Followers

Nuffnang

Telok Bakong Online

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 12:14 PTG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Telok Bakong Online


Seloka Dan Lagu 20 Sen Ajer..

Posted: 01 Oct 2014 08:18 AM PDT





PANTUN SELOKA MINYAK NAIK 20 SEN SAJA

Minyak naik 20 sen saja,
Tapi rakyat hidup menderita,
Nak jimatkan duit di mana,
Kalau barang semuanya naik belaka.

Minyak naik 20 sen saja,
Tapi kerajaan jangan lupa,
Elaun menteri kena potong juga,
Barulah adil sama-sama.

Minyak naik 20 sen saja,
Tetap kena bayar juga,
Walaupun belanjawan belum tiba,
Tak semena-mena naik tak diduga.



Minyak naik 20 sen saja,
Kata menteri tahun ini tak naik la..
Ini dikira tipu rakyat jelata,
Rakyat didahulukan kena slogannya.

Minyak naik 20 sen saja,
Tapi kehidupan kena terus juga,
Takkan nak makan batu pula,
Segala belanja kena jimat sentiasa.

Minyak naik 20 sen saja,
Rakyat kenalah perlu biasa,
Jika nak membantah siapalah kita,
Tetap mencari rezeki untuk keluarga.

Minyak naik 20 sen saja,
Tapi banyak juga jika dikira,
Itu dihitung 1 liter cuma,
Jika 10 liter berapa jadinya.

Minyak naik 20 sen saja,
Makan dan minum kena jaga,
Jangan mewah dengan harta,
Lama-lama boleh kurang juga.

Minyak naik 20 sen saja,
Berdoa pada Yang Maha Berkuasa,
Semoga dimurahkan rezeki sentiasa,
Agar diberkati dan dirahmati hendakNya.-Dari Laman FB



Msinc- 20 sen ajer...tak mampu beli banyak...beli sikit...kalau tak mampu jugek...naik beskal...badan sehat...orang jaman jepon dulu semua sihat sihat sal naik beskal...

otai

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 11:46 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

otai


Ticket No. SAMSUNG X0A-2014

Posted: 01 Oct 2014 07:38 AM PDT

Winning Ticket No. SAMSUNG X0A-2014
Winning Email Ref No:Samsung XT-2014

congratulation

Your Email Address was randomly selected along with nine
others from a database of over 9,000,000 numbers
drawn from the WORLD-WIDE-EMAIL ADDRESS PROVIDER.
and you have been award the sum of $1.5million Us Dollars
with 3Pieces of Samsung Galaxy S5 jackport online

You are to fill the form below.

1. FULL NAME:
2. SEX:
3. AGE:
4. COUNTRY:
5. RESIDENTIAL ADDRESS:
6. CITY:
7. STATE:
8. ZIP CODE:
9. OCCUPATION / POSITION HELD:
10.PHONE NUMBER:

Yours Sincerely,
MRS Margret Topson
DIRECTOR OF PROMOTIONS,
MR Stanley Roy
Samsung Galaxy Jackport Online

Al Ikram

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 9:38 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Al Ikram


PAS PERLU TUKAR PEMIMPINNYA SAJA

Posted: 30 Sep 2014 04:34 PM PDT

IPOHMALAY

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 9:37 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

IPOHMALAY


Gagal doping test, pingat emas wushu Tai Cheau Xuen dibatalkan.

Posted: 30 Sep 2014 06:04 PM PDT

Bukan main oi Menteri kita yang sorang tu pertahankan atlet negara yang dapat emas mula-mula tu sebelum ni. Sampai jadi heboh di media sosial. Menteri kebudak-budakan yang suka menanggapi sesuatu isu dari kaca mata muda-mudi dengan kepala muda-mudi.

Bukan main juga lah para pelampau Cina 'menghina' orang Melayu kononnya lihatlah orang Cina juga yang meraih emas. Ah. Apa nak diherankan. Setiap rakyat warganegara berhak menonjolkan prestasinya. Untung batu timbul, rugi sabut tenggelam.

Tetapi bila pingat emas tersebut ditarik balik, dan diserahkan kepada pemenang nombor dua, dari Indonesia, mana abam Menteri? Mana pelampau Cina? Tengah makan pop corn dengan muka terkejut sambil pop corn melimpah dari mulut jatuh ke lantai?

Doping test itu masalah utama. Kita tak mau dengarlah. Benda dah jadi! Masalah akarnya ialah berkait keadaan atlet ketika pra-acara. Bukan keadaan atlet pasca-acara. Nak protes pun bagai mempertikaikan kredibiliti penganjur sahaja. Cukup benarkah kita?

Lain kali abam menteri dan puak pelampau tak tentu hala jangan laju-laju menyebarkan pencitraan masing-masing tetapi mampukah kali ini mereka menegakkan bulu yang basah?

Ada sesiapa yang nak letak jawatan? Hehe.



Selasa, 30/09/2014 17:06 WIB

Asian Games 2014

Pewushu Malaysia Positif Doping, Indonesia Bisa Dapat Limpahan Emas

Femidiah - detikSport

Incheon - Peraih medali emas cabang wushu Tai Cheau Xuen (Malaysia) didiskualifikasi karena terbukti positif mengonsumsi doping. Pewushu Indonesia, Juwita Niza Wasni, berpeluang mendapatkan limpahan keping emas tersebut. 

Cheau Xuen meraih medali emas ketika tampil dalam perebutan medali di nomor nanquan dan nandao all round pada 20 September. Usai perlombaan, Tai menjalani serangkaian tes doping. 

Berselang 10 hari, Dewan Olimpiade Asia (OCA) mengumumkan hasil tes doping itu menunjukkan urin Cheau Xuen mengandung stimulan sibutramine, salah satu suplemen yang biasa digunakan untuk diet pengontrol berat badan. WADA sebagai badan anti doping dunia memasukkan substansi itu sebagai salah satu bahan doping awal tahun ini. 

OCA pun meminta pewushu 22 tahun itu mengembalikan medali dan akreditasi yang sudah diterima dia sebagai konsekuensi. Di antara para atlet Malaysia, Cheau Xuen tercatat sebagai atlet pertama negara tersebut yang terbukti menggunakan doping di Asian Games. 

