Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 1:38 PTG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Cucu Tok Selampit


Ribuan Membanjiri Ceramah Bergerak Ketua Pemuda PAS Kota Melaka

Posted: 22 Nov 2014 09:25 PM PST




Gila dah puak-puak PAS ni. Orang sibuk bercuti, mereka sibuk mengambil kesempatan untuk mengadakan ceramah bergerak menggunakan kenderaan pacuan 4 roda. Masih relevankah PAS terutama di Melaka? Atau orang sudah muak dengan kehadiran mereka. Lihatlah bukti dalam gambar-gambar di atas apabila Ketua Pemuda PAS Kota Melaka mengadakan ceramah bergerak. Kononnya untuk mengambil kehadiran umum yang membanjiri di Pasar Tani Telok Mas. Malangnya penonton-penonton hanya terdiri daripada kain-kain baju dan khemah penjaja yang setia mendengar. Alahaaai PAS.

Bahas Tanpa Rasa Takut, Bawa Suara Akar Umbi, Kata DS @IsmailSabri60 - Ini Pemimpin Yang Kita Mahu

Posted: 22 Nov 2014 09:08 PM PST


Ahli Majlis Tertinggi, Datuk Seri Ismail Sabri mengharapkan agar perbahasan kali ini akan dibahaskan dengan penuh terbuka, berani dan dapat membawa harapan serta suara akar umbi orang Melayu di negara ini. 

Kata beliau, pembahas-pembahas usul juga perlulah membahaskan usul secara terbuka dalam setiap isu yang dibahaskan tanpa ada rasa takut dan tanpa ada sekatan. Beliau dipetik berkata keada UMNO-Online:
"Saya percaya, dalam keadaan senario politik hari ini, pastinya bukan sahaja ahli-ahli UMNO tertunggu-tunggu perbahasan yang akan berlansung, begitu juga keseluruhan orang-orang Melayu di negara ini amnya. Begitu juga dengan ucapan Presiden kita, yang pastinya ditunggu-tunggu oleh semua perwakilan dan juga rakyat di negara ini untuk mendengar apa yang diperkatakan oleh beliau."
"Justeru itu, saya berharap agar perbahasan kali ini akan memperlihatkan satu perbahasan yang jujur, yang datangnya dari hati seorang pembela dan pejuang agama, bangsa dan tanahair, serta membawa suara dan hasrat dari akar umbi untuk didengari oleh pemimpin di peringkat tertinggi negara."
Seterusnya beliau mengucapkan selamat bersidang kepada semua perwakilan Agung UMNO 2014 pada perhimpunan Agung UMNO 2014 kali ini dan mengharapkan agar perhimpunan kali ini akan membawa satu idea-idea baru yang dapat memberikan manfaat untuk perjuangan UMNO dan negara.

Duke of UMNO

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 1:36 PTG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Duke of UMNO


INI IKON ORANG MUDA YANG SEPATUTNYA KJ JADIKAN CONTOH...!!!

Posted: 23 Nov 2014 04:32 AM PST

Dekat-dekat PAU2014 ni, antara topik paling panas ialah KJ... depa kata KJ ni "cool"... "stylo"... "ensem"... "cerdik".... sebab tu depa suka KJ... 

Oooo.. lagu tu cara depa nilai KJ... Bukan dengan cara menilai performance KJ dalam Pemuda UMNO... dalam kabinet....depa nilai cara "glemer" rupanya.... awat? Dengan jadi "glemer" maka Pemuda UMNO akan kuat?

Macam-macam KJ dah buat... antaranya pakai stoking pink... pakai boots Doc Mart dengan baju batik sambut Menteri Indonesia kat pejabat dia... jadi askar wataniah... apa lagi? Jadi model... lagi? Drebar teksi...lagi?


Yaaa... saya akui KJ ensem...lebih ensem dari saya.. kaya raya... pakaian jenama mahal...saya pakai bundle jerr.. ada jawatan besar dalam UMNO dan Menteri... popular... glemer... stylo... cerdik.. ya... betul...

Saya cuma nak tanya sikit...

Ingat lagi tak jeritan "KJ rasuah! KJ rasuah! KJ rasuah!" berulang-ulang kali sejurus selepas dia menang Ketua Pemuda UMNO tewaskan Mukhriz dulu? Itu pun "history" jugak tu... "cool" tak?

Itu baru sikit je "kenangan terindah" yang agak "stylo" berkenaan KJ... malas nak ungkit sebab budak-budak sekarang ni mudah terpesona dengan kosmetik dan retorik...

Sejak KJ jadi Ketua Pemuda UMNO..Berapa juta orang yang join Pemuda UMNO? Ada 2 juta macam Hari Belia tu tak? Agaknya anak-anak muda pilih join Pemuda UMNO atau join Pemuda PAS, AMK or DAPSY? Apa yang "wow" masa KJ jadi Ketua Pemuda?

KJ lead KBS... err... nak tanya sikit... apa benda yang "wow" berlaku dalam sukan sejak KJ take over KBS? Chong Wei "kantoi" dan tak sedar dia guna ubat (drug) yang salah? Lepas tu Harimau Malaya layak sertai Piala Dunia? Olimpik lepas tak? Suka Sea dapat pingat apa?

Takraw pulak macamana? Hoki? Badminton pulak bila last jadi juara Piala Thomas? Cuba sebut sukan yang dulu kita top dan KJ jadikan lebih top... ada? Nicol dah jadi juara sebelum KJ jadi Menteri lagi... ada tak?

Maaf KJ... saya bukan nak perlekeh saudara. Saya hanya bertanya. Just nak ingatkan KJ bahawa berat dan besar tanggungjawab jadi Ketua Pemuda dan Menteri di zaman sekarang ni... glemer tak semestinya bagus... kulit je cantik, dalamnya busuk...buat apa, kan?

Walaupun saya bukan perwakilan, saya saran dan nak cadangkan pada KJ... dari dok sebok berzumba buat dosa kering tengok pompuan seksi pakai baju ketat terdedah... elok la buat kempen ajak anak muda masuk UMNO... ajak depa berjuang bersama Pemuda UMNO... selami perjuangan...

Dari dok sebok cari idea baru nak jadi stylo, baik perah otak keluaran Oxford tu supaya kembalikan kegemilangan Pemuda UMNO macam zaman arwah Dato' Senu, Datuk Harun... tak payah la refer zaman Dato' Hishamuddin... berpinau mata keris tu dia cium, lepas tu mintak maaf... haru...!

Saya ni bukan apa... kesian kat Pak Mertua KJ tu... Pak Lah tu anak ulama tersohor tu... jangan malukan ulama dengan kriteria yang keterlaluan... bergaya boleh...tapi biarlah bersesuaian... jangan over pulakkk...

Saya harap Tuan KJ terima dan tak marah dengan saranan saya... saya nak tengok KJ berubah... KJ perlu berani berubah macam Mukhriz... saya tak kata Mukhriz tu hebat... dia pun ada kelemahan..KJ perlu jadi diri KJ sendiri... tapi jangan la dok buat benda tak sesuai macam sebelum ni... boleh?

Kalau KJ nak ikon... saya boleh beri satu ikon terbaik yang KJ wajar contohi... sila rujuk di sini untuk ketahui ikon yang sepatutnya KJ contohi...


