Followers

Nuffnang

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:54 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Tidak hairanlah mengapa kuil Hindu RM10 juta sedang di bina di Bandar Klang...!!! Siapakah yang 'mengHALALkannya'?

Posted: 06 Nov 2013 10:16 PM PST


Tahniahlah diucapkan kepada PAS kerana mengambil pendekatan terbuka untuk membina lebih banyak kuil-kuil Hindu di Selangor? Pendekatan itu dapat dilihat dengan terbinanya kuil Hindu terbesar(sedang dalam pembinaan sekarang) di Bandar Klang, Selangor yang memakan belanja sebanyak RM10 juta! Sila baca di sini.

ISMA bantah pembinaan kuil Hindu RM10 juta di Klang

Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) membantah pembinaan semula Kuil Sundararaja Perumal di Klang, yang menelan belanja sebanyak RM10 juta dengan menegaskan ia akan memberikan persepsi buruk kepada pelancong beragama Islam khususnya dari Timur Tengah.

Presiden ISMA, Abdullah Zaik Abdul Rahman menyeru kerajaan mengambil tindakan wajar demi menjaga kesejahteraan hidup rakyat dan imej Malaysia di mata masyarakat Islam antarabangsa supaya tidak tercemar.

"Pembinaan seperti itu terkeluar daripada maksud Perlembagaan yang menjamin kebebasan beragama kerana ia telah melampaui tujuan sebenar peruntukan tersebut untuk menjamin hak beragama.

"Justeru, kami menyeru Perdana Menteri, Menteri Pelancongan, kerajaan negeri dan tempatan agar peka dengan perkara ini ," katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Beliau mengulas laporan yang menyatakan Kuil Sri Sundararaja Perumal bakal menjadi mercu tanda dan ikon pelancongan di Klang.

Menurut ISMA, Datuk Seri Najib Razak pernah berikrar untuk menegakkan hukum dan meninggikan syiar Islam dan oleh itu hasrat membesarkan pembinaan rumah-rumah ibadat melebihi keperluan, seperti atas nama tarikan pelancongan dilihat bercanggah dengan ikrar itu.

Selain itu, ISMA juga memandang serius usaha penganut agama lain yang cuba mengambil kesempatan meninggikan syiar agama masing-masing hingga mewujudkan persaingan agama yang tidak sihat tanpa menghormati hakikat Malaysia sebagai negara Islam.

Abdullah berkata, kemunculan terlalu banyak syiar agama kufur telah memusnahkan tanggapan masyarakat dunia yang sebelum ini 'berbunga-bunga' terhadap Malaysia selaku sebuah negara Islam contoh.

Isnin lalu, Presiden Kuil Sri Sundararaja Perumal, S Anandakrishnan berkata, Klang bakal mempunyai ikon pelancongan baru apabila sebuah kuil Hindu berharga RM10 juta siap dibina.

Menurut Anandakrishnan, pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan Kementerian Pelancongan untuk memasukkan lokasi kuil itu ke dalam kalendar pelancongan agar tersenarai sebagai tempat istimewa untuk kunjungan pelancong.

"Kami percaya kuil ini berpotensi menjadi daya tarikan pelancong dan mercu tanda menarik di Bandar Diraja Klang dan juga pelancong asing," katanya.

Bagi penulis nampaknya semua nak sama rata sekarang! Adakah agama hanya sekadar untuk pelancongan? Ataupun alasan pelancongan hanya sebagai alat atau jalan mudah untuk mendapat kelulusan. Nampaknya rakyat semakin keliru sekarang tentang status agama negara ini. Para pemimpin negara perlulah berusaha untuk mengawal pembinaan rumah-rumah ibadat agar identiti negara Malaysia dimana Islam sebagai agama rasminya dapat dipelihara dan dipertahankan!

Suara Politik
Belantan

Tebak rupa 'tsunami' PRU-14?

Posted: 06 Nov 2013 06:11 PM PST


"Politik menjadi semakin rumit menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-14 nanti. "Jika PRU-12 (Mac 2008) kita katakan itu 'tsunami' orang muda dan media baru, PRU-13 (Mei 2013) 'tsunami' Cina, selepas itu tsunami apa pula lagi?". Mungkinkah 'tsunami' agama atau 'tsunami' luar bandar."

Itu antara telahan Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Sohaimi Shahadan, kepada penulis malam tadi apabila ditanya apakah Barisan Nasional (BN) di Selangor memerlukan method atau kaedah baharu yang lebih realistik dan relevan dalam menarik perhatian rakyat.

Sohaimi, 44, merupakan wakil tunggal Selangor yang akhirnya berjaya menempatkan diri dalam kedudukan 25 ahli MT yang dipilih oleh 146,500 perwakilan UMNO dalam pemilihan parti 19 Oktober lalu.

Berkelulusan Master Corporate Communication dari Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Master of Business Administration (MBA) melalui West Coast University, Perth Australia, Sohaimi suatu ketika antara individu yang agresif memperjuangkan nasib penduduk Selangor dalam isu-isu antaranya melibatkan nasib pelajar dan pensyarah Universiti Selangor (Unisel), Langat 2, masalah air, pendidikan dan ibu tunggal. Itu dilakukan menerusi NGO, Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS) yang diketuainya.

"Pada 2008, kaedah demonstrasi atau piket sebegini menjadi minat orang muda. Itu konvensional dan masih berlaku, mesti diteruskan. Tetapi cara baharu yang digunakan pembangkang adalah menggunakan segala medium untuk 'meyakinkan' rakyat - guna billboard, edaran CD, DVD dan You tube untuk di'copy paste' dan spin (putar belitkan) selain menggunakan medium bersemuka.

"Cuba lihat kempen Pilihan Raya Kecil Sungai Limau yang agak tenang dan damai, tetapi sebenarnya dicemari dengan provokasi melampau. Tindakan meletakkan dan menggantung replika kaki bertujuan untuk memfitnah UMNO dengan mangaitkan UMNO menghina arwah Ustaz Azizan amat mengejutkan.

"UMNO dan BN tidak boleh memprovokasi seperti itu. Tetapi taktikal kena ada. Cuma seperti mana saya katakan di awal tadi, kita kena teka atau tebak dengan buat jangkaan awal apakah gelombang yang akan dicipta oleh pembangkang menjelang PRU-14. 'Tsunami' agamakah, 'tsunami' luar bandarkah atau tsunami apa?

"Kita perlu patahkan sebelum ombak bertukar menjadi ganas," kata beliau.

Mengambil contoh Selangor, yang sebahagian besar kerusi DUN dan Parlimennya berada dalam kawasan Kuala Lumpur atau urban, Sohaimi menarik perhatian, isu-isu semasa yang menyumbang kepada fakta nasional dan negara lebih cenderung menjadi milik kumpulan yang urban. Tetapi untuk luar bandar, fakta sedemikian tidak begitu 'diambil kira' disebabkan kerana faktor grassroot atau akar umbi UMNO yang masih utuh. Di bandar, proses urbanisasi meluas kerana orangnya datang dari pelbagai negeri, ceruk dan ragam. Juga, perlu diteliti faktor-faktor kaum lain yang mirip ke mana?


