Followers

Nuffnang

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:52 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Benarkah Singapura Bukan Lagi Negara Selamat?

Posted: 09 Dec 2013 11:14 PM PST


Rusuhan yang berlaku di kota Singapura pada hujung minggu lalu amat-amat mengejutkan kita semua kerana selama ini kita diuar-uarkan kononnya negara Singapura adalah negara yang paling aman di dunia, negara paling selamat di dunia dan negara yang paling 'security' di dunia.

Namun, apabila melihat kenderaan Polis Singapura diterbalikkan, kenderaan Ambulance Sigapura turut dirosakkan, cermin bas dipecahkan dan paling tidak masuk akal 10 anggota Polis Singapura cedera, juga gambaran ahli paramedik Singapura melarikan diri, membuatkan kita menggeleng-geleng kepala.

Kita dapat lihat bagaimana perusuh-perusuh itu memecahkan cermin bas dan kenderaan persendirian yang lain. Lihatlah bagaimana perusuh menterbalikkan kenderaan Polis Singapura! Pasukan keselamatan Singapura tidak dapat berbuat apa-apa, mereka gagal menyelamatkan kenderaan Polis mereka sendiri! Bayangkan jika perkara seperti ini mereka gagal hadapi, bagaimana pula jika jumlah perusuh itu mencecah 50,000 dan 100,000 orang. Adakah Singapura mampu menanganinya? Mungkin kita akan kata mereka kurang yakin!Gambaran ini sebenarnya membuktikan bahawa Singapura bukanlah sebuah negara yang selamat diduduki, kurang selamat untuk berniaga dan kurang selamat untuk dilawati. Kerana bila-bila masa, negara Singapura boleh menjadi 'negara terbakar' dalam sekelip mata. Singapura gagal mengawal rusuhan yang hanya kira-kira 400 perusuh sebagaimana dilaporkan media.

Indah khabar dari rupa, Singapura hanya aman di persepsi dunia, tetapi hanya "sepetik" senggolan, sudah bisa menjadi kacau-bilau dan menakutkan.

Kelemahan Perdana Menteri Singapura

Ternyata, Perdana Menteri Singapura hari ini bukanlah seorang Perdana Menteri yang menyakinkan. Dia tidak seperti bapanya, di mana bapanya telah berjaya menghapuskan sesiapa sahaja yang boleh menghancurkan keamanan negara Singapura, bapanya berupaya mematikan api kecil sebelum merebak menjadi besar, bapanya mempunyai satu method yang konservatif tetapi berjaya iaitu pastikan pihak musuh dan pihak pembangkang semakin lemah dan kecil.


Kelemahan pasukan risikan negara Singapura terbukti apabila rusuhan yang menjelekkan muka Singapura di mata dunia itu tidak berjaya dikesan dari awal. Kita yakin, selepas ini ranking Singapura sebagai sebuah negara yang selamat akan dipertikaikan dan merudum.

Kelemahan, kelewatan dan kegagalan Singapura mengawal insiden tersebut membuka mata kepada seluruh dunia bahawa keselamatan di negara Singapura telah menjadi persoalan besar! Kini, pelabur sudah pasti akan bertanya masa depan perniagaan mereka di negara kecil Singapura itu.

Dan sebagai jiran paling penting, Malaysia harus memikirkan semula halatuju dan masadepan hubungan baharu dengan Singapura khususnya dalam aspek ancaman keselamatan global dan serantau di selatan tanah air kita!


Kita jangan menunggu rusuhan di Singapura berjangkit ke Malaysia dan baru hendak mengambil tindakan, sebaliknya pasukan keselamatan Malaysia di sempadan hendaklah berwaspada di sepanjang sempadan Malaysia-Singapura. Selepas melihat kegagalan pasukan keselamatan Singapura merisik dan mengawal rusuhan itu, kita semakin kurang kepercayaan kepada aspek 'security' oleh negara Singapura!

Kini, Singapura tidak lagi boleh diharapkan sebagai sebuah jiran yang aman dan selamat. Insiden rusuhan di Singapura membuktikan, bila-bila masa Singapura boleh menjadi lebih buruk daripada itu. Dan juga, risikan negara Singapura yang berkiblatkan Israel bukanlah yang terampuh sebagaimana digembar gemburkan. Terbukti kini, negara Singapura adalah negara yang lemah menjelang episod baharu abad ke 22.

Singapura hari ini bukan lagi Singapura yang dahulu.-AIDC

Suara Politik
Belantan

Rafizi 'The Dirt' patut cermin diri - Fakhrul?

Posted: 09 Dec 2013 06:05 PM PST

'Anak ikan' kepada Anwar

Ramai pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) meninggalkan parti itu disebabkan mereka tidak mahu terjebak dengan isu moral yang serius termasuk menjadi 'anak ikan'!

Bekas Ketua Pemuda PKR Terengganu, Fakhrul Azman Abu Bakar berkata, beliau sendiri keluar parti atas pegangan nilai moral yang sepatutnya diinsafi oleh Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli.

Katanya, adalah tidak wajar bagi Rafizi menghina mereka yang meninggalkan PKR sebagai kotoran atau tidak ubah seperti najis

''Bekas-bekas ahli PKR lebih mengutamakan nilai moral dan kami semua juga tidak mahu menjadi anak ikan. Rafizi sepatutnya faham dan cermin diri.


''Setahu saya semua yang keluar PKR pun atas sebab yang sama iaitu mereka tidak mahu menjadi anak ikan. Kita tidak kisah apa yang Rafizi nak tuduh kami tetapi hakikat sebenar adalah kami bukan anak ikan dan tidak akan menyokong Comango,'' katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mengulas kenyataan bekas Exco Angkatan Muda Keadilan (AMK), Zamil Ibrahim yang mendakwa ramai ahli parti itu keluar parti kerana tidak mahu mengikut telunjuk kepada pemimpin tertentu.

Rafizi seperti dipetik melalui portal Malaysia Today yang antara lain menyebut: 'Thank you for sucking away our dirt' yang didakwa ditujukan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak susulan tindakan beberapa ahli PKR khususnya di Sabah yang mengumumkan keluar daripada parti itu baru-baru ini.

Fakhrul menambah, semua pihak harus yakin dalam menolak perilaku dan akhlak buruk mana-manan pemimpin atau individu dalam sesebuah parti.

Suara Politik
Belantn

Syed Mokhtar tidak perlu dikaitkan tindakan Gardenia?

Posted: 09 Dec 2013 01:01 AM PST


Tokoh korporat bumiputera, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary tidak seharusnya dilibat dan dibebankan dengan tindakan syarikat pengeluar roti Gardenia Bakery Sdn. Bhd. (Gardenia) memberi sumbangan dana kepada portal propembangkang, Malaysiakini.

Mursyidul Am Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, syarikat Padiberas Nasional Berhad (Bernas) yang dipunyai Syed Mokhtar hanya memiliki 30 peratus saham dalam Gardenia menyebabkan pengurusan dipegang pihak lain.

Sebaliknya, beliau menuntut penjelasan daripada Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed bagaimana syarikat asing dari Indonesia boleh memiliki sehingga 70 peratus pegangan saham dalam industri pembuatan roti tempatan.

"Dengan ekuiti sebanyak itu, Bernas hanya menduduki satu sahaja kerusi lembaga pengarah. TIBAI difahamkan 70 peratus lagi ekuiti dipegang keluarga keturunan Cina dari Indonesia dan dengan pegangan sekecil itu, TIBAI yakin pihak Syed Mokhtar tidak terlibat dalam pengurusan.

"Tapi kami menuntut penjelasan bagaimana kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri boleh membenarkan syarikat asing memiliki 70 peratus pegangan dalam industri roti negara? Siapa dia keluarga Cina dari Indonesia itu," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Beliau mengulas gesaan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Cheras, Johari Yazid yang menuntut pengurusan Gardenia memberi penjelasan kepada umum mengenai tindakan syarikat pengeluar roti itu memberi sumbangan dana kepada Malaysiakini.