"Setelah melewati proses berdasarkan peraturan dan prosedur OCA, telah ditetapkan temuan di atas merupakan pelanggaran peraturan antidoping dan dengan demikian sanksi berikut telah diambil," sebut pernyataan OCA dan dikutip Reuters. 

Dengan itu, Reuters juga menyebut, sesuai peraturan pewushu Indonesia Juwita yang meraih perah mendapatkan limpahan emas dari nomor yang dikenal dengan jurus tinju selatan dan golok selatan itu. Berturut-turut peraih perunggu Wei Hong dari China terdongkrak sebagai peraih perak. Perunggu menjadi pemilik atlet yang ada di peringkat keempat, yakni Ivana Ardelia Irmanto yang juga dari Indonesia. 

Cheau Xuen menjadi atlet ketiga yang terbukti mengonsumsi doping. Dua atlet lainnya adalah pesepakbola Tajikistan Khurshed Beknazarov dab atlet soft tennis Yi Sophany (Kamboja). 

Dalam perkembangannya, Malaysia tak terima dengan hasil itu. Mereka berencana untuk mengajukan banding ke CAS.

KHIDMAT MERU

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 9:35 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

KHIDMAT MERU


Turun padang.

Posted: 30 Sep 2014 10:02 PM PDT










Yb Kumpulan 52 turun padang.utk memantau kerja2 pembinaan sekolah menengah, meluaskan jalanraya, mencantas dahan2 pokok yg besar dan pelbagai tugasan yg diamanahkan kpd pihak JKR, JPS, PBT, TNB dan PDT. Semoga diberikan kemudahan dan pertolongan dari Allah utk menyiapkan kerja2 kebajikan ini demi kesejahteraan rakyat pelbagai kaum.

Menziarahi dan menyumbang.

Posted: 30 Sep 2014 06:48 PM PDT






Yb Meru menggunakan masa lapang yg ada untuk menziarahi dan menyumbang sedikit wang untuk meringankan bebanan pesakit2 dari Meru yg terlantar di Hospital Sg Buloh.

REZQEEN HILL

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 9:34 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

REZQEEN HILL


PAS Yang Bodoh, UMNO Juga Nak Dipersalahkan

Posted: 01 Oct 2014 03:30 AM PDT


Akibat ketamakan kuasa dan rela diperkudakan oleh 'teman sebantal', pemimpin PAS terus akur walaupun masyarakat melihat parti itu terus dibuli dan dicabuli hak tertentu mereka dalam Pakatan.

Baru-baru ini Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz mengatakan UMNO adalah parti yang membuli PAS paling lama dan bukan rakan mereka dalam Pakatan. Kenyataan tersebut boleh diibaratkan seumpama kurang akal atau mungkin hanya kenyataan daripada budak hingusan yang suka-suka meletakkan kesalahan kepada UMNO akibat daripada kealpaan dan kesilapan pemimpin mereka. Ayat tersebut terlalu klise kerana Nik Abduh masih lagi mahu menjaga hati PKR dan DAP yang digeruni selama ini.
UMNO bukanlah pembuli PAS sebaliknya PAS sudah lama memusuhi UMNO sekian lama dalam arena politik tanah air. Pastinya di setiap kerusi yang ditandingi PAS, UMNO akan turun bertanding menentang. Maka istilah pembuli tidak pernah wujud dalam sejarah politik negara antara UMNO dan PAS.

"Tidur satu bantal tapi mimpi lain-lain".

Itu satu ungkapan yang selalu kita baca, dengar selama ini dan sering kali dilontarkan kepada Pakatan Pembangkang bukanlah satu omong kosong. Ianya adalah perkara yang jelas kelihatan walhal dalam perjuangan mereka pun sudah terdapat tanda-tanda mereka telah gagal membentuk dasar yang mereka bakal laksanakan.

DAP membuli PAS di Pulau Pinang semenjak mendapat kuasa di sana bukan perkara baru dan realitinya sudah lama orang Melayu sedar akan perkara ini namun kepimpinan PAS Pusat mahupun negeri sanggup pekakkan telinga, butakan hati dan menyalahkan UMNO atas kegagalan mereka mendapat tempat di sana.

Banyak orang bercakap pemimpin PAS tidak akan sesekali berpaling daripada parti 'Islam' namun hari ini ada pemimpin mereka sudah berani mengumumkan tidak akan teragak-agak bertanding atas tiket DAP jika kepimpinan parti mengambil tindakan menggantung keahlian beliau (ADUN PAS Morib). Sejarah silam dan perjuangan parti komunis DAP yang mengamalkan sekular sudah jelas tersimpang jauh daripada landasan perjuangan Islam.

Pemimpin PAS mudah lupa.

Begitu hebatnya rasa kebencian yang ditanam PAS sebelum ini kepada ahlinya sehingga mereka bertindak melawan kepimpinan PAS sedia ada kerana bernafsukan kepada pangkat dan jawatan. Kegagalan PAS mengawal ahli-ahli mereka terutama berhaluan Anwarinas adalah sesuatu perkara perkara yang amat mendukacitakan dan ini adalah tanda-tanda PAS semakin tiba di penghujung perjuangannya.

PAS kena ingat bahawa DAP bukannya membuli PAS sebaliknya mereka mempunyai ketetapan mempertahankan Perlembagaan parti mereka dan tidak akan berganjak walau seinci pun dalam menentukan hala tuju parti mereka.

Lihat contoh kes Kalimah Allah. Dasar Perlembagaan DAP, mereka memperjuangkan hak kebebasan secara total. Apa saja yang menghalang, pasti DAP akan tetap teruskan juga waima dengan cara apa sekali pun sehingga memperkudakan NGO-NGO dan pemimpin mereka bagi mendesak kerajaan.

Begitu juga dengan isu Pusat Penyembelihan Babi di Kedah ketika PAS memegang tampuk kepimpinan negeri tersebut di mana DAP mengumumkan keluar daripada Pakatan hanya kerana Allahyarham Ustaz Azizan (Menteri Besar) bertegas menutup pusat tersebut walaupun tapak baru telah disediakan oleh Majlis Bandaraya Alor Star (MBAS).