"Satu lagi doktrin adalah kebatilan atau fitnah terancang yang bukan sahaja dimainkan pembangkang, malahan dijadikan asas kempen mereka.

"Kita kena ada cara atasinya sebab dari segi ceramah, pembangkang tidak peduli dah dengan cuba menghasut rakyat seramai mungkin walaupun berunsur fitnah sekalipun. Contoh nyata mereka memfitnah kerajaan adalah kononnya ada seramai 40,000 orang Bangladesh menjadi pengundi hantu pada PRU-13. Fitnah inilah yang dibawa ke hari pengundian yang akhirnya ternyata tidak benar, cuma persepsi yang diadu-dombakan sehingga rakyat hilang pertimbangan dan BN 'agak terkorban'. Padahal, sudah terang lagi bersuluh, tak ada bukti dan fakta...ini amalan yang direka-reka mereka," kata beliau.

Berkeyakinan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar cukup berkeupayaan untuk membawa kembali negeri itu ke pangkuan BN dalam pilihan raya akan datang, Sohaimi percaya kumpulan pemikir atau think tank group yang berkaliber perlu ada di Selangor - yang benar-benar fokus serta memiliki gerak kerja luar biasa, luar kotak.

Ini kerana, kali ini sudah penggal kedua PKR berkuasa di negeri itu, justeru mesti ada think tank yang dibarisi dari latar belakang yang pelbagai - orang politik, orang bisnes, belia dan cendekiawan.

Jadual gerak kerja juga perlu dilaksana berfasa-fasa. Sukat secara terperinci elemen taktikal yang dibuat, antaranya dari segi pemindahan pengundi dan pendaftaran pola-pola pengundi antara kaum.

"Taktikal ini tak salah sebab dibenarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Dan saya yakin dengan separuh (11) daripada 22 ketua bahagian di Selangor ketika ini terdiri daripada muka baru, mereka ini adalah aset disebabkan profil dan pemikiran yang berbeza-beza serta datang dari luar gelanggang.

"Ini akan membawa kekuatan baru kepada Noh dan dengan pelantikani Noh sebagai pengerusi majlis tindakan Persekutuan negeri Selangor bertaraf menteri akan memberi kekuatan untuk menyaingi pembangkang," katanya.

Bagi Sohaimi, untuk BN Selangor kembali mengecap kecemerlangannya, antara lain memerlukan team psywar atau perang saraf yang cekap.

"Sindrom memberi maklumat yang tepat perlu dibuat, bukannya sindrom membodek pemimpin. Contohnya dalam PRU-13 tempoh hari ada 'pemimpin' di Selangor yang tak bagi maklumat yang tepat sehingga mengaburi pihak atasan. Dalam hal ini juga, program-program berupa 'ceremonial' yang syok sendiri patut dihentikan segera sebab khalayaknya adalah sama, tidak tulen kerana datang 'bersebab' meramaikan majlis.

"Majlis-majlis yang berbentuk 'event' yang kosmetik patut disemak semula. Jangan sampai nanti rakyat tertawa," kata beliau.

Sohaimi turut mengingatkan betapa dalam peringkat awal inilah NGO-NGO pro BN perlu dipanggil untuk duduk bersama dengan UMNO dalam merancang strategi yang lebih berkesan.

"Delivery system itu kena sampai terus kepada rakyat. Rakyat dalam hal tertentu sebenarnya tak marah kepada UMNO tetapi persepsinya jadi begitu kerana delivery systemnya tak nampak. Inilah yang kita risaukan," kata Sohaimi lagi.-UMO

Suara Politik
Belantan

Sandiwara hudud Pas berkumandang lagi?

Posted: 06 Nov 2013 05:36 AM PST


Nampaknya tiap kali ada pilihan raya, sama ada pilihan raya umum (PRU) atau pilihan raya kecil (PRK), pasti Pas akan mula memukul gendang hudud dan PRK Sungai Limau baru-baru ini tidak terkecuali.

Malah mereka semakin galak bila Sultan Brunei mengumumkan negara itu akan melaksanakan hudud; tanpa sedikit pun memahami perbezaan besar di antara Malaysia dengan Brunei Darussalam.

Pertama, Brunei Darussalam adalah negara milik tuanku sultan sebagai pemerintah mutlak. Tiada siapa boleh mempertikai kuasa tuanku sultan Brunei. Dan kita bersyukur walaupun diberi kekayaan hasil minyak yang melimpah ruah, dan menjadi antara orang terkaya didunia, Tuanku Sultan Brunei tetap meletakkan undang-undang Allah sebagai keutamaan. Alhamdulillah dan sekarang tuanku telah bersedia melaksanakan hudud.

Kedua, Brunei Darussalam tidak ada parti cauvinis rasis, ekstremis atau pelampau perkauman dan agama. Dan Brunei tidak ada Karpal Singh, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng. Brunei tidak ada Anwar Ibrahim. Brunei tidak ada Suaram, Bar Council, atau pelopor penganjur seks bebas LGBT. Brunei tidak jual kalimah Allah. Brunei tidak bersekongkol dengan mana-mana kafir harbi!

Suasana di Brunei berbeza dengan Malaysia. Malaysia sebuah negara yang tidak dimiliki atau dikuasai oleh individu. Malaysia milik seluruh rakyat dan warganegaranya, dengan tuanku sultan dan Raja-raja negeri sebagai payung mahkota bagi rakyat jelata.

Kalau Pas benar-benar ikhlas mahu mengikut seperti Brunei, penulis cadangkan kepada Pas supaya membawa usul ke Parlimen supaya hak milik dan kekuasaan pemerintahan negara diserah kembali kepada Raja-raja Melayu secara mutlak, sebagaimana Tuanku Sultan Brunei.

Dan setelah hak milik negara dan kuasa pemerintahan mutlak diserahkan kepada Raja-raja Melayu, barulah kita usulkan kepada tuanku supaya mengikut jejak langkah Tuanku Sultan Brunei.


Jika tidak, janganlah bandingkan Malaysia dengan Brunei. Itu perbandingan yang cukup kurang cerdik namanya. Dan bagi Datuk Seri Hadi Awang untuk sekali lagi bermain kompang hudud, dan menolak sistem Malaysia kononnya ini negara yang berpaksikan Perlembagaan sekular, penulis mahu tanya Hadi Awang:

1. Beranikah Hadi Awang membawa usul hudud ke Mesyuarat Kepimpinan Pakatan Pembangkang DAP-PKR-Pas supaya hudud diterima dan dilaksanakan sebagai undang-undang negara jika pembangkang menang PRU dan berkuasa?

