Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 1:31 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Skim Rumah Pertamaku

Posted: 04 Jan 2013 04:41 AM PST

Had pendapatan peminjam individu bg Skim Rumah Pertamaku (SRP) dinaikkan dr RM3,000 kpd RM5,000 sebulan berkuat kuasa Januari 2013. Kenaikan berkenaan merupakan satu drp kriteria kelayakan SRP yg diumumkan dlm Belanjawan 2013 tahun lepas, demikian menurut Cagamas SRP Bhd hari ini.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Krisis Hutang Dunia: Malaysia Di Jalan Yang Betul

Posted: 04 Jan 2013 04:29 AM PST

Ekonomi global yang merudum pada tahun 1997/98 telah pun pulih pada separuh kedua tahun 2009. Namun, perkembangannya semakin perlahan bermula tahun ini, iaitu tahun 2012. Ekonomi global banyak bergantung kepada kedudukan ekonomi negara maju dan perkembangan ekonomi di dalam negara pula sebahagian besarnya bergantung kepada krisis hutang serta keyakinan pasaran.

Hari ini, hutang dunia telah meningkat dari USD18 Trillion kepada USD51 Trillion berbanding kadar pertumbuhan yang jauh lebih rendah. Menurut laporan Global Wealth 2012 oleh Credit Suisse Research Institute, negara di mana jumlah hutang isi rumah meningkat melebihi USD1 trillion, nisbah hutang berbanding aset meningkat secara purata sebanyak 50 sen dalam jangkamasa 2000 hingga 2008.

Secara dasarnya, negara yang berada dalam keadaan ekonomi yang selesa cenderung mencatatkan hutang isi rumah yang lebih tinggi.

Kedudukan nisbah hutang berbanding aset di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, United Kingdom menunjukkan paten yang sama iaitu meningkat secara drastik pada tahun 2008 dan kemudiannya menurun sekitar 20% pada tahun 2011-2012. The Economist pula mencatatkan peratusan hutang awam Amerika daripada KDNK adalah pada 74.2% atau USD36,873.70 per kapita dan UK pula 90.6% atau USD35,325.24 per kapita.

Di Eropah, mengambil contoh Itali yang mencatatkan nisbah hutang berbanding aset sebanyak 11.1 % pada tahun 2012 iaitu antara yang terendah di dunia tetapi ia adalah satu peningkatan yang banyak kerana ia bermula pada asas yang rendah. Tetapi, jumlah hutang awam di Itali pula mencatatkan peratusan 120.7% dari KDNK atau USD40,590.48 per kapita.

Hutang berbanding aset Sepanyol bagaimanapun mencatatkan nisbah 90% lebih tinggi dari tahun 2000 dan tiada tanda-tanda penurunan manakala peratusan hutang awam dari KDNK pula ialah 73.2% atau USD21,837.18 per kapita.

Perancis mencatatkan nisbah hutang berbanding aset sebanyak 12.8% iaitu berkurangan sebanyak 10% dari sepuluh tahun lalu kerana berjaya meningkatkan asetnya. Hutang awam Perancis mencatatkan angka 89.8% dari KDNK atau USD36,723.23 per kapita.

Jerman juga berjaya menurunkan nisbah daripada 24.3% pada tahun 2000 sehingga hanya 16.4% pada tahun ini. Kedudukan hutang awam Jerman pula berada pada tahap 82.8% dari KDNK atau USD34,224.93per kapita.

Singapura dilaporkan hampir menyamai prestasi Jerman dalam mengurangkan beban hutang sementara Malaysia dan Filipina pula menurut laporan Credit Suisse Research Institute, telah tidak dapat dipastikan, tetapi berkemungkinan mempunyai rekod yang lebih baik.

Bagaimanapun, menurut The Economist, kedudukan hutang awam Malaysia berbanding KDNK ialah 56.7%, atau USD5,903.21 per kapita, Filipina 46.6% atau USD1,209.84 per kapita, dan Singapura 96.4% atau USD50,074.83 per kapita.

