Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 9:05 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PAS Perlu ‘Nasionalkan’ Parti, Bawa Aspirasi Perlembagaan Persekutuan

Posted: 02 Sep 2010 08:42 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Sept — PAS, yang menjalin kerjasama dengan PKR dan DAP untuk membentuk Pakatan Rakyat, perlu mengambil langkah "menasionalkan" parti iaitu menjadikannya "parti yang berpijak dalam kerangka negara bangsa dan bergerak dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan."
Dalam buku terbaru berjudul "Menuju PAS Baru: Krisis, Peluang dan Dinamisme", ahli jawatankausa kerja PAS pusat Dr Mujahid Yusof berkata, parti Islam ini perlu menonjolkan ciri-ciri nasional yang mampu memberi keyakinan kepada orang ramai tentang komitmennya terhadap tonggak negara bangsa.
Buku itu dilancarkan di sini malam tadi.
"Persoalan ini timbul berlatangbelakangkan persepsi yang ditanggap oleh orang ramai bahawa PAS bukan parti nasional yang ada kaitan dengan semangat negara bangsa, malah dakwaan PAS keluar dari kerangka perlembagaan dan kebimbangan PAS tidak membawa aspirasi nasional adalah kebimbangan yang berasas," kata Mujahid.
Mujahid yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar berkata kebimbangan itu sebenarnya adalah persepsi orang ramai kepada kepada PAS hasil daripada ungkapan-ungkapan pemimpin dan ahli PAS yang seolah-olah menafikan Perlembagaan Persekutuan.
Anak bekas presiden PAS ini menambah, semasa awal kepimpinan ulama sehingga ke hari ini ungkapan bahawa Perlembagaan Persekutuan dilabel sebagai perlembagaan "Taghut" dan dianggap sebagai sebuah "Perlembagaan Kafir".
"Tanggapan ini terbentuk dalam melihat dan membuat perbandingan antara dasar PAS iaitu al-Quran yang 'diintepretasikan' sebagai Perlembagaan dengan Perlembagaan Persekutuan yang ada.
"Pelabelan secara umum dan tanpa melihat perincian kepada keperluan-keperluan semasa dalam konteks kenegaraan telah menimbulkan satu masalah kepada PAS seolah-olah PAS masih lagi belum mampu meneraju politik negara ini kerana ciri 'nasionalnya' yang belum kuat dan meyakinkan rakyat Malaysia," kata beliau.
Buku ini menggariskan senarai krisis dilalui PAS yang kini berusia enam dekad.
Dalam buku setebal 194 halaman yang dikeluarkan oleh The Malaysian Insider, Mujahid menambah, kesan silap faham ini menimbulkan pelbagai persoalan, antaranya keengganan parti untuk menyanyikan lagu Negara Ku atas alasan tidak syariah dan sekali gus menampakkan kurangnya ciri nasionalistik PAS secara simboliknya.
"Tetapi, dengan berkembangnya PAS sebagai sebuah parti yang menentukan masa depan negara dan kerana PAS mempunyai rakan dalam membentuk pakatan strategik yang bercita-cita menuju ke Putrajaya, tekanan supaya PAS menjadi parti yang bersumberkan aspirasi nasional dalam penampilannya kini menjadi sesuatu yang cukup mendesak.
"Kegagalan kepimpinan melihat ini sebagai ciri penting PAS dalam Lekuk Ketiga akan menjadikan PAS ketinggalan di belakang untuk menerajui politik negara," kata beliau lagi.
Mujahid berkata, sebagai sebuah parti nasional, PAS perlu melihat dirinya berdiri di atas premis Perlembagaan Persekutuan dan untuk menjelmakan premis ini PAS perlu mengambil lima langkah organisasi.
Antaranya ialah memasukkan dalam latihan pengkaderannya satu modul khas tentang Perlembagaan Persekutuan dan membentuk identiti nasional dalam program-program parti melalui simbol yang melambangkan komitmen nasional PAS seperti mengibarkan Jalur Gemilang, menyanyikan lagu Negara Ku.
Dua langkah lain ialah berpakaian dengan ciri-ciri kebangsaan dan menegaskan dalam pengucapan awam komitmen parti mengikut perlembagaan parti bahawa PAS adalah parti yang berpijak di bumi nasional dan menamakan semula perkataan-perkataan yang dianggap eksklusif kepada nama-nama yang mudah difahami oleh orang ramai dalam pengucapan awam supaya ekspresi bahasa mudah difahami awam.
Mujahid juga berkata, kepimpinan PAS dalam Lekuk Ketiga perlu mengubah persepsi orang ramai bahawa mereka adalah golongan eksklusif yang memimpin dengan gelaran tertentu.
Katanya, PAS perlu memperbetulkan persepsi ini kerana nama kepimpinan ulama itu sendiri boleh disalah tafsir sebagai nama kepada golongan tertentu.
"Dicadangkan dalam Lekuk Ketiga PAS memperkukuhkan lagi kepimpinannya dengan membuat penjenamaan semula gelaran kepimpinan dengan nama baru yang meletakkan PAS pada ciri inklusif seperti Kepimpinan Berkebajikan, Kepimpinan Sejagat atau Kepimpinan Untuk Semua.
"Nama kepimpinan ulama adalah untuk membezakan kepimpinan Datuk Asri dengan wujudnya satu badan baru dalam Perlembagaan PAS yang dinamakan Majlis Syura," kata beliau.
Menurut beliau, sudah tiba masanya setelah 20 tahun berlalu, nama kepimpinan ulama diperkukuhkan dengan nama baru seperti yang dicadangkan ini.
"Selain itu cara pemikiran fikah kepimpinan mestilah menjurus kepada mencapai maslahat mengikut marhalah dan keupayaan parti," katanya.
Mujahid berkata, kemunculan Lekuk Ketiga boleh berlaku dengan sendirinya, namun kemunculannya tanpa diurus dengan baik akan menimbulkan berbagai kekeliruan kepada ahli dan orang ramai, apatah lagi masalah dalaman yang berpotensi menimbulkan konflik tiada berkesudahan.
Oleh itu, tambah beliau, Lekuk Ketiga ini perlu diurus dalam satu pasukan pengurusan parti yang perlu melihat perubahan dalam parti berlaku secara terancang.
"Lekuk Ketiga diharapkan menjadi kekuatan baru parti untuk menuju ke hadapan bagi generasi ketiga menyambung perjuangan parti," kata pemimpin berusia 45 tahun ini.
"Menuju PAS Baru: Krisis, Peluang dan Dinamisme" adalah antara dua buku tulisan Mujahid yang dilancarkan semalam.
Buku "Kita kan orang Malaysia" pula siri keluaran Buku Siasah. Kedua-duanya dilancarkan oleh penganalisis politik dari Universiti Islam Antarabangsa Prof Abdul Aziz Bari.

Dr M: Tafsiran 1Malaysia rakyat berbeza..ha.ha..Tok Det...!

Posted: 02 Sep 2010 08:33 PM PDT

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau menyokong gagasan 1Malaysia tetapi mendapati rakyat di negara ini mempunyai tafsiran yang berbeza tentang konsep itu.

Beliau berkata keadaan akan menjadi sukar jika setiap bangsa di negara ini mempunyai tafsiran yang berbeza mengenai konsep 1Malaysia.

"Saya bercakap dengan orang Cina, orang Melayu pendapat mereka berbeza-beza, tafsiran berbeza, payahlah kalau tafsiran berbeza-beza. Sebab itu kena jelas," katanya kepada pemberita padas majlis berbuka puasa di Masjid Kampung Pering, Kodiang dekat Alor Setar, malam semalam.

Dr Mahathir berkata ketika kerajaan memperkenalkan perubahan, ia perlu menjaga kepentingan Bumiputera yang masih memerlukan bantuan.

"Kalau biarkan saja habislah jadi macam di Singapura. Kalau meritokrasi dilakukan banyak kesan, sebab itu saya cakap ia ia boleh jadi rasis kerana ia mengambil hak orang Melayu dan Bumiputera lain.

"Kalau meritokrasi, sesetengah daripada penuntut universiti itu tak dapat masuklah. Peniaga-peniaga baru di bandar pun takd adalah...habislah," katanya.

Mengulas mengenai demontrasi anti-Malaysia di Indonesia, Dr Mahathir berkata ada kumpulan tertentu yang sengaja cuba memburuk-burukkan hubungan kedua-dua negara.

"Puak ini bukan mewakili Indonesia. Penduduk Indonesia ada 230 juta, kumpulan ini sikit saja," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Mahathir berkata tugas guru agama kini bukan lagi terhad kepada mengajar ibadat tetapi tumpuan perlu lebih kepada membentuk peribadi mulia.

Katanya kes-kes seperti buang bayi oleh golongan muda Islam menyebabkan tugas dan peranan itu sudah berubah kerana kefahaman mengenai Islam dalam kalangan golongan muda sekarang kurang.

"Sekarang ini guru-guru kena semai sifat mulia supaya mereka menolak kegiatan yang bercorak jenayah, menolak dadah dan mengawal nafsu mereka, supaya tidak terjadi lagi perkara-perkara itu)," katanya.

- Bernama

Umno yang sempit fikiran dan 25 tahun Memali

Posted: 02 Sep 2010 08:31 PM PDT

Ahmad Lutfi Othman 

Memang nampak tersepit, kelam-kabut dan gelabah yang amat sangat. Hal-hal yang tidak sepatutnya menimbulkan polemik pun dieksploit seolah-olah satu krisis besar sedang berlaku. Akhirnya, yang terdedah adalah kejahilan dan kejakunan sendiri. Lebih buruk lagi, ia bagaikan senjata makan tuan buat parti yang kini dirasuk krisis keyakinan.
Iulah yang dihadapi Umno untuk cuba juga mempamerkan imej palsunya sebagai pelindung Melayu sebagai jalan terakhir mempertahankan sisa-sisa kuasa.
Segala yang dirancang serba tidak menjadi. Sekali mahu berlagak sebagai juara agama, tetapi dalam masa sama memberikan tafsiran "yang bukan-bukan" tentang Islam.
Malah, pemimpin Umno seperti Hishamuddin Hussein juga mahu "berfatwa" sambil merendah-rendahkan pandangan Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, ulama yang disanjung kerana penghayatan ilmu dan kesederhanaan hidupnya.
Hasilnya slogan 1Malaysia hilang entah ke mana (Umno sendiri mengkhianati slogan tajaan presidennya), dan masyarakat bukan Islam pula semakin menjauhkan diri, manakala orang Melayu yang tidak lagi mudah disogok dengan tafsiran songsang Utusan Malaysia pun kian  mengerti. Ya, sampai bila orang Melayu boleh diperbodoh-bodohkan dengan pembohongan dan taktik usang?
"Umno tidak ubah seperti beruk yang menelan mercun sehingga mulutnya terpaksa dijahit kerana bahan itu meletup.  Bila tuan beruk membakar mercun, dia baling ke atas, maka beruk ingatkan benda apa, lalu melompat dan terus memasukan ke dalam mulutnya. Apa lagi, pecah mulut binatang tersebut," ujar AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu ketika berucap pada program Ihya Ramadhan Perdana di  Seberang Jaya, baru-baru ini.
Bermula fitnah doa khutbah Jumaat mohon diberikan hidayah kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng, seterusnya memperolok-olokkan istilah "tazkirah" merujuk kes Ahli Parlimen Serdang DAP, Teo Nie Ching di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral dan Ahli Parlimen Selayang KeADILan, William Leong di Masjid At-Taqwa, Selayang Baru.
Wah, hebat betul pemimpin Umno bercakap tentang isu seperti hadas besar dan menutup aurat kepada bukan Islam, sedangkan untuk diri dan kelompok mereka, bagaimana pula?
Saya masih memegang pandangan awal seorang rakan: "Isu ini hanya menjauhkan lagi orang bukan Islam dengan Umno, sebaliknya mendekatkan PAS dengan mereka, terutama dalam konteks dakwah. Kini terbukti siapa yang sempit fikiran dan jumud."
"Masyarakat kini didorong untuk lebih berfikir antara kebenaran dan kepalsuan. Selagi rakyat bersedia untuk merenung dan menganalisis, ia adalah perkembangan yang baik untuk negara ini," tambahnya.
(Saya akan menulis tentang pertemuan dengan Nie Ching dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam tulisan berikutnya nanti).