2. Bukankah Hadi Awang sendiri pada 8 Sept 2008 menandatangani Suratcara Persefahaman Pakatan Pembangkang yang menegaskan pendirian 'menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub didalam Perlembagaan Persekutuan termasuk dasar seperti kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan?'.

3. Bukankah Hadi Awang sendiri pada 19 Disember 2009 di Auditorium MBSA Shah Alam dalam Konvensyen Pakatan Pembangkang DAP-PKR-Pas menandatangani Memorandum Persefahaman yang menegaskan akan 'mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi Persekutuan?'.

4. Bukankah Hadi Awang sendiri menyatakan dalam Amanat Perdana Pemangku Presiden bertajuk 'Pilihan raya ke 11: Formula Kemenangan" pada 18 Januari 2003 bahawa 'justeru kerana isu negara Islam dan perlaksanaan hudud dan syariat menjadi punca perpecahan Barisan Alternatif (BA) dahulu, maka Pas perlu membuat satu pengorbanan dan (ijtihad besar) untuk tidak memasukkan persoalan negara Islam dan perlaksanaan hudud di peringkat federal. Peruntukkan mengenai Islam adalah mencukupi sekadar apa yang telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan dan seperti yang diamalkan kini di peringkat federal. Seandai menang dalam pilihan raya akan datang, BA atau pembangkang akan menubuhkan sebuah kerajaan demokratik dan adil di peringkat Federal atau Pusat, yang mendokong Perlembagaan Persekutuan sedia ada?'.

5. Bukankah Hadi Awang yang menyatakan semasa Muktamar Agung Pas 2011 bahawa 'Negara Islam tidak disebut dalam al-Quran, yang disebut ialah Negara Berkebajikan?'.

6. Bukankah Hadi Awang pada 08 Jan 2013 bersama-sama dengan Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang menyatakan Kristian boleh mengguna pakai kalimah Allah dan walaupun Majlis Syura Pas telah pada 13 Jan 2013 menegaskan kristian tidak boleh mengguna pakai kalimah Allah atas soal akidah, Hadi Awang tidak pernah menarik balik persetujuan pembangkang 8 Januari 2013 tersebut?

7. Adakah Hadi Awang lupa kenyataan beliau mengenai pelaksanaan hudud semasa mengambil alih menjadi Menteri Besar Terengganu?

Sebenarnya penulis boleh aturkan beberapa lagi kenyataan dan pendirian Hadi Awang dan Pas mengenai hudud dan negara Islam yang jelas berbolak-balik dan tidak konsisten. Depan orang Melayu lain cerita, depan Karpal Singh dan DAP lain cerita.


Pokok pangkalnya, janganlah jadikan hudud sebagai modal meraih undi bila tiba musim pilihan raya sahaja. Ittaqullah. Takutlah kepada Allah!

Dan janganlah bermegah dengan calon Pas bagi PRK Sungai Limau lulusan agama, lulusan Al-Azhar. Kita orang Melayu memang sejak dahulu diajar menghormati para ulama dan ilmuwan, termasuk para ustaz dan ustazah yang benar-benar hidup melaksanakan ajaran Islam.

Tetapi tidak semua ustaz dan ustazah, tidak semua lulusan Al-Azhar yang benar-benar melaksanakan dan mengamalkan perjuangan dan cara kehidupan menurut al-Quran dan Sunah. Malah ada yang pernah sampai murtad keluar daripada Islam, nauzubillah.

Jangan lupa pernah ada dua orang ustaz dan ustazah lulusan Al-Azhar Mesir telah mengisytiharkan diri murtad dan keluar daripada agama Islam. Pernah ada ustaz dicekup berkhalwat. Pernah ada ustaz yang menyondol isteri orang.

Menjadi ustaz dan ustazah, menjadi graduan dan lulusan Al-Azhar semata-mata bukan tiket dan kelayakan untuk menjadi pemimpin dan wakil rakyat.

Kalau kebolehan dan kelayakan calon sekadar menjadi ustaz, elok bertanding jawatan imam atau bilal, bukan untuk menjadi wakil rakyat. Dan calon yang akan menjadi wakil rakyat memerlukan bantuan dan kerjasama sebuah kerajaan untuk melaksanakan tugas dan tanggung jawab dia. Dan kerajaan Barisan Nasional telah membuktikan bahawa sejak dulu, kini dan selamanya, BN adalah sebuah kerajaan yang bukan sahaja mampu melaksanakan tanggungjawab sebagai sebuah Kerajaan, malah akan menepati semua janji-janji yang diberikan.

Yang penting bagi seorang pemimpin termasuk wakil rakyat ialah amanah dan quwwah, selain beriman dan benar-benar memperjuangkan Islam yang sebenarnya seperti yang diperintahkan Allah didalam al-Quran dan Sunah Rasulullah SAW.Rasulullah SAW bersabda, "Akan datang sesudahku penguasa-penguasa yang memerintahmu. Di atas mimbar mereka memberi petunjuk dan ajaran dengan bijaksana, tetapi bila turun mimbar mereka melakukan tipu daya dan pencurian. Hati mereka lebih busuk dari bangkai." Hadits Riwayat Ath-Thabrani -UMO

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

0

Posted by Unknown | Posted on 11:46 PTG | Posted in

sumber :-

DARUL EHSAN TODAY


Kebodohan Noh Omar Boleh Menyebabkan UMNO Sekali Lagi Di Haramkan...

Posted: 06 Nov 2013 06:00 PM PST

Pada 12 Oktober 2013 Pergerakan Pemuda UMNO dan Puteri Bahagian Sepang telah mengadakan persidangan mereka sepertimana yang ditetapkan oleh Majlis Tertinggi UMNO.

Bagaimanapun selepas selesai persidangan kedua-dua sayap tersebut ada pihak-pihak yang tidak berpuashati telah membuat aduan kepada Jawatankuasa Pemilihan UMNO Selangor.

Hasil daripada aduan tersebut telah membuatkan Persidangan Pergerakan Pemuda Umno dan Persidangan Pergerakan Puteri Bahagian Sepang pada 12 Oktober 2013 dibatalkan. 

Surat pembatalan ditandatangani oleh Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar dan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Selangor, Tan Sri Abu Hassan Omar.

Surat itu dihantar ke Pejabat Umno Bahagian Sepang pada 18 Oktober 2013 jam 4.21 petang melalui faksimili. Tempoh surat itu dihantar kira-kira lebih kurang 16 jam sebelum UMNO Bahagian Sepang mengadakan Mesyuarat Perwakilan Bahagian Sepang. Iaitu pada 19 Oktober 2013 jam 8 pagi.

Korang boleh baca email yang dihantar oleh salah seorang perwakilan bahagian sepang tentang kebodohan noh omar cuba campurtangan dalam mensyuarat umno bahagian sepang, klik sini.

Kami Sokong Tokguru

0

Posted by Unknown | Posted on 11:33 PTG | Posted in

sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Syaitan dalam tubuh manusia bernama khanaz laknatullah.

Posted: 06 Nov 2013 03:35 AM PST

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.