Seperti negara-negara lain, Malaysia juga tidak dapat mengelak dari menerima akibat daripada limpahan hutang dan kelembapan ekonomi Amerika dan Eropah. Keadaan ekonomi di negara maju ini mengakibatkan penurunan dalam pasaran global. Malaysia terkesan dengan keadaan ini melalui perdagangan antarabangsa dan harga komoditi. Ia juga menyebabkan kedudukan kewangan global menjadi tidak menentu sekali gus mempengaruhi kedudukan kewangan dalam negara yang mana memberi kesan kepada pendapatan isi rumah.

Oleh yang demikian, amaran berbagai pihak mengenai kedudukan hutang negara yang tinggi tidak pernah diambil remeh oleh kerajaan.

Malaysia bernasib baik kerana kerajaan sentiasa memastikan eksport negara ini berbentuk berbagai dan tidak bergantung kepada elektrikal dan elektronik semata-mata tetapi turut merangkumi industri pembuatan lain, selain komoditi. Ini juga bererti rakan dagangan Malaysia lebih meluas dan tidak banyak bergantung kepada negara maju. Pada tahun 2011, 47% eksport Malaysia adalah ke negara Asia manakala hanya 30.2% ke Amerika dan Eropah.

Mengenalpasti penurunan dari segi pelaburan swasta semenjak krisis ekonomi Asia 1997 mungkin menjadi penghalang kepada pertumbuhan ekonomi, maka kerajaan menggariskan beberapa transformasi strategik untuk menggiatkan sektor swasta di bawah Model Ekonomi Baru. Antaranya, mengembangkan tenaga kerja berkualiti dan mengurangkan buruh asing, membina asas infrastruktur, meningkatkan sumber dan lain-lain lagi.

Sehingga kini, langkah yang diambil oleh Malaysia telah pun menunjukkan kejayaan di mana Laporan Ekonomi 2012/2013 oleh Kementerian Kewangan menunjukkan dana kasar yang diperoleh oleh sektor swasta melalui terbitan sekuriti hutang sektor swasta meningkat dengan ketara sebanyak 97.9 peratus kepada RM70.9 bilion untuk tujuh bulan pertama 2012 berbanding hingga 67.7 peratus kenaikan kepada RM35.8 bilion sebelumnya.

Dana kasar yang diperoleh dalam pasaran modal meningkat dengan ketara sebanyak 46.3 peratus kepada RM155.5 bilion dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini yang telah disokong terutamanya oleh keperluan pembiayaan infrastruktur berbanding dengan peningkatan 31.8 peratus kepada RM106.3 bilion dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Dana kasar yang diperoleh oleh sektor awam juga berkembang 3.3 peratus kepada RM64.3 bilion bagi tujuh bulan pertama 2012 berbanding dengan RM62.2 bilion, iaitu peningkatan 47.6 peratus untuk tempoh yang sama tahun lepas.

Oleh yang demikian, Malaysia mampu menjangkakan pertumbuhan yang berterusan walaupun dalam keadaan ekonomi global yang tidak menentu dan lembab.


Keupayaan kerajaan Malaysia untuk memandang ke hadapan dan bersiap sedia lebih awal untuk menghadapi kemungkinan limpahan hutang dunia memberi kesan kepada negara wajar diberi pujian. Tanpa pengurusan dan pentadbiran yang cekap, rekod yang baik seperti yang tertera di atas adalah mustahil.

Walaupun ada pihak yang cuba menafikan keupayaan dan kecekapan kerajaan, tetapi hakikatnya, masyarakat peniaga dunia lebih arif mengenainya. Ini terbukti dari peningkatan jumlah pelaburan langsung asing yang bertitik tolak dari peningkatan keyakinan pelabur. Rekod pelaburan langsung asing yang menjunam dari RM24.1 billion pada 2008 kepada RM5 billion pada 2009 meningkat kepada RM29 billion pada 2010 dan seterusnya kepada RM33 billion pada 2011.

