Followers

Nuffnang

Kami Sokong Tokguru

0

Posted by Unknown | Posted on 11:35 PTG | Posted in

sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Teka-Teki Imam Al Ghazali

Posted: 13 Oct 2013 09:24 AM PDTImam Ghazali : Apakah yang paling dekat dengan kita di dunia ini?
Murid 1 : Orang tua
Murid 2 : Guru
Murid 3 : Teman
Murid 4 : Kaum kerabat

Imam Ghazali : semua jawapan itu benar, tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah S.W.T bahawa "setiap yang bernyawa pasti akan mati (Surah Ali-Imran :185)

Imam Ghazali : Apakah yang paling jauh dari kita di dunia ini?
Murid 1 = China
Murid 2 = Bulan
Murid 3 = Bintang
Murid 4 = Matahari

Imam Ghazali = semua jawapan itu benar, tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari2 yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama

Imam Ghazali : Apakah yang paling besar didunia ini?
Murid 1 : Gunung
Murid 2 : Matahari
Murid 3 : Bumi
 
Imam Ghazali = semua jawapan itu benar, tetapi yang paling besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al-Araf:179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka

Imam Ghazali : Apakah yang paling berat didunia?
Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah
 
Imam Ghazali = semua jawapan itu benar, tetapi yang paling berat sekali adalah MEMEGANG AMANAH (Surah al-Azab:72. Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah S.W.T meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah S.W.T sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah

Imam Ghazali : Apakah yang paling ringan di dunia ini?
Murid 1 : Kapas
Murid 2 : Angin
Murid 3 : Debu
Murid 4 : Daun-daun
 
Imam Ghazali : semua jawapan itu benar, tetapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat

Imam Ghazali : Apakah yang paling tajam sekali di dunia ini?
Murid-murid dengan serentak menjawab : Mata pedang!!!
 
Imam Ghazali : semua jawapan itu benar, tetapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri

Badakpun Pakai Bodyguard Beb..

Posted: 13 Oct 2013 08:05 AM PDTEmpat ekor daripada jumlah ini berada di Ol Pejeta Conservancy yang merupakan pusat pemuliharaan haiwan liar di daerah Laikipia, Kenya.
Pusat ini juga menjadi tempat perlindungan terbesar bagi badak hitam di Afrika Timur.
Bagi melindungi spesis badak putih yang semakin terancam itu, pasukan anti pemburu ditempatkan untuk berkawal selama 24 jam setiap hari bagi menjaga keselamatan spesis tersebut.
Empat ekor badak putih ini diharap mampu membiak sekaligus menyelamatkan spesis ini daripada terus hilang dari muka bumi ini.Mengapa Husyam Lawan Kerajaan Partinya Sendiri

Posted: 13 Oct 2013 05:33 AM PDT


PEMBENTANGAN bajet negeri Kelantan bagi tahun 2014 baru-baru ini menarik sekali.

Dato Husam Musa, Adun Salor yang sebelum ini adalah Exco Kelantan bangun berucap memohon penjelasan kerajaan negeri mengenai pemberian kawasan balak seluas 3500 ekar di hutan simpan Chabang Tongkat Hulu Sat Machang.


Menariknya, apabila beliau menimbulkan cerita ini pelbagai persoalan muncul.
Antaranya mengapa beliau bangun untuk melawan kerajaan dari partinya sendiri? Mengapa tidak beliau atasi kelemahan kerajaan negeri semasa beliau berkuasa dahulu? Mengapa hanya sekarang beliau memberikan pelbagai cadangan untuk membangunkan negeri? Adakah ini sabotaj beliau kepada kerajaan negeri selepas tidak lagi dilantik menjadi Exco dalam pentadbiran kerajaan negeri yang baru?

Saya tidak hendak mempertahankan sesiapa dalam hal ini. Saya tidak boleh kata apa yang Adun Salor timbulkan itu benar atau salah.
Tapi yang saya yakin ialah Adun Salor membuat 'kerja rumahnya' sebelum berucap di Dun. Maka sekarang ini bagi melihat kekuatan hujah masing-masing, saya menunggu jawapan MB dalam penggulungan nanti.

Bukan saya sahaja yang menunggu, rakyat juga ternanti-nanti jawapan MB. Ini kerana dalam beberapa hal, bajet tadi tidak menjawab banyak persoalan yang dinantikan rakyat tentang peruntukan pembinaan lebuh raya dan stadium serta peruntukan untuk menjayakan projek kambing jamnapari dan padi organik -perkara yang sebelum ini juga saya timbulkan.