II.
November depan, genap 25 tahun Peristiwa Memali terakam kukuh dalam sejarah negara. Mungkin tiada perayaan jubli perak meraikannya namun ia tetap diingati, dari perspektif yang mungkin berbeda-beda.
Ketika darah Ustaz Ibrahim Mahmud, atau lebih dikenali sebagai Ibrahim Libya, tumpah ke bumi bersama 13 orang anak muridnya, saya berada di tahun akhir Universiti Teknologi Malaysia, Jalan Semarak, Kuala Lumpur.
Sebagai Setiausaha Agung Persatuan Mahasiswa UTM, saya diminta rakan-rakan untuk meninjau lebih dekat tragedi yang ditohmahkan pemimpin kerajaan BN sebagai berpunca daripada "ajaran sesat" dan "melindungi penjenayah".
Ustaz Ibrahim yang mahu ditahan melalui ISA sama sekali tidak mengalah. Beliau menentang akta zalim itu bukan dengan memorandum atau demonstrasi, tetapi mempertaruhkan nyawanya. Dan ini merupakan satu rekod "termahal" dalam usaha menyanggah  ISA, yang kini dikenali sebagai kempen "mansuh bukan pinda".
Nama Ustaz Ibrahim tidak asing bagi saya. Sebagai anak Kedah, saya biasa mendengar cerita tentang ketegasan dan kelantangannya. Apabila mendengar daleh Menteri Dalam Negeri, yang juga Timbalan Perdana Menteri, Musa Hitam tentang rasional "operasi pembunuhan" itu, siang-siang lagi saya menyifatkannya satu pembohongan.
Mana mungkin seorang ulama muda yang ikhlas menabur bakti kepada orang kampung dan menolak kesenangan berkhidmat dengan kerajaan terbabit dengan jenayah yang tidak pernah pun dibuktikan.
Sebaik dirasakan suasana agak reda, saya segera pulang ke kampung di Kubang Pasu, mencari teman untuk Mukim Siong, Baling. Kebetulan sepupu saya pernah belajar bersama adik Ibrahim Libya, Ustaz Ismail di Kelantan.
Dalam perjalanan, kami menempuh banyak sekatan jalan raya. Polis berada di mana-mana. Suasana agak menggerunkan, apatah lagi itulah kali pertama saya melalui jalan pintas ke Baling. Pelbagai soalan terpaksa dijawab (dan saya terpaksa memberi alasan palsu( sebelum kami dibenarkan menghampiri lokasi kejadian.
Memali ketika itu bagai dilanggar garuda. Sunyi sepi. Rumah-rumah ditutup rapat. Hatta tiada kelihatan anak-anak bermain di halaman. Kebanyakan penghuninya ditahan.
Kesan-kesan peluru jelas kelihatan di rumah Ustaz Ibrahim. Kami juga ditunjukkan bekas darah. Saya mengambil masa agak lama memerhatikan suasana sekitar rumah bersejarah itu.
Di satu sudut di belakang rumah Assyahid, saya terpaku diam, cuba membayangkan tragedi berdarah itu. Tanpa sedar air mata mengalir. Sungguh pilu. Menusuk jauh ke dalam kalbu.
Mulanya saya menjangkakan rumah yang diserang ketumbukan polis dengan bantuan kereta perisai dan helikopter itu jauh di pinggir hutan, rupanya betul-betul di tepi jalan utama. Jauh sekali daripada sangkaan bahawa Baling masih dikepung komunis.
Dua tahun kemudian, 1987, semasa bertugas di Harakah, sekali lagi saya berkunjung ke sana, bersama Aris Awang, pemberita sambilan Harakah ketika itu. Aris pernah dilantik Setiausaha Perhubungan PAS Kedah beberapa tahun lalu.
Saya diminta menyiapkan satu makalah khas tentang Memali, yang kemudiannya diberi tajuk Percikan Darah Syuhada. Ibrahim Libya tergolong bersama rentetan nama para syuhada
Bersama Aris saya bermalam di sana, dan sempat beramah mesra dengan warga Memali, antara lain dengan "penjenayah yang cukup dikehendaki", seperti didakwa Musa Hitam. Peliknya beliau tidak pula ditangkap dan didakwa di mahkamah.
Sejurus balik ke Kuala Lumpur dan berjaya menyiapkan makalah berkenaan, satu tangkapan borong besar-besaran di bawah ISA dilakukan pada penghujung Oktober 1987, Operasi Lalang.
Mulanya agak keberatan juga Harakah mahu mengedarkannya bimbang ia dijadikan alasan untuk menjadikan senarai tangkapan lebih panjang. Selepas mengadakan perbincangan, satu halaman terpaksa digunting.
Memali kembali dekat apabila saya diperkenalkan dengan Ustaz Ismail, adik Assyahid bagi merawat "penyakit misteri" saya pada tahun 2001. Beliau mudah diajak berbual. Antara topiknya adalah peristiwa berdarah itu juga. Selain "berubat", Ustaz Ismail merupakan teman bercerita.
Kami kerap berbicara soal Memali, suka dan duka, tetapi lebih banyak kisah sedih yang terungkap. Beliau yang meninggal dunia secara tiba-tiba pada Februari 2009, selalu juga menyebut nama anak sulung Ibrahim Libya, Mohd Islah, yang kebetulan tinggal di sekitar Sungai Buloh, tidak begitu jauh dengan rumahnya di Kuang.
Sehinggalah pada minggu lepas, ketika bekas tahanan ISA, Cikgu Zainon Ismail (CN Al-Afghani - saya pernah menerbitkan beberapa bukunya mengenai pengalaman beliau di Afghanistan) menziarahi saya, juga untuk menerima sumbangan tabung Dewan Muslimat PAS Pusat dengan kerjasama Harakah, mewakili keluarga yang memerlukan di Memali, nama waris Assyahid Ibrahim Libya muncul kembali.
Cikgu Non yang juga pernah bertugas dengan Harakah, memberitahu, Islah kini menjadi mudir di sebuah tahfiz dekat Kubu Gajah, Sg Buloh.
Pagi itu, 30 Ogos, saya cukup gembira dapat bertemu wajah anak sulung Assyahid bersama Saleha Husin. Lot 1855, Jalan Gajah 24 itu cukup nyaman dan tenang. Sesuai sekali untuk pelajar tahfiz. Kawasannya pula luas, 2 ekar. Islah ceria bercerita tentang impian membesarkan lagi Maahad Tahfiz At-Taqwa yang diasaskan seorang usahawan.
Saya lebih teruja apabila dimaklumkan cawangannya akan dibuka di Memali sendiri. Bagi saya, waris Ibrahim Libya perlu meneruskan tradisi di kampung bersejarah itu. Sekurang-kurangnya Memali akan dikenali sebagai pusat keilmuan yang dihormati, dan saya kira itu juga satu impian Assyahid.
Islah ketika bapanya gugur syahid berumur 9 tahun, belajar di Dehrang, Kedah, sebuah pusat pengajian Islam di bawah Ustaz Nikmat Yusof. Detik-detik getir 25 tahun lalu masih kejap dalam ingatannya, terutama bagaimana beliau "dilarikan" ke Kelantan.
Harapan saya mahu membaca satu catatan daripada Islah sendiri tentang kembara hidup bersama empat lagi adik-adiknya, Mohd Ihsan, Mohd Irsyad Zamani, Niswah Hasina dan Nurul Syuhada.
Sumbangan untuk Maahad Tahfiz At-Taqwa boleh disalurkan ke dalam akaun Maybank 562085515936 atas nama Ehsani Enterprise.
III.
Secara peribadi saya bukan sahaja membantah keras sikap tidak peduli KDN yang belum memperbaharui permit Suara Keadilan (SK), malah tidak faham mengapa tiada usaha sistematik untuk berkempen menuntut hak  menerbitkan organ parti berkenaan. Meskipun permit Harakah hanya tergendala untuk satu keluaran dan kemudiannya disambung semula, nasib malang SK tidak boleh dipandang mudah.
Masakan mahu dibiarkan sahaja pemerintah boleh melakukan apa jua yang terlintas bagi menyekat kemaraan pengaruh Pakatan Rakyat tanpa menghadapi sebarang tentangan.
Sudahlah syarat penerbitan lidah rasmi parti, termasuk Harakah, begitu ketat dan "tidak masuk akal", hayatnya pula boleh dicantas bila-bila masa, tanpa memberikan apa jua sebab dan ruang untuk merujuknya ke mahkamah tertutup sama sekali.
Pada 26 Ogos lalu, ditemani Pengarang Berita Harakah, Mohd Rashidi Hassan, Wartawan Kanan, Wan Nordin Wan Yaacob dan Jurugambar, Wan Zahari Wan Salleh, saya mengunjungi rakan-rakan SK di Seksyen 13, Shah Alam.
Selain bertanya khabar atas tekanan dahsyat pemerintah, saya berhasrat membincangkan langkah-langkah perlu untuk mencetuskan isu berkenaan agar "lebih didengar lagi" termasuk oleh pemimpin Pakatan sendiri.
Editor SK, Dzulkarnain Taib dan wartawan Mohd Najib Ibrahim menyambut kami. Saya perhatikan operasi penerbitan mereka masih berjalan seperti biasa, dengan judul yang bertukar-tukar, tetapi masih mengekalkan "Keadilan", seperti Sinar Keadilan, Obor Keadilan dan terbaru Metro Keadilan.
Bagaimanapun, pengalaman saya semasa mengendalikan penerbitan tidak berkala selepas Detik dan Wasilah diharamkan, cukup perit terutama dari segi rangkaian pengedaran dan pengendalian perniagaan.
Pejabat SK kelihatan tidak serancak Harakah tetapi petugasnya tetap tekun bekerja. Terbayang nasib Harakah semasa digantung tiga bulan di hari-hari akhir era Abdullah Ahmad Badawi. Mujur, penggantungan itu ditarik balik Najib Razak apabila mula bertakhta di Seri Perdana. Bagi saya, usah mengharapkan semata-mata ehsan menteri. Yang penting, tuntutan mengembalikan permit penerbitan harus digembleng secara bersama, termasuk oleh pimpinan PAS dan DAP.
Dalam pada itu, di peringkat petugas akhbar pun harus ada majlis perbincangan bersama para editor. Saya akui sehingga kini agak kurang usaha penyelarasan sesama kami. Keperitan selalunya ditanggung sendiri. Dan perkara ini tidak boleh terbiar begitu saja. Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI) harus merangkumi semua sektor dalam media alternatif.  Sebagai penggerak  KAMI, saya rasa masih banyak yang dapat dilakukan untuk membebaskan media daripada pelbagai kongkongan.
Dalam pertemuan itu juga saya dan Dzulkarnain saling mengemukakan idea untuk menyemarakkan kempen membebaskan cengkaman ke atas media, antaranya menganjurkan perhimpunan bantahan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) bersama pertubuhan yang berminat, selain mencari sokongan individu berpengaruh (seperti usaha KAMI menemui Hamdan Adnan, bekas Pesuruhjaya Suhakam) terutama dalam industri media bagi memastikan kempen dapat dijayakan.

PKFZ: Ling mohon kertas kabinet dinyah-rahsia

Posted: 02 Sep 2010 08:29 PM PDT

Bekas menteri pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik memohon kes tuduhan menipunya dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
Menurut peguamnya, KK Wong, beliau telah menulis kepada pejabat peguam negara pada 1 September lalu agar supaya memindahkan kes yang didakwa mengikut Seksyen 418, Kanun Keseksaan.
Ia membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.
Katanya, pihak pembelaan juga telah memohon supaya kertas kabinet yang dianggap rahsia dikasifikasikan semula dan salinannya diberikan kepada mereka untuk tujuan pembelaan.
Ini kerana menurut Wong dakwaan yang dikenakan ke atas bekas presiden MCA itu membabitkan minit mesyuarat jemaah menteri, maka dokumen berkenaan diperlukan oleh kedua-dua pihak pembelaan dan pendakwaan.
Wong juga memohon tarikh awal bagi sebutan kes supaya membolehkannya mendapatkan dokumen berrkenaan.

Adalah dipercayai bahawa pihak pendakwaan sejak beberapa hari lalu menerima beberapa dokumen tetapi minit mesyuarat kabinet yang dikehendakinya tidak disertakan.

Wong juga memohon untuk menyoal beberapa saksi sebelum perbicaraan bermula di hadapan pegawai penyiasat.
Hakim, Mahkamah Sesyen kemudiannya menetapkan 30 November sebagai tarikh sebutan kes.
Ling pada 29 Julai lalu dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Putrajaya atas tuduhan menipu kerajaan Malaysia dengan memperdaya Jemaah Menteri berhubung pembelian tanah untuk projek "Mega Distribution Hub" di Pelabuhan Klang.
Hakim kemudiannya menetapkan tarikh sebutan semula kes pada 30 November depan.

Isteri curang main dengan Negro..betina zaman 1 Malaya...macam2...

Posted: 02 Sep 2010 08:28 PM PDT

DI pangsapuri inilah seorang suami mengamuk selepas mengetahui isterinya bersekedudukan dengan pelajar Nigeria di Bandar Baru Ampang Sabtu lalu.


AMPANG - Kesabaran seorang suami terhadap sikap jelik isterinya yang bersekedudukan dengan seorang pelajar Nigeria sejak lima bulan lalu sampai ke kemuncaknya apabila dia bersama sembilan lelaki bertindak menyerang pasangan tersebut di sebuah pangsapuri dekat Bandar Baru Ampang di sini Sabtu lalu.
Kejadian yang berlaku setengah jam selepas sambutan ambang merdeka itu mengakibatkan wanita 44 tahun itu patah lengan kanan selain lebam di muka manakala pelajar Nigeria berusia 35 tahun tersebut patah hidung dan jari kiri selepas diserang oleh suspek.
Difahamkan, salah seorang suspek yang menyerang pasangan yang sedang beristirehat ketika kejadian itu merupakan suami wanita tersebut.
Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan berkata, suami wanita tersebut mungkin geram dan marah dengan tindakan isterinya yang bukan sahaja bersekedudukan dengan pelajar asing itu malah bertindak menghantar lima anak mereka pulang ke kampung.
"Lelaki dan wanita itu tidak lagi tinggal sebumbung sejak lima bulan lalu. Sepanjang tempoh itu, wanita tersebut dikatakan telah tinggal di rumah yang didiami oleh pelajar Nigeria terbabit.
"Sebaik mengetahui lokasi rumah mereka, lelaki tersebut telah mengajak sembilan rakannya untuk menyerang pasangan itu menggunakan tangan dan objek keras. Ketika diserang, pasangan berkenaan dikatakan lengkap berpakaian," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Akan Hancur karena Pemborosan: Malaysia!