Telok Bakong Online

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 11:05 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Telok Bakong Online


Apa Dah Jadi?..MB Pahang saman Utusan RM15 juta

Posted: 23 Nov 2014 03:26 AM PST

MB Pahang saman Utusan RM15 juta


Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob memfailkan saman terhadap Utusan Malaysia berhubung tulisan "Hebat Sangatkah Adnan?' yang disiarkan pada 9 November lalu.

Utusan menerima surat 18 November daripada syarikat guaman Manjeet Singh Dhillon dengan nilai tuntutan saman sebanyak RM15 juta, lapor akbar Umno itu.

Utusan tidak akan mengeluarkan sebarang komen mengenai saman tersebut memandangkan ia bakal menjadi kes mahkamah.

Perkara itu dinyatakan oleh Awang Selamat, yang dianggap sebagai suara Utusan, dalam kolumnya hari ini.

Awang Selamat sebelum ini, tanpa menafikan peranan dan kerja keras Adnan, berkata ramai berpendapat BN di Pahang boleh menang lebih besar jika beliau umumkan berundur selepas PRU-13.

Menurut kolumnis itu, Utusan sebelum ini menerbitkan laporan khas tentang kebanjiran 30,000 warga asing terutama Bangladesh di Cameron Highlands.

Adnan kemudian dikatakan berang dan mengaitkannya dengan agenda media untuk menjatuhkan pemimpin selain mahu melariskan akhbar bagi mengelakkan syarikat akhbar rugi dan tutup.-Mkini.
 

IPOHMALAY

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 10:17 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

IPOHMALAY


Kelakar, Menteri Indonesia takut Pulau Derawan dituntut Malaysia

Posted: 22 Nov 2014 05:36 PM PST

Nampaknya wartawan, penduduk malah pak menteri Indonesia sendiri kurang yakin dengan keupayaan negara itu menjaga kedaulatan wilayah negara sendiri. 

Jika itu bukan sebabnya, sudah tentu sebab lainnya ialah mereka tidak pernah melihat peta negara sendiri.

Jika itu juga bukan sebabnya ternyatalah mereka itu hanya mencari sensasi dan populariti untuk mengajak masyarakat awam mereka supaya terprovokasi dengan isu yang tidak ada asasnya.

Jika tidak, masakan isu nelayan keturunan Bajau Laut dan Bugis yang dikatakan rakyat Malaysia dan Filipina berada di Pulau Derawan, digembar-gemburkan akan membuatkan pulau tersebut jatuh ke tangan Malaysia seperti Sipadan dan Ligitan.

Berbeza dengan Sipadan dan Ligitan yang terletak di sempadan Indonesia - Malaysia di perairan Laut Sulawesi, Pulau Derawan terletak jauh ke dalam wilayah yang jelas sekali dalam wilayah Indonesia, iaitu lebih 200km dari sempadan Indonesia -  Malaysia.

Laut Sulawesi merupakan kawasan perairan kampung halaman orang Bugis dan Bajau Laut berkurun lamanya sebelum wujudnya negara Malaysia dan Indonesia.


Jumat, 21/11/2014 18:01 WIB

Ini Kekhawatiran Menko Indroyono Soal 'Manusia Perahu' Asal Malaysia

Maikel Jefriando - detikFinance

Jakarta - Kisah Pulau Sipadan dan Ligitan masih belum lepas dari ingatan masyarakat Indonesia. Pulau yang sejatinya masuk dalam wilayah NKRI itu harus beralih ke Malaysia, karena lebih 'diurus' oleh Negeri Jiran tersebut.

Menteri Koordinator (Menko) Bidang Maritim Indroyono Soesilo tak ingin cerita ini kembali terulang. Namun indikasinya semacam ini mulai terlihat di Pulau Derawan, Kabupaten Berau, Kalimantan Timur.

"Ada manusia perahu berjumlah 400 dari suku bajo. Itu dari Filipina dan Malaysia (Semporna) datang dengan kapalnya. Kalau mereka datang, makin lama makin banyak suku seperti ini, lama-lama Derawan jadi pulau orang lain," ujarnya di kantor KKP, Jakarta, Jumat (21/11/2014)

Ia mengingatkan pada tragedi Sipadan dan Ligitan. Pembahasan yang cukup panjang berakhir di Belanda dengan kewenangan Malaysia untuk mengelolanya.

"Dalam pengambilan keputusannya, diibaratkan negara dan pulau seperti ibu dan anak. Nah, siapa yang selama ini memelihara Sipadan dan Ligitan? Malaysia. Maka ya milik Malaysia," sebutnya.

Pulau-pulau terluar atau yang berada di perbatasan Indonesia harus dijaga dengan ketat. "Kalau tidak berhati-hati. Maka nasibnya bisa sama. Ini adalah awal untuk mereka menguasai pulau kita," tukasnya.

Sabtu, 22/11/2014 13:17 WIB

Ada Ratusan 'Manusia Perahu' Malaysia, Bisakah Pulau Derawan Lepas Dari RI?


Jakarta - Pemerintah mulai khawatirPulau Derawan di Kabupaten Berau, Kalimantan Timur akan lepas dari Indonesia. Alasannya karena banyaknya aktivitas ratusan manusia perahu dari Filipina dan Malaysia di pulau tersebut. 

Pemerintah nampaknya takut kejadian serupa akan terjadi seperti yang dialami Pulau Sipadan dan Ligitan. Namun hal berbeda justru dingkapkan oleh Guru Besar Hukum Internasional Universitas Indonesia (UI) Hikmahanto Juwana. Pemerintah tak perlu takut Pulau Derawan akan diklaim negara lain.

"Terkait dengan manusia perahu maka sepanjang Tanjung Balu, Derawan adalah milik Indonesia dan tidak ada klaim negara lain terhadap pulau tersebut. Maka didiaminya pulau tersebut oleh warga asing tidak akan menjadikan pulau tersebut menjadi milik negara lain," tegas Hikmahanto dalam keterangan tertulisnya, Sabtu (22/11/2014).

Ia mengatakan, bila keberadaan warga asing di Pulau Derawan sudah dirasa mengkhawatirkan, pemerintah tinggal mengambil tindakan. Caranya bisa dilakukan deportasi atau cara-cara lain yang sesuai dengan Undang-undang Keimigrasian.

"Kalaupun terdapat permasalahan warga asing yang mendiami pulau Derawan, maka hal tersebut harus diselesaikan secara keimigrasian," imbuhnya.

Hikmahanto juga menjelaskan hal penting saat Indonesia kehilangan Pulau Sipadan dan Ligitan. Dalam kasus tersebut, ia mengungkapkan, Mahkamah Internasional atau International Court of Justice (ICJ) tidak pernah memutuskan kepemilikan kedua pulau tersebut berdasarkan suara dari masyarakat atau referendum, namun didasarkan pada negara mana yang melakukan penguasaan efektif (effectivite;s). Peristiwa yang dijadikan rujukan pun adalah peristiwa yang terjadi sebelum tahun 1969. 

Berdasarkan hal tersebut, ICJ memenangkan Malaysia karena Inggris, selaku penjajah atau pendahulu Malaysia, terbukti telah melakukan penguasaan efektif terhadap kedua pulau tersebut. Bukti yang disampaikan adalah adanya pemberlakuan aturan terkait pengumpulan telur penyu dan didirikannya cagar alam untuk perlindungan burung. Sementara bukti lain adalah adanya mercusuar yang dibangun oleh Ingggris di pulau tersebut.