Isu DYMM Sultan Selangor juga mereka (DAP) tidak lari dari Perlembagaan parti apabila mereka terus kekal mempertahankan perkara 1 (satu) sistem parlimen berperlembagaan dan bukan Raja berpelembagaan. Dari isu sekecil-kecil zarah sehingga sebesar gunung, DAP tidak pernah lari dari perjuangan mereka walhal PAS yang mempergunakan Agama lari lintang pukang kerana mahu memikat hati kekasih hati mereka, walaupun kekadang tingkah laku PAS seolah-olah sudah terkeluar dari Islam.

Kepada pemimpin PAS, sedar dan peganglah pada pendirian parti bukannya rakan dalam Pakatan. Bukan kami hendak mengajar tetapi sekadar ingatan jangan pandai menyalahkan UMNO jika kesilapan tersebut datang daripada sendiri. PAS jangan mengaku berjuang berlandaskan Agama jika Iman dalam jiwa tiada rasa kasih kepada Islam.

Kejayaan UMNO hari ini mempertahankan majoriti kerusi kawasan orang Melayu sudah jelas menunjukkan parti keramat ini tidak pernah lari daripada mempertahankan dasar Parti yang memperjuangkan kepentingan Agama, Bangsa & Tanah Air.

Namun kejayaan PAS hari ini adalah membantu kempen DAP dan PKR bagi memberi kuasa rakan dalam Pakatan menambah buli & derita kepada PAS.


MOHD RAZLAN BIN MUHAMMAD RAFII
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan

1 Oktober 2014


Berani Ker Kepimpinan PAS Pusat Nak Ambil Tindakan Kepada 2 ADUN Selangor

Posted: 30 Sep 2014 11:30 PM PDT


Jawatankuasa Pas Pusat yang akan bermesyuarat dalam waktu terdekat untuk menentukan sama ada dua wakil rakyat parti itu yang menyokong Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail semasa krisis jawatan Menteri Besar Selangor baru-baru ini dihadapkan ke lembaga disiplin atau sebaliknya.

Datuk Mustafa Ali berkata, pihaknya telah menemui Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Morib, Hasnul Baharuddin dan ADUN Hulu Kelang, Saari Sungib semalam bagi meminta penjelasan mengenai tindakan mereka itu dan hasil pertemuan tersebut akan dibawa ke mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat untuk dibincangkan.
Persoalannya, beranikah kepimpinan PAS pusat mengambil tindakan tatatertib kepada mereka berdua atau sekadar SEMBANG saja haha

Pengurusan Bola Sepak #KLFA Mabuk Ketum Salah Letak Tarikh? @khairykj

Posted: 30 Sep 2014 09:47 PM PDT


Sama ada sengaja ataupun tidak, surat ini sudah menjadi viral ke seluruh What'sApp group belia² seluruh Wilayah Persekutuan yang prihatin untuk menjayakan program pemilihan pemain bola baru mewakili KLFA untuk team Piala Presiden 2015.

Surat yang dikeluarkan pada 29 Oktober 2014 dan selection akan diadakan pada 11 & 12 Oktober 2014. Hah cuba bayangkan macam mana nak cerita ni.


Isu ini mungkin nampak remeh tetapi disebabkan sikap pengurusan yang lemah ia mungkin bakal memberikan kesan sampingan kepada team bola sepak ini pada masa akan datang. Barangkali confirm, akan ada komen² sinis yang mengatakan 'alahhh blogger ni saja je nak balun, isu remeh je'.

Ya mungkin ianya remeh dan tiada masalah untuk pemilihan pemain bola akan datang ini. Tetapi jika kelemahan remeh ini tidak diatasi dan dibaiki, inilah punca kepada kegagalan pasukan bola sepak gagal melahirkan pemain berkualiti disebabkan sikap acuh tak acuh pengurusan.

Bayangkan jika team ini terpaksa bermain di luar Semenanjung Malaysia dan tiket kapal terbang perlu ditempah tetapi si Setiausaha nya melakukan kesilapan yang sama dengan tersalah memasukkan tarikh penerbangan. Tarikh boleh diubah tetapi aliran wang keluar pasukan akan berkurangan juga disebabkan denda / fee terpaksa ditanggung atas kesilapan ini.

Confirm DAPig Takkan Baca Kenyataan Media Menteri KPKT Ni @GoTeamRD

Posted: 30 Sep 2014 07:35 PM PDT


KENYATAAN MEDIA BERKENAAN LOJI SISA KEPADA TENAGA

Pada 24 September 2014, Ahli Parlimen Serdang YB Ong Kian Ming telah mengeluarkan kenyataan yang menggesa saya untuk mendedahkan dokumen-dokumen tender berkenaan cadangan pembinaan sebuah loji sisa kepada tenaga (WtE) di Kepong.

Menurut YB Ong Kian Ming, sekiranya saya gagal berbuat demikian, saya akan dianggap sebagai 'penipu' kerana beliau mendakwa saya telah berjanji untuk mendedahkan dokumen-dokumen tender itu ke pengetahuan umum.


Saya ingin menjelaskan di sini bahawa saya tidak pernah berjanji di Dewan Rakyat mahupun kepada YB Ong Kian Ming sendiri. Untuk memperkukuhkan kenyataan saya ini, saya menyiarkan semula salinan-salinan Hansard terbabit dan juga transkrip dari apa yang telah diperkatakan dalam sesi dialog bersama penduduk-penduduk Kepong, seperti di bawah:

Pada halaman 138, 26 November 2013 dari perenggan 8 ke 11, YB Ong Kian Ming berkata:

"Pada suatu taklimat yang yang diberikan oleh Pengarah Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Dr Nadzri Yahya kepada penduduk Taman Beringin di Kepong, beliau telah memberi jaminan bahawa semua tawaran ataupun bid yang diterima oleh kementerian untuk kawasan Taman Beringin ini akan diterbitkan terbuka kepada semua orang awam untuk menilai dan juga mengkaji."