Posted: 02 Sep 2010 08:26 PM PDT

Lalu, kita sangka "Malaysia itu kuat dan pemberani"
Ayo periksa mata kita, kita benahi cara pikir tentang Malaysi: Kita lihat dengan cara Indonesia, mengamati selembar foto KLCC (Menara Kembar Petronas)–sebuah ornamen "kebesaran" yang menyesatkan! Lalu membayangkan 50 Triliun Rupiah dari Ringgit kiriman TKI setiap tahun, bisa untuk membangun 2 aatu 3 Menara serupa.
Makanya saya salah satu yang aneh, karena tidak mau seolah-olah jadi korban "kompor-bledug"dengan ikut meniupkan "minyak" di atas bara, memimpi memanggul senjata menuju Sarawak! Hemmm
MALAYSIA (Malasi, pen.) adalah satu dari sedikit negara yang mencapai kemerdekaan dengan begitu banyak keunggulan. Negara yang memiliki anugerah-anugerah penting: air yang cukup, strategis di jalur pelayaran internasional, persediaan kayu yang besar, cadangan timah, minyak, dan gas yang besar, prospek pengembangan minyak-minyakan tropis seperti sawit, serta sistem hukum yang berlandaskan hukum TORT warisan Inggris.
Dalam banyak hal Malasi memang berhasil dan sesungguhnya bisa jauh lebih baik lagi. Tetapi, alih-alih berhasil, sudah terlalu sering Malaysia mencoba membeli ornamen-ornamen keberhasilan—bangunan tertinggi di dunia (KLCC), bandara internasional yang besar padahal tidak perlu, dan sebagainya. Menurut Michael Backman, dalam Asian Eclipse: Exposing the Dark Side of Business in Asia, bahwa pada tahun 2025 komoditas yang membiayai hampir semua ornamen atau "suplemen" kepercayaan diri bangsa ini—yaitu minyak–akan habis.
Pada 2025 penduduk Malasi akan bertambah lebih dari 50% dari level sekarang yang mencapai 23 juta menjadi lebih dari 35 juta. Dengan keadaanya saat ini, Malasi akan menjadi net importir minyak pada 2010 jika kecenderungan konsumsi membabi-butanya terus berlanjut, sebagaimana Taklimat Hassan Merican, presiden & CEO Petronas, 2007. Itu artinya, bahwa kondisi Malasi sebentar lagi (2010)–sekarang 2010, akan mirip Indonesia saat ini pada posisi net importir minyak. Bedanya, indonesia masih memiliki cadangan minyak yang besar dan menyebar—hingga ke Ambalat– sementara cadangan minyak Malaysia habis terkuras dan dikuasai Petronas (Melayu) untuk membiayai proyek-proyek menara-gading dan simbol-simbol "kebodohan" semacam Menara petronas, hingga berkepentingan untuk bisa mengklaim Blok Ambalat (dan ini konyol) menjadi penting, bahkan seluruh armada perangnya bisa saja disiapkan khusus untuk kepentingan ini: coba-coba mendekat Ambalat.
Bagi investor asing, ada sesuatu yag tidak beres dengan Malasi. Bagi mereka negeri Malasi tidak semenarik dulu. Saat ekonomi global menikmati masa-masa pertumbuhan yang panjang pada 2004-2005, justru investasi asing di Malasi turun 14%. Ini artinya, semacam peringatan dini akan datangnya bencana tsunami di negeri semenanjung ini. Alih-alih merubah kebijakan ekonominya, malahan pada 2006 Malasi kembali meributkan proporsi perekonomian dalam negeri yang dimiliki oleh kedua ras utamanya, Melayu (60% penduduk) dan Minoritas etnis Cina (24% penduduk). Perdebatan ini sendiri sudah berlangsung 40 tahun lamanya, perdebatan yang mengakar pada pemaksaan kehendak "negara" bahwa ada hubungan yang erat antara kekayaan dengan ras demi kesatuan nasional (sebuah logika persatuan dan kesatuan yang aneh).
Malasi rupanya lupa, bahwa dunia di luar sana adalah dunia yang keras, yaitu dunia yang tidak memberi simpati apalagi ampun kepada sebuah negara yang lebih suka mempersoalkan bagaimana membagi kekayaan dari pada bekerja untuk menciptakan kekayaan itu.
Obsesi nasional Malasi adalah menggali sumberdaya alam negara seefektif mungkin dan memboroskan hasilnya untuk proyek-proyek menara-gading, yang bertujuan untuk membantu mengobati penyakit yang digambarkan sebagai INFERIORITAS BANGSA.
PETRONAS, Perusahaan Minyak Negara memang dikelola dengan sangat baik bila dibandingkan dengan "musibah" perusahaan minyak negara yang dimiliki Indonesia, PERTAMINA. Dan disinilah masalahnya, keberhasilan Petronas membuat perusahaan ini dimanfaatkan untuk membenarkan segala macam kemewahan (konon mengambil bentuk keberhasilan PERTAMINA di masa lalu).
Pembangunan KLCC dengan obsesi menjadi menara tertinggi di dunia pada saat dibangun dan memang hal "tertinggi" yang ingin ditonjolkan ke seluruh dunia. Masalahnya kemudian, di Kuala lumpur bukannya kekurangan ruang kantor, bahkan sesungguhnya, meskipun ruang-ruang kantor di menara itu ditawarkan gratis kepada para pebisnis, maka mereka merasa tidak membutuhkannya. Tetapi anehnya, negara dalam hal ini memperoleh keuntungan dari dukungan rakyat Malasi yang merasa bangga terhadap menara kembar yang nyaris tidak ada hubungannya sama sekali dengan peningkatan kesejahteraan mereka.
HAMPIR MUSTAHIL MENEMUKAN SATU NEGARA DI MUKA BUMI INI YANG MENYAMAI KEPINTARAN MALAYSIA DALAM HAL MEMBUANG-BUANG UANG
Malaysia sungguh tidak memiliki SDM yang memiliki kemampuan rekayasa konstruksi yang memadai sehingga kontrak pembangunan menara ini jatuh pada perusahaan Korea Selatan (Sekelas cabang perusahaan konstruksi Indonesia semisal PP Cabang atau Adhi Karya Cabang).
Pusat perbelanjaan yang ada dibawah menara ini tidak dikelola oleh pengusaha lokal Melayu atau Cina sekalipun, melainkan dijalankan oleh perusahaan asal Australia, Westfield. Ketika menara ini selesai dibangun, bisnis-bisnis di seluruh kota dipaksa oleh negara untuk pindah ke menara—atas nama "bhakti kepada negara"—agar segenap rakyat Malasi tidak terlihat konyol dan bodoh ke seantero internasional, karena membangun menara tertinggi di dunia tapi kosong melompong. Jenis pelecehan semacam inilah yang tidak disukai oleh perusahaan-perusahaan asing.
Ada banyak contoh pemborosan dan kekonyolan-kekonyolan pemerintah Malasi yang memalukan lainnya. Dan yang paling memalukan adalah pada 2006 menghabiskan Rp. 1.225 milyar (Rp. 1,2 Triliun lebih) untuk membangun sebuah kompleks olah raga di dekat lokasi London Olympic (komplek olah raga musim dingin) di Inggris dengan tujuan agar atlet-atlet Malasi dapat berlatih di sana dan "membiasakan diri dengan udara dingin." Padahal, Malasi adalah peserta Olimpiade Musim Panas yang pastinya diselenggarakan pada musim panas.
Jadi, untuk apa sebenarnya kompleks olah raga semacam itu dibangun di Inggris? Tidak jelas, apakah ini termasuk sebagai kategori bodoh atau kekonyolan. Tapi, hemat saya masuk kategori kedua-duanya. Tapi, konon, para pejabat negara secara bergiliran dan rutin meninjau kompleks ini hanya sebagai alasan untuk jalan-jalan dan berbelanja, meskipun di KL sudah ada toko Harrods kecil, tapi, di london barangnya lebih bagus, mereka ke sana. Dan semua pemborosan itu dibiayai hampir seluruhnya oleh Petronas.
Bantuan penyelamatan Bank, pembangunan Lintasan Balap Formula Satu, Pembangunan Ibu Kota Pemerintahan baru, semuanya dibayar oleh Petronas. Ini semua semacam pesta omong kosong yang hampir tidak mungkin ditanggung Malasi. Bahkan, anggaran tahunan pemerintah Malasi juga tergantung dari Petronas.
Untuk tahun anggaran per 31 Maret 2007, Pertonas membayar RM48Milyar (US$14Milyar) kepada pemerintah atau 35% dari anggaran pemerintah tahun itu. Belum lagi Petronas harus mensubsidi harga gas ke produsen listrik negara dan beberapa pemakai lain dari sektor industri.
ADA SEBUAH FAKTA YANG TIDAK DAPAT DISANGKAL BAHWA BANGUNAN EKONOMI MALAYSIA BERDIRI DI ATAS FONDASI SATU PERUSAHAAN–PETRONAS
Salah satu resiko terbesar bagi kemakmuran Malasi adalah gelombang migrasi. Jutaan pekerja tamu berketrampilan rendah mengalir dari indonesia (TKW) dan Myanmar, yang justru akan membentuk ceruk pasar tersendiri, yang akan menguntungkan Produsen-produsen Indonesia semacam Martha Tilaar dengan produk kosmetiknya, sebaliknya ratusan ribu warga terpandai Malaysia justru pergi (terutama dari kalangan etnis Cina) yang tidak puas terhadap kebijakan pemerintah yang rasialis dan toleran terhadap kinerja buruk dan korup kalangan Melayu dan budaya bermewah-mewah yang ditampilkan oleh penguasa. Meskipun ada juga yang bertahan sambil menunggu perubahan kebijakan pemerintah yang memberi kelonggaran terhadap etnis Cina, tapi Etnis Melayu tidak rela, maka mereka yang menunggu hari pembalasan itu–ketika kebijakan preferensi ras di cabut, maka, hari itu tidak akan pernah datang.
TRANSPARANSI? TIDAK, TERIMA KASIH, KAMI ORANG MALAYSIA!
Apa yang terjadi apabila misalnya, Dokumen perjanjian antara Pemerintah Indonesia dengan PT. Jasa Marga soal kenaikan tarif tol dianggap sebagai Dokumen Rahasia Negara yang dilindungi Undang-undang? Atau perjanjian dengan PLN, Perusahaan Air, Telekomunikasi dan seterusnya sebagai rahasia negara? Jumlah stok beras yang ada di gudang BULOG sebagai rahasia negara?
OH, TIDAK! TERIMA KASIH, KAMI ORANG INDONESIA, PUNYA BUDAYA MALU!
Tapi di Malaysia, hal ini justru dilindungi Undang-Undang. Official Secrets Act yang dirancang pada 1972 dimaksudkan untuk melindungi rahasia negara dalam urusan pertahanan dan keamanan, tetapi dimanfaatkan oleh pemerintah Malaysia agar segala hal yang mungkin dapat memalukan negara tidak boleh diungkapkan. Siapapun yang membuka dokumen perjanjian pemerintah dengan swasta dapat dikategorikan sebagai membocorkan rahasia negara. Subfersif!
Pada awal 2007, Malasi memutuskan untuk membangun sebuah kota boneka untuk menyaingi Singapura dan Hongkong. Tapi sekali lagi, mereka gagal memahami bahwa membangun sebuah kota yang hebat bukan sekedar menyatukan balok-balok beton dan membentangkan baja-baja, alih-alih membangun kota untuk bersaing, justru para elit pemerintah menitipkan para keponakan, sepupu, sanak sodara (semua Melayu) semacam hadiah bagi persetujuan mereka atas rencana pembangunan kota baru. Dan semua perjanjian kerja dengan para investor serta perusahaan pekerja akan dibukukan sebagai dokumen rahasia negara. Bentuk Baru paling canggih dari sistem korupsi. Korupsi dilindungi Undang-undang. Praktek ini membuat investor asing menjauh dari malaysia.
INGAT PELATIH KARATE ASAL INDONESIA YANG DIANIAYA POLISI MALAYSIA? KESALAHAN PELATIH ITU SEPELE, IA TIDAK BAWA UANG RINGGIT UNTUK MENYUAP POLISI
KESIMPULAN
Minyak malaysia hampir habis, maka semakin sedikit sumber kekuatannya | Biarkan merasa menang, karena orang boros tidak mengerti arti kemenangan | Dokumen negara paling rahasia malaysia yang tidak boleh dibuka ternyata sebuah dukumen yang didalamnya mengandung satu kata sandi demikian: "k1t4 34n654 30d0h!"
politik-kompasiana.com

UMNO Sememangnya Di lembah Kehancuran

Posted: 02 Sep 2010 08:21 PM PDT


Tengku Adnan: 'Umno bukan parti di ambang kegagalan'

Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menyangkal dakwaan sesetengah pihak bahawa Umno kini kelihatan sebagai sebuah parti politik yang berada di ambang kegagalan.

Setiausaha Agung Umno itu berkata mengurus sebuah parti yang berjaya seperti Umno bukanlah mudah tetapi parti dominan BN itu telah membuktikan telah menguruskannya dengan hebat.

Beliau juga menyanggah persepsi yang menyatakan Umno kini sebuah parti lemah dan bukan lagi menjadi pilihan orang Melayu.

Umno menurut beliau, masih terus menjadi parti dominan dalam BN tetapi pada waktu yang sama tetap menjadi suara mutlak memperjuangkan kepentingan orang Melayu.

