Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:39 PTG | Posted in

sumber :-

oyabun

0

Posted by Unknown | Posted on 11:30 PTG | Posted in

sumber :-

oyabun


#PRK Sg Limau : Cadangan Mahfuz cuti pilihan raya tak masuk akal - Mukhriz?

Posted: 28 Oct 2013 04:52 PM PDT


JERAI 27 Okt - Cadangan Pengarah Pilihan Raya Pas DUN Sungai Limau, Datuk Mahfuz Omar @ The Mr.Bean agar kerajaan mengisytiharkan cuti pada hari Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Sungai Limau pada 4 November nanti dianggap sebagai tidak masuk akal.

Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Mahathir berkata, adalah tidak wajar cadangan tersebut dilaksanakan memandangkan PRK DUN Sungai Limau hanya melibatkan 27,364 pemilih sahaja.

"Bayangkan kalau kita fikir cadangan ini mungkin ada perkara pelik. Antaranya pengundi di DUN Sungai Limau hanya 27,364 pemilih, dia minta cuti untuk satu negeri yang mempunyai penduduk seramai 2 juta orang. Ini bukan cadangan yang wajar.

"Alasan cuti ini akan membantu pengundi luar untuk mengundi, sudah tentu mereka duduk di luar negeri Kedah. Adakah dia minta agar cuti diberikan kepada seluruh negara? Ini tidak masuk akal," kata Mukhriz.


Beliau berucap semasa melawat Bilik Gerakan Puteri UMNO di Sungai Limau Dalam di sini hari ini.

"Cadangan ini tidak boleh diterima. Jika ada kakitangan kerajaan yang ingin mengundi kita akan benarkan. Selesaikan tanggungjawab mengundi pada hari tersebut kemudian baru pergi kerja. Mereka tak perlu bimbang diambil tindakan kerana mereka menunaikan tanggungjawab.

"Saya turut mencadangkan agar sektor swasta memberikan masa kepada pekerja untuk mengundi pada hari tersebut. Ini lebih baik dari mengisytiharkan cuti," tegas Mukhriz. - UO

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:24 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


#PRKSgLimau : Musuh No 1 Us Azizan bakal turun untuk bantu calon PAS! #BeraniHijrah

Posted: 28 Oct 2013 11:00 PM PDT

Al Fatihah

Memberikan undi kepada calun Pas di kawasan Sg Limau adalah memberikan undi kepada Anwarinas yang memperkudakan Pas selama ini  dan mahu menjadikan Pas sebagai batu loncatan untuk Anwar Ibrahim  menjadi Perdana Menteri.

Ingat Harakah yang dikuasai oleh Anwarinas telah menyatakan bahawa Haji Hadi hanya layak untuk menjadi nelayan.

Allahyarham bekas Menteri Besar Kedah Tan Sri Azizan Abdul Razak cukup menyedari pandangan rendah dan kecil Anwar Ibrahim terhadap ulama  dan beliau tidak senang dengan Anwar lama  sebelum PKR berkerjasama dengan Pas dalam Pakatan Rakyat.

Saya ingin memberitahu seluruh ahli Pas dan juga orangramai  apa yang dinyatakan oleh Allahyarham Azizan kepada saya ketika beliau melancarkan buku" Haji Abdul Rahman Merbok" seorang ulama pejuang kemerdekaan yang terkenal di negeri Kedah yang ditulis oleh Ismail Rastu seorang penulis beberapa buah buku  terbitan  Dewan Bahasa dan Pustaka selepas Pilhanraya Umum 2008.


UNDI KEPADA PAS DI SG LIMAU BERARTI  UNDI KEPADA ANWARINAS - Zam Maidin


 
 
1 November ini, Anwar Ibrahim dijadualkan akan turun ke Sg Limau untuk berkempen. Walaupun umum tahu DUN ini merupakan kubu PAS, namun apakah kehadiran Anwar ini dialu-alukan? Adakah allahyarham Us Azizan secara suka-suka menyatakan perkara di atas kepada rakannya Zam Maidin satu ketika dahulu?
 
Kami pernah mengulas tentang bagaimana Anwar Ibrahim cuba campur tangan dalam pentadbiran PAS di Kedah ketika Us Azizan masih menjadi MB dahulu. Sebelum PEMANDU di PMO menunjuk besar kepala, Anwar Ibrahim pernah mengarahkan Presiden PAS untuk menubuhkan PEMANDU di KEDAH bagi memantau Us Azizan. Pelik bukan apabila Ketua Umum PKR yang jawatannya yang tidak termaktub pun dalam Perlembagaan parti sendiri boleh memberikan arahan kepada Presiden PAS yang jauh lebih senior?
 
 
Malah, takkanlah pengundi yang setia dengan Us Azizan boleh cepat lupa bagaimana Anwar Ibrahim tidak sekali pun terfikir untuk melawat beliau ketika terlantar sakit dan tenat di hospital, sedangkan dengan serta merta  bergegas hadir menyembah mayat si Kafir Teoh Beng Hock apabila diberitahu?!!

 
 
Mungkin jasa Us Azizan tidak sehebat Teoh Beng Hock yang sanggup mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan imej DAP dan PR?!! Sebab itu jugalah agaknya Anwar langsung tidak hadir ke majlis pengkebumian Us Azizan.
 
 
 
Sesungguhnya apa yang ditempuhi oleh Us Azizan sepanjang sepenggal mentadbir Kedah adalah sangat getir, semata-mata kerana beliau enggan meletakkan diri beliau di kelompok pemuja Anwar Ibrahim atau Anwarinas dan menjadi penchacai DAP. Ingat lagi bagaimana beliau dipaksa untuk meminta maaf kepada dua ADUN DAP yang keluar daripada pentadbiran Kerajaan Negeri apabila beliau menutup pusat penyembelihan BABI terbuka?
 
Ingat lagi tekanan yang diberikan oleh DAP dan PKR kepada beliau apabila melaksanakan dasar pemilikan rumah minima 50% kepada orang Melayu? Beliau dibiarkan terkontang-kanting keseorangan tanpa sokongan partinya sendiri.
 