Assalamualaikum w.b.t/السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
Meja www.peceq.blogspot.com

Kisah syaitan laknatullah bernama khanaz laknatullah  

Di awal Nabi Adam dan Hawa di turunkan ke Bumi., syaitan laknatullah yang tak pernah mengenal putus asa untuk menghancurkan anak cucu Adam, memikirkan bagaimana cara hendak mengganggu kacau anak cucu Adam dari patuh dengan suruhan Allah. 

Suatu hari ibu syaitan lakantullah duduk berfikir "macam mana aku(laknatullah) hendak kenakan anak cucu Adam"....dan tiba-tiba dia(laknatullah) nampak anak dia(laknatullah) yang bernama khanaz(laknatullah). lalu di panggilnya "khanaz(laknatullah)....mari sini ikut mak(laknatullah)...". 

Lalu dia(laknatullah) pun pergi menuju ke rumah Adam dan Hawa. Yang pada ketika itu Nabi Adam baru saja meninggalkan rumah untuk pergi kerja mencari nafkah. Dan tinggallah Hawa keseorangan di rumah, tiba-tiba, pintu rumah diketuk, lalu dibuka oleh Hawa dan bertanya "Siapa kamu.." ibu syaitan laknatullah menjawab "Tolong jagakan anak saya(laknatullah)...nanti saya(laknatullah) akan datang untuk ambil dia(laknatullah) balik".

Hawa yang tidak mengetahui apa-apa muslihat ibu syaitan laknatullah, sedia memberi pertolongan. Apabila Adam pulang, Adam terperanjat dan bertanyakan Hawa "Anak siapa nie..?", Lalu Hawa menjawab "Tak tahulah..tadi ada seorang wanita(laknatullah) menyuruh kita menjaga anak(laknatullah) ini." Adam berfikir dan " Ini mesti anak syaitan(laknatullah), yang mahu menganggu anak cucu kita...".

"Apa harus kita lakukan sekarang..?"tanya Hawa pada Adam. Setelah lama berfikir "Kita potong-potong dagingnya(laknatullah) sehingga kecil dan gantungkan isi-isi dagingnya(laknatullah) di pokok luar rumah kita...Nanti bila ibunya(laknatullah) datang biar dia(laknatullah) nampak dan tahu anaknya(laknatullah) sudah ttiada...".

Keesokkan pagi harinya ibu syaitan laknatullah itu pun datang lagi ketika Adam sudah keluar pergi kerja. "Mana anak aku(laknatullah)..."Tanya ibu syaitan(laknatullah) pada Hawa. Hawa pun menjawab dan secara tidak sengaja menerangkan apa yang telah meraka lakukan terhadap anak syaitan(laknatullah)

"anak kamu(laknatullah)........Semalam Adam pulang ke rumah, lalu ia mengatahui yang anak itu anak syaitan laknatullah... lalu sudah kami kerat-kerat anak kamu(laknatullah) dan kami gantungkan dagingnya(laknatullah) di atas pokok luar sana ..."terang Hawa. 

"Oh...ia ke?..."jawab ibu syaitan laknatullah dengan nada yang tidak risau. Kemudian ibu syaitan laknatullah meneriak memanggil anaknya(laknatullah) "Khanazzzzz(laknatullah)....!!!" 

Tiba-tiba daging-daging khanaz laknatullah yang telah dikerat bergantungan di atas pokok itu pun bercantum kembali dan menjadi hidup dan menjadi khanaz laknatullah kembali dan ibu syaitan laknatullah masih tidak berputus asa dan masih meminta Hawa menjagakan khanaz lakantullah dan dia(laknatullah) berpesan akan kembali lagi esok hari nya. 

Apabila Adam pulang dan terlihatlah anak syaitan laknatullah yang bernama khanaz laknatullah itu lagi dan bertanyakan pada Hawa kenapa anak syaitan laknatullah itu masih berada di rumah meraka. Hawa menerang apa yang berlaku. 

"Kita tak boleh biarkan usaha syaitan laknatullah untuk menganggu hidup anak cucu kita.." kata Adam. "Apa harus kita lakukan lagi.."tanya Hawa. "Begini..kita bakar anak syaitan laknatullah ini dan abunya(laknatullah) kita buangkan ke laut, biar abunya(laknatullah) di bawa arus laut dan ibunya(laknatullah) tidak akan dapat mendapatkan anaknya(laknatullah) ini lagi..." terang Adam. 

Keesokan paginya datang lah lagi ibu syaitan laknatullah ini bertanyakan khanaz laknatullah.  ketika Adam sudah keluar bekerja. "Mana anak(laknatullah) aku(laknatullah)?" tanya ibu syaitan laknatullah. "Anak(laknatullah) kamu sudah kami bakar dan abunya(laknatullah) kami buang ke laut!" jawab Hawa. 

"Oh ia ke? Kata ibu sayitan laknatullah lalu meneriak mamanggil "khanaz laknatullah!!!"...kemudian bercantumlah kembali daging khanaz laknatullah dari abu dan menjadi Khanaz laknatullah kembali. Kemudian di serahkankan kembali pada Hawa untuk menjaga khanaz laknatullah. 

Apabila Adam pulang, mendapati anak syaitan laknatullah itu masih berada di rumahnya
"Ini tak boleh jadi, kita tak boleh biarkan mereka ganggu anak cucu kita"kata Adam.
"Apa harus kita lakukan ?" tanya Hawa. "Begini sajalah...kita belah dua anak dia nie ..kamu telan sebelah, aku telan sebelah. Habis cerita!" Cadang Adam. 

Keesokan pagi, datanglah lagi ibu syaitan laknatullah bertanyakan anaknya ketika Adam sudah keluar bekerja. "Mana anak aku(laknatullah)" tanya ibu syaitan laknatullah.
"anak
(laknatullah) kamu ...., kali ini kamu tak dapat balik anak 
kamu(laknatullah).."jawab Hawa. "Kenapa..?"tanya ibu syaitan laknatullah. 

"Anak kamu(laknatullah) telah kami telan....!" Jawab Hawa dengan penuh yakin.
"Ia ke...? Lalu ibu syaitan laknatullah memanggil anaknya ½ "khanaz(laknatullah)!!!" "ia mak
(laknatullah)...." jawab khanaz laknatullah dari dalam badan Hawa.. Bagus anakku(laknatullah)..kamu(laknatullah) duduk sana , jangan keluar-keluar. Arah ibu syaitan laknatullah pada khanaz laknatullah. 

Itulah cerita dia(laknatullah) kawan-kawan...duduklah khanaz laknatullah dalam tubuh badan manusia sehinggá Hari Kiamat., syaitan khanaz(laknatullah) tugasnya:
 
- Bila kita makan ia(laknatullah) pun makan, kita minum ia(laknatullah) pun minum.  

   Apa aktiviti kita buat dia(laknatullah)akan menyertai JIKA KITA TIDAK MEMBACA 
   BISMILLAH. 