Transkrip dialog WtE bersama penduduk-penduduk Kepong pada 18 November 2013:

Ong Kian Ming dari minit 49.55 ke 50.21

"Pihak kementerian akan memberi semua international bid atau local bid untuk semua cadangan yang akan dikeluarkan incineration, anaerobic digestion, MRF & itu adalah soalan yang pertama. Kern kita nak semua penduduk boleh menilai juga apa cadangan-cadangan yang diberikan oleh pihak-pihak yang berlainan bukan sahaja incinerator tapi cadangan yang lain juga."

Dato' Nadzri Yahaya dari minit 50.00 ke 51.26

"Tentang international bid tu, international bid terbuka dalaman dan luar negara. Itu dia pakai international bid. Apabila diannouncekan melalui suratkhabar, semua-semua media. Bila kita terima semua itu kita akan list kan apa-apa jenis teknologi yang dioffer. Itu jelas kita ada international bid. Dia boleh datang as their own katalah dari China ke, Amerika ke, dia boleh datang secara international company."

Ong Kian Ming pada minit 51.27

"It will be published dan semua orang akan boleh tengok?"

Dato' Nadzri Yahaya pada minit 51.28

"Ya,ya,ya."

Sebelum saya membuat penjelasan di Parlimen pada 26 November, Dr Nadzri telah memaklumkan kepada saya bahawa pihak kementerian akan mendedahkan dokumen-dokumen tender dalam kapasiti yang dibenarkan untuk didedahkan kepada umum, yakni mengikuti prosedur lazim tender.

Sebagai rekod umum, daripada 33 soalan-soalan pra-kelayakan yang diserahkan, teknologi-teknologi yang dikenalpasti untuk dipertimbangkan adalah:

• Incinerasi
• Gasifikasi
• Pirolisis
• Gabungan Teknologi

Susulan kepada itu, Penilaian Impak Alam Sekitar Terperinci (DEIA) akan dilaksanakan berdasarkan teknologi yang disenaraikan di atas. DEIA dijangka akan disiapkan pada Jun 2015. Sebaik sahaja keperluan-keperluan yang ditetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar (DOE) dituntuti, kelulusan kepada DEIA akan diberikan.

Berdasarkan kepada penjelasan yang diberikan, cadangan pembinaan loji WtE ini tidak akan bertolak ansur berhubung kepentingan rakyat dan alam sekitar.

YB Ong Kian Ming tidak sepatutnya mengelirukan awam dengan mengeluarkan maklumat yang tidak tepat, menuduh orang lain sebagai 'penipu' kerana ini jelas tidak memaparkan ciri-ciri kepimpinan mahupun tahap akademik seorang pemimpin. Beliau tidak sepatutnya mempolitikkan isu ini kerana projek ini jelas akan memanfaatkan rakyat.

Anak Sungai Derhaka

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 9:10 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Mahathir tegur kerajaan naik harga petrol melalui Twitter?.. Bila masa pulak Mahathir ada akaun Twitter.. Harakah ooiii..

Posted: 01 Oct 2014 08:18 AM PDT


Harakahdaily melaporkan Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad menegur tindakan kerajaan yang menaikkan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen seliter.

Beliau yang menegur melalui laman twitter menyatakan kerajaan seharusnya menghentikan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan bukannya mengurangkan subsidi secara mendadak.

"Hentikan BRIM bukan kurangkan subsidi Petrol dan Diesel secara mendadak untuk tampung perbelanjaan negara," tulis beliau melalui twitter Mahathir Mohamad@Suara_generasi malam ini.


Tambahnya, keputusan kerajaan menaikkan harga petrol dan diesel itu mengakibatkan kos sara hidup meningkat dan membebankan rakyat.

"Kenaikan harga petrol dan diesel secara mendadak menyumbang kepada peningkatan kos sara hidup dan harga barang serta membebankan rakyat," ujar beliau lagi.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) hari ini mengumumkan subsidi petrol RON95 dan diesel dikurangkan sebanyak 20 sen seliter, berkuat kuasa 12.01 pagi, 2 Oktober 2014.

Berikutan itu harga runcit baharu bagi petrol RON95 ialah RM2.30 seliter dan diesel RM2.20 seliter. Harga pasaran bagi petrol RON95 pada masa ini ialah RM2.58 seliter dan harga diesel RM2.52 seliter..


Ha.. ha.. ha... tentu ramai yang merasa kehairanan bila membaca apa yang dilaporkan oleh Lidah Rasmi PAS iaitu Harakahdaily itu..

Mahathir tiba-tiba bersuara melalui twitter membelasah pentadbiran Najib dalam isu kenaikkan harga minyak sebanyak 20 sen mulai 12.01 tengah malam ini..

Malah ada beberapa blogger Pro PR yang sudah menggunakan laporan Harakah itu untuk menyerang Pentadbiran Najib..

Malangnya  twitter Mahathir Mohamad@Suara_generasi itu bukanlah suara Tun Mahathir, ianya adalah milik macai yang meminati Tun..


Akaun tersebut merupakan antara akaun yang dikesan menggunakan menggunakan gambar dan nama Tun Mahathir selain @TheRealDrm dan @tun_mahathir.

Ketiga-tiga akaun twitter ini cuba menampilkan seolah-olah mereka merupakan suara Tun mahathir di alam Twitter.

Malah twitter, @TheRealDrM dan @Tun_Mahathir secara jelas memberi gambaran seolah-olah ia merupakan twitter milik Tun Mahathir.

Bagaimanapun menurut pegawai kepada Tun Mahathir, Sufi Yussuf menyatakan Tun Mahathir tiada sebarang akaun Twitter.

Jadi sebarang kenyataan atau pandangan melalui akaun Twitter yang menggunakan nama atau gambar Tun Mahathir bukan kenyataan sebenar dari beliau.

Lapor MyKemut di SINI suatu masa lalu..

 

Diminta pengarang berita untuk Harakahdaily banyakkan membaca...

Harga petrol RON95 naik 20 sen lagi sajee..