Malah, beliau turut diancam sabotaj dalaman sepanjang masa dari dua arah, iaitu kem Anwarinas yang diterajui Mahfudz Omar-Phahrolrazi dan kem Syiah-Liberal yang diterajui oleh Mat Sabu. Dan apabila Kedah tumbang kepada BN pun beliau masih lagi dipersalahkan. Cuba bayangkan hidup dalam keadaan seumpama itu? Orang yang sihat walafiat pun boleh jatuh sakit.
 
Jadi, perlukah pengundi DUN Sg .Limau memberikan peluang kepada Anwar Ibrahim dan konco-konconya bermaharajalela kali ini? Kalau jawapannya iya, maka apakah bezanya anda semua dengan mereka yang kami sebutkan tadi? Jangan biarkan pemergian Us Azizan itu satu perkara yang sia-sia. Kemenangan PAS pada PRK kali ini hanyalah akan menyebabkan mereka yang memusuhi wakil rakyat kesayangan anda bertambah bongkak lagi. Anda teramatlah silap jika menyangkakan mereka akan membela nasib anda selepas menang kerana niat mereka hanyalah mahu menang di Sg Limau bagi mengukuhkan lagi kedudukan Anwarinas dan Syiah di dalam PAS semata-mata!
 
Untuk itu, usahlah biarkan diri kita dipermainkan lagi oleh mereka yang rakuskan kuasa ini. Tolak Anwar Ibrahim 1 November ini. Anda tidak perlu berdemo dan membuat kecoh pun. Apa yang perlu anda lakukan adalah sematkan tekad BERANI HIJRAH dalam diri anda, dan KEKAL-kan kedudukan anda di rumah masing-masing apabila musuh No 1 Us Azizan itu datang nanti. Mudah bukan? 


#PRKSgLimau: Projek ZIPY - Apakah Mukhriz akan buat kejutan???

Posted: 28 Oct 2013 07:00 PM PDT

Tak dinafikan isu projek Zon Industri Petroleum Yan (ZIPY) turut mewarnai kempen PRK Sg Limau. Entah mengapa PAS yang sebelum ini gagal membangunkan projek ini telah menuduh UMNO dan BN yang kini menerajui kerajaan Negeri akan merampas tanah-tanah bendang para petani setempat dan memberikan pampasan yang sedikit.


Umumnya mengetahui projek ini dimulakan oleh Kerajaan BN sepanjang tahun 2002 -2005 lalu. Namun projek tersebut tergendala apabila kerajaan Negeri tumbang ke tangan PAS. Bagaimana pun arwah Tan Sri Azizan berminat untuk meneruskan projek tersebut dengan nama baru iaitu Sungai Limau Hydrocarbon Hub (SULIH). Kerajaan PAS mencadangkan agar kaedah menambak laut digunapakai bagi membina pengkalan dan loji penapisan petroleum bagi mengelakkan tanah-tanah sawah petani di tanah besar diambil.

Pulau Bunting dari kejauhan kelihatan seperti sebuah bukit walhal ia adalah sebuah pulau. Para petani bimbang jika tanah-tanah mereka yang mengadap Bukit Pulau Bunting ini akan diambil dan  dijadikan jalan besar menuju ke jambatan Pulau Bunting.
Masalah timbul bila segentir petani merasa dirugikan kerana terlepas peluang menjual tanah bendang mereka untuk mendapat pampasan. Namun di pihak PAS pula ada segelintir pemimpinnya yang dengki dengan pembangunan yang bakal melimpah di kawasan Menteri Besar; Tan Sri Azizan dan mula berkira-kira merebut tender berjuta-juta ringgit tersebut. 

Timbul juga persoalan dari manakah sumber tanah, batu-batan dan pasir hendak dikaut untuk tujuan menambak lautan tersebut? Kos pembinaan pasti akan meningkat dan kerajaan negeri sememangnya tidak mampu menanggung kos berkenaan. Mahu tak mahu jalan penghubung ke jambatan berkenaan perlu juga dibina.

Maka dicanangnya PAS bahawa projek berkenaan akan mendapat suntikan modal RM10 bilion oleh pelabur dari China dan Timur Tengah. Bertempik gembira lebai-lebai PAS kununnya mereka pandai mentadbir negeri. Baru beberapa bulan memerintah dah ada pelaburan besar di Kedah. Namun pihak pelabur pula menarik diri. Bila batal saja projek ni, puak-puak Pahlolrazi mula hentam Azizan kononnya tak pandai urus ekonomi.Kini selepas PAS tumbang di Kedah timbul ura-ura dari BN untuk membangunkan kembali projek berkenaan. Kerajaan PAS yang gagal membangunkan projek berkenaan dahulu secara tetiba saja menjadi hero kampung dan pejuang marhain yang bertempik sana sini mengkritik keinginan kerajaan Negeri BN untuk meneruskan projek berkenaan.

Habislah dicanang keliling kampung kononnya tanah-tanah bendang akan dirampas oleh kerajaan Negeri BN. Habis segala sawah padi akan ditambun tanah-tanah dan hasil padi akan berkurangan. kononnya harga beras akan naik dan ramai petani menganggur.

Limpahan pembangunan akan menyebabkan timbul pelbagai maksiat dan kerosakan. Tanah nenek moyang akan tergadai dan orang Melayu akan kehilangan tanah sedikit demi sedikit akibat perbuatan UMNO/BN. Pendek kata makian apa yang tak dihamburkan puak PAS pada UMNO dan Mukhriz? Sama seperti apa yang mereka kutuk arwah Tan Sri Azizan dulu.

Seorang penjual kuih sedang berniaga  di hadapan Jambatan Pulau Bunting. Ini adalah sumber pendapatan bagi menyara keluarganya.

Itulah betapa hebatnya PAS menipu dan menghasut rakyat. Ketika mereka berkuasa dahulu mereka gagal melaksanakannya. Tapi bila orang lain nak buat mereka dengki dan nak sabotaj sana sini.