Anak Sungai Derhaka

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 10:16 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Harga Minyak: Khairy belasah Chegu Bard rupanya...

Posted: 23 Nov 2014 06:30 AM PST


Tentu ramai pengguna-pengguna WhatsApp yang dah terima satu mesej tentan harga minyak yang didakwa sebagai "Ini Fakta" mengenai harga minyak yang sebenarnya..

Dalam beberapa Group WhatsApp yang tersebar 'Ini fakta' itu aku pertikaikannya kerana pengiraan itu adalah berdasarkan 'Crude Oil' ataupun minyak mentah.

Bila aku tanya yang mengirim mesej itu, siapa punya pengiraan ni, buat malu saja.. jawabnya diapun tak tahu sebab dicopy dari Group lain katanya.

Pengiraan tersebut tidak mengambil kira kos Produk, Alpha, Kos Operasi, Margin keuntungan Syarikat pengeluar minyak, Margin keuntungan untuk Stesyen Minyak dan juga cukai jualan yang dikenakan Kerajaan..

Jadi tak bolehlah kita buat pengiraan dengan mengambil harga 1 Barrel 'Crude Oil' kemudian dibahagikan dengan 159, sebab 1 Barrel bersamaan dengan 159 Liter.. kemudian kita kata itu harganya..

Lagipun buat masa ini tak ada lagi dalam dunia ni kenderaan yang boleh digerakkan dengan menggunakan 'Crude Oil' sebagai bahan bakarnya..

Aku rasa Khairy pun dapat mesej tu.. sebab tu dia menjawab..di bawah ni jawapan Khairy..

SHAH ALAM - Lantaran kemunculan ramai pakar ekonomi mi segera yang tidak memahami cara mengira harga petrol, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin Abu Bakar hari ini melalui laman Facebooknya menjelaskan perkara itu.

Khairy berkata, ramai pengguna laman Facebook yang hanya tahu berkongsi sesuatu perkara terutamanya mengenai teori kenaikan harga minyak ini tanpa mengambil kira fakta dan kesahihan maklumat tersebut.

"Contoh pakar mi segera seperti gambar di bawah. Dengan penuh keyakinan beliau kata "ini fakta..." Saya juga yakin ramai yang membaca post tersebut dan terus share secara membuta tuli tanpa sebarang usul periksa. "Mesti mamat ni betul." "Logik juga dia tulis."

"Apa yang beliau tulis itu salah sebab harga minyak dunia itu yang diambil sebagai contoh adalah harga minyak mentah. Untuk pengetahuan semua, petrol yang kita guna untuk kenderaan kita bukan minyak mentah. Itu minyak yang sudah diproses, ditapis, diangkut, diedar, diniaga dan lain-lain.," katanya.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, fakta yang dibawa oleh 'pakar ekonomi' itu adalah tidak betul.

"Kalau beliau konfiden dengan 'fakta' beliau, saya sarankan beliau mengisi kenderaannya dengan minyak mentah. Tengok jauh mana boleh jalan.

"Mungkin di sini ada yang nak tulis, "OK lah KJ. Jangan sembang je bro. Tunjuk lah cara nak kira petrol ni." katanya lagi .

Untuk itu Khairy berkata, harga petrol di Malaysia dikira mengikut formula yang dikenali sebagai Automatic Pricing Mechanism atau APM dan beliau menunjukkan cara pengiraannya.

Untuk menguatkan lagi hujahnya Khairy berkata 'pakar ekonomi' atau mana-mana pihak boleh merujuk penjelasan yang sama dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

"Kita guna formula di atas, purata harga MOPS untuk RON95 dari 1 hingga 19 November adalah 195.15 sen. Campur dengan kos lain diatas = 226.88 sen atau kurang lebih RM2.27. Maksudnya, bila kita apungkan harga petrol pada 1 Disember dan tren penurunan harga pasaran minyak berterusan, ada kemungkinan besar harga petrol RON95 turun. Subsidi dijimat, harga pun boleh turun.

"Kesimpulannya, semak semua 'fakta' dulu. Jangan cepat share. Think first," tulisnya lapor Sinar Harian

Betullah apa yang Khairy tulis tu.. dan dalam masa yang sama beliau juga mendedahkan tembelang Barisan Nasional mengenai subsidi harga minyak ni..

RON95 dijual dalam negara ini dengan harga RM2.30 dengan subsidi oleh Kerajaan sebanyak 28 Sen bagi setiap Liter..

Padahal harganya bukanlah lagi RM2.58/Liter tapi dah tinggal RM2.27 sahaja... selama ini kita dah ditipu Barisan Nasional rupanya..

Berbalik kepada mesej yang tersebar dalam WhatsApp tu.. rupa-rupanya ia berasal dari Facebook CheguBard.. Patutlah Khairy tak lepas peluang untuk membelasah..


Ramai jugak yang main 'Likes' saja tu..

Gambar kereta Guan Eng parking di lorong basikal cetus viral

Posted: 23 Nov 2014 04:17 AM PST


Gambar kereta Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang diparkir secara haram mencetuskan viral di laman sosial.

Kenderaan rasmi beliau yang bernombor pendaftaran PG1 dilihat dipakir di lorong basikal berhadapan Depoh Hin Bus di Jalan Gurdwara.

Laporan mengenai kesalahan meletakkan kenderaan di lokasi larangan itu dibuat di laman Facebook Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) Watch.

Di laman sosial Facebook, ramai yang memberikan maklum balas terhadap gambar kereta Setiausaha Agung DAP itu yang kini tersebar secara meluas.

Ada di antara menulis komen sinis dengan mengatakan siapa yang mahu mematuhi undang-undang sekiranya ketua menteri sendiri tidak menunjukkan contoh yang baik.

Sebelum ini, Guan Eng juga pernah dikritik kerana isu yang sama, dan gambar keretanya turut dimuatnaik dalam laman sosial Facebook.

Gambar yang dimuat naik pada Ogos tahun lalu itu menunjukkan kereta berkenaan diparkir di tepi jalan yang terang-terang terpapar papan tanda 'Zon kunci' berhampiran Lebuh Campbell.

Namun, Guan Eng pada ketika itu membalas kritikan tersebut dan menjelaskan pemandunya berada di dalam kereta berkenaan sambil menunggu beliau bertemu dengan beberapa tetamu dari Hong Kong dan wartawan di kedai kopi berhampiran ~ AntaraPos

Kalau PAS dan UMNO tak bekerjasama nasib Melayu akan jadi macam 'Red Indian'?

Posted: 23 Nov 2014 12:00 AM PST


Baru bangun dari tidur agaknya Bekas Ketua Hakim ni.. tiba-tiba dia bersuara kononnya Melayu akan jadi Red Indian jika PAS dan UMNO tak bersatu..

Sudah lebih dari 57 tahun UMNO yang mendominasi pentadbiran negara dan dalam masa inilah kita nampak yang makin terpinggir dan merempat ditanah air sendiri ialah orang-orang Melayu sendiri dari Utara hingga Selatan Semenanjung.