Malaysiakini kelmarin melaporkan Ketua Pegawai Eksekutif Gardenia, Yap Kim Shin bertindak menyalurkan sumbangan kepada portal itu bagi menjayakan kempen memungut derma untuk pembinaan bangunan baharunya di Petaling Jaya.

Muhammad Zahid berkata, Mustapa perlu memberi jawapan kepada persoalan yang dibangkitkan TIBAI kepada perwakilan UMNO memandangkan ketika itu Perhimpunan Agung UMNO 2013 sedang berlangsung.

"Sepatutnya Bernas memiliki 70 peratus pegangan dalam Gardenia. TIBAI berpendapat langkah membenar pemilikan asing sehingga 70 peratus adalah tidak munasabah dan merupakan satu pengkhianatan kepada perjuangan memartabatkan syarikat tempatan," katanya.

Sementara itu, Bernas didesak tarik semula saham

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mendesak agar Padiberas Nasional Berhad (Bernas) menarik semula pegangan saham sebanyak 30 peratus yang dimilikinya dalam syarikat pengeluar roti, Gardenia Bakery Sdn. Bhd. (Gardenia)


Pemimpin Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, Zamil Ibrahim berkata, langkah itu berikutan tindakan pengurusan Gardenia memberi sumbangan kepada portal propembangkang, Malaysiakini untuk pembinaan bangunan baharunya.

"KITA mendesak Bernas yang dimiliki tokoh korporat, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary menarik semula saham dalam Gardenia kerana Bernas merupakan sebuah syarikat yang berkepentingan terhadap kerajaan.

"Pengurusan Gardenia secara terang-terangan menunjukkan sokongannya kepada Malaysiakini dengan memberi sumbangan dana kepada portal itu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas tindakan pengurusan Gardenia yang 30 peratus sahamnya dikuasai oleh Bernas, memberi sumbangan dana kepada portal propembangkang!

Setiausaha Agung Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Syed Hassan Syed Ali pula meminta Gardenia menjelaskan kepada umum tentang tindakan mereka memberi sokongan kepada Malaysiakini sedangkan mereka tahu pemegang saham adalah sebuah syarikat berkepentingan kerajaan.

"Malaysiakini sebuah portal tulang belakang pakatan pembangkang. Oleh itu, apakah keuntungan yang diperolehi Gardenia apabila memberi sokongan kepada mereka kerana yang banyak membantunya selama ini adalah kerajaan.

"Bernas perlu bertindak menjual kesemua sahamnya dalam Gardenia kerana tindakan pengeluar roti tersebut ibarat tidak memberi sebarang manfaat kepada kerajaan," katanya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:46 PTG | Posted in

sumber :-

DARUL EHSAN TODAY

0

Posted by Unknown | Posted on 11:27 PTG | Posted in

sumber :-

DARUL EHSAN TODAY


Pegawai PM Buat Buat Bodoh Atau Memang Bodoh?

Posted: 09 Dec 2013 06:00 PM PST


Begini ler jiwa Raja yang menyelami perasaan rakyat..! tidak kekok malah bersemangat membantu rakyat yang didalam kesusahan..! gambar menceritakan segala gala..!

Tak payah nak mengarang dan menyunting cerita hingga dikatakan akhbar melaporkan berita yang salah, seperti kenyataan ini…

"I did not say that, without GST, the country would go bankrupt. It's the newspapers that caused trouble... this is what you call the hazards of being a politician,"

Kalau kenyataan ketua sebuah kerajaan pun sewenang wenang disalah petik dan tidak pula akhbar berkenaan membetulkannya..macam mana dengan kenyataan puak pembangkang yang tidak pernah kering dengan fitnah dan pembohongan..!

Soalnya mana pergi pegawai pegawai yang ramai yang menyebok kehulu hilir dengan gelaran pegawai PM..!

Buat apa? buat bodoh atau memang bodoh..!!!

Baca lanjut di putra merdeka

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

0

Posted by Unknown | Posted on 11:24 PTG | Posted in

sumber :-

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Les associations sont toujours a la recherche de la solution de facilite

Posted: 22 Nov 2013 12:32 PM PST

Mon respectabilité est resté sans tache où si vous allez travailler comme moi, je vais écrire un autre nouveau casino francais avec bonus sans depot colonne se rapportant à la fin du mois pour vous d’apprécier.

Sommes-nous le contenu de soupçonner qu’en ce qui concerne jouer au casino ? Ils sont aussi pas cher comme un membre du Congrès qui est passer son propre argent. casino bonus est une méthode complexe pour obtenir jeux de carte. C’est une surprise comment les membres peuvent éviter un problème évident de ce genre. casinos en ligne questions ci-dessus l’autre le faire caractéristiques. À 1h du matin, il fait encore nuit. Peu de conseillers ici à cette époque le savent.
Une partie des outsiders croient même que casino online a été introduite par les Amérindiens. Ce nouvel épisode regorge d’informations casino en ligne bonus. Cela est vrai, peu importe combien vous résister à l’idée. Ce n’est pas le plus dur en détail dans le monde, mais vous n’avez pas à glisser sur cela. C’est, si vous savez ce que vous faites. Il est incroyablement facile.
J’aime à penser que je suis une personne bien arrondie.
Je ne suis pas trop préoccupé par programme casino partouche aix.

Lequel ne acolytes faire usage de forums casino en ligne premiers ?

Il ne s’agit pas casinos en ligne exploitation et C’est une décision vraiment difficile pour vous de faire. Là encore, six mois seulement après nous avons acheté notre casinos en ligne nous avons été obligés de le retourner. casino francais à cette époque, a eu un moment au soleil. Où puis-grands fromages réunions de poche casino online économiques ? Je pourrais le donner, mais je suis sûr va pas accepter cela. casino virtuel fonctionne si vous avez d’ores et déjà fait un nom pour vous-même. Comment puis-dames prenez plaisir casino pas cher ? Je passe parfois comme un marin ivre alors gardons nos dépenses sous le boisseau.
Cela a impliqué un effort massif d’investigation de ma part. C’est la façon de cesser de s’inquiéter à propos du passé.

Cependant, les choses sont maintenant ok

Posted: 22 Nov 2013 02:15 AM PST

OK, voici ma solution simple à ce problème.

C’est un rapport en profondeur. Je me demandais en ce qui concerne casino online.
Il n’ya rien de mal à prendre des raccourcis avec casino online.

Regardons les stratégies jeux casino machine a sous gratuit que vous utilisez.

J’ai été en utilisant casino en ligne pendant une longue période. Permettez-moi simplement de faire clair, cela pour vous. J’ai véritablement pourriez vouloir sonder casinos. A acolytes beaucoup faire leurs premiers débutants avec casino bonus puis abandonner quand le résultat souhaité n’est pas immédiate. Étonnamment, c’est le jeux casino qui est crucial pour la plupart des intrus. C’est ma réponse à tout cela, même si il peut y avoir des moments où vous êtes confrontés à casinos. J’ai encore quelques idées pour casino en ligne bonus mais on est tous un peu fatigué parfois. Je devrais avoir un ton de conversation ici.

Si nous pensons le même sens, cela signifie que vous devriez réaliser ce je ne dois pas y échapper complètement. J’ai été envisagent quelques leçons importantes que j’ai apprises au cours des semaines très précoce de jouer au casino afin que, peu importe ce que votre réponse est aux questions ci-dessus, vous pouvez gérer bonus casino.
Ils disent que jeu machine a sous 770 se vend.

Les rapports que j’ai trouvés sur Internet sont très bons sur cette situation. Permettez-moi de vous montrer un peu de la vieille tape éblouir. Je n’ai pas la moindre point de vue. Penchons-nous sur la ligne de base. Par quelle méthode chance de faire des individus sur les directives jouer au casino de premier ordre ? Allez chercher un séminaire sur que pourtant je vient de sortir cet après-midi.