- Bila kita solat dia
(laknatullah) akan berusaha supaya kita was-was, itulah mana yang 
   sedang solat, tiba-tiba tidak ingat berapa rakaat sudah disolatkan. 

- Buat kerja kita keliru dan ingat-ingat lupa "Eh dah buat ke Belum yer.." ubatnya 
   banyakkan dengan BERISTAGAFAR... 

- khanaz laknatullah akan belari / bermain dalam darah kita...ubatnya...banyakkan 

  Zikir... 

Sahabat Rasulullah pernah bertanya bagaimana hendak mengelak dari khanaz laknatullah ini. Sabda Rasulullah S.A.W., setiap apa yang hendak kita lakukan mulakanlah dengan membaca BISMILLAH dan Doa., sekurang-sekurangnya BISMILLAH dan khanaz laknatullah akan berasa kelaparan bila kita berpuasa dan akan menjadi bertambah kurus apabila kita memulakan dengan membaca Bismillah sebelum makan. 

Bagaimana syaitan laknatullah yang tidak pernah putus asa untuk memperdaya anak cucu Adam.. Surah An Nas jua menceritakan hal syaitan laknatullah bernama khanaz laknatullah yang sentiasa membuat kita merasa was-was.

Apa-apa pun mulakan setiap kerja aktiviti dengan nama Allah S.W.T., BISMILLAH. 

Walllahualam....

Baca juga: Kisah syaitan laknatullah bernama khanaz laknatullah   .

Nota:
Yang mengganggu perjuangan orang lain membena dan melaksanakan aktiviti dengan berteraskan mengEsakan Allah S.W.T., dan berMuhasabah diri kerana Allah S.W.T., khanaz laknatullah didalam dirinya semakin gemuk laknatullah. Nauzubillah.

²
Perhatian: Pemaparan tajuk-tajuk, gambar-gambar dan segala bagai, adalah pandangan dan pendapat peribadi yang lebih menjurus kepada sikap dan sifat untuk menjadi lebih baik dengan mengamalkan gaya hidup menurut perentah dan larangan Allah S.W.T., antaranya bersikap dengan tiada prasangka, tidak bertujuan untuk kebencian, tidak berkeperluan untuk bersubahat dengan perkara bohong dan tiada kaitan dan berkepentingan dengan mana-mana individu. Jujur., aku hanyalah hamba Allah S.W.T., yang hina dina. BERSANGKA BAIK KERANA ALLAH S.W.T..
lyutjcvdt. 

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:30 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Murid SRJKC Aik Min Sg Limau hanya 15 tapi dapat bantuan

Posted: 06 Nov 2013 10:30 PM PST

Sg Limau petunjuak Tahaluf Siyasi merugikan dan melemahkan PAS

Posted: 06 Nov 2013 07:30 PM PST

Berjuang perlu menegur, Mengampu tak membantu

Posted: 06 Nov 2013 04:13 PM PST

Mahfuz menepis dengan menuduh BN sabotaj

Posted: 06 Nov 2013 05:28 AM PST

Panglima Perang Cyber

0

Posted by Unknown | Posted on 11:12 PTG | Posted in

sumber :-

Panglima Perang Cyber


Watch "Cadangan Karpal DAP Mahu hapus Parti Berasas Kaum & Agama berniat jahat, mahu jatuhkan Melayu Islam - Pensyarah" on YouTube

Posted: 06 Nov 2013 09:06 PM PST

https://www.youtube.com/watch?v=5hRGEgpm6Lc&feature=youtube_gdata_player

Watch " @PDRMsia Tumpaskan Sindiket Seludup dadah guna labu" on YouTube

Posted: 06 Nov 2013 08:59 PM PST

https://www.youtube.com/watch?v=m11RsudPDRs&feature=youtube_gdata_player

Watch Video @Bharianmy "Gelagat calon sekitar SPM 2013" on YouTube

Posted: 06 Nov 2013 05:03 AM PST

https://www.youtube.com/watch?v=ouIlnwRwxzc&feature=youtube_gdata_player

sekupangdua

0

Posted by Unknown | Posted on 11:11 PTG | Posted in

sumber :-

sekupangdua


REBAH KETIKA SEDANG MENGHADAPI PEPERIKSAAN SPM

Posted: 06 Nov 2013 12:41 AM PST

Alfatihah... inalillahiwainna lillahirojiun... Nur Syazwani seorang pelajar yg hari ini menduduki peperiksaan SPM (kertas Bahasa Melayu1) rebah bila pengsan jatuh kelantai dan meninggal sunia di Sek Agama Saniah pagi tadi...

Berita ini tentulah amat menyedihkan semua orang... apatah lagi pada rakan dia yg lain yg juga menduduki peperiksaan yg sama.

Apa pun teman simpati terhadap keluarga beliau dan juga sek SMA. Pasir Putih Kelantan. Apa pun teman harao kepada semua rakan arwah agar bersabar dan dapat menumpukan peperiksaan dengan baik. Kita faham bagaimana Rasa mereka bila melihat kejadian ini di tempat peperiksaan yg sama. Moga kalian beroleh ketenangan sepanjang peperiksaan sehingga akhir atu selesai

KOTA BAHRU: Seorang calon yang menduduki hari pertama peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia di Sekolah Menengah Agama (SMA) Saniah, Pasir Puteh, dekat sini dilaporkan rebah dan meninggal dunia selepas kira-kira 30 minit menjawab soalan, pagi ini.

Pelajar terbabit dilaporkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Tengku Anis (HTA) di sini.
Pelajar perempuan berkenaan, NurSyazwani Arifin, 17, dikatakan sedang menjawab kertas Bahasa Melayu 1 apabila tiba-tiba rebah dan pengsan di atas lantai dewan pemeriksaan

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


7 tahun pemuas nafsu abang ipar

Posted: 06 Nov 2013 09:34 PM PST

SEKADAR Gambar HiasanSEKADAR Gambar HiasanSUNGAI BULOH: Kakak durjana! Itu perkataan sesuai menggambarkan tindakan seorang wanita yang sanggup menyembunyikan perbuatan terkutuk suaminya yang menjadikan adiknya hamba seks dengan alasan mahu menjaga maruah lelaki berkenaan.
Mangsa berusia 30-an dan bertugas sebagai penjawat awam itu dikatakan tampil membuat laporan polis pada 11 Oktober lalu berikutan terlalu tertekan dengan perbuatan kakaknya yang hanya mendiamkan diri selain memaksanya untuk mengunci mulut.

Mangsa mendakwa menjadi pemuas nafsu abang iparnya sejak tujuh tahun lalu ketika bertandang ke rumah kakaknya di Shah Alam dengan kejadian terbaru, April lalu.

Menurut sumber, abang ipar mangsa yang berusia 30-an itu dikatakan masuk ke dalam bilik tidurnya kira-kira jam 2 pagi untuk melakukan perbuatan terkutuk itu.