Satu lagi yang rakyat hendak tahu secara rasmi ialah tentang kenaikan tarif air yang dikatakan naik sehingga 39% mengikut tahap tertentu penggunaan air, tetapi tidak diumumkan.
Yang rakyat hendak tahu ialah betulkah tarif air naik? Jika naik, kenapa tidak diumumkan?

Dalam hal ini, seorang kawan saya memberitahu saya, sekeras-keras kerajaan BN pun, kenaikan harga minyak dan elektrik diumumkan kepada rakyat.


Kembali kepada tindakan Adun Salor tadi, persoalan yang perlu kita jawab bukanlah soal beliau mengkritik kepimpinan partinya, tetapi apakah tindakan beliau itu salah?
Saya tidak melihat begitu. Saya tunggu perbahasan seperti ini sekian lama, iaitu ahli dari parti sendiri membahas dasar dan keputusan kerajaan.

Pada saya, tindakan Adun Salor adalah baik untuk memperbaki kelemahan parti, lagi pun beliau adalah Adun biasa yang bukan lagi berada dalam barisan kepimpinan kerajaan.


Lainlah kalau beliau ahli Exco yang terikat dengan doktrin 'tanggungjawab bersama'.


Di pihak kerajaan negeri pula, terimalah pandangan Adun Salor sebagai politik profesional dan politik matang.
Jawablah dengan baik untuk menangkis dakwaan beliau, bukan untuk melihat beliau sebagai musuh parti atau musuh kerajaan negeri. Ingat, dari segi hierarki parti, Adun Salor adalah naib presiden Pas.
Maka, sebagai naib presiden, tidak ada tujuan bagi beliau untuk mensabotajkan parti dan kerajaan negeri dokongannya.

Melihat lebih jauh, hati saya berkata: Jikalah politik cara ini juga diamalkan di parlimen, alangkah majunya politik kita dan alangkah baiknya untuk rakyat dan negara kita. Semoganya!
Di petik daripada laman Facebook Profesor Madya Dr Mohammad Agus Yusof.

Dah malas rasanya nak ulas berkenaan politik kelantan ni.rasanya semua yang celik politik dah tahu apa sebenarnya yang berlaku di kelantan

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:18 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Alhamdulillah...Herald tidak boleh guna kalimah Allah - Mahkamah Rayuan!

Posted: 13 Oct 2013 10:36 PM PDT


Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam majalah mingguan The Herald. Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Seri Mohamed Apandi Ali memutuskan demikian selepas membenarkan rayuan kerajaan.

Mahkamah Rayuan memutuskan penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald bukan sebahagian daripada aspek penting dalam kepercayaan dan amalan agama Kristian.

Hakim Datuk Seri Mohamed Apandi Ali berpendapat, kalimah suci itu jika dibenarkan penggunaanya akan mencetuskan kekeliruan dalam masyarakat.

Sehubungan itu, beliau berpuas hati bahawa tiada alasan mengapa majalah berkenaan berkeras untuk menggunakannya dalam penerbitan mingguan tersebut.

Allahuakbar..!!!

Suara Politik
Belantan

Indonesia tuduh PDRM pengecut tembak rakyatnya?

Posted: 13 Oct 2013 08:34 AM PDT


Indonesia memprotes insiden berbalas tembak yang mengorbankan empat warganya Jumaat lalu. Laporan tersebut boleh didapati dalam laman Kompas.com.

PDRM juga dianggap mereka sebagai sebuah pasukan yang dianggap 'senang main tembak'!

" Sepertinya polisi Malaysia bermental pengecut karena sedikit-sedikit menembak. Melumpuhkan, tidak harus membunuh apalagi mereka bukan teroris," kata Kepala Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI) Moh Jumhur Hidayat di Jakarta.

"Saya mengecam keras tindakan barbar polisi Malaysia yang dengan mudahnya menembak orang hingga tewas," katanya yang dipetik dari laman web tersebut.

Jumhur menambah, Kedutaan Besar Republik Indonesia di Kuala Lumpur mendapat laporan bahawa empat rakyatnya ditembak mati dalam insiden pukul 12 tengah hari itu.