Pada hemat kami ramai yang tidak tahu kepentingan projek ini pada ekonomi negara dalam jangka masa panjang. Tapi sekiranya projek ZIPY atau SULIH ini tidak jadi maka alternatifnya kawasan yang telah tersedia jambatan menghubungkan tanah besar dengan Pulau Bunting ini dapat dibangunkan sebagai projek pelancongan negeri dengan membina resort-resort dan tapak-tapak perkhemahan. Dapat juga belia-belia kampung ini bekerja dalam sektor pelancongan selain terus memiliki bendang dan sawah-sawah padi.

Antara keindahan Pulau Bunting

Kami juga melihat ramai kaki-kaki pancing mencari rezeki di kawasan ini. Tak kurang juga menjadi port bagi pasangan teruna dara berdating di kawasan terbiar ini. Tak larat penduduk nak tegur.

Anak-anak muda Sg Limau mencari rezeki dengan menyewakan motor-motor mereka menyeberangi jambatan ke Pulau Bunting. Kebajikan mereka dahulu diabaikan akibat kelemahan kerajaan PAS. Kini mereka menaruh harapan agar sinar baru dibawa oleh BN jika berjaya memenangi PRK DUN tersebut..


Rata-rata penduduk yang kami temui suka kalau projek ZIPY dibangunkan semula oleh kerajaan Negeri. Tapi majoriti mereka lebih suka jika BN berjaya membangunkan kawasan ini sebagai pusat peranginan, sudah tentu banyak peluang pekerjaan boleh diwujudkan kepada anak-anak Melayu. Ekonomi setempat pun berkembang, pengambil alihan tanah pun tak banyak.

Cuma perlu dibina dan disediakan kemudahan asas seperti bekalan eletrik dan air ke pulau ini selain melebar dan menurap jalan ke jambatan tersebut.

Nak harapkan PAS buat dulu jangan mimpilah. Baru saja arwah Tan Sri bercadang nak bangunkan SULIH dah ramai pak-pak lebai berjanggut terbeliak mata dan bergeletik segala ekor-ekor serban mereka sambil mengira-gira berapa banyak yang dapat dimasukkan ke dalam karung-karung mereka.

Keindahan Gunung Jerai dapat dilihat dari Pulau Bunting
Kini mereka bising lagi kerana Mukhriz mempunyai rancangan untuk membangunkan semula Pulau Bunting. Mungkin ZIPY boleh ditukar menjadi Zon Industri Pelancongan Yan yang lengkap dengan segala kemudahan sebagai pusat peranginan baru bagi menjana ekonomi penduduk setempat.  

Kami yakin idea-idea ini dikongsi juga oleh ramai pihak dan kerajaan Negeri BN sendiri pun ada alternatif idea yang sama. Justeru berilah undi kepada BN untuk memenangi kawasan DUN Sg Limau ini dahulu agar segala kebaikan yang dirancang akan mudah dilaksanakan.

Ayuh Hijrah kalih undi BN pula demi kebaikan Sg Limau.

  

#PRKSGLIMAU : KANTOI! Militan PAS lempiaskan nafsu di DANNOK kerana AMANAT SABU?!! #BeraniHijrah

Posted: 28 Oct 2013 05:00 PM PDT


 
 
Cakap banyak pun tidak guna. Anda semua boleh lihat dan nilaikan sendiri akhlak "pejuang" PAS apabila pemimpin sendiri pun boleh menghalalkan perbuatan maksiat. Nampaknya PRK Sg. Limau ini bukan sahaja membuka jalan kepada boneka Phahrolrazi dan kelompok Syiah PAS untuk berkuasa, bahkan ia juga telah memberikan peluang kepada para pejuang berani MATI PAS untuk merasai sendiri "nikmat bermutaah" di pekan Dannok, Thailand.
 
 
 
Agak-agaknya jika penyokong BN yang dirakamkan masuk ke tempat-tempat maksiat sebegini, apa reaksi dan komen penchacai PR? Dan apakah pula komen mereka jika melihat gambar di atas ini? Sudah tentu mereka akan jawab, ini semua tohmahan dan fitnah penyamaran daripada BN sendiri. Bagi mereka, sesiapa sahaja yang menyokong PR, adalah golongan maksum yang suci dari dosa, walaupun tidak beriman kepada Allah SWT.
 
Inilah sebabnya mengapa MB Kedah sibuk mengajak pengundi DUN Sg Limau agar Berani Hijrah untuk kali ini. Sesungguhnya PAS yang mereka kenal dahulu tidak lagi sama dengan yang ada sekarang ini; semuanya Al Halalku Wal Harammu. Jadi, gunakanlah nikmat akal kurniaan Allah SWT dan kuasa undi yang ada untuk mengajar PAS agar mereka dapat dikejutkan dari lamunan kegilaan kuasa dan nafsu bersama kafir harbi tanggal 4 November ini.

Puaka MyMassa: Ceramah PAS di PDM Kabu 10 sesak dengan 10 ribu hadirin! #PRKSGLIMAU #BERANIHIJRAH

Posted: 28 Oct 2013 09:00 AM PDT

 
 
Beginilah sambutan hangat para penduduk Kabu 10 terhadap majlis ceramah PAS sebentar tadi. Keadaan begitu sesak sehinggakan jalan kampung yang satu itu terpaksa ditutup kepada lalu lintas. Jelas sekali para pengundi DUN Sg. Limau menolak kempen Berani Hijrah yang dibawa oleh BN dan Kerajaan Negeri.
 
Malah program ceramah hari ini juga mencatatkan peningkatkan mendadak jumlah hadirin berbanding program di Dulang Kecil semalam.
 
Adalah dianggarkan kehadiran para hadirin mencecah sehingga 10 ribu orang, dan kebanyakannya sukar dilihat dengan mata kasar. Inilah buktinya kubu PAS di DUN Sg. Limau ini bukanlah calang-calang kawasan yang boleh dirampas dengan sewenang-wenangnya oleh BN. Nampaknya para penduduk Sg Limau lebih memilih untuk KEKAL di rumah masing-masing berbanding BERANI HIJRAH sementara di program-program anjuran PAS.