"Mangsa mendakwa dia seolah-olah dipukau dan separuh sedar kerana ketika kejadian dia hanya mampu menurut permintaan lelaki berkenaan tanpa sebarang bantahan," katanya.

Sumber berkata, ketika kakak mangsa masuk ke dalam bilik adiknya awal pagi untuk mengejutkan mangsa bersarapan, wanita itu ternampak suaminya tidur bersama-sama di dalam bilik berkenaan namun tidak menunjukkan reaksi marah sebaliknya terus meninggalkan bilik berkenaan.

"Apabila mangsa pulang ke rumahnya, abang iparnya sering menghubunginya dan meminta mangsa menutup mulut serta merahsiakan perkara itu daripada pengetahuan keluarga terutama ibu bapa mereka.

"Lelaki itu mendakwa dia bertindak demikian kerana tertekan selepas kakak mangsa dikatakan tidak mampu melakukan hubungan intim selain disahkan mandul," katanya.

Katanya, perbuatan itu berlarutan sehingga mangsa akhirnya merayu kakaknya menyelesaikan perkara itu dan bertanggungjawab atas perbuatan suaminya.

"Namun kakaknya masih berdegil dan meminta mangsa terus mendiamkan diri dan menurut kemahuan suaminya yang mempunyai perwatakan baik dalam keluarga mereka," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sungai Buloh Superintendan Junaidi Bujang ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan polis terbabit dan siasatan lanjut masih dijalankan, namun belum ada tangkapan.- Harian Metro