Mereka yang terbunuh dikenali sebagai Hafat, pemegang pasport Indonesia bernombor A0649848, Iknoriansyah (U4507980) Hery Setiawan (A4208167) dan Wahyudi (A2640273)

Menurut versi PDRM, kata Jumhur, keempat-empat rakyatnya itu disyaki telah merompak sebuah rumah pagi sebelum kejadian. Polis kemudian, katanya, telah menyerbu rumah suspek di Blok B-15-7, Ampang Hilir Pinggiran, Jalan Ampang Putra, Kuala Lumpur.

Jumhur menambah, pihaknya akan memastikan protes kerajaannya akan disampaikan melalui jalur diplomatik.

Suara Politik
Belantan

Gempar...!!! Vivian pelakon porno mahu 'bunuh diri'?

Posted: 12 Oct 2013 11:07 PM PDT


Selepas dihujani dengan pelbagai tohmahan dan kontroversi, pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee yang akhirnya dibebaskan dengan ikat jamin, seolah-olah "lenyap" dari dunia siber yang menjadi "pemusnah" kepada kehidupan mereka selama ini.

Namun dua hari lalu, pasangan yang menggelarkan diri sebagai Alvivi ini kembali muncul dengan sebuah klip video pendek berjudul "Regret".

Klip video yang berdurasi satu minit lima puluh sembilan saat itu memaparkan Vivian yang mengenakan gaun putih dengan ekspresi wajah penuh emosi.

Klip video yang ditulis dan diarahkan sendiri oleh Alvin ini seolah-olah menunjukkan kekesalan watak dalam klip ini yang dilakonkan oleh Vivian dengan apa yang telah dilakukan selama ini.

"Saya fikir susah menjadi orang dewasa..., apabila saya mengikut kata hati saya, semua orang mengatakan saya salah," antara skrip yang dilontarkan dalam klip video itu.


Sebelum itu, klip video memaparkan bagaimana kehidupan Vivian ketika dia kecil, di mana dia diajar untuk mengejar cita-cita, yakin dengan diri sendiri, bersuara lantang namun semua itu berbeza apabila usianya menginjak dewasa.

Menurut klip video itu, semuanya berubah dan orang mula membenci apabila dia cuba menjadi dirinya dan melakukan apa yang dia rasakan betul sehinggakan orang yang disayang juga enggan menyayanginya lagi.

"Sebenarnya saya penat, mereka menang, saya kalah....," ujar Vivian dalam nada penuh kesah.

Babak akhir pada klip video itu menunjukkan Vivian mengelar lengannya dan menamatkan "perjuangannya".

"Mungkin ini adalah masa untuk menamatkan perjuangan bermakna saya sekaligus... hanya dengan satu tindakan segera," katanya lagi yang dipetik dalam klip video yang dimuatnaik di YouTube pada Rabu lalu.

Sehingga hari ini video itu sudah disaksikan lebih 60,000 pengunjung YouTube.


Pasangan bloggers seks, Alvivi sebelum ini ditahan selama lapan hari atas kesalahan mempersendakan bulan Ramadan dengan memuat naik gambar yang menyentuh sensitiviti umat Islam.

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi telah membenarkan Alvin atau nama sebenarnya Tan Jye Yee, 25, dan Vivian Lee May Ling, 24, diikat jamin bersyarat, selepas membuat semakan kehakiman mengikut Seksyen 35 Akta Mahkamah Kehakiman 1964 dan Seksyen 323(1) Kanun Acara Jenayah.

Pasangan itu dilarang memuat naik sebarang artikel, komen dan penulisan menghasut serta memuat naik gambar lucah dan jelik yang boleh menimbulkan unsur perkauman dan menyentuh sensitiviti kaum dan agama.

Hakim Datuk Mohd Azman Husin turut mengenakan syarat kepada kedua tertuduh iaitu mereka perlu menyerahkan pasport, dilarang menggunakan peranti komunikasi rangkaian yang boleh diakses kepada Internet dan melaporkan diri di balai polis berhampiran pada hari pertama setiap bulan.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:17 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:15 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KALIMAH ALLAH... SYUKUR KITA MENANG BUAT KALI KE 3!

Posted: 13 Oct 2013 09:24 PM PDT


Mahkamah Rayuan Putrajaya telah menetapkan kalimah Allah adalah hak milik umat Islam sekaligus telah menolak rayuan pihak gereja untuk menggunakannya dan juga keputusan Mahkamah Tinggi sebelumnya yang membenarkan kaum gereja menggunakan kalimah tersebut dalam penerbitan mereka.