Posted: 01 Oct 2014 04:55 AM PDT


Pasaran minyak mentah dunia dilaporkan berada pada harga $92.92 setiap barrel berikutan pengeluaran yang meningkat di beberapa buah negara.

Ni sebahagian dari laporan dari The Wall Street Journal..

Benchmark U.S. oil-futures prices approached a 16-month low for the second time in three trading sessions on Monday before recovering. Oil for October delivery ended at $92.92 a barrel, down more than 13% from highs for the year hit in June.  
Both U.S. and world prices have tumbled over the past few months, as weak demand and robust global production left extra crude sloshing around the market. The glut is having ripple effects in the U.S. Stockpiles in one of the nation's biggest storage hubs are rising, reinforcing the downward pressure on U.S. prices, analysts say.  
"We don't have the demand, and the supplies are there," said David Leben, director of commodity derivatives at BNP Paribas BNP.FR +0.50% in New York. "There's not much of a bullish picture right now. It's going to take something relatively significant to turn this market around." 
~ The Wall Street Journal

Tetapi tiba-tiba harga minyak di negara kita dinaikkan oleh Kerajaan..

Harga petrol RON95, diesel naik 20 sen 2 Okt

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) hari ini mengumumkan subsidi petrol RON95 dan diesel dikurangkan sebanyak 20 sen seliter berkuat kuasa 12.01 pagi, 2 Oktober 2014.

Dengan ini harga runcit baharu bagi petrol RON95 ialah RM2.30 seliter dan diesel RM2.20 seliter.

KPDNKK berkata pemberian subsidi perlu lebih bersasar dan tidak secara pukal, dengan bukan warganegara Malaysia, termasuk pelancong asing, turut menikmati subsidi yang diberikan kerajaan.

Langkah ini juga dapat menghasilkan penjimatan yang setimpal dan boleh digunakan untuk pembangunan pendidikan, kesihatan, sistem pengangkutan awam yang lebih meluas dan cekap serta meningkatkan keselamatan negara.

Kata KPDNKK kerajaan sedar bahawa langkah rasionalisasi subsidi ini akan memberi kesan kepada ekonomi dan masyarakat.

Oleh itu, kerajaan akan terus menyediakan pelbagai bantuan dan insentif untuk meringankan beban, terutama golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Antara langkah yang akan diambil kerajaan ialah menaikkan kadar pemberian BR1M yang akan diumumkan dalam Bajet 2015 kelak.

Langkah-langkah lain yang turut dipertimbang kerajaan dalam Bajet 2015 termasuk meneruskan bantuan persekolahan, subsidi harga rumah serta insentif percukaian.

Kerajaan juga akan memastikan barangan keperluan harian dijual pada harga berpatutan dan mengambil tindakan tegas ke atas golongan yang mengaut keuntungan secara berlebihan.

Selain itu, langkah rasionalisasi subsidi akan dilaksanakan dengan berhati-hati dan berperingkat-peringkat bagi memastikan kesan minimum kepada ekonomi dan tidak membebankan rakyat, terutama golongan pendapatan rendah dan sederhana.

Menurut KPDNKK, langkah rasionalisasi subsidi ini adalah bagi memastikan kedudukan kewangan Kerajaan Persekutuan terus kukuh dan berada pada kedudukan yang tepat.

Ia juga bagi mengurangkan defisit fiskal secara berperingkat-peringkat daripada 3.9 peratus daripada KDNK pada 2013 kepada 3.0 peratus pada 2015 dan seterusnya mencapai sasaran bajet berimbang pada 2020.

Rasionalisasi subsidi ini juga adalah sebahagian daripada usaha mentransformasi ekonomi negara menjadi negara maju berpendapatan tinggi.

Kerajaan yakin langkah ini akan mengukuhkan lagi asas kewangan dan ekonomi negara bagi menghadapi cabaran ekonomi global serta memastikan kemakmuran negara. - Bernama

Tak faham dah aku dengan BN ni...

 

Video James Foley dipenggal didakwa palsu..

Posted: 01 Oct 2014 03:43 AM PDT


Seorang wartawan dari Amerika Syarikat, James Wright Foley, 40, telah dipenggal kepala oleh kumpulan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) sebagai membalas dendam kepada Amerika Syarikat kerana melancarkan serangan di Iraq, 12 hari lalu.

Foley hilang sejak November 2012 selepas diculik ketika membuat liputan untuk agensi beritanya, GlobalPost di Taftanaz di utara Syria.

Imej kepalanya dipenggal itu telah dimuat naik dalam media sosial sebagai pesanan kepada Amerika Syarikat.

Selepas Foley dibunuh, ISIS memberi amaran bahawa seorang lagi wartawan majalah TIME, Steven Joel Sotloff, yang hilang sejak tahun lepas juga akan dibunuh selepas ini.

Sebelum dibunuh, Foley telah menyampaikan mesej kepada abangnya John, yang berkhidmat sebagai anggota tentera udara Amerika Syarikat.

"Saya akan mati hari ini John, apabila rakan sekerja awak mengugurkan bom ke atas mereka ini, Mereka (Amerika Syarikat) telah menandatangani sijil kemajian saya,'' katanya.

Dalam mesejnya itu juga, Foley turut merayu diberikan masa sebelum dibunuh, supaya dia dapat melihat keluarganya semula.

"Saya berharap saya mempunyai banyak masa. Saya berharap mendapat kebebasan dan melihat keluarga saya semula namun semua itu telah berlalu. Saya berharap saya bukannya rakyat Amerika Syarikat,'' demikian kata-kata menyayat hati Foley sejurus sebelum dibunuh. Agensi

Menariknya laporan berkenaan dengan mudah diterima oleh kita tanpa mempersoalkannya berbanding dengan masyarakat barat yang telah menghidu ini hanyalah satu lagi propaganda pihak US untuk menceroboh masuk ke negara-negara Arab yang berkenaan.

Kalau tak ada video di atas tu.. sila lihat di ( SINI )

Henti komen mengenai Selangor kata TG Nik Aziz

Posted: 01 Oct 2014 12:54 AM PDT


"Kita doakan semoga Allah SWT selamatkan Menteri Besar Selangor yang baru serta anggota-anggota Exconya dunia sampai akhirat," kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Oleh itu beliau berkata, pemimpin, penyokong dan pendukung Pakatan Rakyat berhenti membuat sebarang ulasan yang berkaitan kerajaan Selangor.