#PRKSgLimau : PANAS! Benarkah wujud WASIAT arwah Us Azizan agar JANGAN UNDI PAS lagi?!! #BeraniHijrah

Posted: 28 Oct 2013 02:00 AM PDT

 
 
Sebelum ini kami ada terdengar desas-desus yang mengatakan arwah Us. Azizan ada meninggalkan satu wasiat khusus kepada ahli keluarganya, para pengundinya dan rakyat Kedah umumnya. Wasiat ini ditinggalkan sebagai peringatan kepada semua atas apa yang telah terjadi ke atas dirinya akibat kerakusan PAS terhadap kuasa politik yang menyebabkan beliau sentiasa hidup dalam keadaan tertekan dan memburukkan lagi penyakit yang ditanggung.
 
Malah, serangan puak-puak yang gilakan kuasa dalam PAS ketika itu juga tidak pernah berhenti walaupun beliau sedang tenat. Kini, mereka boleh kembali dengan topeng malaikat dan tidak malu untuk menjaja rata nama arwah dengan kepercayaan bahawa pengundi Sg. Limau sudah lupa dan mudah dipermainkan. Namun, kami percaya para pengundi di DUN Sg Limau ini tidak sebodoh seperti yang PAS sangkakan.
 
 
 
Cukup-cukuplah dengan pembohongan demi pembohongan yang dilakukan oleh PAS selama ini. Inilah masanya pengundi Sg. Limau MENOLAK seruan untuk mengekalkan PENIPU yang didukung oleh MUSUH allahyarham Us Azizan!!!
 
Doa kami semoga dengan berkat Maal Hijrah yang bakal menjelang sehari selepas PRK, ia dapat membawa sinar harapan baru kepada penduduk Sg. Limau ini. Insya Allah, WASIAT allahyarham Us Azizan di bawah ini dapat dijadikan panduan dan azimat bersama ketika memangkah kertas undi tanggal 4 November ini.
 

 

sekupangdua

0

Posted by Unknown | Posted on 11:22 PTG | Posted in

sumber :-

sekupangdua


UNDI PAS BERMAKNA UNDI SYIAH? PAS = SYIAH?

Posted: 28 Oct 2013 08:27 AM PDT

Apa dah jadi nie? Siap bergantung banner minta ALI MADAD tolong atau bantu menangkan PAS... komer tengok sendiri banner nie punya ler baek bergantung di tepi jalan dekat kebut sawit di Jalan Kg Sungai Kering di dalam dun Sg Limau...

Persoalannya kenapa org PAS sendiri tak turunkan semua banner-banner yang begini dimerata Di DUN  Sg Limau. Apa pun sebenarnya tidak menghairankan kita pun. Kadang kadang dia boleh jadi penuh dengan muslihat dan tipu helah yang boleh dirancangkan oleh depa nie... maklumlah kalau dah kaki putaq belit nie tang ceruk mana pun depa tetap spin... hehehe boleh ka gitu..opss lagu nie?

Sebelum nie seluruh umat Islam di Malaysia gempar bila serbuan Markaz Syiah di gombak. ( klik )  Nyata kewujudannya tak boleh dinafi atau rahsiakan lagi... apatah lagi bila kita juga dikejutkan oleh semua adun Pakatan Roket nie sebulat suara menolak usul bantah dan meyokong pelaksanaan bagi membolehkan pihak berkuasa bertindak diatas kegiatan Syiah yang makin menular dinegara... menolak, berkecuali dan tidak mengundi oleh Pakatan roket nie cukup jelas sebagai TIDAK menyokong usul yang dibawa ke sidang DUN Negeri Kedah baru-baru nie... atau dalam erti kata menyokong kegiatan Syiah tak boleh diambil tindakan?

Apa-apa pun tidak mustahil penuh dengan pelbagai muslihat atau perancangan yg tidak boleh iita jangka atau teka. Ditambah lagi dengan pembongkaran beberapa kejadian serta pekara yg dilhat sebagai bukti baru-baru ini. Bermacam jawapan kita boleh kita andaikan atau fikirkan sebagai resolusi terhadap isu syiah dan pembongkaran bukti yg menjadi tanda tanya terhadap persoalan nie... semuanya bermula selepas pengundi dan rakyat di N20 Sg Limau...

Dengan bukti yg kita didedahkan maka pelbagai andaian boleh kita buat...
1. Akibat kantoi SUDAH penglibatan dengan Syiah bila terpampang banner seperti ini serta penolakan usul memberi kuasa kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan diatas kegiatan Syiah di Kedah ditolak mereka dengan tidak setuju, berkecuali dan tidak mengundi oleh 15 Dun pakatan roket ini semasa sidang DUN kedah yg lalu baru-baru ini... jadi kita boleh andaikan mereka  nak cover kepincangan ini dengan... ( klik )

Buat banner sebegini dan dengan mudah akan menyalahkan kononnya ini kerja UMNO yg juga kononnya memfitnah PAS sekali pun bukan yg buat banner nie. Cara ini paling mudah sebagai taktik menutup pembongkaran mereka yg sudah kantoi sebelum ini... jadi adalah isu yg baru dijadikan tajuk atau isu  baru ceramah mereka untuk kencing rakyat di PRK N 20 SG LIMAU.