Kita bersyukur kepada Allah s.w.t di atas segala bantuan dan rahmatNya ini. Umat Islam telah memperoleh kemenangan buat kali ke 3 berturut-turut. Ini bermakna kalimah Allah menjadi hak mutlak umat Islam dan kaum kafirin dan gereja khatolik tidak berhak untuk menggunakan kalimah tersebut di dalam apa jua penerbitan  seperti Herald Tribute dan The Chatholik Weekly.

Pemimpin-pemimpin Islam bersemangat mempertahankan kalimah Allah berkumpul depan Istana Kehakiman, Putrajaya. Syukur perjuangan jihad akhirnya menemui kemenangan jua...
Kemenangan ini merupakan anugerah tak terhingga dari Allah s.w.t kepada umat Islam memandangkan pada esok hari kita akan sambut Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Qurban. Ketika ini umat Islam sedang berwukuf di Arafah dan kita percaya mereka juga tak henti-henti berdoa untuk kemenangan ini. Begitu juga kepada umat Islam yang berpuasa sunat hari ini telah berjaya mendapat kemenangan ini.

Makcik ini dan anaknya turut hadir dan berdoa agar Allah memberikan kemenangan kepada umat Islam dalam mempertahankan kalimah Allah. Tak bayar sesen pun makcik ini tetap akan hadir mempertahankan agamanya.


Warga Putrajaya yang berkelapangan turut menyatakan sokongan dan berdoa kesyukuran di atas kemenangan umat Islam di hadapan Istana Kehakiman
Tahniah kepada semua pihak yang terlibat mempertahankan kalimah Allah ini hingga mencapai kemenangan kali ke 3 ini. Terima kasih para peguam-peguam Islam, pertubuhan-pertubuhan NGO Islam dan orang perseorangan yang berdoa siang malam. Begitu juga kepada barisan bloggers dan facebookers yang telah berjihad melalui media sosial. Sesungguhnya jasa dan pengurbanan kalian terhadap agama Allah ini begitu besar ertinya.

Pahlawan-pahlawan dari NGO Seni Silat turut hadir dan berdoa kesyukuran sebaik sahaja pengumuman kemenangan dibacakan oleh para peguam muslim.

Namun di sebalik kegembiraan ini kita wajar beringat bahawa pihak kafirin tidak akan diam dan redha dengan keputusan mahkamah ini. Mereka sentiasa mencari jalan untuk menyelewengkan kalimah Allah ini seperti mana tersiratnya agenda dan muslihat mereka untuk memecahbelahkan dan memurtadkan kaum muslimin di negara ini. Orang ramai berdoa kesyukuran setelah pengumuman kemenangan umat Islam diumumkan
Puak-puak kafir ini akan membawa kes ini ke Persidangan Comango di Geneva pada 24hb Oktober ini untuk mencabar kemenangan umat Islam ini. NGO-NGO kafirin ini telah memulakan langkah dan strategi mereka untuk terus mencabar keputusan ini seterusnya mencabar Perlembagaan Persekutuan, Raja-Raja Melayu, syariat Islam seterusnya Ummah itu sendiri.

NGO yang berpakaian seperti pahlawan dan pendekar Melayu ini juga bersemangat mempertahankan kalimah Allah. Keris akan terhunus dan menusuk jika ada yang kurang ajar pada bangsa Melayu!

Justeru wahai umat Islam bersedialah dengan segala kekuatan yang kamu memiliki untuk menghadapi musuh-musuh kamu, musuh-musuh Allah dan musuh-musuh yang kamu tidak ketahui sedangkan Allah mengetahuinya. Ingatlah kaum kafir tidak akan dan pernah redha dengan umat Islam sehinggalah kita menuruti agama dan segala kemahuan mereka. Namun ingatlah mereka merencanakan muslihat, namun Allah lebih hebat muslihatnya. Kebatilan pasti akan hancur!

Takbir... Allah Akhbar !

HARI PENENTUAN AYUH JIHAD SELAMATKAN KALIMAH ALLAH

Posted: 13 Oct 2013 05:54 PM PDTDi kala umat Islam berwukuf di Arafah ,mereka memuji-muji Allah Yang Maha Esa. Kita di Malaysia pula kini sedang berjihad  mempertahankan kalimah Allah dari kesyirikan dan pembodohan puak kafirin dan harbirin. 