"Melalui cara ini semoga dapat meredakan segala kekusutan yang berlaku sebelum ini," katanya ketika ditemui di sini.

Sebelum ini ada segelintir pemimpin menyifatkan PAS dibuli DAP dan PKR serta mereka melakukan provokasi bagi menyingkirkan PAS daripada Pakatan Rakyat secara halus.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, dalam tempoh bertenang ini diharap semua pihak sama ada PAS atau PKR hendaklah berdiam diri daripada membuat sebarang ulasan khususnya berkaitan kerajaan Selangor.

"Ada waktu untuk berbincang dan ada pula waktu untuk membuat keputusan. Buat masa ini beri ruang kepada Menteri Besar serta anggota-anggota Exco yang baru menjalankan tugas dengan baik," ujarnya.

Beliau diminta mengulas pelantikan Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor yang baru 22 September lalu menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim. Azmin juga melantik tiga Adun PAS sebagai anggota Exco iaitu berkurangan satu berbanding pada era Khalid.

Jawatan Timbalan Speaker Dun Selangor juga diberi kepada PAS lapor Harakahdaily

 

Rakaman Audio 'Individu Misteri' ugut nak belasah Safwan Anang tersebar!!

Posted: 30 Sep 2014 09:00 PM PDT


Tindakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO), Lensa Anak Muda Malaysia (LENSA) menyerahkan surat kepada Presiden PAS bagi menggesa PAS segera berhenti cetus ketegangan dalam Pakatan Rakyat, telah menyebabkan Pengarah Eksekutif LENSA, Safwan Anang diugut oleh individu misteri.

Dalam satu kenyataan LENSA kepada FMT, LENSA telah menyerahkan surat kepada Presiden PAS bagi menggesa PAS segera berhenti cetus ketegangan dalam Pakatan Rakyat.

"Pada pagi sebelum surat itu diserahkan, Pengarah Eksekutif LENSA telah menerima panggilan daripada seorang individu yang mengugut supaya LENSA tidak meneruskan hasrat untuk menyerahkan surat tersebut.

"Panggilan yang berdurasi 20 minit itu antara lain mengugut untuk memukul Safwan dan mengancam untuk mengganggu keluarganya," kata Pengarah Komunikasi LENSA, Syukri Razab.


Dimaklumkan, Safwan akan membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi pada jam 1 tengah hari ini.

Semalam, LENSA telah menyarankan sekiranya PAS gagal bertindak tegas terhadap kelompok dalam PAS yang terus menerus mewujudkan konflik sesama Pakatan Rakyat (PR), LENSA mencadangkan agar PAS mengambil langkah berundur dari PR.

Jelas Koordinator LENSA, Ekhsan Bukharee, sikap PAS yang membelakangkan setiakawan menjadi faktor utama yang menyebabkan krisis Selangor terheret selama lima bulan.

"Walhal konflik ini boleh diselesaikan lebih awal sekiranya PAS menghormati semangat setiakawan dengan menyokong calon Menteri Besar yang telah dipersetujui secara bersama PKR dan DAP," katanya.

Desakan yang dilakukan oleh LENSA turut mendapat perhatian beberapa pemimpin PR, antaranya Ketua Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kayat yang menyeru semua pihak mengambil positif dengan teguran LENSA itu yang juga mewakili suara anak muda.

Bahkan, desakan LENSA itu pula bertentangan dengan hasrat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sementa, Dr Daroyah Alwi.

Beliau tidak tidak bersetuju dengan dengan desakan LENSA, dan menurutnya PAS tidak seharusnya keluar dari PR malah harus tetap bersama bagi menguatkan lagi PR.

"Segala permasalahan yang berlaku (krisis Menteri Besar) sudah selesai," katanya sewaktu di temui di Shah Alam lapor Free Malaysia Today

 

Melati, Lebih Baik Jadi Pelacur Dari Sertai DAP kata Macai

Posted: 30 Sep 2014 05:30 PM PDT


Tindakan seorang gadis Melayu berpurdah yang menganggotai DAP seperti dilaporkan baru-baru ini dikecam hebat oleh seorang penulis online yang menganggap lebih mulia menjadi pelacur daripada membabitkan diri dengan parti majoriti Cina itu.

Penulis yang menamakan dirinya 'KuntaKinte Malaysia' itu membidas gadis tersebut yang dikenali sebagai Melati kerana mendakwa keputusannya menjadi ahli DAP seolah-olah menjual diri dan agama hanya kerana terpengaruh dengan kemewahan yang ditawarkan.

Menulis di bawah tajuk "Melati, Lebih Baik Jadi Pelacur Dari Sertai DAP", penulis itu berkata bagi seorang anak gadis Islam atau mana-mana anak muda Islam menyertai DAP, mereka sebenarnya mengukuhkan usaha DAP melemahkah kedudukan dan peranan Islam di negara ini.

"Pelacur yang menjual diri tidak akan menghakis kedudukan kebesaran Islam di negara ini, tapi mereka yang menyertai DAP sedang membantu menghancurkan kedudukan Islam di Malaysia.

"Hakikatnya, lebih mulia jadi pelacur yang menjual diri untuk sesuap nasi, dari mereka yang bertudung dan berpurdah 'menjual diri' kepada DAP untuk kesenangan dunia sehingga melemahkan Islam," katanya di laman sosial www.mykmu.net.

Melati, atau nama sebenarnya Jamila Rahim, 22, merupakan graduan Unisel dan pernah menghasilkan novel bertajuk "Pelacur Kelas Pertama".

Tindakannya menyertai DAP mengejutkan orang ramai, tambahan pula dengan penampilannya sebagai seorang gadis berpurdah.

Sambil mendoakan semoga Melati dan gadis lain seangkatan dengannya termasuk bekas calon DAP Pilihan Raya Kecil Teluk Intan, Dyana Sofea Mohd Daud diberi hidayah untuk kembali kepada jalan yang lebih baik, KuntaKinte juga menyelar sokongan yang ditunjukkan Pemuda PAS Johor.