2. Mungkin boleh diandaikan memang mereka yg buat atau rakan syiah yg menyokong yg buat banner ini bila kita teliti dan siasat... semuanya taktik sebagai meraih simpati pengundi Sg Limau...
Memang tak mustahil kalau kita melihat sorotan tindakan sebelum ini pun mereka memang sanggup highlite  kan perbuatan jijik dengan menziarahi ayah DS Jamil Khir dirumah beliau  yang dikepalai oleh mamak  Mahpuih dan rombongannya siap dengan buat PC kononnya sekadar ziarah sebaliknya habis di Spin dalam flyers PAS dan lebih jijik yg dikatakan IKHLAS ni dibuat dalam bentuk video dan disebarkan dalam youtube lagi... ikhlas kepala bapak lu lagi nie (klik)

( maaf tidak bermaksud menghina Mamak tetapi nak kasi tau pada rakyat yg dema ler paling halam jadah kutuk dan hina mamak sebelum ini kepada Tun Mahathir )

Bukan setakat itu tak mustahil mereka yg buat dan rancang sendiri kalau kita nilaikan dengan isu bagaimana gambar diedit semata mahu menipu rakyat percaya calon dema baik dan juga merupakan saudara kepada Arwah DS Azizan... ( klik ) begitu juga dengan gambar bagaimana jalan diturap oleh pihak JKR selepas didesak oleh calon yg sebenarnya bukan menang lagi pun dinPRK akan datang nie...
Agak-agak ler kot ya pun apa pasal JKR boleh keluar bajet rakyat untuk dia yg nilainya tentu ribu atau puluhan ribu ringgit... kenapa nak bising dan mahu aibkan BN dan JKR sendiri sedangkan sudah lima penggal memerintah di Sg Limau dan paling tak masuk akal tempat mantan arwah MB Kedah sendiri tidak terlaksanakan sebelum ini.

3.  Bagi melihatkan yang mereka nie diaibkan dengan fitnah oleh BN kononnya mereka sengaja difitnah sebagai terlibat dengan Syiah.  Jadi dengan alasan ini setidak-tdaknya dapat jugak cover line bila Rakyat terutamanya dibongkarkan betapa mereka tidak menyokong usul di Sidang Dun Kedah terhadap enekmen yang dikuluskan bagi membolehkan badan berkuasa bertindak terhadap kegiatan Syiah...

Banyak lagi yang boleh disabitkan kalau di kaji sama ada mustahil atau pun tidak... kalau dah bapaknya kencing berdiri mana mungkin tak mustahil mereka lagi teruk bukan setakat kencing berdiri malah berlari 100 meter tu ekekeke...
Agak-agak ker yop buka  semua pengundi lembu yang boleh korang kencing... rakyat cukup paham dwngan perangai lamjedah korang

Panglima Perang Cyber

0

Posted by Unknown | Posted on 11:16 PTG | Posted in

sumber :-

Panglima Perang Cyber


BANNER Calon PAS disokong Puak Syiah di #PRKSgLIMAU

Posted: 28 Oct 2013 05:11 AM PDT

Nampaknya Syiah semakin menampakkan belangnya di Sg Limau.

Apa lagi rakyat Sg Limau mahu?

Jangan biarkan parti didokong dan menyokong Syiah ini menang.

Moga Allah selamatkan Malaysia dari Syiah Wahabi Liberal dll.

DARUL EHSAN TODAY

0

Posted by Unknown | Posted on 11:06 PTG | Posted in

sumber :-

DARUL EHSAN TODAY


Jumlah Kakitangan Awam Malaysia Tertinggi Di Dunia, Itu Sebap Ia Perlu Di Kurangkan...

Posted: 28 Oct 2013 06:30 AM PDT


Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, pada 2009, nisbah kakitangan awam-penduduk di Malaysia adalah yang tertinggi di Asia-Pasifik, iaitu 4.68 peratus berbanding 1.4 peratus bagi Singapura, 1.79 peratus bagi Indonesia, 1.85 peratus bagi Korea Selatan dan 2.06 peratus bagi Thailand.

Anehnya, katanya, walaupun mempunyai nisbah kakitangan awam-penduduk antara yang tertinggi di dunia, Malaysia semakin bergantung pada perunding asing walaupun hanya untuk merangka dokumen dan pelan induk negara.

Kalau kita paham apa yang di komen oleh lim kit siang itu, sebenarnya dia nak bagi tau, kakitangan awam yang ada di malaysia nie tak prodaktif, lembab dan memang patut jumlah kakitangan awam di kurangkan, semua kakitangan di malaysia harus bersyukur kerana umno/bn masih lagi memerintah malaysia, walau pun kebanyakan dari kakitangan awam menyokong pembangkang, cuba bayangkan apa nasib korang semua kalau dap yang memerintah...

Sekeping Gambar Menceritakan Segala-galanya. Sungai Limau.

Posted: 28 Oct 2013 01:30 AM PDT

Mak & bini siapa la nie agakanya ye...

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Mengapa PAS takut tempelak Comango?

Posted: 28 Oct 2013 09:32 PM PDT


Bukan sahaja tuntutan Gabungan NGO Hak Asasi Manusia (Comango) yang perlu dihadapi oleh PAS tetapi sebenarnya parti itu akan berdepan dengan lebih banyak tuntutan yang mencabar prinsip Islam sekiranya masih terperangkap dalam tahaluf siyasi parti-parti pembangkang.

Aktivis PAS, Norman Toha berkata, PAS perlu segera keluar daripada pakatan pembangkang sekiranya tidak mahu imej 'kuda tunggangan' dan 'lembu dicucuk hidung' terus membelenggu parti itu oleh DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Saya mengakui ada perkembangan yang baik dalam PAS dengan Dewan Pemuda PAS Pusat mendesak Comango menggugurkan segala tuntutan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini.

"Bagaimanapun, saya melihat tahaluf siyasi masih membelenggu banyak pemimpin utama PAS kerana sehingga kini mereka tidak berani menempelak Comango walaupun perkara itu bertentangan dengan prinsip Islam dan menyalahi fitrah manusia," katanya ketika dihubungi disini hari ini.

Menurutnya, lagi lama PAS bertangguh untuk keluar daripada pakatan pembangkang, lagi banyak PAS akan berdepan dengan tuntutan-tuntutan oleh rakan pembangkangnya yang akan menghakis kepentingan orang Islam dan Melayu.