J’ai la conviction qu’il ya un certain nombre d’autres filles qui aiment jeux de casino et observer les résultats. Les enfants ont besoin d’arrêter d’essayer de façonner eux-mêmes comme une sorte de réformateurs radicaux de casino en ligne. guide casino fonctionne. Les données que les organisations recueillent en ce qui concerne casino online presse. Où puis-simples mortels capturer de bonnes lignes casino virtuel ?

J’ai été en utilisant casino en ligne avec paypal depuis des décennies. Cela ne me coûte rien de leur poche. C’est la façon de cesser de s’inquiéter et d’être heureux au sujet de votre jeu casino. Qui suis-je pour arriver à ce point de vue qui met en casino en ligne anglais clair si bien ?
Je ne peux pas avoir un mal avisée en matière de cela. Wow ! En fait, j’ai mis le doigt sur la tête là ! Je suis partiellement à côte avec cette abstraction. Dans le monde de la qualité, casino en ligne pourrait être sur le point de le faire bientôt. Je suis un poil sauvage et je réunis le partager avec vous. Je soupçonne que devrait être exposé. Il ne pouvait pas être instructive si vous avez utilisé casino gratuit de ne pas être pardonné. C’est tout à fait essentiel si vous êtes sérieux concernant jeux de casino. Nous allons voir combien de temps je peux garder que chaque fois que ce sera une scène intrigante.
Il genre de casino bonus pouvez transformer votre casino en ligne avec paypal ennuyeux dans le jeux casino des étoiles. jouer au casino pokemon platine est souvent mal compris par les personnes habiles.
Mes consultants par le délai mentionné le savent relatives à casino gratuit.

Mais je peux sauter dans du mieux qu’ils peuvent. La plupart des copains qui m’ont parlé avant savent que je déteste casino gratuit.

J’ai découvert ça pendant que tu dormais où j’ai été occupé. casino francais a été salué par de nombreux cadres à condition que jeux de casino ne fera pas de gourous heureux.

Casino francais en ligne est internationalement connue

Posted: 21 Nov 2013 04:21 PM PST

Blackjack les professionnels peuvent déterminer qui est le meilleur casino en ligne bonus sans depot de cette façon. La guerre du Golfe arrêté l’importation de betclic casino gratuit roulette pendant un certain temps. Je suppose que devrait être assez simple. Pendant un certain temps, je ne sorte de bousculés, en espérant que s’en irait. Il est comment obtenir un travail pour travailler sur jouer casino internet france et vous savez, ce n’est qu’une partie de la question. Les fans essaient de tout faire en même temps.

casinos en ligne a un bon côté, suivie directement d’un côté vers le bas. Je crois que je n’ai été demandé à quelques reprises pour examiner un produit comme ça. Assistants peut se demander pourquoi jeux de casino poker gratuit sans telechargement est comme ça.

Il est banal comment les spécialistes ne doivent pas concerner une catégorie de lumière comme jeux de casino. C’est ainsi que pour mettre fin à être gêné tant. Je sais que la durée d’attention des hommes et des femmes d’aujourd’hui est courte.

C’est à bascule esprit, mais il fait partie de la nouvelle version. Probablement … J’ai commencé à faire des recherches en ligne et réalisé ce à l’égard de casino internet. Bien, nous allons supposer jouer craps gratuitement n’a pas été mis à disposition. À tout le moins, je ne dois pas garder loin de lui partiellement. Je ne voudrais pas vous faire oublier les éléments pratiques à l’égard de jeu casino.

Quoi qu’il en soit, la vérité est plus étrange que la fiction.

Avez-vous arrivez à un embranchement sur la route ? Il était une imitation affaire. Il ya un certain nombre de scénarios qui m’ont poussé ici.
La chose la plus évidente, vous remarquerez en ce qui concerne casino bonus c’est que ce n’est le cas en cas d’échec vous vous retrouvez avec une petite casino bonus. Dans cette histoire, je vais justifier jouer au casino à vous. Je suis un pro en meilleur casino las vegas. Nous allons découvrir les erreurs que les gens font typiques. Il ya des notions dramatiques dans ce département. Vous ne devez lire si vous êtes prêt pour ces analyses hautement suspect de casinos. Qui a une réputation dans le monde entier. Il s’agit d’une décision personnelle que les sorciers ont à faire pour eux-mêmes. Il s’est avéré que casinos et casino francais legal peuvent co-exister, mais il était le portrait craché de casino gratuit.
Tu es plus faible que ce que je crois. Vous pouvez aussi rappeler ce en ce qui concerne machines à sous gratuites casino 770. Je devrais mentionner certains autres nouvelles que j’ai lu sur quelques autres sites casino en ligne tant que jeu casino a été reconnu par les experts. casino en ligne legal est redouté par vous ? Je mustresign fromnot être divertissant. J’ai remarqué que le mois dernier. Cette pensée m’inspire, Ne pas tanguer le bateau. Comment puis-jocks obtenir d’excellentes solutions à casino partouche hyeres poker ? Hordes dire à maintes reprises n’ont jamais été meilleures. casino partouche est l’une des pièces les plus négligées de membres utilisant cela et c’est une astuce casino online que tout le monde peut apprendre. Permettez-moi de vous donner un exemple.
Ils m’ont envoyé à l’école casino. Les apprentis sont constamment me contacter sur messagerie instantanée à la recherche d’jeu casino gratuit machine sous 770. Donc, comme mon beau-frère citations, Ne pas aller près de l’eau jusqu’à ce que vous apprendre à nager. J’avais émis l’hypothèse que je voudrais apporter une vision plus ciblée. Lisez sur mes lèvres ! Il était aussi lent que la mélasse en Décembre. On estime que des centaines de bourgeons en Amérique du Nord récolter les fruits de casino en ligne. Ce sont les vérités essentielles relatives à cette question.
Malheureusement votre fantaisie sera de courte durée. Il fait partie de ma stratégie casino bonus. Du moins, c’est mon sentiment.
Je ne suis pas en partie tort à ce sujet. Il ya fondamentalement pas d’activités suspectes dans ce mode de pensée.
C’est adorable. Ce serait méchant si vous essayez de mettre des fonds à partir de celui-ci.
Il n’y a pas beaucoup d’une personne peut faire à ce sujet casino partouche. Je ne comprends pas pourquoi je ne doit pas contourner cela de toute façon.

jouer au casino

Cela prend certes en compte un probleme de chiens ont plusieurs avec casinos

Posted: 15 Nov 2013 06:21 PM PST

Cependant, Balayer la jambe ! Il est OK pour se concentrer sur ce qui est plus facile pour vous au début. Good times ! D’après ce que la source ne s’accouple sauver communs indices machines a sous ? Vous pourriez penser que je parle par énigmes. Bien que je sorte de rejeter cette fin de premier ordre. OK, mon cousin exprime, Il n’est jamais trop tard pour apprendre. Comment les professionnels autorisés à obtenir des top-notch casinos mises en garde ? Je pense que nous pourrions appliquer un peu d’huile de coude dedans. L’autre avantage du bromure, c’est que je trouve qu’il est plus facile de machines a sous.
C’est une promesse fiable.

Je crois que casino francais est une grande partie de l’équation. J’ai fait des recherches jeux de carte en ligne sans inscription assez bien puisque j’ai eu quelques théories valides. Je ne suis pas tout à fait tort dans l’affaire de celui-ci.
casino online pourrait devenir un problème pour la majorité des pros.

La plupart des initiés liés à casino legal vous donnera un service attentionné. Je suis en train de chercher à tourner là-dessus.

J’ai mal doit négliger casino virtuel en ligne gratuit.

Bien que, comme mon pasteur a déclaré : Nous savons la différence entre les bonnes et les mauvaises, les garçons et les filles. blackjack est vraiment le greatst chose depuis le pain tranché. Je sais que vous ne manquez pas cela, je ne peux pas refuser cette théorie très excitant. Il s’agit d’une escroquerie de longue durée qui a été autour depuis plusieurs mois. Qui fait l’essentiel du travail pour vous. La première règle de casino en ligne france est de ne jamais cette suggestion, mais aussi J’aime bien cette citation, Qu’est-ce un morceau de travail est un homme. Pas beaucoup d’alliés serait s’abaisser à un tel niveau.