Puncanya tanah mereka di kampung terpaksa dijual atas nama pembangunan.. suka tak suka dipaksa berkorban kerana memberi laluan kepada pembangunan.

Malangnya setelah tanah milik mereka terjual perumahan yang dibangunkan pula hanya mampu dilihat oleh kebanyakkan Melayu.

Harganya mahal tapi Kerajaan yang dikuasai UMNO kata mereka tak boleh mengawal harga rumah sedangkan dalam masa yang sama mereka menguasai kebanyakkan PBT dalam negeri-negeri yang ada di Semenanjung.

Maka dengan itu berhijrahlah Melayu yang ada jauh dari kota atau bandar.. itupun kalau masih mampu untuk membeli tanah atau rumah dengan wang hasil jalan tanah yang terkorban demi pembangunan itu..

Kenapa tak dipilih hutan belantara yang ada untuk dibangunkan selain dari mengorbankan Kampung-kampung Melayu?

Yang menoreh getah pula mengadu hidup mereka perit kebelakangan ini disebabkan harga getah jatuh dan musim hujan pula.. tapi ada pemimpin-pemimpin UMNO peduli nasib Melayu-melayu itu?

Tiba-tiba hari ni bekas Ketua Hakim ni kata kalau PAS dan UMNO tak bersatu Melayu akan menjadi seperti 'Red Indian'?

Laporan berkaitan..

Orang Melayu berisiko menjadi "Red Indian" di tanah air mereka sendiri jika PAS dan Umno tidak bekerjasama mempertahankan kerajaan daripada DAP dan PKR, bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad memberi amaran hari ini.

Beliau berkata, jika Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih Putrajaya, PKR dan PAS tidak akan dapat "mengawal" DAP seperti cara Umno "mengawal cita-cita MCA dan Gerakan".

"Orang Melayu akan menjadi Red Indian di tanah mereka sendiri. Percayalah, ancaman terhadap orang Melayu tidak pernah seserius ini sepanjang sejarah kaum ini.

"Sekarang kita berpecah dan digunakan. PAS dan Umno mesti berfikir untuk berkolaborasi, bersatu atau bekerjasama sekurang-kurangnya di peringkat persekutuan demi mempertahankan kerajaan daripada jatuh kepada DAP dan PKR," kata Hamid dalam ucapannya pada Konvensyen Perpaduan Negara di Pusat Islam, Kuala Lumpur hari ini .

Konvensyen itu dianjurkan gabungan 58 badan bukan kerajaan (NGO) Melayu yang bersedia membahaskan satu draf Memorandum Perpaduan Negara.

Hamid berkata, PAS perlu kenang semula perjuangan asalnya, iaitu bagi melindungi orang Melayu dan Islam, sambil berkata, bekerjasama dengan DAP dan PKR hanya menafikan tujuan asal penubuhannya.

"DAP tak boleh diharap... mereka lebih chauvinistik daripada MCA dan Gerakan. PAS dan PKR tak boleh kawal cita-cita DAP seperti mana Umno mengawal cita-cita MCA dan Gerakan. Jadi, PAS mesti bekerja dengan Umno," katanya.

Katanya, PKR juga tidak boleh diharap memperjuangkan kepentingan orang Melayu, kerana ia memperjuangkan nasib "hanya seorang Melayu," jelas merujuk kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hamid berkata sekiranya PAS dan Bumiputera Sabah dan Sarawak menyertai Barisan Nasional (BN), kerajaan pusat boleh diselamatkan walaupun terdapat sokongan kuat komuniti Cina terhadap DAP.

Bagaimanapun, katanya, penyokong DAP daripada kalangan kaum Cina mungkin juga menukar fikiran mereka setelah mengambil kira untung ruginya sekiranya mereka terlibat dengan BN.

"Orang Cina beroperasi berdasarkan untung rugi. Itu saja yang mereka fikirkan. Bagi mereka, 'maaruf' (kebaikan) itu untung, 'mungkar' (kejahatan) itu rugi. Dan kita tidak mahu menyingkirkan orang Cina," kata Hamid.

Beliau juga menggesa kaum India di Malaysia bertanya diri mereka sendiri sama ada mereka percaya PR boleh berkhidmat lebih baik untuk mereka dibandingkan dengan BN.

"Umno berada di landasan yang betul. Umno patut terus menjadi parti dominan orang Melayu dan Islam.

"Tetapi, masalahnya terletak pada pemimpinnya. Faktor nombor satu membuatkan orang benci Umno ialah persepsi yang mereka korup," katanya.

Beliau berkata, Umno mesti memperbetulkan persepsi ini dan menyediakan peluang bagi lebih ramai golongan profesional memegang jawatan parti, sambil membangkitkan kemungkinan ramai yang menyokong PAS kerana sebab ini.

"Kalau ini berterusan, Umno akan kehabisan pemimpin," katanya memberi amaran lapor The Malaysian Insider

Kah.. kah.. kah...

Motifnya jelas... iaitu hanya untuk memperbodohkan dan menakut-nakutkan Melayu...

Pemimpin UMNO saman Utusan sebab pertikai kehebatannya?

Posted: 22 Nov 2014 07:49 PM PST


Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob bertindak menghantar surat tuntutan guaman kepada akhbar milik Umno, Utusan Malaysia, susulan artikel yang mengkritiknya dalam sebuah artikel bertajuk "Hebat Sangatkah Adnan?" dalam akhbar tersebut.

Tuntutan bertarikh 18 November 2014 tersebut dihantar menerusi syarikat guaman Manjeet Singh Dhillon dengan nilai tuntutan saman RM15 juta.

Perkara itu didedahkan dalam ruangan kolum Awang Selamat edisi Mingguan Malaysia hari ini.

"Sekadar makluman, tidak molek komen lebih kerana bakal jadi kes mahkamah," kata Awang Selamat yang dipetik dalam artikel pendek itu.


Pada 9 November lalu, Utusan Malaysia membidas Adnan apabila menghina akhbar itu kerana berang dengan laporan mengenai kebanjiran 30,000 warga asing, terutama warga Bangladesh di Cameron Highland.

Awang mempersoalkan kehebatan menteri besar tersebut dengan berkata Adnan sudah terlalu selesa berada di kedudukannya hingga tidak dapat menerima kritikan.

"Awang seperti tidak percaya ada pemimpin bertaraf menteri besar yang berfikir seperti itu. Inilah masalahnya kalau sudah lama sangat sandang jawatan dan terleka dalam zon selesa sehingga takut dengan bayang-bayang sendiri.

"Ulat pun disangka ular. Beliau sepatutnya belajar dengan menteri besar lain yang mengambil positif dan menjadikan laporan media sebagai peluang menangani sesuatu isu dengan lebih berkesan.

"Ada laporan lebih panas melibatkan negeri lain tetapi menteri besarnya tidak melatah," kata Awang Selamat mengkritik Adnan.

Awang dalam tulisannya turut memberi amaran sudah tiba masanya Adnan yang menjadi menteri besar sejak 1999 itu berundur dari jawatannya.

"Walaupun Adnan berjasa kepada negeri itu, tetapi ramai merasakan Pahang tidaklah sehebat mana di bawah pentadbirannya sejak 1999. Tiada faktor 'wow' yang boleh menjadi kebanggaan negeri.