Sebelum ini, Ketua Delegasi Gabungan Pertubuhan-Pertubuhan Islam Dalam Proses Semakan Berkala Sejagat (MuslimUPro), Azril Mohd. Amin berkata, keberanian Comango mengemukakan tuntutan yang menyentuh sensiviti umat Islam kepada PBB dipercayai ada kaitan dengan sokongan pembangkang.

Dalam pada itu, seorang lagi aktivis PAS, Mohd. Riza Kamaruddin, beliau menggesa Majlis Syura dan Dewan Ulama PAS untuk mengemukakan pendirian sebenar parti itu terhadap tuntutan Comango.

"Saya mengucapkan tahniah kepada Dewan Pemuda PAS dan saya meminta kalau perjuangan mereka serius, usul mengenai tuntutan Comango ini perlu dibentangkan dan dibahaskan dalam Muktamar PAS nanti.

"Saya melihat tuntutan Comango ini merupakan ujian untuk mengukur sejauh mana dominasi PAS dalam tahaluf siyasi, kalau PAS takut dan teragak-agak untuk menjuarai isu orang Islam, saya kira tahaluf siyasi itu telah gagal," katanya.

Dalam pada itu, bekas Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan Teluk Kemang, Mohd. Hidzir Othman berkata, PAS perlu mengambil iktibar terhadap apa yang berlaku dengan perpaduan ummah sehingga Comango berani membuat tuntutan yang mencabar Perlembagaan Persekutuan dan kedudukan agama Islam di negara ini.

"Sekiranya tiada perpaduan, dibimbangi perkara-perkara yang lebih buruk akan dituntut oleh lebih banyak NGO, maka PAS perlu mengutamakan perpaduan ummah supaya umat Islam menjadi kuat dan disegani serta digeruni oleh pihak lawan dan kawan," katanya yang juga Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Insan Penyayang Negeri Sembilan.

Suara Politik
Belantan

Mengapa Anwar terus membisu?

Posted: 28 Oct 2013 09:55 AM PDT


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim didesak supaya meminta Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng memberi penjelasan mengapa 851 perwakilan 'hilang' semasa pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu September lalu.

Ketua Penerangan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Ruslan Kassim berkata, Anwar perlu menuntut penjelasan itu kerana semasa pemilihan CEC yang diadakan pada 15 Disember tahun lalu pun, seramai 753 perwakilan DAP telah didapati 'hilang'.

Katanya, memandangkan Anwar selalu bercakap mengenai ketelusan dan demokrasi, maka adalah perlu Ketua Pembangkang itu membuktikan apa yang diperkatakan beliau dengan meminta penjelasan Guan Eng agar rakyat jelas mengenai apa sebenarnya yang berlaku dalam DAP.

"Jangan amalkan dwistandard. Mengapa membisu apabila DAP tidak telus dan demokratik dalam menjalankan pemilihan CEC? Jangan buat tidak tahu sahaja tentang perkara ini. Kita desak Anwar minta Guan Eng beri penjelasan," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.


Kontroversi mengenai CEC DAP berterusan walaupun parti itu sudah melakukan pemilihan semula pada 29 September lalu apabila ramai ahli yang layak mengundi tidak berpuas hati selain mendakwa perkara berkenaan dibuat tanpa mengikut Perlembagaan parti.

Terbaharu, ahli seumur hidup DAP cawangan Taman Seri Sungai Pelek, Sepang, Goh Swee Huat membuat aduan kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) kerana menurutnya, pemilihan semula hanya boleh diadakan dalam kongres kebangsaan parti, bukan kongres khas seperti bulan lalu.

Dalam pada itu, Ruslan mendakwa, beliau mendapat aduan terdapat seramai 450 perwakilan yang tidak sah daripada 120 cawangan tambahan DAP turut hadir dan mengundi pada pemilihan semula tersebut.

Suara Politik
Belantan

Mereka tertarik dengan Keesaan Allah!

Posted: 28 Oct 2013 04:39 AM PDT

RENA Handono (tengah) dan Insan L.S. Mokoginta (kanan) ketika memberikan ceramah pada satu seminar di Melaka, baru-baru ini.

Apakah rahsia kekuatan yang terdapat pada agama Islam sehingga ia menjadi tarikan kepada penganut agama lain?

Bagi kita yang dilahirkan sebagai Muslim dan Muslimah mungkin tidak menyedarinya, tetapi pada hakikatnya ketegasan Islam untuk mempertahankan keesaan Allah adalah sebab utama penganut agama lain memilih agama ini.

Rahsia kekuatan Islam itu diketahui setelah menghadiri satu seminar di Melaka baru-baru ini yang antara penceramah yang turut ditampilkan ialah dua individu berketurunan Tionghoa Indonesia yang telah mendapat hidayah untuk memeluk Islam.

Mereka ialah bekas biarawati, Irena Handono dan seorang pendakwah, Insan L.S. Mokoginta yang pada asalnya beragama Kristian Katolik.

Irena yang nama asalnya Han Hoo Lie dilahirkan pada 1954 di Surabaya, Jawa Timur.

Pada 1983, beliau memutuskan untuk beralih memeluk Islam dengan mengucap dua kalimah syahadat di Masjid Al-Falah, Surabaya.

Menceritakan kisah pengislamannya, Irena yang merupakan anak bongsu daripada lima beradik itu berkata, semuanya berlaku setelah beliau memutuskan untuk mempelajari Islam daripada sumber asalnya iaitu al-Quran.

Katanya, keputusannya itu dibuat setelah tidak berpuas hati dengan dakyah sesetengah pihak yang mahu Islam dinilai daripada amalan dan budi pekerti penganut agama itu.

"Ketika masih bukan Islam, saya diminta melihat negara-negara yang mempunyai banyak umat agama berkenaan. Saat itu dikatakan di negara saya, Indonesia orang yang miskin, bodoh, mempunyai sifat pengotor dan tinggal di pinggir-pinggir sungai adalah orang Islam.

"Cara pengenalan terhadap Islam sebegini ternyata tidak hanya pada zaman saya masih muda sahaja iaitu pada 1980-an tetapi terus berlanjutan sampai ke hari ini.