APABILA ZINA LEBIH MUDAH DARIPADA KAHWIN

Posted: 06 Nov 2013 08:09 PM PST


Prof Madya Dato' Dr Mohd Asri Zainul Abidin
(sertai facebook DrMAZA.com dan twitter realDrMAZA)
Antara peruntuh nilai-nilai baik dalam kehidupan manusia hari ini adalah apabila dimudahkan yang haram dan disukarkan yang halal. Sedangkan Islam menyuruh kita membentuk suasana atau iklim kehidupan yang menyukarkan yang haram dan memudah yang halal. Itulah tanggungjawab pemerintah dan umat iaitu menegah yang makruf dan mencegah yang munkar. Menegak yang makruf itu adalah dengan cara menyuruh, memudah dan membantu ke arah tersebut. Sementara mencegah yang munkar adalah dengan cara menghalang, melarang dan menyukarkan jalan untuk sampai kepadanya. Namun, jika masyarakat hari ini menyusahkan yang halal dan menyenangkan yang haram, tanda kita begitu menjauhi ruh syariat islam yang hakiki yang diturunkan oleh Allah s.w.t.
Antara perkara yang selalu disusahkan adalah urusan perkahwinan. Kesusahan membina rumahtangga itu kadang-kala bermula dari keluarga sehingga 'ketidak fahaman' tok kadi dan seterus pengurusan pejabat agama dan mahkamah syariah. Kerenah-keranah yang berbagai telah memangsakan hasrat pasangan untuk mendapat 'nikmat seks' secara halal. Lebih menyedihkan apabila kerenah-keranah itu wujud disebabkan kepentingan-kepentingan luar yang bukan kepentingan pasangan secara langsung.
MANGSA NAFSU SOMBONG
Umpamanya, urusan kenduri kahwin atau walimah telah dijadikan jambatan kesombongan ibubapa atau keluarga sehingga ditangguh perkahwinan bagi memboleh kenduri besar-besaran dibuat demi menjaga taraf 'jenama keluarga'. Sehingga ada pasangan yang terpaksa menunggu bertahun kerananya. Apatah lagi jika keluarga membebankan semua belanja kepada bakal pengantin. Maka bakal pengantin terpaksa mengikat 'nafsu seks' hanya kerana hendak menjaga nafsu menunjuk-nunjuk keluarga. Walaupun kenduri kahwin itu disuruh, namun memadailah dengan kadar yang termampu. Tidak semestinya 'ditumbangkan' seekor lembu, atau dipanggil orang sekampung atau sebandar, atau dijemput semua rakan taulan. Seseorang mengadakannya dengan kadar kemampuannya, seperti sabda Nabi s.a.w:
"Buatlah walimah walaupun sekadar seekor kambing" (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Dalam ertikata lain, jika hanya mampu kenduri laksa, atau bihun atau mee pun tidak mengapa, asalkan diadakan walimah. Apa yang penting perkahwinan yang halal telah dilunaskan. Janganlah macam orang dulu apabila anaknya sebut ingin berkahwin, bapanya akan bertanya; 'kau dah ada lembu ke nak buat kenduri?". Maka bertangguhlah hasrat si anak. Padahal bukan anaknya ingin berkahwin dengan lembu, dia ingin berkahwin dengan kekasihnya.
Sepatutnya si bapa bertanya: "kau dah ada pasangan ke?". Itulah soalan yang betul. Lembu tidak termasuk dalam rukun nikah. Apa yang lebih buruk apabila ada pihak yang menjadikan medan walimah sebagai pentas menunjuk-nunjuk kekayaan harta lalu hanya dijemput orang yang 'berjenama' dan ditinggalkan saudara-mara, kawan-rakan, jiran-tetangga yang tidak setaraf. Nabi s.a.w. bersabda:
"Seburuk makanan adalah makanan walimah yang dijemput orang kaya dan ditinggalkan orang miskin.." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Maka, menderitakan bakal suami-isteri disebabkan keangkuhan keluarga.
KERENAH KURSUS KAHWIN
Saya bukan anti kursus kahwin. Amat baik kursus tersebut jika diuruskan dengan mantap dan betul. Dalam kursus tersebut boleh disampaikan maklumat hukum-hakam nikah yang disyariatkan Allah sehingga jenerasi muda dapat melihat betapa cantik dan indahnya Islam. Syariat Islam yang mudah dan penuh hikmat dapat diserap dalam pemikiran bakal pasangan, kursusnya mereka yang masih muda. Agar mereka dapat menyelami kehebatan ajaran Islam ini. Maka kursus itu menjadi saluran dakwah penuh professional, mantap, berkesan dalam jiwa dan penghayatan. Malangnya, ada kursus kahwin hari ini seakan projek lumayan untuk mengaut yuran peserta. Bukan sedikit saya terima laporan seluruh negara penceramah kursus kahwin yang berunsur lucah, lawak bodoh serta menggambarkan Islam begitu menakutkan dan susah untuk difahami dan dihayati. Hukum-hakam diterangkan secara berbelit-belit dan menyerabutkan peserta. Maka, kita lihat walaupun yuran kursus nampaknya makin tinggi dan peserta semuanya diwajibkan berkursus, masalah keretakan rumah tangga bagi generasi baru makin meningkat.
TOK KADI TAK FAHAM HUKUM
Saya juga amat tidak selesa melihat tok kadi yang selalu mendera pengantin agar mengulang-ulang lafaz terima (ijab) ketika akad nikah kononnya belum sah. Akad itu digambarkan begitu sulit dan susah sehingga seseorang menjadi terketar-ketar untuk menyebutnya. Diatur ayat lafaz akad itu dengan begitu skima sehingga pengantin kesejukan untuk menghafalnya. Padahal akad nikah hanyalah bagi menggambar persetujuan kedua belah pihak menjadi suami isteri yang sah. Apa-apa sahaja lafaz yang membawa maksud kepada tujuan tersebut maka ia sah. Jika bapa bakal isteri menyebut 'saya nikahkan saudara dengan anak saya Fatimah", lalu bakal suami menjawab: "saya terima, atau saya bersetuju" atau mungkin ditambah "saya terima nikahnya" atau "saya bersetuju bernikah dengannya" seperti yang diminta oleh sesetengah sarjana dalam Mazhab al-Syafi'i, maka sahlah ijab dan qabul tersebut. Tidak disyaratkan mesti satu nafas atau dua nafas atau berjabat tangan atau menyusun ayat dalam bahasa sanskrit lama atau ayat tok kadi yang digunakan sebelum merdeka.
Sehinggakan sarjana fekah semasa Dr Abd al-Karim Zaidan dalam karya al-Mufassal fi Ahkam al-Marah wa al-Bait al-Muslim menyebut:
"Jika seseorang lelaki berkata kepada lelaki yang lain: "Nikahkan saya dengan anak perempuan awak", lalu si bapa itu menjawab: "Aku nikahkan engkau". Atau si bapa berkata kepada bakal suami: "bernikahlah dengan anak perempuanku". Lalu bakal suami menjawab: "aku nikahinya". Kedua contoh di atas adalah sah nikah berdasarkan apa yang disebutkan dalam Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim: Sesungguhnya seorang arab badawi telah meminang wanita yang telah mempelawa dirinya untuk Nabi s.a.w (ingin berkahwin dengan Nabi s.a.w), arab badawi itu berkata:"Nikahilah dia denganku". Jawab Nabi s.a.w.: "Aku nikahkan engkau dengannya bermaharkan al-Quran yang ada bersamamu". (al-Mufassal, 6/87, Beirut: Muassasah al-Risalah).
Bahkan dalam Sahih al-Bukhari ada bab yang al-Imam al-Bukhari letakkan ia berbunyi:
(Bab Apabila Lelaki Yang Meminang Berkata Kepada Wali Perempuan: "Kahwinilah aku dengan wanita berkenaan", lalu dia menjawab: "Aku nikahkan engkau dengannya bermaharkan sekian dan sekian, maka sah nikahnya walaupun tidak ditanya si suami apakah engkau setuju, atau terima").
Juga al-Imam al-Bukhari (meninggal 256H) menyebut:
(Apabila bakal suami berkata kepada wali (bakal isteri) kahwinkanlah aku dengannya, lalu wali berkenaan diam seketika, atau bertanya: "apa yang awak ada (mahar)?", atau kedua mereka diam lalu wali itu berkata: "aku nikahkan engkau dengannya", maka itu adalah harus (sah). Ada hadis mengenainya yang diriwayatkan oleh Sahl daripada Nabi s.a.w).
Inilah kesimpulan yang dibuat oleh al-Imam al-Bukhari berdasarkan hadis-hadis dalam bab nikah yang diteliti olehnya. Tiada cerita satu nafas atau sekali lafaz dalam akad seperti yang ditokok tambah oleh jurunikah. Apa yang penting proses ijab dan qabul amatlah mudah. Syaratnya, ia lafaz yang difahami oleh kedua belah pihak serta dua saksi, ia menjelaskan kehendak dan persetujuan untuk berkahwin atau menjadi suami dan isteri. Apabila proses itu berlaku maka ia sah.
KHURAFAT AKAD SATU NAFAS
Tidak pernah ada dalil yang menyatakan mestilah satu nafas, atau tidak terputus nafas seperti diada-adakan oleh sesetengah pihak. Paling tinggi yang boleh kita kata adalah tidak boleh ada ruang yang menyebabkan salah satu pihak mengelirukan atau dikelirukan dalam menyatakan persetujuan nikah. Justeru itu Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah r.h (meninggal 728H) menyebut: "Nikah itu terlaksana (sah) dengan apa sahaja yang dihitung oleh orang ramai sebagai nikah; dalam apa bahasa, atau lafaz atau perbuatan". (petikan Sayyid Sabiq, Fiqh al-Sunnah, 2/355).
Apa yang ingin saya jelaskan betapa proses ijab qabul itu begitu mudah dan senang. Memadai jika bakal suami menjawab: "aku terima nikahnya". Tidak timbul terpaksa berulang kali seperti yang dibuat oleh sesetengah pihak membuli pengantin. Jika jawapan yang diperlukan begitu ringkas dan jelas, dan pengantin pun telah melakukannya, mengapa pula ada tok kadi yang sengaja bertanya hadirin: perlu ulang ke? Lalu mereka pun dengan sukanya menyebut beramai-ramai 'sekali lagi!, sekali lagi! Ini adalah permainan buli yang cuba dicampur aduk dengan hukum syarak.
KERENAH 'MAHKAMAH'
Setelah berkahwin, rumahtangga yang dibina seperti yang diajar oleh Islam hendaklah menjadi syurga, bukan neraka. Jika perkahwinan tidak dapat membawa kebahgiaan, insan tidak disuruh memperjudikan hidup keseluruhan kerana isteri atau suaminya. Walaupun talak itu bukan perbuatan yang baik, namun ia dibenarkan jika terpaksa. Insan mempunyai matlamat hidup, bukan sekadar untuk bertungkus lumus kerana masalah seorang lelaki atau wanita. Maka Islam mengajar cara-cara yang berbagai demi menyelamatkan rumah tangga dari talak. Jika gagal, Islam juga mengajar talak untuk mengelakkan kezaliman berlaku antara salah satu pihak; suami atau isteri. Firman Allah:
(maksudnya) "Dan apabila kamu menceraikan isteri-isteri (kamu) kemudian mereka (hampir) habis tempoh idahnya maka bolehlah kamu pegang mereka (rujuk) dengan cara yang baik atau lepaskan mereka dengan cara yang baik, dan janganlah kamu pegang mereka (rujuk semula) dengan tujuan memberi mudarat, kerana kamu hendak melakukan kezaliman (terhadap mereka); dan sesiapa yang melakukan demikian maka sesungguhnya dia menzalimi dirinya sendiri. dan janganlah kamu menjadikan ayat-ayat (hukum) Allah itu sebagai ejek-ejekan (dan permainan), dan kenanglah nikmat Allah yang diberikan kepada kamu, (dan kenanglah) apa yang diturunkan kepada kamu iaitu Kitab (Al-Quran) dan hikmat (sunnah), untuk memberi pengajaran kepada kamu dengannya. dan bertaqwalah kepada Allah serta ketahuilah: sesungguhnya Allah Maha mengetahui segala-galanya" (Surah al-Baqarah, ayat 231).
Jika penerusan perkahwinan hanya memberi mudarat kepada pasangan, maka talak itu disuruh oleh al-Quran. Malanglah kaum wanita yang sepatutnya telah dikeluarkan oleh al-Quran dari kezaliman atau kemudaratan si suami, tiba-tiba terjatuh dalam kezaliman batin akibat proses birokrasi sesetengah mahkamah atas nama syariah. Maka, wanita hari ini ada yang terseksa batinnya kerana menunggu proses mahkamah yang kadang-kala memakan masa bertahun-tahun. Bagaimana mungkin isteri yang sudah tujuh lapan tahun suaminya tidak mengambil tahu soal nafkah zahir dan batin tetap disahkan oleh mahkamah bahawa dia masih suami sekalipun isteri berulang meminta dipisahkan.
Kata Dr Karim 'Abd al-Karim Zaidan menyebut:
"Jika suami gagal menunaikan nafkah untuk isteri, kadi memisah antara mereka jika isteri memilih untuk berpisah…Hal ini diriwayatkan dari sejumlah para sahabat dan tabi'in" (al-Mufassal, 7/217).
Beliau juga memetik apa yang disebut oleh al-Dardir dalam al-Syarh al-Kabir:
"Bagi isteri boleh menuntut dipisahkan dari suami disebabkan mudarat yang dilakukannya; iaitu apa yang tidak diizinkan oleh syarak untuk dia buat seperti meninggalkan isteri atau memukulnya tanpa sebab yang dibenarkan syarak. Atau memaki dia atau bapanya seperti menyebut: Wahai anak anjing, atau wahai anak kafir! Atau wahai anak orang yang dilaknat".
Dr Zaidan seterusnya memetik apa yang disebut oleh al-Imam Ibn Taimiyyah:
"Maka dianggap memberi mudarat kepada isteri yang boleh dipisah (dipasakh) apabila suami meninggalkan persetubuhan dalam apa keadaan sekalipun. Samada suami sengaja atau tidak sengaja". (ibid 8/439).
Semua perbahasan yang begitu banyak boleh didapati dalam khazanah Islam itu menggambarkan rumahtangga untuk kebahgiaan hidup insan bukan untuk kedukaan mereka. Jika rumahtangga itu mengundang kedukaan, insan diberi peluang keluar oleh syarak untuk keluar dari daerah itu dengan segera. Malanglah, jika pintu keluar itu dihalang oleh kerenah biorokrasi mahkamah. Hakim barang kali ringan lidahnya menyebut: "kita tangguhkan perbicaraan kerana suami tidak hadir" sedangkan kesan jiwa begitu besar dan berat ditanggung oleh isteri
Sebenarnya dalam Islam, jalan kepada halal dan kebahagian dibuka dengan begitu luas dan mudah. Dukacita, jika atas nama agama kita menyusahkan jalan yang halal dan dalam masa yang sama ada pula pihak-pihak lain yang memudahkan jalan yang haram. Perlaksanaan agama hendaklah bukan sahaja mendakwa adil, tetapi hendaklah juga kelihatan adil.