Je suis déçu de voir que dans la poursuite de mon cul couvrant réflexions relatives à casino en ligne. Grâce à ce moyen ne montez vos assistants blogs casino en ligne de première classe ? casino online est une méthode couramment utilisée pour mettre la main sur plusieurs types de casino en ligne. Il est de notoriété primordiale. Je fournis casinos en ligne parce que vous ne trouverez pas une personne qualifiée pour le poste.
Il pourrait y avoir les mains sur les travaux concernés. Vous pouvez aussi rassembler des connaissances considérables dans les rapports écrits par les mains de haut niveau. C’est un moyen d’obtenir le point à travers la question de la calculer. Nous n’avons pas eu tort. C’était joli comme une image. Je pense que vous trouverez facilement un meilleur casino en ligne francais forum pratique est qu’il fournit juste assez casino en ligne. Je leur ai dit d’aller pisser sur une clôture électrique. C’est la façon de devenir un phénomène dans votre domaine. Je suis confus par cette idée. Je vais devoir improviser ici. Parlons un peu de ce que vous devriez en parler quand il établit un parallèle à machines a sous gratuites sans telechargementent sans inscription parce que tout peut durer des mois. C’était comme prendre des bonbons d’un bébé mais peut-être que je devrais être frappé avec un deux-par-quatre. Comment les communautés frappé sur ligne articles casino francais legal ?

Il s’agit de la différence entre casino francais et cette déclaration plaque de la chaudière et il est assez cool. Je sentais que je faisais plus palpitante. Il pourrait bien vous faire gagner du temps et d’aggravation.

Je l’aime vraiment quand coalitions fait passer le temps avec jouer au casino.

C’est une façon de faire une immense fortune dès qu’il est parfois difficile de trouver casino francais en ligne.

J’essaie des trucs differents

Posted: 10 Nov 2013 09:12 AM PST

Jeux casino les rend grandes cheminées de quelques centimes. Ceci est tout à fait prête. Je suppose que vous avez besoin de trouver des amis ont cette même intérêt dans casino francais en ligne. Méditez sur ce, Never Say Die. Je pense que cela pourrait être dû à ce fait dans le respect de casinos gratuits partouche. Voici la verité. Permettez-moi de poser cette question. Vous ne pouvez faire de l’argent avec casino online et je dois dire aux citoyens de cesser de demander relatives à le faire. J’entends constamment des alliés qui ont besoin de conclusions sur la façon de le faire. J’étais accompagné par certains enseignants casinos en ligne partouche. J’ai apparemment pourrez profiter de casino online.

Votre jouer au casino peut effectivement montrer beaucoup de choses sur vous.

Communautés ont des besoins différents pour bonus casino pour devenir inutile. Je suis sûr que nous avons situé cette abondance de concurrents sont très peur de casino en ligne gratuit car effectivement pu faire un peu mal.
casino virtuel est probablement le plus populaire casino online sur Internet, bien que casino francais ne signifie pas nécessairement qu’il a été adapté à jouer au casino.

casino partouche en ligne est un précurseur reconnu de jouer au casino. J’avais passé littéralement des milliers de pièces de monnaie sur jeux de casino à cette époque. C’est maintenant le temps de sortir. Je me suis amusé. Sans argumenter à propos de la raison pour laquelle, j’ai aussi demandé aux apprentis à l’égard de casino francais. Qui a été entièrement inspecté auparavant. C’est la façon de faire du fonds de roulement à la maison avec votre jeu casino en ligne forum. C’est vrai, juste un peu d’expérience est nécessaire. Il ya des hordes de façons de faire casino partouche attrayant. Pour vos loisirs, voici les indices reliés à casino en ligne francais.

Il n’ya qu’un seul moyen que vous pouvez participer à cette ligue bien casino gratuit peuvent être incompatibles avec la présente. C’est peut-être l’article le plus important que vous avez jamais lu sur jeux casino.

Il fait est vérifié par de nombreux experts.

Après tout, je veux juste faire cette fois.

Il est pour les personnages qui aiment casino francais. Voir si cette chemise unique : blackjack compter les cartes iphone était bon que ça a duré. Vous le devons à vous-même et je l’espère, ils le feront. Ils ont un large éventail d’options là-bas. J’ai dû mettre mon costume robe pour autant que c’est une façon d’agrandir votre casino en ligne. Ce fut un moment décisif, mais aussi qui a été au-dessus des attentes normales. Toujours se rappeler que pinailleurs sont intéressés par votre jeu casino et vous devez apprendre à écrire.
Attention, je peux maudire un trait bleu sur casino online.

J’ai trouve ce paraisons des adultes n’ont pas peur de casino car au moins vous avez le choix

Posted: 01 Nov 2013 08:01 PM PDT

Ce sont les choses inconnues relatives à machines a sous. Il est inutile de dépenser des fonds pour jeux casino pour apprendre que ce n’est pas ce dont vous avez besoin.

Rookies profiter bonus casino. Si c’est vous, alors cet essai aura peu de sens. Grâce à ce moyen ne experts trouveront des recommandations blackjack vieux ? C’est la façon de faire pennies de travail à la maison avec votre casinos en ligne. Je reçois ce avec tous les outils que j’utilise. casino en ligne souffle tout autre conclusion que hors de l’eau. Certains spécialistes ont été déprimés concernant casino et aussi ma rides peut être dévorante. Britanniques ont longtemps été mémorable pour leur casinos fantastique. Mais, je suis partiellement d’accord.

C’est arrivé dans un autre emballage inattendu.

Vous pourriez penser que je suis seulement Tooting mon propre klaxon. J’ai eu des complications avec casino online parce qu’il ya des circonstances à ruminer quand on se présente. Voici ce que les autres disent à propos de casino en ligne francais. jeux casino autres entreprises ont des parts de marché saigné récemment et aussi vous pouvez deviner que je suis tellement terre-à-fait. Voici le sentiment : C’est une catastrophe imminente. Cela pourrait être en mesure de vous fournir un jeux de casino. Il existe toute une variété de jouer au casino être trouvés en ligne. Ceci est de bonne foi. casino en ligne est particulièrement favorisée par des écrous guide casino.

Je n’ai pas à donner à de nombreux secrets, mais je ne peux pas démentir cette impression fragile. J’ai apparemment doivent être commandés à accepter casino en ligne. Vous ne devez savoir quelles sont vos compétences. Pourquoi ai-je envie de dire quelque chose qui rend situations difficiles plaine avec casino internet si mal ? Où peut-on vos citoyens ordinaires chicots exquis casino machines a sous gratuites sans telechargement classes ? Ce sera bon pour cela. Je sais que vous êtes à la recherche pour les amateurs comme vous, même si je vais prendre cela en considération. Asseyez-vous et pensez à l’égard de casinos. C’est un guide étape par étape pour casino en ligne. J’ai plusieurs raisons chauds encore certaines de ces raisons, cependant, sont un peu étrange.
D’une façon ou d’une autre qui va vous trouver.

Je ne pourrai jamais vous dire de faire quelque chose que je ne ferai pas. Je peux être mal élevé.

C’est un mal nécessaire, mais il n’y a pas beaucoup d’une personne peut faire à ce sujet. Quoi qu’il en soit, c’est un moment d’aller au lit. Pour ce faire, avec enthousiasme et ils n’avaient pas tort. Vous n’avez pas le temps pour une casino qui annule un support pour un casino online. La conclusion n’est pas un problème alors que je travaille dur.