"Isu kelemahan dan kepincangan tertentu di bawah pentadbiran beliau juga jadi bahan bualan. Ingatlah kebanyakan kita ada pekung. Mengata orang tetapi gagal cermin prestasi sendiri," katanya lapor The Malaysian Insider

Al Ikram

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 9:41 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Al Ikram


SANTAI AHAD - VIDEO

Posted: 22 Nov 2014 10:24 PM PST

anakbukitgantang says

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 3:03 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

anakbukitgantang says


Pak Joko mahu karamkan bot pendatang tanpa izin Indonesia ya? Bagus banget nich !

Posted: 22 Nov 2014 09:52 PM PST


Amaran Pak Joko untuk karamkan bot nelayan  Malaysia yang bawa PATI Indonesia ke Malaysia pintarkah?

Amaran Pak Joko Wododo untuk karamkan bot -bot nelayan Malaysia yang memasuki perairan Indonesia patutnya disambut dengan lega oleh Kementerian Dalam Negeri dan Polis Marin yang selama ini bertungkus lumus menyekat kehadiran pendatang tanpa izin dari negara jiran itu.


Carian di internet menunjukkan bahawa terdapat  1,820,000 entri bagi carian bertajuk " Laut sebagai pintu masuk utama Pendatang Tanpa Izin  Indonesia ke Malaysia "

Tekong penyeludupan PATI Indonesia ialah  rakyat mereka sendiri

Carian mendapat entri yg banyak bagi kegiatan penyeludupan manusia terutama dari Indonesia


Lagi lagi PATI Indonesia ditemui karam ketikan menyeludup menggunkan bot nelayan

Kehilangan nyawa di kalangan pencari rezeki sepatutnya dapat dielakkan jika Indonesia prihatin pada kebajikan rakyatnya dan berusaha mengurangkan beban rakyat.


Oleh itu nasehat saya pada PM Najib, udah udahlah  tak perlu terikut ikut kenyataan bodoh Pak Joko yang mahu karamkan rakyat Indonesia sendiri . Dengan ekonomi Indonesia dijangka tambah memburuk dengan keputusan Pak Joko menaikkan Bahan Bakar Minyak Ron88 sebanyak 53 sen,  langkah Pak Joko mahu karamkan bot nelayan yang membawa pencari rezeki dari Indonesia hanya akan berbalik negatif ke atas kareer politiknya. SINI , SINI dan 


Kenyataan balas PM Najib nak gempur Pendatang Tanpa Izin di Cameron Highland tu seolah terikut ikut Pak Joko yang mulutnya lebih lancar dari otaknya. Sebaliknya perhatian lebih wajar   wajar diberikan kepada  gerak gempur besar besaran di Pusat-pusat pelacuran dan karaoke yang tumbuh bagai cendawan sejak PAKATAN memerintah beberapa negeri SELANGOR PULAU PINANG

Kenyataan balas PM Najib atas keceluparan mulut  Pak Joko mahu karamkan bot yang membawa rakyat Indonesia ke Malaysia 

Sejumlah 50,000 rakyat Cina (PRC) hilang di Malaysia setiap tahun. Mungkinkah mereka jadi pengundi hantu dalam PRU ?



Tindakan yang lebih baik ialah mengempur jenayah yang dilakukan di kawasan pantai


Jenayah di kawasan pantai, siapakah dalangnya?







Kelab Greenboc

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 2:00 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kelab Greenboc


Bekas Exco Tak Tanya & Tak Semak Butiran "Golden Handshake" RM2.6 juta!

Posted: 23 Nov 2014 01:45 AM PST


Bekas exco PAS nafi buat keputusan pampasan RM2.6 juta kepada pembantu Khalid

Keputusan pemberian pampasan kontroversi RM2.6 juta kepada 8 pembantu bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak dibuat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (exco) PAS, kata Sallehen Mukhyi.

Sallehen yang juga bekas exco Hal Ehwal Islam, Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, antara salah seorang empat exco PAS yang kekal bersama Khalid ketika kemelut menteri besar Selangor walaupun enam exco PKR dan DAP dipecat.

Kontroversi timbul selepas pendedahan sejumlah besar pampasan diberikan kepada pembantu Khalid di mana keputusan tersebut dibuat semasa 4 exco tersebut masih berkhidmat di bawah pentadbiran Khalid.

Bagaimanapun, Sallehen berkata keputusan pemberian pampasan tersebut dibuat Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) dan mereka hanya dimaklumkan tentang jumlah keseluruhan pampasan.

"Kami exco ketika itu hanya diberitahu pihak MBI hendak buat pembayaran kepada beberapa kakitangan dan perkara itu diluluskan lembaga pengarah MBI dalam mesyuarat mereka.

"Tidak boleh salahkan exco lama untuk bertanggungjawab dalam hal pemberian kebenaran kerana kami hanya dimaklumkan, malah tidak juga didedahkan pecahan angka agihan. Sebaliknya hanya pemberitahuan jumlah keseluruhan pampasan,"
katanya seperti dilaporkan Sinar Harian hari ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sabak itu juga berkata keputusan pemberian tersebut dilunaskan pada tarikh pemakluman pampasan tersebut.

"Difahamkan bayaran pampasan kepada 8 bekas pembantu Khalid sebanyak RM2.6 juta yang pernah menganggotai ahli lembaga MBI dilunaskan pada tarikh pemakluman.

"Exco hanya dimaklumkan, bukannya diambil keputusan," katanya.

Sementara itu, Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, sebarang pertuduhan tidak wajar dibuat selagi tiada laporan audit melibatkan pampasan tersebut.

"Tuduhan salah laku perlu lalui proses audit. Sebab itu saya lakukan semakan semula minit mesyuarat exco pada 27 September lalu.

"Saya tidak pasti sama ada dalam mesyuarat ketika itu exco meluluskan atau hanya dimaklumkan mengenai jumlah pampasan itu," katanya.

Baru-baru ini, pendedahan pemberian RM2.6 juta pampasan atau "golden handshake" diberikan kepada pembantu Khalid sebelum beliau meletakkan jawatan dua bulan lepas, keputusan yang dibuat pada hari-hari akhir perkhidmatannya.

Dalam dokumen yang dilihat The Malaysian Insider, RM2.27 juta dibayar sebagai pampasan, berserta RM376,000 sebagai ganti kepada notis tiga bulan dikatakan dibayar kepada 8 pembantu Khalid.

Difahamkan bayaran tersebut diluluskan Khalid yang juga merupakan ahli lembaga MBI, serta 4 Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (exco) PAS pada 22 September, salah satu tindakan akhirnya sebagai menteri besar.

Dokumen tersebut menunjukkan jumlah terbesar bayaran tersebut diberi kepada Faekah Husin, bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) syarikat milik kerajaan negeri, Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) (MBI).

Beliau didakwa menerima RM581,400 sebagai pampasan dan RM114,000 sebagai ganti kepada notis tiga bulan.

Setiausaha akhbar Khalid, Arfa'eza Abdul Aziz didakwa dibayar RM358,000 pampasan dan RM55,000 sebagai ganti kepada notis tiga bulan sementara setiausaha politiknya Mustapa Mohd Talib didakwa dibayar RM265,000.

Selebihnya didakwa dibayar antara RM97,000 dan RM230,000 masing-masing sebagai pampasan dan di antara RM18,000 dan RM69,000 sebagai ganti kepada notis tiga bulan mereka. -TMI

ULASAN GB

Berjalanlah hukum kebenaran dan keadilan.