Pak Guard Azman [bergaduh dengan isteri pemain bolasepak] jadi pelakon

Posted: 06 Nov 2013 04:51 PM PSTPak Guard Azman jadi pelakon...

PENGAWAL keselamatan, Azman Md Nayan sekali lagi menjadi bualan ramai di alam maya apabila fotonya bersama aktres jelita, Izara Aishah dan pelakon meningkat naik, Dazrin Kamarudin di kawasan parkir di sebuah lapangan terbang tersebar luas.

Difahamkan, mereka sedang menjalani penggambaran untuk drama TV9, Cinta Pandang Ke-2 arahan pengarah berbakat besar M Nazir Juhan atau Jet Lee.

Penampilan pengawal keselamatan itu yang sebelum ini terlibat kontroversi kerana insiden maki hamun oleh isteri kepada pemain bola sepak terkenal negara ternyata mengundang pelbagai reaksi daripada orang ramai.

Selain ada yang memuji, ada juga menyifatkan bahawa produksi drama tersebut sengaja mencari publisiti di atas kontroversi yang melanda pengawal keselamatan itu.

Bagaimanapun, pengarah drama berkenaan, Jet Lee memberitahu, penglibatan Azman dalam drama arahannya itu hanya satu kebetulan.

"Ketika itu, kami sedang buat penggambaran di kawasan parkir, sebuah lapangan terbang.

"Oleh kerana melibatkan tempat parkir, kami memerlukan seseorang yang beruniform, jadi pengurus produksi panggil Azman untuk menjadi pelakon tambahan sebagai pengawal keselamatan yang juga memang tugasnya.

"Kebetulan pula, waktu itu dia sedang berehat makan tengah hari," katanya pada Zass.

Mengulas mengenai babak berkenaan yang dikatakan sama seperti pernah dialami oleh pengawal keselamatan itu, kata Jet Lee, dia tidak berniat untuk menyindir apatah lagi menyinggung perasaan orang lain dengan watak yang diberikan kepada Azman itu.

"Dia bawa watak sebenar, jadi saya hanya suruh dia berkelakuan seperti dia sedang bekerja.

"Jadi, sebagai seorang pengawal keselamatan di kawasan parkir dia berhak untuk menegur apa yang betul atau tidak," katanya sambil memberitahu babak lakonan Azman hanya mengambil masa selama dua minit.

Drama adaptasi novel Karangkraf

Bercerita lebih lanjut mengenai drama rantaian terbarunya, Cinta Pandang Ke-2, Jet Lee berkata ia adalah drama adaptasi novel berjudul sama karya Laila Kamilia yang diterbitkan oleh Kumpulan Media Karangkraf.

Drama 13 episod ini diterbitkan oleh ZK Creative Production Sdn. Bhd dan akan ditayangkan di slot Aurora di TV9 dan bakal menemui penonton Disember nanti.

"Selain Izara dan Dazrin, drama bersiri ini turut dibintangi Maria Farida, Ridzuan Hashim, Norman Hakim, Erynne Erynna, Along Eyzendy, Amira Rosli, Abby Nour dan ramai lagi," katanya.

Ketika ditanya mengenai cabarannya, Jet Lee menjelaskan dugaan utamanya adalah faktor cuaca yang kini tidak menentu menyebabkan terdapat sedikit gangguan perubahan jadual.

Drama bersiri Cinta Pandang Ke-2 berkisar mengenai seorang rakan lama Zairul lakonan Dazrin dan Ainnur Azleen (Izara) yang tidak pernah sebulu walaupun mereka berdua sekelas.

Tindakan Zairul yang sering menyakitkan hati Ainnur menyebabkan wanita itu berasa hati lalu bertukar sekolah. Mereka terpisah bertahun lamanya sehingga dipertemukan semula di tempat kerja sehingga membuatkan Zairul jatuh cinta dengannya.