Malaysia kini berada pada tangga ke-2 dalam senarai negara paling berdaya saing di Asia, ke-6 di Asia Pasifik dan ke-25 di dunia. Malaysia kini berada di tangga ke 10 dalam senarai negara paling diyakini bagi pelaburan asing,iaitu lonjakan dari tangga ke 21 pada tahun 2010.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Lim Guan Eng gagap dalam isu Kairil

Posted: 04 Jan 2013 04:17 AM PST

Sebentar tadi di tv3, Lim Guan Eng buat-buat gagap berikut pendedahan Roket kini tentang kesilapan kiraan pengiraan undi dalam pemilihan Jawatan kuasa kerja tertinggi DAP bulan lalu


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saksikan iLMU di Bicara Rakyat TV1 sebentar lagi Amanat Hadi Awang

Posted: 04 Jan 2013 04:12 AM PST

TAJUK: AMANAT HAJI HADI
TARIKH: 4/1/2013(Jumaat).
JAM :9 malam

SEBARKAN.! Mari kita ketahui bencana dan kesan pada masyarakat berhubung 'amanat hj hadi'
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pembangkang dan fitnah

Posted: 04 Jan 2013 04:01 AM PST

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Angkara Pasir Haram Punca Asrama UNISEL Di Tutup

Posted: 04 Jan 2013 02:59 AM PST

Universiti Selangor (UNISEL) untuk entah kali ke berapa terus menarik perhatian umum dan mengundang kontroversi yang tak sudah-sudah semenjak IPT itu di urus tadbir oleh Kerajaan PKR Selangor.

Sebelum ini UNISEL diselubungi masalah timbunan hutang berjuta ringgit gara-gara kegagalan urus tadbir dan masalah kewangan yang menyebabkannya gagal melangsaikan bayaran perkhidmatan pengurusan asrama.

Tumpuan kali ini pula berkisar pada permasalahan yang dihadapi sekitar 5,000 hingga 6,000 orang pelajarnya di Kampus Bestari Jaya, Kuala Selangor apabila terpaksa tinggal di luar penempatan asrama berikutan masalah mendapan tanah dan keretakan bangunan selain turut menjejaskan sistem pendawaian elektrik.

Sejak Kampus UNISEL di Bestari Jaya ini siap dibina dan mula beroperasi pada 2005, masalah sistem utiliti pendawaian elektrik, mendapan tanah atau keretakan bangunan tidak pernah berlaku sama sekali.

Namun apabila Kerajaan Negeri mula diambil alih oleh pakatan pembangkang yang bersekongkol di bawah gabungan PR, masalah mula timbul berikutan tindakan Kerajaan PKR Negeri melalui Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) dan kontraktor yang dilantik semakin menggiatkan aktiviti perlombongan pasir di sekitar kawasan berdekatan.

Keadaan ini bertambah buruk lagi apabila permit kebenaran melombong pasir disalah guna sehinggakan wujud pula aktiviti mengorek pasir secara haram yang kian berleluasa melewati sempadan yang telah ditetapkan termasuklah berhampiran kediaman penduduk dan Kampus UNISEL berdekatan.

Sekitar tahun 2010 dulu para penduduk di kawasan ini merangkumi Bestari Jaya, Kampung Susu dan Kampung Berjuntai Bestari pernah beberapa kali meminta jasa baik Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim dan Kerajaan Negeri pimpinannya segera menghentikan kegiatan perlombongan pasir di sekitar kawasan berkenaan.

Tuntutan mereka itu berasas demi menjaga keselamatan penduduk setempat dan para pelajar di Kampus UNISEL Bestari Jaya, namun seperti mana biasa MB Selangor terus dengan sikap keras kepalanya mengabaikan aduan kebimbangan penduduk.

Pada 29 Julai 2010, Mantan Menteri Besar Selangor, Dato' Seri Khir Toyo melalui blog beliau pernah menyuarakan kebimbangannya tentang kemungkinan risiko aktiviti perlombongan pasir yang dilakukan tanpa kawalan termasuklah kerap menggorek jauh ke dalam bumi bakal menjejaskan alam sekitar kawasan tersebut.

Tika itu ramai pimpinan Kerajaan PKR Selangor termasuk mandang mudah kebimbangan yang disuarakan oleh Mantan MB Selangor dan penduduk sekitarnya, tapi hari ini ia menjadi kenyataan.