 

Sheikh Omar Ali, ahli Pemuda PAS Johor yang juga pembantu kepada Ahli Parlimen Kluang Liew Ching Tong daripada DAP, menulis di laman portal hari ini menamakan tindakan Melati itu sebagai "Melati Move" (Langkah Melati).

Katanya, langkah Melati menyertai DAP sedikit sebanyak menjadi contoh anak muda Malaysia hari ini yang berani mengambil langkah menongkah arus.

"Ia menjadi signal anak muda generasi Y kini tidak lagi meletakkan sentimen ras sebagai asas untuk mereka menjadi sebahagian daripada proses membina masa depan tanah air yang lebih adil dan demokratik," katanya.

KuntaKinte mendakwa reaksi Omar tersebut membuktikan penyertaan anak muda Islam menjadi ahli DAP hanyalah bermotifkan wang.

"Kenyataan dan justifikasi yang cuba diwujudkan oleh Omar hanya mengesahkan teori sejak beribu tahun lalu bahawa harta benda adalah segala-galanya dalam dunia kemanusiaan ini," katanya.

Beliau turut mempersoalkan yang PAS dahulunya merupakan parti yang bersungguh-sungguh menolak undi bukan Islam meskipun diyakini oleh Umno ia tidak akan mengubah Perlembagaan kerana pemimpinnya masih dipegang kaum Melayu.

"Luar biasanya, mereka yang dulunya menganggap undi bukan Islam sebagai wakil rakyat haram, hari ini menjustifikasikan kemasukan anak muda Islam ke dalam parti pimpinan bukan Islam yang terkenal dengan kerja-kerja melemahkan Islam di negara ini," katanya lapor The Malaysian Insider

Tugu Bangsa Tembok Negara

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 7:15 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Tugu Bangsa Tembok Negara


UMNO SELANGOR BACUL?? NOH OMAR ADA TIGA BINI?? TAPI..........

Posted: 01 Oct 2014 04:24 AM PDT

SEBENARNYA malas nak bukak cerita pasal pemimpin UMNO ni. Bukan sebab dah muak! Bukan sebab dah mual! Tapi dah banyak sangat fitnah yang dilemparkan kepada mereka.....

Baru-baru ni timbul lagi cerita lama pasal Pengerusi Perhubungan Negeri Selangor, Dato' Seri Noh Omar yang dilihat kononnya menjadi liabiliti kepada kepimpinan negeri.

Hanya disebabkan Azmin Ali jadi Menteri Besar masing-masing dah gelabah beruk. Katanya UMNO Selangor mengambil sikap tunggu dan lihat perkembangan terkini politik Selangor tanpa ada apa-apa tindakan drastik yang dilakukan oleh pengerusinya.

Orang cakap kalau nak menang biar ada strategi.

Orang cakap kalau nak menang bukan hanya pandai cakap.

Orang cakap kalau nak menang Selangor balik kena lebihkan kerja, kurangkan bercakap.

Aku pulak cakap.......Tak kan Noh Omar langsung tak risau pasal negeri kelahirannya sendiri.

Ada pulak sebar cerita kononnya Noh Omar ni kahwin 3. Katanya masa retreat di Langkawi Noh Omar dok bercerita pasal kisahnya bersama isteri ke-3 nya diranjang. Apa ke hal nak cerita dalam kelambu ni....

Ikut dari sumber yang aku dapat, Noh Omar baru ada 2 bini. Mana pulak datangnya yang ketiga?

Lagi satu, sekalipun Noh Omar nak kahwin 3 apa masalahnya? Dah dia mampu....

Sedangkan Hasnol Baharudin, Adun Morib yang sokong DAP pun ada 3 bini...

Hadi Awang yang orang panggil Tok Guru pun ada 3 bini...

Mat Sabu yang dipuja wanita......banyak bini sebab dia syiah...boleh kahwin mutaah...

Noh Omar juga yang jadi mangsa....

Sindrom SEMUA SALAH UMNO dah meresap dalam orang UMNO sendiri....

Nak bercakap pasal strategi.... Tak kan lah strategi UMNO Selangor nak dihebahkan kat semua orang.. Tak kan lah semua cerita nak dikabokan kat orang ramai... Mamposlah macam tu!

#GERAK_DAULAT
Dalam titah Sultan Selangor baru-baru ini, Sultan ada mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakyat Selangor yang menyokong baginda Sultan dalam menyelesaikan konflik politik Selangor untuk memilih MB Selangor yang baru.

Sultan akhirnya memilih Azmin sebagai pengganti Khalid dengan beberapa syarat yang WAJIB dipatuhi antaranya parti politik harus patuh pada pihak Istana kerana pemimpin politik silih berganti, tapi Sultan akan tetap ditakhtanya sehingga akhir hayat baginda.

Siapa punya kerja Gerak Daulat ni???

Siapa lagi yang boleh gerakkan hampir seluruh rakyat Selangor supaya mendokong titah dan keputusan Sultan Selangor kalau bukan rakyat Selangor sendiri.

Anak jati Selangor turut turun menyokong Sultan walau berlainan parti sebab mereka semua sedar Sultan punyai kuasa mutlak dalam negeri Selangor.

Ini semua kerja UMNO Selangor!!!

Ini semua idea Noh Omar yang korang dok fitnah pelbagai tu!!!

Sebelum ini memang UMNO bagi semua himpunan dikendalikan oleh NGO's. Apa yang segelintir NGO ini dah buat sedangkan sudah diberi peluang dan peranan untuk gerakkan sokongan terhadap Sultan. Tapi apa hasilnya?

Berbanding UMNO yang lebih kemas dan teratur dalam menggerakkan jentera dan rakyat Selangor untuk mendukung titah Tuanku Sultan.

Aku jugak tahu, korang risau apa lagi Noh Omar nak buat kat Selangor ni... Jangan risau... Masih banyak lagi perancangan untuk merampas kembali negeri Selangor...

Apa yang penting, UMNO Selangor bukan tidur berdengkur.....