"Ia bertambah kencang lagi setelah peristiwa 911 atau 11 September 2001 apabila orang Islam diberikan label baharu iaitu sebagai pengganas," katanya.

Beliau berkata, dirinya tidak dapat menerima logik yang diberikan itu kerana jika digunakan hujah yang sama, ramai juga bukan Islam yang melakukan perbuatan yang keji termasuk menganggotai kumpulan mafia di Itali.

Katanya, adalah tidak wajar untuk menilai kebenaran sesuatu agama berdasarkan perlakuan penganutnya, sebaliknya ia hanya boleh diukur menerusi sumber utama ajaran agama itu sendiri dan bagi Islam adalah al-Quran.

"Saya pada mulanya telah meminjam senaskhah al-Quran yang ditulis dalam bahasa Arab sepenuhnya.

"Malangnya, pertama kali saya membuka kitab suci al-Quran, saat itu saya bingung kerana tidak tahu kitab itu mana yang depan, mana yang belakang, mana yang atas dan mana yang bawah. Bingung saya tidak mengerti.

"Ketika saya membuka dan saya melihat hurufnya, lebih bingung lagi, hurufnya itu kata orang Betawi seperti cendol, panjang-panjang dan bulat-bulat. Semakin saya tidak mengerti," jelasnya.

Bagaimanapun, katanya, halangan itu tidak menghentikan sifat ingin tahu beliau yang akhirnya berjaya mendapat al-Quran terjemahan dalam bahasa Indonesia.

"Yang mula-mula dibaca saya adalah di bahagian belakang al-Quran iaitu surah-surah yang pendek-pendek dan kebetulan yang pertama dibaca saya adalah Surah al-Ikhlas.

"Kenapa saya membaca surah ini terlebih dahulu, inilah ketentuan Allah dan saat itu saya hanya mampu membaca terjemahan," ujarnya.

Katanya, terjemahan itu membawa maksud: "Katakanlah: Dia-lah Allah Yang Maha Esa. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu. Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakkan dan tidak ada seorang pun yang setara dengan Dia."

"Ketika membaca surah itu, maka reaksi saya menyatakan ini yang benar bahawa Allah itu Maha Esa, tempat bergantung semua makhluk dan tidak beranak dan diperanakkan. Dia tidak perlu berkongsi dan tidak ada awalnya.

"Saya bersyukur kerana akhirnya mendapat hidayah kerana berani bertanya berbanding sesetengah pihak yang tidak berani mempersoalkan ajaran agama yang dianuti sejak lahir semata-mata kerana takut dituduh telah melakukan dosa.

"Setelah membaca Surah al-Ikhlas, saya benar-benar yakin Islam adalah agama Allah dan alhamdulillah dengan susah payah, akhirnya ketika berusia 29 tahun pada 1983 iaitu sehari sebelum bulan suci Ramadan, saya mengucapkan dua kalimah syahadat," katanya.

Dalam pada itu, Irena berkata, umat Islam hendaklah bertegas untuk memastikan kalimah Allah tidak digunakan oleh penganut agama lain kerana ia bertentangan dengan maksud perkataan Allah dalam Islam yang merujuk kepada Allah Yang Maha Esa, Yang Satu dan Yang Tunggal.

Beliau berkata, di Indonesia penggunaan kalimah Allah oleh penganut agama lain sukar dihapuskan kerana amalan itu telah dibuat sejak zaman penjajahan Belanda.

"Keadaan di Malaysia masih lagi boleh dikawal. Apa yang kami alami di negara kami, jangan sampai terjadi pula di Malaysia.

"Penganut agama lain mahu dibenarkan menggunakan kalimah Allah kerana berpegang kepada prinsip semua agama adalah sama. Kalau semua agama sama, saya tidak akan tinggalkan agama saya dahulu," ujarnya.

Sementara itu, Insan yang nama asalnya Wenseslaus Cong Mokoginta berkata, beliau tertarik dengan kandungan al-Quran yang tidak pernah berubah sejak diwahyukan kepada Nabi Muhammad.

Katanya, al-Quran juga tidak bercampur aduk antara firman Allah dan sabda Nabi Muhammad kerana Islam mempunyai kaedah tersendiri bagi mengasingkannya.

"Firman Allah terkandung dalam al-Quran, manakala perbuatan atau kelakuan Nabi Muhammad yang diriwayatkan oleh sahabat-sahabatnya dikategorikan sebagai hadis manakala sejarah tentang Rasulullah dinamakan sebagai Sirah Nabawiah.

"Apabila saya mengkaji kitab-kitab agama lain, kandungannya bercampur aduk. Ada firman Tuhan, ada sabda daripada Nabi, ada daripada penulis kitab itu sendiri dan ada daripada orang yang dikenal, mahupun tidak dikenal.

"Sementara kandungannya pula ada perintah dan larangan Allah, daripada Nabi-Nya, ada ajaran daripada penulis kitab tersebut, ada cerita-cerita tentang sejarah dan khurafat.

"Apabila telah bercampur semua antara hak dan batil, maka ia tidak boleh lagi dianggap sebagai firman Allah keseluruhannya. Dalam Islam apabila bercampur kedua-duanya, maka kesimpulannya semua adalah batil," ujarnya yang berasal dari Kotamobagu, Manado di provinsi Sulawesi Utara, Indonesia.

"Dalam kitab agama lain, Nabi-nabi digambarkan dengan kelakuan yang amat buruk. Nabi Daud dikatakan telah menghamilkan isteri orang bawahannya sehingga melahirkan anak dan baginda kemudiannya membunuh suami wanita tersebut," katanya.

Tambah beliau, sebab lain beliau tertarik dengan Islam kerana al-Quran menggambarkan para Nabi dengan akhlak yang mulia dan itulah sifat yang sepatutnya dimiliki semua utusan Allah.-UMO

Suara Politik
Belantan

#PRK Sg Limau : PAS Dan Fitnah Bagai Lagu Dan Irama, Tidak Dapat DiPisahkan?