"Kepentingan orang Melayu tidak harus dikorbankan dalam amalan berkongsi kuasa di antara parti-parti komponen BN," ujar beliau.

Oleh itu tegas beliau: "Yakin dan percayalah. Umno adalah parti yang berjaya, bukannya parti gagal atau di ambang kegagalan."

"Umno juga adalah parti yang menguruskan sebuah negara yang sudah berjaya apatah lagi melibatkan pelbagai kaum dan agama," kata beliau dalam temu bual dengan Umno Online semalam.

Setiausaha Agung BN itu menambah, rakyat dapat lihat Malaysia bukan sahaja berjaya tetapi aktif dan memainkan peranan penting dalam komuniti global.

Menurutnya, dalam konteks sedemikian, Umno mempunyai tugas berat dalam melaksanakan perimbangan untuk kepentingan Melayu, pelbagai kaum dan percaturan negara dalam arena global dan setakat ini, Umno berjaya dalam memainkan perimbangan ini.

Ahli Parlimen Putrajaya itu menegaskan, Umno tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya menjaga kepentingan dan memajukan orang Melayu.

"Saya yakin, walau apa pun orang kata tentang Umno, Umno tidak akan kompromi apabila berdepan dengan isu-isu yang menyentuh nilai asas Melayu," katanya.

Tengku Adnan mahu rakyat menolak parti-parti pembangkang yang menurutnya menjalin hubungan tidak jujur dalam menjayakan agenda berbeza masing-masing," katanya.

Dalam temu bual itu, Tengku Adnan juga mengkritik dengan mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Lim Kit Siang adalah "manusia yang tidak jujur dalam menjalin hubungan."

"Sejarah telah membuktikan Anwar tidak jujur kepad PAS, tidak jujur kepada DAP, juga tidak jujur kepada Umno malah kepada rakyat.

"Anwar manusia yang bijak bermuka-muka dalam menjalin hubungan .

"Dia menjalin hubungan dengan PAS kerana ada agenda sendiri . Ketika berdepan krisis moral, Anwar perlu gunakan PAS untuk melepaskan diri daripada tuduhan meliwat," katanya.

Beliau berkata, PAS kini dilihat sudah mula terpedaya dengan mainan politik Anwar sehingga sanggup menggadaikan prinsip utama parti untuk menubuhkan negara Islam.

"Kita tengok sekarang, PAS seperti sudah meninggalkan asas penubuhannya untuk menubuhkan negara Islam dan bagi saya, ini semua gara-gara Anwar yang memanipulasikan keadaan menyebabkan PAS tersepit.

"Sebagai contoh, DAP bersama PAS bukan kerana PAS tetapi kerana jaminan Anwar bahawa PAS tidak akan membawa negara Islam, sekarang saya hendak tanya adakah betul PAS tidak mahu lagi negara Islam," kata beliau lagi. -TMI

Ulasan GB

Tak tumbuh tak melata. Tak sungguh orang tak kata. Tak betul tentu dia tak menggelabah tak tentu hala.

Bagaimana rakyat hendak yakin dan percaya, Umno sebuah parti yang berjaya apabila Umno sendiri tersepit dengan perjuangan nasionalismenya konon nak pertahankan hak Melayu tetapi dalam masa yang sama terjerit-jerit slogan 1Malaysia dimana-mana, bahawa kita ini semua bangsa Malaysia katanya. Semua berdekah-dekah ketawamelihat perangai Umno yang dah semakin semput nafasnya.

Umno sememangnya di lembah kehancuran, walau tidak diakui oleh pemimpinnya semata-mata nak tutup keemahan. Persis rekahan besar pada dinding bangunan yang cuba disimen semula dengan rapi tetapi apabila digoncang sedikit walau dengan angin perlahan, gugur bersepailah ia ke mukabumi.

Eh Adnan, kalau tak ada apa-apa, takkan tempua bersarang rendahlah be! (cakap style orang Melaka kerana Adnan org Melaka)

Macam Mana Bentuk Perkasa Hendak Bantu Umno

Posted: 02 Sep 2010 08:20 PM PDT

SEBAGAI orang awal terlibat dengan Pertubuhan Peribumi Negara (Perkasa) saya rasa berhak untuk bercakap sedikit mengenainya. Rasanya ini tidaklah merupakan dosa bagi saya dan bagi orang lain juga. Tentu mereka yang tahu Perkasa setelah ia popular dan lantang ingin mengetahui sejarah awalnya. Bagaimana pun di sini saya tidak berminat untuk menulis sejarah awalnya, tetapi apa yang saya nak tulis mengenai sesuatu kemungkinan yang sangat berkemungkinan.

Kisah lain mengenai Perkasa akan saya tulisan kemudian.

Ada tanda-tanda Perkasa akan menukar wajahnya dari sebuah NGO bebas kepada sebuah parti politik. Sekiranya segala rundingan tidak menampakkan jalan jelas dan menguntungkan, Perkasa akan didaftarkan sebagai parti politik. Seorang ahlijawatankuasa tertinggi Perkasa memberi tahu saya, usaha ke arah itu sedang dilakukan. Tetapi beliau tidak bersetuju dan menganggap sebagai satu pengkhianatan.

Kononnya Perkasa akan didaftar menjadi sebuah parti. Kalau ianya tidak akan diterima sebagai komponen BN, tetapi ia akan bekerjasama dengan BN. Untuk kerjasama ini Perkasa akan meletakkan calon-calonnya di kawasan yang mana Umo tidak meletakkan calonnya kerana diserahkan kepada parti komponen lain.

Kemusykilan saya, apakah Umno tidak akan meletakkan calonnya di Pasir Mas, Kelantan? Kalau Umno sedia akur atau pun teruja dengan gemercingan psikologis Perkasa kemungkinan Umno tidak akan meletakkan calonnya di situ. Sudah pasti presiden Perkasa yang menang atas tikit Pas di Pasir Mas akan bertanding mewakili Perkasa sekaligus mewakili Umno.

Walaupun banyak orang tidak fikir Umno akan menjadi sedayus itu untuk memenuhi permintaan Perkasa tetapi ia tidak mustahil ia berlaku. Dalam politik semuanya serba mungkin. Seperti mana juga Pas mengharapkan kemenangan kerusi berkenaan, dalam pilihan raya umum lalu, Pas sanggup memberi bulan kepada Inchek Ibrahim Ali, maka begitulah juga mungkinnya Umno.

Namun perancangan dan persiapan dibuat Perkasa bukan setakat itu saja. Ia meyeluruh dan serius. Perkasa ada angan-angan besar untuk ditonjolkan. Angan-angan ini pula nampaknya lebih besar nafsu dari kemampuan. Saya tidak bercadang menulis apa yang ada dalam seluar Perkasa. Tetapi saya akan cuba membuat kemungkinan yang akan berlaku. Dan juga natijah daripada kemungkinan-kemungkinan ini.

Katanya Perkasa akan bertukar menjadi parti politik dan meletakkan calon di seluruh Kelantan. Mustahil kalau Umno sedia memberi laluan. Apa istimewanya Perkasa untuk mendapat laluan itu. Kalaupun berlaku, dua tiga kerusi saja. Mungkin mana-mana kerusi yang menjadi kubu Pas, Perkasa akan masuk, sama ada tiga pejuru atau pun menjadi wakil Umno.

Jika ditilik sudah ada kerusi-kerusi yang akan ditandingi Perkasa. Sama ada kemungkinan ini berlaku atau tidak, tetapi ia menampakkan Perkasa ada akal bagaimana untuk merampas Kelantan. Mungkin juga pemimpin utama Perkasa menyedari bahawa Umno dibawah pimpinan Mustapa Mohamed kini tidak akan membawa Umno ke mana-mana. Lagipun Mustapa dilihat lebih berusaha memastikan beliau menang saja dan orang lain biarlah kalah. Mustapa bukan pejuang tetapi seorang bekerja mendapat rezeki menerusi jawatan Ahli Parlimen dan menteri.

Kalau begitu lebih baik Perkasa kecek Mustapa agar swastakan saja pilihan raya numum akan datang untuk diuruskan oleh Perkasa. Saya rasa Perkasa lebih berkemampuan untuk menghadapi Pas berbanding dengan Umno. Mungkin cara Inchik Ibrahim membuat taboo berguna untuk Umno. Manalah tahu silap-silap hari bulan ia boleh memberi pukulan hebat kepada Pas.

Kalau dalam bidang perniagaan dan projek boleh diswastakan atau dipajak kenapa tidak dengan politik. Umno pajakkan pilihan raya akan datang kepada Perkasa. Mustapa tidak rugi apa, kerana pajakan itu tidak terlibat dengan kawasannya. Dan kalau menang Mustapa juga akan mendapat untung.

Kalaulah Perkasa menjadi parti dan bercadang meletakkan calon siapakah yang akan jadi god fathernya, untuk mengeluarkan wang bagi menanggung semua perbelanjaan pilihan raya. Kalau Umno sedia pajakan pilihan raya itu tentulah Umno kena tanggung. Atau kalau tidak, apakah ianya Tengku Razaleigh Hamzah atau Dr Mahathir Mohamad. Saya tidak kira kalau Mahathir bersedia untuk memperdagangkan maruahnya untuk Perkasa.

Kalau Tengku Razaleigh (foto) ada kemungkinannya. Bersediakah Tengku Razaleigh? Pun begitu Tengku Razaleigh harus fikir sejauh manakah kemampuan Perkasa. Kalau setakat menang dua tiga kerusi ia tidak berbaloi ia mencemarkan tangan saja. Ataupun akan ada kombinasi penaungan di sini antara Tengku Razaleigh dengan Dr Mahathir? Kalau ini berlaku ia memberi impak besar kepada Perkasa dan kepada Umno.

Tidakkah pula kalau itu berlaku ia memberi kelebihan kepada Pakatan Rakyat? Bila Perkasa bertanding atas dirinya sendiri tanpa bekerjasama sepenuhnya dengan Umno ia akan menjejaskan Umno. Perkasa sudah tentu tidak menang, dan Umno yang ada harapan senipis kulit bawang juga akan terus kalah. Cara itu akan berlaku perpecahan undi Melayu yang sama-sama didambakan Perkasa dan Umno.

Nah, kalau begitu, mimpi yang cambah dalam kepala Perkasa ini bakal memberi keuntungan kepada Pakatan Rakyat. Perkasa hanya mampu meraih undi Melayu tetapi bukan undi Cina dan India. Undi Melayu tegar pula sudah berpihak kepada Umno. Kalaulah ini berlaku bermakna Pakatan Rakyat boleh sapu tangan dan akan menang dengan bantuan Perkasa juga. Jangan-jangan selepas ini Perkasa pula akan bersama Pakatan Rakyat?
MSO

Anwar Syukur Pendedahan Kes Saham Realmild Bersihkan Nama

Posted: 02 Sep 2010 04:16 PM PDT

SHAH ALAM 3 Sept - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersyukur pendedahan bekas pengerusi Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang, Datuk Seri Abdul Rahman Maidin bahawa 70 peratus saham Realmild (M) Sdn Bhd adalah di atas nama mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
Dalam komentar beliau yang disiarkan dalam blognya, Anwar berkata pengakuan Abdul Rahman dalam kes saman komersial RM10 juta yang difailkan oleh Datuk Khalid Ahmad, bekas pengarah Realmild terhadapnya akhirnya menyerlahkan kebenaran bahawa beliau tidak kepentingan dalam syarikat tersebut.
Realmild memiliki saham majoriti dalam konglomerate Malaysia Resources Corporation Bhd (MRCB) yang mana Abdul Rahman pernah menjadi Pengerusi Eksekutifnya.
"Sekian lama juak Umno memfitnah saya kononnya punyai kepentingan menguasai syarikat gergasi MRCB melalui Realmild. Maka pada tahun 1999, dalam perakuan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, saya mengesahkan bahawa pemegang saham terbesar Realmild; 70 peratus adalah atas nama Dr Mahathir sendiri. Dan saya tidak punyai sebarang kepentingan dalam syarikat tersebut.
"Hanya setelah pendedahan tersebut, Dr Mahathir segera meminta Datuk Seri Abdul Rahman Maidin mengambil alih saham tersebut, dan ketika itu baru disebut sebagai milik Umno. Maka ia mengesahkan perakuan saya sebelumnya," kata bekas Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan itu.
Anwar menyatakan kesyukuruan kerana fitnah yang dilemparkan terhadap beliau oleh Umno sehingga mempengaruhu sebahagianpenyokong parti itu terhadap dirinya kini telah dibongkarkan.
Semasa prosiding di bahagian perdagangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam, Abdul Rahman mendedahkan beliau terkejut apabila diberitahu saham Realimild yang dipegangnya adalah kepunyaan Umno.
Akibatnya beliau kerugian RM40 juta apabila 7.101 juta saham Realmild yang dibeli daripada Khalid adalah kepunyaan Umno.
"Saya mengambil-alih saham Realmild semata-mata berdasarkan pandangan dari sudut korporat dan perdagangan. Saya mencari dana untuk tujuan memiliki saham berkenaan melalui keupayaan kewangan saya dan tanpa bantuan daripada sebarang entiti politik," kata Abdul Rahman menjawab soalan peguamnya, Alex de Silva.