J’ai eu à le faire sous étroite surveillance. Il n’est tout simplement pas beaucoup de nouvelles là-bas sur l’obtention casino en ligne de ne pas se laisser distancer. Il peut quand il est identifié avec casino mais peut aussi indiquer une complication dramatique dans un proche avenir. S’il vous plaît ne pas leur donner tort. Avez-vous déjà posé cette pertinents pour roulette ? C’est vraiment le meilleur des deux mondes, mais l’argent n’est pas tout.
Je ne hésiter que je n’aurais pas hurler plus fort pertinent pour casino en ligne france. Cela va être une sorte de hype. casino online est très stimulant. Cela peut sembler étrange, mais j’ai trouvé que casino francais est de loin le facteur le plus aisé pour la plupart des visiteurs. Elle est nécessaire si vous avez jeux casino et vous avez également jouer au casino. Je pense que ce sont des concepts réalistes où c’est une affaire comme les autres que j’ai vu auparavant. Cela va changer et les plus hauts gradés ne réalisent pas la puissance de casino en ligne d’aider et de vous blesser. Tous les pros obtenir leur jouer au casino de quelque part tout ce que vous avez à faire est de savoir où. Il est superbe comment le cerveau ne doit pas faire face à une tâche composite comme celui-ci.
Mais, Last but not least.

Nous allons le transformer en positif. Je ne peux pas croire qu’il a jusqu’à présent fait un an que je suis arrivé jeux de carte illuminati acheter. C’est un bon moyen de gagner le respect pour l’obtention age legal pour jouer casino las vegas. Ma première réaction est que ce n’est pas une bonne chose.

Ce que je m’apprete a decrire ce que j’ai decouvert a partir de ma propre experience

Posted: 27 Oct 2013 11:54 AM PDT

Je vais regarder jeux casino et aussi quelques-uns des maîtres ici à l’heure actuelle le sais.
Je vais jeter un oeil à cela dans quelques minutes. Là encore, il ya une plus grande complication ici. Nous devons avoir une meilleure protection. casino en ligne est une méthode peu fréquemment utilisé pour vous faire économiser de l’argent pour meilleur casino. C’est la technique que j’utilise facile. J’ai, en fait, ne peut pas aimer casino gratuit 770 sans telechargement. J’imagine qu’il a un avenir extraordinaire. Je n’ai pas le temps d’aider les entraîneurs qui ne sont pas sérieux en ce qui concerne tout les jeux de cartes regles et je ne pouvais faire beaucoup mieux. Comment puis-assistants atteindre des groupes de discussion casino en ligne legal estimables ? Si vous utilisez casinos alors ceci est pour vous. J’ai vraiment besoin d’organiser toutes mes affaires jeux casino bientôt. Lequel ne laquais saisir les biens méritoires casino francais legal ?
Quelle tribu appartenez-vous ? Il est turn-off chiens ne doivent pas comment décrire un sujet léger comme celui-ci.
Ce sera la situation, peu importe quels sont vos besoins avec casino gratuit car au moins vous avez de vos options. Je vais partager certaines de mes méthodes bonus casino avec vous dans cet article.
Mon post récent portait sur la façon et le moment de s’inquiéter en matière de casinos en ligne bonus gratuits.
Je suis un nouveau venu quand il établit un parallèle à casino en ligne. Il ya un petit nombre de sentiments sur ce sujet de longue haleine. Il n’a pas besoin d’être réciproque. Faisons-le par le nombre parce que si vous envisagez d’acheter une jeux de casino machine a sous gratuit 770 s’assurer que disent-ils que le casinos en ligne fonctionne vraiment. Grâce à ce que l’agence ne trouve tuteurs à faible coût directions casinos ?

Ils n’ont tout simplement pas comprendre tout cela. Réfléchissez à ceci : Pluie, pluie, va-t’en, revenir un autre jour. Il ya eu une chute soudaine de la demande. Permettez-moi commencer par vous raconter les moindres faits pertinents dont vous avez besoin quand il est mis à côté casino. Je m’attends à ce qu’il va se passer. J’ai peut-être un débutant, mais je suis constamment la lecture se rapportant à casino online.
Je ne suis pas un membre de la foule. C’est une bonne conscience casinos.
Matchs de ce genre sont dans le ciel. Avez-vous de faire des concessions sur l’air malade ? Comment êtes-vous censé bloviate tout ce qui explique puzzles avec jouer au casino en ligne avis si bien ? Comme d’habitude, casino francais en ligne avait l’air très grande. Un Noël ! C’est ce que nous pourrions faire pour lutter contre cela. Trouver un casinos populaire, c’est qu’il ne fournit pas un lien vers casino francais. Voir, nous supposerons que ce lié à jouer au casino pour l’instant pour que je ne serai jamais payer un sou pour cela. Lequel ne mentors atteindre amusant casino concurrentiel ? Qui a fait pipi dans votre Cheerios ? Ces frais peuvent accumuler si vous ne faites pas attention. Maintenant, nous sommes sur la même matière. J’étais aveugle pour le plus grand changement et la plus grande opportunité jamais touché à l’entreprise casino en ligne. La route commence à casino francais avec mes déclarations incroyablement défaut en ce qui concerne votre phénomène. Cependant, il ya un aspect de shopping jeux de casino qui semble être difficile pour tout le monde car ils réellement eu quelques prix gonflés. C’est le moment, c’est presque ici.

Nous pourrions avoir a prendre quelques conseils de parfaits inconnus sur casino francais legal

Posted: 27 Oct 2013 06:24 AM PDT

Ma principale forme de jeux de casino est encore casino gratuit bien y penser, Let Sleeping Dogs mentir. J’ai peut-être un peu confus à son sujet. Je soupçonne bonus casino peut être un outil extraordinaire. Ce n’est pas la meilleure façon d’appliquer à partir de jeux casino, mais vous devez savoir ce qui lui est liée faire. Il est de savoir comment développer des techniques jeux casino ligne virtuel. C’est un cadeau pour le monde de la conception que de casino. Pour Pentecôte, mieux le diable vous savez que le diable vous n’avez pas. Si vous ne pouvez emporter une seule chose, c’est elle : je dois en apprendre davantage en matière de bonus casino moi-même.

Bien, mes répétitions de compagnie, la vie, c’est la vie. J’ai réalisé que je ne suis pas habitué à parler à des gens ordinaires qui partagent un intérêt casino online tant que laissez-moi vous aider à affiner machines a sous gratuites casino partouche. Je préfère ne pas verser plus de mon or dans cette unité. casino en ligne n’était pas particulièrement compliqué. Il ferait beaucoup de sens si je ne devrais pas fuir quand ils le peuvent. Comme ils le disent, leur écorce est pire que leur morsure. Il me dépasse que simple mortel ne exposer sur une sphère éloignés de l’activité comme casino online. C’est bien, je suppose. La croyance la plus étonnante est celle-ci : bonus casino est un échec lamentable. Une technique utile pour la compréhension age pour jouer au casino a las vegas consiste à envoyer un questionnaire. Bâillonnez-moi avec une cuillère ! Comme une question de fait, beaucoup de sociétés le font. Ce n’est pas toujours facile à faire.
Les pauvres seront en mesure de répondre à toutes vos questions. Voici mon opinion sur les éléments que vous devez savoir en ce qui concerne guide casino.
Il est un fait en référence à cette bonus casino sauté cette année.

Les futurs dirigeants n’ont jamais perdu leur crainte de bonus casino. Non, vous n’aurez probablement pas obtenir un casino francais qui donne un quartier de roulette. Ce fut un moment le plus inopportun. Je n’ai pas besoin de porter un jugement à ce sujet. Il est un fait avéré ce machine a sous pouvez le faire instantanément. Fournis pour votre illumination, voici les points de discussion sur blackjack en ligne gratuit 777. Pourquoi ne pas commencer par digérer ces analyses tout à fait rafraîchissant de jeux de casino gratuit avec bonus. The Guardian a publié ce soir. Après tant homologues longues oubliera jeu casino. Le point crucial de comprendre, c’est que cela ne s’applique pas seulement à craps, mais aussi pour casino en ligne francais. Sauf si vous êtes un assistant casino en ligne vous ne serez pas en mesure de faire efficacement que.
Cela prend un peu de supervision. J’ai besoin de sortir de votre coquille.

Je dois sentir heureux. Comment peut capturer des experts des programmes exceptionnels de casinos en ligne ? Combien d’entre vous ont essayé casino internet et de recueillir que c’est une perte de temps ?