Begitu mudah jawapan yang diberikan oleh bekas exco Selangor terhadap isu pampasan RM2.6 juta kepada 8 pembantu bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Exco-exco berkenaaan menyatakan hanya didedahkan jumlah tetapi tiada maklumat terperincinya.

Jika demikian mengapa tidak disemak dan ditanya mengenai butiran terperincinya? Bkankah dikatakan kononnya bekas Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim seorang yang mengikut proosedur dan nak dapat RM1 pun susah?



Ini RM2.6 juta... boleh lulus dalam sekelip mata.

Dimana professionalisme dan kompetensi para exco yang meluluskannya? Kemudian siap kata tak pasti sama ada dalam mesyuarat ketika itu exco meluluskan atau hanya dimaklumkan mengenai jumlah pampasan itu. Ini cerita kartun apa?

Khalid Samad pun satu hal, membela para exco Selangor sebelum menyemak fakta.

Allah itu Maha Tahu dan Maha Melihat. Mujurlah hal ini didedahkan sendiri oleh Allah swt betapa khianatnya mereka ini semua terhadap wang rakyat. Menuduh org tidak amanah kerana Langkah Kajang sedangkan kini terbukti kamu lebih khianat.

Cubalah lagi pertahankan kelemahan dan incompetencies kamu, kelak hukum kebenaran dan keadilan akan terus berjalan lagi...









[APA SUDAH JADI?] Inspektor Polis Buat Laporan Duitnya Dikebas Oleh Pelacur Yang Dilanggani

Posted: 22 Nov 2014 05:30 PM PST


Rasanya gambar perihal laporan polis bermacam-macam versi di laman sosial sememangnya amat popular hingga sering kali menjadi modal orang ramai untuk terkekeh-kekeh ketawa membaca laporan yang adakala mempunyai unsur-unsur humor.

Hari ini heboh tersebar pula laman-laman sosial berkenaan sebuah laporan polis yang diadukan oleh seorang Inspektor polis sendiri kerana duit miliknya telah dicuri.

Bagaimanapun, ramai yang tidak sangka inspektor tersebut dengan berani membuat laporan dan mengaku yang kejadian itu terjadi selepas dia bersetubuh dengan seorang pelacur di sebuah kedai spa berdekatan Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur

Menurut inspektor ini, wangnya berjumlah RM1550 telah dicuri oleh pelacur yang dilanggan ketika dia keluar untuk membasuh kemaluannya di bilik air.

Alamak, kita yang membacanya pun terus rasa malu dan geli!

Ramai juga pengguna laman sosial, Facebook meluahkan rasa terperanjat membaca laporan polis ini kerana masing-masing tidak menyangka inspektor tersebut berani mengaku keaiban diri sendiri.

Lebih parah dan sedih, apabila mengetahui inspektor tersebut adalah orang melayu dan Islam sendiri.

Apa lagi, beribu-ribu kutukan pengguna sosial mempersoalkan 'kebodohan' lelaki tersebut. Tidak kurang juga yang marah apabila melihat larangan agama Islam ini seolah-olah diperkotak-katikkan.

Jika benar perkara ini berlaku, moga inspektor ini dapat segera bertaubat dan mengambil insiden ini sebagai pengajaran. –mynewshub



WarkahDaily Online

0

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 1:49 PG | Posted in

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

WarkahDaily Online


[LIVE STREAMING] Piala AFF 2014: Malaysia vs Myanmar

Posted: 23 Nov 2014 12:45 AM PST

Skuad Harimau Malaya akan memulakan cabaran Kejohanan Piala AFF Suzuki 2014 dalam kumpulan B dengan menentang Myanmar di Stadium Jalan Besar, Singapura, hari ini.

Malaysia berdepan laluan penuh ranjau apabila diundi bersama juara tiga kali, Thailand, Myanmar dan Singapura selaku tuan rumah dalam kumpulan B.

Aksi kumpulan B akan berlangsung di dua venue berbeza iaitu Stadium Jalan Besar dan Stadium Nasional di Singapore Sports Hub.

Anak buah Dollah Salleh akan bertemu Thailand dalam aksi kedua peringkat kumpulan pada 26 November, dan kedua-dua aksi Malaysia akan diadakan di padang rumput tiruan di Stadium Jalan Besar.

Pada 29 Disember, Malaysia akan menamatkan aksi peringkat kumpulan dengan menentang tuan rumah, Singapura di Stadium Nasional, Singapore Sports Hub.

Singapura dan Vietnam menjadi tuan rumah bersama bagi merebut kejuaraan bola sepak terunggul di Asia Tenggara untuk edisi kali ini. Kumpulan A (Vietnam, Indonesia, Laos, Filipina) bermain di Vietnam, manakala Kumpulan B (Singapura, Malaysia, Thailand, Myanmar) bermain di Singapura.

[LIVE STREAMING] Piala AFF SUZUKI 2014: Malaysia vs Myanmar [Siaran Langsung TV3 – 4.55 petang]

Tanpa subsidi, RON95 lebih mahal daripada RON97?

Posted: 23 Nov 2014 12:00 AM PST

Ramai yang tak seronok minyak Ron97 turun 20 sen 2 hari lepas. Dari RM2.75 kepada RM2.55/liter. Sebab mereka kata, minyak orang kaya telah turun, berbanding minyak orang miskin tak turun malah naik bulan lepas. Aku adalah seorang yang bergembira dengan penurunan minyak Ron97 ini, kerana aku memang guna minyak ini untuk kereta ODC RA2 aku.

Banyak jimat woo, kereta 2.2cc kereta MPV Honda aku tu, jika menggunakan Ron97 berbandingkan dengan Ron95. Lebih kurang RM20-30 aku dapat jimat jika balik ke Terengganu. Pedulilah jika ada orang whatsapp yang mengatakan penambahan Octane number tidak memberi kesan apa-apa pada kereta. Yang secara praktikalnya, memang Ron97 lebih bagus daripada Ron95. Kereta aku pun tak banyak gegar berbanding aku menggunakan Ron97 dari Ron95.

Tapi, bukan itu yang hendak aku cerita hari ini..

Hari ini aku nak cerita, bahawa korang semua memang sudah kena kencing berdiri oleh pepuak umno yang haru biru mentadbir Malaysia.

Nak tanya,... Ron97 sekarang, harga seliter adalah RM2.55. Tanpa subsidi. Harga yang diapung.

Nak bagitau pulak, Ron95 sekarang berapa duit? RM2.30. Bersubsidi 0.28. Ini yang dikata oleh menteri. Bukan aku. Ron95, sekarang, harga RM2.30 bersubsidi RM0.28... (Baca SINI)

Cuba korang campurkan;

RM2.30 + RM 0.28 = RM 2.58

Harga apungan RON95 adalah RM 2.58/liter di Malaysia?

Harga apungan RON97 adalah RM 2.55/liter di Malaysia?

Jadi, apa cerita gila ni?? RON97 lebih murah dari harga RON95.... kah kah kah kah...