Ayuh umat Islam jangan biarkan kesucian kalimah ini dinodai oleh tangan-tangan kafirin yang penuh muslihat jahat. Jadikan takbir Aidil Adha kita lebih bermakna esok hari.

Berjuanglah dan berdoalah sesungguh hati semoga Allah s.w.t memelihara kesucian agamanya di bumi Malaysia ini.

Allah Akhbar, Allah Akhbar, Allah Akhbar Walillahilham

Panglima Perang Cyber

0

Posted by Unknown | Posted on 11:14 PTG | Posted in

sumber :-

Panglima Perang Cyber


LIVE : MAHKAMAH TOLAK PERMOHONAN KRISTIAN #KALIMAHALLAH

Posted: 13 Oct 2013 10:57 PM PDT

Sebentar Presiden Majlis Peguam Muslim Malaysia Datuk Zainurrijal mengulang keputusan hakim di luar mahkamah yang telah menolak permohonan Kristian untuk menggunakan kalimah Allah.

Mereka ada 14 hari untuk membuat rayuan di Mahkamah Rayuan Mengurut Peguam Khairul Azam yang ditemui.

RTM turut membuat lintas langsung dan menemu bual Datuk Ibrahim Ali.

Kira-Kira 900 orang umat Islam dari berbagai NGO termasuk 10 buah bas dari Pulau Pinang telah hadir.

UST Nasharudin Mat Isa mantan Timbalan Presiden PAS,  DR YUSRI MANTAN Presiden Abim, Ustaz Ismail Mina Presiden Muafakat, Cikgu Zainon bekas pemimpin PAS yang aktif dedah isu Memali yang hadir.

@TonyPua Dibidas Gelar ROS Anjing !

Posted: 13 Oct 2013 02:51 AM PDT


Tindakan Tony Pua terus dibidasKUALA LUMPUR 12 Okt. - Ketua Publisiti DAP, Tony Pua terus dibidas atas tindakan berbaur perkaumannya yang menggelarkan Pendaftar Pertubuhan (ROS) dan Utusan Malaysia sebagai 'anjing UMNO' berhubung isu pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP.

Bekas Pengarah Perhubungan Pusat Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), Abdul Aziz Abdul Kadir berkata, tindakan Tony ditujukan kepada kedua-dua pihak yang digerakkan majoritinya orang Melayu itu dilihat untuk meningkatkan reputasi beliau pada mata orang Cina.

"Kebiadapan Tony ini sebagai satu lonjakan politik terhadapnya. Perkara ini dilihat selaras dengan kecenderungan Dinasti Lim dalam DAP, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng untuk mengangkat karier politik Tony.

"Saya menyokong kuat segala tindakan ROS terhadap DAP kerana percaya badan tersebut prihatin terhadap aduan ahli parti itu sendiri. Sepatutnya Tony menyasarkan tohmahannya kepada Guan Eng kerana pengurusan beliau menjadi penyebab kepada semua kontroversi DAP," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Tony dalam laman Facebooknya baru-baru ini menggelar ROS dan Utusan Malaysia sebagai 'anjing UMNO' selepas parti itu diarah menjalankan pemilihan semula CEC berikutan pelbagai pihak mempertikai kewibawaan proses yang pertama pada 15 Disember lalu.

Abdul Aziz dalam pada itu menyeru orang Melayu terutama dalam kalangan penyokong pembangkang agar tidak dicucuk hidung dengan merestui segala tindakan DAP meskipun secara terang-terangan mencabar kesabaran mereka.

Jelas beliau, ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas perlu mengelak daripada memberikan kebebasan yang melampau kepada individu seperti Tony untuk terus menaburkan politik kebencian di negara ini.

"Jangan biar kesilapan tersebut memakan diri PKR dan Pas, semata-mata kerana DAP adalah rakan satu pakatan pembangkang," katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20131013/po_01/Tindakan-Tony-Pua-terus-dibidas#ixzz2havVjD54
© Utusan Melayu (M) Bhd

Watch "4 Ahli Keluarga MB Perlis Nyaris Maut Kediaman Terbakar" on YouTube

Posted: 13 Oct 2013 02:21 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=zLE_2cdVdmU&feature=youtube_gdata_player

Watch "Penjelasan Kak Yah NAFI Berita Astro Awani & Sinar Harian Sarapan Rombongan VVIP Mukhriz RM 6000" on YouTube

Posted: 13 Oct 2013 01:33 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=-RSdf7RldsQ&feature=youtube_gdata_player