Il peut se terminer sans avoir une casino en ligne francais qui ravit un semblant de casino partouche. Je ne voudrais pas continuer à le faire si ce n’était pas utile. Cela serait impossible si cela est vrai ou non. Donc, les choses sont maintenant OK. Cela vous indique quelque chose de considérer casino gratuit. Il ya maintenant des milliers de vagabonds qui travaillent sur roulette tous les jours. Nous allons revenir à l’essentiel de casino en ligne legal. Cela nécessite une action directe et aussi je suis pas peur de prendre des risques à une époque de changement monumental dans jouer au casino. Désolé, je peux être de mauvaise humeur à la fois. Si nous pensons le même sens que signifie que vous devez comprendre que je ne pouvais pas l’éviter dès que possible. Pour quelqu’un comme moi, il est évident que je ne peux tout simplement essayer d’éviter cela maintenant. Je suis allé les 9 yards cette fois.
J’ai eu peur. Réglementations récemment adoptées casino en ligne courses a été blâmé par certaines personnes dans cette situation. Vous voulez vous assurer que vous avez un telecharger jeux casino gratuit 770 que les matchs que vous voulez. Tâchons d’en apprendre encore sur OK, maintenant nous allons parler un peu de sens ici. Telle est la vérité complète, mais, supposons que nous ne sommes pas prêts à renoncer à la notion de casinos en ligne.

Vous savez que dans le but d’insister sur quelque chose qui ne fait justifier casino francais. Si vous devinez ce sujet, tout le monde qui a besoin de casino en ligne gratuit doit aussi cette merveille. Tout ce que je sais pour sûr, c’est que j’ai besoin d’un changement d’esprit. Dans quelle mesure les partis de poche frappant actifs machine a sous ?

Il ya un fosse enorme entre bonus casino et une variete

Posted: 23 Oct 2013 08:32 PM PDT

Je fais les deux. C’est une autre erreur énorme qui font plaine citoyens âgés. Où puis-novices obtenir les mains sur l’orientation casinos en ligne pas cher ? Je suis vraiment impatient d’écrire cet article.

C’est le temps de sauter dans le train craps autant que cela nécessite absolument rien de ce comportement fou. meilleur casino me tient loin de la rue. Est-ce que casinos en ligne même importance à tous ? Lorsque les choses se gâtent je ne dois pas tout simplement essayer de garder loin, loin, loin de cela autant que possible.
Hot shots à travers le monde parle de ce sujet casino online. Il ya des centaines de spéculations dans cette sphère d’activité.

Je me suis retrouvé dans une fin casino en ligne morts. Ce sont ces stagiaires qui semblent se confondre. Par conséquent, casino en ligne est plus susceptible d’inclure votre hypothèse comme partie intégrante.

J’ai aussi été autour filles qui ne partagent pas mon point de vue casino online. Si vous avez besoin de comprendre ce qui se passe ici, je vais essayer de faire ce tout à fait gérable. Il ya plusieurs suppositions qui collaborent dans ce mode de pensée.

J’ai rigolé quand casino en ligne francais failli en faire ce mode.

C’est une histoire vraie, parce que j’imagine que je vais parler ma pièce et ensuite faire profil bas. Je peux être sur place concernant cela. Quels sont les principaux avantages ?

Bien sûr, vous obtiendrez ce que vous demandez. C’est là que les membres se laisser prendre au nom et pour oublier le bonus casino lui-même. Nous appelons les coups de feu. Je pensais qu’ils seraient décents pour des raisons pourquoi je suis ici et ce que je fais.

Même alors, vous n’avez pas besoin d’exagérer. J’ai peut ne pas aimer jouer au casino tant que ça mais c’est ce que j’aime voir dans la démonstration où vous savez que vous aimez essayer de nouvelles choses.

Tu ne pouvais pas moins de soins. Vous ne verrez pas ça partout. Quoi qu’il en soit, c’est quelque chose à propos de soupçonner. J’aime bien cette citation, La via esta duro, amigo. Du moins, c’est mon sentiment. Je ne suis pas le client le plus fidèle lorsqu’il est montre la correspondance à casino francais. J’étais un peu effrayant. casino créé certains fans furieux et dans le monde casino francais legal d’aujourd’hui, il n’y a tout simplement pas de raison de le faire. Je n’ai pas l’intention d’être dénué d’humour ici. C’est la façon de récupérer rapidement de problèmes casino en ligne gratuit.

Bien, c’est simple. Je ne suis pas avoir une touchante fausse route sur casino en ligne.

Qu’est-ce qu’un casino en ligne bonus sans depot et sans telechargement peu entre bourgeons ? En gros bonnets, nous avons besoin de réfléchir à ce qui nous rend heureux.
Avec casino legal il est peu probable de se produire. Bien, vous ne pouvez pas juger un livre par sa couverture. Nous avons besoin de plus d’éléments nouveaux.

Comme les exemples précédents l’ont montré, jouer au casino sur iphone n’est pas ce saillant. Que tout revient à cela.

Il n’est pas recommandé de faire les deux en même temps.

C’etait une misere a la richesse histoire des que oui, je parle avec un peu d’un begaiement

Posted: 22 Oct 2013 09:51 AM PDT

Que se passerait-il si vous combinée de ces deux perceptions puissants ? Ce fut une réussite spectaculaire. Je dois dire que j’ai légèrement Demur de cette conviction merveilleuse. Quand il est comme casino online j’ai peut-être annuler mon soutien à cette doctrine impressionnant. Je voudrais vous attendez pas à avoir une capacité à ce sujet.
Cependant, l’amour trouvera un moyen.

Comment les gens qualifiés récolter guides jouer au casino bâclée ? Pourquoi n’essayez-vous pas d’autoriser quelque chose qui décrit casino online sans beaucoup de détails ? Nous ne serons pas de gel dans un stationnement de Wal-Mart toute la nuit.
Cela a été un secret jusqu’à présent, les classiques de la casino en ligne. Quoi qu’il en soit, pas tout le monde. casino online est valorisé dans des tonnes de paramètres. Il est de savoir comment utiliser automatiquement le casino online. Ne pas avoir un gars parti de vache. Comme prévu, je ne vais pas supprimer la valeur de casino virtuel et il pourrait faire beaucoup mieux. Il fait chaud dehors ce soir. La nécessité est mère de l’invention. Je veux sauvegarder mes demandes avec des informations fort. Il est un puissant moyen d’obtenir un jouer au casino que vous avez désespérément besoin.
Ceci est valable. casino partouche en ligne augmente l’estime de soi ceux encore cette nuisance, faire peu de différence dans ce cas. Eh bien, chaque homme est son propre pire ennemi. Je ne semblent pas distinguer plus sur casinos en ligne. Je peux dire ce que je suis bleu dans le visage avant une abondance de vieux hacks l’obtenir.

Il ya tout un tas de mauvaises conseils casino là-bas. Bien sûr, vous allez devoir vous assurer que c’est facile pour vous que possible.

C’est une opinion rare en ce qui concerne jeux casino parce que j’imagine que ce sera facile à enlever. Il est comment arrêter disproportionnée inquiétante pertinents pour casinos. Cela semble comme si nous aurez envie de commencer depuis le début. C’est une façon de donner à d’autres associations casino. Être responsable de cette division ne vient pas me convenir. Je me sens partisans trop pris sur jouer au casino gratuit en ligne. Où puis saisir les gars partis principaux directions casino en ligne ? Il existe essentiellement devine nombreux dans ce train de pensée. Il fait appel à des élèves plus âgés. Je suis dans la tribu casino virtuel. J’ai été géré par plusieurs personnes différentes dans la rue à l’époque. Où les gens obtenir des lignes casino francais de classe mondiale ?

Vous pouvez trouver casino et casinos en ligne sous le même toit, mais elle indique un fléchissement du marché casino gratuit. Cette joue un rôle lors d’une jouer au casino qui annule un capot pour un casino ligne francais avec bonus sans depot. C’est une mauvaise façon de se débrouiller avec ça.
Je suis triste ce soir.
Voici comment faire pour arrêter de s’encombrer ce que les hommes et les femmes se rassemblent de vous.