Open Reply to Imran Imtiaz Shah Yacob

Posted: 02 Sep 2010 04:06 PM PDT

An open letter by Imran Imtiaz has been circulating online since it was first featured on Mukhriz Mahathir's blog. Imran tried very hard to convey one essential message: that the Zaid Ibrahim success story is no different from other lawyers linked to UMNO, that my success was by patronage, patronage and patronage. And so he goes on that there is no point in me talking about merit, or ability, because I was a beneficiary of the same corrupt patronage system like others. To recollect and place into context, I blogged about the issue of Chinese benefitting from the NEP by "using the Malays" who were politically connected. I then asserted that it would be beneficial to the larger community (regardless of race or ethnic group) if our political and economic systems were more merit based and that the selection process was transparent and verifiable by objective means.
Imran feels quite strongly that I was successful not because I was capable, but because of UMNO. In fact I must be mediocre, since he said he had not read any court judgment where I was mentioned. My success was, according to him, purely because of my UMNO connections. He did not give any evidence upon which he based his assertions, but he did it obliquely and by insinuations, by raising questions and leaving the readers to guess and make conclusions that he assumed to be obvious.
He started by saying that I was part of the largest law firm in Malaysia with 140 lawyers. He infers that such a success is due to UMNO giving me special preference and lots of legal work. Otherwise how could  Zaid Ibrahim & Co (aka ZICO, the law firm) be successful, if not for the patronage of UMNO? Imran sounds like those typical UMNO hired hands; they are not interested in the truth. If he is serious in wanting to know the truth he could easily ask Mukhriz to dig the UMNO files and itemise all the projects that the firm Zaid Ibrahim & Co was given by reason of my UMNO connection. There are hundreds of UMNO lawyers, even those holding positions in the Cabinet, who established law firms besides me. How come they did not get to be the biggest? What position of influence did I hold in UMNO that enabled me to "procure" all the big projects?
The simple truth is this: that my partners and I worked very hard and intelligently to build the largest law firm in the country. I may be an average lawyer, as according to Dr Mahathir, but I was a good leader who could identify talent and able to hold these talented lawyers together. I could live together with smart people; and not feel threatened by them. Unlike Dr Mahathir, who had to dispose off talented Malay leaders, like Musa and Razaleigh, by the wayside, at great cost to the nation.
But back to the ZICO story. The partners borrowed extensively for our expansion and we took risks. We developed practice areas that were emerging, ventured to places where others fear to tread and we consolidated our position over time. Of course, and understandably, we were engaged by banks, and Government Linked Corporations and large corporations.
The fact that I was not in the Opposition helped. But that's not the same thing as suggesting that UMNO gave special preference to ZICO because of me. The only time the firm got a "break" was when Tan Sri Halim Saad appointed us as lawyers for the North South Highway. It was friendship (he was also my neighbour then) perhaps that led him to give us the break. But he used the firm only for 5 years, from 1989 to 1993. We never acted for UMNO or UMNO linked corporations since. Imran can check all these facts. I left the firm two years ago but I am sure the firm is still doing well. Credit is due to my ex-colleagues and partners whose belief and resolve continue to make the firm the pride of the profession.
Back to Imran's letter: Not satisfied by just depicting me as a mediocre lawyer, he references to Forbes magazine listing me as one the philantrophists in the region, implying that I must be very wealthy -- and how could a Malay be wealthy, unless it is with UMNO's help! Again, Imran, who is obviously well educated, should read the Forbes article in full. But he was in a hurry to draw the inference that I am an ungrateful wealthy Malay.
I was listed by Forbes not for my wealth but for devoting a lot of time (together with my wife) to help the disabled in Kelantan (YOKUK — Yayasan Orang Kurang Upaya Kelantan). I was included as a philanthrophist in the extended sense of someone who, although limited in resources, gave considerable amount of their income and time to charity. Philantrophy in this sense is not the same as being wealthy. Both my wife Suliana and I started the Foundation for the Disabled on borrowed premises. We raised money every month from friends and members of the public by organsing events or activities that the public wants and supports. That's what we have been doing in the last 13 years to finance the activities of the Foundation For The Disabled.
When I was with the law firm, I was able to persuade wealthy clients to make regular donations. Unfortunately, now that avenue is gone and our finances are not terribly healthy, what more now that I also have joined the Opposition. Without public donations we are not able to support YOKUK.
The truth is I was never wealthy; because if I was wealthy because UMNO had been generous to me, Imran would have listed all the freebies given to me. But he did not because I never did get anything preferential from UMNO. However, UMNO has no choice but to continue to depict this image of me as an ungrateful Malay. They could not accept that a Malay can be successful without being their crony or unwilling to obey their commands.
Finally, Imran raised the fact that I was a great supporter of Dr Mahathir because I was instrumental in setting up of the Muslim Lawyers Association, which supported Mahathir during the Constitutional crisis with the Malay Rulers. The Asssociation was established primarily to pool lawyers from The Bar who understand civil law and also Syariah law. This is because I foresaw the eternal conflicts that we are witnessing today particularly in sensitive cases involving religion. The Government in 1988, proceeded to amend Article 121 A of the Federal Constitution, giving exclusive jurisdictions for Muslims matters to the Syariah courts. Potential conflicts of jurisdictions are plentiful and surfacing and yet unresolved till today.
Non-Muslim lawyers, including those in the Malaysian Bar, were reluctant to comment on Muslim law issues. and understandably so, because of the heated political fallout from such encounter.  We thought that the Syariah lawyers (peguam syarie) on their own would not understand the demands of Common Law jurisprudence and the principles of the Federal Constitution. So, Muslim lawyers from the Bar would help bridge the gap and bring enlightenment to these issues. That is why members of the Muslim Law Assiociation are also members of the Bar. But, the Malaysian Bar thought I was breaking up the Bar and was politically motivated. I did not get much support and resigned after 3 years. But it was certainly not set up to support Mahathir. However, we supported the actions to remove the immunity of the Rulers and make them accountable for their actions.
Maybe this explanation will suffice for my readers, but I doubt that Mr Imran (and especially Mr Mukhriz) will be satisfied. Perhaps Mr Imran or Mukhriz were angered by my mention of Mukhriz and Mokhzani's relationship with Francis Yeoh in my blog entry.
If Mahathir's children did not get privatised projects, Approved Permits or were not partners of the rich Chinese tycoons who received Mahathirs patronage, then they should come out and say it. There is no need to discredit me by false accusations, because I certainly do not belong to the special group of Malays who became wealthy because of UMNO's preferential treatment.
If Imran, or even Mukhriz for that matter, is interested in finding out more about my life story and my past, they can certainly do so by purchasing my book, Saya Pun Melayu, which has been translated into English (I, Too, Am Malay) and Mandarin (Wo Ye Shi Malairen), available in all good bookstores.

'Khairy, you're wrong. Namewee is no racist'

Posted: 02 Sep 2010 03:49 PM PDT


lim-kit-siang-namewee-khairyKUALA LUMPUR - DAP stalwart Lim Kit Siang has asked Umno Youth Chief Khairy Jamaluddin whether he would surrender himself to the police for criminal charges based on the "racist statements" he made before demanding that Namewee be taught a lesson.
Lim posed the question in his latest blog posting in response to Khairy's statement describing controversial rapper Wee Meng Chee (or Namewee) as a racist.
"Namewee exposes himself as the racist when he says 'You tak baca? Siapa buat Malaysia kaya?" and "Namewee's insinuation that the Chinese are solely responsible for this country's growth is just as blatantly offensive," Khairy was quoted as saying in a media report.
The DAP veteran also mentioned some previous statements made by Khairy which were deemed to be racist in nature.
They included the "uncalled-for-attack on the Indian community" at the Umno general assembly in 2007 and "so-called marginalisation of the Malays in Penang" under Dr Koh Tsu Koon as Penang chief minister.
Khairy was wrong
Lim claimed that the Umno Youth chief was wrong to say that Namewee was racist based on his personal interpretation of the line "You take baca? Siapa buat Malaysia kaya?"
According to the DAP leader, "it is open to various interpretations and not just Khairy's conclusion that it is an overt insinuation that Malays played a minor role in Malaysia's economic growth and was therefore racist in nature."
Instead, the quoted line could be interpreted as Malaysians have all contributed to the country's prosperity and therefore, it is unacceptable to tell Malaysian Chinese to "balik Tongsan."
Lim explained: Firstly, because all Malaysians contributed to the economic development of the country. Secondly, after 53 years of Merdeka, the Malaysian Chinese are 100% Malaysians who have no "Tongsan" to go back to!"
Double standard
The Chinese rapper first got into trouble with the authorities in 2007 for his "Negarakuku" video clip. He is now under investigation for allegedly producing another seditious video.
Lim said the police should explain why Namewee has been investigated when there was nothing seditious in his rap video against the school principals for making racist slurs against students.
"This is especially so when the school principals concerned are still scot-free after making seditious statements."
The DAP supremo said his own arrest for sedition, as well as that of DAP chairman Karpal Singh's, are examples of power abuse and double-standards in the country.
'Zero-tolerance' policy
Meanwhile, Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin has stressed on the government's "zero-tolerance" policy towards racism at a press conference in Perdana Putra Thursday.
He said that the case of Namewee has been studied and noted that avoiding racial tension in the country is of paramount importance.
"That is why if there is someone who wants to voice their opinion in a democratic country, they are bound by laws especially the Sedition Act," Muhyiddin said.

'Princess of Malay traitors' gives Perkasa royal lashing

Posted: 02 Sep 2010 03:48 PM PDT

By Patrick Lee and Stephanie Sta Maria


KUALA LUMPUR: Umno leaders labelled her father Anwar Ibrahim a traitor to the Malay race, and now the same title has been bestowed on Nurul Izzah.
Adding a royal touch to their rebuke, the Malay right-wing critics labelled her as the "princess of Malay traitors" and filed a police report over a recent article she wrote.
The bone of contention was her interpretation of Article 153 in the Federal Constitution which touches on Malay rights.

According to the Lembah Pantai MP, the Article only referred to the "special position" of the Malays as opposed to "special rights".

However, Nurul lambasted her critics, especially Perkasa, and stopped short of calling them ignorant for not being able to broach the subject in a rational manner.

Speaking to reporters after filing the report with the Dang Wangi district police headquarters this afternoon, Federation of Malay Students' Union secretary-general Zambry Mohd Isa had warned the MP not to question the  Article.

Also taking a swipe at her was Perkasa leader Armand Azhar Abu Hanifah, who said: "It (Article 153) is not supposed to be discussed outside of Parliament."

He warned that questioning the Article could spark off tension in the country.

Calling Nurul a fledgling MP,  Armand advised her to consult her senior colleagues on what issues should be discussed "before opening her mouth".

"This is her first term. Perhaps she is not well-versed or is politically immature regarding Article 153," he said.

Perkasa Wirawati chief Zaira Jaafar, who was also present, cautioned Nurul against "stirring a hornet's nest".

"As an MP, she should not say such things," she said, adding that Nurul was not acting like a Malay.
Nurul: Shameful and pathetic

In an immediate reaction, Nurul had described the police report against her as a "shameful and pathetic" action which justified the prejudice towards groups such as Perkasa.

"There was a reason why I wrote the article in two languages. So that it would not get lost in translation. But obviously these groups did not take the time to read it thoroughly. Their reaction is a testament to their failure in arguing in a rational manner on the issues raised.

"It also shows that our prejudice towards these Malay right-wing groups are justified. I invite you for a debate and this is the way you respond? It is shameful!" she told FMT.

Refusing to be rattled, Nurul vowed to continue her efforts to ensure that ordinary Malays were given access to the truth.

Launching a scathing attack on Perkasa, she said the movement led by Ibrahim Ali did not represent the masses and was drowning the voices of many Malay nationalists with intellectual depth who could argue rationally.

"I don't think Perkasa even understands what it is fighting for. I don't think Perkasa understands the plight of the ordinary Malays trapped in poverty.
"I do because I deal with them everyday in Lembah Pantai. It makes me so angry that these hypocrites are politicising the issue to dominate the political landscape and benefit economically," she said.

"I want my race to progress. I consider myself a progressive Malay. But when I raise important issues essential to progression I am labelled a traitor. This is exactly what happened to my father as well.

"This is a scare tactic on Perkasa's end. Many Malays share my views but are being forced into silence because Perkasa is perpetuating a culture of fear," she added.

'Trust me, Umno is not a failed party' ..ha.ha..ha..........