Watch " Komen Presiden Umno @NajibRazak pemilihan UMNO 2013" Semalam on YouTube

Posted: 13 Oct 2013 01:17 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=7Qn8Sh35Hl0&feature=youtube_gdata_player

Watch " @ShahrizatJalil : Ini Adalah Kemenangan Akar Umbi Dan Agenda Transfomasi" on YouTube

Posted: 13 Oct 2013 01:13 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=TIgX8GpITNw&feature=youtube_gdata_player

oyabun

0

Posted by Unknown | Posted on 11:12 PTG | Posted in

sumber :-

oyabun


Alhamdulillah...Herald tidak boleh guna kalimah Allah - Mahkamah Rayuan!

Posted: 13 Oct 2013 10:44 PM PDT


Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam majalah mingguan The Herald. Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Seri Mohamed Apandi Ali memutuskan demikian selepas membenarkan rayuan kerajaan.

Mahkamah Rayuan memutuskan penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald bukan sebahagian daripada aspek penting dalam kepercayaan dan amalan agama Kristian.

Hakim Datuk Seri Mohamed Apandi Ali berpendapat, kalimah suci itu jika dibenarkan penggunaanya akan mencetuskan kekeliruan dalam masyarakat.

Sehubungan itu, beliau berpuas hati bahawa tiada alasan mengapa majalah berkenaan berkeras untuk menggunakannya dalam penerbitan mingguan tersebut.

Allahuakbar..!!!

Wasabi Oyabun..

Semoga keputusan kalimah Allah berpihak kepada umat Islam!

Posted: 13 Oct 2013 06:52 AM PDT


Dalam kerancakan ahli-ahli UMNO memilih barisan kepimpinan baharu untuk Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri hari ini, jangan dilupakan peristiwa penting yang akan dilakar pada Isnin ini.

Keputusan penting yang kita tunggu-tunggu tentang kes penggunaan kalimah Allah oleh akhbar mingguan Katolik, The Herald akan didengar di Mahkamah Rayuan esok Isnin 14 Oktober.

Keputusan kes ini diharap memihak kepada umat Islam supaya ia tidak dijadikan kes rujukan untuk tuntutan-tuntutan lain yang bersangkutan dengan agama Islam selepas ini. Malah diminta dijauhkan Allah juga daripada niat pihak tertentu untuk menggugat dan mencabar perkara berkaitan Raja-raja Melayu, hak istimewa orang Melayu, bahasa kebangsaan dan lain-lain di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Barangkali 'keberanian' untuk mencabar Perlembagaan ini bermula pada Disember 2009, apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan akhbar The Herald boleh menggunakan perkataan "Allah" sebagai merujuk kepada "God" dalam akhbar itu versi bahasa Melayu bagi memenuhi keperluan masyarakat di Sabah dan Sarawak.

Kerajaan Pusat bagaimanapun merayu keputusan tersebut. Sensitiviti umat Islam dan martabat Islam dalam Perlembagaan wajib diambil kira.


Dalam Perlembagaan, Islam adalah satu-satunya nama agama yang disebut tetapi nampaknya sekarang agama lain pula yang berlebih-lebih minta diberi hak yang sama.

Dalam khutbah Jumaat di beberapa masjid Kuala Lumpur semalam, khatib menyatakan percubaan menggunakan kalimah Allah di dalam kitab selain al-Quran, akan menimbulkan kecelaruan dalam akidah atau kepercayaan umat Islam. Islam menolak kepercayaan yang berteraskan kepada Trinity iaitu God Father (Bapa Tuhan), God the Son (Anak Tuhan) dan Holy Spirit (Roh Kudus).

Kedudukan agama dan umat Islam pada hari ini diancam dari segenap penjuru sama ada dari segi sosial, syariah dan akidah. Mereka melakukan pelbagai usaha bagi menimbulkan kekeliruan sehingga memberi pandangan dan pentafsiran yang salah tentang agama Islam dan kalimah Allah. Lebih mendukacitakan mereka sanggup mempertikaikannya sehingga membawa isu ini ke mahkamah.

Jika kalimah Allah dibenarkan, ada segelintir penganut Kristian mungkin bertanya; kenapa umat Islam perlu keliru? Kenapa orang Islam hendak baca Bible? Kenapa pula umat Islam hendak pergi gereja ketika orang Kristian sembahyang?