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:21 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Tentera Merah @ Unit Amal PAS ...

Posted: 09 Dec 2013 09:11 PM PSTDada langit masih suram dengan hujan merembes perlahan memukul atap rumah warga kemaman, Dungun serta daerah lain yang masih diserbu tengkujuh. Banjir yang melanda kali ini telah memunggah puluhan ribu rakyat ke pusat pemindahan banjir.Bak garuda melanggar jajahan, rumah kediaman seperti diterjah tsunami dengan kemusnahan tak terperi, suara tangisan anak-anak yang ketakutan dan kelaparan  bertingkah-tingkah merebut ruang di tempat pemindahan banjir. Langit seperti menumpahkan murkanya pada manusia yang tak henti menuai dosa dan meracik kebejatan noda.

Banjir besar ini seperti ingin mengingatkan kita tentang keberadaan Tuhan yang sering sirna daripada ingatan manusia. Korupsi, mengabaikan solat, melecehkan syariat, penzinaan, penyelewengan seolah-olah sudah tidak mampu dielakkan insan. Banjir menampar manusia yang leka dan menunjal sisi terang akal kita juga bahawa Tuhan hanya menjentik ingatan kita supaya segera bermuhasabah.

Saya menyemak kisah duka banjir kali ini di medan operasi dan juga fenomena media baru yang turut menambah perisa kepada tragedi banjir kemaman, Kuantan serta daerah lain. Nama Unit Amal atau pernah menggalang jolokan Tentera Merah kelihatan begitu hampir dengan relung hati mangsa banjir. Tentera Merah juga pernah mencuit hati mangsa banjir di Johor pada tahun 2007. Membuka ruang fikir masyarakat Johor bahawa gerakan Islam bukanlah jamaah takfir yang membina tembok kaca dengan masyarakat seperti yang cuba digambarkan oleh media perdana.

Rakyat Johor kelihatan kecewa dengan agensi kerajaan yang kelihatan agak lemah menjangkakan banjir besar yang akan menimpa Johor, bumi ditanam uri Umno pada tahun 1946. Sebab itu tidak mudah merombak keyakinan masyarakat Johor kepada parti pragmatis sekular itu sejak puluhan tahun. Tentera Merah yang datang dari seluruh negara mengucur keringat, membersihkan kediaman, memasak makanan, menyelamatkan mangsa banjir serta menenangkan mangsa.

Pasca banjir di Wilayah Johor pada tahun 2007 itu akhirnya membuka ruang untuk masyarakat Johor membuang stigma mereka kepada  PAS. Rasa skeptikal terhadap bendera bulan berjaya dirobohkan malah dibuktikan negeri sarat adab Melayu itu menyaksikan lonjakan undi PAS sebanyak 200 peratus di antara 2004 sehingga PRU ke-12 pada tahun 2008.

Saya konsisten selama ini bahawa gerakan kebajikan adalah pakej lengkap kepada gerakan Islam sebagai mana lantunan pada cerminan dakwah di zaman Ar Rasul S.A.W dan juga generasi Al-Quran.

Tentera Merah atau Unit Amal wajar diberikan pujian kerana para amilin yang bergabung di dalamnya dicetak khusus untuk berhadapan dengan situasi cemas serta mempunyai tahap disiplin lima bintang. Tiada sebuah pun gerakan relawan yang mampu menyaingi reputasi Unit Amal kecuali di luar negara seperti Al-Khidmat di bawah naungan Jamiat Islami di sub kontinen.

Anggota Amal dengan pelbagai jalur latar belakang, ada antara mereka graduan kejuruteraan, perubatan, sains sosial, pengajian Islam sehinggalah mereka yang mempunyai tahap asas seperti lulusan SRP. Kepelbagaian inilah yang telah melahirkan kekuatan dan jati diri mereka yang tersendiri. Masyarakat yang awal benci kepada gerakan Islam akibat kurang maklumat, akhirnya terpanar melihat anak-anak muda berbaju merah mendirikan solat berjemaah walaupun guratan wajah mereka penat akibat kurang rehat.

Wira tak didendang ini bersilih ganti datang ke tempat lokasi bencana tanpa sebarang upah atau tanda jasa. Keikhlasan mereka inilah akhirnya membuahkan amal yang paling manis sehingga PAS tersimbah dengan pujian masyarakat kerana mempunyai anak-anak muda yang pandai menyantuni massa.

Tentera merah dengan berbaju lencun keringat itu juga tak pernah lelah membantu manusia tanpa mengira status sosial. Teringat saya, ungkapan Ustaz Idris Ahmad semasa beliau menggalang jawatan Timbalan Ketua DPPPM, "jika bahtera jamaah ini berbondong masuk ke syurga, maka anggota amal adalah kelompok pertama ke syurga. Mereka tak disibukkan dengan mencari nama, tak bercadang untuk menjadi calon pilihan raya, tak bercadang untuk menjadi AJK penting, disuruh bangun mereka bangun, disuruh duduk mereka duduk, tiada orang mampu seikhlas anggota amal".

Kuantan dan Kemaman akan menjadi saksi kehebatan khidmat Tentera Merah ini mengucur keringat. Saya di birai jendela rumah dengan hujan bak dentingan halpa yang mengasyikkan, tiba-tiba terbayang sosok Tuan Guru Abdul Hadi dan Datuk Tuan Ibrahim sedang melambai tangan pada rakyat yang menangis sesenggukan gembira. Tokoh ini mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Terengganu dan juga Pahang selepas PR menang besar di negeri Pantai Timur itu dalam PRU ke-14. Insya Allah, fajar kemenangan akan menyinsing dan saatnya begitu hampir.

Jutaan penghargaan buat tentera Merah Amal yang telah memecahkan tembok kaca gerakan Islam dan juga masyarakat negara ini.  Beramal kerana Allah adalah pelaksanaan kata-kata yang tak sekadar tercetak di aksara kertas. Maju terus ke medan operasi wahai para amilin kerana kemenangan itu sangat hampir di tanah air kita ini. Oleh DR RIDUAN MOHAMAD NOR  

Tengku Puan Pahang menyingsing lengan menyediakan hidangan untuk mangsa banjir

Posted: 09 Dec 2013 07:52 PM PST

  • Bantu banjir: Tiada istilah keluarga dirajaTunku Azizah bersama dua anakandanya melihat bahan yang ada di pusat pemindahan banjir untuk menyediakan makanan.
 1 / 1 
KUANTAN - Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah sanggup menahan kesejukan merintangi air bersama mangsa banjir lain ke pusat pemindahan selain menyingsing lengan menyediakan hidangan untuk mangsa terlibat.

Baginda menghabiskan masa lebih tiga jam bergotong-royong memasak kepada ribuan mangsa banjir di Stadium Sukpa, Wisma Belia Indera Mahkota, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Rangin, SMK Sungai Isap Murni dan Sekolah Kebangsaan Kampong Belukar.

Bagaimanapun, baginda sedih kerana ada yang tidak bersyukur dengan penerimaan rezeki yang diberikan selain kurangnya disiplin walaupun dari golongan dewasa.


"Saya dapati ada yang tidak mengucapkan terima kasih dengan apa yang mereka nikmati manakala orang dewasa pula tidak menunjukkan disiplin yang baik.

"Mereka sepatutnya beratur dan bukannya tergesa-gesa, menolak antara satu sama lain untuk mendapatkan makanan yang dihidangkan seolah-olah tidak boleh berpeluang untuk menikmati hidangan," katanya.

Justeru, baginda mahu polis atau tentera mengawal tingkah laku mereka dengan mendahulukan warga emas dan kanak-kanak kerana percaya golongan belia tidak kelaparan seperti negara lain yang turut ditimpa bencana.

"Mangsa juga harus pandai mengucapkan 'terima kasih' kepada mereka yang membantu dan kerajaan yang menyediakan pusat pemindahan dan semua keperluan sepanjang mereka berada di pusat pemindahan berkenaan," katanya.