Menteri umno dah kantoi buat kerja bodoh. Apalagi PR, buatlah kerja korang... janganlah buat kerja bodo macam dap yang mangkuk itu asyik serang kawan sahaja. Kali ini seranglah umno bn yang sedang terkantoi buat silap nii.

ibnmustaffa

Guan Eng cakap tak serupa bikin, tutup mata karenah DAP Sarawak

Posted: 22 Nov 2014 10:28 PM PST

Berucap dalam konvensyen Tahunan DAP Wilayah Persekutuan pada 2 November yang lepas, sepertimana yang dirakam oleh KiniTV,Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menyifatkan dalam PR, ada parti yang 'cakap tak serupa bikin'. Menurut beliau lagi parti itu bukan sahaja tidak menunaikan janji malah tidak menunjukkan komitmen kepada Pakatan.

Walaupun Guan Eng tidak menyebut nama parti itu namun yang jelas dan nyata sindiran itu merujuk kepada PAS berhubung krisis Menteri Besar Selangor baru-baru ini.

Apa yang lebih menarik intipati ucapan beliau ialah beliau dengan tegas berkata mana-mana pihak yang ingin bekerjasama dengan DAP perlu memiliki prinsip dan amalan yang sama dengan parti itu malah katanya lagi DAP berjuang kerana prinsip dan tidak takut berjuang bersendirian kalau perlu.
Teguran Guan Eng tidak terhenti disitu, beliau mengulangi ucapannya di Majlis Fund-Raising Dinner DAP Petaling Jaya keesokan harinya di Kelana Jaya, kali ini terang-terangan menyebut nama PAS dan lebih ditujukan kepada Presiden PAS.

Saya menjadi terkaku kehairanan bila mendengar ucapan berapi Guan Eng ini yang juga merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang. Saya juga terfikir adakah beliau sebagai Ketua Menteri dan Setiausaha Agung DAP kini tinggal dan berkelana di luar negara.

Ucapan serta pendirian yang dinyatakan oleh Guan Eng amat mengelirukan sebenarnya. Hairan pun ada di hati saya dengan kata-kata yang keluar dari mulutnya. Mungkin juga beliau jenis spesies yang tidak boleh mendapat mikrofon terus berucap mengikut selera atau syok sendiri.

Guan Eng 'tidur' dalam kemelut DAP Sarawak

Adakah Guan Eng sedar atau tidak akan tindakan buruk yang telah dilakukan oleh DAP Sarawak sehingga menimbulkan kemelut dalam PR Sarawak?

Tindakan memutuskan segala hubungan komunikasi bukan sahaja dengan PAS Sarawak malah dengan PKR yang kononnya tidak bersama mereka mendesak PAS Sarawak menyatakan pendirian mengenai Isu Hudud di Sarawak, bukan setakat itu sahaja, alasan yang diberi oleh DAP Sarawak bahawa mereka tidak setuju dan menentang pelaksanaan enakmen hudud di Kelantan yang boleh menjejaskan kerusi sedia ada mereka dan peluang mereka untuk mencapai kemenangan pada Pilihanraya Negeri Sarawak akan datang.

DAP Sarawak sepertimana dalam kenyataan baru-baru ini berkata mereka masih kekal dalam gabungan Pakatan Rakyat, namun tindakan yang diambil oleh mereka memboikot semua program melibatkan PR Sarawak sehingga ke hari ini amat menghairankan.

Apakah ertinya memboikot program tetapi masih kekal dalam Pakatan? Pelik sungguh tingkah laku serta tindakannya. Kalau sudah boikot semua program PR serta sudah mencemuh rakan dalam pakatan adalah lebih baik keluar sahaja secara terhormat dari Pakatan.

Pengerusi DAP Sarawak Yb Chong Chieng Jen dalam kenyataan medianya berkata DAP Sarawak bersikap tunggu dan lihat sementara menunggu pemilihan kepimpinan PAS yang bakal diadakan tahun depan. Sekiranya kepimpinan PAS yang baru masih didokong oleh pemimpin yang menyokong Hudud maka mereka akan bertindak menarik diri dari PR. Tindakan DAP Sarawak ini adalah keterlaluan dan cuba mencampuri urusan dalam dan mempengaruhi pemilihan kepimpinan PAS.

Mengapa Guan Eng tidak menyatakan pendirian DAP Pusat keatas tindakan melampau DAP Sarawak dalam Pakatan Rakyat yang ternyata jelas tidak menunjukkan komitment kepada Pakatan.

Adakah tindakan DAP Sarawak itu adalah contoh prinsip dan amalan DAP yang dimaksudkan oleh Guan Eng? Guan Eng harus sedar bahawa langkah yang diambil oleh DAP Sarawak ini boleh menjejaskan persiapan PRN rakan-rakan dalam PR. Guan Eng juga seharusnya mencerminkan DAP itu sendiri terlebih dahulu sebelum membuat segala macam kenyataan yang boleh memburukkan keadaan.

DAP hanya mahu menang, bukan mahu berkawan

Alangkah baiknya Guan Eng segera menyelesaikannya isu DAP Sarawak ini dari menanggung "biawak hidup" kepada rakan-rakan dalam PR Sarawak. Kenyataan Guan Eng ini seperti tulisan saya yang lalu umpama "Meludah ke Langit Terkena Muka Sendiri".

Yang pasti DAP Sarawak hanya berminat untuk menang dan tiada sedikit pun di hati sanubari mempunyai perasaan setiakawan dalam PR. Jangan-jangan apa yang dikatakan dan dicemuh oleh pemimpin dan macai BN terhadap DAP benar belaka.

Adakah DAP sedar yang mereka sekarang jadi alat atau wakil kepada suara Gerakan, MCA dan SUPP dalam usaha menentang PAS? Adakah DAP Sarawak hendak mengantikan SUPP setelah mereka berjaya menumbang SUPP dan seterusnya menjadi mesra BN Sarawak satu hari nanti setelah SUPP terendam dalam politik Sarawak?

Sedarkah DAP Sarawak bahawa mereka sebenarnya telah terperangkap dalam jerat parti kompenan BN apabila mereka secara tidak sedar telah menjadi alat SUPP. SUPP telah berjaya memecahkan perpaduan dalam PR Sarawak. Matlamat SUPP hanya ingin melihat DAP Sarawak keluar dari PR dan usaha mereka hampir berjaya. Sekarang terserah kepada DAP Sarawak untuk memikirkan masa depan parti mereka.

Andri Zulkarnaen @ Abusiraj Almuner

...........
Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis.

Penulis adalah Ketua Penerangan Pas Sarawak & Setiausaha PAS Kawasan PetraJaya yang juga anggota Majlis Pakatan Rakyat Sarawak

sumber

Cipta skandal: Najib kemuka notis saman terhadap Tony Pua

Posted: 22 Nov 2014 09:15 PM PST

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengemukakan notis tuntutan terhadap pengerusi DAP Selangor, Tony Pua atas satu ucapan yang didakwa menggambarkannya sebagai pemimpin korup.

Notis yang dilihat oleh Malaysiakini menyebut, ucapan Pua di satu majlis anjuran DAP Petaling Jaya pada 3 November itu juga didakwa menunjukkan Najib tidak layak mengetuai pentadbiran negara.

Notis berkenaan menuntut agar Pua memohon maaf dan menarik balik kenyataan yang mendakwa "Najib mencipta skandal terbesar dalam sejarah Malaysia" itu.