Posted: 28 Oct 2013 12:14 AM PDT


PAS sudah pasti malu besar apabila calon mereka tidak habis-habis menipu dalam kempen pilihanraya kecil Sungai Limau yang berlangsung sekarang . Sebelum ini beliau katanya adalah saudara kepada arwah Ustaz Azizan dan kemudian selepas itu dikatakan pula ayah DS Jamil Khir mendoakan beliau menang!

Dan membuatkan kita bertambah terkejut hari ini apabila akhbar yang dikatakan 'condong' kepada pembangkang iaitu Sinar Harian pula mendedahkan yang gambar calon PAS itu adalah edit photoshop dan dusta semata-mata.

Di mana rasanya nak 'letak muka' apabila seseorang yang dikatakan 'guru ugama' sanggup melakukan perbuatan tersebut yang dilihat bercanggah dengan personaliti beliau semata-mata mahu meraih undi penduduk-penduduk Sungai Limau! Begitu juga kepada penyokong-penyokong beliau!


PAS terpaksa menggunakan helah dengan menjadikan bapa kepada Menteri di JPM, DS Jamil Khir Baharom sebagai mangsa terbaru bagi meraih sokongan. Penipuan terancang yang dicanang oleh Harakahdaily. net.

Gambar yang disiarkan oleh Sinar Harian hari ini telah membuka pekung penipuan PAS selama ini yang kerap menipu bagi meraih undi. Benarlah kata orang, PAS dan TIPU/FITNAH bagaikan lagu dan irama yang tidak dapat dipisahkan.

Patutlah bekas Ketua Penerangan Pusat PAS sebelum ini berkata pengamal media sosial Pakatan Pembangkang suka memfitnah? Ini bukannya teguran atau fitnah dari pemimpin UMNO apatah lagi BN, tetapi datangnya sendiri dari pimpinan pusat PAS. Siapa yang tidak kenal dengan Idris Ahmad ini?


Jika selama ini para pemimpin PAS hanya pekakkan telinga, butakan mata apabila mereka tahu ahli-ahli mereka memfitnah...namun selepas ini fikirkan kembali apa yang ditegur oleh Idris Ahmad seperti diatas! Mungkin beliau sudah naik muak dengan sikap dan tingkah laku pengamal media sosial pembangkang yang gemar menipu! Pepatah Melayu ada mengatakan, ' Siakap SiNohong Gelama Ikan Duri, Bercakap Bohong Lama-Lama Mencuri! Wallahuallam.

Suara Politik
Belantan

Cursing Malay : Terus Terang

0

Posted by Unknown | Posted on 10:50 PTG | Posted in

sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Mengimbas Kembali Projek-Projek 1Malaysia Yang Bakal Jadi Gajah Transparent

Posted: 27 Oct 2013 10:28 PM PDT

1. TV 1Malaysia

Aku pernah bukak TV ni kejap. Kemudian nampaknya agak bosan. Kemudian aku tutup. Last time berita dalam website ni diupdate? 21/2/2012. Lagi beberapa bulan, kita dah dekat dengan 2014.

2. Tablet 1MalaysiaKah kah kah kah kah kah. Kita semua sedia maklum, ini adalah projek gajah putih dan gajah dia memang tersangatlah putih melepak, tah berapa kilo bedak gajah ni pakai.

3. Kedai Ikan 1Malaysia"Kedai Ikan 1Malaysia dimiliki oleh Restoran Sekinchan Ikan Bakar." Ayat itu cukup menjelaskan segala-galanya mengenai projek ini. Hari tu dekat rumah aku nak bukak satu dalam 2011, signboard dah naik...tapi kemudian diturunkan semula. Skru tak cukup kot masa pasang jadi tgh tunggu skru sampai.

4. Menu Rakyat 1MalaysiaKat mana sebenarnya ada benda ni? Aku pernah gi hospital Ampang. Kat situ ada, tapi diletakkan di satu sudut lain sebab lauk dia lain berbanding lauk harga retail....tapi, kualitinya, mak aih. Sama macam makanan aku masa asrama dulu. Memang betul la kot, kat Malaysia, nak elok, kena bayar lebih.

5. Email 1MalaysiaRM100 Juta untuk sesuatu yang sangat2 useless dan tah hapa outcomenya. Last update website? 2011. Apa gunanya? Entah. Apa matlamatnya? Entah.

.................

Kenapa terlalu banyak projek hangat2 tahi ayam yang berlaku menggunakan dana kerajaan?

Sudah jelas ada sesuatu yang tak kena mengenai pelaksanaan dan penggunaan dana yang diperuntukkan. Apa yang kerajaan buat dengan diorang ni? Adakah kerajaan sekadar memandang ringan semua benda yang berlaku sebab diorang ni usahawan Melayu dan diorang ada effort berbanding aku yang hanya tau complain?

Pada aku, lagi baik tau complain aje berbanding ada effort tapi habiskan dana awam tak tentu hala. Effort dah bagus tapi execution selalu cincai boncai. Orang yang ada idea elok dan ada kemahiran terpinggir sebab takde the right connection atau tak sokong gagasan BN.

Kenapalah kita camni?

Bajet dah diumum....pasti ramai Melayu yang menjilat bibir berfikir tender mana yang dia nak kaut sebab dia kenal Ketua Pengarah, KSU mana2 kementerian. Menteri berubah, portfolio bertukar, target pun bertukar. Daripada projek IT tiba2 boleh try tender pertanian pulak. Padahal company buat benda lain. Cepat2 la gi Suruhanjaya Syarikat register company baru sebab nak dapat tender.

Itulah dia antara punca kenapa tiap2 kali bajet diumumkan, aku gelak. Berapa elok pun bajet diorang announce kalau pelaksanaan nya tak diubah, sama aje.

Kalau pembaziran juta2 pun kerajaan pandang sebelah mata sebab nak tolong Melayu punya pasal, what's the point tolong Melayu?