Posted: 02 Sep 2010 03:47 PM PDT

KUALA LUMPUR: Umno is still strong and the party of choice for the Malays despite attempts to create a perception that it is no longer relevant, its secretary-general Tengku Adnan Tengku Mansor said.
He said Umno was still the dominant party in the Barisan Nasional (BN) but, at the same time, it was an authoritative voice in championing the interests of the Malays.
"The interests of the Malays should not be sacrificed in the power-sharing practice among BN component parties," he said in an exclusive interview with Umno Online on negative perceptions of Umno portrayed by certain quarters.
He said Umno would continue to spearhead the Malay agenda, including enhancing the Malays' achievements in the economy without threatening the interests of the other races.
"The Malay agenda, which includes the special privileges of the majority, should be seen as an element in determining the sustainability and the survival of Malaysia as a multi-racial country and as a nation," he said.
Tengku Adnan said Umno would continue to be close to the hearts of the people and have a better future based on the party's ability to change and adapt itself in confronting domestic and global challenges.
He said managing a successful party like Umno was not easy, but it had been managed effectively.
"Trust me. Umno is a successful party, not a failed party or on the verge of collapse. Umno is a party that manages a country which has become successful, involving various races and religions.
"The fact is the people can see that Malaysia is not only successful but active and plays an important role in the global community.
"In such a context, Umno shoulders a formidable task in balancing the interests of the Malays and other races, and in the interplay of power in the global arena. And so far, Umno has been successful in balancing the act," he said.
Good leaders
Tengku Adnan dismissed an assumption that Umno was weakening and that the position of the Malays was vulnerable as an attempt to divert public attention from the agenda set.
He said notwithstanding the criticisms, the fact remained that Malaysia continued to be endowed with good leaders from the era of Tunku Abdul Rahman to Abdul Razak Hussein, Hussein Onn, Dr Mahathir Mohamad, Abdullah Ahmad Badawi and now Najib Tun Razak.
Tengku Adnan wanted the people to remain optimistic and constructive on the country's future under the leadership of the BN despite whatever the tests and interpretations.
He called on the people to reject opposition parties which thrived on dishonest relations in pursuing their own agenda.
PAS is now seen as being misled by Opposition Leader Anwar Ibrahim to the extent of compromising its main principle to establish an Islamic country, said Tengku Adnan.
"The DAP joined the bandwagon not because of PAS but due to promises made by Anwar that PAS will not pursue the Islamic nation principle," he said.
- Bernama

The Malaysia story – truth, history, propaganda

Posted: 02 Sep 2010 03:45 PM PDT

By Joe Fernandez

Malaysia, it is being written, is celebrating its 53rd year of independence since the departure of the British colonialists. This appears to support the unspoken, unwritten, official line that 1957 is the year of independence for the entire country. This version of history can only mean that Malaya underwent a name change in 1963 to emerge as Malaysia. Hence the story of 53 years continues.

The old Federation of Malaya and its Federal Constitution was supposed to become defunct on Sept 16, 1963 when a new federation, Malaysia, with the promise of a new Federal Constitution was to emerge on the same day in an alliance of four territories in equal partnership namely, Malaya, Singapore, Sabah and Sarawak. Brunei stayed out at the 11th hour and look where it is today compared with its neighbouring two sister states in Borneo. That's another story.

The equal partnership concept never worked out in practice and Singapore left two years later, in 1965, amidst allegations that Malaya was squatting like a colonialist on the former. This is the same allegation being made today by the ad hoc apolitical Hindraf Makkal Sakthi which has a constituency, like the Palestinians, but no territory. Also, in the case of Singapore, as with Sabah and Sarawak, there was no new constitution. Malaysia had the same old constitution as Malaya with some minor additions made to admit the other territories.

It's Malaya that is celebrating its 53rd year of independence this year. Sabah and Sarawak were independent for only 16 days, that is, from Aug 31, 1963 to Sept 16, 1963 before being colonised by Malaya. But truth and history do not seem to matter in the corridors of power.

Colonisation is the only term that comes to mind when one considers that the results of the United Nations Referendum, announced on Sept 16, 1963, showed that only a third of the people – overwhelmingly Muslim – supported the "new" federation. Another third, mostly Chinese, were completely opposed to Malaysia. The remaining third, mostly non-Muslim natives, wanted a period of independence before re-considering the idea of Malaysia again. They also wanted further information on what Malaysia means.

All this is a matter of historical record but given scant attention in Malaysian schools along with another period, that is, the brutal occupation of the country by Japan during World War 11.
East Timor parallels

The decision to proceed with Malaysia, despite the UN referendum results, were never explained. Instead, the Muslim take and non-Muslim native misgivings were lumped together to deduce that two-thirds of the people in fact favoured Malaysia.

This sheer blatant propaganda by Malaya and the British did not cut ice with the Philippines -- it claims the eastern and northern third of Sabah – and Indonesia. The then President Sukarno of Indonesia thundered that Malaysia was a neo-colonialist plot against the people of Sabah and Sarawak – Kalimantan Utara, according to him – and he vowed to crush it.

As Sabah prepares to play host to the first official celebration of Malaysia this Sept 16, Sukarno's take on the UN referendum results has caught up with us in the present to haunt our future.

Malayan troops marching into Sabah and Sarawak on Sept 16, 1963 in the wake of the British departure is akin to Indonesian troops marching into East Timor after the Portuguese colonialists left. Twenty-seven years later, the UN kicked Indonesia out of East Timor, now known as Timor Leste.

There are parallels between East Timor, on the one hand, and Sabah, Sarawak on the other. Not a day goes by in these two states when people don't wonder how they came under the yoke of Putrajaya. The charge of colonialism sticks and can be seen in the fact, for example, that there has been no Borneonisation of the federal civil cervice in the two states. The federal government is also not being shared equally by Malaya, Sabah and Sarawak.

Those who preach the philosophy of ketuanan Melayu – Malay political supremacy and dominance – appear to carry on as if the British bequeathed Sabah and Sarawak to them as their colonies.

Indeed, Malaysia was a British idea – backed by their permanent seat in the UN Security Council – to circumvent the 24-nation UN Decolonisation Committee. The committee held that all colonies must be freed within the shortest possible time to prevent a Third World War. The Second World War was fought over the continued existence of the colonial empires with closed markets that excluded Japan and Germany. These two nations then tried to create their own colonial empires by sheer military force.

Mass movement

Forty-seven years later, Sabah opposition strongman Jeffrey Gapari Kitingan is leading a mass movement for change in Malaysian Borneo through the ad hoc apolitical Common Interest Group Malaysia (CigMA) "to reverse the re-colonisation of Sabah and Sarawak".

The CigMA campaign is based on several issues, namely Sabah and Sarawak Rights, the 20-Point Agreement, autonomy, the Malaysia Agreement and the concept of equal partnership as promised by the Malaysia concept. This is like putting the cart before the horse. This is a debate that has camouflaged the issue.

The UN referendum results of 1963 must first be taken into consideration. The ghosts from the past must be laid to rest. There is no better way than to hold another UN referendum in Sabah and Sarawak on Malaysia.

Justice must be done this time to the non-Muslim natives and the Chinese in Sabah and Sarawak. Their voices need to be taken into account. Non-Muslim native opposition to Malaysia has been captured by former Sabah state secretary Simon Sipaun at a forum in Kota Kinabalu on July 31, "Formation of Malaysia, a Promise Re-visited and the Way Forward".

It's unlikely that these two communities have changed their mind on Malaysia. If anything, they have decidedly become even more hostile to the idea of Peninsular Malaysians calling the shots in Sabah and Sarawak from Putrajaya. Interestingly, they have been joined by local Muslims who feel increasingly neutralised, marginalised and alienated from the mainstream by the continuing influx of illegal immigrants who enter the electoral rolls with MyKads issued through the backdoor.

The idea of another UN referendum in Sabah and Sarawak is not something new. It has been there ever since 1963 and voiced over the years by various quarters. The latest demands are from Kitingan himself and former Sabah Chief Minister Harris Salleh. Kitingan echoed Harris Salleh at the July 31 forum organised by CigMA in association with another NGO, the Borneo Heritage Foundation (BHF).

KULIAH SUBUH HARI JUMAAT

Posted: 02 Sep 2010 03:44 PM PDT

Awal tahun 80 an dahulu, tidak ramai wanita yang bertudung. Ketika itu wanita bertudung terpaksa menghadapi cabaran yang besar kerana sering menjadi bahan umpatan masyarakat. Mereka dituduh ekstreem, sesat dan ketinggalan zaman. Bahkan ada juga yang mengatakan itu fesyen ara Arab padang pasir.
Kita tidak pelik hal begini boleh terjadi. Ini disebabkan masyarakat jahil terhadap hukum menutup aurat sehingga mereka tidak dapat menerima, malah memandang serong terhadap syariat menutup aurat. Berkat kesabaran wanita-wanita yang bertudung diwaktu itu, akhirnya masyarakat semakin sedar dan faham bahawa memakai tudung itu adalah untuk memenuhi tuntutan syariat.
Seperkara yang menarik di waktu itu, apabila seseorang wanita itu bertudung, maka akan nampak beza tingkah lakunya berbanding dengan wanita yang tidak menutup aurat dan peribadinya sendiri sebelum memakai tudung.


Kalau dahulu dia senang bergaul bebas dengan lelaki, tetapi bila sudah bertudung, pandangannya sudah mula ditundukkan, bercakap dengan lelaki pun jarang sekali, tidak seronok malah tidak menghadiri majlis yang ada percampuran bebas lelaki dan perempuan, tidak suka berkeliaran di tempat-tempat awam, cenderung untuk mendalami ilmu-ilmu Islam, suka untuk beribadah, akhlak dan tutur katanya menjadi semakin lembut dan lunak.
Suka menolong orang, bibir sentiasa menguntum senyum sebagai sedekah sesama muslim, sedia membantu kesusahan orang lain, sudah benci kepada kemewahan dunia, tahan diuji dan sentiasa mencari-cari peluang untuk mengajak masyarakat wanita yang lainnya agar sama-sama menutup aurat.

Lantaran berbezanya mereka dengan wanita yang lain, maka orang pandang tinggi kepada wanita yang bertudung, walaupun masih ramai yang tidak suka kepada mereka. Waktu itu, kalau wanita sudah sanggup bertudung, ertinya di dalam dadanya sudah ada sedikit sebanyak ilmu- ilmu agama. Sekurang-kurangnya dia sudah hafal dalil-dalil Al Quran dan hadith mengenai hal penutupan aurat.Ini disebabkan mereka sering dihujani dengan berbagai pertanyaan mengenai apa yang mereka buat.
Untuk menjawapnya, mereka sudah bersedia memberi jawapan yang sesuai dengan nas Al Quran dan hadith untuk menyakinkan orang ramai. Oleh sebab itu orang ramai memandang tinggi kepada mereka.

Di awal 90 an, bilangan orang bertudung semakin ramai. Di mana- mana sahaja kita boleh bersua dengan wanita yang bertudung. Sama ada di kilang-kilang, di sekolah, di stesen bas, di pejabat, di universiti dan di politeknik malah beberapa pengacara televisyen dan radio pun sudah memakai tudung.

Tetapi yang menyedihkan, kalau dahulu wanita bertudung tidak akan ditemui di taman-taman bunga, di tempat- tempat hiburan, berpegangan tangan dengan teman lelaki, dipanggung wayang atau kalau dahulu wanita bertudung bersih mukanya daripada calaran alat-alat make up, tetapi kini dengan mudah kita boleh jumpa wanita bertudung berpeleseran dengan teman lelaki di tempat-tempat sedemikian.
Tudung berwarna warni mengikut fesyen sesuai dengan aliran zaman dan fesyen baju. Kadang-kadang pakai tudung pun tidak sempurna mengikut syariat. Kadang-kadang macam nak terlondeh. Antara hendak tutup dan hendak buka. Akhlak dan tutur katanya kasar, malah kadang kala lebih buruk daripada mereka yang tidak memakai tudung atau buka aurat.

Sesetengahnya bertudung tetapi tidak sembahyang. Imej wanita bertudung telah tercemar dengan wanita-wanita yang menjadikan tudung sebagai fesyen atau terpaksa pakai kerana mengikut peraturan.


Kalau dahulu bila wanita itu bertudung, automatik dia sudah malu ke panggung wayang, malu untuk berasmara, malu untuk ke tempat hiburan dan sebagainya. Tetapi kini tudung sudah tidak mempunyai peranan untuk mencegah manusia dari terjerumus ke dalam lembah maksiat.

Bila direnung-renung mengapa hal ini boleh terjadi, maka jelaslah wanita- wanita yang bertudung pada hari ini jahil mengenai tujuan dan peranan pemakaian tudung. Ramai wanita yang memakai tudung pada hari ini kerana terikut-ikut dengan suasana. Mereka lihat adik beradik, teman sekolah, teman pejabat atau jiran telah ramai memakai tudung, maka timbul rasa malu kerana mereka sahaja yang masih tidak bertudung. Lantaran itu mereka mengambil keputusan untuk memakai tudung, walaupun hati tidak berapa menyetujuinya. Kini masyarakat telah menerima wanita yang pakai tudung. Ujian sudah tidak besar.

Kadang kala orang lelaki yang hendak berkahwin pun memberi syarat, wanita yang hendak dikahwininya mestilah bertudung. Setengahnya apabila mereka melihat wanita lain memakai tudung lebih canti dan manis, mereka pun hendak memakainya, tanpa mengetahui tentang ilmunya, mengapa mesti pakai tudung.

Ada juga yang terpaksa memakai tudung kerana desakan keluarga atau suami. Ada yang mahu menjadikan tudung macam fesyen. Sekejap pakai, sekejap buka.Lantaran itulah nilai orang yang bertudung pada hari ini sudah menurun. Sudah tidak semahal wanita yang bertudung awal-awal dahulu.
Hanya wanita yang berpurdah yang belum kelihatan berjalan-jalan di taman bunga atau di tempat-tempat hiburan. Mungkin taraf berpurdah sama dengan wanita yang bertudung dengan wanita yang memakai tudung diperingkat awal dahulu.
Sesuatu amalan yang dilakukan kalau bukan atas dasar ilmu dan yakin serta faham apa yang mereka perbuat akan nampak ganjil dan pincang hasilnya. Sesuatu yang di buat bukan dari hati yang ikhlas, walau pun nampak hebat tetapi semuanya kosong.


Tiada nilai di sisi Allah. Wanita yang pakai tudung selain daripada keinginan untuk menutup aurat, tidak akan dapat berbohong dengan Allah walaupun di di dunia mereka berjaya membohongi mata manusia mengatakan mereka juga sudah menutup aurat.
Tetapi di akhirat nanti, niat sebenat dan apa yang ada di dalam hati mereka akan diselongkar dan di dedahkan oleh Allah dipadang Makhsyar di hadapan jutaan umat manusia.