Banyak lagi sebenarnya perancangan UMNO Selangor ni... Tapi seperti yang aku cakapkanlah... Tak kan semua perancangan nak dikabokan kat umum... Ye dok?

Renung-renungkan. Selamat Hari Raya Aidil Adha.
Sumber - jawaber6

tunku

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 3:01 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

tunku


Azmin announces Selangor exco portfolios

Posted: 01 Oct 2014 02:05 AM PDT

SHAH ALAM: Selangor Mentri Besar Azmin Ali (pic) announced the portfolios for himself and his 10 state executive councillors, Wednesday.

The list of portfolios is as follows:

1. Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa) - Chairman of Finance, Land Development, Natural Resources, State Economic Action Council and Information.

2. Datuk Teng Chang Khim (DAP-Sungai Pinang) - Chairman of Investment, Industry (SME) & Commerce and Transportation.

3. Iskandar Samad (PAS-Cempaka) - Chairman of Housing, Development Management (Pengurusan Bangunan) and Urban Living.

4. Elizabeth Wong (PKR-Bukit Lanjan) - Chairman of Tourism, Environment, Green Technology and Consumerism.

5. Ean Yong Hian Wah (DAP-Seri Kembangan) - Local Government, New Village Development and Legalising of Factories.

6. Dr Ahmad Yunus Hairi (PAS-Sijangkang) - Chairman of Islamic Affairs, Malay Customs, Rural Development and Village Traditions.

7. Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR-Seri Setia) - Chairman of Education, Human Capital Development, Science, Technology and Innovation.

8. V. Ganabathirau (DAP-Kota Alam Shah) - Chairman of Poverty, Compassionate Government and Plantation Workers.

9. Dr Daroyah Alwi  (PKR-Sementa) - Chairman of Health, Welfare, Women and Families Affairs.

10. Amirudin Shari (PKR-Batu Caves) - Chairman of Youth Generation Development, Sports, Cultural and Entrepreneurship development.

11. Zaidy Abdul Talib (PAS-Taman Templer) - Chairman of Infrastructure, Public Amenities and Agro-Based industry.

Anwar tries to influence Azmin’s administration

Posted: 30 Sep 2014 09:30 PM PDT

PKR is working to strap a leash on Azmin Ali barely a week into his job as Selangor menteri besar.
Treading on egg shells between governmental duties and his political party's demands, Azmin was apparently irked by PKR de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim's hankering for the former to use his position to justify Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim's ouster.

An aide claimed Azmin had wanted to focus on running a tight ship, rather than jumping into another political fray as soon as entering office.

"He has, in some way, now agreed why Khalid was pulling his best efforts to keep party politics away from the office. Too much political bureaucracy will create a noose around his neck. Azmin does not want that.

"My boss wants to lead the administration well. He wants to do better than his predecessor," the aide said, referring to Khalid's rocky tenure as menteri besar.

Anwar recently urged Azmin to "expose" the alleged discrepancies in the RM30 billion deal between the state and the Federal Government, made to restructure Selangor's water industry and mitigate its perennial shortage of supply.

He also demanded Azmin review the construction of the RM2 billion Kinrara-Damansara Expressway. The two projects were used as prime catalysts to boot Khalid from office.

The sultan of Selangor last week described Khalid as an excellent administrator, in a speech that also blamed PKR for prompting the state's leadership crisis.

"This is another point that Azmin has to look into. He would not jump the gun against someone endorsed by the Sultan as capable.

"Since PKR was at loggerheads with the ruler on the menteri besar candidate controversy, Azmin wants to build a cordial relationship with the palace after everything that has happened," the aide said.

Azmin had chosen to be quiet on the sidelines and has turned his attention to the delegation of work among his new state executive councillors. He is expected to announce their portfolios today.

"He is busy with work. At least, Anwar should not be hasty in coercing Azmin to justify the removal of Khalid," the aide claimed.

Universiti Utara Malaysia political scientist Dr Muhammad Fuad Othman agreed that Anwar was attempting to use Azmin's office to justify PKR's case against Khalid.

"Anwar used to heap praises about Khalid's administration. Back then, Khalid was perfect. And now, he is somewhat desperate to substantiate the accusations against his former comrade," said Fuad.

At the same time, Fuad suspected that Anwar was working his way to dictate how Azmin should run the state government. He said it was another opportunity for Anwar to be in the limelight.
"Anwar just wants to show Azmin who's boss. The man still wants to assert his authority. Anwar is now akin to an old, retired gladiator who wants to wield the sword because he likes to be in the view of spectators."

Another analyst said if Azmin let himself be led by others, it would only prove that he was incapable as a leader and, worse, inferior than Khalid.

National Professors' Council political cluster head Professor Datuk Dr Mustafa Ishak said as a menteri besar, Azmin was more answerable to the sultan and the people, rather than Anwar.

"The menteri besar must use his wisdom in asserting leadership qualities. He should be professional and prioritise the task at hand, instead of looking for mistakes supposedly committed by the previous administration. Does he want to be a better leader than Khalid?"

Mustafa added that if Azmin were to review the agreements made by Khalid's office, it should be carried out with a sense of responsibility for the people.

"You cannot just scrap all the projects set by Khalid. The people's interest will have to come first. He has to see whether the said projects are beneficial to the people. He has to be his own man and not be influenced by the need for political mileage, especially in his first days as menteri besar."

Karpal’s nephew questioned over Facebook postings

Posted: 30 Sep 2014 07:39 PM PDT

Dalbinder Singh Gill, a law student and nephew of the late Karpal Singh, was questioned by police for allegedly making seditious statements pertaining to bumiputra rights and the monarchy on his Facebook page, an online news portal reported.

According to the report, Dalbinder surrendered himself at the Northeast Police District Headquarters in Jalan Patani, Penang at 10.45pm, Tuesday for questioning.

He told the news portal that he was bailed at around 1.30am, Wednesday.

"I was told that it was the police who lodged a report against me, prompting them to detain me," he is reported to have said.

Dalbinder said that authorities seized his iPhone and iPad to help with the investigations.

He added that he has to report back to the station in a month.