Gara-gara kegagalan urus tadbir Kerajaan PKR Selangor dan kelemahan bertindak Menteri Besarnya yang paling bebal dan keras kepala di atas muka bumi ini, akhirnya sekitar 6,000 orang pelajar UNISEL terjejas teruk, manakala penduduk di kawasan berdekatan terpaksa berdepan dengan keadaan yang tidak menentu.

Inilah masalahnya apabila urus tadbir Kerajaan Negeri diberikan pada kelompok yang hanya pandai berjanji dan bercakap besar, akibatnya rakyat yang terpaksa menanggung bebannya.

Menyesal? Tak beguna jika mentaliti kita masih percaya pada poli'tikus' baiki labu macam pemimpin-pemimpin PKR, DAP dan PAS.

Seeloknya semasa PRU 13 nanti kalau-kalau berasa masih yakin dengan kebolehan sikap cakna rakyat yang kononnya dimiliki oleh para pemimpin PR, eloklah sama-sama kita terus mengundi PKR, DAP dan PAS untuk kebaikan bersama.

Manalah tahu kot kalau mati dihempap bangunan atau tertimbus tanah mendap, alang-alang janji pendidikan percuma hanyalah janji dicapati oleh PR, setidak-tidaknya dapatlah juga rezeki tanah kubur percuma untuk anak-anak kita dan orang kampung sekitarnya. Tak gitu?

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MUNGKINKAH NASIB RAFIZI SEPERTI JULIAN ASSANGE?

Posted: 04 Jan 2013 01:24 AM PST

Rakyat Malaysia sekali lagi dihidangkan dengan permainan wayang kulit pembangkang yang gemar mendedahkan dokumen sulit sebagai senjata politik kotor mereka.

Kali ini Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli muncul lagi sebagai watak hero parti itu untuk mengelirukan rakyat dengan 'pendedahan panas' seolah-olah beliaulah Julian Assange Malaysia!

Assange adalah seorang pengarang dari Australia yang juga merupakan pengasas laman web Wikipedia.

Beliau kini bersembunyi di bawah suaka politik dalam kedutaan Ecuador kerana takut di buru pihak berkuasa Amerika Syarikat dan Eropah berhubung aktiviti beliau mendedahkan banyak dokumen sulit kerajaan terutamanya berkaitan pengintipan dan ketenteraan.

Mungkin Rafizi juga bercita-cita untuk mencapai status seperti Assange dan menyorok pula di dalam kedutaan Turki!

Terkini pemimpin muda kesayangan Anwar Ibrahim ini mendedahkan melalui kenyataan media isi kandungan beberapa dokumen serta invois berhubung pembelian barang kemas bernilai RM13 juta dari Hong Kong.

Kononnya, Rafizi mendakwa, invois tersebut adalah kepunyaan ahli perniagaan Deepak Jaikishan dan barangan kemas tersebut adalah pemberian kepada Datin Seri Rosmah Mansor, isteri kepada Perdana Menteri.

Strategi yang dirancang oleh Rafizi mudah sahaja - kaitkan Perdana Menteri, isteri atau mana-mana pemimpin kerajaan dengan amalan rasuah, jenayah dan penyelewengan kuasa dengan menggunakan dokumen sulit, milik peribadi atau rasmi.

Tanpa mengesahkan samada dokumen yang didedahkan itu adalah sahih ataupun palsu, dan diperjelaskan dari mana sumbernya, rakyat terus diperbodohkan dengan rekaan cerita dan hikayat berunsur fitnah dan tohmahan pembangkang.

Dalam pendedahan terbaru, Deepak telahpun membuat penafian bahawa dokumen dalam tangan Rafizi bukan datang darinya.

Jadi persoalannya dari manakah Rafizi memperolehi dokumen-dokumen tersebut?

Dalam dunia digital dengan teknologi digital komputer yang canggih, semuanya boleh menjadi kenyataan.