Rasulullah s.a.w pernah ditanya oleh seorang sahabat :
" Ya Rasulullah Dengan apakah mencapai keselamatan kelak ?" Jawab Nabi s.a.w : "Jangan menipu Allah." Orang itu bertanya lagi : " Bagaimana menipu Allah ?" Jawab baginda " Iaitu mengerjakan apa yang diperintahkan oleh Allah, tetapi tidak kerana Allah." Di samping tiada niat untuk menutup aurat dengan bertudung akan ditolak oleh Allah, wanita yang berniat untuk menutup aurat dengan tudung tetapi tudungnya berfesyen sehingga menarik lelaki memandangnya, atau pun tudung yang dipakainya tidak memenuhi syarat menutup aurat yakni bertudung tetapi masih nampak pangkal leher, bermakna dia belum lagi sempurna menutup aurat, malah semakin berdosa kalau dengan memakai tudung yang berfesyen itu menyebabkan lelaki jatuh hati.


Dikala itu tudung bukan menjadi alat untuk menutup aurat, tetapi menjadi alat untuk berhias. Wanita begini bukan mendapat pahala dengan menutup aurat tetapi mendapat dosa. Bahaya besar kalau beramal bukan kerana ilmu tetapi kerana mengikut masyarakat dan peredaran zaman.
Sementara yang mengamalkan syariat kerena pengaruh sekeliling, hanya mampu bertahan atau beramal selagi dia berada di dalam suasana begitu. Tetapi bila dia terkeluar dari kelompok masyarakat, dia sudah tidak mampu bertahan dan turut hanyut dengan masyarakat di sekitarnya.
Ujian yang sedikit sahaja mampu menggoyangkan imannya. Oleh itu kalau hendak mendapat keredhaan Allah, maka seseorang itu mestilah berilmu dengan apa yang dilakukannya. Jesteru itu menuntut ilmu adalah perkara yang utama sebagai penyuluh ibadah.

Di samping ada ilmu, amalan yang dilakukan hendaklah diniatkan kerana Allah bukan kerana yang lain dari itu. Kita mesti bina keyakinan di dalam diri kitadan mempunyai kefahaman yang mendalam agar kita tidak mudah tergugat apabila datang ujian, betul di dalam tindakan dan bersabar di dalam apa jua kesusahan.
Nota: Renung-renungkanlah wahai wanita yang berada di luar sana. Jangan memakai tudung hanya ingin mengikut fesyen semata-mata.

:suhangat

Siasat Facebook guna ‘Melayu Babi!’

Posted: 02 Sep 2010 03:42 PM PDTKUALA LUMPUR – Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Selangor, Gagasan Pendidikan Melayu Malaysia (Gagasan) serta Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) membuat laporan polis berhubung laman Facebook yang dicipta menggunakan nama 'Melayu Babi!' di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, semalam.

GPMS Selangor diwakili Pengerusinya, Mohd Faizal Mohd Salleh mendesak Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiasat pengendali laman itu yang jelas mempersendakan Islam serta menggugat keselamatan negara.

Mohd Faizal berkata, tindakan pengendali tersebut dilihat boleh menggugat keharmonian antara kaum yang dikecapi selama ini kerana menggunakan perkataan kesat merujuk kepada sesuatu kaum.

"Kami berharap agar siasatan segera dapat dijalankan bagi menyiasat pengendali laman yang tidak bertanggungjawab itu dan tindakan tegas dapat diambil.

"Tindakan tegas perlu diambil agar dijadikan pengajaran kerana dikhuatiri jika dibiarkan maka akan timbul lebih banyak lagi perkara seperti ini," katanya selepas membuat laporan polis di sini, semalam.

Beliau berkata, kejadian itu tidak harus dipandang mudah kerana bimbang semakin berleluasa.

Menurutnya, kenyataan berbaur hasutan itu dilakukan oleh individu tidak bertanggungjawab yang cuba mewujudkan ketegangan.

Bagaimanapun, beliau tidak menuduh mana-mana pihak dan menyerahkan ia disiasat polis.

Menurutnya, dia dimaklumkan oleh seorang rakan berhubung laman terbabit kira-kira jam 11 pagi Sabtu lalu.

Charging Namewee, will Khairy surrender himself too :Kit Siang

Posted: 02 Sep 2010 03:41 PM PDT

Namewee's  'Nah' video seditious?
Malaysia Chronicle

Umno Youth chief Khairy Jamaluddin may be feeling like the filling inside a sandwich, but his critics say it serves him right for trying to two-time the Malaysian public – yet again.

The latest to take Khairy to task is DAP adviser Lim Kit Siang, who minced no words telling him he was like the proverbial pot calling the kettle black over a video clip made by controversial rapper Namewee unless Khairy was ready to surrender himself to the police for his past seditious remarks.

Namewe, whose full name is Wee Meng Chee, had in his three-minute clip blasted two Malay school principals for allegedly hurling racist remarks at their Chinese and Indian pupils.

Lim Kit Siang
"Khairy is wrong as the line "You tak baca? Siapa buat Malaysia kaya?" (Don't you know? Who made Malaysia prosperous?) is open to various interpretation and not just Khairy's conclusion that it is an overt insinuation that Malays played a minor role in Malaysia's economic growth and was therefore racist in nature," Kit Siang said on his blog.

"There is no need to spark a debate as to who had contributed to the country's economic development or to hark back to the oft-quoted statement by former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad that the Chinese in Malaysia pay 90 per cent of the taxes in the country."

Khairy: Pot calling the kettle black
In the doghouse with many Umno leaders

The Oxford-trained Khairy had tried to defend his BN coalition for witch-hunting Namewee while keeping a conspicuous silence on the two principals who told their Chinese puplils to go back to China and one of them even likened Indians to dogs.

Matters came to a head on Sunday, when in a move critics said was aimed to intimidate, the Malaysian police sent three patrol cars to swoop in on Namewee's home in Muar. But they suspiciously spared the two headmistresses the same public humiliation.

And Khairy himself is guilty of using overt racism to gain political popularity with his Malay voter base. Although he is now in the doghouse with many top Umno leaders for refusing to brandish Malay rights as the Youth wing's battle-cry, he is not trusted by the non-Malays either because they still remember his racist days.

So inflammatory was he then that MCA, MIC and Gerakan blamed him as the single biggest cause for their electoral losses in the 2008 general election.

"Before Khairy demands that Namewee should be taught a lesson, will he surrender himself to the police for criminal charges to be preferred against him for his previous racist statements, whether his uncalled-for attack on the Indian community during a live telecast at the Umno General Assembly in November 2007 or his infamous outburst about the so-called marginalization of the Malays in Penang under Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon as Penang Chief Minister?" Kit Siang said.

HARDtalk or money talks? Saga of the aborted RPK interview

Posted: 02 Sep 2010 03:39 PM PDT

Lim Teck Ghee

Hardtalk is a flagship BBC television programme that has gained a large global audience due to its style of tough questioning.

According to its media note, Hardtalk "asks the difficult questions and gets behind the stories that make the news -- from international political leaders to entertainers; from corporate decision-makers to ordinary individuals facing huge challenges."

This reputation of independence and fearlessly getting the stories behind the news is now blotted.

On Aug 10, Nicholas Davis Blakemore, BBC planning editor sent an e-mail note to Raja Petra Kamarudin asking if he would be interested in appearing in Hardtalk.

Following confirmation from RPK (readers can read the full correspondence here), the live interview was to have been conducted on Sept 1.

On Aug 29, Hardtalk producer Bridget Osborne informed RPK that the interview was cancelled. This abrupt turnabout is quite unprecedented in the programme's 13-year history. According to Osborne, the cancellation was due to legal concerns.

Since then the BBC has issued a further note in which its Global News senior press officer Peter Connors said in an e-mail reply: "It became clear in our research any comprehensive interview with former Malaysia Today editor Raja Petra would prominently feature issues that are currently the subject of a current court case in Malaysia, which raise issues of defamation."

It is unclear from Connors' e-mail which "current court case" is being referred to.

Even more cryptic is the allusion to "defamation". Who might it be that is likely to be defamed should RPK appear on air?

The BBC explanation is uncharacteristic of its traditional journalism ethos.

In the past, the programme has not been afraid of controversy arising from its choice of personalities and the discussions that arose during the course of their interviews. Surely the programme which prides itself on undertaking meticulous and in-depth research to accompany the interviews would have done its homework on the legal implications before any official invitation was extended by Blakemore to RPK.

Raja Petra
Bear in mind that RPK is no suddenly arrived personality. The BBC had previously given press coverage to the Malaysian government's persecution of him, and several times.

Nonetheless, Connors is correct to infer that the topic -- once RPK started hard talking -- may submerge viewers in turbulent waters.

Let's just suppose the Q&A had gone ahead. If 'the news' is a court case as revealed by Connors, what might be 'the difficult questions' asked by Hardtalk to get the real story behind the sandiwara.

If it is the Altantuya murder case, then there is an added dimension. One of the accused was Abdul Razak Baginda who brokered arms deals worth billions of ringgit for the Malaysian Defence Ministry.

A political commentator, Mariam Mokhtar, writing in the Malaysian Mirror speculated on what could have caused BBC to pull the plug. Mariam is sceptical that the British broadcaster would be afraid of legal threats and suggests that the Hardtalk climbdown might be due to something "purely economic" and the pressure coming instead from the British government to protect its arms sales to Malaysia's Defence Ministry.

For now, and until a whistleblower steps forward to provide details which can throw light on the unexpected turn of events, we can only ponder upon the reasons suggested by analysts who have been closely following this astonishing capitulation by Hardtalk.

Whist some of their views may appear to be highly speculative, it is however still inconceivable that the decision was arrived at by the Hardtalk programming staff themselves.

The possibility that higher levels of authority intervened to stop the programme should not be discounted. There is little doubt that if the interview had gone ahead, RPK would have spoken - if asked - at length on the Altantuya murder and his allegation of the Prime Minister's involvement.

To clear the air, it is important for the Malaysian and British governments to issue a statement disclaiming any interference in the matter and for the Hardtalk senior management to be more explicit on what actually went on behind the scenes.

Silence will only lead to further suspicions that a conspiracy has been concocted to stymie RPK in his uncompromising pursuit of justice and freedom for Malaysia.

Meanwhile, there is possibly some deep soul-searching going on even now in the backroom of Hardtalk. The television programme before this had a reputation that was well-earned. Its producers and hosts know that as journalists, they have been doing a good job in upholding the integrity of the profession.

Didn't Connors, the BBC spokesman, also reiterate that all their programmes "adhere to the same strict editorial guidelines which ensure complete editorial independence and impartiality"?

The professional pride of the Hardtalk crew might yet prompt them to come clean on the real reasons why they were denied the chance of giving RPK his airtime to tell the true story.

Tahanan JI paling lama dibebas dari ISA.

Posted: 02 Sep 2010 03:37 PM PDT
KUALA LUMPUR – Seorang anggota Jemaah Islamiah (JI), Shamsuddin Sulaiman yang merupakan tahanan paling lama mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dibebaskan semalam.
Pembebasan terhadap Shamsuddin, 40, (gambar) selepas lapan tahun ditahan di Kem Kamunting, Taiping, Perak dibuat selepas pihak keselamatan mendapati dia tidak lagi menjadi ancaman kepada keselamatan negara.
Shamsuddin yang berasal dari Masai, Johor ditahan oleh polis pada April 2002 bagi membantu siasatan berhubung penglibatannya dalam JI sebelum dimasukkan ke Kem Kamunting pada 13 Jun 2002 untuk program pemulihan.
Pengarah Pasukan Petugas Khas Bukit Aman, Datuk Mohamad Fuzi Harun mengesahkan pembebasan Shamsuddin dibuat atas arahan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.
Dengan pembebasan Shamsuddin, baki anggota militan yang masih ditahan di Kem Kamunting tinggal lima orang dan kesemua mereka merupakan anggota JI.
Mereka ialah Shamsudin Hussin, Matin Anon Rahmat, Sulaiman Bukhari dan Abdul Latif Omar.
Seorang lagi ahli JI yang masih ditahan ialah Mas Selamat Kastari, seorang rakyat Singapura yang ditahan oleh pihak berkuasa negara ini pada 1 April 2009 selepas setahun bersembunyi di sebuah kampung di Johor.

Gereja gay pertama di Malaysia..!! apa tindakan lanjut......

Posted: 02 Sep 2010 03:36 PM PDT


TINDAKAN seorang paderi menjadikan sebuah gereja di pinggir Kuala Lumpur sebagai tempat untuk mengembangkan budaya gay sangat membimbangkan. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Seorang paderi di Malaysia, Ouyang Wen Fang mengumumkan bahawa dia sedang menubuhkan gereja gay pertama di negara ini.
Paderi berusia 40 tahun itu turut tidak mengendahkan amaran keras kerajaan supaya menghentikan rancangannya kerana bimbang ia akan menggalakkan gaya hidup homoseks di negara ini.
Amalan tersebut masih dikategorikan sebagai jenayah di Malaysia yang majoriti penduduknya beragama Islam manakala pelakunya berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun.
Namun, gereja gay yang diasaskan bersama oleh paderi itu telah beroperasi secara senyap di sini sejak tiga tahun lalu dengan dikunjungi kumpulan penganut Kristian gay untuk beribadat pada hari Ahad dan mengkaji kitab Injil.
"Kami sedang berusaha untuk menggalakkan lebih ramai orang supaya menyertai gereja ini, kami mahu penganut Kristian gay tampil dan hidup tanpa berpura-pura," katanya.
Ouyang mendirikan rumah tangga selama sembilan tahun sebelum membuat pengakuan terbuka bahawa dia seorang homoseks pada 2006.