Ada juga yang ekstrem, menyatakan penganut Kristian tidak perlu kebenaran sesiapa untuk menggunakan perkataan "Allah", apatah lagi daripada orang yang 'bukan pemilik' perkataan Allah.

Sememangnya umat Islam bantah dan marah terhadap kenyataan seumpama ini. Kerana, apabila kalimah Allah digunakan secara langsung di dalam akhbar tersebut atau Bible versi bahasa Melayu, tindakan itu akan membatalkan konsep Triniti yang diamalkan mereka.


Lebih membimbangkan ialah agenda tersirat penggunaan kalimah Allah adalah untuk mengelirukan umat Islam dan menyatakan bahawa semua agama adalah sama. Perkataan Allah, solat, tauhid, Rasul, Kaabah, haji merupakan hak orang Islam yang tidak boleh dicerobohi oleh mana-mana pihak kerana ia akan menjadikan umat Islam keliru, ragu-ragu dan tersilap mengenal sifat-sifat Allah serta menggugat akidah.

Perkembangan ini sangat bahaya kerana boleh mempengaruhi umat Islam atas dasar hak asasi manusia.

Ada segelintir pemimpin Islam negara ini yang dilihat terpengaruh dengan dasar tersebut hingga tergamak memperjuangkan liberalisasi, pluralisme agama dan menghalalkan LGBT dan sanggup menggadaikan agama Islam dan negara.

Sebagai umat Islam yang beriman, kita perlu peka dan bertanggungjawab dalam isu ini. Sikap membenarkan sesiapa sahaja menggunakan kalimah Allah semata-mata untuk menunjukkan bahawa Islam meraikan agama lain, hanya akan mendatangkan mudarat yang lebih besar kepada agama dan umat Islam.

Adakah kita sanggup mendengar golongan bukan Islam memanggil gereja mereka sebagai rumah Allah? Mahukah kita mendengar panggilan nama Tuhan dan berhala mereka sebagai Allah?

Sudah pasti ramai umat Islam yang tak kuat imannya akan terkeliru, terpesong dan mungkin murtad. Jadi, umat Islam negara ini kena bertanggungjawab menyekat gerakan kelompok ekstremis dalam pertubuhan agama.

Semoga keputusan Mahkamah Rayuan Isnin ini menamatkan kebimbangan umat Islam Malaysia. InsyaAllah.

Wasabi Oyabun..

DARUL EHSAN TODAY

0

Posted by Unknown | Posted on 11:05 PTG | Posted in

sumber :-

DARUL EHSAN TODAY


Kes Kalimah Allah, Islam Menang, Kafir Kalah Lagi...

Posted: 13 Oct 2013 09:24 PM PDT

Mahkamah Rayuan telah memutuskan bahawa The Herald tidak dibenarkan menggunakan Kalimah 'Allah'.

Berita penuh:

Pada 14 Okt 2013 jam 0900 - 0950 di Mahkamah rayuan 5, Kompleks Istana Kehakiman Putrajaya telah berlangsung pengumuman kes kdn lawan roman katolik berhubung penggunaan kalimah allah dlm akhbar herald catholic. hakim.

Hakim bg kes kalimah ALLAH :
1. dato' haji mohd zawawi
2. dato' abdul aziz bin abd rahim
3. dato' seri hj mohamed apandi bin hj ali

lebih kurang 500 orang telah hadir bg memberi sokongan. antara yg dkenali hadir ialah datuk ibrahim ali dan ustaz nasaruddin mat isa.

hakim sebulat suara telah membuat keputusan membenarkan rayuan kdn. sehubungan dgn itu pihak roman katolik tidak dibenarkan menggunakan kalimah Allah dlm akhbar terbitannya.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:03 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


FGV SHOPPING SAKAN

Posted: 13 Oct 2013 10:05 AM PDT

Gambar sekitar ceramah di Jengka pada 12.10.2013
Walau pun hujan kehadiran tetap tidak berganjak untuk mendengar apa yang disampaikan oleh penceramah dalam isu-isu Felda

 
RM600 juta
Digunakan untuk membeli dan membuka ladang sawit seluas 20,000 hektar dikalimantan dan lain-lain lokasi diIndonesia secara persendirian dan usahasama dengan tabung haji .
Sedangkan projek pembukaan ladang-ladang sawit diIndonesia sememangnya telah felda mulakan sebelum penyenaraikan FGV lagi.sebahagian kecil daripada jumlah ini digunakan untuk perbelanjaan pelbagai (operasi dan perbelanjaan modal).
 