Tidak mustahil mana-mana dokumen boleh dipalsukan menggunakan teknologi masa kini termasuk yang didakwa Rafizi sebagai kepunyaan Deepak.

Jikapun benar barang kemas tersebut dibeli oleh Deepak, kemungkinan ia adalah untuk ibu atau adik beradik perempuannya atau sebagai pelaburan malah boleh juga dibeli untuk Rafizi sekalipun!

Mengapa pula tanpa sebarang bukti kukuh, pembelian barang kemas itu disabitkan pula dengan isteri Perdana Menteri?

Apakah asas Rafizi untuk menuduh Datin Seri Rosmah menerima barangan kemas itu dari Deepak hanya berdasarkan beberapa invois yang diragukan keasliannya?

Terlebih dahulu pembangkang pernah menuduh isteri Perdana Menteri kononnya memiliki cincin berlian bernilai RM73 juta yang dibeli dari Amerika Syarikat.

Hanya berdasarkan cetakan dokumen yang kononnya di ambil dari skrin komputer pihak kastam, pembangkang terus mengaitkannya kepada Datin Seri Rosmah.

Akhirnya isu tersebut terkubur begitu sahaja kerana nyata apa yang dituduh adalah fitnah semata-mata dengan niat untuk menjatuhkan Perdana Menteri.

Begitu juga pendedahan terdahulu seperti isu NFC, projek LRT Ampang, dan sistem kawalan trafik udara KLIA yang semuanya senyap dan tidak bersuara lagi apabila pihak kerajaan atau agensi yang dituduh melakukan penyelewengan memberi penjelasan dan kenyataan sebenar.

Namun kedudukan pembangkang seolah-olahnya melebihi undang-undang negara dan mereka mampu membuat fitnah serta dakwa dakwi tanpa sebarang rasa tanggungjawab malah dan terlepas lupa daripada tindakan.

Mereka tahu individu seperti isteri Perdana Menteri atau Perdana Menteri sendiri tidak berpeluang menjawab segala tuduhan dan dakwaan palsu yang dilempar terhadap mereka.

Oleh kerana itu pembangkang bermaharajalela memyebar sebanyak mungkin fitnah dan berita palsu mengenai pemimpin kerajaan untuk mengaburi mata rakyat demi kepentingan politik mereka.

Pilihan Raya Umum ke-13 semakin dekat dan gendang fitnah pembangkang pun semakin kuat dan rancak.

Disebabkan ketandusan isu konkrit untuk membuktikan kemampuan mereka untuik mentadbir negara, pembangkang kini tangkap muat apa sahaja isu yang boleh dieksploitasikan.

Tidak kira isu kecil atau besar, pembangkang sekarang sudah terdesak untuk menutup segala kepincangan mereka sendiri dan penipuan yang telah mereka lakukan selama ini.

Rakyat kini sudah bijak bestari membandingkan antara permata dan batu, dan tidak mungkin pembangkang boleh menggangap mereka mampu diperbodohkan selamanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments (9)

otlcs [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]beats by dre[/url] nyjko http://drdrebeatsuksales.co.uk enfan [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre sale[/url] deexy http://beatsbydreukforsales.co.uk kfitc [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]dr dre beats[/url] rtcfq http://cheapdrebeatsuksale.co.uk krewg [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]beats by dre[/url] tpqhc http://cheapestbeatsheadphones.co.uk twieg [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]cheap beats by dre[/url] olpbc http://cheapestdrebeats.co.uk holzy [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]cheap beats by dre[/url] xagdh http://cheapdrebeatssale.co.uk izpb

agzvr [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]cheap beats by dre[/url] fcabi http://drdrebeatsuksales.co.uk swlpo [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre[/url] ipcsf http://beatsbydreukforsales.co.uk txxgo [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]beats by dre[/url] itssk http://cheapdrebeatsuksale.co.uk lziyw [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]beats by dre[/url] gackl http://cheapestbeatsheadphones.co.uk fbowi [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]beats by dre[/url] lxgzm http://cheapestdrebeats.co.uk sgups [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dre uk[/url] cbvbh http://cheapdrebeatssale.co.uk xjrj