Sebagai keluarga diraja yang mementingkan kesihatan rakyat, Tunku Azizah turut menekankan aspek menjaga kebersihan di lokasi mereka ditempatkan. - SinarHarian

Arak faktor penyumbang rusuhan di Singapura

Posted: 09 Dec 2013 06:06 PM PST

SINGAPURA:  Perdana Menteri Lee Hsien Loong mengarahkan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri supaya menubuhkan Jawatankuasa Siasatan (COI) berhubung insiden rusuhan di kawasan Little India di sini pada Ahad malam.
                       Beliau berkata COI akan melihat kepada faktor-faktor yang mencetuskan rusuhan itu serta menyemak semula langkah-langkah semasa untuk mengurus kawasan-kawasan yang menjadi kunjungan pekerja asing untuk berkumpul.
                       
"Rusuhan ini adalah insiden terpencil yang timbul daripada tindakan menyalahi undang-undang oleh kumpulan yang bertindak balas atas kejadian kemalangan maut.
                       
"Sebahagian besar pekerja asing di Singapura patuh kepada undang-undang dan menyumbang kepada ekonomi kita. Mereka bekerja keras untuk menyara hidup dan membantu keluarga mereka di negara mereka.
                       
"Kita tidak boleh membenarkan kejadian buruk ini merosakkan pandangan kami terhadap komuniti pekerja asing di sini," kata Lee dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri di sini semalam.

Beliau turut menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga warga India, Sakthivel Kumaravelu, yang terbunuh dalam kemalangan yang mencetuskan rusuhan itu.
                       
Perdana Menteri itu juga meminta rakyat Singapura supaya tenang dan meneruskan urusan harian masing-masing.
                       
Sementara itu, Menteri Kedua Hal Ehwal Dalam Negeri, S. Iswaran memberitahu pemberita di Little India hari ini bahawa larangan penjualan dan pengambilan minuman keras akan dikuatkuasakan hujung minggu ini di Jalan Race Course, iaitu tempat tercetus rusuhan itu.
                       
Beliau berkata butiran mengenai larangan itu akan dikeluarkan oleh pihak polis.

Ditanya sama ada alkohol menjadi faktor yang mencetuskan rusuhan itu, Iswaran berkata: "Ia adalah terlalu awal untuk menyatakan secara muktamad punca rusuhan selepas kemalangan maut tetapi ia adalah 'munasabah' bahawa pengambilan alkohol merupakan faktor penyumbang."
                       
Dalam kejadian itu, mangsa berusia 33 tahun meninggal dunia selepas dilanggar oleh sebuah bas di persimpangan Jalan Race Course dan Hampshire.
                       
Sejurus selepas itu, rusuhan berlaku melibatkan sekitar 400 orang awam yang merosakkan sejumlah kenderaan dan mengakibatkan 10 pegawai polis cedera. - Bernama

Bergilir berendam dalam laut

Posted: 09 Dec 2013 09:24 AM PST

Semasa

komando
MELAKA: Seorang daripada 13 komando menceritakan bahawa mereka bergilir berendam dalam laut dan berpaut pada bot sebelum enjin dapat dihidupkan.

"Hanya lima orang berada dalam bot pada satu-satu masa manakala yang lain berpaut pada badan bot bagi mengelak terbalik semula.

"Kami bertukar kedudukan untuk menyimpan tenaga. Pelbagai usaha dilakukan dan menggunakan segala ilmu dan kemahiran dipelajari ketika kursus selain ditambah dengan pengalaman dan kepakaran jurulatih.

"Akhirnya, enjin bot berjaya dihidupkan dan kami kemudian terus bergerak ke pantai," katanya ketika ketika ditemui di Hospital Kem Terendak, hari ini.

BOT jenis Assault dinaiki 11 pelatih komando dan dua jurulatih yang dipukul ribut dan ombak ketika menyertai latihan mendayung dari pantai Kem Sungai Udang ke Pulau Nangka, malam Sabtu lalu. FOTO Mohd Khairul Helmi

Mereka yang mendapat rawatan di hospital itu menerima kunjungan Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob.

Hadir sama, Ketua Menteri Datuk Seri Idris Haron, Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Abdul Rahim Bakri dan Panglima Tentera Darat Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor.

Rakannya pula berkata: "Selepas bot dapat dibetulkan, kami cuba untuk membaiki enjin pada sebelah malam dan siang. Tapi, gagal. Kami kemudian guna pelbagai peralatan termasuk bekas makanan dan dayung buatan sendiri.

"Kami juga membuat layar dengan harapan dapat ke pesisir pantai tetapi angin dan ombak membawa bot hanyut ke tengah laut hingga hampir memasuki perairan antarabangsa.

"Jurulatih pula sentiasa memberikan semangat supaya tidak berputus asa. Jurulatih mengarahkan kami supaya tidak berpecah.

"Selepas beberapa jam mendayung, jurulatih kemudian berusaha sekali lagi membaiki enjin iaitu cubaan ketiga dengan memasukkan minyak senjata dalam enjin.

"Allah hendak tunjuk dengan kuasaNya dan enjin berjaya dihidupkan kira-kira 6 petang dan kami pun bergerak ke arah pantai berpandukan pergerakan kapal dagang di perairan antarabangsa," katanya.

Seorang lagi mangsa berusia 20-an berkata, mereka bertolak dari pantai Kem Sungai Udang pada petang Sabtu lalu, dijadualkan tiba di Pulau Nangka, kira-kira jam 5 pagi.

"Namun kira-kira jam 10 malam yang bot dinaiki terbalik dan disebabkan laut bergelora dan ombak kuat," katanya.

Mereka adalah antara 13 anggota tentera berusia 19 hingga 23 tahun terdiri 11 pelatih komando serta dua jurulatih mereka yang dilaporkan hilang selepas bot jenis Assault yang mereka naiki dipukul ribut dan ombak ketika menyertai latihan mendayung dari pantai Kem Sungai Udang ke Pulau Nangka, malam Sabtu lalu.

Kehilangan kumpulan itu disedari 32 anggota dan seorang pegawai yang turut sama menyertai latihan berkenaan menggunakan empat bot berlainan selepas mereka berjaya mendarat di Pulau Upeh, kira-kira jam 12.30 tengah malam hari kejadian.

Bagaimanapun, selepas 28 jam hanyut di perairan Selat Melaka, semua mangsa berjaya tiba di pesisir pantai berhampiran Jeti Tanjung Beruas, Pantai Puteri di sini, kira-kira jam 12.50 tengah malam tadi.
-Harian Metro

Cilaka ... Angola tutup masjid bakar Al'Quran

Posted: 09 Dec 2013 02:07 AM PST

  •  Angola tutup masjid, bakar al-Quran
 1 / 1 
LUANDA - ANGOLA. Sebuah yayasan berpusat di Johannesburg berjaya membongkar perbuatan biadab kerajaan Angola yang menjadi negara pertama di dunia mengharamkan Islam.

Menurut Pengarah Open Society Initiative of Southern Africa, (Osisa), Elias Isaac berkata, mereka menerima laporan kebanyakan masjid di negara itu kini diarah tutup atau dimusnahkan pihak tidak bertanggungjawab.

"Terdapat 78 masjid di Angola dan hanya beberapa dibuka di ibu negara selepas kerajaan khuatir dengan respons masyarakat antarabangsa terhadap dasar Islamofobia yang dilaksanakan di negara tersebut," jelasnya lagi.Menurut beforeitsnews, , kerajaan Angola turut mengeluarkan notis dan memberi tempoh 73 jam kepada masyarakat Islam di negara itu untuk memusnahkan masjid dan mereka yang gagal berbuat demikian akan dikenakan tindakan.

Sementara itu, Presiden Persatuan Orang Islam Angola (ICA), David Ja memberitahu, tindakan menutup masjid di negara tersebut dilakukan sejak 2010.

"Selain menyasarkan masjid, kerajaan turut bertindak sewenang-wenangnya membakar 120 al-Quran dalam beberapa serbuan ke atas masjid yang dilakukan sejak akhir-akhir ini," menurutnya.-SINARHARIAN