerajaan. Kalau kerajaan, ada kerajaan pembangkang, ada kerajaan BN di peringkat pusat dan negeri.

"Kita rujuk kepada semua kerajaan dan pemimpin. Tapi di peringkat pusat, itulah masalahnya sebab kita bungkam dengan bantahan rakyat. Kita lari jauh dari aspirasi rakyat," katanya lagi.

Dalam masa yang sama, Agus turut meminta individu atau pihak yang ingin mengkritik pentadbiran kerajaan menggunakan cara yang betul agar ia tidak memalukan mana-mana pemimpin seterusnya akan menimbulkan kebencian.

"Pada sesiapa yang kritik atau tegur kerajaan, jangan kita sumpah peribadi sebab ini boleh timbul kebencian. Ini silap. Tak boleh. Bantah kepada polisi kerajaan, bukan kepada personaliti dan peribadi orang. Malu orang," jelasnya. ~antarapos

DIY Perangkap Nyamuk

Posted: 06 Jan 2014 03:00 PM PST


Apa yang kita perlukan ialah:

200 ml air 50 gram gula perang, 1 gram yis ( yis ibu roti, boleh dibeli di pasar raya ) dan 1 botol plastik 2-liter.

Bagaimana caranya:

1. Potong botol plastik (jenis PET) pada separuh. Simpan bahagian leher

2. Campurkan gula perang dengan air panas. Biarkan sejuk. Apabila sejuk, tuangkan di separuh bahagian bawah botol.

3. Tambah yis. Tidak perlu untuk bergaul. Ia akan menghasilkan karbon dioksida.(Nyamuk tertarik dengan karbon dioksida)

4. Letakkan bahagian corong, terbalik, ke dalam separuh botol tadi.

5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam, dan letakkan di beberapa sudut rumah anda.

Dalam masa dua minggu, anda akan melihat jumlah nyamuk dan nyamuk yang mati di dalam botol.

Semua Ustaz Kat MalaysiaTak Betul,Saya Yang Betul

Posted: 06 Jan 2014 08:01 AM PST

Dia Benar-benar Merangkak Ke Masjid,Seperti Hadis Rasulullah s.a.w

Posted: 06 Jan 2014 06:19 AM PST

Di dalam suasana akhir zaman ini yang mana rata- rata keinginan untuk amalan agama makin terhakis di kalangan ummat. Berlebih lagi peratus orang yang bersolat begitu kecil apa lagi dengan peratus orang yang solat berjemaah . Namun begitu masih lagi terdapat insan yang tidak sempurna sanggup ke masjid untuk solat berjemaah meski pun terpaksa merangkak bilamana iman menyelinap ke anggota badan.

Ini sebagaimana hadis Rasulullah saw yang menyatakan bahawa sekiranya diketahui pahalanya ( solat Suboh berjemaah ) maka pasti mereka akan datang walau pun terpaksa merangkak. Hadis ini telah pun dipraktikkan oleh insan yang penulis sebutkan iaitu Syeikh Abdullah Al- Asiri yang lupuh anggota badannya sejak dilahirkan. Bukan sekadar solat subuh berjemaah tetapi setiap lima waktu solat beliau akan berulang alik ke masjid dengan merangkak.

Beliau tinggal di salah satu perkampungan terpecil di Selatan Azizia , Arab Saudi. Kini, walau pun umurnya telah mencecah tua 76 tahun ditambah dengan kecacatan tubuhnya namun beliau masih mampu berulang alik ke masjid dengan merangkak. Beliau telah berbuat demikian selama hampir 65 tahun berulang alik untuk solat berjemaah di masjid di tempatnya.

Beliaulah sebenarnya "Ar- Rijal " yang disebutkan oleh Allah dan Rasulnya saw yang syarat terhasil sifat ini dengan sentiasa hati " mualaqul bil masaajid " terpaut pada masjid.

Kita , meski pun mengetahui fadhilat dan ganjaran pahala serta celaannya , namun tidak mampu untuk berbuat demikan . Ke hulu ke hilir kita boleh berjalan untuk shooping atau berjoging namun ke masjid. . . .

Semuga Allah swt memberi kekuatan bagi kita untuk istiqamah di dalam melaksanakan solat lima waktu dengan berjemaah .

Insyaallah .sumber

Misteri "Kota Iblis" Di China

Posted: 05 Jan 2014 07:30 PM PST

Di China, terdapat sebuah kota bernama Xinjian. Di kota ini, ada satu daerah terbengkalai yang digelar "Moguicheng" atau kota iblis (Devils' Town). Disana ada beberapa istana kuno yang masih menjadi misteri. Orang-orang tempatan menyebutnya Moguicheng yang bererti Kota Iblis. Moguicheng, yang merupakan padang pasir terletak di wilayah Xinjian. Daerah ini merupakan daerah yang terbengkalai dan tidak ada seorang pun yang tinggal disini.

Disebut kota iblis kerana kota ini menyimpan misteri. Jika kita berjalan pada hari yang cerah kearah istana-istana ditemani tiupan angin sepoi, maka kita akan mendengar alunan melodi yang menyerupai dentingan loceng ataupun petikan gitar yang dimainkan dengan lembut.

Namun ketika badai datang, pasir yang beterbangan membuatkan langit menjadi gelap seketika. Alunan melodi itu akan berubah menjadi suara ngauman harimau, tangisan bayi, suara haiwan yang sedang disembelih, jeritan wanita dan akhirnya semua akan berubah menjadi suara teriakan, tangisan dan kemarahan.

Sehingga saat ini, fenomena ini tetap jadi misteri. Tidak ada yang cuba untuk membongkar misteri apa sebenarnya yang menyebabkan terdengarnya suara sedemikian. Mitos yang mengatakan bahawa mereka adalah suara hantu.