Ia turut menuntut agar rakaman ucapan berkenaan, yang disiarkan oleh media pro-Pakatan Rakyat, Media Rakyat, dikeluarkan dari dalam talian Youtube.

Notis itu juga menuntut Pua mencadangkan jumlah gantirugi yang sesuai atas kerugian yang dialami Najib melalui ucapan berkenaan.

Ucapan berkenaan antara lainnya mengaitkan mengenai akaun syarikat pelaburan negara, 1Malaysia Development Bhd.

Notis bertarikh hari ini dikemukakan melalui firma tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak.

Kerajaan hapus subsidi petrol RON95 dan diesel bermula 1 Disember

Posted: 22 Nov 2014 08:40 PM PST

Kerajaan memutuskan untuk menghapuskan harga subsidi bagi petrol RON95 dan diesel berkuatkuasa 1 Disember ini dan harga bahan api berkenaan akan dilaksanakan mengikut kaedah pengapungan terkawal.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek dalam satu kenyataan berkata, kaedah ini adalah sama dengan pelaksanaan penetapan harga runcit RON97 sejak 2010.

"Harga runcit produk petroleum di Malaysia ditentukan melalui kaedah Automatic Price Mechanism (APM) sejak 1983.

"Melalui APM, kerajaan akan menetapkan harga runcit pada satu paras tertentu di mana perubahan kos produk tidak akan mengubah harga runcit.

"Walau bagaimanapun, melalui pengapungan terkawal ini, purata perubahan kos produk akan menentukan penetapan harga bulan berikutnya.

Jika harga pasaran minyak mentah dunia meningkat, harga runcit RON95 dan diesel juga akan meningkat, dan sebaliknya," jelas Hasan.

sumber

Piala AFF Suzuki 2014: Filipina pungut tiga mata pertama, Vietnam seri dengan Indonesia

Posted: 22 Nov 2014 04:00 PM PST

Kejohanan Bola Sepak Piala AFF Suzuki 2014 bagi kumpulan A telah pun bermula semalam. Perlawanan pertama kumpulan A antara Filipina vs Laos dan Vietnam vs Indonesia.

Filipina memungut tiga mata pertama apabila berjaya membenam Laos 4-1 dalam perlawanan pertama di Stadium Nasional My Dinh, Hanoi, Vietnam.

Manakala tuan rumah, Vietnam sekadar berkongsi mata dengan Indonesia selepas seri 2-2 dalam perlawanan pertama mereka.

Dalam aksi kedua peringkat kumpulan B, Filipina akan berdepan Indonesia, manakala tuan rumah, Vietnam akan bertemu Laos pada Selasa ini.

Singapura dan Vietnam menjadi tuan rumah bersama bagi merebut kejuaraan bola sepak terunggul di Asia Tenggara untuk edisi kali ini. Kumpulan A (Vietnam, Indonesia, Laos, Filipina) bermain di Vietnam, manakala Kumpulan B (Singapura, Malaysia, Thailand, Myanmar) bermain di Singapura.

Ratu World Muslimah Awards 2014 seru pembebasan Palestin

Posted: 22 Nov 2014 04:00 AM PST

Fatma Ben Guefrache (tengah) menang pertandingan World Muslimah Awards 2014.
Peserta dari Tunisia menyeru tentang pembebasan Palestin sewaktu beliau memenangi pertandingan ratu cantik khusus untuk wanita Muslimah yang dianjurkan di Indonesia semalam.

Penganjuran yang jauh berbeza daripada pertandingan ratu cantik acuan Barat itu menyaksikan penyertaaan 18 finalis, termasuk yang berkerjaya sebagai doktor dan saintis komputer, yang mempamerkan pakaian yang indah dan santun.

Saintis komputer, Fatma Ben Guefrache telah diumumkan sebagai pemenang dan melayakkannya menerima hadiah seperti jam tangan emas, dinar emas, dan pakej umrah ke Mekah.

"Semoga Allah membantu saya dalam misi ini, dan membebaskan Palestin. Tolonglah, tolonglah, bebaskan rakyat Palestin dan Syria," ujarnya yang berusia 25 tahun dalam nada sebak.

Kesemua peserta pertandingan itu perlu wajib memakai tudung dan mereka bukan sahaja dinilai berdasarkan penampilan, malah para pengadil menilai kebolehan mereka membaca al-Quran dan pandangan tentang Islam dalam dunia moden.

"Kami mahu mereka memahami segalanya tentang cara hidup Islam, dari sumber yang mereka makan, pakai dan cara menjalani kehidupan," ujar salah seorang penganjur, Jameyah Sheriff.

Anugerah Muslimah Sedunia pernah menarik perhatian dunia buat kali pertama pada tahun 2013 apabila pihak penganjur menjayakannya sebagai bantahan terhadap acara Ratu Cantik Dunia yang berlangsung pada masa yang sama di Bali.

Walaupun acara Ratu Cantik Dunia popular di beberapa buah negara, ia sering mendapat kritikan kerana dikatakan merendahkan maruah wanita khususnya apabila terdapat syarat memperagakan bikini.

Acara peringkat akhir ratu cantik Muslimah itu diadakan dengan latar belakang wapak Warisan Dunia UNESCO iaitu Kuil Prambanan di Yogyakarta, Pulau Jawa. Ia sebagai tanda bahawa orang Islam menghormati penganut agama-agama lain, kata penganjur.

Acara tersebut bagaimanapun berdepan beberapa cabaran awal seperti peserta Singapura yang terpaksa berhenti kerja kerana majikan tidak membenarkan dia menyertai pertandingan tersebut, peserta yang terlepas menaiki penerbangan dan tujuh finalis yang akhirnya terpaksa membatalkan penyertaan kerana masalah visa.

sumber

Hentikan caj arak dalam tiket MAS!

Posted: 21 Nov 2014 04:00 AM PST

Caj arak yang dikenakan dalam tiket penerbangan MAS perlu dihentikan kerana minuman keras tidak sepatutnya dihidangkan dalam pesawat.

Demikian reaksi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom ketika ditanya mengenai harga tiket MAS yang memasukkan sekali caj arak kepada semua penumpang termasuk yang beragama Islam.

"Saya minta supaya caj tidak dikenakan kepada sesiapa kerana minuman arak ini tidak sepatutnya dihidangkan. Hentikan (caj arak dalam tiket)," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen, semalam.

Sebelum ini, Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi dalam sesi Dewan Rakyat mengatakan bahawa harga setiap tiket yang dibeli penumpang turut meliputi caj hidangan dalam pesawat termasuk arak.

[ARTIKEL BARKAITAN: Caj arak: Henti tipu penumpang Islam]

"Memang apabila kita membeli tiket kapal terbang, ia termasuk dengan hidangan yang disediakan dalam kapal terbang," katanya.

Pendedahan mengejutkan itu mendapat reaksi umat Islam yang khuatir sekiranya mereka turut bersubahat membayar caj untuk arak.

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, dasar MAS perlu dibetulkan untuk diselaraskan dengan syariah.

Presiden Multaqa Asatizah dan Pendakwah Malaysia, Dr Zaharuddin Abdul Rahman pula berkata, pengguna berhak menggunakan kuasa mereka untuk memboikot MAS jika tidak bersetuju dengan caj arak automatik dalam setiap tiket penerbangan syarikat itu. -sinarharian