Hudud tidak semestinya dilaksana – Pas

Posted: 02 Sep 2010 03:35 PM PDT

KOTA BHARU 2 Sept. – Pas mengakui hukum hudud tidak semestinya dilaksanakan sekiranya pakatan pembangkang menang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) dan memerintah negara.
Timbalan Pesuruhjaya 3 Pas Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, Pas dan parti-parti dalam pakatan pembangkang pada peringkat ini telah bersetuju untuk tidak membincangkan soal pelaksanaan hukum hudud yang menjadi agenda perjuangan parti itu selama ini.
Malah, katanya, Pas dan rakan-rakannya dalam pakatan itu juga tidak akan 'mengusik' kerangka Perlembagaan Persekutuan walaupun ada pandangan yang mengatakan ia perlu dipinda sekiranya Pas hendak melaksanakan syariat Islam.
"Tidak semestinya kita akan laksanakan, kita melihat kepada persediaan dan persetujuan masyarakat.
"Kita ada persetujuan untuk peringkat ini kita tidak bincangkan soal hudud. Misi kita yang utama ialah untuk menjatuhkan Barisan Nasional pada pilihan raya.
"Bagi kita secara personalnya, perjuangan kita adalah untuk menegakkan syiar (Islam), tetapi kita tidak akan memaksakan hasrat ini kepada masyarakat.
"Bila masyarakat sudah bersedia dengan penjelasan, kefahaman, pada masa itu kita akan laksanakan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas laporan yang pakatan pembangkang tidak pernah merancang untuk melaksanakan undang-undang Islam termasuk hudud jika ditakdirkan berjaya memerintah negara ini.
Ini kerana parti-parti dalam pakatan itu, termasuk Pas terikat kepada perjanjian bersama yang akan terus mempertahankan dan mengamalkan perlembagaan sedia ada.
Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin yang mendedahkan perkara itu menjelaskan, dasar itu dipersetujui dan ditandatangani oleh semua pemimpin pembangkang termasuk Pas.
Baru-baru ini, Penyelaras Pakatan Pembangkang, Datuk Zaid Ibrahim menyatakan bahawa Pas tidak akan dapat melaksanakan hukum hudud berdasarkan realiti politik hari ini dan perjanjian antara parti pakatan pembangkang yang berpegang teguh pada Perlembagaan Negara.
Mengulas lanjut, Mohd. Amar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Dakwah negeri berkata, cita-cita Pas untuk menegakkan syariat dan sebuah negara Islam tidak pernah berubah tetapi pelaksanaannya bergantung kepada persediaan masyarakat yang juga pengundi.
"Rakyat Malaysia iaitu pengundi, walaupun pilih Pakatan Rakyat tetapi mereka belum bersedia untuk menerima pelaksanaan (hukum hudud) kita tak jadi masalah.
"Selama ini kita bagi tahu nak laksanakan negara Islam pun bukan nak memaksa, tapi dilaksanakan dengan persetujuan pengundi, itu paling penting. Sebab, bila rakyat setuju soal perlembagaan sekular tak berbangkit dah," katanya.

Aminah: Azmin ada 'kunci' rahsia Anwar

Posted: 02 Sep 2010 03:31 PM PDT

 
KUALA LUMPUR 2 Sept. - Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali didakwa mempunyai 'kunci' ke atas segala rahsia utama ketuanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Bekas Ketua Wanita PKR Pulau Pinang, Aminah Abdullah mendakwa, 'kunci' itulah yang menjadi senjata utama kepada Azmin untuk mendapatkan apa sahaja yang diingininya tanpa dapat dihalang oleh Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.
Aminah bagaimanapun enggan mendedahkan apa yang dimaksudkan dengan rahsia utama itu kerana yakin ia merupakan sesuatu yang sedia diketahui oleh pihak-pihak berkenaan.
Kini katanya, menjadi kewajipan kepada mereka itu untuk menjelaskannya kepada rakyat.
"Bagi saya memang tidak menghairankan mengapa Anwar dan Wan Azizah tidak dapat memberi penjelasan apabila ditanya mengapa Azmin diberi layanan istimewa dan apa yang Azmin mahu dia akan dapat.
"Ini berlaku kerana Azmin pegang semua rahsia Anwar. Rahsia ini yang memberi kuasa besar pada Azmin ke atas Anwar dan Wan Azizah. Saya yakin satu hari nanti rahsia ini akan terbongkar jua," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Aminah mengulas gesaan bekas rakan baik Penasihat PKR tersebut, Datuk S. Nallakarupan yang mencabar Anwar memberikan penjelasan berhubung kedudukan terlalu istimewa yang dinikmati oleh Azmin selama ini.
Azmin selaku Naib Presiden PKR baru-baru ini dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Selangor menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan lantikan itu membuktikan kedudukan istimewa Azmin kepada Anwar.
Bagaimanapun sehingga kini cabaran oleh Nallakarupan itu langsung tidak dijawab oleh pasangan suami isteri tersebut.
Selain Nallakarupan, bekas Naib Presiden PKR, Datin Saidatul Badru Tun Said Keruak turut meminta pasangan itu menjelaskan perkara sama tetapi langsung tidak diendahkan oleh mereka berdua.
Tegas Saidatul Badru, Wan Azizah amat perlu membersihkan dirinya daripada terus digelar sebagai 'presiden boneka'.
Sementara itu, Aminah berkata, beliau amat berharap agar Anwar, Wan Azizah dan Azmin menghayati matlamat dan hala tuju parti yang diasaskan oleh pejuang reformasi tulen sebelum ini tetapi secara tidak amanah telah dipesongkan oleh mereka.
Jelas beliau, itu antara sebab utama mengapa ramai ahli termasuk di kalangan pimpinan PKR bertindak keluar parti.
Katanya, ini kerana mereka ini yang mempunyai maruah dan prinsip perjuangan, tidak lagi sanggup diperkotak-katikkan oleh kepimpinan mempunyai agenda peribadi.
Utusan

Siasatan Nurul Izzah ke Peguam Negara

Posted: 02 Sep 2010 03:28 PM PDT


KUALA LUMPUR 2 Sept. - Siasatan berhubung tindakan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar yang mempersoal Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan berhubung hak istimewa Melayu akan disiapkan dengan segera.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, laporan polis mengenai perkara itu sudah dibuat dan siasatan rapi sedang dilakukan bagi memudahkan pihak Peguam Negara melakukan pendakwaan terhadap Nurul Izzah.
"Polis akan melengkapkan siasatan berhubung perkara ini sebelum ia diserahkan kepada Peguam Negara untuk menentukan apa bentuk pendakwaan terhadap Nurul Izzah," katanya.
Beliau ditemui di majlis rakaman takbir raya bersama penagih di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik di sini, hari ini.
Hishammuddin mengulas mengenai tindakan ke atas Nurul Izzah di bawah Akta Hasutan ekoran tindakan wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mempersoal hak keistimewaan Melayu walaupun ia dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan menerusi Perkara 153.
Nurul Izzah dalam artikel disiarkan portal berita propembangkang, Malaysian Insider Selasa lalu antara lain mendakwa, 'hak keistimewaan' orang Melayu tidak disebut sebaliknya Perkara 153 hanya menjelaskan mengenai 'kedudukan istimewa' masyarakat bumiputera.
Anak kepada ketua pembangkang itu juga mendakwa, hak Melayu hanyalah sekadar falsafah serta ideologi dan bukannya sebuah undang-undang atau Perlembagaan selain menegaskan agenda Melayu yang terkandung dalam Perkara 153 juga bersifat sementera.
Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, kenyataan Nurul Izzah itu membuktikan pemimpin pembangkang tidak bertanggungjawab kerana secara terbuka mempersoalkan peruntukan itu walaupun Perlembagaan dengan jelas melarang sebarang perdebatan mengenainya atau berdepan dengan dakwaan di bawah Akta Hasutan jika ingkar.
"Nurul Izzah seorang wakil rakyat yang silap pertimbangan tetapi sebagai rakyat Malaysia yang diamanah untuk menjaga keselamatan dalam negeri, saya akan mengambil segala tindakan perlu tanpa memilih bulu bagi mengelakkan insiden seperti ini berlaku lagi," jelasnya.
"Kementerian ini akan sentiasa konsisten dan kita akan mengambil terhadap sesiapa sahaja yang bertindak menimbul keresahan rakyat membabitkan isu perkauman, agama dan perkara-perkara yang menyentuh Perlembagaan Persekutuan," jelasnya.
Mengenai tindakan terhadap Wee Meng Chee atau lebih dikenali sebagai Namewee, Hishammuddin berkata, semua pihak tidak perlu menangguk di air keruh dengan cuba membangkitkan api perkauman di negara ini.
Katanya, polis sudah memulakan siasatan dan semua pihak perlu menaruh keyakinan kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan sewajarnya berdasarkan undang-undang sedia ada dalam negara.
"Orang ramai kena faham, benda-benda macam ini memerlukan masa tetapi bukan bermakna kita melengah-lengahkan siasatan dan tindakan. Ada kala, kita boleh menyelesaikan kes itu dengan cepat tetapi dalam kes tertentu mungkin terpaksa ambil sedikit masa," ujarnya.

Zahrain cabar Jahabar Sadiq

Posted: 02 Sep 2010 03:26 PM PDT


KUALA LUMPUR 2 Sept. – Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) The Malaysian Insider, Jahabar Sadiq diminta menjelaskan hubungannya dengan pemimpin Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera) bagi memastikan tiada unsur pengkhianatan dilakukan ke atas Malaysia.
Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim berkata, 'hubungan' di antara Jahabar yang juga ketua pengarang portal berita propembangkang itu dengan pemimpin Bendera mungkin boleh membetulkan keadaan yang berlaku disebabkan kempen anti-Malaysia anjuran pertubuhan itu.
"Saya mendapat tahu Jahabar ada hubungan dengan tiga pemimpin kanan Bendera iaitu Mustar Bona Ventura (Koordinator Bendera), Adian Napitulupu dan Serdi Semaun.
"Mungkin hubungan itu bersangkut-paut dengan siri provokasi dan penghinaan ke atas kepentingan Malaysia di Indonesia atau Jahabar sekurang-kurangnya boleh menasihatkan Bendera mengenai hal itu jika benar mereka ada kaitan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

PR juga dah mula nak busuk hingga ke ususnya

Posted: 02 Sep 2010 03:24 PM PDT

Sebelum pilihan raya umum 8/3/08, saya diberitahu ramai yang tak sanggup nak jadi calon PKR dalam pilihan raya umum itu. Akhirnya berudu, katak dan entah apa-apa lagi semuanya dikarau oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk dijadikan calon parti pimpinannya itu.

Semalam, dah ada laporan puak-puak PKR dah mula main baling-baling kerusi sesama sendiri. Fuiyo!! Barangkali depa dah mula nampak benda nak berebut. Dalam berita bertajuk "'Ada aduan jual nama Anwar, Azizah'", Malaysiakini semalam melaporkan:
Berlaku insiden baling kerusi semasa proses pencalonan di sebuah cabang di Perlis.
Saya mengaku bahawa saya mahu melihat Pakatan Rakyat (PR) kuat sebab saya ingin mengajak rakyat ramai-ramai menuntut institutional reforms jika PR boleh mengheret Umno Barisan Nasional (BN) keluar dari puncak kuasa. Saya ingin menghasut rakyat ramai-ramai bangkit menuntut institutional reforms dari PR. Saya ingin melihat rakyat menjadi raja yang berakal dan tak bodoh - boleh buang dan hambat mana-mana parti pemerintah yang kurang ajaq.

Perkara itu hanya boleh dilakukan apabila badan pelaksana demokrasi tidak dijadikan anjing atau babi yang dipecacaikan oleh parti yang pegang kuasa.

Walaupun, atas dasar tanggungjawab sebagai seorang Islam saya memang menyokong Fasal 3, 4 dan 5 Perlembagaan PAS (takat tu ja, pemimpin PAS ramai yang aku meluat), saya sedikit pun tidak percaya (walau sehalus habuk pun) PAS boleh menjadi pemegang kuasa yang baik dan boleh dipercayai tanpa institutional reforms. Saya tak nak la kata mungkin lagi teruk (teringat pula PAS Kelantan umpamanya yang masih berdegil keras kepala tak mahu mewujudkan institusi hisbah walaupun dah perintah negeri itu dari tahun 1990).

Walaupun saya tak akan mendakwa institutional reforms boleh menjadikan semuanya baik-baik belaka, tetapi kurang-kurang pun ada check and balance yang diinstitusikan dan mempunyai peluang lebih baik untuk menjadi lebih berkesan. Saya memang bercita-cita nak menghasut rakyat menuntut semua itu. Tuntut sungguh-sungguh walaupun terpaksa masuk lokap, masuk jel.

Tetapi, kerja itu memerlukan perubahan pertama dahulu sebab saya tidak nampak sedikit pun kemunasabahan untuk menuntut institutional reforms itu dari parti perasuah yang sudah busuk hingga ke ususnya.

Tetapi la ni, saya mula melihat tanda-tanda PR juga dah mula nak busuk hingga ke ususnya. Sebagai rakyat, ke mana saya nak tanya dengan penuh radang? Saya nak tanya satu soalan ja: Awat kurang ajaq sangat parti-parti politik di Malaysia ni?
PB.

Comments (0)