RM2,200 juta (2.2 Bilion)
Sejumlah RM1.2 juta billion dibelanjakan untuk membeli saham Pontian United Plantation Berhad pada harga RM140 sesaham atau dinilaikan kepada harga ladang M58,300 per hektar. Harga ini 15 kali harga lebih mahal daripada saham Tradewinds Berhad yang FGV jual.
Peruntukkan selebihnya dicadangkan untuk meluaskan aset perladangan di Afrika,Myamar dan Kemboja.Perincian kos projek ini bakal diumumkan pada akhir tahun 2013 nanti.
 
RM500 juta
Membeli apartmen mewah,Grand Plaza Service Apartment diBayswater pinggir London.
Sebelum penyenaraian FGV juga telah membeli kondominium mewah di Braintree Massachusette Amarika Syarikat melibatkan perbelanjaan sekitar RM9 juta.
 
RM110 juta
Membeli Grand Borneon Hotel di Kota Kinabalu Sabah.Pembelian kondominium dan hotel mewah ini adalah tindakkan yang keluar daripada pelan perniagaan FGV dan sudah pasti melibatkan habuan komisyen yang begitu lumayan ..Sebaliknya dimanakan  peruntukkan untuk pembangunan untuk perumahan dan kompleks2 perniagaan didalam kawasan felda untuk warga felda ?Kenapa bagitu senang untuk menyuntikkan wang dan mewujudkan peluang pekerjaan dan kegiatan ekonomi  kenegara-negara maju sedangkan anak muda Felda ramai yang mengangur.?
 
RM800 juta
Membeli kilang yang  terlibat dengan industri hiliran seperti kilang pemerahan sawit,kilang penapisan minyak sawit didalam dan diluar Negara serta khabarnya turut membeli kilang yang tidak terlibat  dengan bidang minyak sawit seperti minyak soya,minyak conola,minyak jagung dan minyak bunga matahari.

 
RM780 juta
Meluaskan penyertaan dalam sector pemprosesan dan pengeluaran produk sampingan (by-products) minyak sawit dan bukan sawit termasuk produk minyak lemak,produk kosmetik dan kecantikan ,toiletries dan sebagainya…

 
RM110.3 juta
Membeli 25% saham iris corporation Berhad ,syarikat yang terlibat dalam kontrak pembuatan e-passport di Malaysia dan Bangladesh .
Pembelian saham seperti ini adalah bait-out untuk menyelamatkan kroni..

 
RM 40 juta
Sebahagian besarnya dibelanjakan untuk membeli peralatan computer dan peralatan pejabat bagi meningkatkan kapasiti pengurusan dan kecekapan pengurusan.Pelancaran Roadshow Selamatkan Felda 2.0

Meskipun hujan, program tetap berlangsung di Nadi Kota, Bandar Jengka. Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man, Dr Rosli Yaakop dan Ust Shahril Azman antara yang berucap.

Selepas ini, kempen melalui media baru, ceramah, dialog, penyebaran risalah, solat hajat dll akan dilaksanakan.
Kita tentang pemerkosaan terhadap harta Felda. Tanah Felda Plantation di pajak, kini, kebun peneroka pula nak dipajak.

Equiti KPF 51% dalam Felda Holding nak dirampas oleh FGVH. KPF akan menempuh zaman gelap...
ANGKUT Felda sekarang ini dikelolakan oleh Tiong Nam.

Isa Samad sedang bermaharajalela!

KEMALANGAN MELIBATKAN LORI BAWA BIJIH DAN KEMATIAN

Posted: 13 Oct 2013 01:23 AM PDT

Pada 11/10/13 satu lagi kemalangan melibatkan lori amang atau lori membawa bijih besi di Perlimen Pekan melibatkan kematian seorang pemandu lori buah dan 3 orang cedera parah... manakala  pemandu lori amang dan isterinya selamat ...
Difahamkan dari orang ramai punca kejadian sebuah lori penuh membawa muatan bijih besi baru keluar dari persimpangan lombong yang memakan jalan sebelah lalu sebuah kereta dan 2 buah lori juga penuh muatan buah sawit lalu bertentangan.
Ini adalah kejadian kedua dalamasa 2 minggu yg mana belumnya melibat 2 kematian budak sekolah.
Adakah kebakaran lori bijih disebabkan kemalangan ? atau disebabkan kianat ? apapun malam tadi 2 orang dipangil kebalai untuk siasatan ...