yfjpz [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]cheap beats by dre[/url] ppczv http://drdrebeatsuksales.co.uk taqkb [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre[/url] pvcjr http://beatsbydreukforsales.co.uk yypri [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]cheap beats by dre[/url] dswyd http://cheapdrebeatsuksale.co.uk kdmhe [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]cheap beats by dre[/url] equfz http://cheapestbeatsheadphones.co.uk zjkxh [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]beats by dr dre[/url] fhuad http://cheapestdrebeats.co.uk gmmsa [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dre uk[/url] pvvjz http://cheapdrebeatssale.co.uk asgo

dmdgj [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]dr dre beats[/url] dzalf http://drdrebeatsuksales.co.uk dqrva [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre sale[/url] ypmzz http://beatsbydreukforsales.co.uk zkulx [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]dr dre beats[/url] dmpis http://cheapdrebeatsuksale.co.uk oosnc [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]cheap beats by dre[/url] ailur http://cheapestbeatsheadphones.co.uk hifnz [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]beats by dre[/url] xgggf http://cheapestdrebeats.co.uk ejtpn [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dre uk[/url] nkcsr http://cheapdrebeatssale.co.uk gisy

nhixc [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]cheap beats by dre[/url] tguxc http://drdrebeatsuksales.co.uk idpch [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre[/url] fvosg http://beatsbydreukforsales.co.uk pyfdp [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]beats by dre[/url] ijvbi http://cheapdrebeatsuksale.co.uk ranob [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]beats by dre[/url] umiil http://cheapestbeatsheadphones.co.uk cypkw [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]cheap beats by dre[/url] ecxlh http://cheapestdrebeats.co.uk ktvjl [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dre[/url] qwmye http://cheapdrebeatssale.co.uk gbjn

ryaei [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]beats by dre[/url] nxwqj http://drdrebeatsuksales.co.uk wkagd [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre[/url] ijres http://beatsbydreukforsales.co.uk zldvv [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]dr dre beats[/url] rggwk http://cheapdrebeatsuksale.co.uk bytar [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]cheap beats by dre[/url] gbrhd http://cheapestbeatsheadphones.co.uk aakxd [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]beats by dr dre[/url] gdlrr http://cheapestdrebeats.co.uk rptvv [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dre[/url] htcpw http://cheapdrebeatssale.co.uk icpu

fxqsm [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]cheap beats by dre[/url] vrndb http://drdrebeatsuksales.co.uk mwzse [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]cheap beats by dre[/url] dueet http://beatsbydreukforsales.co.uk sckel [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]dr dre beats[/url] yskwe http://cheapdrebeatsuksale.co.uk oixsi [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]beats outlet[/url] dbpuq http://cheapestbeatsheadphones.co.uk hzuua [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]beats by dre[/url] dykme http://cheapestdrebeats.co.uk atsnf [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]cheap beats by dre[/url] ohvid http://cheapdrebeatssale.co.uk mxqh

prqbp [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]beats by dre[/url] cxnbh http://drdrebeatsuksales.co.uk huzyw [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre[/url] klmqg http://beatsbydreukforsales.co.uk wzkce [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]cheap beats by dre[/url] btspo http://cheapdrebeatsuksale.co.uk juhjp [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]cheap beats by dre[/url] hnozq http://cheapestbeatsheadphones.co.uk amnoz [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]beats by dre[/url] vlfbv http://cheapestdrebeats.co.uk ldjzv [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dre[/url] zbzvh http://cheapdrebeatssale.co.uk erwc

pvriy [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]cheap beats by dre[/url] cftmc http://drdrebeatsuksales.co.uk ayalm [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre sale[/url] gpvue http://beatsbydreukforsales.co.uk innef [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]cheap beats by dre[/url] kvchs http://cheapdrebeatsuksale.co.uk mzmiw [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]beats outlet[/url] lsxsr http://cheapestbeatsheadphones.co.uk osqxf [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]beats by dr dre[/url] tkstx http://cheapestdrebeats.co.uk wohwj [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dre[/url] hebah http://cheapdrebeatssale.co.uk fdgq